Quantum fizika, kvantum elmélet

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Majd rágyúrunk....

Szia Ernoe:p

Szinte gondoltam, tudtam előre, hogy a világért se néznéd más szemszögből a dolgokat, pláne akkor, ha ezoterikáról vagy kvantumfizikáról van szó.... Tudod én azt nem értem, hogy hogyan tudsz egy olyan dolgot elutasítani, amit még az életben nem tapasztaltál meg? Számomra ez kicsit furcsa, nem akar összeállni a kép...:rolleyes: Véleményem szerint azért veszed fel a védekező mehanizmus palástot magadra, mert fogalmad sincsen dolgokról és ha "támadsz", akkor azt hiszed sikerül elérni azt, hogy úgy gyere ki szituációkból, hogy neked legyen igazad...:rolleyes:


Kedves Berni!

Nem értem mi a furcsa számodra? Én (de szerintem az Ernő is) még ott tartok csak, hogy vagy látom az embert, vagy egyszerűen átnézek rajta.. ( a két szememmel, sajna nincs harmadik, de dolgozom a projecten) Nem a vázát, nem a csontra felrakottakat látom..
Srác koromban az internátusban volt egy debil fiú, az Atyák fogadták be , s ott lakott velünk.. Mi Einsteinek hívtuk... Igazad lehet: miért ne lehetne a topic cime quantumfizika ?
Csak az ilyen csököttek, mint én, meg az Ernő keres a kákán is csomót....
De legyen szép estéd!
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
Ami itt már egyszer előkerült, mint bibi az, hogy a téma (kvantumfizika) az Ezoterika - Parapszichológia topic-ágon van. Az ezoterika hívei szeretnék tudni a kvantumfizika eredményeit, felismeréseit hivatkozási alapként használni, bizonyos itnuitív alapon feltárt ismeretek alátámasztására. Nem analógiaként, illusztrációként, hanem tudományos támaszként.

Ezzel komoly probléma van. Ugyanis abban a pillanatban, hogy a fizikus vagy a témában járatosabb fórumtagunk szeretne egy-egy finomabb részletet jobban megvilágítani, el kell, hogy hagyja a Wu Li Mesterek Tánca ismeretterjesztői szintet és mélyebbre kell, hogy hatoljon, amivel a legtöbb ezoterika iránt lelkes fórumozó nem tud lépést tartani, így azok érdeklődésüket vesztik. Amikor viszont az ezoterika rajongója indul be a "kvantummechanika felismeréseinek" spirituális, filozófiai, esetleg ufológiai alkalmazásaival kapcsolatban, akkor meg a fizikus szeme homályosul el pillanatok alatt.

Valóban van egy terület, amelyben van áthatás a két világ között: pl. a világ megismerhetősége, az események determinisztikus volta, az univerzum finomszerkezete, ill. az ezek mögött meghúzódó filozófiai, ismeret- és lételméleti következtetések. Ezen a területen viszont nagyon óvatos léptekkel kell járni, mert amint valaki túl nagyot ugrik gondolatmenetében, máris elhagyta azt a mezőt, ahol szeretné, hogy állítása még igaz legyen. Schrödinger macskájának (remélhetőleg csak elméleti) doboza izgalommal tudja eltölteni a felszínes érdeklődőt is, de a szuperpozíció elve legfeljebb udvarias ásítást fog kicsalni belőle. A megfigyelő-megfigyelt esemény problémája természeténél fogva izgatja az elemi részecskék világának kutatóját, de az ellen jó eséllyel tiltakozni fog, hogy ebből azt következtesse, a világban minden elménk elhatározásának terméke.

Az átlátszó ember még odébb van talán. De ettől még fennáll annak lehetősége, hogy közös nyelven beszéljen a tudomány és az ezoterika. Ehhez azonban le kell vetnie mindkettőnek azt a magatartást, hogy a másik az, aki nem hajlandó őt megérteni. Mindkettőnek felelőssége a megértés. Az ezoterikáé pl. annak megértése, hogy a kvantum-összefonódást a telepatikus megérzésekkel azonosítani majdnam ugyanakkora ugrás, mint az emberek közötti vonzódás és a gravitáció között. A fizikusé pedig az, hogy újra felfedezze, hogy a korváltó nagy felfedezések éppen akkor születnek, amikor kilépünk a megszokott egyenletek keretei közül, és engedjük az intuíciót érvényesülni, és nem mondunk nemet a "Mi lenne, ha?" kérdésekre. Nem csak 3 PhD-s fizikus fedezhet fel érdekeset a világ végső igazságairól.
 
van igen jó könyv a kvantumfizikáról
[HIDE]http://felpakol.uw.hu/map/schrodinger_kiscicai.htm[/HIDE]

van benne egy figyelemre méltó elmélkedés az Éterről.
Mert hogy azzal a kísérlettel amivel bebizonyították nem létezik lehet bizonyítani csak az egész rendszert meg kell forgatni.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Michelson-interferométer

Nomármost John Gribbin leírja itt hogy elméleti úton is be lehet bizonyítani az Éter létezését, valahol az 5. fejezet után.

a fogós része az egyébként a végén van.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves FagyisSzent
-
Szerintem az a megalázo ha valaki nyilvánvaloan butaságot mond mind a kedves Oliyboty és te megértöen a fejeddel bologatsz feléje. Akit komolyan vesz az ember az megérdemel egy kritikát.
-
Van itt számos ember aki nem képes felismerni a tudományos álköntöst ezért a hozzáértök kötelessége, hogy protestáljanak ha nyilvánvalo félrevezetést lát. Amit Oliyboti mond annak se füle se farka.
-
Kedves Agmándfi Ursuru
-
Természetesen lehet egy elméletet képezni amiben van éter, csak azért nem lehet kimutatni, mert a méterrud hossza is megváltozik a mérésnél. Csak éppen nincs értelme.
-
Ez olyan lenne mind egy pénztárca amelyik mindig tömve van pénzzel csak éppen ha kinyitod a kasszánál akkor üres.
-
A Maxwell egyenletekben nincs anyagi állando, a Maxwell egyenletek elegánsak ezért kell öket a Newtoni egyenletekkel szemben elönyben részesiteni. Ezenkivül a relativitáselmélet számtalan modon mérésekkel igazolt.
-
Az etert ti ahoz használjátok, hogy egy nullával valo hozzáadással egy istent csempésszetek a természetbe. Egy nullát bármikor hozzáadhatsz egy halmazhoz, az nem változtat semmit. Sött több nullát ist. Ezért a politheizmus hatása a természetre ugyan az mind a monotheizmusé. Nulla.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Oliyboty
-
Semmi okod megsértödni. Számtalan topik van itt ahol abszurd dolgokrol akarjátok meggyözni az olvasokat. Félek sok esetben sikerül is azért mert nincsen aki merne ellenvéleményt mondani.
-
Hidd el kedvesem, az "élmények" az agyban játszodnak le és a realitáshoz semmi közük.
 
O

oliyboty

Vendég
Kedves Oliyboty
-
Semmi okod megsértödni. Számtalan topik van itt ahol abszurd dolgokrol akarjátok meggyözni az olvasokat. Félek sok esetben sikerül is azért mert nincsen aki merne ellenvéleményt mondani.
-
Hidd el kedvesem, az "élmények" az agyban játszodnak le és a realitáshoz semmi közük.


Nem vagyok a kedvesed, úgyhogy leszel szíves kerülni az ilyen megnyilvánulásaidat. Köszi. Másodszor nem sértődtem be, csak az emberi ostobaságtól megyek falnak... Harmadszor: tarts magadnak egy tükröt és jó mélyen, jó alaposan nézzél magadba. Köszikiss
 

werty11

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi nem a parapszichológia?

A parapszichológia egyes, az emberi tapasztalással kapcsolatos szokatlan jelenségek természettudományos és bölcseleti vizsgálata.

Régóta ismert és elfogadott, józan gondolkodáson alapuló feltevés az, hogy a szubjektív és az objektív dolgok világa egymástól teljesen elkülönül, nincs átfedés közöttük. Szubjektív az, ami "itt van, a fejünkben", objektív pedig az, ami "ott van, a külvilágban". A parapszichológia által vizsgált jelenségek valamiképpen arra utalnak, hogy az élesen kettéváló szubjektív és objektív dolgok valójában egy folytonos tartomány két végét testesíthetik meg, s egyes jelenségek némelykor valahová a tisztán szubjektív és a tisztán objektív véglet közé esnek. Ezeket a jelenségeket "anomális" jelenségeknek nevezzük, mert a mai tudományos modellekkel nehéz megmagyarázni ôket.

Ezek az anomáliák három általános kategóriába sorolhatók (a szakkifejezések meghatározását lásd késôbb): ESP, PK, valamint a testi halál utáni túlélésre utaló jelenségek, többek között a halálközeli élmények, a szellemek jelenései és a reinkarnáció. A parapszichológusok többsége ma úgy véli, hogy a további kutatások ezekre a jelenségekre tudományos magyarázattal fognak szolgálni, noha nem egyértelmû, hogy ez lehetséges-e mai tudományos ismereteink jelentôs (egyesek szerint forradalmi) kiterjesztése nélkül. Más kutatók szerint az emlékezet és az érzékelés ma létezô tudományos modelljei elégségesek némelyik vagy az összes parapszichológiai jelenség megmagyarázásához.



Mi nem a parapszichológia?
A sajtó által gyakorta sugallt nézettel ellentétben a parapszichológia nem azonos "mindenféle paranormális vagy bizarr dolog" vizsgálatával. A parapszichológia nem foglalkozik továbbá az asztrológiával, az ufókkal, a Yeti keresésével, az újpogánysággal, a vámpírokkal, az alkímiával és a varázslással sem. Számos tudós nagy gyanakvással tekint a parapszichológiára, mert a szót sokan különféle titokzatos jelenségek, határterületek és áltudományok garmadájával társították az elmúlt évtizedekben. A parapszichológiát gyakran összefüggésbe hozzák -- szintén helytelenül -- egy sor különféle, "mágikus" képességekkel rendelkezô szórakoztató mûvésszel, bûvészekkel és úgynevezett "paranormális" nyomozókkal is. Ráadásul egyes önjelölt "parafenomének" is parapszichológusnak nevezik magukat - mi azonban nem ezzel foglalkozunk.
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves FagyisSzent
 
Szerintem az a megalázo ha valaki nyilvánvaloan butaságot mond mind a kedves Oliyboty és te megértöen a fejeddel bologatsz feléje. Akit komolyan vesz az ember az megérdemel egy kritikát.
Kedves Ernoe! Egyszer-egyszer el is kellene olvasni a hozzászólást elejétől végéig mielőtt nekilendülsz a nagy kritikakombájnnal! Nem bólogatok, hanem azt mondom, nem tudjuk, de jó lenne nyitottan gondolkodni a dologról (lásd válaszom Olinak feljebb).

Hogy neked mi a megalázó azt csak te tudhatod. A legtöbb ember számára valaki más véleménye a kvantummechanika és az ezoterikus dolgok kapcsolatáról nem az. Számomra pedig végképp nem lehet megalázó ha valakit hajlandó vagyok nyitottan meghallgatni. De hát én nem Springfieldben élek...

Van itt számos ember aki nem képes felismerni a tudományos álköntöst ezért a hozzáértök kötelessége, hogy protestáljanak ha nyilvánvalo félrevezetést lát. Amit Oliyboti mond annak se füle se farka.
A "se füle se farka" és a félrevezetés két nagyon
különböző dolog. Én Oli szavaiban semmi félrevezetést nem látok. Lehet vele nem egyetérteni, lehet szavaira érvekkel reagálni, ha úgy látod jónak, a tudományos álköntöst is félre lehet lebbenteni, ha van hozzá elég tudásod. Azt is lehet tenni, hogy az ember szépen figyelmen kivül hagyja, ha annyira nem tud vele mit kezdeni. Ami viszont haszontalan az, hogy valakit legorongolunk azért, mert lova elragadja egy olyan spekulációba, amelybe te nem vagy hajlandó vele elszáguldani.
 

Toth Bandi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Oliyboty
-
Semmi okod megsértödni. Számtalan topik van itt ahol abszurd dolgokrol akarjátok meggyözni az olvasokat. Félek sok esetben sikerül is azért mert nincsen aki merne ellenvéleményt mondani.
-
Hidd el kedvesem, az "élmények" az agyban játszodnak le és a realitáshoz semmi közük.

Szia Ernoe

Tökéletes megállapítás. Minden amit tapasztalunk az agyban játszódik le. Pontosabban ott értelmezzük. Ezért is lehet, hogy egy adott esemény egyidejű szemlélőinek mégsem pontosan ugyanaz az élménye marad a történéssel kapcsolatban és pontosan itt a lényeg. Mindenki az egyéni meglátásán, tehát a saját szubjektív világnézetén keresztül értelmezi és építi be a történéseket. Ez nem is probléma, az érdekesség inkább abban rejlik, hogy senki nem hajlandó(tisztelet a kivételnek) elfogadni a másik nézőpontját. Tehát mindenki a saját realitását tartja csak valósnak habár maga a történés számos minőségben és megtapasztalásban van jelen.
Ha valaki a következő hosszabb irományon átrágja magát akkor megkérdőjelezi annak a gondolatát vajon az a valóság aminek én látom? (és az a hülye szomszéd miért nem így látja????) :)

http://www.idokep.hu/hirek/quantum-radar-delayed-choice-eraser

Képzeljük el a következő szituációt. Két városban lakik két jó barát. Az égen megjelenik egy objektum, ami az egyik városból nézve kör, a másik városból nézve téglalap. (persze innen mi már tudjuk hogy hogy ez egy henger :). Később mikor találkoznak több lehetőség is van ugyebár:
- összevesznek ki is látta jól kié is az "igazságot"
- "rájönnek", hogy nem ugyanazt a tárgyat látták

- de ha kölcsönösen elfogadják egymás nézőpontját akkor talán rájönnek, hogy a valami henger volt, se kör se téglalap.

Én úgy gondolom, hogy nem abban rejlik az ördög, hogy másképpen látjuk a dolgokat ez természetes. Talán inkább abban, hogy nem akarjuk mások más nézőpontját elfogadni pedig lehet, hogy egy "hengert" látunk. :) :)
 

ionon

Kitiltott (BANned)
Nem vagyok a kedvesed, úgyhogy leszel szíves kerülni az ilyen megnyilvánulásaidat. Köszi. Másodszor nem sértődtem be, csak az emberi ostobaságtól megyek falnak... Harmadszor: tarts magadnak egy tükröt és jó mélyen, jó alaposan nézzél magadba. Köszikiss
kedvesem? és nem a kedvesed.
kedves oliyboty kedesenkiss
nézhetem a tükröd a qvantum térben, csak kedvesenkiss
 

nmarie

Silver Tag
Állandó Tag
A CanadaHun Rádió december 25-i adását a kívánságok teljesítésére szánjuk.
Barátoknak, fórumtársaknak, családnak, stb kívánhattok boldog ünnepet.

A kívánságokat írhatjátok az arra nyílt topikba:
http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=31404
Ha meglepetésnek szánjátok, akkor priviben, e-mailben, sőt skype-on hanggal is lehet küldeni.
A kívánt dalt pl. a Zene IV-ből is linkelhetitek.

e-mail: [email protected]
Skype: melitta_abraham
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez nem is probléma, az érdekesség inkább abban rejlik, hogy senki nem hajlandó (tisztelet a kivételnek) elfogadni a másik nézőpontját.
-
Kedves Toth Bandi
-
Az észlelés individualitása nem tart bennünket vissza attol, hogy fontos területeken félreérthetetlenül egyértelmü (explicit) fogalmakkal rendelkezzünk. Enélkül nem lenne lehetséges a technikai és tudományos együttmüködés.
-
A kémia, az orvostudomány ezért használja a latin nyelvet, ezért vannak normák a technikában, ezért kalibrálunk minden készüléket, a jogászok ezért beszélnek komplikáltan stb.
-
Ahol az individualitás, az interpretátiok különbözösége helyénvalo azok a müvészetek.
-
A vallások, babonák ahova az ezoterika, metafizika, parapsychologia és a többi marhaság tartozik annak semmi köze a valosághoz.
-
Aki a fekete macskára tolja a sorsa változását, aki egy égböl pottyant kö körül forog és attol vár segitséget, vagy minden ok nélkül azt állitja, hogy az univerzumot érte csinálta egy fazekasmester az marhaságokat beszél. Ne szépitsük a dolgot.
 

Toth Bandi

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyértelmű

-
Kedves Toth Bandi
-
Az észlelés individualitása nem tart bennünket vissza attol, hogy fontos területeken félreérthetetlenül egyértelmü (explicit) fogalmakkal rendelkezzünk. Enélkül nem lenne lehetséges a technikai és tudományos együttmüködés.
-
A kémia, az orvostudomány ezért használja a latin nyelvet, ezért vannak normák a technikában, ezért kalibrálunk minden készüléket, a jogászok ezért beszélnek komplikáltan stb.
-
Ahol az individualitás, az interpretátiok különbözösége helyénvalo azok a müvészetek.
-
A vallások, babonák ahova az ezoterika, metafizika, parapsychologia és a többi marhaság tartozik annak semmi köze a valosághoz.
-
Aki a fekete macskára tolja a sorsa változását, aki egy égböl pottyant kö körül forog és attol vár segitséget, vagy minden ok nélkül azt állitja, hogy az univerzumot érte csinálta egy fazekasmester az marhaságokat beszél. Ne szépitsük a dolgot.
Szia Kedves Ernoe

Bizonyos dolgokban teljesen így látom én is a dolgokat. Saját tapasztalatom szerint is sok az olyan ember aki visszaél mások hitével. Ennek több oka is lehet, pl. anyagi haszonszerzés, vagy csak azt hiszi, hogy amit tud az úgy is van. Az utóbbi persze a saját objectív világából talán stimmel is kérdés, hogyan kapcsolódik ez más objektív realitásokhoz.
Az én véleményem szerint egy fontos dolgot nem szabad csak figyelmen kívül hagyni. A teremtés mint folyamat nem az anyagból halad az értelem felé, hanem fordítva. Ennek a legfelsőbb mikéntje persze egyenlőre még nem racionálisan áttekinthető.
Én a megtapasztalás híve vagyok, nem vetem el a gondolatokat csak azért mert a jelenlegi világképembe esetleg nem fér bele.
Nem is ragoznám tovább, mert nagyon sokat beszéltünk már erről.
Nagyon szeretem a tudományt és a racionális megközelítést, de be kell ismerni, hogy számtalan téren a tudomány folyamatos fejlődése közben előző téziseinek megváltoztatásával fejlődik. Ez rendben is van így. Mindezen gondolatokkal együtt a megközelítés is többféle lehet, nevezzük racionálisnak vagy intuitívnak. Mind a kettő működik, természetesen más más utakon. Hogy jobb e egyik a másiknál?
Nem hiszem, talán a kettőt együtt működtetni lenne célszerű.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag

A teremtés mint folyamat nem az anyagból halad az értelem felé, hanem fordítva. Ennek a legfels
őbb mikéntje persze egyenlőre még nem racionálisan áttekinthető.
-
Kedves Toth Bandi
-
Az "értelem" nem létezik anyag nélkül ezt le kell szegezzem. A teremtés egy fogalom amit a vallások már lefoglaltak. Egy "fazekasmester" - ugymond - "kész lényeket (fajokat), helyezett a Földre sakkfiguraként ". Ez egy ösrégi tarthatatlan elképzelés.
-
Az ember "alkotoképessége" nem jelenti azt, hogy bennünket is csinált valaki, hogy az univerzum direkt miértünk lett volna "épitve".
-
A dolgok együtt uj tulajdonságokat hoznak létre. Ez a titka az öntudatnak is.
 

Derzsi

Állandó Tag
Állandó Tag
azon az energiaszinten amelyen az ember képes
hullámokat gerjeszteni
nem történnek olyan anyag-energia átmenetek
amivel fel lehet lépni a cirkuszban

Attól tartok tévedsz,ezen az alapon müködik a Mátrix energetika és a Quantum Entrainment(Nincs magyar fordítása) Megérinted az embert,van egy mentális munka az érintéssel egyetemben természetesen és kimegy a lábából az erő,elesik,furcsa poziciókat vesz fel stb...a lényeg persze hogy spontán gyógyulások jönnek létre a fotonok ujrarendeződése miatt.
Én alkalmazom nagyon sok esetben igaz nem cirkuszban :)
hanem a pácienseimen.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
hogy spontán gyógyulások jönnek létre a fotonok ujrarendeződése miatt.
-
Erdekes, hogy az ilyen nyilvánvalo félrevezetések szalonképessek csupán ha valaki nevén nevezi a tudatlanságot akkor kap egyet a fejére, a csalo sértve érzi a személyiségét, a kritikus kirepül jelzöstül a forumbol.
-
Kedves Derzsi, ha valamit állitasz akkor azt be is kell bizonyitanod. Amit mondasz annak se füle se farka. A sok bezsebelt honorár csak azt igazolja, hogy egy eredményes csalo vagy.
 

Derzsi

Állandó Tag
Állandó Tag

-
Erdekes, hogy az ilyen nyilvánvalo félrevezetések szalonképessek csupán ha valaki nevén nevezi a tudatlanságot akkor kap egyet a fejére, a csalo sértve érzi a személyiségét, a kritikus kirepül jelzöstül a forumbol.
-
Kedves Derzsi, ha valamit állitasz akkor azt be is kell bizonyitanod. Amit mondasz annak se füle se farka. A sok bezsebelt honorár csak azt igazolja, hogy egy eredményes csalo vagy.

Huhaaa!!!
Ne ítélkezz ilyen vakmerően, mert csak magad felett törsz pálcát.Nem baj hogy racionális vagy , nekem nem. És meg sem sértődöm, mert nem azonosulok veled, és a szavaiddal sem. Békülj ki magaddal, szeresd önmagad és meglásd nem kell vitáznod soha többé senkivel :)

Szeretettel Derzsi
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Derzsi
-
Te itt egy álltudományos magyarázatba kezdtél, fotonok "ujrarendezödéséröl" beszélsz amivel embereket tudsz gyogyitani. Ez egy kevés iskolával rendelkezö emberben reményeket kelthet amit nem tudsz teljesiteni. Ezt neked is tudni kell. Ez becsapás, félrevezetés.
-
Kérlek világositsál már fel miként müködik ez a quantummechanikai micsoda?
-
Egy orvos csak approbatioval dolgozhat, egy orvosságot csak akkor árulhat a patika ha a hatásosság igazolva van. Te se elméletben se gyakorlatban nem tudsz ilyet präsentalni.
-
Méghogy "photonelrendezödés", ne nézzed az olvasokat hülyének!
 
Oldal tetejére