Vezető óvónői tanácsok kezdőknek

szamoca63 témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2009 Június 27.

 1. Degado

  Degado Állandó Tag

  Nekem a vegyes csoporttal nincs gondom, csak a nagy létszámmal, és a túl picikkel. De leginkább azzal, amit írsz, hogy ha kell, ha nem járnak az óvodába, igen, még nyáron is... Lassan már szabadságra sem tudunk menni, annyi gyerek van, és nem csak dolgozó szülőké! Pedig nekünk is és a gyerekeknek is kell egy kis pihenő, lazítás, és persze hogy tudják, nem az óvoda a családjuk!
  Boldog, szép idők voltak, amikor nyáron otthon lehettem a gyerekeimmel, alig vártam az együtt töltött közös időt... Úgyis olyan hamar felnőnek... Ma már az unokámat dajkálom, ha módom van rá.:)
   
 2. agica68

  agica68 Állandó Tag

  Hidd el a kis falvakban ( most Borsod megyeiről beszélek ) is már 30-33-as létszámmal működnek csoportok, sőt ahonnan én eljöttem legutóbb, ott az egyik 250 (!!! nem elírás) lakosú faluban, kb. 46 gyerek kezdi meg az óvodát( ami feladatellátási helyként működik) szeptemberben, mindezt egy óvónővel, mert senki nem megy oda és segítőként 2 dajka, akiből az egyik közhasznú munkavállaló. Azt ugye nem kell ideírnom, hogy milyen szociokulturális háttérből érkeznek ezek a gyerekek, hogy a legutóbbi 29 fős csoportomban 3 SNI-s volt és 4-5 BTMN-es, a többinek még nem volt papírja. Jómagam 16 évig dolgoztam vegyes csoportban. SOHA többet.....iszonyatos volt! Pedig ez első években mér tetszett, jónak tűnt. Aztán, ahogy a családi háttér minősége romlott, úgy vált egyre inkább borzalommá ez a vegyes "kereskedés".
   
  Kiss Rudolf kedveli ezt.
 3. Kacagóbab

  Kacagóbab Állandó Tag

  és a két és félévest is felveszitek ekkora létszámnál? Lehet, hogy csak bátrabbnak kellene lenni (persze kívülről minden könnyebb) és annak az egy óvónőnek azt mondani, hogy ennyivel nem vállalom, vagy találtok mást, vagy indítotok két csoportot, vagy lesznek kevesebben. A kicsiknek indítsanak családi napközit, gyermekfelügyeletet (sok formája van), ahhoz nem kell végzett óvónő és elindításához szükséges engedélyek a szociális ágazathoz tartoznak.
  Lehet, hogy régebben mindent lenyomtak a torkunkon, de most olyan nagy az óvónő hiány, hogy simán talál magának a környéken kedvezőbb feltételekkel állást az, aki nem szeretne tönkremenni.
   
  mnbvcxyí és NeuKriszta kedveli ezt.
 4. agica68

  agica68 Állandó Tag

  Privátban írok, mert elég csúnya történet.:rolleyes2:
   
  NeuKriszta kedveli ezt.
 5. Köszönjük szépen! Igazad lehet a szorongással kapcsolatban,majd igyekszem :). Már voltunk közösen az oviba, de most csak kevés gyerkőc volt,a nyár miatt. Sajnos a faluban egyedül maradtunk,mindenki más meg tudja oldani a mínusz 1 órát,mi sajnos nem. Elég primitív (nem lealacsonyítóan értem) emberkék is élnek itt,akik nem mennek vagy nem mernek lépni. Egyesek ki is hátráltak mögülünk. Ez van. Talán a következőknek könnyebb lesz.Még egyszer köszönöm a biztató szavakat.
   
 6. Edit 06

  Edit 06 Tag

  Segítségeteket szeretném kérni! Óvodapedagógusi állásra jelentkezett kolléganő, akit kiválasztottunk 2013 szeptember óta pedagógiai asszisztens. (Egyéb munkaviszonya nincs.) 2017 júniusában óvodapedagógusi oklevelet szerzett. Július 1-vel PED I. kategóriába sorolták a munkahelyén. Szeptember 1-től alkalmaznám, DE szerintem ő gyakornok, hiszen nincs 2 év szakmai gyakorlata. Viszont a bére nem lehet kevesebb, mint most.
  PED I bérrel hogyan tudom a KIR-ben a gyakornoki idejét rögzíteni, ha a besorolása pedig PED I?
  Továbbá kérdés az is, ha 2év gyakornoki idő után 2020-től hivatalosan a gyakornoki vizsga után PED I 2 fokozat, akkor a 3 évenkénti soros lépés alapján 2020-től ő már PED I 3. fokozat lenne. Remélem érthető így leírva, engem most ez nagyon megkavart. Hogyan járok el helyesen???
   
 7. Kacagóbab

  Kacagóbab Állandó Tag

  Szerintem is gyakornok. Biztonság kedvéért kérj állásfoglalást a POK-tól, hogyan sorold be, visszasorolhatod-e.
  Egy hét alatt megérkezik és utána senki nem vitathatja, hogy miért döntöttél így.
  Levelet kell írni, aláírni, beszkennelni és elektronikusan elküldeni a pok címére.
  Azt, hogy ebben az ügyben kéred állásfoglalásukat...
   
  Edit 06 kedveli ezt.
 8. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Szia! Ha volt minősítése és Ped 1.be lett sorolva, természetesen neked is oda kell sorolni. Hasonló volt az én esetem is. Hiába nem dolgozott óvodapedagógusként a kolléganő,csak asszisztensként, a diploma megszerzése után belső minősítéssel Ped 1.be került következő januártól. Addig azonban gyakornok. a POK-ot mindenképpen kérdezd meg. Lehet, hogy azelőtt is volt közalkalmazotti jogviszonya?
   
  Edit 06 kedveli ezt.
 9. Edit 06

  Edit 06 Tag

  Köszönöm!! Ezt fogom tenni.
   
 10. kovibetti

  kovibetti Állandó Tag

  Tudok-e ped-asszisztenst(csak érettségivel)alkalmazni óvodánkban 40 gyerek mellé, ha az egyik csoportban 1 óvónő és dajka , a másik csoportban 1 óvónő,aki intézményvezető is és dajka dolgozik ,közben felmentési idejét tölti a nyugdíj előtt álló kolléga? Valamelyik megjegyzésben olvastam, hogy pedagógus-asszisztens munkakör betölthető érettségivel is. Ez igaz?
   
 11. Kacagóbab

  Kacagóbab Állandó Tag

  Hogyan lehetett belső minősítése, ha nem volt pedagógus végzettsége? (Forrás: oktatas.hu/saját oldal/intézmény/gyakornoki idő számítása)
  upload_2017-8-16_8-16-7.png
   
  Edit 06 és ladysla kedveli ezt.
 12. avarka97

  avarka97 Állandó Tag

  Sziasztok! A Felvételi-mulasztási naplót lehet digitálisan vezetni? (a napi jelenlétre gondolok) Nem találok rá jogszabályt, nem tudom, ellenőrzéskor elfogadják-e? Nagyon szépen köszönöm a segítséget :)
   
 13. Kacagóbab

  Kacagóbab Állandó Tag

  Mi alkalmazunk érettségivel ped. aszisztenst.
   
 14. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  A POK, az
  Mint írtam, volt diplomája. " a diploma megszerzése után belső minősítéssel Ped 1.be került következő januártól." Hosszú levelezést folytattam a megyei és budapesti POK-kal,mire egyértelmű választ kaptam.
  Bemásolom a választ, hátha segít másoknak is.
  A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 65. § (9) bekezdése a következőket mondja ki a pedagógus bértáblába való besorolással kapcsolatosan:


  „A 64-65. §-ban foglaltakat alkalmazni kell

  a) a pedagógiai-szakmai szolgáltattatást nyújtó intézményben pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben,

  b) a nevelési-oktatási és a pedagógiai szakszolgálati intézményben nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben pedagógus szakképzettséggel, szakképesítéssel rendelkező,

  c) - a (9a) bekezdésben foglalt eltéréssel - a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény hatálya alá tartozó intézményben pedagógus-munkakörben

  foglalkoztatott tekintetében is.”


  A fenti szabályozás alapján azokat a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak, akik rendelkeznek pedagógus szakképzettséggel, vagy szakképesítéssel, a pedagógus bértábla szerinti bérezés illeti meg.
  A KIR személyi nyilvántartás szerint XY 2016. július 12-én szerezte meg felsőfokú óvodapedagógusi oklevelét, tehát jogosulttá vált a pedagógus bértáblába sorolásra, függetlenül attól, hogy továbbra is nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben marad-e vagy sem. Erre való tekintettel a kinevezését – a diplomája bemutatását követő hónap elsejei hatállyal – módosítani kellett, figyelemmel az alábbi rendelkezésekre.
  A szakmai gyakorlati idő számítása a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6. § (1) bekezdésének 2016. július 30-ától hatályos állapota szerint:


  „A magasabb fokozatba történő előrelépéshez és a gyakornoki idő teljesítéséhez szükséges szakmai gyakorlatnak kell elfogadni

  a) a pedagógus-munkakörben foglalkoztatási jogviszonyban,

  b) a pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben foglalkoztatási jogviszonyban,

  c) az óraadói megbízásra szóló polgári jogi jogviszony keretében,

  d) az Európai Iskolákban pedagógus-munkakörben munkaviszonyban,

  e) az állami fenntartású iskola által a tanév végén kiadott igazolás alapján az 1-8. évfolyamon egyházi jogi személy által szervezett hit- és erkölcstan tantárgy tanítása céljából legalább heti tíz óra megtartására létrejött foglalkoztatási jogviszony idejét, vagy - ha a tantárgy tanítását egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személy legalább heti tíz órában látja el - a tantárgy tanításával,

  f) a pedagógus-képzést folytató felsőoktatási intézményben végzett oktatói tevékenységgel,

  g) az állami szolgálati jogviszony, kormányzati szolgálati jogviszony vagy közszolgálati jogviszony keretében a köznevelés országos irányításával összefüggő munkakörben, vagy

  h) a kizárólag nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben alkalmazottak esetében a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben,

  i) a honvédelemért, valamint a rendvédelemért felelős miniszter által fenntartott nevelési-oktatási intézményben szolgálati viszony keretében pedagógus munkakörben

  eltöltött időt.”


  A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben eltöltött időt szakmai gyakorlatként így csak akkor lehet figyelembe venni, amennyiben a kollégát nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben alkalmazzák.  A Rendelet 2. § (1)-(3) bekezdései értelmében az alábbiak szerint kellett megállapítani a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy gyakornoki idejét a pedagógus szakképzettség megszerzését követően:


  (1)A köznevelési intézményben a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó munkakör betöltéséhez előírt végzettséggel és szakképzettséggel, valamint két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógust, továbbá a (3) és (4) bekezdés, valamint a 13. § (3) bekezdése szerinti esetben a pedagógust Gyakornok fokozatba kell besorolni, kivéve abban az esetben, ha korábban már ennél magasabb fokozatba való besorolásra jogosultságot szerzett. A gyakornok számára a foglalkoztatási jogviszony létesítésekor, vagy a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá történő átkerülés esedékességének időpontjában a kinevezésben, munkaszerződésben két év gyakornoki idő kikötése kötelező.

  (2) A két év gyakornoki időbe a foglalkoztatási jogviszony létesítése előtt megszerzett szakmai gyakorlat idejét be kell számítani azzal, hogy gyakornoki időként a két évből hátra levő időt kell - a (3) bekezdésben foglaltakra is figyelemmel - a kinevezésben, a munkaszerződésben rögzíteni. Ha az ilyen módon számított gyakornoki idő lejárta és a minősítő vizsga között kevesebb, mint egy hónap lenne hátra, a gyakornoki időt egy hónappal vagy a pedagógus kérésére legfeljebb hat hónappal meg kell hosszabbítani.

  (3) Ha a foglalkoztatási jogviszony létesítésekor a pedagógus rendelkezik a 6. § (1) és (2) bekezdése szerinti két év szakmai gyakorlattal, de nem rendelkezik a 6. § (3) bekezdése szerinti hat év munkaviszony jellegű jogviszonnyal, számára - kivéve, ha sikeres minősítő vizsgát tett - hat hónap gyakornoki időt kell kikötni.


  A levelében közölt adatok és a KIR személyi nyilvántartás alapján XY rendelkezett már két év szakmai gyakorlati idővel 2016. augusztus elsején, így a Rendelet 2. § (3) bekezdésére tekintettel a kinevezésében hat hónap gyakornoki időt kellett kikötni (mely a levelében közölt adatok alapján 2017. január 31-én járt le).  XY-nak a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben kellett/kell minősítő vizsgát tennie.


  A Rendelet 8. § (1a) és (1b) bekezdései az alábbiakat mondják ki 2016. július 30-tól:

  „(1a) A Gyakornok fokozatba besorolt, pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott a nevelési, vagy tanítási félévenként legalább öt, a pedagógus szakképzettségének, szakképesítésének megfelelő tanórát, vagy foglalkozást köteles látogatni (a továbbiakban: hospitálás), amelyről a szakmai megállapításait is magában foglaló hospitálási naplót vezet.

  (1b) A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak esetében a minősítő vizsga - az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően - magában foglalja

  a) az intézményvezető által a helyi értékelési szabályzatban a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörhöz igazodóan meghatározott, a munkakör ellátásának célkitűzéseit, tervezését magában foglaló helyi minősítési, vagy gyakornoki követelmények teljesítését, valamint

  b) a hospitálási napló bemutatását és elemzését.”


  A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy legalább öt, a pedagógus szakképzettségének, szakképesítésének megfelelő tanórát, vagy foglalkozást köteles látogatni.

  A Rendelet 2. § (1) bekezdése az alábbiakat mondja ki:


  „A köznevelési intézményben a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó munkakör betöltéséhez előírt végzettséggel és szakképzettséggel, valamint két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógust, továbbá a (3) és (4) bekezdés, valamint a 13. § (3) bekezdése szerinti esetben a pedagógust Gyakornok fokozatba kell besorolni, kivéve abban az esetben, ha korábban már ennél magasabb fokozatba való besorolásra jogosultságot szerzett. A gyakornok számára a foglalkoztatási jogviszony létesítésekor, vagy a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá történő átkerülés esedékességének időpontjában a kinevezésben, munkaszerződésben két év gyakornoki idő kikötése kötelező.”


  Amennyiben XY sikeresen tett/tesz minősítő vizsgát a 2017. évi nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személyek minősítési eljárásában, akkor 2018. január elsejétől kezdődően pedagógus munkakörben is megilleti a Pedagógus I. fokozatba történő besorolás.

  Remélem tudtam segíteni! :)
   
 15.  
 16. Köszönöm, hogy mellékelted a levelet. Számomra ezt elég nehéz értelmezni. Újra nekifutok. Én is úgy gondoltam, hogy gyakornokként lehet alkalmazni, de mégse.
  /nagyon nehéz eligazodni a jogszabályok tengerében/
   
  vimoni kedveli ezt.
 17. anjo74

  anjo74 Állandó Tag

  Ez a foglalkoztatás engem is érdekelne.Megüresedett óvodapedagógusi állásra nincs jelentkező.Két csoportos óvodánkban 3 óvónő mellé keresünk valakit.Felvehetek ped.asszisztenst is végső megoldásként?
   
 18. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  3 csoportonként 1 fő pedagógiai asszisztens alkalmazható az Nkt. szerint. Csak ebben az esetben jár rá támogatás a költségvetésből. Ha óvodapedagógusra járó bért használnak fel a kifizetésére, egy estleges ellenőrzésnél baj lehet belőle.
   
  anjo74 kedveli ezt.
 19. anjo74

  anjo74 Állandó Tag

  Ettől féltem....Most csak az a kérdés,mit tegyek,ha nem lesz megfelelő végzettségű jelentkező? Máshol hogyan oldják meg ezt a problémát?
   
 20. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Andi 41 kedveli ezt.

Megosztás