Ha ez a 15 ezer ember elindul, nem számít a határőrség meg a kerítés

Eltöltöttünk egy hetet a görög-macedón határon. Elképesztő állapotok között él tizenötezer ember.

Tudjuk, hogy nem örül a kedves olvasó: vagy unja, vagy már gyulladtra üvöltözte a torkát tavaly – legalábbis online –, de muszáj beszélnünk tovább és tovább a menekültekről. Sőt, most muszáj csak igazán beszélnünk. Idén ugyanis, ha nem történik valami, többször annyian jönnek majd, mint tavaly. Hogy érezzük: 2015 februárjában 2800-an jutottak át Törökországból Görögországba. Idén februárban

53 ezren.

Ők pedig a tavalyi tapasztalatok alapján, ha már eddig eljöttek, meg sem állnának Németországig vagy a skandináv államokig. Meg sem állnának, ha nem akadnának fenn a görög határzáron.

A menekültválság jelenlegi gócpontja alighanem a görög-macedón határon, Idomeni falu mellett, a kerítés mentén kiépített, ám mára kezelhetetlen méretűre duzzadt nyílt menekülttábor. Itt a jelenlegi becslések szerint 15 ezer bevándorló él többé-kevésbé nomád körülmények között. Ha ezt a cikket egy nappal megjelenése után olvassa, már rég elavult lesz ez az adat, naponta ugyanis ezren-kétezren érkeznek és a macedón határőrök kegyétől függően tucatnyian vagy jó esetben százan jutnak tovább.

Az országúton, mezőkön át, lejárt cipőben, mezitláb, dideregve érkező családok egy egészségügyi és társadalmi időzített bombába kerülnek be: mindenki folyamatosan köhög, a helyi orvosok, például a Meds Sans Frontiers és a Vöröskereszt – amelynek magyar csapata is dolgozik a helyszínen – találtak már mindent az elfertőződött sebektől a negyven fokos lázon át a fertőző agyhártyagyulladásig.

Nem az a kérdés, robban-e a bomba, hanem, hogy mikor. Az infrastruktúra már rég kevés, hogy ellásson ennyi embert, a civilek is alig győzik. Egyelőre béke van, például azért, mert sokan inkább továbbállnak Albánia felé, illetve mindenki várja, mire jutnak a jövő heti menekültügyi uniós csúcson.

Aztán ki tudja, talán egyszer Szíriában és Irakban is véget ér a háború. Ez azonban most csak pár nap törékeny békét jelent. Ha pedig végül az alapvető szükségleteket sem tudják biztosítani – például túl sokszor fogy el az étel, vagy terjedni kezd egy halálos fertőzés –, akkor ez a több ezer ember elindul, arra pedig senki sincs felkészülve Európában.

Mondanánk, hogy el lehet képzelni, milyen állapotok uralkodnak Idomeni mellett, de nem kell, inkább megmutatjuk. Egy hetet töltöttünk köztük, és rengeteget tudnánk írni, teljesen felesleges, sokkal többet és jobban mesélnek a képek.

A tábornak már nincsenek határai. A rend kedvéért még tartják magukat az egy méter magas szögesdrótok, de azokkal már senki sem foglalkozik, mindenki ott táborozik le, ahol tud.


24.hu / Neményi Márton
Ha megvan, hol él majd egy-egy család – ki tudja, meddig -, elkezdik kialakítani a saját kis terüket.

24.hu / Neményi Márton

24.hu / Neményi Márton
A férfiak tűzifát gyűjtögetnek…


24.hu / Neményi Márton
…a munkaképes gyerekek meg amit tudnak.


24.hu / Neményi Márton
Az éjjelek a legnehezebbek, március elején még fagypont környékére is csökkenhet a hőmérséklet. A határmenti mezőket ilyenkor több tucat tábortűz melegíti.


24.hu / Neményi Márton
Aki a tábor központjához közelebb szeretne élni, az már kénytelen a síneket választani.


24.hu / Neményi Márton
A tábor lakói egyébként főleg sorban állnak. Beállnak reggel…


24.hu / Neményi Márton
…és addig maradnak, amíg ételhez nem jutnak, vagy be nem zárják előttük az adományosztó konténert.


24.hu / Neményi Márton
Az adagok siralmasak, de nincs mese.

24.hu / Neményi Márton
A meleg ételt osztó önkéntesek egy kicsit enyhítik a helyzetet.


24.hu / Neményi Márton
A sort kerítésekkel és “börtönőrökkel” tartják kordában, sokan azonban kétségbeesésükben megpróbálják kijátszani a rendszert. A gyerekeket a legkönnyebb átdobni.


24.hu / Neményi Márton
A határon is folyamatos a sorban állás és ülés. Hátha.


24.hu / Neményi Márton
Rengeteg a félárva gyerek, akinek meghalt vagy elkeveredett az egyik szülője. Ők sokszor egyedül kódorognak, amíg a maradék család sorban áll.


24.hu / Neményi Márton
Akik megtehetik, a közeli kicsi, békés faluból szerzi be, amire szükség van. Ezt persze kihasználják a helyi “vállalkozók”, az alma kilója két euró a csomagtartóból.

24.hu / Neményi Márton
A követelések egyértelműek.

24.hu / Neményi Márton
Február utolsó napjaiban folyamatosak voltak a villongások a határnál, egyszer a kerítést is ledöntötték, a rendőrség könnygázzal oszlatott.
24.hu / Neményi Márton
Azóta viszonylagos béke van, nem feszülnek össze olyan szorosan a rohamrendőrök és a menekültek.


24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton
Rengetegen próbálnak bejutni a Vöröskereszt sátrába. Az orvosok dolgát nehezíti, hogy a táborban elterjedt: lehet kérni papírt, amivel átjutnak a határon. A súlyos eseteknél ez így is volt, ám mára ezt is szigorították.

24.hu / Neményi Márton
A kint dolgozó magyar csapat elképesztő esetekkel is találkozott: ez a férfi gyakorlatilag a halálán volt, miután elfertőződött a lába, amelybe évekkel azelőtt fém merevítőt operáltak. Az orvosok kitisztították, kórházba küldték, másnap mosolyogva jött vissza, hogy akkor ő menne tovább nyugat felé.


24.hu / Neményi Márton
Azért akad némi boldogság is.


24.hu / Neményi Márton

24.hu / Neményi Márton


Hir24

menekult.jpg
 
Pontosan így látom én is, ahogy itt leírtad, de ezt így átlátni nem elég, ha a napi sajtót átolvassa az ember, vagy megnézi valamelyik tévé híradását. Egy kis tájékozódás után aztán bárkinek szeget ütne a fejébe, hogy milyen érdekes, hogy 40-70 éves tervekkel teljesen azonos az, ahogy az ISIS elfoglalta Szíria és Irak területét és a mostani orosz-amerikai egyezség is erre felé tolja az arab országokat.

Csatolás megtekintése 1435667 Csatolás megtekintése 1435668

Voltak olyan tervek is, hogy Szíriától még a tengerparti területeket is elvennék. Persze így is az övék lesznek az olajkutak, a Tigris és az Eufrátesz és a mezőgazdaságra alkalmas földek. Az onnan elüldözöttek meg jobb ha Európába jönnek, nincs velük gondja azoknak, akik már annyit harcoltak azért a földdarabért és annyi életet elpusztítottak. Persze nem a sajátjukét, hanem másét...:D
Csak alá tudom támasztani a gondolataidat. Mellékelek egy kis videót, amit még 2015. nyarán készítettem, akkor amikor még híre-hamva sem volt az orosz, vagy amerikai, netán német, vagy brit, esetleg francia beavatkozásnak. Néhány hónappal később nem kis öniróniával gondoltam arra, hogy valamikor nyitok egy "politikai jósdát". Ma már látható az is -a film utolsó térképkockája utal erre- amit leírtál, hogy a nagyhatalmak összefogásnak "eredménye" képpen miért, minek a megakadályozása, mely érdekek okán és céljából és merre tolják, szorítják az ISIS-t.
 

Csatolások

  • Mi a cél a Közel-keleten.mp4
    16.8 MB · Olvasás: 43
Csak remélem, hogy ezzel nem azt akarod mondani, hogy dögöljenek meg ott ahol vannak......
Nem hiszem, hogy azt kellene nézni, hogy egy terület minek van minősítve , menekült tábornak, vagy átmenetinek. Lehet, hogy 3000 főre készült, de ha tetszik ha nem a sokszorosa van ott. Akkor csak azért mert sokan vannak, nem kell nekik étel, és alhatnak a szabad ég alatt? Te is azt mondod, hogy Európa megtelt. Akkor mi legyen velük? Vissza velük a tengerbe? vagy mit kellene csinálni velük? Ha nem ott dekkolnának, hanem tovább jöttek volna már, akkor is kellene nekik enni adni, vagy néznéd, ahogy éhen halnak?

Jászladány ugyan nincs ráutalva, hogy én védjem, de én ilyen indulatos szavakat nem olvastam tőle. Miért vagy dühös? Szerinted miről tehet Jászladány? Nem azok tehetnek minderről, akik ezeket az embereket ilyen helyzetbe hozták?

Mivel az embercsempészekről már volt szó, akik euró milliárdokat (állítólag eddig 13 milliárd eurót kerestek ezeken a szegény embereken) hát folytassuk attól, hogy ők a csónakba rakják őket és menjenek isten hírével.

Az Égei tengeren ott cirkálnak a NATO hajói német parancsnokság alatt! Ők kiemelik őket a vízből és..... (ugye a logika azt kívánná, hogy kiteszik a török partokon, de nem!!) elviszik a görög szigetekre!

Mit tesznek a EKB-nek és az IMF-nek (azaz a németeknek) kiszolgáltatott görögök? Hajókra teszi őket és beviszik a szárazföldre. Majd szerencsétlen kis, Európai Unión kívüli szegény ország határaira szállítja Idomenibe! Kínlódjon ő a határon.

Ha valaki ezek után sem látja, hogy mi itt a helyzet, akkor az vak.

Ehhez még hozzá kell tenni, hogy Varufakisz elmondta, hogy tavaly június 25-én a "Trojka", azaz az IMF, az EKB és a német pénzügyminiszter átadták neki az ultimátumot mindhárman azt mondták, persze csak a színfalak mögött: "ez a program nem fog működni". Azaz nagyon is tisztában voltak azzal, hogy mi következik abból a görögökre, mert ez volt a cél....
 
Felesleges gyűjtened Ernoe. A példabeszéd nem arról szól, hogy EZEK gyilkosok. A példabeszéd arról szól, hogy nehezen összeegyeztethető a felfogásuk a világról azzal, amihez mi hozzászoktunk, ahogyan mi látjuk a világot. Másképp értelmezik a felelősséget, a szégyent és azt, hogy valamit hogyan lehet jóvá tenni.
-
Es gondolod, hogy azáltal, hogy szögesdrottal, szitkokkal, rágalmazással fogadjuk a menekülteket a határainknál anelkül, hogy ismernénk öket, pusztán egy "orientologus" tapasztalátára hagyatkozva, azáltal megfognak változni?
-
Manapság tök mindegy, hogy valakivel ajto az ajto melett laksz vagy 3000 km-re, kikell jönnünk egymással.
Ez munka, ez nehéz munka de nincs más lehetöség.
-
A kereszténység utját a történelemben ugyan olyan véres nyomok kisérik
 
-
Es gondolod, hogy azáltal, hogy szögesdrottal, szitkokkal, rágalmazással fogadjuk a menekülteket a határainknál anelkül, hogy ismernénk öket, pusztán egy "orientologus" tapasztalátára hagyatkozva, azáltal megfognak változni?
-
Manapság tök mindegy, hogy valakivel ajto az ajto melett laksz vagy 3000 km-re, kikell jönnünk egymással.
Ez munka, ez nehéz munka de nincs más lehetöség.
-
A kereszténység utját a történelemben ugyan olyan véres nyomok kisérik
Nem hiszem, hogy ezek az emberek meg fognak változni. Ha ezt hinném, nem lennék híve a szögesdrótnak. Ezekbe az emberekbe az iszlám olyan mélyen van beégetve, mondhatni gyárilag, hogy sem szó, sem 20 év európai lét nem mossa ki belőlük.
Ez 3000 km távolságból nem zavar, élje otthon a maga életét a maga normái szerint. De ha ide akarja hozni a felfogását a szomszédságomba, akkor kézzel, lábbal tiltakozom ellene. Ugyanis ma ő üldözött, ha ide hozza nekünk a felfogását és megmelegszik nálunk, holnap én, meg a gyerekeink lesznek üldözöttek.
És ebben a vonatkozásban nem érdekel, hogy többszáz évvel ezelőtt mit követtek el a kereszténység nevében, és az iszlámnak is át kell mennie azon fejlődésen, amin a kereszténység. Ugyanis nekem nincs annyi időm, hogy kivárjam a helyzet konszolidálódását. Bizonyos, hogy sem a gyerekeink, sem az unokáink nem fogják megérni.
 
-
Látom, hogy egyhelyben topogunk.
Erdemes lenne a migratiot egy más szempontbol megvizsgálni
végülis az ember nem sakkfiguraként a földre helyezett lény mind ahogy a vallások azt tanitják.

-
Van fogalmatok arrol hány milliard tonna "hus és vér" mozog a földgolyon ide és oda már evmilliok ota? :)

Meghivo. Inditásul ez a video amit a Darwin topikban folytathatunk. :)
-
 
Jászladány ugyan nincs ráutalva, hogy én védjem, de én ilyen indulatos szavakat nem olvastam tőle. Miért vagy dühös? Szerinted miről tehet Jászladány? Nem azok tehetnek minderről, akik ezeket az embereket ilyen helyzetbe hozták?
Senki nem mondta, hogy Jászladány tehet a helyzetről , de én meg azt nem értem, hogy amit itt leírtál az hogy jön ahhoz, amiről én írtam? Szép hogy segíteni akarsz, de akkor ahhoz írj amiről szó volt. Leírhatod itt millió sorban, hogy ki miatt, meg hogy alakult ki ez a helyzet, azok az emberek akkor is ott vannak, és azt sugalmazni, hogy mivel az csak átmeneti tábor, nem kell nekik kaja, meg fedél a fejük fölé, háááát.......
Merthát így az jött ki a mondandóbol, hogy mivel az a hely nem menekült tábornak készült, örüljenek, hogy van 2 nagy sátor 500 főnek, a többi meg..... Ezért kérdeztem vissza, hogy akkor mihez lehet kezdeni azokkal az emberekkel? Ott kell hagyni éhen halni, vagy megfagyni?

És azután hozzátenni, hogy "én empatikus vagyok" ......
Ez olyan mint az egyszeri ember szövege, miszerint "én nem vagyok rasszista, de az ember szine fehér"
 
Nem hiszem, hogy ezek az emberek meg fognak változni. Ha ezt hinném, nem lennék híve a szögesdrótnak. Ezekbe az emberekbe az iszlám olyan mélyen van beégetve, mondhatni gyárilag, hogy sem szó, sem 20 év európai lét nem mossa ki belőlük.
Ez 3000 km távolságból nem zavar, élje otthon a maga életét a maga normái szerint. De ha ide akarja hozni a felfogását a szomszédságomba, akkor kézzel, lábbal tiltakozom ellene. Ugyanis ma ő üldözött, ha ide hozza nekünk a felfogását és megmelegszik nálunk, holnap én, meg a gyerekeink lesznek üldözöttek.
És ebben a vonatkozásban nem érdekel, hogy többszáz évvel ezelőtt mit követtek el a kereszténység nevében, és az iszlámnak is át kell mennie azon fejlődésen, amin a kereszténység. Ugyanis nekem nincs annyi időm, hogy kivárjam a helyzet konszolidálódását. Bizonyos, hogy sem a gyerekeink, sem az unokáink nem fogják megérni.

h%C3%A9t-1-400x250.jpg


:eek:

Vajon hányan értenék meg közülük, hogy miért csodálkozunk mi el egy ilyen kép láttán?
 
D
Nem vagyok fasiszta, nem vagyok kommunista, nem vagyok liberalista, de a realitás talaján állok.
Ennyi támadás Jászladány véleménye ellen?
Aki csak szépen összefoglalta a tényeket, meg is indokolta.
Ezért támadni?
Minden ember, aki csak támadja Jászladánynak a hozzászólásában foglaltakat, az én megítélésem szerint csak szélsőséges beállítottságú személy lehet, aki az orránál tovább nem lát és bedől minden bulvár hírnek.
 
Senki nem mondta, hogy Jászladány tehet a helyzetről , de én meg azt nem értem, hogy amit itt leírtál az hogy jön ahhoz, amiről én írtam? Szép hogy segíteni akarsz, de akkor ahhoz írj amiről szó volt. Leírhatod itt millió sorban, hogy ki miatt, meg hogy alakult ki ez a helyzet, azok az emberek akkor is ott vannak, és azt sugalmazni, hogy mivel az csak átmeneti tábor, nem kell nekik kaja, meg fedél a fejük fölé, háááát.......
Merthát így az jött ki a mondandóbol, hogy mivel az a hely nem menekült tábornak készült, örüljenek, hogy van 2 nagy sátor 500 főnek, a többi meg..... Ezért kérdeztem vissza, hogy akkor mihez lehet kezdeni azokkal az emberekkel? Ott kell hagyni éhen halni, vagy megfagyni?

És azután hozzátenni, hogy "én empatikus vagyok" ......
Ez olyan mint az egyszeri ember szövege, miszerint "én nem vagyok rasszista, de az ember szine fehér"

Dehogynem kell nekik a fejük fölé tető és ennivaló, zuhany és WC, de szerinted miért hordják ezeket az embereket egy mező közepébe, a helyiek szántóföldjeire, amikor a görög városokban készen áll a fűthető sátor, az ágy, a zuhanyzó és a WC.

Szerinted amikor van egy csoport, aki őrülten viselkedik és másik csoport, aki racionálisan, akkor melyik csoportnak kell alkalmazkodni?
 
Csak remélem, hogy ezzel nem azt akarod mondani, hogy dögöljenek meg ott ahol vannak......
Nem hiszem, hogy azt kellene nézni, hogy egy terület minek van minősítve , menekült tábornak, vagy átmenetinek. Lehet, hogy 3000 főre készült, de ha tetszik ha nem a sokszorosa van ott. Akkor csak azért mert sokan vannak, nem kell nekik étel, és alhatnak a szabad ég alatt? Te is azt mondod, hogy Európa megtelt. Akkor mi legyen velük? Vissza velük a tengerbe? vagy mit kellene csinálni velük? Ha nem ott dekkolnának, hanem tovább jöttek volna már, akkor is kellene nekik enni adni, vagy néznéd, ahogy éhen halnak?

Én nem vagyok sem a görög, sem a macedón elnök. Még csak a német kancellár sem vagyok. Rajtam kéritek számon, amit ők mondanak?
Én ezeknek a vezetőknek a válaszait írtam ide azokra a felvetésekre, amik itt felmerültek, hogy miért nincsen ott több sátor, miért nincs jobb ellátás, satöbbi.
Hát én hozom a döntéseket? Én döntök arról, hogy tovább mehessenek-e vagy se? Én döntök arról, hogy enni kapjanak-e? Mi vagyok én, az EU királynője? Nyilatkozatokból idéztem, ha nem tetszenek, amiket a görög vagy a macedón vagy egyes EU vezetők mondanak, kérd számon az azokon!
 
Csak csodálom, hogy milyen marhaságokat beszéltek "sose fognak megváltozni" bla,bla,bla
-
Mi már vagy 50 éve élünk itt muszlem világbol jöttekkel de rengeteg, müvész, mérnök, szinész, szakember, miniszter, kabaretsista, iro, költö, zenész... került ki közüllük. Hogy lehettek ilyen marhák azt hiszitek ti kanállal ettétek az észt .
-
 
En még nem halottam tölled, hogy a menekültek érdekeit is felemlitetted volna, csak azon töprengsz hogyan tudod öket távoltartani magadtol.


Mert én építem a kerítés a macedón határon, ugye? Te is beteg vagy, Ernoe.

Ha nem vetted volna észre a világ strukturája változik,

Azt hangoztatod, hogy "egy menekült ne mondhassa meg melyik országba akar menni".


Úgy látszik Ernoe, te is összetévesztesz engem Junckerrel vagy Merkellel, és más EU vezetőkkel, mert ezt ők mondják nem én. Nem zavar, hogy nem vagyok semmiféle politikai vezető, és semmi szavam sincs az egészhez?
Neked is írom: én csak az ő nyilatkozataikat idéztem.

Keleteuropa az oka, hogy a menekültek egy helyre tömörülnek, hogy jönnek és jönnek.

Engem még az sem érdekel, hogy Te olyan marhaságot írsz, hogy a bevándorlók csak azért épp németbe mennek, mert mi nem fogadjuk be őket.
Ernoe, neked is mondom: nem én nyilatkozok, és nem én döntök. Én rajtam ne kérd számon, hogy melyik ország kit enged be. Eddig még csak népszavazást se tartottak erről sehol. Úgyhogy mi a francért engem vonsz kérdőre?

Azt sem én mondom, hogy ezek az emberek nem menekültek. A macedónok mondják. Azért nem engedik át őket. Úgyhogy egyenesen nekik címezd a multikultúrális világról szóló érveidet. Nekik szólj, hogy engedjék át a migránsokat, nem én tiltottam meg nekik. Van némi elképzelésem arról, kinek az utasítására zárták le a határukat a gazdasági bevándorlók elől. Nem kell messzire menned. De nálam rossz ajtón kopogtatsz, nem én vagyok a német kancellár.
 
h%C3%A9t-1-400x250.jpg


:eek:

Vajon hányan értenék meg közülük, hogy miért csodálkozunk mi el egy ilyen kép láttán?
Nem csodálkozom, de nagyon elszomorítónak tartom.
Az egyetlen nő helyettesíti a tevét, öszvért, vagy málhás szamarat, kinek melyik hasonlat tetszik. A fiatal, életerős emberek pedig zsebredugott kézzel sétálnak. Nekik talán még fütyörészni is van kedvük.
Az asszony meg csak vonszolja magát, előre, de nem egy könnyebb, szebb jövő felé.
Neki ahhoz nincs jogosultsága, hiszen nőnek született.
 
Tessék részt venni a háború beszüntetésében, tessék lemondani a kőolajszármazékokról, ha nincs kereslet piac sincs! Ha nincs piac háború sincs!

Kedves Beka, ezt kinek, kiknek is címzed? Akinek semmi köze ahhoz a háborúhoz, az miért is lenne köteles részt venni a beszüntetésében? Főleg, hogy sem hatalma, sem eszköze sincs hozzá. Ha azoknak a nagyhatalmaknak címzed, akik felelősek érte, és akik hasznot húznak belőle, akkor oké.
Másik: jó, akkor holnaptól nincs áram, nincs közlekedés, és még sok minden. Te talán barlangban élsz? Nem hinném, hogy ott van számítógép meg internet...
Ez a világbéke cucc nagyon vonzó, csak éppen mesekönyvbe való - sajnos.
 
Nem vagyok fasiszta, nem vagyok kommunista, nem vagyok liberalista, de a realitás talaján állok.
Ennyi támadás Jászladány véleménye ellen?
Aki csak szépen összefoglalta a tényeket, meg is indokolta.
Ezért támadni?
Minden ember, aki csak támadja Jászladánynak a hozzászólásában foglaltakat, az én megítélésem szerint csak szélsőséges beállítottságú személy lehet, aki az orránál tovább nem lát és bedől minden bulvár hírnek.

Köszönöm.
 
Nem csodálkozom, de nagyon elszomorítónak tartom.
Az egyetlen nő helyettesíti a tevét, öszvért, vagy málhás szamarat, kinek melyik hasonlat tetszik. A fiatal, életerős emberek pedig zsebredugott kézzel sétálnak. Nekik talán még fütyörészni is van kedvük.
Az asszony meg csak vonszolja magát, előre, de nem egy könnyebb, szebb jövő felé.
Neki ahhoz nincs jogosultsága, hiszen nőnek született.

Na és ezen a nön nem akartok segiteni? :)
 
Csak csodálom, hogy milyen marhaságokat beszéltek "sose fognak megváltozni" bla,bla,bla
-
Mi már vagy 50 éve élünk itt muszlem világbol jöttekkel de rengeteg, müvész, mérnök, szinész, szakember, miniszter, kabaretsista, iro, költö, zenész... került ki közüllük. Hogy lehettek ilyen marhák azt hiszitek ti kanállal ettétek az észt .
-


Rendben, akkor nem is értem, mi a problémád azzal, hogy mások nem akarnak egy csomót befogadni. Hiszen nálatok jobb helyen vannak, és remekül együtt tudtok élni velük.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

¡Hola! Estoy buscando estos patrones. Hijo de una diseñadora mexicana llamada Alejandra Betancur. Su Instagram es @corazondemelocoton
B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen ! The Osmonds-Down by the lazy river-mp3
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
Horváth Csilla Judit wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta!
Szeretnék hozzáférést a Legális E-bookok fórumhoz!
Előre is köszönöm: Judit

Statisztikák

Témák
38,156
Üzenet
4,808,436
Tagok
616,080
Legújabb tagunk
Zádori Zoé Noémi
Oldal tetejére