A nagy kérdés, hogy mit lép Trump a CEU miatt?

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje.


Die Zeit

die_zeit.jpg


A CEU rektora jelezte: az amerikai kormányzat máris támogatást ígért nekik, és bármi történik is, az egyetem nem zár be. Ignatieff továbbra is úgy látja, hogy két napja jóváhagyott törvény masszív támadást jelent a Közép-Európai Egyetem ellen. Az újságnak nyilatkozva rámutatott: a magyar fél nem akarja, hogy az intézmény a jövőben önálló státuszt élvezzen, még akkor sem, ha közben netán beindítja amerikai tagozatát. Lesre akarja futtatni. Hogy most azt követeli tőle, hogy nyisson campust a tengerentúlon is, az a rektor szerint egyértelmű a bosszantást szolgálja és kifejezetten ellenük irányul. De egyben támadás a tanszabadság ellen. Mint mondta, az velük a baj, hogy teljes mértékben függetlenek Magyarországtól, ami nyilvánvalóan megfekszi a kormány gyomrát. Ám a törvény egyértelműen átlép egy határvonalat, mert idáig csupán Szentpéterváron és Törökországban indítottak hasonló akciókat egyetemek ellen. Viszont a magyarok esetében ennél is többről van szó, hiszen az ország az unió tagja.

FAZ

fraknfurter.jpg


Magyarország diplomáciai úton próbálkozik a tűzoltással a CEU ügyében és ez arra utal, hogy ez eset nem úgy sült el, ahogyan eltervezték. Pedig a koreográfiát már megszokhattuk az eltelt 7 évben: először a drasztikus nyelven megszólaló kormányhű sajtó segítségével beazonosítják az ellenséget, aki ellen azután villámgyorsan fel kell lépni. Majd keresztülverik az idevágó törvényt a parlamenten, minden érdemi vita, a szakértők meghallgatása nélkül, végképp nem beszélve az érintettekről. Az ekkor bekövetkező felzúdulást úgy veszik, hogy az csak azt igazolja, legfőbb ideje volt tenni valamit. A politikai haszon az, hogy az eseményeket Orbán és a Fidesz diktálja, az ellenzék tehetetlenül áll. Ám a Közép-Európai Egyetem kapcsán valószínűleg nem számoltak azzal, hogy olyan fontos tényezők interveniálnak, mint az Egyesült Államok és Németország. Viszont egyértelmű, hogy a kormány számára nem a CEU, hanem Soros a lényeg. Belőle az elmúlt hónapokban nagy ellenség lett. És már készül az új törvény a civil szervezetek ellen, amelyek közül több is pénzt kap tőle.

Reuters

reuters.jpg


Az Európai Néppárt egyelőre korainak tartja, hogy eljárás induljon Magyarország ellen a Közép-Európai Egyetem ügyében hozott törvény miatt. Mindenesetre az Európai Parlament többségét alkotó összefogás részeként már konzervatív képviselők is sürgetik, hogy vonják felelősségre az Orbán-kormányt a Lex CEU miatt. A kezdeményezéshez csatlakozott az összes baloldali és liberális frakció, valamint több konzervatív törvényhozó. A híres-hírhedt 7-es paragrafus alapján akkor lehet szó a szavazati jogok felfüggesztéséről, ha azt kétharmad támogatja Strasbourgban. Ehhez azonban az szükséges, hogy elegendő néppárti képviselő is megszavazza. A fegyelmi eljárást a Bizottság vagy a Tanács is felvetheti, de erre idáig egyik sem mutatott túl nagy kedvet, mert fél, hogy felszítja vele az unió-ellenes érzelmeket, amikor a Brexit és az erősödő euroszkepticizmus miatt Brüsszelnek amúgy is van épp elég gondja. A biztosok azonban a jövő héten megvitatják a magyar ügyet.

Bloomberg

bloomberg.jpg


A hírügynökség szerint a Közép-Európai Egyetem kapcsán törheti a fejét a német kancellár, hogy mitévő legyen a Fidesszel, amelynek 12 képviselője jól jön Strasbourgban, hogy a konzervatívok alkossák a legnagyobb frakciót. Az értékelés azután látott napvilágot, hogy a kancellár szóvivője védelmébe vette a CEU-t és kiemelte, hogy a szabadságról, a demokráciáról, a jogállamról és az emberi jogokról nincs helye a vitának a földrészen. A német és a magyar kormány az elmúlt napokban, az Európai Néppárt máltai kongresszusán már összecsapott a menekültek ügyében és lehet, hogy most ugyanez lesz, miután Magyarország a Soros által alapított egyetem ellen lép fel. Kovács Zoltán úgy reagált német kollégája bírálatára, hogy a milliárdos üzletember még a német vezetést is képes megtéveszteni. A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy Orbán a fékek és ellensúlyok lebontásával igyekszik megtámasztani hatalmát és rendszeresen azzal vádolja Soros Györgyöt, hogy az meg akarja buktatni.

Daily Telegraph

daily.jpg


Egyre fokozódik a nemzetközi bírálat, miután az új jogszabály miatt bezárhat a Közép-Európai Egyetem – Orbán Viktort azzal vádolják, hogy meg akarja fojtani a civil társadalmat. A CEU elleni eljárást úgy értékelik, hogy azzal a kormányfő megint csak kihívja maga ellen Brüsszelt és Berlint, mindkettő elítélte a magyar vezetés húzását. Elemzők szerint azonban a politikus valószínűleg megy tovább az illiberalizmus felé vezető úton, hacsak Washington és az unió nem cselekszik közösen. Az Eurasia Csoport kockázatelemző cég európai igazgatója úgy fogalmazott, hogy magyar részről folytatódik az erőpróba, mert Orbán ki akarja puhatolni, hogy az Egyesült Államok és az EU mennyire akar beleszólni a magyar belpolitikába. Ha úgy érzi, hogy nem nagyon, akkor felbátorodik és még inkább lecsap a liberális ellenzékre, valamint a külföldi üzleti érdekeltségekre. Ugyanakkor a bírálók szerint a CEU ellen hozott törvény jócskán súlyosbítja az egyetemek önállóságáért és a liberális demokráciáért zajló harcot. A legújabb küzdelmet nagyban magyarázza, hogy a lépéssel a jelek szerint Soros Györgyre akartak csapást mérni.

Independent

independent.jpg


A bezárás szélére került a CEU, mivel a parlament a jelek szerint az egyetem ellen irányuló jogszabályt hozott, mindösszesen egyetlen hét alatt. Ez a legfrissebb fejlemény a jobboldali tekintélyelvűség felé tántorgó Magyarországon, amely mind inkább nekiront az olyan liberális intézményeknek, mint a Soros-féle Közép-Európai Egyetem. Áder János aláírása inkább csak formalitás a hatályba lépéshez. A jogszabályt széles körben úgy tekintik, hogy az összehangolt akciót jelent az egyetem ellen. A Human Rights Watch regionális szakértője azt mondja, hogy a lépés a CEU jövőjét és a tanszabadságot fenyegeti, noha az intézmény vezetők nemzedékét nevelte ki a régióban. Épp ezért – teszi hozzá Lydia Gall – a köztársasági elnöknek meg kellene tagadnia a jóváhagyást, mert látnivaló, hogy a módosított felsőoktatási törvénnyel a bíráló hangokat próbálják elhallgattatni. Közben a Freedom House azzal vádolta meg a Fideszt, hogy az felkorbácsolja az idegengyűlöletet, illetve az indulatokat, mert mindenáron meg akarja nyerni a választásokat.

NZZ

neue_zurcher.jpg


Orbán Viktor autokrata hadjáratot folytat a civil társadalom ellen. Ezt bizonyítja, ahogyan eljár a CEU-val. A lényeg, hogy a háborút a jog bevetésével vívja, vagy ahogy a rektor megfogalmazta: a jog segítségével uralkodik. Így látja a helyzetet a bécsi Embertudományi Intézet igazgatónője, a magyarországi egyetem kuratóriumi tagja. Shalini Randeria felhívja a figyelmet, hogy jelen állás szerint, minden tiltakozás ide vagy oda, a tanintézmény jövő januárban lehúzhatja a redőnyt. Mint rámutat, ez csupán a legújabb fejezet, miután a kormány az egész felsőoktatást át akarja alakítani, hogy azután teljesen a maga akarata alá vonja. Ennek megfelelően hatalmas a felzúdulás, határon belül és azon kívül is.

A hatalom már így is éppen eléggé ellenőrzése alatt tartja a felsőoktatást, mindenütt vonal hű kancellárok működnek. A támogatások jelentős megvonása miatt kínzó pénzhiány lépett fel, emiatt jó pár főiskola kénytelen volt bezárni. Folyamatosan csökken a diákok száma, hat év alatt összesen 45 %-kal. Ebben a helyzetben számtalan hallgató és tanár kivándorolt, ami persze része Orbán taktikájának, hogy megszabaduljon a potenciális bírálóktól. A hatalom azonban nem a képzés súlyos bajaival foglalkozik, hanem a legsikeresebb egyetemek közé tartozó CEU –ra veti rá magát. Nem csak arról van szó, hogy ez az illiberális állam legújabb sakkhúzása, itt egy tekintélyelvű hatalom rendezkedik be Európa közepén – orosz mintára.

FAZ

fraknfurter.jpg


Orbán Viktor etnikai alapokra igyekszik helyezni a felsőoktatást és le akarja kapcsolni a villanyt a CEU-ban, noha az világító torony a térségben, arról nem beszélve, hogy a földrész egyik legjobb egyeteme. Így látja a müncheni Egyetem egyik professzora, aki Kelet- és Délkelet-Európa történelmével foglalkozik. Martin Schulze hangsúlyozza, hogy egy ilyen intézményt bárhol másutt büszkén mutogatnának, csak Magyarországon nem, mert nálunk a kormányfő számára az etnikai egyneműség a cél, az illiberális demokrácia pedig állami vezérelv lett. Úgy hogy Orbán el akarja zavarni a CEU-t, igaz, meglehetősen körmönfontan, testre szabott jogalkotással. De az egész mögött a puszta gyűlölet húzódik meg, ami főleg Soros ellen irányul. Dehát az egyetem által megtestesített intellektualitás, a vélemények sokszínűsége élesen szemben áll azzal, amit a populisták hirdetnek, akik az egész nép képviseletét maguknak vindikálják.

Magyarországról az egyetemek súlyos anyagi gondjai miatt elmennek a diákok, a CEU-ra ellenben özönlenek a külföldi hallgatók. Közülük sokak szemében a tanintézmény maga a valóra vált utópia. Ám most úgy néz ki, hogy annak távoznia kell Magyarországról, jóllehet ez katasztrófa a magyar oktatás számára, az államháztartás pedig fontos bevételektől esik el. Viszont várható, hogy a szomszédos államokban nagyobb hangra kapcsolnak a nacionalisták, ami elsősorban az erdélyi magyarokat érintheti, az anyaország által finanszírozott egyetemek miatt. Idáig az egyetemek jelentették a legfontosabb gátat a régióban a tekintélyelvű és populista állami ideológiákkal szemben. Hogy Orbán nekiesett a CEU-nak, azzal Európa lényegét támadja. Ellentétes a tudomány szabadságával. De ami történt, az kihívás a kontinens összes kormánya számára. Ha most is ráhagyják a dolgot, az súlyos következményekkel jár, mivel az oktatás etnicizálása a populista-autoriter kormányzás kiteljesítését jelenti mind a Fidesz, mind a környező államok nacionalistái számára. Ha az EU elfogadja a CEU elűzését, akkor a saját eszményét adja fel.

Die Welt

die_welt.jpg


A civilek elleni törvénnyel Orbán már a következő csapás készíti elő Soros ellen, mivel új ellenségképre van szüksége. A héten jóváhagyott jogszabály-módosítás egyébként térdre kényszerítheti a CEU-t, a nem kormányzati szervezetek pedig nyilvánvalóan szálkát jelentenek a magyar kormány szemében, ezért most orosz és izraeli mintára kívánnak eljárni velük szemben. A cél itt is az, hogy nehéz helyzetbe hozzák az üzletember által támogatott csoportokat. Sokan vélik úgy, hogy a miniszterelnök csak azért meri mindezt megtenni, mert Trump is úgy gondolkodik Sorosról, ahogyan ő. Mármint hogy a milliárdos anyagi segítségével az érintett NGO-k és intézmények beleszólnak a kormányzati ügyekbe és politikai befolyást próbálnak szerezni. Ám a CEU miatt az amerikai Külügyminisztérium tiltakozott, csakhogy Budapest megmakacsolta magát. Kovács Zoltán barátságtalan módon arról beszélt, hogy a washingtoni kormányzat nem értette meg a tényeket. Az egész eljárás azt támasztotta alá, hogy a magyar vezetésnek édesmindegy a tengerentúli bírálat. Majd most meglátjuk, hová áll az ügyben a Trump-adminisztráció.

Goran Buldioski, az Nyílt Társadalom Kezdeményezés európai igazgatója úgy ítéli meg, hogy a Soros elleni kampánynak van egy ideológiai vetülete, mert a magyar kormány igen ellenségesen viszonyul a nyílt társadalom elgondolásához. Az ugyanis nem fér össze az erős nemzetállam orbáni világnézetével. Másrészt viszont látni lehet, hogy a miniszterelnöknek új ellenségkép kell, hiszen közelednek a választások. Ennek a célnak a magyar származású, zsidó milliárdos remekül megfelel, mint az „amerikai nagytőke’ embere, aki a hivatalos kommunikáció szerint a szálakat mozgatja, hogy a migránsok elárasszák Európát, illetve visszaszorítsa a nemzeti gondolkodásmódot. Pl. azzal, hogy a CEU-n liberális elitet „tenyésztenek”.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg


A CEU ügyében Orbán szembement a szabadsággal és az igen élesen bírált új felsőoktatási törvény miatt a kereszténydemokraták magyarázkodásra kényszerülnek az Európai Parlamentben. A német kormány mindenesetre már jelezte, hogy nem marad tétlen, ha a jogszabály valóban korlátozni igyekszik az egyetemek autonómiáját. Ugyanakkor az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a tudomány szabadsága és sokszínűsége olyan érték, amire büszkék lehetünk. Weber sürgette, hogy a Bizottság nézze meg, milyen következményei vannak a magyar parlament döntésének. Hozzátette, hogy ésszerű kereteket kell kialakítani az unión kívüli egyetemek számára. A politikus egyébként tegnap telefonon beszélt a CEU rektorával. Strasbourgban erősödik a nyomás, hogy az EPP határolja el magát a Fidesztől, ám nem valószínű, hogy a pártot kizárnák a parlamenti csoportból. Mégpedig azért nem, mert a konzervatívok szerint akkor nem tudnák befolyásolni Orbánt. A kormányfő nemrégiben megszavazta a Tusk újraválasztását és ez ügyben kifejezetten a frakciófegyelemre hivatkozott.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg


Az Orbán-kormány lóhalálában keresztülverte az Országgyűlésen a jogszabály-változtatást, amelynek kizárólag a Soros-féle egyetem a célpontja, ám Magyarországnak hamarosan gondjai lehetnek az unió miatt. A Bizottság ki akarja vizsgálni az ügyet. Egy szóvivő azt közölte, hogy Timmermans alelnök vette kézbe a teendőket, és a jövő héten tárgyal is a biztosokkal. Graf Lambsdorff, az Európai Parlament alelnöke közben felszólította a német kormányt, hogy kezdeményezzem Brüsszelnél eljárást a jogállamiság megsértése miatt. Lengyelország ellen már folyamatban van egy hasonló felülvizsgálat, ám éppen Timmermans a minap vallotta be, hogy az a tagállamok csekély támogatása folytán nem sok sikert hozott.

Die Presse

die_presse.jpg


Vendégkommentárjában a CEU egyik diákja azt állapítja meg, hogy az európai konzervatív pártok hallgatnak, jóllehet Orbán meg akar szabadulni az egyetemtől. Az intézmény a túlélésért harcol, de ebben mellette áll sok más egyetem és tudós, mert fontos nekik a magyar tudomány és kutatás szabadsága. Brüsszelből azonban csak szórványos reakciók érkeztek, az Európai Néppárt pedig egyáltalán nem nyilvánult meg. A helyzet arra emlékeztet, mint amikor a Népszabadságot számolták fel. Mindenki tudta, hogy a magyar kormánynak meg vannak hozzá az eszközei, csak éppen senki sem hitte el, hogy odáig fajulhatnak a dolgok. Most pedig egy olyan egyetem került a célgömbbe, amely már régóta útban van, hiszen független, nemzetközi, liberális és kritikus, ez mind az, amitől Orbán undorodik. A kabinetet a nép választotta, ám a mód, ahogyan napjainkban a törvényeket hozzák, nos, annak már nincs sok köze a demokráciához.

A CEU kapcsán nem lehet a kormány machinációit puszta belső ügynek tekinteni. A EPP képviselői már jó ideje igen visszafogottak, ha Magyarországról van szó, sőt kifejezetten udvarolnak a pusztai vezérnek. Merkel sem szólal meg. Brüsszel tétlenül szemléli, amint az egyik tagállamában évek óta aláássák az európai értékeket. Orbán hasznos segéderő, amikor a külső határokon kell eljátszani az őrkutya szerepét, vagy amikor Tusk újraválasztása kapcsán a lengyeleket kell taccsra tenni. Közben azonban tudván tudják, hogy Magyarországon kiüresítik a demokráciát és a jogállamot, és így végeredményben a közös Európát.

Kurier

kurier.jpg


Nagy a hallgatás a budapesti elitegyetem küszöbön álló bezárása körül. Nem szólal meg Soros, Budapesten azt feltételezik, hogy azért nem, mert semmiképpen sem szeretné alátámasztani az orbáni értelmezést, mármint hogy a CEU az ő egyeteme, amelyet az USÁ-ból irányítanak. De ki nem nyitják a szájukat a Fidesz európai párttársai sem. Ők következetesen nem foglalnak állást a magyar kormányfő cselekedetei, a jogállam megsértése kapcsán. Paul Lendvai, aki könyvet írt a vezérelvű demokráciáról, úgy gondolja, hogy Orbán szent és sérthetetlen. Merthogy a nacionalizmus rák módjára terjed az EU-ban. Angela Merkel legnagyobb gyengéjét pedig abban látja az elemző, hogy nem utasítja rendre a magyar miniszterelnököt. Brüsszelben közben egyre nagyobb a felzúdulás a Fidesz miatt, csak éppen senki sem beszél. Hogy az EPP a kizárással fenyegessen, az szóba sem jön, mert arra érzékenyen reagálna pl. a lengyel Polgári Platform.

trump2.JPG
 
CEU amerikai diplomat ad. A masik magyart is.
Rajtad kivul mindenki erti foleg azok akik nyilatkoztak akik ott tanitanak vagy vegeztek , legalabb tiz nyilt levelet feltettem. Ha nem elegit ki a valasz jarjal magad utana ne nekunk adjal munkat akik raadul kinottunk az egyetemi evekbol.
Van egy magyar tv 4 betus e -vel kezdodik es o a vege ,ott kapsz szamodra kedvezo valaszt.
 
CEU amerikai diplomat ad. A masik magyart is.
Rajtad kivul mindenki erti foleg azok akik nyilatkoztak akik ott tanitanak vagy vegeztek , legalabb tiz nyilt levelet feltettem. Ha nem elegit ki a valasz jarjal magad utana ne nekunk adjal munkat akik raadul kinottunk az egyetemi evekbol.
Van egy magyar tv 4 betus e -vel kezdodik es o a vege ,ott kapsz szamodra kedvezo valaszt.

ez új információ ... eddig úgy tudtam csak egy kurzust csinálok és két diplomát kapok ... de utánaérdeklődök, hogy beiratkozhatok-e a Közép Európai Egyetemre és utána a Central European University-re ... mesteridiplomából lehet jó sok, jól mutat az önéletrajzban.
 
Utoljára módosítva:
ez új információ ... eddig úgy tudtam csak egy kurzust csinálok és két diplomát kapok ... de utánaérdeklődök, hogy beiratkozhatok-e a Közép Európai Egyetemre és utána a Central European University-re ... mesteridiplomából lehet jó sok, jól mutat az önéletrajzban.

A CEU-n angolul tanitanak, a széleskörü támogatás lehetövéteszi sok fiatal számára hogy egy renommiert egyetemen szerezzen oklevelet anélkül, hogy egy drága angol anyanyelvü országba keljen utaznia.
-
Orbán Viktornak szerencséje volt, hogy egy meccénás megfizette neki az Oxfprdi Egyetem Pembrooke College beli tartozkodását.
-
01b2d295141983163c213234441296.jpg

-
Ne haragudjál de te logikátlan mellébeszélésekbe fulladsz. A saját kormányod nem csinál titkot belölle miért akarja az egyetemet bezárni, miért akarja rátenni a kezét az oktatásra.
-
Ugy teszel mindha a magyar fiatalokat védenéd, ellenkezöleg megakadályozod vele, hogy egy világszerte elismert dipomához jussanak.
-
A Német televizo szerint az egyetem évente 40 millio eurot hoz a városba amelyikbe müködik, minden nyugati ország megnyalná a kezét ha az egyetem nálluk müködne.
-
Csak, hogy felelevenitsek egy számot. Vegyük Budapesthez legközelebbi nagyvárost az örök riválist Bécset.
-
Az Universität Wien, egy egyetem a Budapestnél kisebb városban Bécs (hangsulyozom egy, mert van egy csomo más egyetem is) Ez idöben 94.000 osztrák és külföldi diák tanul az egyetemen. Az egyetemnek 9.600 alkalmazottja van ebböl 6.800 tudományos munkatárs/nö. Ez a város azonnal befogadná a CEU-t nagy büszkeséggel, anélkül, hogy Trump-ot elkötelezettségre akarná kényszeriteni. :)
-
A CEU-nak Budapesten a helye. Van ugyan volt hazánkfia aki Angol elite-egyetemen egy tanszéket alapitott a saját pénzébol (nem Sorosnak hivják) de az sem kapott volna helyet a magyar politikai térképen pedig természettudományos szakrol van szo. :)
-
Buták felett könyebb uralkodi, lehet a deviza Mo.-on.
-
Egy érdekes cikk azoknak akik nemcsak a magyarnyelvü mediákat olvassák.
-
https://www.treffpunkteuropa.de/hintergrund-zur-drohenden-schliessung-der-ceu-in-budapest
-
 
Utoljára módosítva:
Sajnos ezen a fórumon érvelni tilos, dokumentumokat belinkelni csak a kedvenceknek szabad ... aki a saját véleményét leírja, indoklás nélkül azonnal kitiltják, ráadásul a felhasználó avatarjára kattintva nem is látható, hogy bannolva van az illető.
Ilyen körülmények közt nincs értelme az érveléseknek, dicsőítsétek a CEU -t...csak döntsétek már el, hogy ez a Közép Európai Egyetem -e vagy nem. Ha a Közép Európai Egyetemről beszéltek, azt nem érinti a törvénytervezet.

Nem is értem miért az aggadalom. Ki van zárva, hogy ezt a törvényt aláírja Áder, hiába ugyanolyan, mint a svájci, a belga, a német, a cseh. Sajnos a mi politikusaink nem tudnak szépen, csendben törvényt alkotni, mint mások, akkora csinnadrattát csapnak. Főleg akkor nem mehet csendben, ha valami nagyhatalom fűkörmére lépnek. Merjünk már kicsik lenni, mert azok vagyunk.
Szerintem meggondolatlanság volt ez a törvény még így is, hogy ezekre a tüntető fiatalokra egyáltalán nem vonatkozik, mert a Közép Európai Egyetem magyar egyetem és nem külföldi, viszont a törvény kizárólag a külföldi egyetemekre vonatkozik. Ezt egyszerűen nem értik.
Az a vicces, hogy a 28 külföldi egyetem közt van másik amerikai is, de az egy mukkot sem szól és a többi sem, viszont a magyar egyetem a KEE tiltakozik, pedig rá nem vonatkozik a törvény.
Most már csak abban reménykedhetünk, hogy nekünk nincs vegyifegyverünk.
 
Ilyen körülmények közt nincs értelme az érveléseknek, dicsőítsétek a CEU -t...csak döntsétek már el, hogy ez a Közép Európai Egyetem -e vagy nem. Ha a Közép Európai Egyetemről beszéltek, azt nem érinti a törvénytervezet.
Az egyetem nevét, jogállását nem mi döntjük el. Az anno meghatározták a szerződésben. Utána lehet nézni. Úgyis hiába mondunk bármit, azt megkontrázzátok, rákérdeztek másképp, vagy kezditek előröl a kérdezősködést. Mintha nem tudnátok, mire megy ki az egész törvény célja. A CEU-t meg akarják szüntetni Mo.-on. Ezért megy kisebb.nagyobb intenzitással a támadása a kormánymédiákban, mintha ez lenne Mo. legnagyobb baja. Ceu-t eldózerolják utána minden happy? Nem. Jön a civilek elleni törvény, és a többi.Amíg önállóan gondolkodó, független ember van itthon, addig nem tudtok leállni? Utána mi lesz? Orbán dicsőítéséből akartok megélni?
 
Nem is értem miért az aggadalom. Ki van zárva, hogy ezt a törvényt aláírja Áder, hiába ugyanolyan, mint a svájci, a belga, a német, a cseh. Sajnos a mi politikusaink nem tudnak szépen, csendben törvényt alkotni, mint mások, akkora csinnadrattát csapnak. Főleg akkor nem mehet csendben, ha valami nagyhatalom fűkörmére lépnek. Merjünk már kicsik lenni, mert azok vagyunk.
Szerintem meggondolatlanság volt ez a törvény még így is, hogy ezekre a tüntető fiatalokra egyáltalán nem vonatkozik, mert a Közép Európai Egyetem magyar egyetem és nem külföldi, viszont a törvény kizárólag a külföldi egyetemekre vonatkozik. Ezt egyszerűen nem értik.
Az a vicces, hogy a 28 külföldi egyetem közt van másik amerikai is, de az egy mukkot sem szól és a többi sem, viszont a magyar egyetem a KEE tiltakozik, pedig rá nem vonatkozik a törvény.
Most már csak abban reménykedhetünk, hogy nekünk nincs vegyifegyverünk.
MInden egyetem tiltakozik, aki el es mozog. nem sorolom fel ismet mert mar unalmas hogy ismetelni kell allandoan mert vagy egyoldalu informacio vagy ugy gondoljatok Candahun fog barmelyik egyetem ellen menni?
Remelem a mai tuntetes megmutatja hogy diak tanar szulo es maguk az emberek nem szeretnek ha lehetetlene tennek az egyetemet. Az Eu,Amerika kulugy, mindenki fel van haborodva. Akkor az a par ember itt provokativ tevekenyseggel akarja lenyomni a torkukon az Orban kormany donteseit.
 
akkor még csak azt mondd meg milyen egyetem működik abban az épületben, az egyetemnek a hivatalos neve érdekelne, nem az angol, vagy kínai fordítása.

Kérdezzük meg az illetékest :rohog:
-
https://coub.com/view/t8r4d
-

"Kovács Zoltán kormányszóvivő a CEU-ra járt a kilencvenes években, majd a kétezres években ott is Phd.-zett. A kérdésre, hogy kapott-e amerikai diplomát, azt mondta, meg kell néznie, mert ő csak annyit tud, hogy a Közép-európai Egyetemen végzett.

Ez hazugság.

Kovács hivatalos életrajzában összesen 8-szor szerepel a CEU megnevezés, a Közép-európai Egyetem egyszer sem. Ez nem is csoda, ugyanis amikor ő végzett, Közép-európai Egyetem hivatalosan még nem is létezett, a képzések magyar akkreditációja nem volt meg.
-
Kovács tehát kizárólag amerikai diplomát szerezhetett.
(Az egyetemen egyébként most is az a rendszer, hogy amerikai diplomát kapnak automatikusan a végzettek, a magyar papír megszerzéséhez külön vizsgák és eljárások kellenek, amiket külön kérvényezni kell.)
-
Pénteken megkérdeztük Kovácsot, sikerült-e már megnéznie a diplomáját, és kész-e visszaadni az amerikai képesítést, de sajnos eddig nem válaszolt"
 
Utoljára módosítva:
Szegeny ember nem tudja, elvegezte a z CEU de nem tudja milyen diplomat kapott. Ennyire hulyenek nezni mindenkit....
 
-
Egy képzéssel két diploma? :(
-
https://coub.com/view/t8rsb
-
"Lázár azt mondta, hogy a CEU azért kerül jogtalanul versenyelőnybe a többi magyar egyetemmel szemben, mert míg a magyar egyetemek egy képzéssel egy, addig a CEU egy képzéssel két diplomát ad.

Ez hazugság.

A CEU nem ad két diplomát, hanem egyet ad, egy amerikait.

Van néhány képzés, ami magyar diplomát is adhat, de az a hallgató, aki magyar diplomát is akar, annak szigorlatoznia kell és teljesíteni a különbözeti feltételeket. Ha valaki kéri a magyar diplomát is, akkor sem lesz két diplomája, hanem egy diplomája lesz, ami két országban is érvényes."
 
A magyar egyetemek nem tudnak amerikai papírt adni? :(
-
https://coub.com/view/t8rue
-
"Lázár szerint a magyar egyetemek nem tudnak a képzéseikért amerikai diplomát adni.

Ez is hazugság,

ugyanis a keddi törvénymódosítás előtt érvényben lévő szabályok erre lehetőséget adtak akár egy magyar állami egyetemnek is. A magyar egyetemeket nem akadályozza abban semmi, hogy valamilyen intézménnyel partnerségben külföldön is elfogadott diplomát állítsanak ki a diákjaiknak.
-
Több magyar állami egyetem eleve azzal csalogatja a külföldieket, hogy az itt kiadott papír az egész EU-ban érvényes. Így reklámozza magát többek közt az ELTE, a Debreceni Egyetem és a Corvinus is.

Az eddigi oktatási jogszabályok nem akadályozták meg az államot abban sem, hogy az általa fenntartott egyetemeket akár az Egyesült Államokban akkreditált diplomakiadási lehetőséggel segítse ugyanolyan modellben, mint amilyenben a CEU is működik."
 
Amerikai a papír, de nem amerikai a képzés?
-

https://coub.com/view/t8rtc
-
"Lázár szerint a CEU csalása abban áll, hogy amerikai diplomát ad ki a diákjainak, de a képzés nem amerikai.
-

Ez is hazugság,

hiszen a CEU diákjai pont azért kaphatnak amerikai diplomát, mert a képzésük amerikai standardoknak megfelelően történik.
A CEU képzései amerikai akkreditációval, angol nyelven, amerikai stílusú, kiscsoportokra, a vitakultúra és készségek fejlesztésére alapuló oktatásban, amerikai/angol egyetemeken végzett és korábban (vagy párhuzamosan most is) ott tanító professzorok óráin folynak.

Az sem világos, hogy ha már a magyar kormány azt mantrázza, hogy a felsőoktatás a nemzeti szuverenitás körébe tartozó ügy, mégis mi köze is van a magyar államnak ahhoz, hogy milyen képzésre kap valaki amerikai diplomát. Ez ugyanis a magyar kormány érvrendszere szerint pont hogy kizárólag az Amerikai Egyesült Államok (és a CEU esetében New York állam) hatásköre, a magyar államnak pedig semmilyen beleszólása nincs, hogy külföldön a külföldi hatóságok milyen képzéseket fogadnak el, és milyeneket nem."
 
A Pulse of Europa szokásos vasárnapi tüntetései europaszerte a magyar egyetemmel valo szolidaritás lett.
-
A képen egy részlet a Berlini tüntetésröl. Valoban 1956-ota nem volt ilyen szolidaritás a magyarok melett mind most.
-
C8-L8K0XUAAbNKg.jpg:large

-
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

hola! Alguien tiene el nuevo patrón de RNata?
imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
Bocs Úton.
imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
szia, én 2024. májusában szeretnék menni a portugál úzon. Kérlek amennyiben van rá időd és kapacitásod, szívesen venném a tapasztalataidat az útról. Előre is köszönöm .
sorcier wrote on Wikkike.'s profile.
szia,ha ezt talàltad meg tölem,akkor jo helyen jàrsz. :)
A bak latin neve capricorn.

Kötés, horgolás 2018. november 13-tól

Wildcath wrote on VikiCs99's profile.
:dr_33:

Statisztikák

Témák
37,952
Üzenet
4,755,008
Tagok
612,785
Legújabb tagunk
Hajnika aquarius
Oldal tetejére