Belehalt az ördögűzésbe egy apáca

Diogenes-44

Kitiltott (BANned)
Ne haragudj, hogy belekotyogok Gyöngyinek adott válaszodba, de ebből amit itt írtál világos számomra, hogy neked nem az Isten-hittel van vitád, hanem azokat a történeteket nem hiszed amelyeket leírtak a Bibliában. Amennyiben erről szándékozol könyvet írni felvilágosítalak, hogy nem lesz nagy újdonság a könyvhéten...:D A te bősz ateizmusod a "nem tudásból" ered, amit persze senki nem írhat a számládra. Te eldöntötted, hogy Isten nincs (bár ehhez előbb még tisztáznod kellene magadban is, hogy miféle az az Isten, amelyik szerinted nincs...;)), ehhez még elolvastad Dawkins könyvét is, ahol bőven találtál megerősítést. Nagyon nagyon sok olvasgatni való volna még ahhoz, hogy kijelenthesd: Isten nincs! Persze, ha nem egyoldalúan tájékozódsz, akkor ezt nem írod le SOHA!

Nagyon sok tudós elme ismerte már el, hogy mindaz, amit a tudomány elért nem más, mint a Teremtő törvényeinek ellesése. ;)

Tisztelt Sirius B!

Az egyház és a hívők nem igazán hívatkozhatnak a tudományra, mert Gordano Bruno alatt fellobbant a máglya. Az egyház a tudást mindig is veszélyesnek ítélte. Neki a "nyáj" kell, a buta, nem gondolkodó, a válaszokat készen kapó ember. Aki gondolkodik, gyorsan rájöhet, hogy Isten nem létezik, nem is létezhet. A világ logikusan épül fel, semmi szükség nincs mesebeli lényekre.

Neked is azt javaslom, hogy ha konkrét kérdésekre tudsz válaszolni, szívesen beszélgetek veled, mert érdekel a másik oldal véleménye, ám ha nem, akkor kérlek, ne ítélkezz. Nincs alapod rá.
 

Diogenes-44

Kitiltott (BANned)
Hitnek nincs szükságe a tudásra,mert a tudás kérdéseket ébreszt.
Nem véletlenül kéri a gyermeki lélekkel való közeledést.
Kicsit drasztikusabban fogalmaz a mohamedán vallás .
-Ami szükséges benne van a Koránban,
amire nincs szükség az nincs benne.-
Az Istenbe való hitnek nincs szüksége templomokra, papokra,prédikátorokra,
viszont a tudatlan tömegek kordába tartására,a rendi világ megörzésére olyan
személy képes csak aki itt a földön max élethosszig uralkodik.
Pl:Dzsingisz kán,Timur Lenk,Sztalin,Titó... haláluk után minden összeomlik.
E hiba kiváltására és természetes önzés segedelmével jöttek létre a FÉLSZ szervezetek messzi hatalomra hivatkozva,idő,kor,önös szükséglet szerint magyarázva,kinyilatkozva.
Ha ettöl elvonatkoztatva tud valaki hinni az az igaz hivő,de könnyen lélekgyüjtővé alakul sajátbecsvágyától vezérelve.
Az ateista is hisz a maga igazába és az ő általa favorizált rendszerben.
Isten uralkodása viszont örök,mert ami belölünk ered azt nem lehet leváltani,elűzni.
Ellehet tévelyedni,de akkor érezük jól magunk mikor visszatalálunk.

Tisztelt Apaa!

Sok mindennel egyetértek, amit leírtál. A végével már kevésbé, de így kerek a világ, hogy láthatjuk a dolgok színét és fonákját.
Az ateista nem hisz, hanem kételkedik. Ezért nem alakult ki egységes ateizmus, mert van aki csak antiklerikális és van aki a transzcendenciát teljesen elveti. Nietzschével sem értek egyet, amikor azt mondja, hogy Isten halott. Ha halott volna, akkor élt volna, mert az élet és a halál kölcsönösen kizárja egymást, de kölcsönösen feltételezi is. Isten pedig az emberek agyszüleménye. Valamikor szükséges lehetett, de mára csak kerékkötő lett a világban. Mára már csak vasárnapi hívők vannak, akik divatból járnak templomba és ők is tesznek a tízparancsolatra, ugyanúgy, mint a pedofil és anyagias papok is. Persze az egyház sokkal többet árt a társadalomnak az egyházi iskolák által, mint a ferdehajlamú papokon keresztül.
 

baloghkati

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Diogenes!

Én nagyon sajnállak Téged, mert úgy gondolod Te az igazság bírtokában vagy.
Számodra nem létezik Isten. Légy egy kicsit alázatos, szeress és ne csak a saját
igazadat keresd. Megfogod tapasztalni a HIT ajándékát!
Gondolod, hogy annyi ember, akik hisznek Istenben, hisznek a megváltó Jézus Krisztusban azokat a papok "hülyítése" által hisznek? Nem, nem azért, hanem mert
megtapasztalták az Isten mindenhatóságát, irgalmas, megbocsájtó szeretetét.
Engedje meg a jó Isten, hogy egyszer Te is megtapasztald ezt a végtelen nagy kincset, ami semmi mással össze nem hasonlítható.
Vezessen az Úr Téged is a damaszkuszi útra.
Ezt kívánom Neked!
Ui.: Azt tudod-e hány természet tudós, fizikus, vegyész, kutató stb. jutott el
az Isten hitre? Kérlek nézz utána!
balogkati
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelt Sirius B!

Az egyház és a hívők nem igazán hívatkozhatnak a tudományra, mert Gordano Bruno alatt fellobbant a máglya. Az egyház a tudást mindig is veszélyesnek ítélte. Neki a "nyáj" kell, a buta, nem gondolkodó, a válaszokat készen kapó ember. Aki gondolkodik, gyorsan rájöhet, hogy Isten nem létezik, nem is létezhet. A világ logikusan épül fel, semmi szükség nincs mesebeli lényekre.

Neked is azt javaslom, hogy ha konkrét kérdésekre tudsz válaszolni, szívesen beszélgetek veled, mert érdekel a másik oldal véleménye, ám ha nem, akkor kérlek, ne ítélkezz. Nincs alapod rá.

Megsértettelek, látom. Bocsánat érte, nem állt szándékomban. Igazán az lepett meg engem, hogy milyen magabiztosan tudod kijelenteni, hogy Isten nem létezik. Még Steven Hawkins is, aki egy igazi zseni, csak annyit mert állítani, hogy nem volt rá szükség ahhoz, hogy a világ létrejöjjön.

Nagyon sok tudós elme gondolja úgy, hogy a világmindenség olyan mértékű szervezettséget mutat, amiből arra kell következtetni, hogy kell lennie valamilyen magasabbrendű inteligenciának, amit mi "Istennek" nevezünk.

Szerintem ott van köztünk a félreértés, hogy te arról az istenképről beszélsz, amit az egyházak sulykolnak a híveikbe - aki fenyeget a pokollal és büntet a bűnökért, stb... - mi pedig olyan Istenről, aki vagy ami az emberi elme számára fel nem fogható, mert hozzáképest olyanok vagyunk, mint a hangyaboly az emberhez képest. Fel tudja fogni a hangya, hogy te mit miért teszel és hogy egyáltalán mi vagy te?

Ami viszont a bibliai történeteket illeti, (legyen az az Ó- vagy az Újszövetség) valamint az egyházak tevékenységét és igyekezetét arra, hogy híveiket minél tovább tudatlanságba tartsák - ebben itt sokan egyetértünk veled.
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelt BP!

Én itt is arról a hitről beszélek, amelyikkel a papok hülyítik az embereket. Nem beszélnek talán Istenről, pokolról, Noéról, vagy feltámadásról? De igen. Ha én a kisiskolás hitről beszélek, akkor a papokat kell kárhoztatnod ezért, akik ilyen módon oktatják a vallást.
Vulgarizálom a hitet? Igen, mert az egyház ezt oktatja két évezred óta.
"Ahol a pap szót emel, ott az igazság megfeszíttetik." - mondja Petőfi és milyen igaza van.
A Biblia olyan önellentmondásokat tartalmaz, amelyek önmagukban is kétségessé teszik tartalmát. Mégis azt mondja az egyház, hogy a Biblia Istentől ered. Isten tehát tévedések sorát sugalmazta a Biblia lejegyzőinek? Csak nem? Téved a mindenható? :p

Pl: Az egyiptomi kivonulás és a csapások sora, majd a fáraó és az egyiptomi katonák halála a kor legnagyobb tragédiája lett volna, ha megtörténik. Ám sem Herodotosz, sem más történetírók nem jegyeztek fel hasonlókat abból a korból, pedig még apróságokról is szólnak.

Szóval, amit írtál, az a te véleményed, de konkrét kérdésekre konkrét válaszokkal nem tudsz szolgálni. Ha igen, akkor szívesen beszélgetek veled én, aki óvodás szinten állok bibliaismeretből.

Egyébként, csak megjegyzésként: nem fair lekezelni a másik embert, csupán azért, mert kételkedni mer egy nyilvánvaló butaságban (kereszténység). Azt már csak óvatosan említem, hogy filozófiát és vallástudományt tanultam a Szegedi Tudományegyetemen.
Bizonyára te ennél komolyabb végzettséggel rendelkezel, hogy ilyen felsőbbrendűséggel beszélsz az emberekkel.

Igazad van, Diogenes, a szólásom nagyképű volt, sőt lekezelő. Egyetlen mentségem, hogy a te önelégült, az igazságot birtokló, a tényeket nem ismerő szólásaid váltottak ki belőlem ingerültséget. Nem igazán értem az okát, mert végülis a te bajod, nem az enyém. Dehát mint a szólásomban eredetileg is megjegyeztem volt, nem vagyok tökéletes.

Itt nem a tanulmányaiddal vitatkozunk, tudod, a neten soha nem tudhatod, ki ül a túloldalon, király, koldús, tudós itt egyremegy. Csak azzal tudunk vitába szállni, amit leírsz, az óvodásoknak szánt istenkép cáfolatával. Ha ezeket a papokkal való vitairatnak szánod, talán olyan helyen kellene közzétenned, ahol papok olvassák és ők tudják megválaszolni. Nem mindenkiről köztudott a "civil" foglalkozása,de borítékolom, hogy nagyon kevés pap jár a CH fórumára. Akkor meg minek is, kinek is érvelsz itt? Ha az ember beszélgetni szeretne, odafigyel a partnerére. A háziasszonnyal nem kezdeményezek az idei kémiai Nóbel díj jelentőségéről beszélgetést, a matematikussal viszont nem a kenyér dagasztási trükkjeit tárgyalom. Csak kíváncsiságból kérdezem: mit is szeretnél elérni a vitairataiddal?
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Cathy!

Hát igen, nyilván felületesek az ismereteim. Mintha csak B.P.-t olvastam volna ismét. Talán azonos templomba jártok? ;-)))

Legalább ennyit megtanulhattatok volna Jézustól (és nem az őt meghazuttoló egyháztól),...........

Egyébként olvastad a Bibliát? Mit szólsz a benne lévő, cseppet sem leplezetlen nőgyűlölethez? Ebből nem Isten szava, hanem az impotens vén hülye egyházfők nőellenessége világlik ki. ( 5. Mózes 22, 13-14, vagy 5. Mózes 22, 23-24. de több százat sorolhatnék ) Szerinted a te Istened ennyire gyűlölte volna a nemedet?
.........................................

Ez most éppen jó itt, hiszen az "Interjú Jézussal" topicban pont Chaty tette be az apokrif "Tamás Evangéliumát" amiben éppen az utolsó, 114. pont így szól:


114 Simon Péter mondta nekik: Bárcsak távozna Mária közülünk, mert az asszonyok</pre>


nem méltóak az életre!</pre>


Jézus mondta: Íme, én biztatni fogom őt, hogy férfiúvá teszem; hogy ő is élő</pre>


szellemmé legyen, amely hozzátok, férfiakhoz hasonlít. Mert minden asszony, aki</pre>


férfiúvá lesz, be fog menni a mennyek királyságába.</pre>

 

ppsk

Állandó Tag
Állandó Tag
Aki gondolkodik, gyorsan rájöhet, hogy Isten nem létezik, nem is létezhet. A világ logikusan épül fel, semmi szükség nincs mesebeli lényekre.

Ez most gyomorszájon vágott. Nem létezhet Isten? Fejtsd ki kérlek bővebben, hogy vajon miért nem létezhet Isten?

Más. Mit gondolsz a túlvilágról? Hiszel benne, s ha igen, milyennek képzeled? Ezt csak azért kérdezem, mert eddig még nem volt módom ateistával erről beszélni.
 

TihiTodor

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv vitázók!
Személy szerint ateista valék. Alapból elvetettem a Biblia minden mesebeli történetét, nem ok nélkül. Mostanában viszont legalább is elgondolkodtató a sok régészeti felfedezés, ami a meséknek alapot ad. Félreértés ne essék, csak alapot.
PL: ÖZÖNVÍZ:
Kizárt, hogy abban a formában! Viszont ( talán 2007-ben ) láttam dokfilm TV-ben, kutattak Fekete tenger mélyén. Több mint 100 m mélyen kőlakóházak alapjainak maradványaira bukkantak....Magyarázat: A fekete tenger valaha száraz medence volt, laktak ott. Oszt a Földközi tenger felől lévő természetes földgát átszakadt, s a tenger vize elöntötte a medencét.Pár hónapig tartott, futott, ki merre látott: észak, kelet, nyugat. Érdekes módon az ebben az időben a medence körül élő népeknél mind megtalálható az özönvíz legenda. És ez csak egy eset, természetesen van még számos.
Tehát összegezve: a Biblia valószínűleg zömében valós eseményeken alapuló történeteket dolgoz fel, csak a megfelelő aspaktusból kell nézni,értelmezni. Történelemkönyv, amit kutatni kell. Elfelejteni viszont azt, hogy a papok mire használták, mit tudattak belőle a tudatlan népnek, azt viszont nem! És azt kell monadanom, hogy a keresztény papok voltak a legártalmasabbak, tették a legnagyobb kárt, mindezt a hatalom, politikai befolyás megszerzése, kibővítése okán.
Utószóként egy idézet: " NEM KELL, HOGY HIGGY ISTENBEN, HA ISTEN HISZ BENNED ";)
 
W

w1965

Vendég
Hogyan hihetné el egy értelmes, felnőtt ember a bibliai meséket:
-Egy bálna gyomrában utazó ember. (Látszik, hogy akkor találták ki, amikor még semmit sem tudtak a gyomorsavról.)
-Egy oszló hullát feltámasztó próféta. (Jézus egyik "csodatétele).
-Egy Isten, aki saját fiának kínhalálát végignézi és nem segít, majd három nap múlva feltámasztja. (Logikai nonszensz. Aki ezt elhiszi a istenről az bármilyen szörnyűséget elhisz róla.)
-Egy Isten, aki százezreket gyilkol (és gyilkoltat) meg a Biblia tanulsága szerint, aztán kiadja a "Ne ölj" parancsolatot, az minimum álszent. ;-))
-A Noé - történet pedig maga a tömény zagyvaság. Egy hajó, amelyet egy család épít befogadja a Föld összes állatát (hetet-hetet, másokból kettőt-kettőt), azok táplálékával, mindegyiket elzárva, hogy a macska ne egye meg az egeret ;-)) ,az oroszlán pedig a kecskét. A család nyilván takarított az állatok után, enni adott nekik. Mondom: a Föld összes állatának. Persze, a tengeri állatokat is meg kellett menteniük, mert azok az édesvízben (esővíz) elpusztultak volna. Érdekes lehetett, amint Noé a cápákat elrekeszti a bálnáktól és a delfinektől. Nem beszélek a papucsállatkák és más egysejtűek kiválasztásáról, hogy egy nőnemű és egy hímnemű legyen közöttük ;-))) Ezután a tengerekbe Isten bizonyára sót öntött, hogy a tengeri állatok is kiszállhassanak a hajóból, mert hát ugye az édesvíz az másként 40 nap után nem lesz sós. ;-))))
Na, de hagyjuk is. Tudjuk mindketten, hogy a Biblia csak mese, annak is értelmetlen.

Szerintem úgy alkottál véleményt az akkori történésekről,hogy nem jártál utána.

Sloszár József:Biblia-Ami a kulisszák mögött van

http://www.canadahun.com/forum/showthread.php?p=975143&highlight=slosz%E1r+j%F3zsef#post975143
 

Diogenes-44

Kitiltott (BANned)
Kedves Diogenes!

Én nagyon sajnállak Téged, mert úgy gondolod Te az igazság bírtokában vagy.
Számodra nem létezik Isten. Légy egy kicsit alázatos, szeress és ne csak a saját
igazadat keresd. Megfogod tapasztalni a HIT ajándékát!
Gondolod, hogy annyi ember, akik hisznek Istenben, hisznek a megváltó Jézus Krisztusban azokat a papok "hülyítése" által hisznek? Nem, nem azért, hanem mert
megtapasztalták az Isten mindenhatóságát, irgalmas, megbocsájtó szeretetét.
Engedje meg a jó Isten, hogy egyszer Te is megtapasztald ezt a végtelen nagy kincset, ami semmi mással össze nem hasonlítható.
Vezessen az Úr Téged is a damaszkuszi útra.
Ezt kívánom Neked!
Ui.: Azt tudod-e hány természet tudós, fizikus, vegyész, kutató stb. jutott el
az Isten hitre? Kérlek nézz utána!
balogkati

Kedves Balogkati!

Azért sokkal többen jutottak arra a felismerésre, hogy Isten létezésének feltételezése mese és ámítás. Persze, a te hited a te hited. Én azonban sehol sem látom Isten jelenlétét, beavatkozását a világ dolgaiba.
Kérlek, könyörgöm, mondj ilyet és én elhiszem neked, ha meggyőző bizonyítékot mondasz. Istennek módja lenne a világot jobbá tenni, ám ennek nyomát sem látjuk. Jézus megígérte, hogy visszajön, még az apostolok idejében. Azóta senki sem látta.
Sajnálatra tehát nincs szükségem, mert én hiszem, hogy az ember felelős önmagáért és nincs semmiféle gondoskodó isten, amely ott áll a hátam mögött és megtorolja, ha vétkezem.
Tényleg! Miért gondoljátok a ti isteneteket bosszúállónak és kegyetlennek?
 

Diogenes-44

Kitiltott (BANned)
Megsértettelek, látom. Bocsánat érte, nem állt szándékomban. Igazán az lepett meg engem, hogy milyen magabiztosan tudod kijelenteni, hogy Isten nem létezik. Még Steven Hawkins is, aki egy igazi zseni, csak annyit mert állítani, hogy nem volt rá szükség ahhoz, hogy a világ létrejöjjön.

Nagyon sok tudós elme gondolja úgy, hogy a világmindenség olyan mértékű szervezettséget mutat, amiből arra kell következtetni, hogy kell lennie valamilyen magasabbrendű inteligenciának, amit mi "Istennek" nevezünk.

Szerintem ott van köztünk a félreértés, hogy te arról az istenképről beszélsz, amit az egyházak sulykolnak a híveikbe - aki fenyeget a pokollal és büntet a bűnökért, stb... - mi pedig olyan Istenről, aki vagy ami az emberi elme számára fel nem fogható, mert hozzáképest olyanok vagyunk, mint a hangyaboly az emberhez képest. Fel tudja fogni a hangya, hogy te mit miért teszel és hogy egyáltalán mi vagy te?

Ami viszont a bibliai történeteket illeti, (legyen az az Ó- vagy az Újszövetség) valamint az egyházak tevékenységét és igyekezetét arra, hogy híveiket minél tovább tudatlanságba tartsák - ebben itt sokan egyetértünk veled.

Kedves Sirius B!

Szó sincs arról, hogy megsértettél volna. Kevéssé tájékozottnak véltél, de ez nem baj.
Az egyház hazugságot terjeszt, ez igaz. Ez azonban a tényeknek csak az egyik fele. A másik, hogy Isten nem létezik, mert semmi szükség nincs rá a világ megmagyarázásához. Persze, van amit nem tudunk, de az ember egyre többet tud és a vallás egyre jobban kiszorul, ahogy oszlik a köd.
Ahogy Laplace mondta: Távcsövemmel az eget átkutattam, de Istennek nyomára nem bukkantam. (azt hiszem, ezt már idéztem)

Tudod, az a baj, hogy ha igazad lenne, és Isten egyáltalán nem lenne felfogható emberi ésszel, akkor az egyház (és senki) sem állíthatna róla semmit. Mondom: SEMMIT! A vallás tehát alapjait veszítené el.
Egy olyan Isten, amelyről a hívők azt állítják, hogy jó, gondoskodó, szerető, mindenható, stb... mindenképpen érzékelhető kell, hogy legyen, legalábbis beavatkozásain keresztül. Ha nincs hatással a világra, akkor NEM LÉTEZIK.
A hangyák példájáról: Jó, de nem igaz. Mondom, hogy miért:
A hangya lehet, hogy nem tud rólam semmit, ám az ő világában mégis látszik a jelenlétem: egy faág (amit arrébbtettem már nincs ott ahol megszokta, sötétség borult a hangyabolyra (rátettem a takarót a mezőn), stb... Szóval számára szokatlan dolog történik. Itt azt mondanánk, hogy csoda! Namármost: Az emberek világában minden logikus. A nap nem áll meg az égen, az eső nem esik visszafelé, stb... Ergo: nincsenek csodák, amelyek egy tőlünk nagyobb erőtől érkezhetnének, és mással nem magyarázhatóak. Ha lenne ilyen, gondolkodnunk kellene, hogy mi okozza.
A csodák elemzése persze ismét csak arra a következtetésre kell, hogy juttassa a logikus elmét, hogy nincs Isten, de ez már egy másik kérdés.

A tudomány (a vallástudomány is) nem tud olyan gondolatsort kiötölni, amelynek végén Isten mint szükségszerűen létező áll. Ez a helyzet.
Jó lenne egy Isten, dehát úgy tűnik, hiába vágyakozunk rá.
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez egy nagyon erdekes konyv. Nem tudom, hogy van e Magyar forditasa.

http://www.amazon.ca/God-Not-Great-Religion-Everything/dp/077104142X

Szia Spanky! Neked ez a könyv nagyon tetszhetett.:p Azt olvastam erről a könyvről, hogy Christopher Hitchens összességében azt közli az olvasójával , hogy a vallás hülyeség, a hívők meg hülyék. :mrgreen: Egyébként megjelent magyarul is. No meg elemzi a <link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CAnyu%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CAnyu%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&quot]Bibliát, a Koránt[/FONT][FONT=&quot] is. Ha minden igaz erre készül Diogenes is.;)

[/FONT]
hitch.jpg


Még annyit lehet megtudni róla az interneten hogy, brit publicista, aki radikális baloldaliból lett George Bush jr. és az iraki háború híve. :rolleyes:

Nem olvastam a könyvet, de ha a Biblia elemzésénél arra lyukadt ki, hogy a "pórnép" kordában tartására állították össze, akkor nemigen mondott újdonságot.
 

Diogenes-44

Kitiltott (BANned)
Igazad van, Diogenes, a szólásom nagyképű volt, sőt lekezelő. Egyetlen mentségem, hogy a te önelégült, az igazságot birtokló, a tényeket nem ismerő szólásaid váltottak ki belőlem ingerültséget. Nem igazán értem az okát, mert végülis a te bajod, nem az enyém. Dehát mint a szólásomban eredetileg is megjegyeztem volt, nem vagyok tökéletes.

Itt nem a tanulmányaiddal vitatkozunk, tudod, a neten soha nem tudhatod, ki ül a túloldalon, király, koldús, tudós itt egyremegy. Csak azzal tudunk vitába szállni, amit leírsz, az óvodásoknak szánt istenkép cáfolatával. Ha ezeket a papokkal való vitairatnak szánod, talán olyan helyen kellene közzétenned, ahol papok olvassák és ők tudják megválaszolni. Nem mindenkiről köztudott a "civil" foglalkozása,de borítékolom, hogy nagyon kevés pap jár a CH fórumára. Akkor meg minek is, kinek is érvelsz itt? Ha az ember beszélgetni szeretne, odafigyel a partnerére. A háziasszonnyal nem kezdeményezek az idei kémiai Nóbel díj jelentőségéről beszélgetést, a matematikussal viszont nem a kenyér dagasztási trükkjeit tárgyalom. Csak kíváncsiságból kérdezem: mit is szeretnél elérni a vitairataiddal?

Tisztelt BP!

Azt mondom, mint Luther: Itt állok, mást nem tehetek! :D Semmit sem szeretnék elérni, egyszerűen csak leírom amit gondolok. Itt mindenki ezt teszi és jól teszi. Ez egy nyilvános fórum, az ember pedig beszélget másokkal. Megfér itt a vallás hirdetése és az ateizmus álláspontja is.
Én saját lakóhelyemen is beszélek erről, sőt a helyi lapban is publikáltam álláspontomat. A helyi katolikus iskola tanári kara fel volt háborodva, de amikor konkrét kérdéseket tettem fel, gyorsan visszahúzódtak. Azóta csend van, pedig sajnálom, hogy nincsenek válaszaik egyszerű kérdésekre, pedig ők tanítják (horribile dictu) a gyermekeket.
Ezek a kérdések már nem voltak óvódás szintűek, de akár egy hittanra járó gyermek is feltehette volna őket. Csak egy példát:

Szabad-e ölni a Biblia szerint?
- Ne ölj! Mózes 2. 20/13
- Ha valaki agyonüt valamely embert, halállal lakoljon. Mózes 3. 24/17

azonban nézzük csak mit ír a "legszentebb könyv" más helyen...

- Ezt mondta az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, ...és kiki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát." Mózes 2. 32/27

- Meglakol Samaria, mert dacolt az ő Istenével. Fegyver által hullanak el: csecsemőik földhöz veretnek és terhes asszonyaik ketté vágatnak." Hóseás 14/1

- Áldott legyen, a ki megragadja és sziklához paskolja kisdedeidet. Zsoltárok könyve 137/9

Nos, nem folytatom Isten kegyetlen parancsait, pedig van belőlük bőven abban a könyvben, amely erkölcsi példaként szolgál a hívők millióinak.
Még jó, hogy nem olvassák, milyen kegyetlen és vérszomjas Istenük van. Bizonyára elborzadnának, ha belelapoznának.

Egyszer egy kísérletben a bibliai neveket kicserélték és Isten helyett egy kínai császár nevével mesélték el a történeteket a hittanos diákoknak, akik mind, kivétel nélkül kegyetlen gyilkosnak mondták a történet főhősét.

Ez persze csak egy példa volt. Az igazi valláskritika és ateizmus ennél mélyebbre ás, de kíváncsi lennék a véleményetekre a bibliai idézetekkel kapcsolatban.

A biblia hazudik, nem is így történt.
A biblia igazat mond, Isten egy vérengző mészáros.
A biblia téved és a pápa most készül kiadni egy javított kiadást a Bibliából. :D
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Cathy!

Hát igen, nyilván felületesek az ismereteim. Mintha csak B.P.-t olvastam volna ismét. Talán azonos templomba jártok? ;-)))
Nem hiszem, hogy bármi közöd lenne ahhoz, hogy itt ki milyen templomba jár. Ez a személyeskedő megjegyzésed teljesen felesleges volt. :555:
Amit írtam neki a tanulmányaimról, az talán számodra is válasz. Legalább ennyit megtanulhattatok volna Jézustól (és nem az őt meghazuttoló egyháztól), hogy nem nézzük le a másik embert. Sajnos, ti is csak "vasárnapi hívők" vagytok.
Az, amit írsz a tanulmányaidról, teljesen ellentmond annak, ahogy írsz a vallásról. Képzeted a keresztény vallás(ok)ról gyermei. Mint azok a felnőtteké, akik gyerkkorban jártak ugyan hittanra, de utána felhagytak a vallási továbbképzésükkel. A hit sokkal több annál, mint amiről te írsz.
Egyébként olvastad a Bibliát? Mit szólsz a benne lévő, cseppet sem leplezetlen nőgyűlölethez? Ebből nem Isten szava, hanem az impotens vén hülye egyházfők nőellenessége világlik ki. ( 5. Mózes 22, 13-14, vagy 5. Mózes 22, 23-24. de több százat sorolhatnék ) Szerinted a te Istened ennyire gyűlölte volna a nemedet?
Az ószövetségi rész a bibliából nem a keresztény egyház sara.
Neked is mondom, hogy mielőtt megítélnél másokat, nézz magadba. Ha majd a konkrét kérdésekre is tudsz válaszolni, szólj.
Nem én ítélek, te ízélkezel.
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Sirius B!

Szó sincs arról, hogy megsértettél volna. Kevéssé tájékozottnak véltél, de ez nem baj.
Az egyház hazugságot terjeszt, ez igaz. Ez azonban a tényeknek csak az egyik fele. A másik, hogy Isten nem létezik, mert semmi szükség nincs rá a világ megmagyarázásához. Persze, van amit nem tudunk, de az ember egyre többet tud és a vallás egyre jobban kiszorul, ahogy oszlik a köd.
Ahogy Laplace mondta: Távcsövemmel az eget átkutattam, de Istennek nyomára nem bukkantam. (azt hiszem, ezt már idéztem)

Tudod, az a baj, hogy ha igazad lenne, és Isten egyáltalán nem lenne felfogható emberi ésszel, akkor az egyház (és senki) sem állíthatna róla semmit. Mondom: SEMMIT! A vallás tehát alapjait veszítené el.
Egy olyan Isten, amelyről a hívők azt állítják, hogy jó, gondoskodó, szerető, mindenható, stb... mindenképpen érzékelhető kell, hogy legyen, legalábbis beavatkozásain keresztül. Ha nincs hatással a világra, akkor NEM LÉTEZIK.
A hangyák példájáról: Jó, de nem igaz. Mondom, hogy miért:
A hangya lehet, hogy nem tud rólam semmit, ám az ő világában mégis látszik a jelenlétem: egy faág (amit arrébbtettem már nincs ott ahol megszokta, sötétség borult a hangyabolyra (rátettem a takarót a mezőn), stb... Szóval számára szokatlan dolog történik. Itt azt mondanánk, hogy csoda! Namármost: Az emberek világában minden logikus. A nap nem áll meg az égen, az eső nem esik visszafelé, stb... Ergo: nincsenek csodák, amelyek egy tőlünk nagyobb erőtől érkezhetnének, és mással nem magyarázhatóak. Ha lenne ilyen, gondolkodnunk kellene, hogy mi okozza.
A csodák elemzése persze ismét csak arra a következtetésre kell, hogy juttassa a logikus elmét, hogy nincs Isten, de ez már egy másik kérdés.

A tudomány (a vallástudomány is) nem tud olyan gondolatsort kiötölni, amelynek végén Isten mint szükségszerűen létező áll. Ez a helyzet.
Jó lenne egy Isten, dehát úgy tűnik, hiába vágyakozunk rá.

Ó, kedves Diogenes! Nagyon, nagyon, nagyon sok csoda és megmagyarázhatatlan dolog van a világban! Én nem abban kételkedtem, hogy te tanult, képzett és művelt ember vagy (az ilyesmit nem nehéz megállapítani, ugye egymást olvasva...:p), én továbbra is abban kételkedem, hogy te olvasol-e, vagy keresel-e olyan műveket, írásokat, filmeket, amelyek nem téged igazolnak! Továbbra is úgy gondolom, hogy nem.

A hangya hasonlatom természetesen sántít, mint minden hasonlat, de arra jó, hogy érzékeltesse milyen parányiak vagyunk annak a Teremetőnek a megértéséhez, akiben én hiszek.;)

Azon gondolkodtam el, hogy vajon mi adhat az embernek ekkora önbizalmat, hogy azt gondolhassa: a világmindenség addig terjed, ameddig az ő tudása elér? Számos csillagász, biológus és fizikus, kémikus van aki állítja, hogy bármennyit is megtudott a saját tudományán belül működő természeti törvényekről a végén mégsem tudta kijelenteni, hogy Isten nem létezik. Aztán arra a következtetésre jutottam, hogy ha te is kvantumfizikát tanultál volna a teológia helyett, akkor lehet, hogy mélyen vallásos lennél?:p

<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CAnyu%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} h4 {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; mso-outline-level:4; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> "Mind a tudomány, mind a vallás Istenbe vetett hitet kíván. A hívők számára Isten van a kezdetben, a fizikusoknak pedig Ő van minden megfontolás végén. Az előbbiek számára Isten a bázis, az utóbbiaknak a világ minden megfigyelésének a koronája. Vallás és a tudomány párhuzamosak, és a távoli jövőben ugyanahhoz a célhoz jutnak." (Max Planck)<o></o>
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
.........................
A biblia hazudik, nem is így történt.
A biblia igazat mond, Isten egy vérengző mészáros.
A biblia téved és a pápa most készül kiadni egy javított kiadást a Bibliából. :D

Egyik sem. Engels mondotta, hogy az ember saját képére alkotja meg az istenét. Ha teheneknek lenne istenképzete, akkor tehén alakú istent imádnának. Az idézet nem pontos, de a lényeg benne van.
A Bibliát emberek írták le, csak olyan fogalmakkal voltak képesek operálni, amik rendelkezésükre álltak. Istent szándékokkal, indulatokkal rendelkező személyként ábrázolták, mert egyszerűen nem tudtak, nem voltak képesek rálátni a történésekre és egyszerű oksági összefüggéseket felfedezni.
Lásd: Látod Pistike, megbüntetett a Jóisten, mert hozzányúltál a forró kályhához, jól megégetted a kezedet.
A történeteket rögzítő emberek voltak az egyik torzító tényező.

A Biblia szövegeit évezredekkel ezelőtt rögzítették. Minden korban élnek a nyelvnek fordulatai, szóhasználatai, amik ma nem feltétlenül értelmezhetők az eredeti hűséggel. Nem szólva a szokásokról, amiknek a nyoma sincs meg mainapság.
Hogy újtestamentamentumi példát hozzak. Jézus gyógyított és akkora tömeg volt a házban, hogy nem fértek be többen. Egy beteget a rokonsága mégis a színe elé juttatott, a tetőn keresztül leengedték ágyastól a házba. A mi égövünk alatt ez a tető szétszedésének, a födém szétszedésének, a faágy felvontatásának és leengedésének a képzetét kelti. Izrael égöve alatt a ház részeként funkcionáló belső udvart nem fedi semmi, ágy gyanánt pedig gyékény szolgált. Szóval a dolgok abszolúte korrekt leírása is téves képzeteket kelthet, a körülmények és szokások pontos ismerete nélkül.

A Biblia, amit mi olvasunk, a fordítás fordításának a fordítása. Ha valaki fordított már, tudja, hogy minden nyelven másként gondolkodnak az emberek, tehát a szöveget tökéletesen visszaadni lehetetlen. Olyan fordító nincs, aki valamit félre ne fordítana, félre ne értelmezne, sűlyosbító hatással bírnak az előző bekezdésben leírtak.
Mint tudjuk, a különböző keresztény vallások általában a Vulgátát használják hiteles forrásnak, pedig azt megelőzte számtalan más változat at eredeti arámi és a latin között.

Azt hiszem, hogy a Bibliát szó szerint venni súlyos hiba. Nem azért, mert hazudik az írás. Az sem igaz, hogy Isten vérengző lenne, vagy bármilyen lenne, ami a mi fogalmainkkal leírható. A Bibliát értő embereknek megfelelő történelmi és kor ismerettel kell olvasni, hpgy megérthessük, miről ír, mit üzen ma a számunkra.
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Olvasom amit B.P-nek írtál. Ilyen elemzésekből tényleg köteteket lehetne összeállítani. Most hallgatom a Hangzó Bibliát és őszintén szólva néha szörnyen elfog az idegesség. Ilyenkor azzal nyugtatgatom magam, hogy akik ezeket a történeteket leírták 3000 évvel ezelőtt éltek. Talán ennyire másak volak az erkölcsök... de mégis, amikor leírják, hogy az apával együtt utazó lányai "elcsábítják" az apjukat, vele hálnak és egyiknek is másiknak is gyereke születik...Komolyan mondom, a hajamat tépem.
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv vitázók!
Személy szerint ateista valék. Alapból elvetettem a Biblia minden mesebeli történetét, nem ok nélkül. Mostanában viszont legalább is elgondolkodtató a sok régészeti felfedezés, ami a meséknek alapot ad. Félreértés ne essék, csak alapot.
PL: ÖZÖNVÍZ:
Kizárt, hogy abban a formában! Viszont ( talán 2007-ben ) láttam dokfilm TV-ben, kutattak Fekete tenger mélyén. Több mint 100 m mélyen kőlakóházak alapjainak maradványaira bukkantak....Magyarázat: A fekete tenger valaha száraz medence volt, laktak ott. Oszt a Földközi tenger felől lévő természetes földgát átszakadt, s a tenger vize elöntötte a medencét.Pár hónapig tartott, futott, ki merre látott: észak, kelet, nyugat. Érdekes módon az ebben az időben a medence körül élő népeknél mind megtalálható az özönvíz legenda. És ez csak egy eset, természetesen van még számos.
Tehát összegezve: a Biblia valószínűleg zömében valós eseményeken alapuló történeteket dolgoz fel, csak a megfelelő aspaktusból kell nézni,értelmezni. Történelemkönyv, amit kutatni kell. Elfelejteni viszont azt, hogy a papok mire használták, mit tudattak belőle a tudatlan népnek, azt viszont nem! És azt kell monadanom, hogy a keresztény papok voltak a legártalmasabbak, tették a legnagyobb kárt, mindezt a hatalom, politikai befolyás megszerzése, kibővítése okán.
Utószóként egy idézet: " NEM KELL, HOGY HIGGY ISTENBEN, HA ISTEN HISZ BENNED ";)

Hát igen! Én is voltam ateista, annak ellenére, hogy keresztül mentem minden olyan hókusz-pókuszon, amin egy rendes katolikus kislánynak végig kell menni. Annak ellenére, hogy a pap-bácsi felpofozott a templomban valaki helyett...(azóta sem tudom miért kaptam:mrgreen:). Aztán amikor nagyon kétségbeejtő helyzetben voltam és már nem maradt kapaszkodó, akkor történt valami, ami elgondolkodtatott.

AZ IMA SEGÍT! Ezt már Diogenesznek írom. Csak persze nem mindegy, hogy eldarálunk egy betanult szöveget, vagy minden szó a lelkünk mélyéről jön.
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Olvasom amit B.P-nek írtál. Ilyen elemzésekből tényleg köteteket lehetne összeállítani. Most hallgatom a Hangzó Bibliát és őszintén szólva néha szörnyen elfog az idegesség. Ilyenkor azzal nyugtatgatom magam, hogy akik ezeket a történeteket leírták 3000 évvel ezelőtt éltek. Talán ennyire másak volak az erkölcsök... de mégis, amikor leírják, hogy az apával együtt utazó lányai "elcsábítják" az apjukat, vele hálnak és egyiknek is másiknak is gyereke születik...Komolyan mondom, a hajamat tépem.

Mai szemmel erkölcstelen. De végül is a Fáraók is a saját tesóikkal, gyerekeikkel házasodtak.
 
Oldal tetejére