Virágok és fák otthon, - és külföldön

Hilda1949 témája a 'Fotó album' fórumban , 2006 Június 26.

 1. Hilda1949

  Hilda1949 Állandó Tag

  Nagyon szépek csöcsike!! Te is, meg a virágaid is... Ez egyértelmű! :lol:

  Most küldök egy pár hazait! mármint mezei virágot... meg kertit is... Úgye, nem baj?
   
 2. Rubin

  Rubin Állandó Tag

  Nem épp a topic témájához, inkább az előző beszélgetéshez illik: :p

  [​IMG]
   
  citrompotlo kedveli ezt.
 3. Rubin

  Rubin Állandó Tag

  Még egy művészien faragott dinnye:

  [​IMG]
   
  citrompotlo kedveli ezt.
 4. Hilda1949

  Hilda1949 Állandó Tag

  Köszike, Andika!
  Útmutatásod alapján sikerült kitörölnöm az egészet. De, olyan kedves bíztatást kaptam, hogy meg kell ismételnem...:)

  Sziasztok!
  Egykoron a Rákóczi út és a Kégl Gy. utca sarkán Székesfehérváron egy idős fényképész kertjét díszítette a Skála birsalmafája. Majd jöttek a nagy bontások, építkezések, amikor törzséhez hatalmas szegekkel ideiglenes kerítésként deszkákat erősítettek.
  Vágták, kurtították, de a sors úgy akarta, hogy életben maradt, ott árválkodott: aSkála sarkán, majd a városi kertészek díszítő parkifává fogadták, gondozták. Életét könyvben is megírták. Sokan randavúztak a tövében... - Tudod, találkozzunk a Skála birsalmafájánál... s, mindenki tudta, hol van.
  Tavasszal rózsaszínű fehéres virágaival kedves színfoltja volt a városnak. Ősszel hatalmas sárga termései messzire világítottak. Ma hiába keressük, törzsét, ágait szú ette, az idő eljárt felette, a fűrész kioltotta életét....
  Halála előtt utolsó fohásza talán cseperedő gyermekéért szólt, mely ott növekedett mellette. Talán Ő hirdeti az utókornak, hogy állt itt egy pompázó birsfa, én vagyok a véletlen főtt sarja! S a jóakartú ember védőkarót is tűzött mellé, hogy olyan nagyra nőhessen mint anyukája. Köszönet érte, ember! Jóságodat, a fák tiszteletét én is meghálálhatom még...
  Sorra elmentek a többi öreg fák is.. ők is a közelmúlt nagy vihar áldozatai lettek. Nincs már a Várkörúton, a múzeum udvarán a város legszebb védett vadgesztenye fája. Öreg barna termései, gesztenyéi még valamelyik régi kabátom zsebében lapítva rejtőzködnek...
  Nőjj nagyra te kis birsalmafa!! [​IMG]
  Mindannyiunk örömére!!
   
 5. Hilda1949

  Hilda1949 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Segítséget szeretnék kérni egy virágnak nevezett növény-féleség nevét illetően.
  Ma látogatóban voltam egy ismerősnél, és ahogy beléptem a hallba, azonnal megfogott az a valami, ami egy kis vázácskában volt az asztalon. Rögtön szemügyre vettem. Előlről, jobbról, balról, és megállapítottam, hogy olyan mint egy zöld papagáj. A hölgy elnevette magát: - Igen, az is... Apukájának van hasonló, tőle kapta, s azonnal oda is adott belőle kettő darabot.
  Amint hazajöttem rögtön vízbe tettem, és lefényképezve elküldöm nektek, hátha ti tudjátok, hogy milyen növény, vagy virág ez a kedves papagáj...
  Azt mondta a hölgy akitől kaptam, hogy minden nap új vizet kell adni neki, és a "csőre" mindig legyen vizben. Aztán majd egy idő után kinyilik a "szárnya" és ki fog potyogni belőle a magocska, amit el kell vetni és abból lesz az újabb "madárka".
  Küldöm először a több nézetben lefényképezett virág papagájt, és utána az igazit...[​IMG] Tényleg nagyon hasonlítanak...
  Kiváncsian várom válaszotokat!!!
   
 6. Tele_hold

  Tele_hold Állandó Tag

  ricinus virága

  [​IMG]
   
  citrompotlo kedveli ezt.
 7. Tele_hold

  Tele_hold Állandó Tag

  ez is!!!


  [​IMG]
   
  citrompotlo kedveli ezt.
 8. Tele_hold

  Tele_hold Állandó Tag

 9. Hezekiah

  Hezekiah Állandó Tag

  Az egyik kedvencem, a napraforgó (ez is a kertemben pompázva járul hozzá a napi mosolyhoz):

  [​IMG]
   
  citrompotlo kedveli ezt.
 10. hajlando

  hajlando Kitiltott (BANned)

  Októberi rózsák

  [​IMG]
   
  citrompotlo kedveli ezt.
 11. Vigi1

  Vigi1 Állandó Tag

  A Fa

  "Minden növényi jelkép közül ez a legösszetettebb jelentőségű, egyetemes szimbólum. Ősi hit- és mondavilágunkban a fa a folytonos megújulás az örök fejlődés, az élet jelképe volt. Ebben az értemben meséink, mondáink és ősi hitvilágunk fái egyrészt kozmikus jelentőségűek -, mint a világfa az égig érő fa, amely összeköti a három világot, az égbolt északi és déli pólusát, valamint a négy égtájat, amelyeket a fa tövéből erdő négy folyó jelez -, másrészt mint életfát az életet adó anyával azonosítják. E vonatkozásban különös jelentőséget kapnak a gyümölcsöt hozó fák, ezeken belül is az almafák. Az ősi ábrázolásokon a gyümölcsös ágakat az életfával azonosított nőalak tartja a kezében, s a fának - az állatövi jegyek szerint - tizenkét gyümölcse van.


  [​IMG]


  A lakodalmak ünnepi asztalán központi helye van az életfának, egy édes tésztába burkolt elágazó faágnak, amelyet a termékenységet jelentő almával, dióval díszítenek. Ezt a házassági jelképet ünnepélyesen a vőlegény házához viszik, majd a dúsan terített lakodalmi asztal díszhelyére teszik. Ennek a szokásnak egyébként hiedelmi kapcsolata van a Katalin -, illetve Borbála-napi virágoság-hajtatással.

  A fa, annak ága és levele népszokásainkban a termékenységet, a szerelmet, az életet szimbolizálja. Népdalainkban a szerelem levele a fa legtetején terem, az innen leszakított levél a beteljesült szerelem jelképe. A szerelmesek összeboronálásában különös jelentőségük van a zöld leveles ágaknak az alattuk való páros átbújásnak.

  A gyermek születésekor az apa fát ültetett, azt a gyermek életfájának tekintették, és féltőn gondozták. Úgy vélték, ha a beteg gyermeket átemelik két ága között, meggyógyul, azaz újjászületik. Ilyen értelemben e fának rontáselhárító erőt tulajdonítottak. Hasonlóan mágikus erőt tulajdonítottak a zöld leveles vagy gyümölcsös ágaknak. József napján például sok vidékünkön szúrták őket a szántóföld sarkába hogy elűzzék a leselkedő rontást gonosz szándékot, és az év jó termést hozzon. Ugyancsak gonoszűző szándékkal erősítették a zöld ágaikat a házak, az istállók ajtajára és ablakára, vagy helyezték el a tisztaszobában, a szentképek mellé az úrnapi megszentelésük után. Tavasszal a pásztorok zöld ággal paskolták meg az embereket, és közöttük hajtották ki a legelőre állataikat, hogy egészségesek legyenek. Zöld ágas felvonulással űzték el a telet is.

  A fa letört ága a halált jelképezi. Ennek tulajdonítható például, hogy Somogyban a terhességet elhárítani kívánó asszonyok jártukban-keltükben faágakat tördeltek le. Az Alföldön különös népszokás volt az úgynevezett ágrakás, amikor a halott nyugvóhelyén ágakat vetettek..., az ősi időkben a rítus még abból állt, hogy a szent ligetek, áldozati helyek ágaira áldozati tárgyakat aggattak gonoszűző, egészségóvó, szerencsehozó célzattal. Aligha tekinthetők véletlennek hogy akár mai zarándokhelyeken, szent források, vagy olyan fák környékén, amelyekhez bizonyos csodás jelenségeket fűznek, (például Szűz Mária vagy Jézus megjelenése), ma is hasonló szokásokkal lehet találkozni." H.K.


  [​IMG]


  "...A virág a fa luxusa: csak akkor jelentkezik, ha a fának mindene megvan. Sőt, több is. És akkor ezt meg akarja osztani, és a virágok nyílni kezdenek, illatuk szétárad mindenfelé. A fa így örvendezik az energiájának. Túl sok van belőle, túlárad benne, és szeretné azt megosztani a világgal..." Osho

  [​IMG]


  [​IMG]


  "Silent Wings" Moonlight & Sunsets - Relaxing Piano Music
  http://www.youtube.com/watch?v=E377EvTuA0g


  Az Írás azt mondja: "gyümölcseikről ismeritek meg őket" (Mt 7,16), mert a jó fa gyümölcse nem lehet rossz, hanem úgy kell lennie, ahogyan egy másik helyen áll: "ha a gyökér szent, az ágak is azok" (Róm 11,16). János a szent ág, aki szent gyökérből nőtt."
   
 12. durcy

  durcy Állandó Tag

 13. durcy

  durcy Állandó Tag

 14. durcy

  durcy Állandó Tag

 15. durcy

  durcy Állandó Tag

 16. durcy

  durcy Állandó Tag

 17. Aniko52

  Aniko52 Állandó Tag

  Magnolia közelebbről:
  [​IMG]

  távolabbról:
  [​IMG]
   
  citrompotlo és Kis Sarkcsillag kedveli ezt.
 18. Kis Sarkcsillag

  Kis Sarkcsillag Állandó Tag

 19. zsuzsanna03

  zsuzsanna03 Állandó Tag

  Rózsalepel
  [​IMG]

  A rózsalepel (rhodochiton) Közép- Amerikából származó
  kúszónövény, a tárogatófélék családjába tartozik.
  A harang alakú fellevelek közül csüngnek alá a mélybordó, csaknem fekete, bársonyos szirmok.
  Bimbós állapotban igencsak bizarr látványt nyújtanak.
  A virágzás nyár elejétől október végéig tart, ezután érleli a növény
  a gömbalakú magtokokat.
  A rózsalepel évelő növény.
  Idehaza újdonságnak számít. Mexikóban kerítésekre és házak
  falára futtatják fel.
  Napfénykedvelő növény. 10-15 fokos hőmérsékletű, világos
  helyiségben, mérsékelt öntözéssel átvészeli a telet.
   
 20. zsuzsanna03

  zsuzsanna03 Állandó Tag

  Mimóza

  MIMOSA PUDICA


  [​IMG] [​IMG]


  Nemcsak a mimóza, hanem valamennyi növény mozog.
  Ám ez olyan lassan zajlik, hogy általában csak gyorsított
  filmpergéssel válik láthatóvá.
  A mimózánál és még néhány más növénynél azonban a mozgásokat szabad szemmel is megfigyelhetjük.
  Az érintéssel jelet adunk, amely a hőmérséklettől és az inger
  erősségétől függően vezetődik tovább.
  A levélcsuklók bizonyos sejtjei erre belső nyomásuk
  összeomlásával reagálnak, vagyis összezsugorodásuk okozza
  a mozgást.


  [​IMG]


  Kissé fásodó, legfeljebb 1 méter magas félcserje.
  Ágai tüskések. Virágai aprók, rózsaszínűek vagy halványlilák.
  A trópusi Amerikából származik.


  [​IMG]
   

  Csatolt fájlok:

Megosztás