Emberi mentalitás

Progressor

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Kedves Progressor, a ki/be- vándorlási topicban, van egy kis problémánk, mert a Kanadába "menekültként" érkező honfitársaint ügye körül, kialakult egy vita, ami inkább szól az emberek viselkedéséről, egymáshoz való viszonyulásukról, mentalitásról mint magáról a menekültügyről. Megköszönnénk, ha itt kaphatnánk teret a téma megvitatásához.

Sokan úgy itélik meg, hogy a Kanadában menedékjogot kérők nagyrésze csak a szociális ellátórendszer miatt választják célállomásnak az országot és ez az élethez való alap mentalitásukból ered. Úgy gondolják, hogy csak a segélyért jönnek ide, folytatva a "hazai rutint" és ezzel valamint a menekülés indokaiva /kitalált vagy nem kitalált indokok/ csak lejáratják Magyarországot, amit akár a nemzetközi menekültügyi törvények megváltoztatásával is, de meg kell állítani.

Sokan mások, társadalmi problémákat, a kisebbségi csoportokkal szemben meglévő előítéleteket jelölik meg az alapvető problémának..... mint okozóit a kialakult helyzetnek.

Egy harmadik álláspont, azért aggódik, hogy ha a negatív esetek miatt csorbulnak a menekültek jogai, mi lesz azokkal, akiknek valóban menekülniük kell.....

A téma így kibontva, egymás megitélése, mentalitás, ok és okozat, jogok és kötelességek...

Remélem beleillünk a topikindító elgondolásodba.

Kösz, Frank

Kedves Frank-FHI!

Az említett dolgok teóriája, nagyon is beleillenek a topic szférájába, mivel az emberek hozzáállásának a megvitatása miatt indítottam el, tehát minden további nélkül, természetesen engedélyezem az általad leírt problémák megvitatását.
Egyébként, egyetértek a probléma súlyosságával, és hogy a legkisebb segítséget és jó ötletet is figyelembe kell venni, ha megakarjuk oldani az ehhez hasonló problémákat.
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
Köszi!

Akkor vitaindítónak néhány hsz idézet.:

"Egyszeru mint a pofon miert jonnek ide ennyien.Mo-n megszuntettek a segiilyt vagy is megvaltoztattak.Most mar kevesebbet ad a kormany es a gyereknek kotelezo iskolaba jarni hogy megkapja a segelyt....Es ez a egy ket balhe pont kapora jott nekik igy van mire hivatkozni!Hova menjunk?Hat Canadaba!Miert mert ott van segely!!!Es alkalmazza oket valaki a munkahelyen...?Mar amelyik dolgozni akar :wink: "

Nem mindenki roma aki menekültként romának mondja magát:

"Azt mondod, csodálkozol, hogy képzett emberek is menekültként akarnak menni.
Nos, nyilván azért, mert akkor az állam segíti őket. Lakhatás, nyelvtanfolyam,segély. Így könnyebb nekikezdeni az új életnek. Nem kell egyből zsebbe nyúlni, és esetleg hoppon maradni hónapokon át."

" Hmm... tehát megveszem a repjegyet, kimegyek, mondom a kedves pecsételős embernek, hogy áj em a refjudzsí from hángöri, és máris jobbak az esélyeim, mintha hónapokig itthonról/Bécsbe kirohangálva intéztetném a kijutásom Kanadába?"

nagyon furcsa:

"A torontói roma központban szerzett személyes tapasztalatai még inkább meggyőzték Kanada bevándorlásügyi miniszterét arról, hogy a magyarországi romák kanadai migrációja "nagyon furcsa" és "nagyon jól szervezett", s a tavaly beadott menedékkérelmekből sok "nem volt tisztességes" - írta a kanadai National Post című lap online kiadásában."

<!-- / message -->
Megszüntetni a státuszt?:

"Nem jo a megfogalmazas. Helyesen: A kanadai menedékkérelmek 14 %-a cigany....

Egesz egyszeruen meg kellene szuntetni a menekultstatusz fogalmat es meg is szunne az ilyen alapu kivandorlas es az ezzel jaro problemak."


A fenti idézetek alapján elgondolkodtató, hogy az egyénnek mi a fontosabb a társadalmi megitélés, vagy bár a társadalommal szemben de az egyéni boldogulás? Judithnak volt egy másik nagyon jó felvetése, röviden, hogy mit akar a társadalom? Ítélkezni? Maradjanak? Menjenek? Menjenek, de ne hivatkozzanak a problémákra.... ?

Emberi reakciók és ellenreakciók. Kinek van igaza? <!-- / message --><!-- / message --><!-- edit note -->
 

Judith

Állandó Tag
Állandó Tag
Én kezdeném a végén. Még pedig Kanada menekültügyi törvényével.
Kanada fogad menekülteket, kétféle módón is. Elöször is a menekült táborokból, ahol kanadai ügynökök kiválogatják a szine javát és kegyesen megadják nekik a bevándorlási jogot. Ehhez elöbb egy más országban felállitott menekült táborban kell lejelentkezni. Ilyenek találhatók több helyen Ázsiában, és Afrikában is.

És van egy másik formája, akik Kanada földjére lépve lejelentkeznek, és menedékjogot kérnek. Ezeket az egyéneket egy erre specializált csoport, a Menekültügyi Biróság tagjai fogják (elöbb-utóbb) kihallgatni, és az ott elmondottak, és a dokumentumok alapján eldönteni, hogy igényük megfelel-e a törvények által felállitott definiciónak.

A menekült definiciója: aki hazáját elhagyja, és fél oda visszatérni, mert származása, politikai véleménye, nemi orientációja, vallása, vagy egy bizonyos csoporthoz való tartozás miatt üldöztetésben lenne része, és a hazája nem képes vagy nem hajlandó ettől őt megvédeni. Diszkrimináció egyedül még nem feltétlenül jelent üldöztetést, viszont sorozatos diszkriminációk összeadódhatnak és üldöztetésnek minősülhetnek.

Miután Kanada aláirta ezt a nemzetközi szerződést, emiatt nincs joga hirtelen leállitani a menekültek fogadását határain belül.

Viszont azt sem veszik szivesen, ha hamis alapokon kérnek menedékjogot. És a Menekültügyi bizottságnak többek között ez a feladata, hogy kiszürje azokat, akik igénye nem üti meg a mércét.

Azt hiszem idáig ez egy tiszta sor.

Na most jöhet szó a kelete-urópai Roma "invázióról".
(Folyt köv.)
 

Judith

Állandó Tag
Állandó Tag
1997-98-ban elöszöt a Czech romák indultak útnak, röviddel utánuk a Magyarok. Az első fordulóban szinte mindenki megkapta a menedékjogot.

Ez politikailag elfogadhatalan volt úgy a Czeheknek, mint a Magyaroknak, akik éppen az EU-ba kivántak belépni, csak éppen a menekülő romák rontották a két ország Emberi Jogokról szoló presztiszét és emiatt az EU tagság veszélyben forgott.

Nosza ezen változtatni kell. Egyik módszer volt a vizum visszaállitása, a másik pedig egy folyamatos és nagy összeg "segély formájában" (az összeg ismeretlen, de több milliárdos összegről rebeg a fáma) Kanadától, mindkét ország felé, hogy segitsék a Romák integrálását. És egyuttal a kanadai állam költségén megszerveztek egy u.n. minta pert, amire, szintén kanadai pénzen négy Magyar bürokratát, mint roma szakértőt meghivtak és egy titkos kihallgatás során, (amin pl. a kliensek és azok ügyvédjei sem tehettek fel a tanuknak keresztkérdéseket), úgy döntöttek, hogy tulajdonképpen a Magyar Romáknak nincs okuk menekülésre.

Attól kezdve ezt a minta pert használták a Menekültügyi Biróságon, - az eredmény, tömeges elutasitás, és vissszatoloncolás. Viszont, a kanadai törvények ilyen "minta pert" nem engedélyeznek, és 2006-ban a legfelsőbb bíróság ezt a pert törvénytelennek nyilvánitotta, ugyanis a törvény azt irja elő, hogy minden egyént, aki menekült státuszt kér, ki kell hallgatnia, és egyénenként, tehát nem országonként, kell eldöntenie, hogy megfelel-e a definicónak.

És számos esetben a Birók hoztak is pozitiv döntést, aminek bizony nem örült a kanadai bevándorlási hivatal, és fellebeztek ellene. A legfelsöbb biróság ezeket a fellebezéseket elutasitotta, azaz, a pozitiv döntéseket jóváhagyta. (A Menekültügyi Birókat, akik pozitiv döntést mertek hozni "felsöbb, és törvénytelen utasitás" ellenére is, meghurcolták, hamis dolgokkal vádolták, és szabályosan meg is hurcolták őket.)

Ez a dolog kanadai része.

A másik, amit felvetettem, hogy az eddigi olvasatom alapján, a hozzászólók 96%-a a Romákat még emberszámba sem venné, különböző szankciókkal sujtaná, ugyanakkor elvárná tőlük, hogy mindezt csöndben türjék, mert ha menekülnek, akkor azzal a Magyarok presztizsét rombolják.

Fölhánytorgatják nekik, hogy segélyen élnek, ugyanakkor amikor naponta olvashatjuk a tömeges elbocsájtásokat, a munkanélküliség kb. 20%-on áll, és még többszörös diplomával rendelkezők is reszketnek az állásukért, és elöbb-utóbb még ők is segélyre szorulnak majd.

Ne tessék félreérteni, én nem propagálom, hogy a Romák tömegével érkezzenek Kanadába, és kérjenek menedékjogot. A gazdasági válság minket is érint, és az adófizetők szivesebben veszik, ha adójukat az itteniekre költik. De el kell döntenünk, nekünk kanadaiknak is, hogy milyen országban akarunk élni. Becsukhatjuk a kaput, mindenki elött, vagy megjátszuk a világ elött, hogy milyen humánusak vagyunk.

És tessék eldönteni a kedves magyar és többi kelet-erurópainak is, hogy mit karnak? Utálni, gyülölni a kissebbségét, és elviselni, hogy azok elmenekülnek, vagy közös megoldást keresnek az együttélésre?
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
érdekes ez a dolog együttélés... eddig nem nagyon sikerült nem hiszem h most oldjuk meg a bajban

azt hiszem én nem vagyok nagyon humánus ez ügyben néhány fonos dolgot elkülönitenék
de azt is hozzáteszem ma visszonyok szerint kéne kezelni a problémáinkat nem a 20 ével ezelöttivel...
ma nincs menekülésre ok h csak nem köztörvényes...aszem értehető
bár el tudok képzelni olyan esetet amikor vkinek a családja olyan h ömaga inkább menekűlne a többiek
bajkeresésének légköréböl...

az egyik az az h ugy gonolom mindekinek ott kéne éllni ahol akar
de az országok nem kötelesek befogadni mindenkit sőt egyénileg kell elddönteni és ezt kb mint egy családban ...

h családtag vagy vannak jogaid kötelezettségeid s ezek a jogok kötelezettségek között vannak amik mindenkire vonatkoznak vannak amik csak bizonyos egyedekre a családon belül pl csak gyerekere csak ffiakra...csak idösekre...

a mai ember kicsit állszent kezdve attol h kilószám eszi a húst
s már vágóhidunk sincs...de szégyenkezés nélkül valljuk h nem tudnánk levágni azt az állatot amit magunk segitettünk a világra
....és még nem beszéltem a napi teendőkröl

ugyanez az állszentség üt vissza az iskolai tanár veréseknél..mert a tanár nem üthet... ...
rendöreinket a média hurcolja intézkedéseiért ,- nincsenek fönökeik?....
és a menkültek bevándorlók életvitele is nem egy országban okoz gondot

sztem h vki települ igazodjon az országhoz amiben él ,otthon lehet más de csak otthon ...egyéb esetben menjen oda amihez igazodik....


(igyekszemelkerülni a politikát ...:(a szociális vivmányok abból az őrületböl az egyetlen soványka haszon amit a hidegháboru okozott azoknak akik abban korban éltek bárhol....)h csak kanada tudja megörizni az ezzel uralommal elért szociális hálót akkor azt maga érdekében meg kell védje vagy fel kéne adnia ,véleményem szerint ezt hamarosan eldönti kanada...mert h nem dönt mielöbb gazdasága megsinyli ... de ha még sem ...megállitják s nyomás gyakorolnak rá mielött a világ legnépesebb országa lenne ...s ez a döntés furamód mégis a szociális vivmányaink... eleven testükön kisérletezett humanista reményeink bástyája lehet ... sztem védjétek meg a szociálishálót és a gazdaságot a bepelepülöktöl...az áll humanizmusal szemben

az anyagiak ..megkockáztatom h rosszabb anyagi helyzetben van a többség -életvitele miatt és meglátásom szerint amilyen gyorsasággal születnek az ujabb és ujabb adónemek amit a kisebbségen nem tudnak..(nem is érini öket )behajtani még roszabban is lessz ... pl a most bevezettett ebadó sem öket súlytja hanem az állatokat s a "hüséges" tulajdonosokat ... egyszóval ki kell mondjam igy-vagy ugy de elöbb jutnak pénzhez ami tovább fogja rondani a közbiztonságot ... és néptelenednek el falvak miattuk ...annak ellenére h sokan probálnak minden rétegbölvidéken olcsóbb lakhatáshoz jutni..söt fura mód ugytudom román romák is érkeznek .

20% os munkanélküliség ? nyugodtan vedd a dupláját söt -ez csak a statisztika...pl a 40-50 esek s a nök nagyrésze otthon olyan munkahelyeken ahol nagyrészt nök dolgoztak...fiatal férfiak vállalkozásban....
a büfében fiatal ffiak a kiszolgálók ... vállakozó -szolgáltatás az van...a nyugdij korhatár meg emelkedik...

görgög drámábba illö örök dilema kit áldoznál fel a családföt- kenér keresöt vagy a legkisebb gyermeket
 

cat34

Állandó Tag
Állandó Tag
Az én meglátásom, hozzáállásom, amit senkire sem akarok rákényszeríteni: szerencsére eljutottam arra a szintre, hogy számomra a Földön élő emberek egy fajhoz tartoznak (a kutatók már bebizonyították
igaz.gif
<V:p</V:p). Nem teszek különbséget fekete, fehér vagy sárga ember között. Mindegyikük ember. Amiben különbséget teszek: a kultúra, a vallás, melyet tiszteletben tartok és ha találkozok számomra ismeretlen kultúrával (ez általában a TV-ben szokott előfordulni), akkor tudomásul veszem, megfigyelem.....és elfogadom.<O:p</O:p

<O:p</O:p

Sajnos számomra úgy tűnik, hogy nagyon sokan elfelejtik, amit az iskolában tanultak. <O:p</O:p
<O:p</O:p

INTEGRÁCIÓ - magyarul: beolvasztás, összevonás. Ez a szó számomra egyet jelent a KÉNYSZERÍTÉS szóval. <O:p</O:p

Vajk úgy döntött, hogy a kereszténységet - finoman szólva - bevezeti az országban és letelepíti a törzseket...hát nem ment simán: kényszerítette a magyarokat a kereszténység felvételére. Aki erre nem volt hajlandó, azt egyszerűen megölték.<O:p</O:p
Hogy mikor? Az Árpád korban, még 1000 előtt.<O:p</O:p
<O:p</O:p


1760-70-es években elkezdték a romák kényszerletelepítését. A "sikert" 1945. után érték el. Magunk között - nem volt nehéz azt a kis létszámú csoportot letelepíteni és integrálni, akik még túlélték a nácik írtását.

Csak két adat: 1000. és 1945. Nem tudom látjátok-e a különbséget, mert én látom. A nagy többség elvárja, hogy a romák alig pár évtized alatt alkalmazkodjanak, sutba dobják a kultúrájukat az egész múltjukat csak azért, hogy a "fehérekhez" hasonlóan éljenek. Hát nem fognak. Már csak azért sem, mert más kultúra, más múlt és ezt nem lehet eltörölni, megszüntetni.

</O:p
Egyik tag hozzászólása:<O:p</O:p
<O:p</O:p

"HOgy mi lenne a megoldás? Rávenni őket, hogy működjenek együtt az ország többi lakosával és tartsák be a törvényeket - törekedjenek a minél magasabb képzettség megszerzésére, törekedjenek munkát szerezni és tartsák be a közösség legalapvetőbb normáit. Szerintem ez állampolgári alapkötelsség, mindezt elvárni nem zaklatás.
Hogy hogyan kéne őket rávenni? Foggalmam sincs <?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /><v:shape style="WIDTH: 11.25pt; HEIGHT: 11.25pt" id=_x0000_i1026 alt="" type="#_x0000_t75"><v:imagedata src="file:///C:\DOCUME~1\user\LOCALS~1\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image001.gif" o:href="http://www.canadahun.com/forum/images/smilies/icon_smile.gif"></v:imagedata></v:shape>
De ezen a ponton beszálnatna ún cigány értelmiség, a jogvédő szervezetek és egyéb civil szervezetek, akik jelenleg kb. a sz...rt kavarják csak.
Az ál-emberbaráti manírok éppenhogy ártanak a romáknak nem segítenek nekik."<O:p</O:p
<O:p</O:p

Az én válaszom erre:<O:p</O:p
<O:p</O:p

Te is nagyon jól tudod, hogy egy roma származású embernek 10x nehezebb boldogulnia, elhelyezkednie, mint a nem roma származásúnak. Ok: előítélet. Hiába képzettebb, tapasztaltabb, a munkáltatók 99%-a inkább a képzetlenebb, tapasztalatlanabb "fehér embert" (szándékosan írtam így) alkalmazza.
Máshonnan is meg lehet közelíteni: egy férfi sokkal könnyebben "mássza meg a szamárlétrát", mint egy nő. Ok: előítélet. <O:p</O:p
<O:p</O:p
<O:p</O:p

Erre a hozzászólása:<O:p</O:p
<O:p</O:p

"Tudom, hogy nehezebb. Ezt le kell küzdeni, egyetértünk. A probléma megoldásának kulcsa szerintem a képzésben rejlik.
Az átlag magyar embernek megvan a maga baja. A kutya nem foglalkozna a romákkal, ha ugyanazt a mintát követnék, mint bármelyik nímand magyar átlagember.
A szélsőjobb persze más tészta - épp ezért veszélyes az a folyamat ami zajlik. De ez ugyebár politika." <O:p</O:p
<O:p</O:p

Az én válaszom:<O:p</O:p
<O:p</O:p

Azt mondod a képzésben rejlik a megoldás. A legnagyobb gond az ott van, hogy mindenki úgy gondolja: minden romát úgy kell oktatni/képezni, mint egy "nímand magyar átlagembert". Csakhogy: nem minden roma viseli el azt a fajta követelményt - értem itt az óraszámra, szigorúságra stb. - szabályrendszert, mint az átlag magyar. Az teljesen természetes mindenkinek, hogy pl. egy hiperaktív gyereket másféle módszerrel kell tanítani, mint egy átlagos gyermeket. Miért nem természetes, hogy a romákat is különböző módszerrel kell tanítani? A legtöbb ember elkönyvelte, hogy a romák lusták és ostobák. Pedig csak a képzési módszer nem a megfelelő.
<O:p</O:p
Egy másik tag hozzászólása az én reakciómra:<O:p</O:p
<O:p</O:p

Tessenek mondani,vajon mi legyen a megoldás?Külön oktatási rendszer romákra irva?Külön általános-szakmuki-esetleg külön diplomáznának a genetikai kódok figyelembevételével?
Az iskola elvégzése után külön munkahelyek kizárólag neki?
Egy társadalom idomuljon a kisebbséghez,vagy forditva?!<O:p</O:p
<O:p</O:p

Az a helyzet, hogy ez a hozzászólás először felpaprikázott, aztán a fejemet csóválva arra gondoltam, hogy vagy én nem tudok úgy fogalmazni, hogy érthető legyek anélkül, hogy több oldalon keresztül magyaráznom kelljen valamit, vagy az illetőnek van beszűkülve a látótere, vagy egyszerűen csak én élek "más világban".<O:p</O:p

A fenti szólónak a külön általános iskolára vonatkozóan csak annyit mondanék: igen. A legjobb példa erre az unokaöcsém. Első ránézésre semmi különös nincs rajta: átlagos kisfiú, minden érdekli, sok mindent szeret. Amit felismeretek nála az oviban (!), hogy egy ún. pszichomotoros "betegsége" van, ami abban nyilvánul meg, hogy nem tud nyugton megmaradni a fenekén. Erre a fajta gyerekre mondták régen azt, hogy hiperaktív és ezeket a gyerekeket gyógyszerekkel szedálják, hogy belepasszoljon a nagy átlagba, hogy ne legyen velük probléma. Nos az én unokaöcsémnél az oviban észrevette az óvónő, hogy megfelelő (!) odafigyeléssel, képzéssel és sporttevékenységgel - gyógyszer nélkül (!) éppen ugyanúgy fog fejlődni, mint a többi gyerek. A kis vakarcs most iskolába jár - egy speciális osztályba, amelyben nem 30, hanem csak 12 gyerek van. Hihetetlenül okos: már pici korában, mikor még alig tudott menni, az utcában lévő csatorna fedeleken mutogatta az A betűket (így kezdődik a neve), és mire iskolába ment, már az össze betűt ismerte, leírta anélkül, hogy mi bármire is kényszerítettük volna. Ő kérdezett, mi válaszoltunk és ennyi.

Visszatérve, nagyon sok ember úgy gondol a romákra, mint egy külön fajra, mintha nem a Földön születtek volna, hanem valamelyik messzi-messzi Galaxisban....

Egyetértek Mosttal: a mai ember álszent.
 

Progressor

Állandó Tag
Állandó Tag
Frank-FHI!

Én úgy csinálnám az egészet, hogy csak családos emberek kapnának segély támogatást, de csak abban az esetben, ha csak az egyik szülő rendelkezik jövedelemmel, és függően attól, hogy mennyi a jövedelme. Ráadásul, maximum két gyerek mellett járna a segély, viszont a harmadik gyerekre, már nem.
Így nem lenne értelme a bevándorlásnak, segély szempontjából.
 
Kényszer???

KÉNYSZERÍTÉS???? Mi vaaaan????? :) Már elnézést, de ekkora marhaságot régen hallottam!!! :))))

Az egész élet kompromisszumok kötéséről szól. Nyújtsa fel a kezét, az a topic olvasó származásra tekintet nélkül, aki nem éli meg nap mint nap kényszerek sorát!! :)))
Hogy a romáknak túl nagy KÉNYSZER lenne részt venni az oktatásban, a munkavállalásban, a társadalom életében! Ez képmutatás, de a javából :)

Aki jót akar a romáknak és valóban szívügye a felemelkedésük, éppenhogy az integrálásukon dolgozik a társadalomba, nem maszlagokkal kábítja őket!
Magyarországon 300-400 ezer roma származású magyar állampolgár él. Mennyit is fogad be Kanada egy évben? 30-40 főt?
A többiekkel mi lesz?
És persze Kanada is tele van KÉNYSZERREL :) Bizony ott is vannak iskolák, munkahelyek. Mi lesz szegény romákkal, ha szembesülnek ezzel?
 

Progressor

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha a romák, valós okot tudnak adni az élethelyzetüket tekintve a felháborodásukra, akkor itt megvitathatjuk, de amíg az embernek csak elvárásai vannak és közben ő nem tesz semmit csak egyenlő jogokról prédikál (azt is lényegében nem megalapozható okokra tekintve), addig miről beszélünk?
 

cat34

Állandó Tag
Állandó Tag
KÉNYSZERÍTÉS???? Mi vaaaan????? :) Már elnézést, de ekkora marhaságot régen hallottam!!! :))))

Az egész élet kompromisszumok kötéséről szól. Nyújtsa fel a kezét, az a topic olvasó származásra tekintet nélkül, aki nem éli meg nap mint nap kényszerek sorát!! :)))
Hogy a romáknak túl nagy KÉNYSZER lenne részt venni az oktatásban, a munkavállalásban, a társadalom életében! Ez képmutatás, de a javából :)

Aki jót akar a romáknak és valóban szívügye a felemelkedésük, éppenhogy az integrálásukon dolgozik a társadalomba, nem maszlagokkal kábítja őket!
Magyarországon 300-400 ezer roma származású magyar állampolgár él. Mennyit is fogad be Kanada egy évben? 30-40 főt?
A többiekkel mi lesz?
És persze Kanada is tele van KÉNYSZERREL :) Bizony ott is vannak iskolák, munkahelyek. Mi lesz szegény romákkal, ha szembesülnek ezzel?

Miből gondolod, hogy a romák nem kötnek kompromisszumot, nem akarnak törvényesen élni, nem akarnak tanulni, dolgozni? Mert hangosabban beszélnek, mint a nagy átlag? Szállj fel egy buszra, amelyiken jó pár "fehér" fiatal utazik, majd megtudod mi a hangos beszéd.
Hangosabban hallgatják a zenét? Több "fehér" bömbölteti hangosan a saját maga választotta zenét, mint roma.

A közlekedési járműveket nem a romák firkálják össze, a város falai nem a romák firkálmányaival van tele és a játszótéren nem a romák teszik tönkre a játékokat és a belvárosban nem a romák kutyáinak az ürülékébe taposok bele....
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
Frank-FHI!

Én úgy csinálnám az egészet, hogy csak családos emberek kapnának segély támogatást, de csak abban az esetben, ha csak az egyik szülő rendelkezik jövedelemmel, és függően attól, hogy mennyi a jövedelme. Ráadásul, maximum két gyerek mellett járna a segély, viszont a harmadik gyerekre, már nem.
Így nem lenne értelme a bevándorlásnak, segély szempontjából.

Kedves Progressor,

Értem a gondolatmenet lényegét és a kiragadott példákra vonatkozóan, részben egyet is értek, de az élet annyi féle szitut hoz létre, hogy nem lehet a segélyezés rendszerét "igazságosan" módosítani.

A segély a család összbevételétől függ és alapvetően nem a menekülteknek lett megalkotva.

Mondok egy példát: Négy gyerekes család, apa gyárban dolgozik, anya részmunkaidős .... Apa elveszíti a munkáját... Egy év mulva a problémák miatt elválnak. Akkor most senki sem kapna segítséget? Nem lehet igazságosan szelektálni, mert mindíg lesz aki rászorult, de kilóg a rendszerből.....

Én úgy látom, hogy nem csak ennek, de más problémák meglétének is az erkölcsi morál hanyatlása/hiánya az oka és nem lehet a gazdasági/anyagi problémákat a segélyen élőkre "kihegyezni". Nem akarok védeni senkit engem is felháborít, ha valaki visszaél a társadalom segítségével, mert az én adóm is arra megy és nem arra, hogy a gyerekemnek legyen felszereltebb iskolája, vagy hogy pl. az orvosi kutatásokat.... vagy kultúrát... támogassuk. A csalókat meg kell fogni és meg kell büntetni. DE!!!!

Nem lehet bűnbaknak kijelölni egy jól körülhatárolható társadalmi csoportot. Az, hogy az államnak sokba kerül a szociális háló, az nem csak a segélyen lévők okozzák. A szociális hálóba beletartozik minden támogatás, juttatás, adókedvezmény.... és az a baj, hogy mindenki csak kivenni akar. Mindenki /tisztelet a kivételnek/ és nem csak a segélyen lévők.

A közpénzek megcsapolására és a közterhek alól való kibúvásra ezer más mód van, ami ugyanúgy felháborító, mint az ok nélkül szedett segély. Olyan emberek is "romáznak" akik pénzért veszik az ÁFA-s számlát, hogy vállalkozóként minimális adóval megússzák és még a levegővételt is levonják az adóból, mert az a munkavégzéshez kell. Rokkantnyugdíjas, lakástámogatással és mellette többet dolgozik, mint egy kezdő táncosnő... Segítő szervezetek amik a humánumra alapozva csapolják a közpénzeket és az emberek adományait és a szervezet fenntartása emészti fel a befolyt pénzeket és nem a kiutalt segítség.... Ha vállalkozó az államnak dolgozik, "duplán fog a ceruza" a számla kiállításánál.... sorolhatnánk de felesleges.

Az a baj, hogy a társadalom nem elitéli ezeket a dolgokat/mentalitást, hanem valahol példaként állítja, mert "ügyes emberek". A fejekben kellene rendet tenni, és majd akkor beszéljünk társadalmi csoportok erkölcsi felemeléséről, ha lesz hova.
 

phoonix

Kitiltott (BANned)
Frank-FHI!

Én úgy csinálnám az egészet, hogy csak családos emberek kapnának segély támogatást, de csak abban az esetben, ha csak az egyik szülő rendelkezik jövedelemmel, és függően attól, hogy mennyi a jövedelme. Ráadásul, maximum két gyerek mellett járna a segély, viszont a
harmadik gyerekre, már nem.
Így nem lenne értelme a bevándorlásnak, segély szempontjából
.
a segelyt a gyerekek szama NEM NAGY tetelben emeli
ugyanis a ketszulos csaladban a segely osszege a FELNOTTEKRE van megallapitva a gyerekek db-onkent 100 $ emelik, szoval ez NEM otlet !!

Azt BE KELL latni ,hogy az atkos gipsyei homlokegyenest mas eletszemlelettel rendelkeztek mint a MAIAK vagy akar a 10 evvel ezelottiek !
A judit emlekkepei meg a 70-es evekrol valo amikor ugyiii jol karban voltak tartva a KMK-val >>>
EZ TENY !
a kovetkezo valamennyi "gyakorlati tapasztalat" az elozo invazio nehany tagjatol ered ...
a MAIAK moraljarol hallomasa van ...
Az viszont NEM IGAZ ,hogy kulon oktatasi rend kene nekik ,mert NEM tudnak felzarkozni !
FELTUDNAK !!! CSAK EGY PELDA !!!
a gipsy kolok evvesztes + halasztanak egy evet mert ugye idiota es beteszik OTTHON a gyogypedagogia elso osztalyaba 8-evesen PONT.
Kimenekulnek, a kolok a kora szerint ITT 3.-os
naszoval be IS teszik harmadikba ugy ,hogy egy qrva-kumma szot SEM tud angolul
3honap multan a gyerek angolul beszelget es szepen halad UTOLERI az osztalyt ,a 3.-os osztalyt !!!
MA ez a kolok egyetemista
hogyan IS sikerult ez csoda ?? ez kerem NEM CSODA!
csak ITT NEM gipsy volt hanem egy gyerek
akinel a POZITIV DISSCRIMINACIO EZT EREDMENYEZTE !!!

Oly sok minden szart utanoztok az amerikai eletformabol
vajon ami valoban NAGYSZERU AZT MIERT NEM ???
a pozitiv disscriminaciot a 70-es evekben gyakorolta amerika a feketek eseteben >>>
DOLGOZOTT lasdd ma ki az elnok !!!
OTT ez annyibol allt ,hogy teret, ELETTERET adtak nekik !
Ma Canada "ciganyai" az indianok ,hozzajuk kepest a magyar roma kulturleny, DE senki NEM veszi egy kalap ala MINDET, mert van ilyen-olyan-amolyan
SENKI NEM akarja beolvasztani a kulturajukat
azt megtartva elik a SAJAT ELETUKET !!!
MI feherek TANITJUK oket es dolgozunk ertuk ,
MI feherek neveljuk fel a gyerekeiket,/feher csaladokban/
MI feherek megyunk eszakra INGYEN dolgozni ERTUK ...
... hogy MI az eredmeny ???? lassan -lassan DE AKAD ...
 

Judith

Állandó Tag
Állandó Tag
Na, arra befizetnék, hogy téged lássalak egy északi területen lévő indián rezervátumban, mint tanitó ingyen dolgozni!
Két nap múlva eszed nélkül rohannál haza, ha tudnál, de nem tudsz, mert út nincs, csak idönként repülö. És hol tanitanál nekik? A nem létező iskolákban? A nem létező könyvekből? És olyan gyerekekkel foglalkoznál, akik családjában több a részeges, mint a józan? És olyan környzeteben, ahol naponta történnek öngyilkosságok?
Egyik volt kollégám és jó barátom, félvér és aktivan dolgozik a benszülött iskolák könyvellátásában. Évente körberepüli ezeket a távoli rezervátumokat, és felméri, hogy mire lenne szükségük. Ne tudjátok meg milyen iszonyú körülmények között élnek!!!
 

Judith

Állandó Tag
Állandó Tag
Különben az sem igaz, hogy ingyen dolgoznál, mert az ilen munkát nagyon is megfizetik. A fiam, mint középiskolai tanár kapott volna északon egy éve több, mint 80 ezer dollár fieztést.
 

phoonix

Kitiltott (BANned)
Na, arra befizetnék, hogy téged lássalak egy északi területen lévő indián rezervátumban, mint tanitó ingyen dolgozni!
Két nap múlva eszed nélkül rohannál haza, ha tudnál, de nem tudsz, mert út nincs, csak idönként repülö. És hol tanitanál nekik? A nem létező iskolákban? A nem létező könyvekből? És olyan gyerekekkel foglalkoznál, akik családjában több a részeges, mint a józan? És olyan környzeteben, ahol naponta történnek öngyilkosságok?
Egyik volt kollégám és jó barátom, félvér és aktivan dolgozik a benszülött iskolák könyvellátásában. Évente körberepüli ezeket a távoli rezervátumokat, és felméri, hogy mire lenne szükségük. Ne tudjátok meg milyen iszonyú körülmények között élnek!!!
1/ judit NE SZEMELYESKEDJ ez ITT NEM ARROL SZOL
megha esetleg -talantan azt hinned te mindent megengedhetsz magadnak !!!
2/ neked halovany fogalmad sincs arrol,hogy En mit teszek - vagy nemteszek ertuk !!!
3/ nagydolog evente ... ha havonta tobbszor akkor mar versenykepes lesz velem...
es az SEM te vagy hanem egy ismeros ...
Különben az sem igaz, hogy ingyen dolgoznál, mert az ilen munkát nagyon is megfizetik. A fiam, mint középiskolai tanár kapott volna északon egy éve több, mint 80 ezer dollár fieztést.
probald a SZEMELYESKEDESEDET hatrebb szoritani
Es NEM MEGHAZUDTOLNI ...a mas velemenyt ...

igen van aki piiizert dolgoz --- NA CSAK...mas pedig zik-zik dolgozik
ES VAN AKI INGYEEEEEEEEEEEEEEE /volontaire munkaban /
na mit szooooosz
 

Judith

Állandó Tag
Állandó Tag
Good for you!
Csak egy kis különbség van az u.n önkéntes munka és a jól fizetett állások között. Nem kell elhiresztelni, hogy Észak Kanadában, éppúgy mint a rezervációkban is a tanitói és egyébb szakmunkákat ingyen végzik. Igenis nagyon jól meg vannak fizetve.

És milyen érdekes, hogy a rezervációkón létező borzalmas helyzetről egy szavad sincs, csak azon siránkozol, hogy "személyeskedtem". Na persze, ha neked vannak személyes tapasztalataid, szivesen olvassuk. Szóval mikor, hol és hogyan történt?
 

Judith

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép fényképek, Csak még mindig nem tudom, hogy ezek pontosan hol is készültek?
Az is tetszik, hogy feltételezed rólam, sosem jártam Indián területen. Tévedsz. Kb. 20 éven keresztül minden nyarunkat a Manitulin szigeti Wikwemikong rezervációban töltöttük el. Azonkivül voltunk Moose Factory-ban is a James Baynél, ahol tényleg afrikai nyomor viszonyokat lehetett látni. Mint Menekültügyi Biró repültem kis géppel Észak Ontarión keresztül a tundrák fölött Ft.Williamba. És 2004-ben egy 58 napos kocsiturán (egy 15 éves VW-nel) bejártuk Kanadát és Észak Amerika nagy részét. Ezen az úton aludtunk sátorban, szállóban, barátoknál, és egy ízben egy zsidó halottasházban is.

Szóval talán egyszerübb lenne, nem feltételezni egymásról semmit, viszont megosztani az élményeinket. Ezek szerint lenne mit. És persze, ha te valóban önkéntes munkásként mentél Indián Rezervátumokba tanitani, leveszem elötted a kalapomat, és fogadd mély becsülésemet.

De lenne egy kérdésem. Ha valóban töltöttél közöttük több időt, nem lehetett nem észrevenned, hogy a mentalitásuk milyen közel áll a Romákhoz. Hogy lehet akkor, hogy egyikhez szivesen mentél, míg a másikkal szemben elöitéleted van?
 

Judith

Állandó Tag
Állandó Tag
"Az viszont NEM IGAZ ,hogy kulon oktatasi rend kene nekik ,mert NEM tudnak felzarkozni !
FELTUDNAK !!! CSAK EGY PELDA !!!
a gipsy kolok evvesztes + halasztanak egy evet mert ugye idiota es beteszik OTTHON a gyogypedagogia elso osztalyaba 8-evesen PONT.
Kimenekulnek, a kolok a kora szerint ITT 3.-os
naszoval be IS teszik harmadikba ugy ,hogy egy qrva-kumma szot SEM tud angolul
3honap multan a gyerek angolul beszelget es szepen halad UTOLERI az osztalyt ,a 3.-os osztalyt !!!
MA ez a kolok egyetemista
hogyan IS sikerult ez csoda ?? ez kerem NEM CSODA!
csak ITT NEM gipsy volt hanem egy gyerek
akinel a POZITIV DISSCRIMINACIO EZT EREDMENYEZTE !!!"

A különbség az oktatási módszerben van. Észak Amerikában ugyanis nem a magolós, porosz mentalitású módszert használják, hanem a co-operációsat. Azaz a diákokat nem kényszeritik, hogy az órákon hátratett kezekkel és csöndben üljenek, hanem csoport munkát folytatnak, a témát közösen dolgozzák ki és adják elő. A feladatot nem csak szóban, de irásban, saját készitésű szindarabokkal is elő tudják adni, bizonyitékúl, hogy megértették az anyagot. 1990-től kezdve volt erre a tanitási módszerre MO-on is igény, (onnan tudom, mert 1991-95 között többek között én is tarottam mühelymunkát a Pécsi nyári pedagogús egyetemen Demokratikus Oktatási Módszerekről). Ezt az oktatási módszert magyarul Saját Tapasztalaton Alapuló módszernek hívták, azaz röviden SÉTA néven emlegették, és több iskola is átvette a módszert.
 

Judith

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy eklatáns példája ennek:

Hunčík Péter: Mese normális emberkékről és a normális életről

2011. október 22. szombat 19:44

A minap „hihetetlen“ dolgot éltem meg. Szeptember végén ugyanis összehozott a sors ötven normális emberrel. Ami nemcsak a mai világban nagy szó, hiszen már a Szentírás is arról tudósít, hogy milyen nehéz dolog tíz tiszta lelkű embert találni.

Nos, az én normális embereim a Palócföldről származnak, a Fülek, Losonc és Salgótarján által behatárolt háromszögből. Többségük 17-18 éves diák, akik tanáraik vezetésével egy Szanda nevezetű apró falucskában jöttek össze. Mivel felerészben Szlovákiából, felerészben Magyarországról érkeztek, mi másról is beszélgethettek volna, mint a magyar-szlovák kapcsolatokról. Pontosabban arról, hogyan élhetnének normális módon egymás mellett a magyarok és a szlovákok. Úgy, hogy az utókor ne a hősi halálukra emlékezzen, hanem a normális életükre. Mondjuk egy ilyen feliratú emlékművel:

„Minden tisztelet ezeknek a hőséletű embereknek, akik normális életetükkel lehetővé tettét gyermekeiknek és unokáiknak, hogy azok is békében és szeretetben élvezhessék az életet.“

Szóval ez az ötven (50!) normális magyar és szlovák fiatal két álló napon át beszélgetett egymással olyan fájó eseményekről, melyek mind a két nép történelmében nyomot hagytak.

A szervezők engem is meghívtak, hogy „mediátorként“ vezessem a szlovák és a magyar csoport közti vitát és ha kell, lépjek közbe.

Szóval a diákok először megismerkedtek egymással: bemutatkoztak, játszottak, dumálgattak erről-arról. Ezután négy vegyes csoportba osztották őket, és ezekben a kisebb létszámú csoportokban vitatkoztak másfél napon át. Az első csoport tagjai az 1848-49-es szabadságharcról, a második a kiegyezésről és a magyarizációról, a harmadik Trianonról és a Monarchia széteséséről, a negyedik csoport diákjai pedig a bécsi döntésekről, a világháborúról, majd a kitelepítésről és a reszlovakizációról beszélgettek egymással.

A szervezők segítségével úgy csináltuk a dolgot, hogy minden egyes csoportba jutott egy-két olyan diák is, akik mind a két nyelvet jól beszélték, így a kommunikációval sem volt semmi baj. Az én feladatom tehát az volt, hogy „vezényeljem le“ ezeket a különös beszélgetéseket. Az eredeti terv szerint a foglalkozások utolsó napjának délutánján minden csoport beszámolt volna arról, hogy milyen véleményt alakítottak ki az adott témakörben.

Nos, itt „elkövettem“ egy apró merényletet a szervezők ellen. Ugyanis arra kértem a diákokat, hogy a szóbeli beszámoló helyett pszichodramatikus módszerekkel, vagyis a színház eszközeivel játsszák el azt, amit az adott eseményről közösen „kiötlöttek“.

(Kanadában egyszer már teszteltem ezt a módszert. Amikor a 2000-es évek elején az ottawai Carleton egyetemen tanítottam, a hallgatóknak a monoton feleltetés helyett pszichodramatikus módszerekkel kellett „ színpadra vinni“ a feladott leckét. Higgyék el, nagyon izgalmas produkciók jöttek létre. Láthattuk, mi történt a párizsi békekonferencián, milyen volt a bécsi döntés, „belenéztünk“ az 1956-os forradalom és az 1968-as prágai tavasz történéseibe és még Jugoszlávia szétesését is „eljátszották“ az egyetem diákjai.)

A Losoncról, Fülekről és Salgótarjánból érkezett diákok tehát kaptak negyvenöt percet a felkészülésre, aztán megkezdődtek az előadások. Színpadra lépett Kossuth meg Štúr, láttuk a milléniumi Magyarországot, aztán bepillantottunk a trianoni kastélyba, és belehallgattunk Apponyi, Beneš, Štefánik, Wilson és Clemenceau vitájába. Megnéztük, milyen volt a Felvidék 1938-ban, majd 1946-ban és hallhattuk Gottwald és Husák egyezkedését is a reszlovakizációról. Négy nagyszerű szlovák-magyar darab pergett le, a szanda-i ifjúsági ház kertjében. A normális pedagógusok meg tapsoltak.

Csakhogy ezután rajtuk volt a sor. A magyar tanárokat arra kértem, beszéljenek arról, milyen igazságtalanság történt a szlováksággal az említett időszakban, és miben hibáztak Kossuth és társai, mit rontottak el a magyarok a kiegyezés után, miben tévedett Apponyi, Horthy és a magyar vezetés, és miben volt igaza a szlovákságnak az említett időszakokban.

A szlovák pedagógusoknak pedig a magyarok sérelmeiről kellett beszélni. Vagyis ők Kossuth, Apponyi, Deák, Horthy és a magyar vezetés igazsága mellett és a szlovák vezetők rövidlátása ellen érveltek. És a normális diákok megtapsolták őket.

A végén volt még egy előadás, amelyikben a diákok egy szlovák-magyar gazdasági vegyesbizottság ülését vitték a színpadra, és azt „játszották el“, hogyan lehetne közösen kimászni a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetből. Mert a fiatalokat elsősorban ez érdekli, és elegük van a „nemzetmentő“ hősi halottakból.

Le a kalappal Agócs Attilla és a többi szervező előtt, akik a normális Élet nevében létrehozták ezt a találkozót. Most, Mindenszentek előtt az emberek néha sokszáz kilométert is utaznak, hogy kimehessenek szüleik, kedveseik sírjához. Gyertyát gyújtanak és emlékeznek.

Igen, erkölcsi kötelességünk lenne évente legalább egy alkalommal leróni a tiszteletünket halottaink előtt. De erkölcsi kötelességünk az Élet tisztelete is. És különleges tisztelet jár azoknak, akik életvitelükkel békét teremtenek, szeretetet és megértést árasztanak maguk körül. Az ilyen emberek nemcsak a a halottaikat tisztelik, ők védik és tisztelik az Életet is.(Amerikai Népszava)
 
Oldal tetejére