Egészen biztosan lehet tudni, hogy a következő válság nagyobb lesz, mint az előző volt

A Közép-európai Egyetem (CEU) Határtalan tudás című sorozatának november 4-i előadásai a gazdasági válságok természetével, működési mechanizmusával, előzményeivel, következményeivel és gazdasági hasznával foglalkoznak. A rendezvény fő előadója Csaba László akadémikus, a CEU közgazdász professzora, akit a Qubit arról kérdezett, hogyan hat kölcsönösen egymásra gazdaság és politika, mikor jön és milyen következményekkel járhat a következő nagyobb gazdasági válság. A Qubit a Határtalan tudás médiapartnere.


Csaba László akadémikus, a CEU közgazdaságtan professzoraFotó: Balázs Zsuzsanna

Qubit: A köz- és világgazdaságtan szaktekintélyeként, akadémikusként mit gondol, a magyar gazdaság jól, mi több, jobban teljesít?

Csaba László: Közel sem teljesít olyan jól, mint ahogy azt a kormányzati propaganda kommunikálja. A magyar gazdaságnak sem a viszonylagos, vagyis az ország saját ligájában játszó államokhoz képesti teljesítménye, sem az ország egyedi mutatóival mérhető teljesítménye nem mondható jónak. Az azonos ligában játszó országokhoz, Romániához, Lettországhoz, Észtországhoz, Szlovákiához és a többi hasonló állam gazdaságához képest szinte minden mutatóban jelentős a lemaradás, az egy főre jutó jövedelemben éppúgy, mint a versenyképességi mutatókban. Az észtek látványosan előttünk járnak minden mutatóban, miközben 1990-ben országuk még az orosz birodalom perifériája volt. Egykori éllovas pozíciónk az előző évtizedben egyértelműen elveszett, a mostani évtized pedig, aminek a végét tapossuk, egyértelműen elvesztegetett évtized volt, minden lehetséges mutató szerint. Nemhogy nem zárkózunk fel, de még jobban lemaradtunk.

Az a tény önmagában figyelmeztető, hogy a foglalkoztatottak 10-15 százaléka külföldre távozott ebben az évtizedben. Ez egy rettenetesen magas arány, ez Moldova, Litvánia szintje. Az országon belül nincs megfelelő mennyiségű befektetési lehetőség. A nemzeti bank apparátusa, még ha szépen becsomagolva is, évek óta azt kommunikálja, hogy ha nem változik a gazdaságpolitika, nagyon nagy baj lesz. Nemzeti banki elemzők szerint a bankon kívül vélhetően el sem olvassák a jelentéseiket. A kormánypropaganda mindig 3-6 hónapos távra tekint, emiatt szinte kizárólag hamis adatokkal operálnak, ilyen rövid időtáv ugyanis semmit nem mond a fenntarthatóságról. A Gyurcsány-korszakban ugyanez történt. A 2010 utáni évtizedről pedig még azt sem lehet elmondani, hogy a minőségi tényezők kompenzálták volna a mennyiségi növekedés lassulását. Ahová a 2008-2009-es gazdasági válság után elértünk, az nagyjából a 2006-2007-es szint. Ez nem egy nagy teljesítmény, a víz tetejére a leszorított labda általában magától is visszatér. Mindez nem arra utal, hogy akkora sikertörténet lenne a magyar.

Egy válságot különösebb gazdaságpolitikai intézkedések nélkül, szükségszerűen is visszarendeződés, netán felemelkedés követ?

Olyan szükségszerűség nincs, hogy egy válság után feltétlenül felvirágzás következik. Vannak stagnáló és hosszabb távon lemaradó országok, ilyen például Horvátország vagy Ukrajna, illetve nyugatabbra például Portugália. Ezek az országok hosszú ideje egy helyben toporognak. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy jelentősebb visszaesést követően a gazdaságnak van egy olyan természete, hogy – mint a labda, amit a víz alá nyomnak – visszatér az eredeti állapotába, a felszín közelébe. Rövid időre esetleg még meg is ugrik, de az nem automatikus, hogy szintet is lép. Megfelelő stratégia híján – és ezt látjuk most Magyarország esetében – visszaesik. Amikor az egész világon lassul a gazdaság, egy olyan kis ország, mint Magyarország, nem tud felfelé haladni.

Eszerint épp a lassulás, netán a stagnálás a törvényszerű?

A közgazdászok között örök vita, hogy szükségszerű-e egy országnak stagnálnia, miután elér egy bizonyos fejlettségi szintet. Szerintem nem az. Legfejlettebb európai országként nem lassult le Luxemburg gazdasági növekedése, mint ahogy nem lassult Svédország, Dánia, Németország gazdasági növekedése sem. Hasonlóan kiemelkedő teljesítményekre a világ más régióiból is lehet példákat hozni: miközben Japán gazdasága negyedszázada stagnál, a hasonló szinten lévő Dél-Korea gazdasági növekedése ellenben töretlen.

Én mindig is a megfigyelésen és a tapasztalatokon alapuló empirikus közgazdaságtan híve voltam. Ha azt látjuk, hogy Magyarország belassul, mielőtt utolérte volna a saját kulturális és politikai régiójában lévő, vagyis a saját súlycsoportjába tartozó országokat, az erősen azt jelzi, hogy az ország nem teljesít jól. A tudomány arról szól, hogy kipróbáljuk a gyógyszert és megfigyeljük, hogy a patkány életben marad-e, vagy sem.

Tavaly megjelent Válság-gazdaság-világ című kötetében hangsúlyozza, hogy a gazdasági válságok a kapitalista piac törvényszerű hozadékai. A gazdasági válságok hatásainak a mérsékléséért sem lehet többet tenni a random kísérletezgetésnél?

A 10-12 évenként valóban szükségszerűen bekövetkező válságokra a társadalmak éppúgy nem tudnak felkészülni, miként az immár másfél száz éve a mérsékelt égövön üzemelő MÁV-ot is folyton meglepetésként éri, ha esik a hó. Akik Szolnokról ingáznak Pestre, tudják, hogy ha reggel havazik, két napig nem kell munkába indulni, mert úgysem érnek oda. Miközben ugyanis az nem meglepetés, hogy havazik, azt nem lehet kiszámítani, hogy pontosan mikor. A válságokról éppígy nem lehet tudni, hogy pontosan mikor kezdődnek majd el. A gazdasági válságokra való felkészülést az is nehezíti, hogy nem lehet előre tudni, mekkora lesz a visszaesés mértéke. De a legfontosabb tényező, ami miatt a válságok a meglepetés erejével vetik vissza a gazdaságot, az a társadalmi tanulóképesség hiánya.

Carmen Reinhart és Kenneth Rogoff This Time is Different című 2009-es munkájukban 800 év alapválságait tekintik át és hasonlítják össze. Arra jutottak, hogy a pénzpiac alapvető jellemvonása a szervezett felejtés. Évtizedek óta jellemző, hogy azokat, akik egy-egy befektetési alapot kidolgoznak, elbocsátják, vagy simán kiöregszenek, és a helyükbe lépő fiatalabb nemzedék már csak a növekményérdekeltség alapján dolgozik, a kalandor üzletmenetet preferálja. A fékek fokozatosan eltűnnek a rendszerből, az autó pedig egy nagyobb kanyarban fejre áll.

Mikor kell egy újabb hasonló balesetre számítani?

Már vissza is tértek ugyanazok a technikák, amelyek a 2007-től 2009-ig tartó gazdasági válsághoz vezettek. A növekményi érdekeltség teljes fokozaton pörög, egy-egy csomagban sokféle értékpapírt helyeznek el, a beárazást a másodlagos, harmadlagos frissességű alapok szerint végzik. Ezek, ha fedezetként kell őket lehívni, nem érnek annyit, amennyit ígérnek, az ösztönzőrendszer viszont olyan, hogy ezt ne lehessen észrevenni. Ráadásul a pénzpiacon, mint minden komplex rendszerben, jelentős az információs veszteség, vagyis hatalmas a kockázata annak, hogy nem arra figyelünk, ami fontos.

A legjobb hazai példa erre az ingatlanpiac. A bulinegyedben, ahol a négyzetméterárak elérték a korábban kiemelt budai kerületekben jellemző árakat, már most sem jó befektetés lakást venni. Amellett, hogy nem jó a levegő, a környék miatt nem jó a lakások használati értéke sem, így lakhatásra a jelenlegi áron nem éri meg itt lakást venni, viszont a négyzetméterár olyan magas, hogy már kiadásra sem éri meg itt befektetni, mert nem hozza be az árát.

A magyar ingatlanpiacot mára egyértelműen a piaci torzulás uralja. Ennek a kiváltó oka az, hogy a központi bankok már egy évtizede a negatív kamatok politikáját űzik, aminek eredményeként nem éri meg bankban tartani a pénzt. A befektetők ilyenkor minden másba fektetnek, amiről azt gondolják, hogy pénzt hoz: aranyrúdba, kakaóbabba vagy pesti lakásba. Az emberek egymást hülyítik, éppúgy, mint amikor mindenki tangát hord, akár jól áll neki, akár nem. A csordaszellemtől vezérelve mindenki lakást vesz, a lakások ára az egekbe szökik a keresleti piacon. Csakhogy ugyanez történik akkor is, amikor az első nagyobb befektetők kiszállnak a korábban tuti tippnek gondolt piacról. Gyorsan elterjed a híre, hogy a lakásbiznisz már nem jó üzlet, és mindenki egyszerre akar kiszállni. A pillanatok alatt kialakuló kínálati piacon egykettőre összeomlik az ingatlanhisztéria. Ehhez már a rövid távú lakáskiadás nemrég beígért szabályozása sem szükséges, az ingatlanpiac Magyarországon egyértelműen túlfutott már enélkül is.


Csaba László akadémikus: Az ingatlanpiac egyértelműen túlfutott.Fotó: Balázs Zsuzsanna
Csak Magyarország vagy az egész világ gazdaságáról lehet tudni, hogy a végét járja?

Az összeomlás, még ha nem is lehet tudni, hogy pontosan mikor következik be, belátható közelségbe került. Miközben az Egyesült Államokban gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség, a jegybank mégis kamatot csökkent. Ennek kizárólag az lehet a magyarázata, hogy olyasmit észlelnek az ingatlan- vagy a részvénypiacokon, ami miatt arra számítanak, hogy kamatcsökkentés nélkül ezek a részvénypiacok visszaesnének. Vagyis a kamatcsökkentéssel igyekeznek konjunktúrát élénkíteni, ami jelzi a rendszerben lévő óriási feszültséget. Hasonló jelekből egyértelműen érzékelhető a német gazdaság lassulása is.

Az ezek szerint a nyakunkon lévő válság mértékéről is lehet már sejteni valamit?

Annyit egészen biztosan lehet tudni, hogy a következő válság nagyobb lesz, mint az előző volt, még ha az 1929-től 1933-ig tartó nagy gazdasági világválság következtében kialakult általános nyomorra nem is feltétlenül kell készülni.

Mitől olyan biztos, hogy a közelgő válság mértéke meg fogja haladni az előző évtized végi válságét?

Minél alacsonyabb a kamatszint, és minél alacsonyabbak a haszonkulcsok, annál hatalmasabb pénzmozgásokra kell számítani, ami szavatolja, hogy a bukás is nagyobb lesz. A haszonkulcsok a számítógépes kereskedelem általánossá válása miatt már csak ezredszázalékokban mérhetők. A gazdaságot mozgató pénzügyi tranzakciók mögött – a marxista és a neoklasszikus közgazdaságtani környezettel ellentétben – ezúttal nincs fizikai valóság, például búza vagy nyersacél, így a haszon érdekében hatalmas összegeket kell mozgatni. A tranzakciókat ugyanolyan hatalmas összegeket jelentő ellenügyletekkel védik, annak érdekében, hogy legalább az eredeti tőke ne vesszen el. A veszteségek névértéke így lényegesen jelentősebb lesz, mert most nincs mögötte semmi.

Friss kötete szerint a válságok nemcsak elkerülhetetlenek, hanem hasznosak is. Mi a hozadékuk?

Három hasznuk biztosan van: kiigazítják a válság előtt létrejött aránytalanságokat, hiszen a bulinegyed közepén nem lehet egymillió forint egy lakás négyzetméterára, mert valójában még a felét sem éri. Ez nem maradhat így. Emellett eltávolítja a döntési pozícióból azokat a vezetőket, akik elkövették a melléfogásokat. Ezzel fenntartja a kapitalizmus valódi szellemét, ami nem egy bolhapiac, hanem egy olyan gazdasági tér, amelyben nemzedékről nemzedékre helyt kell tudni állni a tulajdonért. Végül pedig a krízis, az eredeti görög kifejezés értelmében lehetőséget is jelent: amikor az előző rendszer a földdel lesz egyenlővé, az új, korábban elnyomott státuszban vegetáló gazdasági szereplők újjáépítik azt. A piacgazdaság dinamizmusát a válságok működési mechanizmusa teremti meg azzal, hogy elpusztítja a bemerevedett szerkezeteket és elveket.

Ha elfogadjuk, hogy a Magyarországot közel egy évtizede uraló politikai rendszer épp a legutóbbi válság hátán kapaszkodott fel atombiztosnak tűnő pozíciójába, elképzelhető, hogy a belátható időn belül érkező gazdasági visszaesés kimozdítja a helyéből?

Szemben Tölgyessy Péterrel azt gondolom, hogy Anna nem örök, véleményem szerint nem indokolt 2030-ig tervezni, csak mert a kormányfő erre készül. Az ellenzék idén októberre szemmel látható módon képes volt rájönni, hogy a magyar választási törvény egy kétpártrendszerre szabott törvény. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy a szerelemházasságoknak esélyük sincs, érdekházasságokat kell kötni. Utóbbi egyébként nemcsak lehetséges, de működőképes is.

Csak nem olyan problémákkal kell foglalkozni, mint például a Jobbik által az állóvízbe dobott kémiai kasztráció kérdése. Ez nem is a kormány feladata. Feladata viszont a választási törvény vagy az elszámoltatás, mint ahogy feladata a globális felmelegedés kezelésének a kérdése, vagy a minőségi oktatás és az elfogadható egészségügy is. Ha a nagy egészet nézi, a széles koalíció ezekben a kérdésekben vígan tud együttműködni, mert ehhez nem kell azonos ideológiai platformon lenni. Ráadásul a Borkai-ügyből teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz környékén egy évtizeddel ezelőtt még tapasztalható értékközösség mára ugyancsak nyomtalanul eltűnt. Hatalmas űr tátong az ideológia és a gyakorlat között, márpedig ez mindenfajta nemzetközi tapasztalat szerint aláássa az önkényuralmat.
 
Kormányoldalról csak egy szó: CEU :D
Másrészt a magyar gazdaság nem túl sikeres működésében nyakig benn van a rendszerváltás és az utánn való évek gazdaságpolitikája, amit megfejelt az Eu csatlakozás hozadéka, nevezetesen az erőforrások és a pénz szabad áramlása. Pl. a magyr ipart és mezőgazdaságot, módszeresen, a regnáló politikusok támogatásával bontották le, hogy ne legyen konkurencia az Eu-n belül. Pl. hány cukorgyára is maradt az országnak?
SZóval az ország gazdasági gyengeségében nyakig benne van az összes eddigi kormány szolgalelküsége.
 
Mikor kell egy újabb hasonló balesetre számítani?
Szerettem volna felkészülni a következő válságra, ezért elolvastam a cikket, de arra nem kaptam választ, hogy mikor lesz a következő "baleset"/ válság?
Mindenről volt szó. Arról is, hogy mi van, m i lesz, és hogy nagy lesz, de a pontos mikorról semmi.

Ez kb olyan volt, mint amikor bejelentik, hogy a jövőbe látó ember műsora, előre nem látott akadály miatt elmarad. :D
 
Szerettem volna felkészülni a következő válságra, ezért elolvastam a cikket, de arra nem kaptam választ, hogy mikor lesz a következő "baleset"/ válság?
Mindenről volt szó. Arról is, hogy mi van, m i lesz, és hogy nagy lesz, de a pontos mikorról semmi.

Ez kb olyan volt, mint amikor bejelentik, hogy a jövőbe látó ember műsora, előre nem látott akadály miatt elmarad. :D

Mégis hogy gondoltad ? Belenéz egy kristálygömbbe és megmondja ?
Nem jósnő, közgazdász. Látja a folyamatokat, ismeri a következményeket, ennyi.
 
Mindenről volt szó. Arról is, hogy mi van, m i lesz, és hogy nagy lesz, de a pontos mikorról semmi.

Ez kb olyan volt, mint amikor bejelentik, hogy a jövőbe látó ember műsora, előre nem látott akadály miatt elmarad. :D
Ez nem fog elmaradni, amiatt ne aggódj egy percig sem. Minél később jön, annál több időnk van rá felkészülni.
 
Ez nem fog elmaradni, amiatt ne aggódj egy percig sem. Minél később jön, annál több időnk van rá felkészülni.

es minnel kesobb jonn..annal rosszabb kovetkezmenyei lesznek..

Milyen felkeszules? amikor az emberek nagyobb resze hitelbol es marol holnapra el?
azok nincsennek normal korulmenyek kozt felkeszulve egy nagyobb kiadasra (elromlott vmi nagyobb dolog otthon) nem hogy egy gazdasagi osszeomlasra.
 
Kormányoldalról csak egy szó: CEU :D
Másrészt a magyar gazdaság nem túl sikeres működésében nyakig benn van a rendszerváltás és az utánn való évek gazdaságpolitikája, amit megfejelt az Eu csatlakozás hozadéka, nevezetesen az erőforrások és a pénz szabad áramlása. Pl. a magyr ipart és mezőgazdaságot, módszeresen, a regnáló politikusok támogatásával bontották le, hogy ne legyen konkurencia az Eu-n belül. Pl. hány cukorgyára is maradt az országnak?
SZóval az ország gazdasági gyengeségében nyakig benne van az összes eddigi kormány szolgalelküsége.

Én valahogy másként látom. Az EU az ellen küzd ha valaki ki akarja iktatni a konkurenciát.
A cukorgyárakat már ezerszer megbeszéltük, a legtöbb cukorgyár öregebb volt mint 100 esztendő
-
Orbán már majd 10 éve van hatalmon, ha a kerítést feltudta húzni az EU beleegyezése nélkül akkor semmi
akadálya nem lenne, hogy újra felállítson 12 vagy akár 24 cukorgyárat. :)
-
A 13. nyugdíjat sem csinálta vissza de nem hagy ki egy alkalmat sem, hogy az elözö kormány szemére vesse.
-
A rendszerváltás nemcsak a versenyképtelenség miatt volt egy nagy probléma hanem az emberek mentalitásának,
az önállóság elvesztésének a következménye is 40 éves központi bele játszott. A fiataloknak már könnyebb.
-
 
Mégis hogy gondoltad ? Belenéz egy kristálygömbbe és megmondja ?
Nem jósnő, közgazdász. Látja a folyamatokat, ismeri a következményeket, ennyi.
Igen, nézzen bele a kristálygömbjébe. A világ tele van okos közgazdászokkal, akik mindig olyan jó tanácsokat adnak a multiknak, hogy azok csak nyernek. Mondhatni "tű pontosan" kalkulálják ki a profitot. Ezért elvárható, hogy egy kiváló közgazda mondja meg "tű pontosan" azt is, hogy melyik év melyik hónapjának melyik.... :D fog ez a nem akkora mint, .......de nagyobb mint ...... gazdasági válság. cicus mosoly.jpg
 
Igen, nézzen bele a kristálygömbjébe. A világ tele van okos közgazdászokkal, akik mindig olyan jó tanácsokat adnak a multiknak, hogy azok csak nyernek. Mondhatni "tű pontosan" kalkulálják ki a profitot. Ezért elvárható, hogy egy kiváló közgazda mondja meg "tű pontosan" azt is, hogy melyik év melyik hónapjának melyik.... :D fog ez a nem akkora mint, .......de nagyobb mint ...... gazdasági válság.Csatolás megtekintése 1700380

:dr_31:
 
Azért a CEU közgazdász professzorától, egy akadémikustól többet várnék .... mindenki ezt mondja, hogy beüt a krach, úgyhogy semmi érdekeset nem tudtunk meg.

Ami az "elvárásaidat illeti" egy professzorral kapcsolatban - kétlem, hogy az életedben láttál volna egy egyetemet belülről.
-
A közgazdaság majd olyan komplex mint az időjárást befolyásoló tényezők közti összefüggés.
Hosszútávú előrejelzésre nem lehet precíz választ találni.
Egy biztos, hogy a világ holnap nem úgy fog kinézni mint ma és a változás gyorsulni fog.
-
Ezért fontos, hogy a világ összefogjon, mert nemzeti szinten nem fog tudni senki megbirkózni a változásokkal.
Különösen nem egy olyan pici ország mind Magyarország, egy pici kontinens mint Europa...
 
A

Ezért fontos, hogy a világ összefogjon, mert nemzeti szinten nem fog tudni senki megbirkózni a változásokkal.

szerintem meg pont ellenkezőleg kellene cselekedni, minnél jobban önállósodni, elszigetelődni.
Az egyének közzül is azt érinti a legkevésbe, aki minnél jobban el tud szigetelődni, nincs rászorulva a társadalomra...például egy jól felszetelt, önellátásra berendezett tanyán nem is érdekli, hogy a nagy tőzsdézők főbelövik magukat...nem függ a befektetői hangulattól, ahogy elegánsan mondják.
 
Utoljára módosítva:
szerintem meg pont ellenkezőleg kellene cselekedni, minnél jobban önállósodni, elszigetelődni.
Az egyének közzül is azt érinti a legkevésbe, aki minnél jobban el tud szigetelődni, nincs rászorulva a társadalomra...például egy jól felszetelt, önellátásra berendezett tanyán nem is érdekli, hogy a nagy tőzsdézők főbelövik magukat.

Remek dolog lenne már kipróbálni
- Magyarországot lekapcsolni az internetről, a GPS-röl
- nem adni el nekik semmit amit "idegen kultúra" produkált
- Nem adni leszállási engedélyt repülőknek
- lezárni a magyar határt hermetikusan aztán legyetek önellátók
- Egy porszemnyi országról letudna mondani a világ
- de Magyarország nem tudna lemondani a világ többi részéről


- Szeretném látni azt a tanyát amelyik letudna mondani az emberiség eddigi vívmányairól
- Kétségtelen meglehet élni a tőzsde nélkül ha az iparosodott országok szemétdombját hasznosítod
- Mit gondolsz a szög, a szövet, az ennivaló honnan jön.
- Próbáld meg 9 millió emberrel emberhez méltán megélni

- Marhaságokat beszélsz
- Elfelejtetted már, hogy a szüleid nemrég kilóra vásárolták a ledobott nyugati ruhát
 
- Szeretném látni azt a tanyát amelyik letudna mondani az emberiség eddigi vívmányairól
Pedig akinek van pénze, igyekszik függetlenedni és önellátó lenni. Melyik ország törekszik arra, hogy minnél jobban függjön a többitől?

- Mit gondolsz a szög, a szövet, az ennivaló honnan jön.
- Próbáld meg 9 millió emberrel emberhez méltán megélni

Ezt mindet exportáltuk, ha egy ország élelemmel, energiával vígan el tudja látni magát akkor ott nincs baj
 
Pedig akinek van pénze, igyekszik függetlenedni és önellátó lenni. Melyik ország törekszik arra, hogy minnél jobban függjön a többitől?
-
- Te valamit összekeversz barátom, az élet több mind vegetálás.
- Mi élni akarunk, átélni, megismerni a világot, kreatívak akarunk lenni, előre akarunk menni,
- Célokat tüzünk ki magunk elé, mi szeretnénk, hogy a gyerekeink, unokáink és azok unokái is élni tudjanak a Földön
- Nemcsak játszásból küldőnk automatikus labort a Marsra, lovagol meg az emberiség üstököst
- Ha te kiakarsz szállni ebből a világból akkor tegyed.
- Próbálj meg egy szigeten élni, az a pár évtizedet kifogod bírni kenyéren és vízen
- Nyilvánvaló a begubózás neked sem elég hiszen akkor nem látnálak állandóan itt a fórumon

- Őszintén, hol lenne tudás és technika szinten Magyarország ha begubozna?
- Kína egy kicsit nagyobb mint Magyarország, ök is építettek falat aztán lemaradtak
- Aztán belátták és amióta utazhatnak, amióta egy kulturális csere folyik azóta jobb az egész világnak

Ezt mindet exportáltuk, ha egy ország élelemmel, energiával vígan el tudja látni magát akkor ott nincs baj
-
- Szerintem Magyarország nem tudja ellátni magát se élelemmel, se energiával se más nyersanyaggal:
- Honnan van az olaj? Honnan van az atomerőmű? ....
- Még a paprikát is a törökök hozták 500 évvel ezelőtt Törökbors néven Magyarországra
- Tudtad, hogy Magyarország paprikát importál mert nem tudja ellátni magát sem?
- Amit te ma természetesnek, magyarosnak találsz az sem valószínű ott született ahol te élsz
- Külföld nélkül még a magyar irodalom, művészet sem az lenne ami, a technikáról nem is beszélve

- A Nacionalizmus, a sovinizmus nemcsak a szomszédot öli meg hanem a te agyadat is
 
ekeversz barátom, az élet több mind vegetálás.
nézd csak milyen mikor kipukkan a lufi, hogy néznek ki mikor kiderül, hogy egy humbug világban éltek
https://index.hu/nagykep/2013/03/18/detroit/

szerintem aki faluhelyen kényelmesen berendezkedik önellátásra, felesleges pénzét a kényelmi berendezésekbe fekteti, évekre előre tárol például rizset, a szárított babot (de a cukor is helyes tárolás mellett korlátlan ideig megőrzi a minőségét jó csereárunak is) .... nyugodtan ülhet a jakuzziában és nem kell törődjön a gazdasági csőddel, a befektetők hangulatával.
Az ország is hasonlóan kell cselekedjen és nyugodtan kivárhatja a csőd végét.
 
Utoljára módosítva:
nézd csak milyen mikor kipukkan a lufi, hogy néznek ki mikor kiderül, hogy egy humbug világban éltek
https://index.hu/nagykep/2013/03/18/detroit/

szerintem aki faluhelyen kényelmesen berendezkedik önellátásra, felesleges pénzét a kényelmi berendezésekbe fekteti, évekre előre tárol például rizset, a szárított babot (de a cukor is helyes tárolás mellett korlátlan ideig megőrzi a minőségét jó csereárunak is) .... nyugodtan ülhet a jakuzziában és nem kell törődjön a gazdasági csőddel, a befektetők hangulatával.
Az ország is hasonlóan kell cselekedjen és nyugodtan kivárhatja a csőd végét.

nem nagyon akarok beleszolni, de ha keszulsz valamire akor csak egy korlatozott idore birsz keszulni, fel ev - egy ev...es lassan elkezdenek fogyni a dolgaid..valamit megeszel, valami elromlik (mi a fenet csinalsz ha pl. kinyifan a hutod teli kajaval? ) es mar dughatod az onnalosagot tudod hova..nem birsz elkeszulni semmire sem rendesen mert nem is tudod mire kel keszulnod. Mi van ha valami fontosat elfelejtettel? vagy csak utolag josz ra milyen fontos lenne? hogy a fenebe szerzed meg?

amit lehet csinalni az a veszteseg csokentes, hogy a jovobeli problema ne hasson olyan nagyon rad mint a tobbire..de akor is [email protected] leszel mint a tobbi csak nem olyan nagyban.

Mindig elcsodalkoztam az embereken akik elhiszik hogy osszeszednek egy csomo kajat stb es amikor bejutt a krach akor furdenek a jakuziba meg a tobbi haldoklik...how yes no....

es ez mint egy orszag nagysagaban sokkal bonyolultabb
 
nem nagyon akarok beleszolni, de ha keszulsz valamire akor csak egy korlatozott idore birsz keszulni, fel ev - egy ev...es lassan elkezdenek fogyni a dolgaid..valamit megeszel, valami elromlik (mi a fenet csinalsz ha pl. kinyifan a hutod teli kajaval? )

egy gazdasági csőd minnél kellemesebb átvészeléséröl van szó. ... a lényeg a pénztől megszabadulni, minnél jobban hasznosabban befektetni időtálló, használható dolgokba.
Igenis kivitelezhetőnek tartom, hogy sokan jakuzziból, több éves szilvapálinkát kortyolgatva, műholdas adón nézik a híreket a gazdasági válságról.
 
Utoljára módosítva:
egy gazdasági csőd minnél kellemesebb átvészeléséröl van szó. ... a lényeg a pénztől megszabadulni, minnél jobban hasznosabban befektetni időtálló, használható dolgokba.
Igenis kivitelezhetőnek tartom, hogy sokan jakuzziból, több éves szilvapálinkát kortyolgatva, műholdas adón nézik a híreket a gazdasági válságról.

Ja azt ne felejcsd el hogy majd azok akiknek nincs, legeloszor olyanokhoz fognak bekopogni akik jakuziban furdenek (hogy elvagyek a javaikat), de nem olyan erosek mint a politikusok hogy a rendorseg vedje oket
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Köszönöm a felvételt!
bedyy wrote on lil9's profile.
Szia!
Köszönöm a Jayne Ann Krentz könyveket főleg az Arcana hiányzó részei tettek nagyon boldoggá. (Mikor fel le ugráltam kicsit furán néztek a gyerekek :D )
A fordítás is nagyon jó lett. Esetleg a jövőben játszódó Harmony könyveket nincs kedved fordítani? Elvileg a Opsidian Prey kapcsolódik az Arcanához mert egy Sweetwater a főszereplő meg kíváncsi lennék miként alakul a Rainshadow szigeti rezervátum sorsa.
V.Márti wrote on H-111's profile.
Szia!

Szeretnélek megkérni hogy küldd át nekem - Michael Drosnin - A Biblia Kódja - 2 . részét a Visszaszámlálás - t. Előre is nagyon köszönöm! Bármilyen formátumban.
Kedves Kollégák,

Tudna nekem valaki segíteni a 10-11 évesek méréséhez szükséges Meixner-féle olvasás felmérőlap/szöveg megküldésében?
Előre is köszönöm, Ildi
papapig wrote on Kolonel0708's profile.
Jókai Mór - Mire megvénülünk
A ZIP fájl nem létezik

Statisztikák

Témák
37,312
Üzenet
4,585,585
Tagok
601,498
Legújabb tagunk
Ónodi Nikoletta
Oldal tetejére