Új zsinagóga épül Ottawa belvárosában

Ottawa lehetett az egyetlen olyan G7-es ország fővárosa, amelynek centruma nem rendelkezett zsinagógával -- legalábbis 2015 óta, amikor bezárt és eladta épületét a Beth Shalom közösség.

De mint, ahogy a világon máshol is tapasztalhatjuk, a zsidó közösségen belül a Chabad mozgalom mutat leginkább növekedést, különösen a fiatalabb generációk körében. A napokban jelentette be egy fiatal üzletember, Harvey Finkelstein, hogy saját adományán keresztül, illetve az általa toborozott egyéb pénzekkel hozzák létre az úgynevezett Finkelstein Chabad Jewish Centre-t a belváros Sandy Hill nevű körzetében, pontosabban a 254 Friel Street alatt. Itt nem csak zsinagóga lesz, hanem könyvtár, közösségi termek és konyha is. Elsősorban a néhány lépésre lévő Ottawai Egyetem diákjait szeretnék megszólítani, valamint a Carleton és az Algonquin College hallgatóit is.

Finkelstein, a rendkívül sikeres Shopify nevű cég fiatal vezérigazgatója 500 ezer dollárt adományozott saját pénzéből, ezen kívül pedig 1 millió dollárt szerzett egyéb adakozótól. Chaim Boyarski rabbi volt a közösségi partnere ebben a kampányban.


Lindsay és Harley Finkelstein. Fotó: Ottawa Jewish Bulletin.
Számításaik szerint 2 ezer zsidó él Ottawa belvárosában, köztük 300 fiatal (diák és pályakezdő), ugyanakkor egyetlen zsinagóga sem létezik a centrumban. A Friel Street alatti épületet jelenleg renoválják és bár hamarosan üzemelni fog a központ, további 12-től 18 hónapig tarthat mire minden elkészül.

Harley Finkelstein Montreálban született és a McGill, illetve a Concordia Egyetemen tanult, először jogot. 2009 után csatlakozott az akkor éppen kibontakozó, ottawai székhelyű Shopify nevű vállalathoz, amely ma már évente csaknem 600 millió dollárnyi bevétellel rendelkezik. A vállalat egy, a digitális vásárlást és fizetést lebonyolító platformot hozott létre, amely Kanadán kívül is népszerű.

Az a környék ahol most Chabad központ nyílik korábban az ottawai zsidó közösség otthona volt. Ma már viszont ez a világ többnyire eltűnt. Annak utolsó maradványa a Rideau Bakery nevű kóser pékség, amely még mindig üzemel és helyi szimbólummá vált Kanada fővárosában.

Christopher Adam
 
Milyen egyszerű ez máshol. Igénye van a zsinagógára? Benyúl a zsebébe és ad rávalót a sajátjából, ha az kevés, akkor még gyűjt hozzá. Nem az adófizetők pénzét nyúlja le hozzá! Lehetne alkalmazni itt is ezt a módszert!
 
Milyen egyszerű ez máshol. Igénye van a zsinagógára? Benyúl a zsebébe és ad rávalót a sajátjából, ha az kevés, akkor még gyűjt hozzá. Nem az adófizetők pénzét nyúlja le hozzá! Lehetne alkalmazni itt is ezt a módszert!
Nos ez a normális a hivők összedobják a pénzt és építenek egy helyet ahol összegyülnek és jól érzik magukat.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,144
Üzenet
4,805,804
Tagok
615,906
Legújabb tagunk
Ikkaerika
Oldal tetejére