Ukrán nyugdíjasok tömegesen lépik át a magyar határt

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 Február 14.

Melitta - 2016 Február 14, 13:17
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Sokan el sem hitték azt, amikor elsőként írtunk arról, hogy import nyugdíjasok viszik a magyar TB kasszát. Azt a tényt, hogy ukrán időskorúak jönnek naponta százával a magyar nyugdíjakért. Ha már viszont ideruccantak, akkor a hasznost a kellemessel is összekötik, és egyúttal elintézik, hogy az ingyenes magyar egészségügyi ellátást is igénybe vegyék, mert „megérdemlik”, vagy, mert „nekik az jár”?


  Gazdag ország a miénk! Hogyan és mire költi kormányunk a rokkantaktól elvett összeget a lehetséges szavazatok fejében? Rövid áttekintés a határmenti osztogatásról:

  Egy, az országhatártól nem túl messze élő lakos, valamint egy másik, aki az egyik közeli település önkormányzatának dolgozója, és még egy környékbeli ápolónő is szem és fültanúi az ott zajló történéseknek. Ők mind ugyanazt állítják - ukránok jönnek a magyar nyugdíjért, kihasználva a jogszabály nyújtotta lehetőséget.

  Kételyre adnak okot a papírok, amiket hoznak, első látásra egyenesen hamisítványoknak tűnnek - mondja az önkormányzatnál dolgozó illető -, mert 80 százalékban olyan magas keresetről hoznak igazolást, ami nehezen hihető. Van, akinek havi 160 ezer Ft/fő/hó nyugdíjat számol ki, és fizet meg a magyar állam. A másik furcsaság hogy szinte minden ukrán korábban vezető beosztásban dolgozott. Az ügyintézőknek nincs jogosultságuk vizsgálni a papírok hitelességét.

  A másik nyilatkozó ápolónőként a kisvárdai kórház sürgősségi osztályán dolgozott 30 éven át. Állítja, hogy Ukrajnából naponta százan, olykor több százan is jönnek a magyar állampolgárságért, az idősek egyúttal a magyar nyugdíjat is igénylik. A határ mentén élők elmondása szerint: " Itt csak jönnek és jönnek az ukránok de már a kismamák is, az ingyen orvosi kezelésekre. De, nem csak a magyar-ukrán, hanem az orosz-ukrán kismamák is!

  És bizony való igaz, mind a 45,6 millió (!) ukrán lakosnak jár az ingyen magyar egészségügyi ellátás a mai napig érvényben lévő 1962. 12. 20-án aláírt magyar-szovjet államközi szociális szerződés alapján. Végül is gazdag ország a miénk!

  Ez a téma a határ menti településeken már régóta közszájon forog. Miért is ne kérnék a jó magyar nyugdíjat, ha ez a határon túliknak garantáltan jár? Ráadásul az itteni nyugdíj három-négyszer annyi, mint az ukránoké. Az ukrán nyugdíjminimum átszámítva megközelítőleg 21 ezer forint, átlagnyugdíjuk pedig 32 ezer forint, ellenben nálunk az öregségi nyugdíjátlag 95 ezer forint havonta. Az ukrán-magyar nyugdíjas, ha itt igényli, akár háromszor akkora magyar nyugdíjat vihet innen haza, mint amennyit hazájában kapna. Na ezért van ez a nagy határmenti jövés-menés!

  Ukrajnában egy népes család vígan megél a magyar 95 ezer forint átlagnyugdíjból. Jó ha tudjuk, ott az átlagkereset a hazainak csupán a fele, 45 ezer forint. (Megjegyzés: Ukrajnában jelenleg 15 millió nyugdíjas él). A tanúk arról is beszámoltak, hogy a határon túl akadozik a nyugdíjkifizetés, ez is ösztönzőleg hat a magyar nyugdíj választására.  [​IMG]
  Idén nyáron Soltész Miklós tárgyalt az Ukrán Nyugdíjalap Igazgatóságának Elnökével, Boris Zaichukkal az 1962. 12. 20-án aláírt, még a mai napig érvényben lévő magyar-szovjet szociális és biztonságpolitikai szerződésben foglaltakról. Ígéret volt a kormányunk részéről a kárpátaljai magyaroknak nyújtandó egyszerűsített és felgyorsított ügyintézés, melyet kiemelkedő jelentőségűnek tartottak. Októberben még magyar-ukrán nyugdíjtanácsadó napot is rendezett a NYUFIG az ukránoknak, hogy hogyan igényelhetik minél gördülékenyebben a magyar állam által garantált nyugdíjak kifizetését.

  És ezzel még koránt sincs vége az osztogatásnak! Rengeteg ingyenes juttatást adunk az ukránoknak, mindenféle szociális ellátásokat, úgy mint ingyenes egészségügyi ellátás, kedvezményes árú gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök. A Horváth Ágnes nevével fémjelzett miniszteri rendelet értelmében a határon túli magyarok számára többek között a daganatos betegségek diagnosztikáját, az idegsebészeti, szemészeti, fülészeti és gégészeti műtéti beavatkozásokat támogatja az állam. Mindemellett a nem megfelelően ellátott csonttörést követő korrekciós műtéteket és például pacemaker beültetését is fizeti a hazai biztosító. Nem beszélve a kultúra és oktatás területéről, ahová sok milliárdot fizetünk.

  Az osztogatás azért is félelmetes, mert hazánkban a munkaképes lakossághoz viszonyított foglalkoztatás mindössze 56 százalék körül van, ráadásul nagyrészt a minimálbér utáni járulékok megfizetésével, így látható milyen különösen nehéz a magyar átlagnyugdíjakat is kitermelni. Félelmetes az a tény, hogy az anyaországi nyugdíjasok száma a nyugdíjszakértők becslései szerint 15 éven belül megduplázódik. Kormányunk folyton azzal riogatja a lakosságot, hogy nyugdíjreformot kell végrehajtani. Ezzel az indokkal szüntette be a korhatár alatti nyugdíjba vonulások lehetőségét is.

  A kormány nagyívű jogalkotásának köszönhetően a legnagyobb veszteséget a legkiszolgáltatottabb és súlyos beteg, korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok szenvedték el. Hiszen tőlük arra való hivatkozással vették el a nyugdíjaikat, hogy miattuk forráshiányos és fenntarthatatlan a nyugdíjkassza. Az ő 330 milliárd forint rokkantsági nyugdíjukból 2013. 12. 31-ig a Széll Kálmán tervben 217 milliárd forintot akar megspórolni a kormány.

  Hogy ez megvalósulhasson, az ellátórendszerből válogatás nélkül dobálják ki a súlyos betegeket, akiknek kb. 30 százaléka egyetlen fillér ellátás nélkül marad. A többiek sem járnak sokkal jobban. Az ellátórendszerben maradók, csak fix összegű 25-47 ezer Ft/fő/hó összeget kapnak juttatásként, többségük átlag 30 évnyi munka és járulékfizetés után. Elképesztő, hogy a kormány a 2012. 01. 01-től hatályos 2011. évi CXCI. törvénnyel visszahatóan vette el a rokkantévek időtartamának nyugdíj jogfolytonossági idejét, így aki rég megrokkant már, az még öregségi nyugdíjjogosult sem lehet. Élethossziglan csupán a segélyes pénzt fogja kapni a betegek egy része.

  Kormányunk miért részesít előnyben egy 50 éve megkötött szociális államközi szerződést azzal a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségével - CCCP -, mely már nem is létezik?

  A következő 15 éven belül Ukrajnában a szakértők szerint 30 millió nyugdíjas lesz. Ha csak ezek töredéke igényel magyar nyugdíjat, már az is az katasztrofális lesz hazánk számára! Miközben innen úgy menekülnek a fiatal járulékfizetők, mint az utasok az égő trolibuszból. Ki fog itt ennyi nyugdíjast eltartani majd? Vagy a kiirtásuk a cél? Ez több mint félelmetes!  A fiatal járulékfizetőket talán nem kellene megkérdezni, hogy el akarják-e tartani az ukrán importnyugdíjasokat is a saját családjukon kívül? Velük tol ki igazán a kormány, hiszen nekik el kell tartani egyrészt önmagukat, a gyermekeiket, az Alaptörvény szerint az idős beteg rokkant szüleiket, és még az ukránokat is!

  Ne csodálkozzon senki sem, ha itt ezek után elenyésző számú járulékfizető marad, és csupán az az egyetlen út, ami hazánkból kifelé vezet!

  Magyarország elkezdte felélni a jövőt?!

  2013. 12. 31hivatkozassal

  Rozy-x
  hirhatar

  hatar ukran.jpg
   
  Utoljára módosítva: 2016 Február 14

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 Február 14.

  1. CasaLoma
   CasaLoma
   Én sem szeretnék ott élni, de nem is erről van szó.
   Nem tudom, hogy hány olyan ukrán vagy nem ukrán polgár van, aki élete során egyetlen fityinget sem fizetett be a magyar nyugdíjkasszába, mégis nyugellátást kap, de szerintem egy is sok.
  2. Jaszladany
   Jaszladany
   Jogosan háborodunk fel, ha úgy érezzük, hogy bárkinek is jogtalanul fizetnek nyugdíjat vagy bármit a közösből.
   De hogy vigasztalódjunk egy kicsit, egy magyarországi nyugdíjas is megteheti, hogy kitelepül Ausztriába, ahol, ha kevés a nyugdíja, a sógorok kiegészítik neki az ottani minimumnyugdíjra, akkor is, ha soha nem fizetett be oda semmit. Sőt, osztrák egészségügyi ellátásban is részesül:

   http://www.iranyausztria.hu/lehetsz-nyugdijas-ausztriaban-is/

   Ez már így azért egy kicsit jobban hangzik ;)
  3. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Kedves Melitta!
   Egyszóval anno' ott is beindult az agitálási program? :o- tutti, hogy ez csak a "véletlen műve" :p
   Áh' nehogy mán' félre értcccccsük, ne má' :dr_31:
   Áh' + a dehogy = itt kéz a kézben járt és jár :confused:
   Hja, van rá egy "malacom", hogy a következő választás előtt, ismét Valakiknek, Akárkiknek az eszébe jut majd, hogy visszatérjenek erre.
   Tuttira fogadnék :(
   G.B.
  4. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Kedves Jászladány,
   mi van akkor, ha én ITTHON a saját "nemzeti" hazámban akarnék békességben, anyagi- és erkölcsi biztonságban élni?
   Hozzávetve az egészségügyet is. Úgy értem, egészségügyileg, gondosan, szakértelemmel ellátva.
   Hálapénz nélkül, az orvosokat a Kormány fizesse meg, hogy itt gyógyítsanak, s ne menjenek külhonba.
   A pedagógusokat pedig azért fizesse meg ez a Kormány, hogy okosra tanítsák a gyerekeinket:cool:. Ne csak úgy, balkézről jobbra.
   No igen, csak megsúgom, a foci meg egyéb sport okítása fontos, de nem elegendő az élethez:o.

   G.B.
   Jaszladany kedveli ezt.
  5. Melitta
   Melitta
   Mintha a a tv be hallottam volna a DK programjaban van valami az allampolgarsagrol, hogy csak az szavazhat aki otthon el valami ilyesmi.
   De majd utana nezek, mert ha nem jar automatikusan a szavazas akkor lehet a nyugdij megszerzesebe is lesz valtozas .
   tornando kedveli ezt.
  6. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Kedves Melitta,
   a Próféta beszéljen belőled :dr_33:
   No most az a következő gondom, ha oda nem:dr_4: talicskáznak pénzt, az ugye bent marad(na) az állami kincstárba/cassába :)
   Akkor ismét újból kezdőd(het), folytatód(hat) az "egyet neked, kettőt neki, hármat nekem" :o program?!
   Mit félek, rettegnék ettől :eek:
   Itt mindennek gazdája van.
   S, ha nincs, akkor gyorsan "teremtődik" :dr_9:
   G.B.
   CasaLoma kedveli ezt.
  7. Jaszladany
   Jaszladany
   Csatlakozom! Én is ezt szeretném! :cool:
  8. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Kedves Jászladány!
   Akkor már kettővel többen vagyunk! :hurra:
   G.B.
   Jaszladany kedveli ezt.
  9. Jaszladany
   Jaszladany
   Mondjuk én csak egy vagyok :D

   Igen az orvosoknak legyen több a fizetése, az unokaöcsém is orvos!
   És egyetértek a tanárok követeléseivel is, főleg azzal, hogy legyen sokkal kevesebb a tananyag! Jól tették, hogy kimentek az utcára, azért van demokrácia, hogy kimehessenek! Éljenek vele!
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  10. graver
   graver
   Én valami konkrét eseményre gondoltam, ami aktualizálta volna a cikket. Mert amit te írsz, az alapján elővehetnénk még egy pár több éves sztorit.

   "Azért aktuális, mert megkérdőjelezném, hogy meddig toljuk ki azt a pénzt, ami nekünk:dr_4: sincs meg :o?"

   Igen, erről van szó. Ne toljuk oda. De ha nekünk sincs, akkor miért is várják el egyesek, hogy más idegeneknek meg adjunk?
   www.sissy és Jaszladany kedveli ezt.
  11. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Jaj, ajjjaj, kedves Graver!
   Ugyan, már ne hasogasssssssuk a szalmaszálat :dr_9: .
   Ha ez nem lenne elég, az orvosok, a pedagógusok és az mindenki csendes, de határozott követelése, akkor valóban nem tudok mit sem szólni, de írni sem :dr_4:
   Nekem ez elég volt, a cikk aktualitásához, sőt célzott hozzászólásaimhoz. Nekem elég :(
   Sőt sok is. Főleg az bőszít :mad2:, hogy a megjelent cikk/írás óta semmi, de semmi:dr_4: nem változott.
   Kérdésem csak annyi, hogy miért nem:dr_4: és mikor szándékozik a t. "nemzeti" Kormányunk ezen változtatni?
   Hja, hogy én is egy kormányos vagyok a sok közül ;)
   Ott a bibi, hogy nem:dr_4: ott:o, KORMÁNY-KÖZELBEN, mert ott tudnék újat mutatni, mondani :cool:
   Itt kevésbé :(
   Itt minden működik és jól. Mármint a CH felületén és a rádióban :cool:
   *
   Ha csak ennyi, nem:dr_4: tudom tovább ragozni ezt a témát.
   Rendkívül sajnálom :confused:

   G.B. kormányos
  12. graver
   graver
   Khm... Lehet, hogy rossz topikban vagyok? Vagy ez a cikk a pedagógus tüntetésről szól? Vagy netán a pedagógusok az ukrán nyugdíjak ellen tüntettek?
  13. Szpacsek 10
   Szpacsek 10
   Tüntetnek a pedagógusok is, a MÁV-osok is azt akarnak (vasutasok), és elégedetlenek az egészségügyi dolgozók is (orvosok, nővérek, stb. ....)

   Már csak az ukrajnai nyugdíjasok hiányoztak nekünk itt .... :eek::dr_123:
   Jaszladany kedveli ezt.
  14. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Kedves Szpacsek!
   Megnyugtatlak, nem tévedtél el.
   Ezek valós problémák és valós gondok:o
   Jó lenne, ha ezeket meg tudnánk hányni és vetni is.
   Nem mintha bármi történne, de mint tudjuk, a remény hal meg utoljára.
   Reménykedem, talán valaki -értelmes ember- beleolvas a mi ötleteink közé, sőt a vitáinkba is.
   Talán valami "leesik" Neki, hogy igen, itt vagy ott kellene azt a bizonyos "szekeret" megtolni.
   No, csak ezért születtek meg itt és így ezek az írások.
   Véleményedre számítok, minden témában.
   Sőt meg is köszönném :dr_24: azt, Te hogyan is gondolnád a dolgokat, de úgy, hogy meg is oldódjanak.
   Mindannyiunk legnagyobb megelégedésére és örömére :)
   G.B.
  15. tornando
   tornando
   Ha kihagyod az elejét válaszolt volna
  16. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Kedves Tornando!
   Törő Lászlónak
   - IGAZA van! - fel nem fogom ésszel, miért játsszuk a Csekonicsot, ha nincs rá pénzünk.
   Első sorban az itt élőknek, az itt adót fizető, tisztességben, sok munkában, több ledolgozott évvel rendelkező nyugdíjas éveiket elérőket kellene megfizetni.
   No persze az orvosokat, szakápolókat (hogy legyen olyan elhivatott eü. dolgozó, akik valóban rajtunk akarnak segíteni, hogy visszanyerjük az egészségünket), no meg persze a pedagógusokat is fontos volna megfizetni, s nem éhbérért elvárni, hogy csodát tegyenek, a sok és még több hátrányos élethelyzetből - iskolába kerülő gyermekekkel.
   Csak ennyit kellene megérteni, nem többet.
   S, a cikk, ezért lett feltéve, hogy ez már hosszú évek óta így megy, s a kérdésem az, hogy még meddig?
   G.B.
  17. Törő László mégegyszer
   Törő László mégegyszer
   G. B.! Köszönöm a megértést és a támogatást! Az áttelepült orvos, lakatos, vagy bárki más, aki itt dolgozik itt adózik az rendben van, természetes, hogy kapja az itteni juttatásokat! De aki soha egyetlen fillérrel sem itt adózott, annak milyen jogcímen adjuk számolatlanul a nyugdíjakat, juttatásokat? (Ismertem egy beregszászi magyar konzult, aki mesélte , hogy ezrével mennek/mentek az ukránok a magyar állampolgárságért, és meg is kapják: a hozzá szükséges ottani iratokat pár tízezer forintnyi összegért megveszik /hamisítják) És ezt a magyar hatóságok sokkal jobban tudják, mint én...
  18. cdurmol
   cdurmol
   Akkor ismétlés a tudás anyja.
   A kedves és jóságos Soros György még azt is melegen ajánlotta, hogy ha nincs pénzünk a susnyáson át beözönlő szegénymenekültekre, vegyünk fel kölcsönt.

   Nem arról beszéltem, hogy mi jogos, mi igazságos, mi van rendben. A megítélés számomra disszonáns kétféle módjáról beszéltem.
   Ajuda67 és graver kedveli ezt.
  19. Melitta
  20. eddy56
   eddy56
   Hmmmmm...

   Öregségi nyugdij annak jar, aki itt dolgozott, és fizetett TB-t.
   Ami ezen felul van, az duma, politikai lozung, ami jol hangzik, raadasul el is hitetik az emberekkel.
   Ezzel szemben a vvalosag:
   "Az öregségi nyugdíjasok beszámított szolgálati idő szerinti megoszlása lényegesen eltér a külföldre és a belföldre utalt ellátásoknál, belföldön az öregségi nyugdíjasok több mint 57 százaléka 35-44 év szolgálati időt szerzett meg, a külföldi utalásoknál a legtöbben 15 év szolgálati idővel rendelkeztek – számol be a napilap.

   A szolgálati idő miatt is lényegesen alacsonyabb összeget kapnak a más országban élő magyar nyugdíjasok, a nekik jutó nyugdíj januári összegének átlaga

   nem érte el a 45 ezer forintot, ami alig több mint egyharmada volt a 109 ezer forintos átlagos hazai folyósítási összegnek.

   Az összesítésből az is kiderül, hogy külföldre a legtöbb nyugdíjat és egyéb ellátást Németországba küldi a nyugdíjfolyósító. A második helyen Ausztria áll, és kétezernél több ember kapott Magyarországról valamilyen nyugdíjat, egyéb ellátást Kanadában, az Egyesült Államokban, Svédországban, Szlovákiában és Ausztráliában is – olvasható a Magyar Időkben."

Megosztás