Hírek Biden: Putyin választotta ezt a háborút és most megfizet érte

Csernobilt is elfoglalták az oroszok, Biden szerint Putyin megfizet ezért a háborúért.


Egyedül Vlagyimir Putyin a felelős az Ukrajna elleni támadásért – jelentette ki csütörtöki beszédében az amerikai elnök. Joe Biden azt mondta, hogy az új szankciók az orosz elit tagjait, a legfontosabb bankjait és a technológiai exportot fogják megcélozni.
Biden a következő válaszlépéseket jelentette be:
  • korlátozzák Oroszország azon képességét, hogy dollárban, euróban, fontban és jenben üzleteljen, és hogy a globális gazdaság része legyen,
  • leállítják az orosz hadsereg finanszírozásának és bővítésének képességét (a vonatkozó bankok vagyonának befagyasztásával),
  • csökkentik a lehetőségét, hogy Oroszország részt vegyen a csúcstechnológiás 21. századi gazdaságban,
  • az Egyesült Államok szankcionálja az orosz bankokat, amelyek összesen mintegy 1 billió dollárnyi vagyonnal rendelkeznek.
Az elnök elmondása szerint nem csak az USA, hanem az Európai Unió 27 tagországa és a G7 országai is alkalmazni fogják ezeket a szankciókat.
Az USA további erősítést küld a NATO keleti határára és Németországba, de – jelentette ki Biden – az amerikai csapatok nem fognak harcolni Ukrajnában.
Az amerikai elnök felszólította az energiacégeket, hogy ne használják ki a növekvő olajárakat arra, hogy nagyobb profitot nyerjenek. Hozzátette, szükség esetén a kőolajtartalékokból fognak felszabadítani.
Arra a kérdésre, hogy ha az eddigi szankciók nem használtak, miért gondolják, hogy a mostani korlátozások használni fognak, Biden azt válaszolta: senki nem számított arra, hogy a szankciók meg fogják akadályozni azt, ami történt, de ezek a lépések arra valók, hogy megmutassák Putyinnak, hogy a nyugati országok kitartanak.
Biden kérdésre válaszolva elmondta, nem tervez tárgyalást Vlagyimir Putyinnal.

1645754329471.png
 
Egy több mint elgondolkodtato iras egy tiszta fejü embertol. Hosszu, ha ugy gondoljato9k toroljetek, de nekem nagyon sokatmondo volt:


Vujity Tvrtko

m8tS711208pn 12337ólh.or5e ·
UKRAJNA, átfogó helyzetértékelésem, Nektek!
Sokan, sokféle dolgot mondanak, jeleznek, értékelnek, talán nincs ember ezen a Földön, akinek ne lenne véleménye az ukrajnai eseményekről. Mint egy háború egykori részese, túlélője, engedjétek meg nekem, hogy az elmúlt napok tükrében rövid helyzetértékelést adjak, méghozzá hitem szerint elfogulatlanul, mértéktartóan, a legjobb tudásom szerint.
Amiről írok:
-Háborús bűnös-e Vlagyimir Putyin?
-A háború hivatkozási alapjai,
-Milyen egy háború logikája,
-Miért fontos Csernobil az oroszoknak? Növeli-e a veszélyt a sérült reaktor elfoglalása,
-Mi lehet ennek a tragédiának a végkimenetele?
-Miért van különösen nehéz helyzetben a kárpátaljai (ukrajnai) magyarság?
-Mire készüljünk?
-Lehet-e a mostani helyzet kihatással a Kínai Népköztársaság-Tajvan, a Szerbia-Koszovó és a Szerbia-Bosznia és Hercegovina-viszonyra, magyarul: szolgálhat-e példaként más területeken mindaz, ami most az orosz-ukrán viszonyban történik?!
-Mekkora hatással lehetnek a szankciók a támadókra?
Bár ezúton is jelzem, hogy megpróbálok objektív lenni, ám azt pontosan tudom: sokféle álláspont létezik. Írásomat a legjobb tudásom szerint írom, egyes részeit a tapasztalataimból merítem, úgy, hogy szubjektív véleményeket is megfogalmazok (ezeket külön jelzem).
ALAPVETÉSEM: a mostani háború egyértelmű agresszió, melynek során Vlagyimir Putyin megtámadott egy nemzetközileg elismert, szuverén államot. A támadásra több indokot is felsorolt, ám nincs és nem is lehet olyan indok, amely igazolhatná polgári célpontok lövetését, ártatlan emberek, gyermekek, fiatalok és idősek erőszakos halálát. Ami most történik, hatalmas bűn, ez a vérontás pedig értelmetlen!
Nézzük az alapokat, röviden: a mai Ukrajna területe a történelem során folyamatosan változott, sok nép lakta, s lakja ma is. Az ország számtalan területi, társadalmi és politikai változáson ment keresztül. Ha csak a közelmúlt történelmét vesszük alapul, Ukrajna 1922-ben a Szovjetunió egyik alapítója volt (bár ehhez hozzátartozik, hogy két évvel korábban a Vörös Hadsereg elfoglalta).
Ukrajna 1922-től 1991-ig a Szovjetunió egyik tagállamaként létezett, ugyancsak változó területekkel.
A Szovjetunió egyik alapja a kollektivizálás volt, ennek első hulláma pedig porba lökte Ukrajnát. Az első ötéves terv idején emberek milliói haltak éhen (a halottak száma 4 és 7 millió közé tehető). Ezt a tragédiát „holodomornak” hívják. Ha egy picit ugrok az időben, meg kell jegyeznem, hogy a XIX-ik században ez a terület volt a világ vezető gabonatermelője (ezért is megdöbbentő a holodomor ténye).
A II. Világháború kíméletlen pusztítást végzett Ukrajnában. A harcok végeztével a Szovjetunió részét képző Ukrajna területe ismét változott: lengyel és magyar területeket kaptak (ez utóbbi Kárpátalja).
Történetünk megértéséhez hozzátartozik, hogy az ukránokhoz ezer szállal kötődő Nyikita Hruscsov 1954-ben Oroszországtól „átcsatolta” Krímet Ukrajnához. A Szovjetunión belül ez a belső határváltozás technikailag nem bírt nagy jelentőséggel, ám megsebezte az oroszok lelkét. Az átcsatolásra két magyarázat is van:
1. Hruscsov egyszerű ajándékként csatolta át Krímet,
2. Tervgazdálkodási szempontokból így volt ésszerűbb a szovjet gazdaság működtetése.
Akár így, akár úgy, a területcsere megtörtént.
Még egy esetet meg kell említenem: az ukrán-fehérorosz határon 1986-ban felrobbant a Csernobili Atomerőmű egyik blokkja: mind a mai napig ez az emberiség történetének legnagyobb nukleáris balesete.
1991-ben Ukrajna független, önálló állam lett. Belső stabilitása a kezdetektől gyenge lábakon állt. A szovjet közös piac összeomlása után gyárak lettek roncstemetők és szeméttelepek; volt, hogy a munkások nem is hrivnyában, hanem kristályvázában vagy porcukorban kapták a fizetésüket (ha kapták egyáltalán). Ukrajnát közben átszőtte a korrupció, a hatalom egy része a pénzzel együtt oligarchák kezébe került, a politikusok egymást vádolták vagy éppen csukatták börtönbe. A nemzetiségi jogsértések folyamatosak és rendkívül súlyosak voltak, elég csak a kárpátaljai magyarok oktatására, kulturális elnyomására, alapvető jogaik megvonására gondolni.
Maguknak az ukránoknak is elegük lett a saját politikai mocsarukból, nem véletlenül választottak meg nagy fölénnyel elnöknek egy politikában addig teljesen járatlan civilt, egy sorozatszínészt és producert, Volodimir Zelenszkijt. Volt amiben javult az állami működés és volt, amiben tovább romlott.
És akkor most jöjjön néhány szám: Ukrajna pár év alatt 11 millió lakost veszített. A fiatalok a szegénység elől nyugatra menekültek, ott vállaltak munkát. Az ukrán vezetés sok kérdésben hibát hibára halmozott!
Az igazi fordulópont még jóval Zelenszkij színrelépése előtt, 2014 volt, amikor a történelemre hivatkozva Oroszország megszállta Krímet, illetve bevetett egy nagy trükköt:
-Az ukrán belpolitikai válságot és a folyamatosa tüntetéseket látva látszatszínházat rendezett: Krím egy vitatott népszavazáson kinyilvánította függetlenségét, Oroszország pedig egy nappal később örömmel a „keblére ölelte” a régi-új területet.
Ukrajnában sok nemzetiség él, Kárpátalján például csaknem 150.000 magyar. Nos, az ukrajnai oroszok száma ennek sokszorosa, sok-sok millió orosz lakik főleg Ukrajna keleti felén. Krímhez hasonlóan ők is kikiáltották függetlenségüket, szintén vitatott módon, a fegyverek árnyékában. Ezt a két területet, az úgynevezett „Donyecki Népköztársaságot”, és az úgynevezett „Luhanszki Népköztársaságot” harcok szülték, a függetlenségüket az elmúlt napokig senki sem ismerte el. Ez változott meg Vlagyimir Putyin múltheti döntésével, s így lett ez a háború megindításának első -szerintem teljességgel hamis- indoka.
Oroszország folyamatosan figyelt. Fegyverkezett, igyekezett visszaszerezni a Szovjetunió szétesésével elveszített világhatalmi státuszát. Az országot 22 éve Vlagyimir Putyin irányítja, hogy államelnökként, hol kormányfőként. A volt kommunista párttag és KGB-munkatárs az elmúlt években totális tejhatalmat alakított ki magának. Van ő ... és szinte senki más.
A fentiekből látszik, hogy Putyin egy több sebből vérző, sok tekintetben széthúzó államot támadott meg. Az erősek a gyengéket támadják, ez nem újdonság. Nem párhuzam, de gondoljunk bele: velünk, magyarokkal is azért bánhattak el annyira Trianonban, mert egy világháborús vesztes, gazdaságilag szétesett, politikailag is megsebzett Magyarországgal találták magukat szembe a nagyhatalmak.
A sok sebből vérző Ukrajna mellett Putyin mást is megérzett: megérezte a „csillagok együtt állását”. Az amerikai elnököt nem tartja igazi partnerének, karosszékből nézte végig az Egyesült Államok csúfos afganisztáni kudarcát és fejvesztett menekülését, így megpróbálhatta megosztani a világot. Személyes véleményem szerint nem számított arra, hogy lépéseit látva azok is elítélik, akik amúgy elégedetlenek Ukrajnával. Ráadásul az USA és a NATO vezetése -sok más mellett- nem értékelhette megfelelően Oroszország és benne Putyin “érzékenységét”. Ha megtette volna, talán nem tartanánk ott, ahol most tartunk. Itt is intő példa lehetett volna a Szerbia és a szerbek NATO-bombázása utáni orosz reakció, mint ahogy a folyamatos bővítési kísérleteket is “benézhették” nyugaton.
Az Egyesült Államok szerepe különböző nemzetközi konfliktusokban -Jugoszláviától Irakon át Afganisztánig - is minimum kétes volt (sőt, egészen biztosan konkrét és súlyos hibákat, bűnöket követett el), ez is erősíthette az oroszok dacát, sérelmeit, s azon érzéseiket, hogy pozíciókat veszítenek a nemzetközi színtéren. Ráadásul a NATO bővítésével az Észak-atlanti Szerződés Szervezete meg is érkezett az oroszok szomszédságába: a NATO fegyverei pedig Oroszország érdekeit sértették. Akárhogy is van: a nagyhatalmi játszmák és vágyak keserű levét nem a nagyhatalmi vezetők, nem a Fehér Ház és a Kreml urai, hanem a bombázott panelházak lakói és a lövészárkokban harcoló fiatalok isszák meg, szenvedik el!
Még egy fontos tény: Ukrajnában nincs amerikai kisebbség, ráadásul Washington sok-sok ezer kilométerre van Ukrajnától és Oroszországtól is, miközben mi, magyarok ott vagyunk a háborús határon, egy jelentős kárpátaljai magyar kisebbséggel. Így Amerika és a világ sosem fogja úgy látni ezt a helyzetet, mint ahogy a magyarok és más szomszédok látják. Egyszerűen más a szemüveg!
Itt jegyzem meg: ha valaki súlyos bűnt követ el, az nem jogosít fel senkit újabb súlyos bűnök elkövetésére. Ez vonatkozik az Egyesült Államokra éppúgy, mint Ukrajnára, Oroszországra vagy a világ bármely más államára, hadseregére, vezetőjére!
Vissza a jelenbe…
Az is látható, hogy Vlagyimir Putyin valamiféle súlyos ellenszenvet érez a színészből lett ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij iránt. A pontos okok ismeretlenek, de sértettségből (is) háborúzni szintén értelmetlen (ha így van egyáltalán).
Vlagyimir Putyin sokszor hivatkozik Jugoszláviára, nem véletlenül. Ott a Szerbián kívüli szerbek védelmére hivatkozott Szlobodan Milosevics (meg Radovan Karadzsics, Ratko Mladics és a többiek). Ők végül a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt találták magukat.
Az orosz elnöknek jelenleg egyetlen nyílt szövetségese van: a fehérorosz elnök. Egybehangzó nemzetközi álláspontok szerint az “Európa utolsó diktátora”-gúnynévvel illetett Aljakszandr Rihoravics Lukasenka feketeöves választási csaló, hatalmát megannyi ármánnyal tartotta meg. A legutóbbi választás után, amikor a nemzetközi közösség a fejét és a lemondását követelte, Putyin védte meg. Lehet, hogy cserébe most “Virág elvtárs kért valamit”. Például azt, hogy adjon engedélyt arra, hogy országa területéről az orosz haderő támadást indítson Ukrajna ellen, ezzel jelentősen megnövelve a front hosszát, így csökkentve az ukránok védelmi esélyeit, illetve nagyon nehéz helyzetbe sodorva a közeli ukrán fővárost, Kijevet!
Putyin első indokai az ukrajnai oroszok védelméről szóltak. A mostani események azt mutatják, ez egy átlátszó indok volt. Katonái ugyanis nem álltak meg Donyeck és Luhanszk megye határainál, pár nap alatt eljutottak sok más terület értelmetlen lövetéséig, úgy, hogy ma már Putyin is teljesen más indokokat említ („NATO-bővítések, agresszív nyugati vezetők, fasiszta és drogos ukrán vezetők”, stb...stb).
OLYAN EGYSZERŰEN NINCS, hogy egy független ország vezetése nem tetszik a másiknak, erre elkezdik lőni a fővárosátt és sok más vidéket, mérhetetlen szenvedést okozva az embereknek.
Fontosnak tartok megjegyezni néhány dolgot:
-Ez az egyész Vlagyimir Putyin háborújának tűnik. Nem látni mellette és mögötte senkit, előtte pláne nem. Ő magyarázta a tévében, hogy Ukrajna gyakorlatilag nem létező állam, ő fenyegeti a nyugatot, ő jelenti be az atomfegyverek készültségbe helyezését. ÉS Ő LÖVETI KIJEVET ÉS MÁS TELEPÜLÉSEKET! Ez utóbbira semmiféle nézeteltérés, történelem-értékelés, politikai vita nem adhat alapot. Néha feltűnik Putyin mellett a külügyminisztere, ám jól láthatóan Szergej Lavrov is csak egy mellékszereplő.
Háborús bűnös-e Putyin?
Ez a kérdéskör nagy vita tárgya lehet a jövőben. Én úgy vélem, hogy aki ártatlan gyermekek, idősek, asszonyok, védtelen emberek halálát okozza, annak bűnhődnie kell. Ugyanakkor láthatjuk, hogy például Észak-Korea urai generációk óta érintetettlenek, annak ellenére is, hogy emberek tömegeinek halála szárad a lelkükön. Tehát a nemzetközi jog annyit ér, amennyit be lehet tartani belőle. Ennek ellenére hajlok arra, hogy Vlagyimir Putyin most háborús bűnt követ el.
NEM LÉTEZHET OLYAN, hogy valaki atomfegyverekkel fenyegetőzik, azzal zsarol! Ma már az is jól érzékelhető, hogy Putyinnak messze nem Donyeck vagy Luhanszk „megvédése” a célja, de már nem is Ukrajna a fő célpont. Az, hogy most már a független Finnországot és Svédországot, sőt magát a világot is fenyegeti, példa nélküli! Egyre többen utalnak Putyin elnök mentális állapotának esetleges megromlására, ugyanakkor ezt igazolt konkrétumok (még) nem támasztották alá. Személy szerint elég erősen úgy érzem, hogy olyat egyszerűen ember nem tehet meg, mint amit most Oroszország embere megtesz: emberek értelmetlen halálát okozza, városokat lövet, atomkatasztrófával fenyegeti a világot, gyakorlatilag mindenkit fenyeget! Ha nagyon egyszerűen akarok fogalmazni: valami elpattant benne. Az jól érzékelhető, hogy Ukrajnát például teljességgel semmibe veszi, nem tartja független államnak.
Külön megjegyzésem a háborús bűnökkel kapcsolatban: tárgyalása során, Hágában, a „balkán mészárosa”, Ratko Mladics köhögő öregembert játszott és arra panaszkodott, hogy a cellájában túl erős a légkondicionáló. Ez lett belőle, amikor már nem volt mögötte a hadserege. Ő is, és a másik háborús bűnös, Radovan Karadzsics is éveken át űzött vadként bujkált, mindaddig, amíg el nem kapták őket. Ám Oroszország nem Szerbia, Putyin sem Milosevics, itt sokkal nagyobb méretekről, és sokkal fajsúlyosabb szereplőről van szó.
A világ szerepe
Jugoszlávia példája tökéletesen megmutatta a világ nagyhatalmainak „töketlenségét”. Bocsánat a kifejezésért, de a „fejlett, vezető világ” évekig elemzett különböző ENSZ-határozatokat, írták a teljesen jelentéktelen és figyelmen kívül hagyott felszólításaikat, miközben százezrek haltak meg vagy lettek nyomorékká, milliók pedig hajléktalanná és hontalanná.
Itt is leírom: Jugoszlávia nem Oroszország! MÁSOK A MÉRETEK, más a vezetők nagyhatalmi szerepe is.
Csernobil kérdése
Az elmúlt napokban nagy visszhangot kapott, hogy a Csernobili Atomerőmű orosz elfoglalása, illetve az, hogy megemelkedett a radioaktív sugárzás. Nos, ettől (EGYELŐRE) nem kell félni. A nagy rotációjú harci járművek felverték a radioaktív port, ez helyben megemelte a sugárzás mértékét, de távolabb nem okoz veszélyt. Csernobil annak ellenére nukleáris létesítmény, hogy a termelés leállt. A sugárzó atomhulladék viszont ott van, ugyanakkor -ahogy az előbb írtam- egyelőre nincs hír bajról. EBBEN A PILLANATBAN NINCS! Sokkal nagyobb problémát jelent, hogy Ukrajnának négy működő atomerőműve is van. Kérdéses mi történik ezekkel a későbbiekben...
Kárpátaljai magyarság
Az Ukrajna nyugati felén élő magyarok számára akkor is tragikusak az események, ha Kárpátaján nincsenek harcok. NE IS LEGYENEK! Az ottani magyarok ukrán állampolgárok, elvihetik őket a frontra, Ukrajna védelmében.
Személyes szál
Borzalmas volt megélnem, amikor a szerb-horvát háborúban magyar lőtt magyarra, ugyanis a vajdasági magyarokat, jugoszláv katonaként vitték Horvátországba, ahol a szlavóniai magyarok védték a falvaikat. Így lőhetett magyar a magyarra, a szerb-horvát ütközetek során.
Zoltán vajdasági volt. Koszovóban esett el, Szerbia katonájaként, az albánok ellen. Édesanyja zokogva szorította a kezemet, úgy mondta:
„EZ NEM A MI HÁBORÚNK!”
Mindez igaz azokra a kárpátaljai magyarokra is, akik talán életükben nem jártak Dombaszban, Krímben vagy Luhanszkban, esetleg Kijevben sem.
Fontos személyes megjegyzésem:
Sokszor leírtam már: a székely nem román, a felvidéki magyar nem szlovák, a vajdasági magyar nem szerb, a kárpátaljai magyar nem ukrán. Szíven üti őket (és engem is) ez a sokszor hallott, végtelenül bántó jelző. Őket egy igazságtalan döntés (Trianon) szakította el tőlünk, nem ők hagyták el a határt, a határ hagyta el őket. egy kárpátaljai magyar akár ötször is cserélhetett állampolgárságot úgy, hogy a faluját nem hagyta el:
-1920-ig Magyarországon éltek,
-Trianon Csehszlovákiához csatolta őket,
-A bécsi döntéssel újra Magyarországhoz kerültek,
-A II. Világháború végén a Szovjetunió részei lettek,
-1991 óta Ukrajnában élnek.
Sorsverte nép az ottani magyar, az utódállamok közül ott élnek a legnyomorúságosabb körülmények között. NEM SZABAD ŐKET BÁNTANI, MINDEN MÓDON SEGÍTENI KELL ŐKET! Most félre kell tenni a sokszor hangoztatott „kire szavaz, miért szavaz”, stb... vitákat is. Háború van, emberek élete a tét, annál nagyobb értéke pedig semminek sincsen.
A vajdasági magyarokra végzetes csapást mért a délszláv vérfürdő: az egykor 440.000-es magyarság száma ma már a negyedmilliót sem éri el, a sokkal kisebb létszámú horvátországi magyarok falvait feldúlta a háború, ők is jelentősen megfogyatkoztak. Ukrajnában is haltak meg magyarok, korábban és a napokban is. A félelmükben, okkal és joggal menekülők közül lesznek, akik sohasem akarnak majd visszatérni lakóhelyeikre. Az amúgy is tragikus létszámfogyásnak a mostani események döntő lökést adhatnak.
Újabb személyes megjegyzés:
Vannak kisebbségek és kényszerkisebbségek. Az előbbi csoportba tartozom például én is, akinek a családja évszázadok óta Magyarország (korábban a monarchia) lakója. Nekem horvát az anyanyelvem, a kultúrám, horvát zenét hallgatok, de piros-fehér-zöld a zászlóm, magyar a hazám és a himnuszom. Egy magyar-horvát meccs során a magyaroknak szurkolok.
A kényszerkisebbségek ugyanakkor másként állnak ehhez: egy székelynek nem a román a himnusza és nem a románoknak szurkol egy magyar-román meccsen, így az Ukrajnában élő magyarok is sokkal inkább kötődnek a népükhöz, mint a jelenlegi államszervezetükhöz. Így vagy úgy: hiába ukrán állampolgárok, EZ NEM AZ Ő HÁBORÚJUK! Az övék sem!
A háború lehetséges következményei
Alapjában azt kellene megértenünk, hogy mit akar Vlagyimir Putyin. Ahogy fentebb írtam: egyértelműen hiszem, hogy Donyeck, Luhanszk és a határon túli oroszok védelme „csak” egy ürügy volt. Ilyet kérdéseket erélyes diplomáciával, kemény politikával, de nem esztelen háborúval, rakétákkal szoktak rendezni. A legnagyobb félelmet az adja, hogy saját magán kívül talán senki sem tudja, hogy mi Putyin valódi célja. Az az egy kiszámítható, hogy ez az ember kiszámíthatatlanná vált. De ha nem a határon túli oroszok védelmezése a fő cél, akkor micsoda?
Talán:
-a NATO megfegyelmezése,
-Oroszország világhatalmi státuszának megerősítése,
-a Szovjetunió valamiféle orosz vezetésű felélesztése (természetesen nem a nevében).
Segíthetnek-e a szankciók?!
Rövidtávon nem ez fogja eldönteni a háborút. Az orosz elnök biztosan tudta, hogy szankciókkal néz majd szembe. A rubel halálos sebet kapott, az orosz bankok, a vezető légitársaságok, az oligarchák, más pénzemberek, külföldi befektetések, vagyonok szintúgy. A szláv lelket ugyanakkor ismerni kell: az esküvőn levegőbe lövöldöznek, egyes kérdéseket kizárólag érzelmi oldalról közelítenek meg; a „szerb anyaföld” legalább annyira a legfontosabb a szerbeknek, mint „Oroszország anyácska” az oroszoknak. És akkor újra: Szerbia közel sem Oroszország!
Viszont: pár nap alatt az oligarchák rubel-milliárdjai váltak értéktelenné, dolgozók tömege lesz munkanélküli, szülőkhöz, feleségekhez érkeznek a hírek gyermekeik, férjeik haláláról. A sok csepp előbb-utóbb tengerré válhat. Most (még) erőszakkal leverik a béketüntetéseket, a propagandájuk is harsogja az igazukat, de ki tudja meddig...
Az orosz fiatalok ma már nyugatosak és sokkal kevésbé érdekli őket a politika, mint a Forma1, a sajtburger vagy a kedvenc rockzenekaruk. Ezeket most mind elveszik tőlük. Nem lesz nyugati út, kedvenc márkás cipő, nyugati zenekar koncertje. Apró cseppek ezek (is), ám a gazdasági összeomlás mellett ez is lehet egy apró csepp. Előállhat olyan pillanat, amit már Putyin sem tud kontrollálni az erőszakszervezeteivel. Kérdés csak az: mit tesz még előtte...
A világ figyel és mérlegel. Egy olyan ember, aki körbe van véve piros gombokkal, kiszabadította a szellemet a palackból. Bár a többség elítéli őt esztelen tettéért, igenis vannak, akik már a saját problémáikra (is) figyelnek. Arra, hogy mennyire lehet példa ez mások számára.
Kína távolságtartása látványos. Azé a Kínai Népköztársaságé, amely a kezdetektől fogva magáénak vallja Tajvant (a Kínai Köztársaságot).
Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben. Az a Szerbia, amely 2008-ban tulajdonképpen elveszítette déli tartományát, Koszovót, amelyet a világ fele elismer, a másik fele pedig nem. Ott vannak a boszniai szerbek, vezetőjük minden álma, hogy kiváljanak az ingatag Bosznia-Hercegovinából. A „Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat” azonnal elismerte Venezuela, Kuba, Nicaragua, Szíria és Jemen. Nagyon nem véletlenül.
A jövő ugyan teljesen bizonytalan és főleg egy emberen múlik, egy dolog azonban biztos: a világ soha többé nem lesz olyan, mint korábban volt.
Vlagyimir Putyin sokkolta a világot és félő, hogy ebben -szó szerint- nem ismer határt!
Hát, ennyi az én helyzetértékelésem, hangsúlyozottan a jelenlegi történések alapján. Ugyanakkor van az egésznek egy érzelmi része is.
A bomba előbb villan, aztán dörög. Félelmetes a képe, a hangja és a hatása. Borzalmas érzés a bombázások idején óvóhelyen aludni, nekem sajnos volt benne részem, nem egyszer, nem is kétszer. NEM AZÉRT SZÜL EGY ÉDESANYA GYERMEKET, HOGY ELTEMESSE!
Háború van, ártatlan emberek halnak meg a frontvonal mindkét oldalán. Sebet kap a világgazdaság, a nemzetközi kapcsolatok és a diplomácia, de mindez eltörpül kisgyermekek halála mellett. egy ember halála is pontosan egyel több a szükségesnél, most pedig nem egy ember hal meg! Városokat, lakóházakat lőnek, emberek testét és lelkét nyomorítják, s veszik el tőlük a jövőt!
Személyes véleményem:
Ami történik, az katasztrófa! Most nem érdekel, hogy pár év múlva mit mondanak majd ilyen-olyan bíróságok és szakértők. Sír a lelkem, hogy ártatlanok halnak meg egy ÉRTELMETLEN várontásban!
Lehet sorolni kölcsönös sérelmeket, rész-, vagy teljes igazságokat, amit ez az ember most tesz, arra nincs indok és nem lehet magyarázat sem!
Isten nyugosztalja a háború áldozatait, Isten óvja a szenvedőket!
Vujity Tvrtko
Utóirat: Tudom, hogy írásom nem rövid, ugyanakkor igyekeztem átfogó képet festeni. Amennyiben hasznosnak találod, kérlek, oszd meg a faladon, hogy a barátaidhoz is eljusson. Köszönöm!
Utóirat 2.0: SOHA TÖBBÉ HÁBORÚT!
Utóirat, egyben frissítés 3.0: olvasom egyes kommentjeitekben az ukránok bűneit, Amerika bűneit. Senki nem mondta, hogy nem hibáztak, sőt: magam is írok erről. Ugyanakkor senki sem relativizálhatja a polgári lakosság, nők, gyerekek, ártatlan emberek lebombázását és halálát. Semmilyen oldalon! A bűn az bűn, akárki is követi el, és az egyik nem mentheti fel a másikat
Tiszteletben tartva a véleményét, egy dologgal nem értek egyet
Azzal, hogy a csapatkivonás az Egyesült Államok csúfos afganisztáni "fejvesztett menekülése".
Azt feltételezem, Biden tudta, mire készül Putyin, s még időben kivonta a csapatokat Afganisztánból, ahol amúgy is értelmetlenség volt már állomásoztatni a haderőt.

Ahol ennyi ideig nem sikerül elfogadtatni/ nem akarják a "nyugati típusú" demokráciát, ott nem érdemes maradni, pláne úgy, hogy a putyini agresszió jelei érzékelhetők lehettek. Bidenék láthatták ezt, hiszen régóta jelzik, hogy gond lesz.
Biden szerintem okosabb, mint ahogyan most sokan állítják.
Legalábbis tapasztaltabb.
 
Milyen logikat keresel? lerohan egy fuggetlen orszagot es lo mindent ami szeme ele kerul, civil embereket, korhazat meg sajat nepet is. Feyegeti a vilagot nukleralis arzenal a kezeugyebe.
Az ok sem vilagos ,mert nem lehet nemzetkozi szerzodeseket atirni es uj hatarokat kitalalni. Azert nem az ukranok mentek Moszkvaba hanem ok Kijevbe.
 
Hinni a templomba kell.
Hallgasd a M1 mert az kell neked hogy happy legyel, en maradok a sajat elkepzelesemnel, legkevesbe erdekel az M1 mit hantazik ossze, vagy hallgat el.
Pedig azt kell hallgatni a kormánypártiakat megerősíti az ellenzékieket meg eltántorítja az ilyen szóhasználat.
Az hogy ez egy szövegkörnyezetből kiragadott mondat rész az nem csak az M1 tette hanem az hogy van mit kiragadni .
 
Kocsis Mate nyilatkozta
Magyarország nem küld katonát és nem küld fegyvert Ukrajnába” – nyomatékosította, kiemelve: nem kívánunk ebben a konfliktusban részt venni.


Szoval jo lenn ha a tenyeket nem takarnad ki.
Azért mert POLITIKUS. Aki tudja hogy lesz még holnap is. S ki tudja mennyire lehet számítani a nyugatra. Főleg hogy eddig is távolságtartás volt a politika középpontjában.
Ráadásul nézi a választói hangulatot is!!! Az emberek segítőkészek de, realisták. Tudják hogy minek menjünk szembe a széllel. A szelet uralni kell. És azzal nem sokra mennek ha szembeköpik mert csak visszajön ránk...
Igen egy reál politikus így beszél persze a tettek az lehetnek mások.
 
Orbán vétózta meg 2014-ben Ukrajnának a NATO-ba lépését.
A magyar miniszterelnök a mai napig Ukránellenes és pro Orosz, Belorusz politikát folytat.

Érdekes, hogy ha egy Orbán kormány van hatalmon égnek az országok körülöttünk.
Alig léptek be a Magyarok a NATO-ba 1999 március 12.-én, két héttel később a fronton találta magát.

"Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság a NATO-hoz csatlakozva biztosítsa az ország védettségét?" - hangzott a népszavazás kérdése. A választók 85,33%-a igennel válaszolt.

Aztán a Boszniai háboru idején a Magyaroknak inába szállt a bátorságuk, Orbán Viktor miniszterelnök február végén bejelentette, hogy Magyarország még technikai vagy egyéb segédcsapatokkal sem vesz részt a Jugoszlávia elleni katonai akciókban. Magyarország csak a légterét és a repülötereket bocsátotta a NATO rendelkezésére.

Én pacifista vagyok de Orbán verziója 1956-ról mindig meghökkent amikor a gyerekeknek hamis hösöket prezentál, csak ha ki kell állni valamiért akkor lebújik. Orbán az Europa ellenes, pro Orosz és Kinai politikájával Putyin kezére játszott, most meg azt akarja bemesélni, hogy megvéd bennünket az összetűzéstől.

pesti-srac2.jpg
Mit akartál volna a Jugoszlávia ellen magyar haderővel??? Nulla még most is.
Vágóhídra nem küldte az embereket íme egy reál politikus!
Ne szakadj már el a valóságtól.
Hamis hősök?? A hősök azok lesznek lehet kreálni de, csak azok maradnak akik példaképek.
 
A Fidesz össze vissza hazudik, kiforgatja az ellenzéki politikusok szavait, hozzá költ.

Azt csodálom, hogy szinte az összes Fideszes parlamenti képviselő, reggeltől estig a Facebook elött üll és hamis propagandát terjeszt de olyan átlátszó hazugságokkal, hogy csodálom, hogy nem sül le a képükröl a bör.

Hadházy jól csinálta, hogy a közmédia riporterének megmondta, hogy csak élöben ad neki választ.
Erre a riporter megfenyegette Hadházy-t, hogy "nyilatkozási kötelezettsége van" :)




Demokrácia Orbánisztánban, parlamenti képviselőknek napokon keresztül nincs lehetőségük egy közmédia szerkesztövel beszélni.

Így jártak!!!
Amikor lehetőségük volt nem éltek vele. Most meg sírnak hogy választópolgárok segítsetek rajtunk!
Amikor kigolyózták egymást a hatalomért akkor megsértődtek hogy kiderült hogy mit csináltak vagy nem.
Kínlódjatok meg a sikerért.
 
most hogy mondod tenyleg el is felejtettem
hogy minden magyar faluban minden paraszthazon ott fenylik 8-10 napelem panel
a faluszeleken meg a legelon a napelem panel erdo ugy ezer tabla minimum a falu teljes energia ellatasara

vagy keverem ? - mert mindezt Floridaban lattam mo-n meg csak a fenekig nyomort
Ismerek olyan községet ahol már negyven éve van lefojtva a geotermikus kút mert nem tudnak dűlőre jutni a tulajdonjogról...
 
Márki-Zay az ellenzék miniszterelnökjelöltje.

Nem kedvencem, mert túl merevnek tartom, sok mindennel nem tudok szimpatizálni, de tartom magam ahhoz a megállapodáshoz, ami az előválasztás után köttetett, ráadásul 1 ember azok közül, akik majd az ország vezetőit alkothatják.
Első mondatodat.Át kell értékelni:
Igaz a hivatalos kinyilatkoztatásban.
De valójában egy kolonc.
Itt ezen kell elgondolkodni ki Ő.
Miként került oda és ez milyen pályát indított el.
Hogy bekerült oda az azért történt. mert berobbant hirtelen(én erre mondtam felvetette az ár)amikor megindította országos ambícióit.Az önkormányzati sikerekor 2018 ban megnyerte,már ekkor is kapott párt és civil támogatásokat.
Innentől kezdve a politikai média felkapta Szerepe felértékelődött Ö maga is megérezte talán nyílik rá még több lehetőség neki itt a pillanat
Ekkor lépett és bejegyeztette az MMM mozgalmat (egyesületként)
És megékezte szervező tevékenységét a Kossuth körökkel
Itt eddig még nem volt nagyon feltűnően látható semmi.
De már ekkor létezett az önkéntes szerveződései 100 településen összesen 6000 önkéntes hívő
És eljött a 2021 ben az előválasztási kezdeményezés ebbe MZP úgy robban be az előbb elmondott történet miatt mint egy üstökös hatalmas lehetőséget láttatva aMZP által hozott tömegben
És az ellenzéki előválasztást kezdeményező CVB Magyar György (ügyvéd)
Ki ugyanakkor az MMM elnökségi tagja is.
Ebbe a CVB-be is úgy robbant be MZP
Ekkor már bemutatkozó kampányt is szervezett mi felkerült a YouTube-ra
A még inkább berbbanás innen mint az orkán állt elő
Az egyesült ellenzék létrejöttekor CVB valódi pártok közzé reménykét úgy került oda.
Hogy már számolni kellett látszólagos sikerével
És előállt a helyzet mivel nem tudtak igazából mit kezdeni a pártként létező ellenzéki összefogást akarók.
Kihagyni se látszott lehetségesnek se érdemesnek.
A bevétele pedig előidézte ezt a mostani helyzetet.
Kiderült róla nyert egy címzetes ökörségen a jelölt jelöltön.
Én még ebben se láttam hibát hogy ilyen volt.
Mert kell egy megjeleníthető arc.
A hiba abban állt elő:Túl dimenzionálták ennek személynek a fontosságát
A hangsúlyt nem ezekre kellett volna tenni hanem az eredeti célra
Ami az egyéni képviselőket előválasztotta

A kommunikáció is itt lett rossz hangsúlyra téve.
Áttértek a ki lesz az Orbánt kihívó személye
És ekkor már látszani kezdett
Az MZP üstökösként berobbanása nem csak jó,hanem rossz is.
Kiderült hiába a viszonylagos nagy támogatottság.
Vele nem igen lehet nyerni. És így vált kolonccá.
Kolonc mert hoz is konyhára (szavazatokat).De összeférhetetlensége és szószátyársága miatt taszít is
És ez taszítás nem az MMM szimpatizánsokat csökkenti
Hanem teljes összefogást támogatókét
Így már sokkal jobban érthető mi az kolonc
Vinni kell tovább letenni nem lehet.
Ha letenné az egyesült ellenzék.
Akkor jönne máris látszó szöveg bomlóban a 6 párti.
Ezért vinni kell tovább a koloncot
De ha viszik MZP tovább mutatja nem igazi politikus szerepét karakterét.
Bajt bajra halmoz.

Ezzel a tényfeltáró elemzés véget ért.

Jön az amit mondtál: "de tartom magam ahhoz a megállapodáshoz, ami az előválasztás után köttetett, ráadásul 1 ember azok közül, akik majd az ország vezetőit alkothatják."
Mivel tetartod magad ahhoz, mert ha nem tartanád hitelesség vesztés lépne fel Az a kolonc gondolat esetét mutatja (a se vele se nélküle)
Ez igaz:"1 ember azok közül, akik majd az ország vezetőit alkothatják"
Én is mondom ezt
De ezzel is bökkenő van Gagamail
Ppolitikai nyilatkozatokban elismerték az ellenzék hivatalos vezetőjének
Valamint a rafinált Gyurcsány is azt nyilatkozta a hivatalos miniszterelnök jelölt MZP
Ez taktikai lépésnek jó.
de rossz hosszútávú gondolat
Mert a z MZP a választásig még szétrombolhatja az egyesülés sikerét lehetőségét
Gagamail erre mondtam bökkenő a mondatod: 1 ember azok közül, akik majd az ország vezetőit alkothatják"
felületesen igen de még a választásokig annál sokkal több
az egész létét veszélyeztető le nem tehető kolonc.
Ne nevezze senki bűnbaknak MZP-t az esetleges kudarcért
A hibás az aki túl nagy jelentőséget tulajdonított a kihívó jelölt jelölt személyében
És elhagyta az eredeti lényeget a 106 helyen 1 az 1 ellen kommunikációt
Tehát a kommunikáció eltolódása miatt a felelős ez.
Az se lett volna kötelező úgy nyilatkozni:ki az ellenzék hivatalos vezetője
Miniszterelnök jelölt jelölt elég lett volna.
Ezek hivatalossá tevő nyilatkozatok, hozzájárultak MZP realitás érzékének további vesztéséhez.És előidézi: beszél beszél és azt hiszi valaki.

utóirat:

Én is megtehetném hogy nem elemzem ki őkelme személyét megteszi azt a Fidesz média
De hozzátartozik a valósághoz és hátha lehet tenni valamit
hisz csupán szidni semmit nem érdemes
Őkelme személyét szidja kormánypárt.Az előválasztás hibáit nem szidja
Én is csak azt írtam le nem kellett volna bevenni, egy nem politikusi alkatút a pártok közé mert kiderül nem ért a politikához És ez legyen intő jel minden civil számára
nem jó civilként politikusnak hinni magát senkinek
Ahhoz kell a pártépítés évekig tartó tapasztalata

Márki-Zay az ellenzék miniszterelnökjelöltje.

Nem kedvencem, mert túl merevnek tartom, sok mindennel nem tudok szimpatizálni, de tartom magam ahhoz a megállapodáshoz, ami az előválasztás után köttetett, ráadásul 1 ember azok közül, akik majd az ország vezetőit alkothatják.
 
Utoljára módosítva:
Több mint 62 ezren léptek be csütörtöktől szombat éjfélig a magyar-ukrán határon Magyarországra – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság még vasárnap a rendőrségi honlapon. Siewert András, a Migration Aid vezetője lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta: szerinte 90 százalékuk csak néhány napot marad Magyarországon, mert Nyugat-Európából értük érkező barátokkal, rokonokkal utaznak tovább leginkább Ausztriába vagy Németországba. Így becslése szerint jelenleg legfeljebb 10 ezer menekült elszállásolása a feladat Magyarországon.
 
Vissza kell tekinteni a tortenelembe, Putyin mint gyoztes hatalom /II.v.h./ugy gondolja sokkal jobban kene alllniuk mint a vesztes Nemetotszagnak. A Szovjetunio ugy ahogy de ment elore, igaz ugy, hogy minden szoci orszagbol vitt amit ert , adtak vagy nem, de a jobb pozicio remenyeben tejelt minden orszag.
A kapitalizmus es a szocializmus szoges ellentetben vannak. Rendszervaltas ujabb veszteseg az oroszoknak.
Ertheto hogy mindegyik ki akart szallni ebbol a komcsi klubbol, Garanciat csak a NAto adhatot, ujabb veszteseg hogy a NAto egyre kozelebb kerult Moszkvahoz ha csak a km tavolsagot nezzuk. A csod szelen allnak es arra gondolhatott hogy visszaallitja a teruleteket az o poziciojanak megfelolen NAGY orosz vilaguralom.
Tevedesbe van mert a nemeteket ugyan visszaszoritotta es minden orosz akar az eletet adta a nagy honvedo haboruba mert a hazajukat vedtek. A hatalom elvette a realitas erzeket Putyinnak. Eleve a kapitalizmussal nem lehet igy versenyezni . A korupcio csak gazdag embereket termel ki es nem sikeres penzt csinalo vallalkozasokat.
Meszarosbol se lesz olyan sikeres uzletember amit maga termel meg hanem csak a lopott penzt orzi.
Ez a haboruba alapveto dolgokkal nincs tisztaba Putyin haduzenet, nincs, A civil lakossagot halomra lovik korhazakat lakotelepeket, ezek haborus buncselekmenyek. KAtonailag is pancser vezetes van ahol a tankokbol el tud fogyni a benzin mikor olaj nagyhatalomnak kepzeli magat.
Putyinnak is Grazba kene menni es kuraltatni magat. O mar nem lesz nyertes soha. HA nem tudjak levaltani akkor megnagyobb nyomorba fogja donteni az orszagat. A tozsde ma ki se nyitott, szerintem csak szankciokkal lehet es kell majd terdrekenyszeriteni. KAtonailag egyre erosebb pusztitobb fegyvereket fog hasznalni a gyozelem remenyebe es egyre tobb aldozat lesz.
A haboru mindig ujrafelosztasrol szol teruleti gazdasagi stb.
Semmilyen anyagi forras nincs a regi fegyverzetek ami rengeteg van nekik azzal nem lehet nyerni fejlett orszagok ellen. A haboruskodas rengeteg penzbe kerul.
 
Vissza kell tekinteni a tortenelembe, Putyin mint gyoztes hatalom /II.v.h./ugy gondolja sokkal jobban kene alllniuk mint a vesztes Nemetotszagnak. A Szovjetunio ugy ahogy de ment elore, igaz ugy, hogy minden szoci orszagbol vitt amit ert , adtak vagy nem, de a jobb pozicio remenyeben tejelt minden orszag.
A kapitalizmus es a szocializmus szoges ellentetben vannak. Rendszervaltas ujabb veszteseg az oroszoknak.
Ertheto hogy mindegyik ki akart szallni ebbol a komcsi klubbol, Garanciat csak a NAto adhatot, ujabb veszteseg hogy a NAto egyre kozelebb kerult Moszkvahoz ha csak a km tavolsagot nezzuk. A csod szelen allnak es arra gondolhatott hogy visszaallitja a teruleteket az o poziciojanak megfelolen NAGY orosz vilaguralom.
Tevedesbe van mert a nemeteket ugyan visszaszoritotta es minden orosz akar az eletet adta a nagy honvedo haboruba mert a hazajukat vedtek. A hatalom elvette a realitas erzeket Putyinnak. Eleve a kapitalizmussal nem lehet igy versenyezni . A korupcio csak gazdag embereket termel ki es nem sikeres penzt csinalo vallalkozasokat.
Meszarosbol se lesz olyan sikeres uzletember amit maga termel meg hanem csak a lopott penzt orzi.
Ez a haboruba alapveto dolgokkal nincs tisztaba Putyin haduzenet, nincs, A civil lakossagot halomra lovik korhazakat lakotelepeket, ezek haborus buncselekmenyek. KAtonailag is pancser vezetes van ahol a tankokbol el tud fogyni a benzin mikor olaj nagyhatalomnak kepzeli magat.
Putyinnak is Grazba kene menni es kuraltatni magat. O mar nem lesz nyertes soha. HA nem tudjak levaltani akkor megnagyobb nyomorba fogja donteni az orszagat. A tozsde ma ki se nyitott, szerintem csak szankciokkal lehet es kell majd terdrekenyszeriteni. KAtonailag egyre erosebb pusztitobb fegyvereket fog hasznalni a gyozelem remenyebe es egyre tobb aldozat lesz.
A haboru mindig ujrafelosztasrol szol teruleti gazdasagi stb.
Semmilyen anyagi forras nincs a regi fegyverzetek ami rengeteg van nekik azzal nem lehet nyerni fejlett orszagok ellen. A haboruskodas rengeteg penzbe kerul.
A meglepően erős és széleskörű szankciók nagyon megroppantják az anélkül is elég gyenge orosz gazdaságot, putyin elvtárs sok elemző szerint nagyon elszámolta magát, nem gondolt ilyen gyors és erős gazdasági válaszra.
A háború önmagában is drága, igy a kettő együtt nagyon megterheli a büdzsét, az ember nem tud nem arra gondolni, a SZU is gazdasági okok miatt bomlott fel végül
Még Kina se állt mellé, igaz el se itélte, de ha onnan kap is majd gazdasági segitséget, azon nagyot fog bukni, mert rossz pozicióból kell tárgyalnia egy gazdaságilag sokkal erősebb féllel. Egyébként meg Kina max azért áll valamennyire mellette, mert mindketten usa-ellenesek, de ők is örülnének egy alaposan meggyengült oroszországnak, a ritkán lakott Dél-Szibériára régóta fáj a foguk még ha prioritásban az joval Tajvan mögött van.
 
Kina argus szemekkel figyeli a fejlemenyeket. nem mentesek ok se a nagyhatalmi vagyaktol.
Szamolnak hogy ha ok ilyen helyzetbe kerulnek nekik ez mibe is fajna.....maris ovatos az orosz tamogatassal.
Aki exportbol el annak a legjobb kapcsolatokat kell kialakitani mindenkivel, mert a haboru az nem referencia agreszorok kizarjak magukat ebbol a klubbol. Az oroszoknal is a polgari repules berelt repulokon tortenik mint ano a MAlevnal. Usa ellenesek a kinaiak, de inkabb uzletelnek olyan orszaggal ahol stabil a gazdasag. mint most a csodszeles levo oroszoknak elkoteleznek magukat.
 
Meg tudod nekem mondani, hogy mi abban a logika,hogy az OROSZ csapatok a saját népüket lövik? Mert Harkov 90 %ban orosz nemzetiségü és 85 % CSAK OROSZul tud??
bár kifacsart logika, a degenerált putyini értékrend szerint érthető: Harkov ukrán város, ellenáll, el kell foglalni és pont. Ha meghalt x ezer UKRAJNAI orosz, az nem szempont. Egyébként is, neki csak eleve ürügy volt az orosz kisebbség, ne legyen már senki ennyire ultranaiv, pont nem érdekli mennyien lesznek leirható járulékos veszteség :(
 
Első mondatodat.Át kell értékelni:
Igaz a hivatalos kinyilatkoztatásban.
De valójában egy kolonc.
Itt ezen kell elgondolkodni ki Ő.
Miként került oda és ez milyen pályát indított el.
Hogy bekerült oda az azért történt. mert berobbant hirtelen(én erre mondtam felvetette az ár)amikor megindította országos ambícióit.Az önkormányzati sikerekor 2018 ban megnyerte,már ekkor is kapott párt és civil támogatásokat.
Innentől kezdve a politikai média felkapta Szerepe felértékelődött Ö maga is megérezte talán nyílik rá még több lehetőség neki itt a pillanat
Ekkor lépett és bejegyeztette az MMM mozgalmat (egyesületként)
És megékezte szervező tevékenységét a Kossuth körökkel
Itt eddig még nem volt nagyon feltűnően látható semmi.
De már ekkor létezett az önkéntes szerveződései 100 településen összesen 6000 önkéntes hívő
És eljött a 2021 ben az előválasztási kezdeményezés ebbe MZP úgy robban be az előbb elmondott történet miatt mint egy üstökös hatalmas lehetőséget láttatva aMZP által hozott tömegben
És az ellenzéki előválasztást kezdeményező CVB Magyar György (ügyvéd)
Ki ugyanakkor az MMM elnökségi tagja is.
Ebbe a CVB-be is úgy robbant be MZP
Ekkor már bemutatkozó kampányt is szervezett mi felkerült a YouTube-ra
A még inkább berbbanás innen mint az orkán állt elő
Az egyesült ellenzék létrejöttekor CVB valódi pártok közzé reménykét úgy került oda.
Hogy már számolni kellett látszólagos sikerével
És előállt a helyzet mivel nem tudtak igazából mit kezdeni a pártként létező ellenzéki összefogást akarók.
Kihagyni se látszott lehetségesnek se érdemesnek.
A bevétele pedig előidézte ezt a mostani helyzetet.
Kiderült róla nyert egy címzetes ökörségen a jelölt jelöltön.
Én még ebben se láttam hibát hogy ilyen volt.
Mert kell egy megjeleníthető arc.
A hiba abban állt elő:Túl dimenzionálták ennek személynek a fontosságát
A hangsúlyt nem ezekre kellett volna tenni hanem az eredeti célra
Ami az egyéni képviselőket előválasztotta

A kommunikáció is itt lett rossz hangsúlyra téve.
Áttértek a ki lesz az Orbánt kihívó személye
És ekkor már látszani kezdett
Az MZP üstökösként berobbanása nem csak jó,hanem rossz is.
Kiderült hiába a viszonylagos nagy támogatottság.
Vele nem igen lehet nyerni. És így vált kolonccá.
Kolonc mert hoz is konyhára (szavazatokat).De összeférhetetlensége és szószátyársága miatt taszít is
És ez taszítás nem az MMM szimpatizánsokat csökkenti
Hanem teljes összefogást támogatókét
Így már sokkal jobban érthető mi az kolonc
Vinni kell tovább letenni nem lehet.
Ha letenné az egyesült ellenzék.
Akkor jönne máris látszó szöveg bomlóban a 6 párti.
Ezért vinni kell tovább a koloncot
De ha viszik MZP tovább mutatja nem igazi politikus szerepét karakterét.
Bajt bajra halmoz.

Ezzel a tényfeltáró elemzés véget ért.

Jön az amit mondtál: "de tartom magam ahhoz a megállapodáshoz, ami az előválasztás után köttetett, ráadásul 1 ember azok közül, akik majd az ország vezetőit alkothatják."
Mivel tetartod magad ahhoz, mert ha nem tartanád hitelesség vesztés lépne fel Az a kolonc gondolat esetét mutatja (a se vele se nélküle)
Ez igaz:"1 ember azok közül, akik majd az ország vezetőit alkothatják"
Én is mondom ezt
De ezzel is bökkenő van Gagamail
Ppolitikai nyilatkozatokban elismerték az ellenzék hivatalos vezetőjének
Valamint a rafinált Gyurcsány is azt nyilatkozta a hivatalos miniszterelnök jelölt MZP
Ez taktikai lépésnek jó.
de rossz hosszútávú gondolat
Mert a z MZP a választásig még szétrombolhatja az egyesülés sikerét lehetőségét
Gagamail erre mondtam bökkenő a mondatod: 1 ember azok közül, akik majd az ország vezetőit alkothatják"
felületesen igen de még a választásokig annál sokkal több
az egész létét veszélyeztető le nem tehető kolonc.
Ne nevezze senki bűnbaknak MZP-t az esetleges kudarcért
A hibás az aki túl nagy jelentőséget tulajdonított a kihívó jelölt jelölt személyében
És elhagyta az eredeti lényeget a 106 helyen 1 az 1 ellen kommunikációt
Tehát a kommunikáció eltolódása miatt a felelős ez.
Az se lett volna kötelező úgy nyilatkozni:ki az ellenzék hivatalos vezetője
Miniszterelnök jelölt jelölt elég lett volna.
Ezek hivatalossá tevő nyilatkozatok, hozzájárultak MZP realitás érzékének további vesztéséhez.És előidézi: beszél beszél és azt hiszi valaki.

utóirat:

Én is megtehetném hogy nem elemzem ki őkelme személyét megteszi azt a Fidesz média
De hozzátartozik a valósághoz és hátha lehet tenni valamit
hisz csupán szidni semmit nem érdemes
Őkelme személyét szidja kormánypárt.Az előválasztás hibáit nem szidja
Én is csak azt írtam le nem kellett volna bevenni, egy nem politikusi alkatút a pártok közé mert kiderül nem ért a politikához És ez legyen intő jel minden civil számára
nem jó civilként politikusnak hinni magát senkinek
Ahhoz kell a pártépítés évekig tartó tapasztalata
Ez teljesen igaz, pontosan így van.

Fölösleges túlhangsúlyozni a szerepét, ráadásul kontraproduktív is - sok ellenszenvet generál.
Ez így van, egyetértünk.
Ezért nem vele kell foglalkozni, hanem azzal, mi a célja az Orbán elleni fellépésnek.

Nem kell túldimenzionálni Márki-Zay szövegeit, sem felmagasztalóan, ahogyan sokan teszik, sem lenézően.

A célra kell koncentrálni, megtisztítani Orbánéktól a közéletet.
 
Putyinnak is Grazba kene menni es kuraltatni magat. O mar nem lesz nyertes soha. HA nem tudjak levaltani akkor megnagyobb nyomorba fogja donteni az orszagat. A tozsde ma ki se nyitott, szerintem csak szankciokkal lehet es kell majd terdrekenyszeriteni. KAtonailag egyre erosebb pusztitobb fegyvereket fog hasznalni a gyozelem remenyebe es egyre tobb aldozat lesz.
Leváltani?
Bár le lehetne!
Szerintem ez most nem lehetőség.

Megszabadulni tőle - más módon ..., hogy hogyan, képzeletünkre bízva.

Nagy kérdés, hogyan. S ki/kik, mikor.
Egy biztos szerintem, egy háborút nem egy ember működtet - Putyin mögött sokan lehetnek, akik támogatták a végső döntésben.

Ha az ő életüket, gazdasági szerepüket sikerül elérni a szankciókkal, talán gyengülhet Putyin támogatása.
Addig Ukrajnának ki kellene tartani.

A lakosság érdeke, sem az ukráné, sem az oroszé, nem szempont.
Ahogy adott pillanatban mi is feláldozhatók lennénk - nem kérdés.
Az igen, jól van-e így.


 
Így jártak!!!
Amikor lehetőségük volt nem éltek vele. Most meg sírnak hogy választópolgárok segítsetek rajtunk!
Amikor kigolyózták egymást a hatalomért akkor megsértődtek hogy kiderült hogy mit csináltak vagy nem.
Kínlódjatok meg a sikerért.
Miröl beszélsz?
 
Leváltani?
Bár le lehetne!
Szerintem ez most nem lehetőség.

Megszabadulni tőle - más módon ..., hogy hogyan, képzeletünkre bízva.

Nagy kérdés, hogyan. S ki/kik, mikor.
Egy biztos szerintem, egy háborút nem egy ember működtet - Putyin mögött sokan lehetnek, akik támogatták a végső döntésben.

Ha az ő életüket, gazdasági szerepüket sikerül elérni a szankciókkal, talán gyengülhet Putyin támogatása.
Addig Ukrajnának ki kellene tartani.

A lakosság érdeke, sem az ukráné, sem az oroszé, nem szempont.
Ahogy adott pillanatban mi is feláldozhatók lennénk - nem kérdés.
Az igen, jól van-e így.


Oligarhak penze zarolva, katonai azt se tudjak hol vannak es biztos vagyok nem valami nagy lelkesedessel mennek Chernobilba. Penz az nincs.
A valasztasi csalasok stb levalthato, ahogy Putyin nem valogat a modszerekbe kit hogy likvidal az sincs kizarva egyszer ot likvidaljak.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,162
Üzenet
4,809,854
Tagok
616,178
Legújabb tagunk
Pagacsan
Oldal tetejére