Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

spiky

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem akarok görcsölni a pecséten, a meggyőződésem nem változott, én így tartom hivatalosnak az iratot - ez a kolléga minősítésének egyik bizonyítéka, nem az "én" jegyzőkönyvem. Én töltöm ki, az OH megbízásából, és ez bizonyítja (bármely jogi vita esetére), hogy a minősülése megtörtént.
Az intézményvezető szokta használni vagy a helyettese - én nem pecsételek sehol, hiszen általában ők az intézményi delegáltak.
Miután nekem valóban nincs pecsétem, az intézmény körpecsétjét kérem a hitelesítéséhez. Így érzem "gömbölyűnek" (még mindig).

DE, köszönöm a hozzászólásokat, a 20/2012-est átértelmeztem.

Az hogy megvalósult az eljárás a jegyzőkönyv aláírásával hitelesül. Azt, hogy mi mit gondolunk róla, nem releváns. Az, hogy mi van az eljárásrendben és mit kérnek tőlünk viszont fontos. Pont ez a lényege mindennek, (a minősítésnek is) , hogy ne egyéni értelmezések történjenek. Pont amiatt, amit írtál " nem a te jegyzőkönyved", ezért nem járhatsz el másként, csak úgy mint a többi 3 ezer valahány szakértő. Ha pecsétet akartak volna rakatni az aláírások mellé, akkor ott lenne a pecsét helye.
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
De igen. Ha mindenki elfogadta, akkor kapunk. Mi is, ti is. Bár én nem úgy nevezném, mint Verőce. Ez a végleges szó nem megfelelő. ;) Az én új április 22-i időpontom csak április 23-án lesz végleges. Itt csak az a biztos, ami már megvolt. :D (Vagy még az sem. :()
Akkor nem figyeltem eléggé. Bocsánat.
 
  • Tetszik
Reagált: BAJ

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Először kérdezd meg a társadat, hogy ő megfelel-e az előírásnak. Ha kettőtök közül az egyiknek van 5 év vezetői tapasztalata, nincs indokod a visszamondásra.

Igen, ezen túl vagyunk, neki jó pár évvel ezelőtt volt 5 éve .
Én bármit viszek, amire választ/megoldást várunk.
Igaz, a jelentkezéskor kell a kérdéseket beírni, de 14-ig lehet jelentkezni, akkor is kitölthető....
Meg e-mailen is elküldöm a szervezőnek, hétfőn is, vagy ha nem zár a felület, akkor Kiváncsi Fáncsi néven regisztrálok....
Vagy szóban kérdezek....
Ismertek...a válaszok nem rajtam múlnak majd.
Brassói fog előadni, 2 órában...(ezt írták, de biztosan másként lesz, de ezen nem fogok meglepődni..)

Biztosan rákérdezel a budapesti helyszínen a 10 ezer forintra ! Oly sok mindent meghallgattak, most változtattak is, erről ne hagyjuk őket megfeledkezni !!!!
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Akkor most az orrunknál fogva vezetnek?
kepatmeretezes_hu_kivancsifancsi1.jpg

A komoly része: Megpróbálok igyekezni. 14-e vasárnap. Csak tudok valamit kezdeni szombaton! A kérdések mellett javaslatok is mehetnek? Az is, mit tartunk feleslegesnek? Mivel lehetne csökkenteni az adminisztrációt? Természetesen nem kötözködési szándékkal megfogalmazott kérdésekre, javaslatokra gondolok, hanem tényleg javítási szándékkal fogalmaznám meg.
ezek jól hangzanak.
Minél több helyről érkezzen minél több észrevétel, meglátás, javaslat, annál jobban "fogják", "érzékelik" a problémákat.
Szerintem ez a cél....
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
A mai 4 oldalas OH levél tartalma többek között:
"Annak érdekében, hogy a 2016. évi tanfelügyeleti látogatásban érintett pedagógus vagy vezető önértékelését időben el tudják készíteni, az Oktatási Hivatal törölte a 2016. márciusára tervezett tanfelügyeleti látogatásokat, és későbbre tettük a látogatás időpontját. "
A 4 oldal többi részét is feltennéd?
Czunyinés mondatokat szeretnék értelmezni!:) Remélem lesz benne, különben csalódott leszek! ;)
 

hszepi

Állandó Tag
Állandó Tag
A 4 oldal többi részét is feltennéd?
Czunyinés mondatokat szeretnék értelmezni!:) Remélem lesz benne, különben csalódott leszek! ;)
Nem Tőlem kéreted, de látom még nem kaptad meg :) Parancsolj :) :)
Tisztelt Intézményvezető Asszony / Intézményvezető Úr!

Az Oktatási Hivatal a tanfelügyeleti és önértékelési rendszer bevezetésének a tapasztalataira építve, az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságának iránymutatásai alapján, együttműködve a Nemzeti Pedagógus Kar és a köznevelési ágazat szakmai szervezeteivel javaslatot tett az intézményi önértékelési és tanfelügyeleti rendszer egyszerűsítésére, az érintett szereplők adminisztrációs terheinek csökkentésére. A tanfelügyeleti látogatásokkal és a pedagógusok önértékelési feladataival járó terhek felülvizsgálatát és a szakmai egyeztetéseket követően az oktatásért felelős miniszter döntött a tanfelügyeleti és önértékelési eljárások módosításáról, amelyeknek egy része már a 2016. évi önértékelések és tanfelügyeleti eljárásokban alkalmazásra kerülnek, ezzel is támogatva az egyszerűbb eljárásrend alkalmazását és az adminisztrációs terhek csökkentését.

A korábbi eljárásrendi szabályokhoz képest változás, hogy a pedagógusok önértékelését nem két, hanem ötévente kell majd elvégezni. A pedagógus önértékelésekor az érintett pedagógus végzi az önértékelést, amelyhez információt adnak a munkatársai által kitöltött kérdőívek, amelyekből az eddigiekhez képest már elegendő lesz akár kettő, az intézményvezető és az érintett pedagógus által kiválasztott egy-egy pedagógus felkérése is. A pedagógus és vezető önértékelésekor főszabály szerint nem kerül már sor szülői, a középfokú intézmény, kollégium tekintetében pedig a tanulói kérdőívek kitöltésére. Ez alól kivétel lehet az, amikor a köznevelési intézmény szülői vagy diákszervezete kifejezetten igényli és kezdeményezi a pedagógusok esetében a kérdőívek kitöltését.

Az eddigiekben a pedagógus és a vezető önértékelésének hangsúlyos eleme volt az önértékelt kollégával való interjú elkészítése. Változás, hogy az interjú kérdéseinek feltételére csak abban az esetben van szükség, amennyiben azok új információval szolgálhatnak a pedagógusról.

A fenti változások mellett néhány esetben módosultak, egyszerűsödtek az önértékelés szülői, vezetői kérdőívei, amelyeket az Önértékelési Kézikönyvek mellékletében találhatnak meg.

A miniszteri döntés értelmében további, lényeges egyszerűsítésre, adminisztrációs csökkentésre kerülhet majd sor, amelyeknek a bevezetésére a kézikönyvekben, informatikai felületeken történő átvezetést követően csak a 2017. évi tanfelügyeleti valamint az ezekhez kapcsolódó önértékelési eljárásokban lehet érvényesíteni.

Mivel a jogszabály nem írja elő az intézmények számára, hogy az ötévente sorra kerülő önértékelést öt éven belül egyenletesen elosztva kell megvalósítani, a fentiek alapján azt javasoljuk az intézményeknek, hogy jelenleg csak annak a pedagógusnak és vezetőnek végezzék el az önértékelését, akik benne vannak a 2016. évi tanfelügyeleti tervben. A többi pedagógus és vezető önértékelését majd akkor végezzék el, ha a további egyszerűsítések átvezetése a kézikönyvekben és a felületen már megtörtént. Az egyszerűsített önértékelési eljárás módosított felületéről valamennyi intézményt értesíteni fogunk.

Tájékoztatjuk, hogy a 2016. évi tanfelügyeleti tervben szereplő pedagógus vagy vezetői ellenőrzésben érintett intézmények számára a mai napon megnyílt az intézményi önértékelést támogató informatikai felület. Adataink alapján az Ön intézményében van olyan pedagógus vagy/és vezető, aki érintett a 2016. évi tanfelügyeleti ellenőrzésben.

A felület az www.oktatas.hu oldalra Látogatóként bejelentkezve a Saját oldal alkalmazásával érhető el.

A felületre való belépésről, a jogosultságok kiosztásáról, a felület használatáról az Oktatási Hivatal honlapján éri el az útmutatót, amelyben részletes tájékoztatást talál. https://dari.oktatas.hu/files/utmutato_onertekeles.pdf

Mint azt korábbi tájékoztató levelünkben már jeleztük, a tanfelügyeleti (helyszíni) látogatást megelőzően a szakértő feladata az intézményi önértékelés pedagógusra vonatkozó részeinek megismerése, ezért még a tanfelügyeleti látogatás előtt el kell készülnie az ellenőrzésben érintett pedagógusok, intézményvezetők önértékelésének.

Az intézmények munkájának megkönnyítése és a pedagógusok adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében az önértékelés menete jelentősen egyszerűsödött az eddigiekhez képest. A változások megtalálhatók az Önértékelési Kézikönyvekben is.

Korábbi tájékoztatásunkban foglaltakat megismételve röviden összefoglaljuk a pedagógus illetve intézményvezetői (vezetői) önértékelés menetét, a teendőket, továbbá jelezzük, ahol változás történt.

A pedagógus önértékelése során felmerülő feladatok:

  • pedagógusra vonatkozó intézményi elvárásrendszer (elvárások, szempontok, amelyek alapján az intézményi illetve tanfelügyeleti önértékelés is megtörténik) elkészítése, valamint a pedagógiai program feltöltése az informatikai rendszerbe (az intézmény tölti fel, a felület megnyitásáról értesítettük az intézményeket, december 15-ég kellett a dokumentumokat feltölteni, de amennyiben még nem történt meg, pótolható)
  • pedagógusra vonatkozó kérdőíves felmérések lefolytatása az informatikai rendszer segítségével (szülői, pedagógus-munkatársi, középfokú iskolában, kollégiumban tanulói, továbbá a pedagógus önértékelési kérdőíve) – 1. változás!
  • az önértékelési folyamat elvégzéséhez az intézményvezető döntése alapján kijelölt munkatárs vagy munkatársak részvételével elkészült, alábbi tevékenységekre vonatkozó és kizárólag az összefoglalást tartalmazó jegyzőkönyv feltöltése:
    • dokumentumelemzés
      • intézményi önértékelés adott pedagógusra vonatkozó értékelőlapjai
      • a tanmenet és az éves tervezés egyéb dokumentumai
      • óraterv és egyéb foglalkozások dokumentációja
      • napló
      • tanulói füzetek
    • megfigyelés, óra-/foglalkozáslátogatás tapasztalatai
    • interjú – 2. változás!
      • az érintett pedagógussal
      • intézményvezetővel/vezetővel
  • A pedagógus az informatikai felület által biztosított űrlap segítségével elkészíti az önértékelését (az indikátorok pontozásával értékeli saját magát)
  • a pedagógus önfejlesztési tervének elkészítése, feltöltése az informatikai rendszerbe (az intézményvezető tölti fel)
Intézményvezetői önértékelés esetében az alábbi feladatok elvégzése szükséges:

  • intézményvezetőre/vezetőre vonatkozó intézményi elvárásrendszer (elvárások, szempontok, amelyek alapján az intézményi illetve tanfelügyeleti önértékelés is megtörténik) elkészítése, valamint a pedagógiai program, vezetői pályázat (program), egymást követő két (2014/2015 és 2013/2014) tanév munkaterve és a két tanévet értékelő éves beszámolók, SZMSZ feltöltése az informatikai rendszerbe (a vezető tölti fel, a felület megnyitásáról értesítettük az intézményeket, december 15-ég kellett a dokumentumokat feltölteni, de amennyiben még nem történt meg, pótolható)
  • az intézményvezetőre/vezetőre vonatkozó kérdőíves felmérések lefolytatása az informatikai rendszer segítségével az éves önértékelési tervben kijelölt munkatárs közreműködésével (nevelőtestületi, szülői, vezetői önértékelő kérdőív) – 3. változás!
  • az önértékelési folyamat elvégzéséhez kijelölt munkatárs vagy munkatársak részvételével elkészült, alábbi tevékenységekre vonatkozó összefoglalást tartalmazó jegyzőkönyv feltöltése:
    • dokumentumelemzés
      • az előző intézményvezetői/vezetői ellenőrzés (tanfelügyelet) és az intézményi önértékelés adott intézményvezetőre/vezetőre vonatkozó értékelőlapjai (mivel az intézményvezetői/vezetői ellenőrzésre első alkalommal kerül sor, ezt a 2016. évi ellenőrzés során nem kell feltölteni)
      • intézményvezetői/vezetői pályázat, program
      • pedagógiai program
      • egymást követő két (2014/2015 és 2013/2014) tanév munkaterve és a két tanévet értékelő éves beszámolók
      • SZMSZ
    • interjú – 3. változás!
      • az érintett intézményvezetővel (ha nem intézményvezetőről van szó)
      • az intézményvezető/vezető munkájáról a munkáltatójával
      • vezetőtársakkal
  • az intézményvezető/vezető elkészíti az önértékelését
  • az intézményvezető/vezető egyéni önfejlesztési tervének elkészítése, feltöltése az informatikai rendszerbe, fenntartó részére történő eljuttatása
A változások az alábbiak:

  1. A kérdőíves felmérés része továbbra is munkatársi kérdőív kitöltése, azzal a lényegi változással, hogy nem szükséges, hogy a kérdőíveket a teljes nevelőtestület, vagy a pedagógus kollégák nagy része vagy egésze kitöltse. Az egyszerűsített szabályozás alapján az intézményvezető és az értékelendő pedagógus által javasolt, azonos számú, legalább 1-1 pedagógus kolléga tölt ki a munkatársi kérdőívet. (Tehát a kérdőíveket legalább két pedagógus kolléga tölt ki, közülük egyet az értékelendő pedagógus, egyet az intézményvezető kér fel erre a feladatra. Intézményvezetői/vezetői önértékelés esetében a nevelőtestületi kérdőívek kitöltésére vonatkozó ajánlások nem változtak.)

    A szülői kérdőívek megküldésére csak az intézményi szülői szervezet írásban benyújtott kifejezett kérelme alapján kerül sor, annak hiányában tehát ezt nem kell lefolytatni. Tehát csak ha a szülői szervezet igényli, akkor egységesen, minden pedagógusra vonatkozóan azonos módon kell a szülői kérdőívezést megszervezni. Az intézmény saját hatáskörben dönt a szülői kérdőívezés lebonyolításának szabályairól (pl. arról, hogy az önértékelési kézikönyv mellékletében szereplő szülői kérdőívet és az Oktatási Hivatal által biztosított elektronikus felületet használja–e a szülői kérdőívezés lebonyolításához, vagy saját rendszert alakít ki a szülői kérdőívezésre és arról is, hogy milyen szülői körnek kerül kiküldésre a kérdőív, stb.). A jegyzőkönyvben viszont rögzíteni kell annak a tényét, hogy a szülői szervezet kérte-e a szülői kérdőívezés lehetőségét, és amennyiben saját rendszert alakít ki az intézmény a szülői kérdőívezésre, úgy a kérdőívezésre vonatkozó adatokat összesítve (a megküldött, beérkezett kérdőívek számát, a kérdésekre adott összesített eredményt) is fel kell tüntetni.

    Középfokú intézmény és kollégium esetén a tanulói kérdőívek megküldésére csak az intézményi diákönkormányzat írásban benyújtott kifejezett kérelme alapján kerül sor. Ebben az esetben egységesen, minden pedagógusra vonatkozóan azonos módon kell a tanulói kérdőívezést megszervezni. Az intézmény saját hatáskörben dönt a tanulói kérdőívezés lebonyolításának szabályairól (pl. arról, hogy az Önértékelési Kézikönyv mellékletben szereplő tanulói kérdőívet és az Oktatási Hivatal által biztosított felületet használja–e a tanulói kérdőívezés lebonyolításához, vagy saját rendszert alakít ki, milyen tanulói körnek kerül kiküldésre a kérdőív, stb.). A jegyzőkönyvben rögzíteni kell annak a tényét, hogy az intézményi diákönkormányzat kérte-e a tanulói kérdőívezés lehetőségét, és amennyiben saját rendszert alakít ki az intézmény a tanulói kérdőívezésre, úgy a kérdőívezésre vonatkozó összesített adatokat is fel kell tüntetni (a megküldött, beérkezett kérdőívek számát, a kérdésekre adott összesített eredményt).
  1. A két órát vagy foglalkozást érintő óralátogatás és az ezt követő megbeszélés alkalmával is elkészíthető a pedagógussal történő interjú. Az erre kijelölt intézményi pedagógusnak (felelős) a javasolt interjúkérdések és a dokumentumelemzés eredménye valamint az órát vagy foglalkozást követő megbeszélés alapján lehetősége van mérlegelni, hogy csak olyan interjúkérdéseket tegyen fel, amelyek új információt nyújthatnak, vagy árnyalhatják, kiegészíthetik a korábbi információkat. Miután lefolytatta az interjút, az interjúkérdéseket és a válaszok kivonatát rögzíti a jegyzőkönyvben.
  1. Az intézményvezetővel/vezetővel készített interjút lefolytató intézményi pedagógus kolléga az interjúkérdések, a dokumentumelemzés és a kérdőíves felmérések tapasztalatai alapján, indokolt esetben az interjúkérdéseket megváltoztathatja, a fentiekre való tekintettel a kérdések számát egyedileg csökkentheti. Miután lefolytatták az interjút, az interjúkérdéseket és a válaszok kivonatát rögzíti a jegyzőkönyvben.
Annak érdekében, hogy a 2016. évi tanfelügyeleti látogatásban érintett pedagógus vagy vezető önértékelését időben el tudják készíteni, az Oktatási Hivatal törölte a 2016. márciusára tervezett tanfelügyeleti látogatásokat, és későbbre tettük a látogatás időpontját.

Az Oktatási Hivatal a 2016. évben bevezetett egyszerűsítési intézkedéseknek megfelelően elvégezte a változtatásokat a Hivatal informatikai felületén, azonban annak érdekében, hogy a tervezett tanfelügyeleti látogatások megvalósulhassanak, javasoljuk az áprilisra eső látogatási időpontok esetében az önértékelési eljárás haladéktalan megindítását. Ezeknek a pedagógusoknak és vezetőknek az esetében, a miniszter által kiadott kézikönyvekben szereplő feladatok ütemezését a következők szerint kérjük beállítani annak érdekében, hogy a kijelölt tanfelügyeleti ellenőrzésig a szakértők számára is elérhetővé váljanak az önértékelési eljárás intézményi eredményei:

  • A tanfelügyeleti ellenőrzéseket megelőző előkészítő tevékenységek esetén az önértékelési látogatás napjaként olyan napot kérünk beállítani, ami a tanfelügyeleti látogatás napját legalább 30 nappal megelőzi (amikor a látogatás napját kijelölik, a program minimum 15 nappal későbbre engedi a látogatási nap kijelölését). A látogatás napja nem azt jelenti, hogy kötötten, csak ezen a napon lehet megtartani az óra vagy foglalkozás látogatást, ezt megelőzően is sort lehet rá keríteni (a kérdőívezés befejezése időpontja és a látogatás napja közötti öt napban).
  • A kérdőívezésre 10 nap áll az intézmény rendelkezésére. A kérdőívezés kezdőnapja a látogatás napjául kijelölt napot megelőző tizenötödik nap. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az Ön által kijelölésre kerülő adatgyűjtő pedagógus legkorábban a kijelölését és KIR-validációját követő napon fogja elérni a felületet, és láthat neki az új szabályok alapján, a meghatározott számú kérdőívek generálásának, az önértékelési felület útmutatójában leírtak szerint. Érdemes tehát, olyan pedagógust kijelölni erre a feladatra az intézményéből, aki már rendelkezik KIR-validált felhasználói fiókkal a www.oktatas.hu oldalon. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az elektronikus rendszer továbbra is megjelenteti a szülői illetve középfokú intézmény esetén a tanulói kérdőíveket. Amennyiben az intézményi szülői szervezet (szülői munkaközösség), illetve középfokú intézmény esetén az iskolai diákönkormányzat nem kéri, hogy biztosítsák számára a kérdőívezés lehetőségét, vagy saját kérdőíveket használnak, akkor kérjük, hogy a szülői és tanulói kérdőívek számának meghatározásánál hagyják meg az alapbeállított nulla értéket, és akkor csak a kötelező résztvevőknek, az önértékelést végző pedagógusnak és a nevelőtestületi tagoknak lesz kérdőívezés elindítva. Az önértékelést végző pedagógus részére a kérdőívezés elindulásának napján a program automatikusan megküldi a kérdőívet, ezzel az adatgyűjtőnek nincs teendője (csak a munkatársi kérdőívek, és az esetleges szülői, tanulói kérdőívek kiküldését kell szervezze).
  • A kérdőívezésre szolgáló idő (10 nap) lejártát követően 5 nap áll rendelkezésre a dokumentumokba történő betekintésre, az érintett pedagógusokkal az interjúk lefolytatására, az óra vagy foglalkozás látogatásra való felkészülésre.
  • Az óra vagy foglalkozás látogatás napján elérhetővé válik a kijelölt adatgyűjtő pedagógus számára a jegyzőkönyv feltöltésére szolgáló funkció. A jegyzőkönyv feltöltését követően automatikusan megnyílik az önértékelő pedagógus vagy az önértékelő vezető számára az (ön)értékelés lehetősége. Kérjük, hogy legkésőbb a tanfelügyeleti ellenőrzés napjától számított 15. napig az önértékelő pedagógus(ok), vagy vezető(k) szíveskedjenek a felületre belépve kitölteni saját (ön)értékelésüket, majd ezt követően készítsék el az önfejlesztési tervüket is, és az önfejlesztési tervet a vezető töltse fel a felületre.
A tanfelügyeleti látogatást megelőző tizenötödik napon, megnyílik a szakértők számára a korábban feltöltött intézményi dokumentumokba, illetve (amennyiben van) a portfólióba történő betekintés lehetősége. Kérjük, amennyiben még nem töltötték fel a szükséges dokumentumokat, az oktatas.hu/Saját oldal/Intézmény fül alatt megjelenő „Intézményi dokumentumfeltöltő modul” alkalmazás használatával pótolják az elmaradást.

Amennyiben a pedagógus elkészíti saját önértékelését, az önértékeléssel kapcsolatos dokumentumok (kérdőívek összesített eredményei, jegyzőkönyv, pedagógus önértékelése, önfejlesztési terve) megjelennek a szakértő számára.

Az önértékeléssel, az informatikai felület használatával, belépéssel kapcsolatos kérdéseit az Oktatási Hivatal területileg illetékes Pedagógiai Oktatási Központjának küldheti meg. A Pedagógiai Oktatási Központok e-mail címeit itt érheti el: http://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogiai_szakmai_szolgaltatasok/pok_elerhetoseg

Kérjük, hogy a fentiekben leírt tudnivalókról, változásokról tájékoztassa az intézményében a 2016. évi önértékelésben érintett munkatársait is annak érdekében, hogy megfelelő tájékoztatást kaphassanak a hátralévő feladataikról.

Az önértékelési felület útmutatója az alábbi linken érhető el: https://dari.oktatas.hu/files/utmutato_onertekeles.pdf

Támogató segítségét előre is köszönjük, az Ön és munkatársai további munkájához sok sikert kívánunk!

Tisztelettel:
Oktatási Hivatal
 

miuci

Állandó Tag
Állandó Tag
Esetleg lehetne tudni, hogy kitől és mikor kaptátok meg? Csinálnám az adóbevallásomat.
A POK-tól kaptam. A dok. neve: Teljesítési igazolás. Ezen szerepel, hogy hova utálják a pénzt, milyen összeget, milyen számlákat nyújtottam be (bizonylat, nyilatkozat, forgalmi engedély).
Utolsó mondat: "Megbízó a feladatok teljesítése során felmerült, számlával igazolt bruttó 4 628 Ft, azaz bruttó négyezerhatszázhuszonnyolc forint költség megtérítését vállalja." Zeg. POK főosztályvezetője írta alá. Dátum 2015. december 11. Ez költségtérítés szerintem, ezután nem kell adózni. Azt viszont nem tudom be kell e vallani?
Gond az, hogy a dátum 2015, de pénzt még nem kaptam. Én tankoltam, ezt az összeget kifizettem, ez nekem nem bevétel, hanem kiadás. Ha tud valaki valamit, hogy ezzel most mi a helyzet, legyen szíves segítsen! Előre is köszönöm! :dr_24::dr_24::dr_24::dr_24:
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére