Ókovács levélben kérte az Opera énekeseit, hogy vallják magukat afroamerikainak

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Április 7.

Melitta - 2019 Április 7, 14:10
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Erre azért volt szükség, mert a szerzők örökösei állítólag megpróbálják megzavarni a ma esti Porgy és Bess című előadást.

  Az Operaház péntek esti Porgy és Bess-előadása szereplőinek alá kell írniuk egy dokumentumot, amelyen afroamerikainak vallják magukat. Az intézmény vezetése alighanem ezzel akar üzenni a mű jogtulajdonosainak, akik nem engedélyezték a feketékről szóló mű előadását fehér színészekkel.
  Az Index birtokába jutott egy levél, amelyet operaházi forrásunk szerint a péntek esti Porgy és Bess (magyar) szereplőinek küldött el a Magyar Állami Operaház művészeti titkára, és amelyben a következő szerepel:
  Kedves Művészek, Főigazgató Úr kérésére küldjük Nektek a következő kérést. Az előadás előtt az alábbi nyilatkozat aláírását kéri tőletek színházunk vezetősége, melyet nyomtatott formában odaviszünk Nektek: „Én, alulírott kinyilvánítom, hogy identitásomnak elválaszthatatlan részét képezi az afro-amerikai eredet és tudat. Ezért is külön öröm számomra, hogy George Gershwin Porgy és Bess című operájában felléphetek.”
  Forrásunk szerint minderre azért kerül sor, mert az a pletyka járja, hogy a mű jogtulajdonosai Budapestre jöttek, hogy megpróbálják megakadályozni a Porgy és Bess előadását, vagy már kezdés előtt, vagy előadás közben csapva botrányt. A levél és az intézkedés létezését megkeresésünkre Ókovács Szilveszter sem tagadta, kérdéseinkre azonban csak további kérdésekkel válaszolt, amelyekkel a jogtulajdonos kizárólag feketékből álló szereplőgárdára vonatkozó rendelkezéseit bírálja, és amelyeket a cikk végén közlünk.Taval
  Tavaly január végén botrányos körülmények között mutatta be Porgy és Bess című előadását az Operaház, ugyanis a darab szerzőinek örökösei ragaszkodnak ahhoz, hogy az előadást kizárólag fekete bőrű színészek adhatják elő, egyetlen fehér énekes nélkül. Egy ideig úgy tűnt, akár be is tilthatják az Opera előadását, mert nem feketék a színészek.

  Az ügy azóta elcsendesedett, most azonban az Index azt írja: az Operaház péntek esti Porgy és Bess-előadása szereplőinek alá kell írniuk egy dokumentumot, amelyen afroamerikainak vallják magukat.

  A lap birtokába jutott egy levél, amelyet az előadás szereplőinek küldött el a Magyar Állami Operaház művészeti titkára, és amelyben a következő szerepel:

  Kedves Művészek, Főigazgató Úr kérésére küldjük Nektek a következő kérést. Az előadás előtt az alábbi nyilatkozat aláírását kéri tőletek színházunk vezetősége, melyet nyomtatott formában odaviszünk Nektek: „Én, alulírott kinyilvánítom, hogy identitásomnak elválaszthatatlan részét képezi az afroamerikai eredet és tudat. Ezért is külön öröm számomra, hogy George Gershwin Porgy és Bess című operájában felléphetek.

  Az Index úgy tudja, a nyomtatvány kitöltésére most azért lehet szükség, mert a mű jogtulajdonosai Budapestre jöttek, hogy megpróbálják megakadályozni illetve megzavarni az előadást.

  A levelet és az intézkedést az Index megkeresésére Ókovács Szilveszter nem tagadta, azonban hosszú válaszlevelében többek között a következő kérdéseket tette fel:

  • Lehetséges-e ma a felvilágosult Földön, hogy embereket származásuk és/vagy bőrszínük alapján különböztetnek meg Auschwitz, Martin Luther King és hutu-tuszi népirtások után?
  • Milyen származás a „fekete” (all black cast), és miféle jegyek, netán géntérkép alapján kell igazolni?
  • Barack Obama egyik nagyszülője „fehér” volt: helyesnek tartaná, ha ő fellépne a Porgy és Bessben? Egyáltalán megtehetné?
  • Magyarországon élhet-e 14 operaszínpadra alkalmas szakmai állapotú, színes bőrű művész?
  • Nem gondolja-e úgy, hogy ezt az egész korhadt és szájszagú rendelkezést figyelmen kívül kellene hagynia valamennyi operaháznak?
  HVG

  upload_2019-4-7_8-10-35.jpeg
   
  ladybug7spots kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Április 7.

  1. eddy56
   eddy56


   Giacomo Puccini
   A fecske
   Erkel Színház

   W. A. Mozart
   Figaro házassága
   Csokonai Színház, Debrecen

   Giacomo Puccini
   Pillangókisasszony
   Erkel Színház

   Francis Paulenc
   A Kármeliták
   Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház


   Gregory Kunde Puccini-áriaestje
   Erkel Színház

   The Gershwins®
   Porgy és Bess®
   Erkel Színház

   Giacomo Puccini
   A Nyugat lánya
   Erkel Színház

   Engelbert Humperdinck
   Jancsi és Juliska
   Magyar Színház

   Camille Saint-Saëns
   Sámson és Delila
   Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház

   Richard Wagner
   A walkür
   Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház

   Giacomo Puccini
   Manon Lescaut
   Erkel Színház


   TO'pera Gálakoncert
   Tiszafüred Morotva Kerékpáros Pihenőpark

   Giuseppe Verdi
   Aida
   Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház


   Messa di Gloria & Lidércek
   Erkel Színház

   Giacomo Puccini
   Tosca
   Erkel Színház

   Giuseppe Verdi
   Az álarcosbál
   Erkel Színház


   MET Nyár 2019
   Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház

   Giuseppe Verdi
   Traviata
   Erkel Színház

   Gaetano Donizetti
   Az ezred Lánya
   Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház


   Operagála
   Margitszigeti Szabadtéri Színpad

   Giacomo Puccini
   Triptichon
   Erkel Színház

   Georges Bizet
   Carmen
   Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház

   Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo
   Parasztbecsület / Bajazzók
   Margitszigeti Szabadtéri Színpad

   Giacomo Puccini
   Turandot
   Margitszigeti Szabadtéri Színpad


   Don Giovanni - ujjbábopera con Quartet
   RS9 Színház

   Pietro Mascagni; Ruggero Leoncavallo
   Parasztbecsület; Bajazzók
   Erkel Színház


   Halgattal Te mar az eletedben operat???????
   Hogyan irhatsz le olyan baromsagot, idezlek: 'Csak meg kell nézni milyen darabokra van pénz az országba.'
   Mi nem tetszik neked ezen a zenei programon?
   Ki a rasszista? Wagner? Puccini? Mascagni? Bizet?

   Folyamatosan irod a suket hamis allitasaidat!!!!!!!!!!!!

   Hol kormanybiztos Okovacs?????????
   2011-ben az volt!
   Aztan 2013-tol a foigazgatoja!!!!!!!!

   Mert hazudsz?
   Mert probalod teljesen lejaratni ezt az orszagot?
   Ezt tanultad?
   Ezert dicser meg a csaladod?

   Aki ilyen szintig megtagadja azt amiben elt, ahol szuletett, az nem tisztesseges ember!
   udvarfy és sidavoq kedveli ezt.
  2. Ernoe
   Ernoe
   Az én emlékeimben "kormánybiztos" volt az Ókovács és ez egy olyan feladat amit valószínű a művészi munkája mellett tud folytatni.
   -
   Nem tudom honnan másoltad ki ezt a "Repertoire-t" és hány évet ölel ez fel?
   Én mindenesetre hiányolok belőle darabokat amik bizonyos érzelmek és hangulatok kiváltására lettek a "kor hangulatának" megfelelően kiválasztva.
   -
   Majd elküldöm az én listámat. ;)
  3. eddy56
   eddy56
   Ez az aprilisi-majusi lehetoseg jegyrendelesre.
   Bocs hogy egy honapba nem fert bele minden, csak a zenes produkciok vannak benne!

   Az emlekeidet pedig jellemzoek, arra amleksz4el ami az allaspontodat erositi
  4. Ernoe
   Ernoe
   Az emlekeim termeszetesen nem a marol szolnak. Ahogy kezdtem fogalmam sincs mit akar a "kormanybiztos ad." Ezzel a darabbal?

   De te majd elmondod. Varom.
  5. Gagamail
   Gagamail
   Nekem ez jön be:

   Ernoe kedveli ezt.
  6. Melitta
   Melitta
   Tokody Ilona: Nem tudunk szót érteni Ókováccsal
   2012. június 27. 09:38


   Az Operaház évadzáró ülésének végén Tokody Ilona énekes tiltakozott a vezetés ellen. Tokody felszólalásáról Ókovács Szilveszter kormánybiztosnak az jutott eszébe amikor a „focimeccseket megzavarja egy meztelenül berohangáló férfi”.

   A Magyar Állami Operaház hétfői évadzáró ülése végén Tokody Ilona operaénekes, az Operaház örökös tagja felment a színpadra, hogy felolvassa az Operaénekesek Egyesületének állásfoglalását az elmúlt hónapok változásairól. Tokody tiltakozott a végbement változások ellen, véleménye szerint az Operaház „eddig is jól működött”. Úgy vélte, vissza kellene állítani a társulati tagságot, mert olcsóbb egy jól működő társulatot fenntartani, mint vendégművészeket foglalkoztatni. Tokody arra kérte az Operaházat vezető Ókovács Szilveszter kormánybiztost, hogy nyíltszíni vitán beszéljék át a problémákat. „Én vagyok az egyetlen örökös tag a világon, akit kirúgtak” – mondta a Kossuth-díjas énekes.

   A nagy tapsot kapó Tokody beszéde után Ókovács azt mondta, „erről az egészről az jut eszembe, amikor a focimeccseket megzavarja egy meztelenül berohangáló férfi.” A kormánybiztos úgy vélte, az operaénekes meghekkelte a rendezvényt, és elrontotta mások ünnepét. A kormánybiztos szerint az Operaház a panaszkodóknak, köztük Tokodynak is, milliókat folyósít.

   „Úgy jöttem ide, hogy meglépem ezt. Arcpirító és méltatlan volt, de nem tudtam mást csinálni. Nem egy nyelvet beszélünk Ókováccsal” – fogalmazott a Blikknek a rendezvény után Tokody Ilona.[​IMG]
   Nem egy diadal iv volt Okovacs igazgatonak valo kinevezese, jo par muveszt lapatra tett olyant akinek sokszorosa volt a teljesitmenye, tudasa csak nem volt kormanybiztos.
   Ernoe kedveli ezt.
  7. eddy56
   eddy56
   Békejobbot nyújtott egymásnak Tokody Ilona operaénekesnő és Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, így a művésznő március 13-án, az Operaház színpadán ünnepelhette pályafutásának jubileumi, negyvenedik évfordulóját. Kettejük szövevényes, olykor követhetetlen vitája még 2012-re nyúlik vissza, amikor Tokody nem kapott engedélyt arra, hogy riportfilmet forgassanak vele az épületben. Később a művésznő operaházi közalkalmazotti jogviszonya megszűnt, az intézmény évadzáró ülésén botrányos beszédet tartott, majd állítása szerint kitiltották az épületből.

   Ez 2017-es. Azert ezt se felejtsuk el!
  8. krabat1
   krabat1
   A nemzetthy érzület miatt.
  9. Melitta
   Melitta
   Mindenki tudja a storyt csinalhatsz itt szerecsen mosdatast , kormany biztos ur /Okovacs nem szereti ha kritizaljak, jo par komoly tehetsegu embert rugott ki.
   Gagamail kedveli ezt.
  10. Ernoe
   Ernoe
   -

   "Porgy and Bess" nemcsak a legjobb, hanem egyáltalán az első amerikai „Folk Opera"

   - A darabot azért lehet ritkán látni mert a jogörökösök szerint csak fekete szereplőkkel szabad előadni.
   - Ehhez tudni kell, hogy Gershwin idejében egy másfajta előadás elképzelhetetlen lett volna.
   - Az Amerikai operaházak faláról még nincs 70 éve, hogy eltűnt a "csak fehérek" tábla.
   - A koncert előadásokra nem vonatkozik ez az előírás, innen ismerjük Maria Callas interpretációját
   - Amerikában a mai napig nehéz egy fekete operaénekesnek egy szerződést kapnia kivéve "Otelló", "Aida
   - Olaszországban és Németországban az emberek elfelejtik a bör színét ha valaki a színpadon áll
   -
   Az emberi hangban az a csodálatos, hogy univerzális érzelmeket tud kiváltani bennünk és én félek, hogy a magyar kormánynak nem tetszene ha a darabban, ami érdekes módon egy "menekült-táborban" játszódik a magyar színpadon, a szimpátia legkisebb szikrája is átugrana a nézőkre egy fekete énekes láttán.
   -
   A Magyar kormány szisztematikusan azon dolgozik, hogy a színes-bőrűekben invázort, egy fenyegetést lássanak a polgárok, különösen az EP választás előtt. A nagyon emberi darab, ehhez is nyújt lehetőséget.
   Gagamail kedveli ezt.
  11. ladybug7spots
   ladybug7spots
   No igen...de sajnos ők már nem tudnak fellépni sehol...:(
   Gagamail kedveli ezt.
  12. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ah, értem...:D
  13. eddy56
   eddy56
   Az ember nem tudja atlepni a sajat arnyekat.
   Barmi vetodik fel, mindig, mindenbol politikat lehet csinalni.
   Olyan dolgokat igyekeznek a masok szajaba ragni emberek, amik messze nem azok amik!

   Menekulttabor...
   Mert egy elmeborultnak ez jott at, hat a kovetoi is ezt irjak, moondjak..
   A darab aktualizalva lett.
   New Orleans egy kozepuleteben jatszodik a Katrina hurrikan utan.
   Lehet menekulttabor persze...
   Sokan haborognak miert kell?
   Ugyan ezekv az emberek az Istvan a kiraly Alföldi fele rendezesen el voltak bajolva!
   Ahhhhh aktualizalta adarabot...
   Ebbol is latszik, teljesen mindegy mirol van szo, a lenyeg, hhogy ki csinaja.
   Tipikus van rajta sapka, nincs rajta sapka...

   Aztan az av kitetel, hogy csak fekete enekesekkel lehet eloadni ...
   A kitetel 1983-ban, Ira Gershwin halala utan kerult a koztudatba. Az Ő vegrendelete tartalmazta ezt a kitetelt.
   Az 1970-es evekben mutattak be eloszor az operahazban, akkor meg nem volt ilyen problema. Mara sajnos a politika annyira atitatott mindent, hogy faraszto lett a villag.
   Politikai korrektseg...

   Aki ismeri a jazzt, a msissisipi ddeltanal jatszott bluest, azt a fajta zenet ami kicsit mas mint az elfogadott, az imadja a darabot.
   Nem a politikai korrektsege miatt! Nem azert mert fekete emberek vannak benne, hanem mert szep!
   Aztan persze jon Ernoe es metgmagyarazza, hogy neeeeeem, hanem mert izeeeee
   Meg a menekultek, meg szinesboruek...

   Hat egy nagy xart!
   Azert mert szep!

   udvarfy kedveli ezt.
  14. eddy56
   eddy56
   Aki azt lesi, milyen szinu a bore annak aki jatsza, hat az egy rettenetesen elvarazsolt sznob, aki ezzel meg is kapta a bunteteset azert, mert olyan amilyen!


   udvarfy kedveli ezt.
  15. v. Orosz Árpád
  16. eddy56
   eddy56
   Kave es cigi mellett tunodom azon mar egy ideje, hogy mennyivel lenne hitelesebb szamomra egy eloadas, ha a masik nagyon amerikai muben a Capakat csak Puert Ricoi szineszeknek lenne szabad jatszani.
   Arra jutottam, hogy ezt nevezik rasszizmusnak :)
   Amikor kizarolagossa teszunk valamit, ami messze nem az :)

   v. Orosz Árpád kedveli ezt.
  17. Ernoe
   Ernoe
   Kedves Eddy56
   Térjünk vissza a témához.

   Miért kell a szereplőknek egy nyilatkozatot aláírni?

   Továbbá ha meg a darab csak "egyszerűen szép" akkor miért nem koncert formába adják elö?

   Nem tudom mit szólnál hozzá ha a Máté-passió végén Jézus egy nyúlként tamadna fel?
   Gondolom vannak történetek amik elveszítik az eredeti jelentésüket ha transzformáljuk.

   De félek a nyugalmazott "kormánybiztosnak" ez a célja.
   Ha tévedek győzzél meg elfogom fogadni.
   Utoljára módosítva: 2019 Április 9
   Gagamail kedveli ezt.
  18. eddy56
   eddy56
   Meg sem probalom!
   Amikor valaki erzelmi alapon kozelit meg dolgokat, nincs ertelme eszerveket irni!
   Muveszetrol egyebkent is csak barati tersasagban van ertelme vitazni, mert egyik embernek ez, a masknak az tetszik, es meggyozni a masikat a sajat velemenyunkrol teljesen hiabavalo!

   Azt ereznem fontosnak, hogy ne politikai alapon probaljuk meg kozeliteni a dolgokat, de ez itt teljesen ertelmetlen
   udvarfy kedveli ezt.
  19. Ernoe
   Ernoe
   Szerintem a beszélgetést indító cikk sem a partitúra megítéléséről szolt, hanem az énekesek orra alá tolt nyilatkozatról.
   -
   Továbbá nem értem miért lenne káros a darabbal kapcsolatos témákról beszélni?
   -
   Orbán Brüsszelbe minden alkalommal elmondja, hogy az őseink 1000 évvel ezelőtt jöttek lóháton Európába, hogy megvédjék a kereszténységét és a "déli harangszót" is a magyarok találták fel. Pedig a kutya se akart erröl beszélni.
   -
   Apropó, a operaház programjánál valahogy mellé nyúltál, kihagytad a Bánk Bán-t, a Passiókat, Háry Jánost és a "nevelő jellegű" dalesteket.
   -

   -
   2019 február, Bécs. Enjoy ;)
  20. eddy56
   eddy56
   Latod ezert nem erdemes veled vitazni.
   Amikor az ember azt hinne, hogyy ez egy normalis ertelmes ember, akkor egyszer csak kitor beloled a valosagod!
   Ez vaagy.
   Egy megkeseredett ember, aki mindenkit bantani, buntetni akar valamiert ami a multbol jott.

   Rettenetes monomanias gondollkodas ez. Okovacsot nem az alapjan itelni mmeg amit tett a magyar operahazert, hanem egy politikai velemenyt mondasz rola, es buszken kihuzva magad mondod, hogy dehat errol szolt a cikk.
   Igen, nagyjabol errol szolt.
   Ha a netet vegignezzuk szinte egy szo sem esik az operahaz muveszeirol. Magarol az epuletrol sem, ami egy kis ekszerdoboz!
   Az enekesekrol!
   Szo nincs sehol a nagyszeru balettkarrol!
   A nemzetkozi szintu korusrol!
   A rendezokrol!

   Sehol semmi!
   Okovacs van akirol te meg meg itt nehanyan kormanybiztoskent emlekeztek, politikai ledorongolo velemeny van...

   Ezert nem erdemes vitazni
   udvarfy kedveli ezt.

Megosztás