A nagy kérdés, hogy mit lép Trump a CEU miatt?

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje.


Die Zeit

die_zeit.jpg


A CEU rektora jelezte: az amerikai kormányzat máris támogatást ígért nekik, és bármi történik is, az egyetem nem zár be. Ignatieff továbbra is úgy látja, hogy két napja jóváhagyott törvény masszív támadást jelent a Közép-Európai Egyetem ellen. Az újságnak nyilatkozva rámutatott: a magyar fél nem akarja, hogy az intézmény a jövőben önálló státuszt élvezzen, még akkor sem, ha közben netán beindítja amerikai tagozatát. Lesre akarja futtatni. Hogy most azt követeli tőle, hogy nyisson campust a tengerentúlon is, az a rektor szerint egyértelmű a bosszantást szolgálja és kifejezetten ellenük irányul. De egyben támadás a tanszabadság ellen. Mint mondta, az velük a baj, hogy teljes mértékben függetlenek Magyarországtól, ami nyilvánvalóan megfekszi a kormány gyomrát. Ám a törvény egyértelműen átlép egy határvonalat, mert idáig csupán Szentpéterváron és Törökországban indítottak hasonló akciókat egyetemek ellen. Viszont a magyarok esetében ennél is többről van szó, hiszen az ország az unió tagja.

FAZ

fraknfurter.jpg


Magyarország diplomáciai úton próbálkozik a tűzoltással a CEU ügyében és ez arra utal, hogy ez eset nem úgy sült el, ahogyan eltervezték. Pedig a koreográfiát már megszokhattuk az eltelt 7 évben: először a drasztikus nyelven megszólaló kormányhű sajtó segítségével beazonosítják az ellenséget, aki ellen azután villámgyorsan fel kell lépni. Majd keresztülverik az idevágó törvényt a parlamenten, minden érdemi vita, a szakértők meghallgatása nélkül, végképp nem beszélve az érintettekről. Az ekkor bekövetkező felzúdulást úgy veszik, hogy az csak azt igazolja, legfőbb ideje volt tenni valamit. A politikai haszon az, hogy az eseményeket Orbán és a Fidesz diktálja, az ellenzék tehetetlenül áll. Ám a Közép-Európai Egyetem kapcsán valószínűleg nem számoltak azzal, hogy olyan fontos tényezők interveniálnak, mint az Egyesült Államok és Németország. Viszont egyértelmű, hogy a kormány számára nem a CEU, hanem Soros a lényeg. Belőle az elmúlt hónapokban nagy ellenség lett. És már készül az új törvény a civil szervezetek ellen, amelyek közül több is pénzt kap tőle.

Reuters

reuters.jpg


Az Európai Néppárt egyelőre korainak tartja, hogy eljárás induljon Magyarország ellen a Közép-Európai Egyetem ügyében hozott törvény miatt. Mindenesetre az Európai Parlament többségét alkotó összefogás részeként már konzervatív képviselők is sürgetik, hogy vonják felelősségre az Orbán-kormányt a Lex CEU miatt. A kezdeményezéshez csatlakozott az összes baloldali és liberális frakció, valamint több konzervatív törvényhozó. A híres-hírhedt 7-es paragrafus alapján akkor lehet szó a szavazati jogok felfüggesztéséről, ha azt kétharmad támogatja Strasbourgban. Ehhez azonban az szükséges, hogy elegendő néppárti képviselő is megszavazza. A fegyelmi eljárást a Bizottság vagy a Tanács is felvetheti, de erre idáig egyik sem mutatott túl nagy kedvet, mert fél, hogy felszítja vele az unió-ellenes érzelmeket, amikor a Brexit és az erősödő euroszkepticizmus miatt Brüsszelnek amúgy is van épp elég gondja. A biztosok azonban a jövő héten megvitatják a magyar ügyet.

Bloomberg

bloomberg.jpg


A hírügynökség szerint a Közép-Európai Egyetem kapcsán törheti a fejét a német kancellár, hogy mitévő legyen a Fidesszel, amelynek 12 képviselője jól jön Strasbourgban, hogy a konzervatívok alkossák a legnagyobb frakciót. Az értékelés azután látott napvilágot, hogy a kancellár szóvivője védelmébe vette a CEU-t és kiemelte, hogy a szabadságról, a demokráciáról, a jogállamról és az emberi jogokról nincs helye a vitának a földrészen. A német és a magyar kormány az elmúlt napokban, az Európai Néppárt máltai kongresszusán már összecsapott a menekültek ügyében és lehet, hogy most ugyanez lesz, miután Magyarország a Soros által alapított egyetem ellen lép fel. Kovács Zoltán úgy reagált német kollégája bírálatára, hogy a milliárdos üzletember még a német vezetést is képes megtéveszteni. A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy Orbán a fékek és ellensúlyok lebontásával igyekszik megtámasztani hatalmát és rendszeresen azzal vádolja Soros Györgyöt, hogy az meg akarja buktatni.

Daily Telegraph

daily.jpg


Egyre fokozódik a nemzetközi bírálat, miután az új jogszabály miatt bezárhat a Közép-Európai Egyetem – Orbán Viktort azzal vádolják, hogy meg akarja fojtani a civil társadalmat. A CEU elleni eljárást úgy értékelik, hogy azzal a kormányfő megint csak kihívja maga ellen Brüsszelt és Berlint, mindkettő elítélte a magyar vezetés húzását. Elemzők szerint azonban a politikus valószínűleg megy tovább az illiberalizmus felé vezető úton, hacsak Washington és az unió nem cselekszik közösen. Az Eurasia Csoport kockázatelemző cég európai igazgatója úgy fogalmazott, hogy magyar részről folytatódik az erőpróba, mert Orbán ki akarja puhatolni, hogy az Egyesült Államok és az EU mennyire akar beleszólni a magyar belpolitikába. Ha úgy érzi, hogy nem nagyon, akkor felbátorodik és még inkább lecsap a liberális ellenzékre, valamint a külföldi üzleti érdekeltségekre. Ugyanakkor a bírálók szerint a CEU ellen hozott törvény jócskán súlyosbítja az egyetemek önállóságáért és a liberális demokráciáért zajló harcot. A legújabb küzdelmet nagyban magyarázza, hogy a lépéssel a jelek szerint Soros Györgyre akartak csapást mérni.

Independent

independent.jpg


A bezárás szélére került a CEU, mivel a parlament a jelek szerint az egyetem ellen irányuló jogszabályt hozott, mindösszesen egyetlen hét alatt. Ez a legfrissebb fejlemény a jobboldali tekintélyelvűség felé tántorgó Magyarországon, amely mind inkább nekiront az olyan liberális intézményeknek, mint a Soros-féle Közép-Európai Egyetem. Áder János aláírása inkább csak formalitás a hatályba lépéshez. A jogszabályt széles körben úgy tekintik, hogy az összehangolt akciót jelent az egyetem ellen. A Human Rights Watch regionális szakértője azt mondja, hogy a lépés a CEU jövőjét és a tanszabadságot fenyegeti, noha az intézmény vezetők nemzedékét nevelte ki a régióban. Épp ezért – teszi hozzá Lydia Gall – a köztársasági elnöknek meg kellene tagadnia a jóváhagyást, mert látnivaló, hogy a módosított felsőoktatási törvénnyel a bíráló hangokat próbálják elhallgattatni. Közben a Freedom House azzal vádolta meg a Fideszt, hogy az felkorbácsolja az idegengyűlöletet, illetve az indulatokat, mert mindenáron meg akarja nyerni a választásokat.

NZZ

neue_zurcher.jpg


Orbán Viktor autokrata hadjáratot folytat a civil társadalom ellen. Ezt bizonyítja, ahogyan eljár a CEU-val. A lényeg, hogy a háborút a jog bevetésével vívja, vagy ahogy a rektor megfogalmazta: a jog segítségével uralkodik. Így látja a helyzetet a bécsi Embertudományi Intézet igazgatónője, a magyarországi egyetem kuratóriumi tagja. Shalini Randeria felhívja a figyelmet, hogy jelen állás szerint, minden tiltakozás ide vagy oda, a tanintézmény jövő januárban lehúzhatja a redőnyt. Mint rámutat, ez csupán a legújabb fejezet, miután a kormány az egész felsőoktatást át akarja alakítani, hogy azután teljesen a maga akarata alá vonja. Ennek megfelelően hatalmas a felzúdulás, határon belül és azon kívül is.

A hatalom már így is éppen eléggé ellenőrzése alatt tartja a felsőoktatást, mindenütt vonal hű kancellárok működnek. A támogatások jelentős megvonása miatt kínzó pénzhiány lépett fel, emiatt jó pár főiskola kénytelen volt bezárni. Folyamatosan csökken a diákok száma, hat év alatt összesen 45 %-kal. Ebben a helyzetben számtalan hallgató és tanár kivándorolt, ami persze része Orbán taktikájának, hogy megszabaduljon a potenciális bírálóktól. A hatalom azonban nem a képzés súlyos bajaival foglalkozik, hanem a legsikeresebb egyetemek közé tartozó CEU –ra veti rá magát. Nem csak arról van szó, hogy ez az illiberális állam legújabb sakkhúzása, itt egy tekintélyelvű hatalom rendezkedik be Európa közepén – orosz mintára.

FAZ

fraknfurter.jpg


Orbán Viktor etnikai alapokra igyekszik helyezni a felsőoktatást és le akarja kapcsolni a villanyt a CEU-ban, noha az világító torony a térségben, arról nem beszélve, hogy a földrész egyik legjobb egyeteme. Így látja a müncheni Egyetem egyik professzora, aki Kelet- és Délkelet-Európa történelmével foglalkozik. Martin Schulze hangsúlyozza, hogy egy ilyen intézményt bárhol másutt büszkén mutogatnának, csak Magyarországon nem, mert nálunk a kormányfő számára az etnikai egyneműség a cél, az illiberális demokrácia pedig állami vezérelv lett. Úgy hogy Orbán el akarja zavarni a CEU-t, igaz, meglehetősen körmönfontan, testre szabott jogalkotással. De az egész mögött a puszta gyűlölet húzódik meg, ami főleg Soros ellen irányul. Dehát az egyetem által megtestesített intellektualitás, a vélemények sokszínűsége élesen szemben áll azzal, amit a populisták hirdetnek, akik az egész nép képviseletét maguknak vindikálják.

Magyarországról az egyetemek súlyos anyagi gondjai miatt elmennek a diákok, a CEU-ra ellenben özönlenek a külföldi hallgatók. Közülük sokak szemében a tanintézmény maga a valóra vált utópia. Ám most úgy néz ki, hogy annak távoznia kell Magyarországról, jóllehet ez katasztrófa a magyar oktatás számára, az államháztartás pedig fontos bevételektől esik el. Viszont várható, hogy a szomszédos államokban nagyobb hangra kapcsolnak a nacionalisták, ami elsősorban az erdélyi magyarokat érintheti, az anyaország által finanszírozott egyetemek miatt. Idáig az egyetemek jelentették a legfontosabb gátat a régióban a tekintélyelvű és populista állami ideológiákkal szemben. Hogy Orbán nekiesett a CEU-nak, azzal Európa lényegét támadja. Ellentétes a tudomány szabadságával. De ami történt, az kihívás a kontinens összes kormánya számára. Ha most is ráhagyják a dolgot, az súlyos következményekkel jár, mivel az oktatás etnicizálása a populista-autoriter kormányzás kiteljesítését jelenti mind a Fidesz, mind a környező államok nacionalistái számára. Ha az EU elfogadja a CEU elűzését, akkor a saját eszményét adja fel.

Die Welt

die_welt.jpg


A civilek elleni törvénnyel Orbán már a következő csapás készíti elő Soros ellen, mivel új ellenségképre van szüksége. A héten jóváhagyott jogszabály-módosítás egyébként térdre kényszerítheti a CEU-t, a nem kormányzati szervezetek pedig nyilvánvalóan szálkát jelentenek a magyar kormány szemében, ezért most orosz és izraeli mintára kívánnak eljárni velük szemben. A cél itt is az, hogy nehéz helyzetbe hozzák az üzletember által támogatott csoportokat. Sokan vélik úgy, hogy a miniszterelnök csak azért meri mindezt megtenni, mert Trump is úgy gondolkodik Sorosról, ahogyan ő. Mármint hogy a milliárdos anyagi segítségével az érintett NGO-k és intézmények beleszólnak a kormányzati ügyekbe és politikai befolyást próbálnak szerezni. Ám a CEU miatt az amerikai Külügyminisztérium tiltakozott, csakhogy Budapest megmakacsolta magát. Kovács Zoltán barátságtalan módon arról beszélt, hogy a washingtoni kormányzat nem értette meg a tényeket. Az egész eljárás azt támasztotta alá, hogy a magyar vezetésnek édesmindegy a tengerentúli bírálat. Majd most meglátjuk, hová áll az ügyben a Trump-adminisztráció.

Goran Buldioski, az Nyílt Társadalom Kezdeményezés európai igazgatója úgy ítéli meg, hogy a Soros elleni kampánynak van egy ideológiai vetülete, mert a magyar kormány igen ellenségesen viszonyul a nyílt társadalom elgondolásához. Az ugyanis nem fér össze az erős nemzetállam orbáni világnézetével. Másrészt viszont látni lehet, hogy a miniszterelnöknek új ellenségkép kell, hiszen közelednek a választások. Ennek a célnak a magyar származású, zsidó milliárdos remekül megfelel, mint az „amerikai nagytőke’ embere, aki a hivatalos kommunikáció szerint a szálakat mozgatja, hogy a migránsok elárasszák Európát, illetve visszaszorítsa a nemzeti gondolkodásmódot. Pl. azzal, hogy a CEU-n liberális elitet „tenyésztenek”.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg


A CEU ügyében Orbán szembement a szabadsággal és az igen élesen bírált új felsőoktatási törvény miatt a kereszténydemokraták magyarázkodásra kényszerülnek az Európai Parlamentben. A német kormány mindenesetre már jelezte, hogy nem marad tétlen, ha a jogszabály valóban korlátozni igyekszik az egyetemek autonómiáját. Ugyanakkor az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a tudomány szabadsága és sokszínűsége olyan érték, amire büszkék lehetünk. Weber sürgette, hogy a Bizottság nézze meg, milyen következményei vannak a magyar parlament döntésének. Hozzátette, hogy ésszerű kereteket kell kialakítani az unión kívüli egyetemek számára. A politikus egyébként tegnap telefonon beszélt a CEU rektorával. Strasbourgban erősödik a nyomás, hogy az EPP határolja el magát a Fidesztől, ám nem valószínű, hogy a pártot kizárnák a parlamenti csoportból. Mégpedig azért nem, mert a konzervatívok szerint akkor nem tudnák befolyásolni Orbánt. A kormányfő nemrégiben megszavazta a Tusk újraválasztását és ez ügyben kifejezetten a frakciófegyelemre hivatkozott.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg


Az Orbán-kormány lóhalálában keresztülverte az Országgyűlésen a jogszabály-változtatást, amelynek kizárólag a Soros-féle egyetem a célpontja, ám Magyarországnak hamarosan gondjai lehetnek az unió miatt. A Bizottság ki akarja vizsgálni az ügyet. Egy szóvivő azt közölte, hogy Timmermans alelnök vette kézbe a teendőket, és a jövő héten tárgyal is a biztosokkal. Graf Lambsdorff, az Európai Parlament alelnöke közben felszólította a német kormányt, hogy kezdeményezzem Brüsszelnél eljárást a jogállamiság megsértése miatt. Lengyelország ellen már folyamatban van egy hasonló felülvizsgálat, ám éppen Timmermans a minap vallotta be, hogy az a tagállamok csekély támogatása folytán nem sok sikert hozott.

Die Presse

die_presse.jpg


Vendégkommentárjában a CEU egyik diákja azt állapítja meg, hogy az európai konzervatív pártok hallgatnak, jóllehet Orbán meg akar szabadulni az egyetemtől. Az intézmény a túlélésért harcol, de ebben mellette áll sok más egyetem és tudós, mert fontos nekik a magyar tudomány és kutatás szabadsága. Brüsszelből azonban csak szórványos reakciók érkeztek, az Európai Néppárt pedig egyáltalán nem nyilvánult meg. A helyzet arra emlékeztet, mint amikor a Népszabadságot számolták fel. Mindenki tudta, hogy a magyar kormánynak meg vannak hozzá az eszközei, csak éppen senki sem hitte el, hogy odáig fajulhatnak a dolgok. Most pedig egy olyan egyetem került a célgömbbe, amely már régóta útban van, hiszen független, nemzetközi, liberális és kritikus, ez mind az, amitől Orbán undorodik. A kabinetet a nép választotta, ám a mód, ahogyan napjainkban a törvényeket hozzák, nos, annak már nincs sok köze a demokráciához.

A CEU kapcsán nem lehet a kormány machinációit puszta belső ügynek tekinteni. A EPP képviselői már jó ideje igen visszafogottak, ha Magyarországról van szó, sőt kifejezetten udvarolnak a pusztai vezérnek. Merkel sem szólal meg. Brüsszel tétlenül szemléli, amint az egyik tagállamában évek óta aláássák az európai értékeket. Orbán hasznos segéderő, amikor a külső határokon kell eljátszani az őrkutya szerepét, vagy amikor Tusk újraválasztása kapcsán a lengyeleket kell taccsra tenni. Közben azonban tudván tudják, hogy Magyarországon kiüresítik a demokráciát és a jogállamot, és így végeredményben a közös Európát.

Kurier

kurier.jpg


Nagy a hallgatás a budapesti elitegyetem küszöbön álló bezárása körül. Nem szólal meg Soros, Budapesten azt feltételezik, hogy azért nem, mert semmiképpen sem szeretné alátámasztani az orbáni értelmezést, mármint hogy a CEU az ő egyeteme, amelyet az USÁ-ból irányítanak. De ki nem nyitják a szájukat a Fidesz európai párttársai sem. Ők következetesen nem foglalnak állást a magyar kormányfő cselekedetei, a jogállam megsértése kapcsán. Paul Lendvai, aki könyvet írt a vezérelvű demokráciáról, úgy gondolja, hogy Orbán szent és sérthetetlen. Merthogy a nacionalizmus rák módjára terjed az EU-ban. Angela Merkel legnagyobb gyengéjét pedig abban látja az elemző, hogy nem utasítja rendre a magyar miniszterelnököt. Brüsszelben közben egyre nagyobb a felzúdulás a Fidesz miatt, csak éppen senki sem beszél. Hogy az EPP a kizárással fenyegessen, az szóba sem jön, mert arra érzékenyen reagálna pl. a lengyel Polgári Platform.

trump2.JPG
 
Úgy működött törvényesen, hogy a CEU-ra külün hoztak egy törvényt, amit lex CEU-nak hívtak. Gyurcsány és Magyar Bálint intézte el 2004-ben. Valaki előbányászott egy 12 éves levelet, amit George Soros írt és kérte, miképp működhessen a CEU. Az összes többi egyetemnek nem engedélyezték ezt, csak a CEU-nak. Most tulajdonképpen mindenkire vonatkozó, egységes törvényt hoztak.Előtte tanulmányozták azt is, hogy más országokban milyen törvények vonatkoznak azokra az egyetemekre, amelyek külföldi diplomát ez esetben amerikait adnak. Éppen azért voltak körültekintőek, mert tudták, hogy az EU nekünk a legkisebb hibát sem nézné el.

El kell olvasni az alapító okiratot, ha ez valakit ennyire érdekel.
 
Én azt tudom, hogy tiltakoznak, de hát mi a csuda ellen? A CEU nem egyetem, mert az egyetemnek vannak diákjai és tanárai, épülete, telefonja, rektora, meg minden, ami szükséges. A CEU-nak nincs, csak a Közép-Európai Egyetemnek van, ami az amerikai CEU kihelyezett tagozata. Csakhogy Amerikában nincs olyan egyetem, hogy CEU. Én tudom, hogy hány kormánytag, meg diplomata, meg politikus tanult a CEU-n, de te is látod milyen jól jártunk velük.....
Mindenesetre érdekes lesz, ha majd egyszer valaki utánanéz, hogy a politikusaink közül melyiknek van magyar diplomája is és melyiknek csak amerikai, aztán utánanéznek, hogy melyik amerikai egyetem állította ki, vagy törvényesítette a diplomát és amikor keresni kezdik, majd nem találnak más csak egy postafiókot.

Kezdheted Kosa urral , o hol vegzett?Eszakon?
Orban , Lazar lanya hasonlo egyetmen vegzett svajcba, azert kaphat kastelyokat szallodakat mert meg van a vegzettsege, ami sz@rt se er szerinted.
Raadasul meg el is tudnak helyezkedni a CEU -n vegzett diakok, es nem kell mosogatni menniuk,mert elfogadjak a dimlomat amit kiadnak.
Ha a Harward es a vilag vezeto egyetemei kiall ertuk akkor te hiaba okoskodsz .
 
Senki nem kivancsi demagog propagandara, aki igen, az elfarad a kormany oldalakra .
Nyugodtan lehet Milka333 nyomni a handabandat amit a papotok meg a Lazar es Orban nyom de ne itt, mert a mi torkunkon nem megy le ez a celtudatos rombolas , ez az amerika ellenesseg, sem a zsidozas.
 
Kezdheted Kosa urral , o hol vegzett?Eszakon?
Orban , Lazar lanya hasonlo egyetmen vegzett svajcba, azert kaphat kastelyokat szallodakat mert meg van a vegzettsege, ami sz@rt se er szerinted.
Raadasul meg el is tudnak helyezkedni a CEU -n vegzett diakok, es nem kell mosogatni menniuk,mert elfogadjak a dimlomat amit kiadnak.
Ha a Harward es a vilag vezeto egyetemei kiall ertuk akkor te hiaba okoskodsz .
Melitta , Ader az a lazar, ader lanya , lazarnak nincs lanya
 
Szerintem meg a Harward és a világ vezető egyetemeinek halvány fogalmuk sincs miért állnak ki .... szívesen megkérdezném az aláíróktól, hogy akkor most melyik egyetem a világsikerü ... a Central European University vagy a Közép Európai Egyetem elvégre két egyetemtől van szó. A törvénymódosítás sok más egyetem mellett a Central European Egyetemet érinti.
Remélem, hogy a miniszterelnöki hivatal veszi a fáradságot és legalább egy mailbem felhívja a levél aláíróinak a figyelmét, hogy tévedésben vannak.
 
Én azt tudom, hogy tiltakoznak, de hát mi a csuda ellen? A CEU nem egyetem, mert az egyetemnek vannak diákjai és tanárai, épülete, telefonja, rektora, meg minden, ami szükséges. A CEU-nak nincs, csak a Közép-Európai Egyetemnek van, ami az amerikai CEU kihelyezett tagozata. Csakhogy Amerikában nincs olyan egyetem, hogy CEU. Én tudom, hogy hány kormánytag, meg diplomata, meg politikus tanult a CEU-n, de te is látod milyen jól jártunk velük.....

Mindenesetre érdekes lesz, ha majd egyszer valaki utánanéz, hogy a politikusaink közül melyiknek van magyar diplomája is és melyiknek csak amerikai, aztán utánanéznek, hogy melyik amerikai egyetem állította ki, vagy törvényesítette a diplomát és amikor keresni kezdik, majd nem találnak más csak egy postafiókot.

Ügye neked nem sok kapcsolatod volt eddig felsöoktatási intézményekkel?
Nem baj ahogy letudtad irni a három betüt, ugy gondolom kitudod betüzni mi áll ezen az épületen. ;)
-
image-1124032-860_poster_16x9-btux-1124032.jpg

-
A magyar kormánynak valoszinü az a problémája, hogy a végzett hallgatok jol értik a szakmájukat. :)
-
Elárulok neked mégegyet. Csak a kommunizmusban volt ugy, hogy egy papir döntött a fizetésedröl és a privilegiumokrol.
-
Ma egy társadalomban élünk amelyikbe a teljesitmény számit, jöhetsz te akár milyen Oxford diplomával ha nem felelsz meg az elvárásoknak fel sem vesznek vagy leszel egy magyar kubikusoknak fordito tolmács angliában, mind sok egyetemet végzett magyar diplomás.
-
 
Ügye neked nem sok kapcsolatod volt eddig felsöoktatási intézményekkel?
Nem baj ahogy letudtad irni a három betüt, ugy gondolom kitudod betüzni mi áll ezen az épületen. ;)

Nagynehezen nekem is sikerült kibetűzni a három betűt, de nem tudom mit jelent, minek a rövidítése. Az épületben amin a három betű szerepel a Közép Európai Egyetem működik, vesz fel és oktat hallgatókat, alkalmazza tanárokat.

úgy tudom ez az egyetem kizárólag posztgraduális képzést nyújt a humán tudományok terén, ilyen diplomábol lehet jó sok, jól mutat a cv -ben, 2-3 milla darabja.... az alapképzés szerintem sokkal fontosabb.
 
Utoljára módosítva:
Nagynehezen nekem is sikerült kibetűzni a három betűt, de nem tudom mit jelent, minek a rövidítése. Az épületben amin a három betű szerepel a Közép Európai Egyetem működik, vesz fel és oktat hallgatókat, alkalmazza tanárokat.

úgy tudom ez az egyetem kizárólag posztgraduális képzést nyújt a humán tudományok terén, ilyen diplomábol lehet jó sok, jól mutat a cv -ben, 2-3 milla darabja.

Nem tudod mert valoszinü nem ismersz idegen nyelveket, ez nem baj, látod levan a kedvedér forditva: "Közép Európai Egyetem"
-
Elárulom neked, hogy az oktatás angol nyelven folyik, a tanuloknak és az elöadoknak nem okoz problémát megérteni mit jelent a három betü.
A hallgatok 108 országbol érkeznek a szép szülöhazánkba, 77% külföldröl, a professzorok 44 különbözö állambol származnak.
-
Megprobálom neked egyszerübben elmagyarázni. Hány rendört látsz itt a képen?
Ügye egyet, és nem téveszt meg az sem, hogy "Police" nem magyarul van irva.
-
scharf-bewacht-ein-ungarischer-polizist-am-grenzuebergang-in-roeszke-.jpg
 
Nem tudod mert valoszinü nem ismersz idegen nyelveket, ez nem baj, látod levan a kedvedér forditva: "Közép Európai Egyetem"

Na végre ... szerinted is a Közép Európai Egyetem működik Budapesten abban az épületben. Akkor meg minden rendben, azzal semmi probléma, semmi köze a törvénymódosításhoz,

Elárulom neked, hogy az oktatás angol nyelven folyik, a tanuloknak és az elöadoknak nem okoz problémát megérteni mit jelent a három betü.
A hallgatok 108 országbol érkeznek a szép szülöhazánkba, 77% külföldröl, a professzorok 44 különbözö állambol származnak.

szuper, csak azt kell nekik elmagyarázni a beiratkozáskor, hogy egy magyar egyetemre járnak, a diplomájukat egy magyar egyetem adja ki és természetesen minden adat angolul is rá van nyomtatva a diplomára.

Megprobálom neked egyszerübben elmagyarázni. Hány rendört látsz itt a képen?
Ügye egyet, és nem téveszt meg az sem, hogy "Police" nem magyarul van irva.
-
scharf-bewacht-ein-ungarischer-polizist-am-grenzuebergang-in-roeszke-.jpg

a hasonlatod nagyon jó, tökéletes ... tehát mégegyszer, az épületen a három betü a magyarországon akkreditált Közép Európai Egyetem angol fordításának a kezdőbetüi...semmi köze egy másik, USA-ban bejegyzett egyetemhez.
 
Utoljára módosítva:
Na végre ... szerinted is a Közép Európai Egyetem működik Budapesten abban az épúletben. Akkor meg minden rendben, azzal semmi probléma, semmi köze a töevénymódosításhoz,

szuper, csak azt kell nekik elmagyarázni a beiratkozáskor, hogy egy magyar egyetemre járnak, a diplomájukat egy magyar egyetem adja ki és természetesen minden adat angolul is rá van a diplomára.

a hasonlatod nagyon jó, tökéletes ... tehát mégegyszer, az épületen a három betü a magyarországon akkreditált Közép Európai Egyetem angol fordításának a kezdőbetüi...semmi köze egy másik USA-ban bejegyzett egyetemhez.
-
Nem értem, hogy kerül a tulajdon-viszony a beszélgetésbe? A CEU egy privát egyetem. Államositani akarjátok? :)
-
Miért van az, hogy számos Europai ország felajánlotta a CEU-nak hogy költözzön hozzájuk és nekik nincsen semmi problémájuk azzal, hogy az anyaországban nincs oktatás?
-
A magyar kormány nem kertel ugy mind te. A lelkész szakmát tanult miniszteretek nyiltan kijelentette, hogy az egyetemmel az a baj, hogy nem kormánybarát. Miért nem hallgatod a saját parlamented állásfoglalását.
-
Felmerülhet a kérdés, miért akar a CEU Középeuropába maradni amikor nyilvánvaloan utálja öket a magyar kormány?
-
A válasz egyszerü. Egyiptologiát a legjobb ott tanitani ahol a piramisok állnak, Egyiptomban.
Középeuropa nemcsak egy geografiai hely hanem a kutatás egy témája is.
 
NA megegyszer, utoljara.
Hazugsagokat nem lehet terjeszteni mert ez az oldal nem a kamu hirek oldala. Sajnalatos dolog ,hogy otthonrol akarod megmondani nekunk mi legyen a velemenyunk.
Eleg sok ember jar ide akik kulonbozo vilagnezetu ,es szivesen beszelgetunk veluk.
Hadd ne fogadjuk el a kritikat meghozza olyan melysegig amihez a reklamalo nem ert meg egy picit se. Az oldal leallasnak nem a moderacio az oka, hanem a szerver kapacitas mert betelt a szerver , nincs mas dolgunk vele mint torolni ezerrel a regi csatolasokat stb. Altalaban 2 evet tudjuk megorizni es tarolni a csatolasokat.
Minden tekintetben megfelelunk Canada torvenyeinek es liberalis kormanyanak./ Ergo se szelsoseges sem antiszemita beirasokat nem turunk./MInden nyilvanos , attekintheto .
Tudom hagyomanya van otthon a feljelentgetesnek, de jo lenne ha melloznetek vagy szoritkoznatok az otthoni weboldalakra.
Nem tartom jellemes dolognak ide jonni baratokat szerezni beszelgetni velunk es utana feljelenteni.
A reklamalok egy resze nem tudja a forumot hasznalni nem erti es maris megbelyegzi az oldalt hogy nem biztonsagos. Hogy o nem ert hozza , nem tudja mi az az IP cim , de meg az ertesiteseket se tudja ertelmezni amit mindenki maga allit be.
506290 regisztralt tagunk van. Ez a szam magaert beszel ,hogy nem olyan elviselhetetlen a moderacio mert ebbol kovetkezne, hogy nem none hanem csokkene a tagsag.
Tovabba ha van kritikai eszrevetel lehet a jelentes gombot hasznalni, lehet privit irni, de nem lehet a netre kitenni, mert nem azert tartjuk fent tagjaink segitsegevel az oldalt, hogy par ember mocskolodasat becsmerleset hallgassuk, rengeteget dolgoznak a moderatorok ingyen bermentve hogy egy kulturalt hangnemu oldal legyen. Akinek ez nem tetszik sajnaljuk, de keresni kell szamara megfelelo oldalt.

harmadik-hazam ugy-e csupa joindulatbol tetted fel ezt az oldalt?hisz off a javabol. Koszonjuk de nem kerjuk a linkjeidet se.
Mindenki megtalalja a valaszt akinek szol,ha nem is irtam ki a nevet.
 
Utoljára módosítva:
Nagynehezen nekem is sikerült kibetűzni a három betűt, de
nem tudom mit jelent, minek a rövidítése. Az épületben amin a három betű szerepel a Közép Európai Egyetem működik, vesz fel és oktat hallgatókat, alkalmazza tanárokat.

úgy tudom ez az egyetem kizárólag posztgraduális képzést nyújt a humán tudományok terén, ilyen diplomábol lehet jó sok, jól mutat a cv -ben, 2-3 milla darabja.... az alapképzés szerintem sokkal fontosabb.

CEU = Central European University angolul , magyarul Közép-európai Egyetem ,rövidítése: CEU
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,743
Tagok
615,333
Legújabb tagunk
canoon
Oldal tetejére