Ünnepeink: ÚJÉV - FARSANG

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Maria Eigl-Jelmezek és sminkek gyerekzsúrra és farsangra

Maria Eigl

Jelmezek és sminkek gyerekzsúrra és farsangra

"A beöltözés és a sminkelés a gyerekeknek és a felnőtteknek is nagy örömet szerez. Hiszen minden gyerek álma, hogy egyszer királylány, királyfi, bohóc, boszorkány, vámpír vagy egy macska jelmezébe bújjon. Segíteni szeretnék Önnek, hogy valóra válthassa gyermekei álmait. A bemutatott jelmezek nagyon könnyen, minimális varrástudással elkészíthetők. Tűző- vagy fércöltéssel szinte mindenki tud varrni, a többit pedig ragasztjuk. Gyermeke biztosan büszke lesz, hogy olyan saját készítésű, páratlan jelmeze van, amit nem lehet üzletben megvásárolni."
 

Csatolások

  • 164237.jpg
    164237.jpg
    16.8 KB · Olvasás: 111

KTGABI

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Nekem olyan kérésem lenne, ha valainek van valami farsangi előadásra 1.osztályosoknak,kis szerepléssel ötlete 14-es kis osztálylétszámról van szó. Mível mint mindenhol a szülők anyagi hozzáálhatósága változó a jelmezeket, pár szülő segítségével készítenénk.
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Farsangi köszöntő

Eladó lányok jártak farsangot köszönteni a Heves megyei Maconkán



Farsang, farsang három napja,
itt hagyott a lányok anyja.
Győjjék haza, Pesta bácsi,
mind eladták aj jányokat,
Kit görheér, kit máléér,
Bagi Katyit egy bimbóér,
ak kondásnét egy malacér,
ak kántornét egy szoknyáér,
a lovásznét egy csikóér.

Haja kincs, haja kincs, nekem vót, de már nincs,
elhagyott, aki vót, hol vegyek ollyan jót,
la-la-la, ja-la-la, hol vegyek ollyan jót?
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
images



A paraszti, népi hagyományok telis-tele vannak játékkal, ám a jelentésmező mindig két szélsőséges pólus felé tolódik, s az egészen könnyed játékosságtól a brutalitásig minden belefér: egy-egy jeles naphoz, időszakhoz fűződően jelképesen eljátsszák mindazt, ami velük nehéz életük során történik, történt vagy történhet, de néha egyszerűen csak megmutatják, ki a legény a faluban.
A farsangi szokásanyag ilyen szempontból igen gazdag. A felvonulós szokások játékai között előfordul(t) az álesküvő, a cigányvajda-farsangoló, a betyárfarsangoló, a halottasjátékok, az álbírósági tárgyalás, amelyben alakoskodókat vagy bábukat, illetőleg állatokat ítéltek halálra, és az állatokat ténylegesen kivégezték, megölték.

Tyúkverés, kakasütés

Farsangkor kedvelt játék volt a tyúkverő, amelyet a források szerint az egyházi és világi rendelkezések tiltottak már a századokkal ezelőtt is. Tyúkverőnek a falusi nép azon mulatságát nevezik, amikor a tyúkot egy földbe vert cövekhez kötik, s a legényt, akinek a szemét bekötik, néhány lépéssel hátravezetik, megforgatják, majd a cséppel agyon kell ütnie az állatot. A kakascséplés ugyanilyen módon történt. A legény, ha sikerült a művelet, a nap hőse lett. A „kivégzést” követően a kakast a kocsmában készítették el, elfogyasztották, s jól berúgtak. A kakasütés népszerű mulatság volt a XIX. században a szegedi nagytájon is.
A kakas megölésének egyik változata a kakasnyakvágás volt. A maszkos alakoskodók (turbános török, bíró, vádló) a kakast a bíróság elé állították, s felsorolták bűneit: az anyjával szerelmeskedett, sok feleséget tartott. A halálos ítélet elhangzása után az egyik töröknek öltözött maskara éles kardjával lemetszette az áldozat fejét, így a komédia véget ért. (A kakascséplés és változatai mára teljesen eltűntek a néphagyományból.)

Gúnárnyak-szakítás

A farsangi céhvigasságok a XVII. század óta el sem múlhattak lúdnyak-szakítás nélkül. Mészároslegényből így lett mester. A legények 12 órakor lóháton gyülekeztek, odébb egy kötél volt kifeszítve, középen a felkötött lúd függött. A kötelet csak annyira engedték le, hogy a szerencsétlen ludat a lóról el lehessen érni, hónalj alá lehessen szorítani. Ekkor hirtelen kifeszítették, a nyeregből kiemelt, levegőben kapálózó mészároslegény pedig mindenáron el akarta tépni a selyemzsinórral erősen befűzött nyakat az állat testétől. Ez nem volt könnyű, általában csak az arra kijelöltnek sikerült némi csalafintaság árán (titkon elvágták a zsinórt).

Cibere vajda és Konc király

A farsangi hagyománykör legrégibb rétegébe tartozó viaskodó, vetélkedő játékokon nem folyt vér, de az eredményt, akárcsak a gúnárnyak-szakításkor, előre lehetett tudni. A két megszemélyesített alak közül Konc a húst, a dínomdánomot, a farsangot jelképezi, Cibere a zsírtalan ételt, a böjtöt. Az évről évre ismétlődő párviadalt már a XVI. században említi Szkhárosi Horváth András. A csatát vízkereszt napján rendezik meg először, akkor Konc király győz, húshagyókor pedig Cibere vajda, a böjt ura, attól kezdve nem szabad húsos ételt enni, csak ecetes, túrós, fokhagymás ciberét.
 

l.kata

Állandó Tag
Állandó Tag
farsangi képkeret

Néhány farsangi képkeret...
 

Csatolások

  • 100540368.jpg
    100540368.jpg
    32.2 KB · Olvasás: 204
  • 96115101.jpg
    96115101.jpg
    32.9 KB · Olvasás: 221
  • carnival-frame-thumb7795124.jpg
    carnival-frame-thumb7795124.jpg
    48.5 KB · Olvasás: 173
  • ist2_5428557-balloons-frame-composition.jpg
    ist2_5428557-balloons-frame-composition.jpg
    60.9 KB · Olvasás: 180
  • farsang.jpg
    farsang.jpg
    11 KB · Olvasás: 210
  • party-frame-thumb5914690.jpg
    party-frame-thumb5914690.jpg
    72.3 KB · Olvasás: 216
  • ist2_5741381-balloons-natural-frame-composition.jpg
    ist2_5741381-balloons-natural-frame-composition.jpg
    63.4 KB · Olvasás: 179
  • party-invitation-frame_~k1718976.jpg
    party-invitation-frame_~k1718976.jpg
    43.9 KB · Olvasás: 194

Jenny36

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérlek segítsetek. Az ovisokkal 101 kiskutyának szeretnénk öltözni ahhoz kellene a film betétdala. Sajnos a címét nem tudom. Aki tud ebben segíteni nagyon megköszönném.
Eszter
 

marcsi_ka

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Rendőr, arab és tündér jelmezhez keresek verseket. Légy szíves segítsetek! Óvodai versre gondolok. Köszönöm
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Rendőr, arab és tündér jelmezhez keresek verseket. Légy szíves segítsetek! Óvodai versre gondolok. Köszönöm


Tali Gitta

Jelmezesek bemutatkozása
.........

Tündérkirálynőnek csipkés a ruhája,

csillog koronája, kopog topánkája.

Kacsalábon forog díszes palotája,

járnak is azt nézni csodák csodájára
.........
 

adrika923

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! Az óvodánkban a szülői munkaközösség minden farsangi mulatságban előad egy mesét. Ha valakinek van ötlete, vagy szerepekre felosztott szövege szívesen fogadnám! (pl. volt már a Hófehérke és a hét törpe az tetszett a gyerekeknek) Köszönöm
 

katicsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Rendőr, arab és tündér jelmezhez keresek verseket. Légy szíves segítsetek! Óvodai versre gondolok. Köszönöm


<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> TÜNDÉR: Tündérkislány vagyok én,

tavaszt hoztam és napfényt.
Kis szíved mit titkon vár,

ha jó leszel, valóra váll.


<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->
Arab fiú: In salah! Én vagyok az arab,
Nálunk most melegen süt a nap.
Púpostevén tevegéltem ideáig,
Homok helyett hóban járok most bokáig!

Arab lány: In salah! Az arab nők nagyon szépek,
Ezért fátyol fedi őket.
Víg zenére táncot lejtnek,
De tevére sosem ülnek.
 

5a501

Állandó Tag
Állandó Tag
Hófehérke

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! Az óvodánkban a szülői munkaközösség minden farsangi mulatságban előad egy mesét. Ha valakinek van ötlete, vagy szerepekre felosztott szövege szívesen fogadnám! (pl. volt már a Hófehérke és a hét törpe az tetszett a gyerekeknek) Köszönöm
Én éppen a Hófehérke dramaturgiáját keresem. Nem tudnád feltenni? Köszi
A gyerekeknek topicban találsz ilyen témát, hogy Színdarabok iskolai, óvodai előadáshoz. Ott lehet, hogy találnátok megfelelőt.
 

BÓSÁNÉANDI

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeretnék segítséget kérni. az osztályommal egyiptomi fáraóknak és rabszolgáknak szeretnénk beöltözni. Ennek megvalósítására, szeretnék kérni ötleteket.Előre is köszi. Várom a javaslatokat.:rolleyes:
 
Oldal tetejére