„Legalább a szakmánk nem homofób” – Magyar színészek a melegség vállalásáról

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Értelek már.
Tudod vannak kis közösségek ahol ha nem beszélnek róla akkor is tudja mindenki mi zajlik a másik portáján. Apuka elmegy a haverokkal inni egyet a kocsmába, többet iszik mint illene, és részegen elpanaszolja a cimboráknak, hogy buzi a fiam, vagy leszbikus a lányom. Anyuka leül a barátnőkkel egy kis pletykára, sóhajtozik, mondjam, ne mondjam?, végül csak rászánja magát, mert képtelen egyedül feldolgozni. Elmondja hogy a fia, vagy a lánya más, ennyi bőven elég, a hír terjed mint a futótűz, és a szerencsétlen gyerek bármit mond bárhogy titkolná már kipattant a féltve őrzött titok. És ez sajnos városban sincs másképp. A titok csak addig marad titok amíg egy ember tud róla!
Nem reklámozzák Ők magukat, egyszerűen elég a titkolózásból, megpróbálják vállalni, hogy ez mennyire sikerül tőlünk is függ, főleg tőlünk.

Magdi Boszi
 
M

magdusis

Vendég
Ha már vallásra hivatkozunk;ha jól tudom,a bibliában csak a férfi férfival való összefekvése lenne elvetendő.

A kis közösségek talán azért durvábbak minden az elvárt átlagtől való eltéréssel kapcsolatban,mert az egy-két látható eset nagyobb százaléknak tűnik az kis-közösség emberszámához képest.Mindenben így látszik.
Ez nem magyar sajátosság;Hollywood ellenére ez így van az amerikai kis városokban-falukban is,Franciaországban is,és a nagyvárosok együttélő kis-közösségeiben is.Lehet,hogy így természetes?

Egyelőre más megoldás nem kínálkozik,mint olyan helyre költözni,ahol ez nem probléma.Nagyvárosokban az emberek nem figyelnek egymásra,nem törődnek egymással,észre sem veszik.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A problema az ,hogy minnel kevesbe demokratikus egy orszag annal nehezebben fogadja el a massagot.
Na ez megint csodálatos nagy általánosítás volt...

Sok orszagban halalbuntetest kap akirol kiderul vagy rafogjak hogy mas sexualis beallitottasagu. Arab vilagba, de az oroszoknal sem konnyu az eletuk. Mo-n se nagyon allnak ki ertuk , inkabb cikizik, oket. Ez nem altalanositas hanem tenyek.
Amiert harcolnak es mindenki aki vallalja az egyenlo banas mod az emberi jogok egyenlo alkalmazasaert.
Pl hazassagot kothesenek, gyereket vallalhassanak, stb. Sok baratom van aki a massagat vallalja nyiltan es azert harcol hogy felesegul vehesse elete parjat legalisan egyutt elhesenek ,hisz mar 15 eve "egy csalad".
Azert ez nem bulvar ugy, hanem sokkal tobb, hisz sok embert erint es nekik is joguk van ugy elni mint a tobbi ember.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Sajna nem irtam oda de toled ideztem. En nem tartom altalanositasnak hisz, minden orszagba mas es mas szinten all ez a jogi megitelese a massagnak es mas jogaik vannak.
Canada egy tolerans orszag , mindenkit egyenlonek tekint, es termeszetesen a massag is egyenlo jogokkal bir.
 
P

pacisi

Vendég
A problema az ,hogy minnel kevesbe demokratikus egy orszag annal nehezebben fogadja el a massagot.
Na ez megint csodálatos nagy általánosítás volt...


Sok orszagban halalbuntetest kap akirol kiderul vagy rafogjak hogy mas sexualis beallitottasagu. Arab vilagba, de az oroszoknal sem konnyu az eletuk. Mo-n se nagyon allnak ki ertuk , inkabb cikizik, oket. Ez nem altalanositas hanem tenyek.
Amiert harcolnak es mindenki aki vallalja az egyenlo banas mod az emberi jogok egyenlo alkalmazasaert.
Pl hazassagot kothesenek, gyereket vallalhassanak, stb. Sok baratom van aki a massagat vallalja nyiltan es azert harcol hogy felesegul vehesse elete parjat legalisan egyutt elhesenek ,hisz mar 15 eve "egy csalad".
Azert ez nem bulvar ugy, hanem sokkal tobb, hisz sok embert erint es nekik is joguk van ugy elni mint a tobbi ember.
Arab világ.Országa válogatja.Algírba az utcán kézen fogva sétáltak.Fényes nappal szabadon.
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
No, közben keresgéltem én itt mert volt valahol egy cikk amit most beírok ide, valamikor 2001 tájékán írta valaki, nem emlékszem már ki volt. Kivágtam akkor az újságból, mert családon belül nálunk is van egy fiú aki. . . hát igen, a saját neméhez vonzódik, és gondoltam elküldöm a húgomnak, hátha segít neki megérteni a gyereket. Sajnos a cikk maradt nálam, későn jelent meg.

Megpróbál az ösztönei szerint, melegként élni. Ha kisebb-nagyobb körben (szerencsés esetben családi körben is) elfogadtatja magát, akkor sincs könnyű dolga, különösen kisvárosban, falun. A társadalom ellene dolgozik annak, hogy ízlésesen, emberi módon vállalja a melegségét, partnert találjon, akivel összeköti az életét. Egyre több meleg van, aki nem tágít attól, hogy tartós kapcsolatban, minimális titkolózással éljen. A világ előtt egyre több pár nyíltan mutatkozik. Ez új történelmi jelenség, mert a régi időkben a homoszexuálisok - akár nyíltan, mint a régi görögöknél, akár titokban, mint a középkorban - csak nemi kapcsolatot és sóvárgó, nagy szerelmet élhettek meg, de napi szintű, élettársi viszonyt nem.

Az tehát, hogy valaki homoszexuális ösztönbeállítódású, nem erkölcsi kérdés, mert nem ő választotta: ilyennek született vagy ilyenné alakult, mindegy. A tudomány se tud erről többet: valószínűleg a genetikai adottság és a környezeti hatások összjátéka okozza. Ez végül is mellékes. De vajon erkölcsi kérdés-e a vállalt és gyakorolt homoszexualitás, azaz van-e valami morálisan kifogásolható a meleg életmódban? Sok ember undorodik a gondolattól, hogy két férfi egymáshoz nyúl. Szíve joga. Ám azért, mert valamitől undorodnak, az még nem lesz erkölcstelen. A franciák csigát esznek, a kínaiak pókot, a melegeknek meg összesercen a borostájuk, amikor csókolóznak. Az ő nemi életük sem tartalmaz olyasmit, amit mások ne csinálnának, még ha a hangsúlyok értelemszerűen máshová tevődnek is. Különben is: egy kapcsolat, egy nemi élet, egy élet megítélése ne azon múljon, mit hova tesz az illető, hanem hogy tud-e szeretni, hűséges-e, támasz-e a bajban. E téren a melegeket se kell más mércével mérni, mint a többi embert: van köztük ilyen is, olyan is.

Nem természetellenes-e a homoszexualitás? Hiszen a nemiség természetes funkciója a szaporodás, a melegek tehát öncélúan használnak valamit, amit a természet más célra adott. Ez igaz, bár bőven csinálják ezt a heteroszexuálisok is: az ő nemi cselekményeik 99 százaléka ugyancsak természetellenes, hiszen nem a gyereknemzés a célja. Mégis fontos, hogy a heteroszexuálisok esetében az az 1 százalék (vagy annak a lehetősége) ott van, míg a melegeknél a lehetőség sincs ott, tehát az ő nemiségük már meghatározásánál fogva természetellenes. Körülbelül annyira, mint egy magát meddőnek tudó házaspáré. Az azonban nem biztos, hogy ami természetellenes, az erkölcstelen is. Az emberi civilizáció rengeteg "természetellenes" dolgot tartalmaz. Például megfőzzük az élelmiszert, és nem nyersen fogyasztjuk. A főemlősöknél (az ember is az) a monogámia is természetellenes, tehát hogy egy hím egyidejűleg csak egy nősténnyel tartson fenn kapcsolatot. A melegség természetellenes, mint sok más civilizációs jelenség.

Évről évre, évszázadról évszázadra bizonyos számú homoszexuális születik. A statisztikák ezt konstansan 4-6 százalékra teszik. Olyasféle ez, mint a balkezesség vagy a lisztérzékenység: nem az a civilizációs kérdés, hogy ilyen emberek újra és újra születnek - hanem az, hogy mit csinálunk velük. Ma több a balkezes, mint azelőtt, pedig most se születik több, csak régebben ezeket tűzzel-vassal átszoktatták jobbkezesnek, ami gyakran személyiségzavart, életre szóló dadogást okozott. Hogy miért kellett őket átszoktatni? Csak. Micsoda dolog az, hogy valaki balkezes? Az csúnya. A többség nem olyan. Aztán rájöttünk, hogy jobb a boldog balkezes, mint a boldogtalan jobbkezes. A lisztérzékenyek azelőtt hamar meghaltak, mert nem tudtuk, mi bajuk. Most már lehet őket diétán tartani, amíg fölcseperednek, ezért úgy tűnik, mintha több volna belőlük. Pontosan ilyen okokból tűnik úgy, hogy ma terjedőben van a homoszexualitás: aki azelőtt lapult volna, az most előmerészkedik , és helyet kér a normális, élhető életben: a partnerével akar nyaralni, moziba vagy étterembe menni, meleg tárgyú újságokat, filmeket igényel, hogy a saját problémáit lássa ábrázolva. A partnerét élettárssá nyilvánítja, hogy betegség vagy halál esetén joga legyen törődni vele, és eljárni az ügyeiben. Életét mint lehetséges alternatívát el kívánja fogadtatni. Attól azonban nem kell félni, hogy a homoszexualitás - mint valami ragadós példa - elterjed, hiszen az ösztönéletet nem lehet eltanulni. Hogy valakinek a szembejövő lányon vagy a túloldali rendőrön akad-e meg a szeme, az nem divat kérdése. Különben is, mi az ördög volna annyira vonzó a melegségben, amitől normális fiatalok "átállnának"? És megfordítva: a heteroszexualitás talán nem vonzó? Ha viszont az, miért nem állnak át a melegek?

A nálunk ismert vallások (kereszténység, zsidóság, iszlám) mind tiltják. Úgy tűnik azonban, hogy e tiltások azok közé tartoznak, amelyek a bibliai kor mindennapjait, "külső erkölcsét" szabályozták (mint mondjuk az, hogy a házasságtörőket meg kell kövezni). A régi korok külső erkölcsét sok mindenben átértékelték az istenfélő emberek is, miközben törekedtek arra, hogy a "belső erkölcsöt", a tanítás igazi lényegét továbbra is kövessék. Felhozok egy példát: ma sok férfi-nő pár úgy él tartósan együtt, hogy nem kötnek házasságot. Ezt önmagában nem kell erkölcstelenségnek, istennek nem tetszőnek nevezni, ha szeretik egymást és gyermekeiket, és igyekeznek rendesen élni. Nincs ez másképp a melegekkel sem. A nemiség isten csodálatos adománya (még ha egyeseknek fordítva adta is oda), mely lehetővé teszi két ember között a bensőségességet, a szerelmet, sőt a szeretetet. Ha ezzel jól sáfárkodik valaki, akkor műfaji kérdéssé zsugorodik, hogy férfival vagy nővel, a házastársával vagy a szeretőjével teszi-e. Ami nem istennek tetsző dolog, az a szexszel való visszaélés: a nemiség önző, személytelen vagy megalázó használata, áruba bocsátása vagy éppen olcsó játékká alacsonyítása. Nem tudom, hogy ebben a melegek gyakrabban bűnösek-e, mint mások.

Akárhogy alakul a homoszexuális ember sorsa, itt és ma élete végéig vele marad a titok. "Rólad tudják?" - ez a mondat köreikben mindennap elhangzik. Gondoljunk bele, milyen súlyos ok kellene egyébként egy tízen-huszonévesnek (aki alig élt, és még nem nagyon tehetett se jót, se rosszat), hogy ekkora titka legyen: talán ha valakije börtönviselt volna, vagy kábítószeres, vagy elmebeteg... Így, ezzel a teherrel indul az életbe. Pedig minden fiú szeretne olyan lenni, mint a többi, és mindegyiknek - ismétlem: mindegyiknek - nagy bánat, hogy ő más. Melegnek lenni: baj. El lehet fogadni, meg lehet szokni, lehet szépen levezényelni, mert egy életünk van, és szex nélkül sivár volna, és nem tudnánk szeretni. De akkor is baj, amit nem kért az ember.


Magdi Boszi
 
M

magdusis

Vendég
Az embereknek a mássággal való viszonya inkább csak a vallásokkal,az adott emberek esetleges ostobaságával és toleranciahiányával függ össze.
Az meg talán csak véletlen -vagy talán mégse- ,hogy butább és befolyásolhatóbb emberekkel könnyebb lehet az embereket manipulálni ;demokráciában főleg.
 

Istefan

Állandó Tag
Állandó Tag
Bűn??????????? Gyónás????? Már ne haragudj, de ez nem bűn!
Ráadásul nem kell hogy Isten bármit is megbocsájtson! Ő csak gyakorolja a bocsánatát a pedofil papoknál, de ne azoknál ahol senki nem vétkezett!

Káros hatással van a gyerekekre?? Micsoda? Ez nem kanyaró vagy nátha amit elkapnak egymástól!
Ráadásul ha becsukom a szemem és nem látom az csak nekem láthatatlan, attól hogy nem veszek róla tudomást még létezik!

Magdi Boszi

Te melyik világon élsz? Sose olvastál Bibliát? Szerinted a Természet, Isten és emberi törvények szerint ez helyes? Elgondolkodtál azon, ha egy normális családi életet szeretnél magadnak és gyermekeidnek, (no persze ha még lesznek gyerekek, akikre a jövőt alapoznád), vagy nem? Mert nem mindenki sztár, hogy a sok hülyeséget megengedje magának, oszt amikor megunta egy szuper dózissal átlője magát a másvilágra. Ki fog segíteni rajtad, amikor megöregszel és támogatásra szorulsz? Mert kötve hinném, hogy sok gyerek születne e kapcsolatokból. Igaz ezt a betegséget elkapni nem lehet, de a gyerekek lelki világát zavarba hozza és nagyon könnyen ugyanolyan nyomorúságossá teheti mint azokét, akik ezt a nyomorúságot kívülről lelki gazdagságnak állítják be. De ez nem igaz, nézz csak jobban körül a világban!
 
P

Poem of Everyone's Soul

Vendég
Sajna nem irtam oda de toled ideztem. En nem tartom altalanositasnak hisz, minden orszagba mas es mas szinten all ez a jogi megitelese a massagnak es mas jogaik vannak.
Canada egy tolerans orszag , mindenkit egyenlonek tekint, es termeszetesen a massag is egyenlo jogokkal bir.
Ennek a megfogalmazásnak viszont akkor így nem sok értelme van. 196 ország létezik a földön, mind más joggal, szokásokkal, törvényekkel. Ha így nézed akkor senki sehol nem egyenlő és mindenki "más".

Ennek a témának egy helyes megközelítése van: Mindannyian emberek vagyunk és mint ilyenek egyenlőek. Pont.
A tolerancia fogalmát pedig jó lenne nem kizárólag a homoszexualitáshoz kötni, mert attól még hogy egy ország tolerálja a homophileket, még lehet tartozhat a legintoleránsabb országok közé, lásd USA.
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Ebben a világban élek.
Nem, soha nem olvastam a Bibliát, túl sok kézen ment keresztül mire leírták, kétségbe vonom a valóságalapját.
Normális a családi állapotom, vannak gyermekeim, 4 fiam van és 3 lányom, és nem rájuk alapoztam a jövőmet!
Nem vagyok sztár.
Családomban senki nem él sem kábító sem mámorító szerekkel, (kv, tea, alkohol, nyugtatók és társaik, stb.) tehát esély 0% a túladagolásra!
Már megöregedtem, önellátó vagyok, nem szorulok támogatásra!
Keresztfiam homoszexuális, együtt nyaralt az enyémekkel legalább 18 éven keresztül, a gyermekeim nem kapták el tőle, és nem lettek lelki sérültek!
Már körülnéztem a világban, sok sok okos és sok sok buta embert láttam.

Magdi Boszi
 

tengelice

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem lehet tagadni, hogy vannak még a legtutibb demokráciában is olyanok, akik nem fogadják el a másságot - személyes véleményem az, hogy labilis , kisebbségi érzéssel küszködő emberek foglalkoznak annyit a szexualitással. Mivel minden ezzel van tele manapság, ez azt mutatja, milyen talajtalan korban élünk.
Ettől függetlenül, ha most a heteroszexuálisok kezdenének olyan demonstrációba, a felvonulók - főleg olyan szerelésben, mint az a melegfelvonulásokon látható - szerintem hasonló atrocitásoknak lennének kitéve.
 

Istefan

Állandó Tag
Állandó Tag
A homoszexualitás egyidős az élővilág kialakulásával a Földön. Nem az Emberiségével, az élővilágéval. Mivel az állatvilágban is elterjedt. A középkori kereszténység elterjedtéig nem is volt vele semmi probléma, mondhatni a helyén kezelték a dolgot. A természeti népeknél napjainkban is természetesnek tartják. Aztán egyszerre bekerült a hét fő bűn közé. Szerintem mivel egy természetes dologról van szó, nem érdemelne semmilyen nyilvánosságot, de akkor a bulvár min tudna csámcsogni? Ha egyszer eljutunk odáig, hogy ISMÉT megtanuljuk elfogadni a másságot beleértve a vallási, etnikai, kulturális dolgok tekintetében is, nem lesz szükséges vállalni a másságot, mert a kutyát nem fogja érdekelni. Egy nekem nagyon tetsző anekdota: Két úriember beszélget a szalonban: Tudja-e ön, hogy Csajkovszkij homoszexuális? Kérdi egyikük. Igen, de nem ezért szeretjük hangzik a válasz.

Én ember vagyok és nem állat, nem csak ösztöneim vannak, hanem gondolkodni is tudok. Az állat csak a mának él, az ember a holnapnak, ne fogd rá, hogy természetes, ami nem az, ezt csak támogatásért esedező politikusok állítják, nem pedig egy normálisan gondolkodó ember.
 
B

baggins

Vendég
Én ember vagyok és nem állat, nem csak ösztöneim vannak, hanem gondolkodni is tudok. Az állat csak a mának él, az ember a holnapnak, ne fogd rá, hogy természetes, ami nem az, ezt csak támogatásért esedező politikusok állítják, nem pedig egy normálisan gondolkodó ember.
Sok értelmét nem látom vitatkozni veled.
 

Istefan

Állandó Tag
Állandó Tag
Ebben a világban élek.
Nem, soha nem olvastam a Bibliát, túl sok kézen ment keresztül mire leírták, kétségbe vonom a valóságalapját.
Normális a családi állapotom, vannak gyermekeim, 4 fiam van és 3 lányom, és nem rájuk alapoztam a jövőmet!
Nem vagyok sztár.
Családomban senki nem él sem kábító sem mámorító szerekkel, (kv, tea, alkohol, nyugtatók és társaik, stb.) tehát esély 0% a túladagolásra!
Már megöregedtem, önellátó vagyok, nem szorulok támogatásra!
Keresztfiam homoszexuális, együtt nyaralt az enyémekkel legalább 18 éven keresztül, a gyermekeim nem kapták el tőle, és nem lettek lelki sérültek!
Már körülnéztem a világban, sok sok okos és sok sok buta embert láttam.

Magdi Boszi
A kérdések nem személyre szólóak voltak. De ha személyre vetted és úgy válaszoltál, akkor legalább megértettem álláspontodat.
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Kedves Beka Holt
Gratulalok csaladodnak, azt hittem en viszem a primet mint nagycsalados de megeloztel, jo egeszseget sok oromet kivanok a gyerekidbe.

Köszönöm Melitta!
Hasonlókat kívánok neked, legyen legalább annyi unokád mint amennyi csacsogó kismanó vesz körbe engem.
4 kislány, 4 kisfiú :)
 
M

magdusis

Vendég
Csak egy kérdést kéne föltennünk. Ha Jézus Krisztus ma élne,vajon kik mellé állna? A támadók,vagy a védekezők mellé?
 
Oldal tetejére