110 éves a Feszty-körkép

FREEDOM témája a 'Képzőművészet' fórumban , 2004 Május 17.

 1. FREEDOM

  FREEDOM Új tag

  110 éves a Feszty-körkép

  110 éve festette Feszty Árpád a magyarok bejövetelét ábrázoló világhírű, monumentális körképét. Több évi munka után 1894-re készült el a ma már világhírű alkotás Feszty és 12 festőtársa keze nyomán. Május 13-án Pünkösd vasárnapján avatták fel a mai Szépművészeti Múzeum helyén akkor állt Rotundában.

  [​IMG]
  Képforrás: Kortárs Magyar Festőművészek Portál

  110 éve festette Feszty Árpád a magyarok bejövetelét ábrázoló világhírű, monumentális körképét, amely ma az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban áll többszöri felújítás után, teljes szépségében. Az évfordulóról csütörtökön emlékeztek meg Ópusztaszeren – tudatta az Objektív Hírügynökséggel Nagy László az Emlékpark igazgatója.

  Több évi munka után 1894-re készült el a ma már világhírű alkotás Feszty Árpád és 12 festőtársa keze nyomán. Május 13-án Pünkösd vasárnapján avatták fel a mai Szépművészeti Múzeum helyén akkor állt Rotundában. Két és fél év múlva a művet az angliai világkiállításon is bemutatták, de a körképek népszerűsége akkorra már jelentősen csökkent, felváltotta a sokkal nagyobb érdeklődést kiváltó film. A Feszty-körképet 1909 májusában avatják ismételten újra, de már új helyen, mivel a Rotundát akkorra már lebontották.

  Többször került sor a monumentális körkép restaurálására és többször kerül nehéz helyzetbe az azt működtető BT. Egyszer le is foglalták a körképet, 1945-ben pedig bombatámadás érte és csaknem fele megsemmisült. Később pincékben helyezték el, majd a ’70-es években a megalakuló Nemzeti Történeti Emlékbizottság, annak tagjai közül is László Gyula javasolja a körkép restaurálását és a Nemzeti Történelmi Emlékparkban való elhelyezését.

  Tízéves előkészítő munka előzi meg az anyagok előkészítését, majd 1990 és 1995 között lengyel restaurátorok segítségével újra felállításra kerül az Emlékpark Rotundájában. 1995. július 14-e az újraavatás napja, azóta öt világrész több mint 60 országának lakói láthatták, közülük a magyarok legtöbben. Összességében csaknem 3 millió látogatója volt a körképnek, 3200 magyar település közül mintegy 2800 településről érkeztek ide látogatók.

  Nagy László szerint lényegében így lett ismételten európai a körkép, amely összeköti az embereket a Nemzeti Történeti Emlékparkkal, a nemzeti kulturális értékekkel és az európai értékekkel.

  A 110 éves évfordulót csendes, szerény tisztelgéssel ünnepelték csütörtökön az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol az alkotókra, az újrateremtőkre emlékeztek, mindazokra, akik annak idején a Feszty-körképet őrizték és ma a nagyközönségnek ajánlják.

  „Emlékezés ez, ugyanakkor erőgyűjtés is azon az európai tavaszon, amikor a nemzeti kultúrákra, a nemzeti kulturális örökségre való figyelemfelkeltés legalább olyan fontos, mint az Örömóda, amelynek hangjai között az Európai Unióba beléptünk” – nyilatkozta Nagy László igazgató.

  Hozzátette: „Számunkra egyszerre helyi, nemzeti értéke van az évfordulónak, másfelől pedig természetesen az európai kulturális integrálódásunknak az ünnepe is. Ennek kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmet Ópusztaszerre, a Nemzeti Történeti Emlékparkra, hiszen a Nemzeti Történeti Emlékpark és a nemzeti értékeink egyszerre kötnek össze és különböztetnek meg bennünket Európa más népeitől”.

  Az évfordulón tisztelgő előadásokat hallhattak az ünneplők azoktól akik a körkép történetét kutatták, ismerték és végezték a restaurálással kapcsolatos tevékenységet, így dr. Trogmayer Ottó, vagy Szűcs Árpád, aki restaurátorként végigdolgozta a folyamatot, illetve Feszty Zsuzsa, a festőművész leszármazottja. A tisztelgések sorába egy-egy emléklapnak, fényképnek a kiadása, koszorúzás és emlékfa ültetése került.
   
  arczy kedveli ezt.
 2. Evelin084

  Evelin084 Állandó Tag

  mi tavaly voltunk szegeden nyaralni egy hétig, és útba ejtettük ópusztaszert is. én már másodszor néztem meg a körképet, de nagyon szuper volt. a párom akkor volt először és azt mondta nem lehet elmondani, hogy milyen érzéseket keltett benne. szerintem még elmegyünk párszor megnézni.
   
 3. Marika06

  Marika06 Új tag

  Én először Moszkvában láttam körképet, a Borogyinói csatát. De a magyar sokkal szebb!
   
 4. x00

  x00 Állandó Tag

  gedia, jbaj és Gitus kedveli ezt.
 5. cseda

  cseda Állandó Tag

  Emlékezzünk meg név szerint is a festőtársakról. Újváry Ignác az égbolt,és tájképi részletek.Mednyánszky László Spányi Béla Tájképi részletek. Vágó Pál,és Papp Henrik csoport,és egyes alakok. Pállya Celesztin táborverési jelenetek. Méltán emlékezzünk meg arról a hatalmas munkáról,és a monumentális alkotásról amellyel létrehozták Európa Legszebb körképét.
   
 6. cseda

  cseda Állandó Tag

  Már évek óta ígérik,de remélhetőleg tényleg hozzátudnak fogni hamarosan,mert a rotunda,szerkezeti állapota,már a körkép biztonságát veszélyezteti,az állandó beázásaival. Bizakodjunk;O),hogy erre legalább jut pénz a sok "más" mellett   
 7. Emike00

  Emike00 Állandó Tag

  Ópusztaszer

  Sziasztok! Csak ismételni tudom az előttem szólókat, fantasztikus, lenyűgöző, megindító. Ritka kincs, és felbecsülhetetlen. Engem a hideg rázott tőle, a lehető legjobb értelemben, és ne feledkezzünk meg a skanzenről sem... Mindenkinek legalább egyszer meg kellene néznie!
   
 8. bencera

  bencera Állandó Tag

  Feszty a magyarok történelmét lenyűgöző módon és szemléletesen alkotta meg. Gyönyörű!!!
   
 9. radobea

  radobea Állandó Tag

  Én tavaly ősszel láttam, de egyszerűen csak álltam és néztem, a világ meg szinte megszűnt körülöttem. Szóval nekem nagyon tetszett!
   
 10. Suada77

  Suada77 Állandó Tag

  Egyszer volt szerencsém látni.. Azt nem lehete szavakkal kifejezni, hogy milyen érzés kavargott bennem akkor. Csodálatos :)
   
 11. szivárvány36

  szivárvány36 Új tag

  Minden vágyam, hogy mégegyszer eljussak Magyarországra és láthassam a Feszty körképet. Vajon sikerül-e még?
  szivárvány36
   
 12. iherbak

  iherbak Új tag

  Igen felújították.
  2 hete voltunk. Nagyon szép, lenyűgöző körpanorámás festmény. Csak ajánlani tudom.
   
 13. Hajna13

  Hajna13 Állandó Tag

  Nagyon megható volt mikor először láttam.
  Mindenkinek meg kellene nézni.
   
 14. AniMari

  AniMari Állandó Tag

  Már nem egyszer megcsodáltam az alkotást, fantasztikus, legyűgöző, büszke vagyok rá!!!!
   
 15. Ben Kenobi

  Ben Kenobi Állandó Tag

  A kiállításon, van egy műkutya a földön. Az eredeti képen is ábrázolva van egy kutya, de azt nem látom mert a földön heverő kutya olyan megyőzően uralkodik környezetén hogy nem enged rálátást nyerni a kép síkjára. Nem is megyek oda többé. Ezt neked ópusztaszer!
   
 16. kosbor

  kosbor Állandó Tag

  Ez számomra több, mint egy remek festmény. Olyan dolgok bújnak elő bennem hatására, amik megmagyarázhatatlanul ismerősnek és nagyon-nagyon réginek hatnak. Büszkék lehetünk rá mindannyian:kosbor
   
 17. Sandris

  Sandris Állandó Tag

  Nagyon kicsi voltam amikor láttam a képet és bejártuk a skanzent, de egy-egy jelenet iszonytatóan megragadt bennem és azóta imádom...
  Pár éve megint ott jártam, s fantasztikus volt. Az az érzés leírhatatlan....
  Élvezkedjetek kicsit az alábbi honlapon: http://www.opusztaszer.hu/
   
 18. gedia

  gedia Állandó Tag

  Három éve volt szerencsém "élőben" látni ezt a csodát, amit minden magyarnak látni kell egyszer!
   
 19. kismokus07

  kismokus07 Új tag

  Én már háromszor láttam, akiket vittem, azok mindig először. Leírhatatlan érzés. Persze, nekem könnyű, mert arra felé laktam sok-sok évig. Még lenne, akit el tudnék vinni :)
   
 20. Moncsee02

  Moncsee02 Állandó Tag

  Szegedi vagyok és jó párszor már volt szerencsém találkozni a körképpel :) De minden alkalom egy új utazás a festő világába. Mindig mutat valami újat. Képtelen lennék megunni :)
   

Megosztás