2016 - Olimpia - Rióban - érdekességek, mindenféle itt

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kizárta a FINA a már kiesett férfi 4×100-as illetve 4×200-as magyar gyorsváltót,


egy új szabályra hivatkozva utólag. A szabály szerint az olimpiára kizárólag váltóban kijutott úszóknak kötelező leúszniuk azt a versenyszámot, amellyel kijutottak, különben az egész váltót kizárják – írja a Swimswam. A 4×200-as gyorsváltóra a Grátz Benjámin, Holló Balázs, Szabó Norbert, Márton Richárd kvartettet neveztük, de végül csak Grátz indult közülük a számban, Kis Gergővel, Kozma Dominikkel és Bernek Péterrel kiegészülve. 4×100-on pedig csak Holoda Péter úszott a nevezettek közül, a Pulai Vince, Gyárfás Bence, Reményi Ármin trió helyett Bohus Richárd, Takács Krisztián és Kozma Dominik versenyzett. Ez egyébként már nem sokat számít, ugyanis a 4×100-as váltó – bár országos csúccsal, de – a 12. helyen zárt, és nem jutott a döntőbe, míg a 4×200-as csapat a leggyengébb idővel, a 16. helyen esett ki.
*
Ha okoskodni volna kedvem, de nincs. Akkor azt írnám, hogy eső után a köpönyeg? - G.B.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Még akkor sem adja fel,

ha bebizonyosodik, hogy alkalmatlan a győzelemre. Robel Kiros Habte etióp úszó, lassan úszik, mégis ott van az Olimpián.Hiába no, van akinek a részvétel a fontos. Kérdezhetnénk, hogy miért? Válaszul azt írhatjuk le, hogy van a fiú mögött "rendesen" protekció. Miért és hogyan? Azért' mert az édesapja az Etiópia Úszó Szövetségének az elnöke. A 100 méteres gyorsúszás előfutamában már kilógott - hátrafelé - a mezőnyből. A rossz eredmény mellett Habte nem éppen olimpikon-testalkata (174 cm, 81 kg) miatt került a támadások kereszttüzébe.

20160811robel-habte-swimming-sport-20161.jpg


A startnál már látszik, hogy mennyire "tehetséges". Annyira lemaradt a verseny egyik szakaszában, hogy kikerült a tévé képernyőjéből.
- Mocskos szájjal beszélnek rólam, azt mondják, hogy egy dagadt bálna vagyok. Én sosem mondanék ilyet senkire! – mondta az úszó, vagyis a jelek szerint nem érti, hogy valójában nem a testalkatával van a gond.
Olimpián egyébként már nem, de a világbajnokságokon továbbra is indulni akar.
*
No ezen már okunk van értetlenkedni... Ennyi kudarc, MÉG mindig nem elég?!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Büszkélkedhetünk...
Kapás Boglárka 800 méter gyorson, Hosszú Katinka pedig 200 méter háton országos csúccsal, míg Cseh László 100 méter pillangón a második legjobb idővel jutott tovább a riói olimpia úszóversenyeinek csütörtöki előfutamaiból. Hosszú Katinka egyelőre nem nyilatkozott, Rio háromszoros bajnoka jelezte, csak az esti elődöntő után értékel.
A szám másik magyarja, György Réka 2:12.99 perccel a 22. helyen zárt.


s, reméljük, hogy az elődöntő után pedig örömködhetünk!
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
A kanadai Rosannagh MacLennan (hazája olimpiai csapatának zászlóvivője) nyerte a nők között az aranyérmet a gumiasztalon mutatott teljesítményével az olimpia egyik leglátványosabb sportágában.
2. Bryony Page (Nagy-Britannia)
3. Li Tan (Kína)

Gratulálok! :)
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Ifik között is a (volt) legifjabb olimpikonok

Egerszegi Krisztina
még alig múlt 14, amikor megszerezte 1988-ban Szöulban első aranyérmét 200 méteres hátúszásban. A jelenlegi úszócsapat ifjú reménysége, Késely Ajna aki 15-ik életévét, szeptember 10-én tölti be.

Rióban a legfiatalabb: a nepáli Gaurika Singh

13 éves.
Ő a 100 méteres hátúszásban nevezett. Két éves korától Nagy-Britanniában él, s csak azért tért vissza Nepálba, hogy részt vehessen hazája úszóbajnokságán.

Dominique Moceanu,
14 évesként
az Egyesült Államok tornasportjában az 1996-os atlantai játékokon szereplő női tornacsapat, a Csodálatos Hetes (Magnificent Seven) kitüntetett helyen szerepel. Ennek volt a legfiatalabb tagja. Csapatban vállalta a szereplést, a legfiatalabb aranyérmes lett a női tornában.

Marjorie Gestring,

13 évesen és 268 naposan -
az amerikai műugró csapat versenyzőjeként 1936-os berlini játékokon versenyzett. S így részese lehetett az aranyérem megszerzésének. A háború kitörése miatt, reménybeli szép eredményeiről így lemaradt.

Donna Elizabeth de Varona,
13 évesen és 129 naposan
az 1960-as Római Olimpián rajtkőre állt a női gyors váltó 4x100 méteres előfutamaiban. A csapat végül aranyérmet nyert.


Inge Sørensen,
a dán úszólány 12 évesen,
1936-ban, a történelem legfiatalabb olimpikosaként, Berlinben a 200 méteres mellúszásban bronz érmet nyert.

A 1928-as amszterdami játékokra Olaszország három nagyon fiatal tornászt küldött.
Luigina Giavotti, 11 éves és 301 napos, Ines Vercesi, 12 éves és 99 napos, Carla Marangoni, 12 éves és 269 napos volt amikor versenybe álltak


A görög Dimitrios Loundras,
10 évesként az 1896-os első „modernkori versenyen”. A fiú 10 évesen bronzérmet nyert az akkori tornászcsapat tagjaként. Azóta is őt nevezzük a legfiatalabb olimpikon cím tulajdonosának.

Forrás: teenvogue.com
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Ők azok, akik nem öregedtek, idősebben is sikert, sikerre halmoztak
A svéd sportlövő, Oscar Swahn, aki 72 évesen és 281 naposan vett részt az 1920-as antwerpeni olimpiai játékokon. Sőt nyert is, 3 arany, 1 ezüst és 2 bronz érmet. Sőt mind a mai napig ő nyert legidősebben olimpiai aranyérmet, amikor 64 évesen és 280 naposan győzött a stockholmi játékok futó szarvas lövészetében is.
Arthur von Pongracz de Szent-Miklós und Óvár, aki az 1936-os berlini játékokon 72 évesen és 49 naposan szerepelt díjlovaglásban.
Hiroshi Hoketsu, japán díjlovasként pedig 71 évesen állt rajthoz 4 éve Londonban. Mindebből kiderül, hogy a lovaglásban, a tapasztalat olykor többet ér az erőnél.
Lorna Johnstone brit hölgy, a díjlovaglásban az 1972-es müncheni játékokon 70 évesen és 5 naposan szállt nyeregbe.
A legidősebb női aranyérmes az amerikai íjász Lida Peyton "Eliza" Pollock, aki 63 évesen és 333 naposan lett csapatban olimpiai bajnok 1908-ban St. Louisban.
Sybil "Queenie" Newall brit íjászként, egyéniben, szintén u.ott és u.ekkor nyert, és vált mindmáig legidősebben olimpiai bajnokká, 53 évesen és 275 naposan.
Phillip Dutton 52 évesen, legidősebb férfi amerikai versenyzőként szintén lehetne díjlovas.
A kínai származású spanyol asztaliteniszező He Zhi Wen Set az indulók korelnöke, aki 54 évesen áll asztalhoz.
Imre Géza párbajtőröző a magyar csapatunk erőssége, aki tavaly decemberben már elmúlt 41 éves, ezüstöt nyert!
Gerevich Aladár a valaha volt legidősebb magyar olimpikon szintén vívó volt, aki hét aranyérméből az utolsót 1960-ban, Rómában 50 évesen nyerte.
*
Joggal érdemlik ki a mindenkori megbecsülés jelét -

a babérkoszorút!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A talány

– megoldódott!
Miért változott - zöld színűre - a vize a műugró medencének?!

A látványos változást –a túlzott hidrogén-peroxid - adagolása okozta. A hidrogén-peroxid semlegesítette a klórt a vízben, aminek következtében, bealgásodott a víz, a medencében A magyarázat, amit az olimpiai szervezői előadtak, az a következő: az alvállalkozó (oktalanságból) 80 liter hidrogén-peroxidot öntött a műugró- és a vízilabda-medencékbe. Azonnali labor vizsgálat derítette ki a hibának a az okát. A hibát tájékoztatás szerint azonnal helyre hozták. A színét változtatott medencében, vasárnaptól a szinkronúszók versenyeznek. Ebben a sportágban különösen fontos a kristálytiszta víz, hiszen a sportolóknak a víz alatt, látniuk kell egymást. A víz színének megváltozása számos sportoló szemében viszketést okozott, ám a szervezők szerint ez nem jelent veszélyt az egészségükre.
*
Egyéb gondok miatt is –sajnos- meg kell állapítanunk, hogy a Riói Olimpia szervezői, bizonyos dolgokban, sajnos, nincsenek tudásuk magaslatán…
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Hihetetlennek tűnik…
A Magyar Birkózó Szövetség feltételezése szerint, a magyar sportolót Lőrincz Viktor bronzérmét a bírók elcsalták. Lőrincz végig aktívabb volt, mint Denis Kudla, de a pontozóbírók a vitatható döntéseikkel mégis őt segítették. A szövetség szerint ezzel tönkretették a magyar sportolót. Lőrincz Viktor kikapott a bronz-mérkőzésén, így ötödik lett a kötöttfogású birkózók 85 kilogrammos súlycsoportjában a Riói Olimpia hétfői versenynapján.
Az Európa-bajnoki és kétszeres világbajnoki harmadik ceglédi sportoló 3-3-as döntetlenre végzett az idei Eb-n bronzérmes német Denis Kudlával, de utóbbi nyert, mivel ő szerezte az utolsó pontot.
Forrás: hírTV
*
Ha ez így van, miért nem lehet ez ellen vétót kérni? – G.B.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Legfrissebb a hír
Vizsgálat és jogorvoslati lehetőség…


A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) a Magyar Olimpia Bizottsággal (MOB) egyeztetve jelzi aggályait a Nemzetközi Szövetség (UWW) vezetésének és megvizsgálja az esetleges jogorvoslati lehetőséget a Lőrincz Viktort sújtó bíráskodás miatt.
"A bronzéremért vívott mérkőzés a versenyzők részéről szabályos, kemény küzdelem volt, "– ezt kedden, közleményt adott ki a magyar Birkózó Szövetség. Véleményük szerint Lőrincz 3-2-re vezetett a német Denis Kudla ellen, amikor fél perccel a meccs vége előtt a bíró - érthetetlen okból - megintette a magyar versenyzőt 3-3-ra alakítva az állást, s mivel így az ellenfél szerezte az utolsó pontot, ő nyerte a helyosztót, Lőrincz pedig ötödik lett.
Az UWW hatályos szabályzata szerint óvás nem létezik, a szőnyegen kihirdetett eredmény semmiféle módon nem változtatható meg. "Ennek ellenére a Magyar Birkózó Szövetség a MOB-bal egyeztetve jelzi aggályait az UWW vezetése felé, és megvizsgálja az esetleges egyéb jogorvoslatok lehetőségét. Az MBSZ teljes mellszélességgel kiáll Lőrincz Viktor mellett, akit a hazai birkózótársadalom az olimpia hőseként, s egyben érmeseként tisztel" - szögezi le az MBSZ.
*
A Magyar Birkózó Szövetség korábban már a Facebook-oldalán is jelezte, hogy nem értenek egyet a bírói döntéssel.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Tobai-Sike Renáta,


nagyon kedves és vidor képet töltött fel a Facebook oldalára. A magyar sportlövő az olimpiai öt karika előtt pózol, tornászokat megszégyenítve ugrik a levegőbe. No és elég váratlan helyen fedezhetjük fel rajta a "szmájlit" - a nadrágján. :hurra:
- Egy mosoly mindig feldob – írja a sportlövő. Ezúton is minden jót kívánunk!

 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
- Mi mást kérhettem volna az élettől, mint hogy egy arannyal vágjak vissza!
Santiago Langénál (54) argentin sportoló kedden Cecilia Carranzával az oldalán aranyérmet nyert a Riói Olimpián a vitorlázók Nacra 17-es hajó osztályában.

Ez a hatodik olimpiája,
s ő a legidősebb érmes Rióban. Az aranyérmes argentin sportolónál tavaly rákot állapítottak meg. Ezért tüdejének egyik felét el is távolították.
*
Santiago Lange együtt vonult a megnyitóünnepségen fiaival, a szintén vitorlázó Yagóval és Klausszal.



Győzelem és diadal az Olimpián és a betegségen. Ez ám a példa, sok beteg, elkeseredett ember előtt. Van kiút, van remény és van gyógyulás!
Szívből GRATULÁLUNK!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Vannak egészen furcsa és érthetetlen dolgok!
A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) a Riói Olimpián - felülvizsgálata az eddigi ítéleteket. S, ennek következtében több bírót és játékvezetőt is kizárt a további mérkőzésekről.
A kizárt bírók és játékvezetők nem működhetnek közre a továbbiakban a riói mérkőzéseken, de az eddigi eredményeken már nem változtatnak.
Korábban az ír harmatsúlyú ökölvívó, Michael Conlan azt közölte, a bírók elcsalták az orosz Vlagyimir Nyikityin ellen egyhangú pontozással elveszített keddi negyeddöntőjét az Olimpián.
Nem ez volt az első eset , hogy nem mindenki osztotta a pontozók véleményét. A nehézsúlyú ökölvívók hétfői döntőjében a közönség nem tetszésének adott hangot, amikor egyhangú pontozással az orosz Jevgenyij Tiscsenkót hirdették ki győztesnek a kazah Vaszilij Levittel szemben.
Az orosz tisztségviselők nem kívántak reagálni a történtekre.



"Küzdeni kell, hogy a harcnak a végén a tömeg zúgja a nevedet" - ezt énekli Majka, s igaza van. A Riói Olimpián a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség felülvizsgálta az eddigi ítéleteket. A kizárt bírók és játékvezetők nem működhetnek közre a továbbiakban, de az eddigi eredményeken már nem változtatnak! Joggal tenném fel a kérdést, milyen vizsgálat volt akkor ez? S, mit vont maga után? - felháborító. - G.B.


 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
28 olimpiai érme van, amiből 23 arany

Michael Phelps, amerikai úszónak, aki stílusosan búcsúzott a Riói Olimpiától és egyben a versenyzéstől is. „Utoljára” még elnyerte a 23. aranyérmét a 4×100 méter vegyes váltóval. A sportoló teljesítménye már eddig is hihetetlen volt, hiszen egy 2 ezer éves rekordot döntött meg.: neki van a legtöbb egyéni olimpiai győzelme. Az amerikai úszólegenda itt sem állt le és mind ezek után még egy ezüstérmet is megnyert. Záró akordként, de írhatnánk azt is, hogy ráadásként + egy arany éremmel zárta a siker sorozatát. Összesen 28 olimpiai érme van, amiből 23 arany. Terveiben az szerepel, hogy mindezek után kizárólag a családjára koncentrál. A közönség őrjöngve ünnepelte.
Éremosztás után, ezt nyilatkozta:
- Az úszást befejeztem, de a jövő még előttem áll, rajtam múlik, mihez is kezdek. Ezzel nincs vége a karrieremnek. Valami új és szép kezdődik ezek után (is) az életemben.



Gratulálunk és a legjobbakat kívánjuk!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Akadályfutás - sikerrel - arany, ezüst és bronz éremmel
Conseslus Kipruto, kenyai versenyző nyerte meg a férfi 3000 méteres akadályfutást a Riói Olimpia mai versenynapján Idő: 8:03.28p. A 21 éves atléta az utolsó 200 méteren már akkora előnyre tett szert, hogy még arra is volt ideje, hogy boldogan integessen a közönségnek.
A kenyaiak az 1984-es játékok óta minden olimpián megnyerték ezt a számot.
A második helyen beérő Evan Jager az Egyesült Államok versenyzője 8:04.28 idejével a második helyezett lett. Ő az első amerikai, aki érmet szerzett ezen a távon 1984 óta. Ezekiel Kemboi kenyai versenyző 8:08.47 idővel, harmadikként ért be, pedig a kétszeres olimpiai bajnok sőt címvédőként indult ezen a versenyen.
20160817conseslus-kipruto-atletika-olimpia-rio.jpg

Conseslus Kipruto kenyai versenyző - immár biztos aranyérmesként - a verseny finisében boldogan integetett a hajrázó közönségnek
*


Evan Jager az Egyesült Államok versenyzője ezüst érmet nyert
*

Ezekiel-Kemboi harmadikként ért be a célba
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Példás sportszerűségből – JELES
Döntőbe juttatták az olimpia legsportszerűbb párosát



A női 5000 méteres síkfutás második előfutamában az új-zélandi Nikki Hamblin és az amerikai Abbey D'Agostino bukása után mindenki meghatódott. A két futó nem ismerték, de igazi sporttársakként segítették egymást. A két futó egy váratlan pillanatban összeakadtak és elestek.
Amikor D’Agostino látta, versenytársa nem tudja folytatni, odament hozzá, megpaskolta a vállát, a folytatásra biztatta. „Kelj fel, kelj fel, be kell fejeznünk a versenyt!” – így biztatta.
Az új-zélandi versenyző elindult, ám ekkor az amerikai kapott a lábához, kibicsaklott a térde a bukásban. Visszarogyott a földre – ezúttal Hamblin fordult vissza hozzá, segíteni.
D’Agostino nem volt benne biztos, hogy tovább tud futni, ezért rábeszélte Hamblint, hogy fusson be nélküle a célba, aki így utolsó előttiként, az előtte befutótól 36 másodpercre célba ért, s ott bevárta a 27 perccel később bebotorkáló D’Agostinót.
*

Együtt ünnepeltek, majd Hamblin tolókocsiba segítette az amerikait.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A licit már beindult…
- a riói játékok aukciós oldalán, több olimpiai emléktárgyra
.
No, de milyen relikviák közül is válogathatnánk? Az augusztus 5-i megnyitón felvonulók kezében lévő zászlókra, melyeknek kezdő ára 150 reál (magyar pénzben átszámítva: 13 ezer forint). Valamint az olimpiai láng útja során használt többi fáklyára, amelyeknek licitje 10 ezer reálról indulna (kb. 860 ezer forintról). A legdrágább fáklya az, amivel az athéni olimpia bronzérmese, a brazil Vanderlei Cordeiro de Lima gyújtotta meg, az olimpiai lángot a Maracana Stadionban. Ezt a fáklyát a maratoni futó az aláírásával is hitelesítette. Induló ára 15 ezer reál (1 millió 290 ezer forint).
*
(A Rióban rendezett Olimpia: záró ünnepélye augusztus 21-én, magyar idő szerint 23 órakor kezdődik. Az akkor szereplő relikviákra is várják majd a licitálók jelentkezését? - no ez csak feltételezés volt részemről. - G.B.)
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Érdekességek a mostani - (és a régebbi) Olimpiákról

Majlinda Kelmendi, koszovói cselgáncsozó, olasz ellenfelét győzte le a női 52 kg-osok mezőnyében, ezzel megszerezte hazájának az első aranyát.
A Fidzsi-szigetek sportolói 14 éve, egyetlen Olimpián nem sikerült egyetlen érmet sem szerezniük. A rögbi válogatottjuk a döntőben 43-7-re legyőzték Nagy-Britanniát. S, aranyérmet nyertek.
Hoang Xuan Vinh, vietnámi sportolóként 10 méteres légpisztolyban, aranyérmesként léphetett a dobogó legfelső fokára.
Fehaid Aldeehani kuvaiti sportolóként, férfi dupla trapban, aranyérmet nyert. A Kuvaiti sportolók a Független Résztvevők Csapata név alatt versenyeztek.
Ibtihaj Muhammad volt például az első muszlim afro amerikai nő, aki hidzsabot (1.) viselve nyerte meg az olimpiai érmét. Csapatban lett bronzérmes, női kardban.
Simone Manuel 100 méter gyorson, - Amerika büszkeségeként! - elsőként ért a célba. Győzelme különösen fontos. A faji szegregáció ideje alatt fekete sportolók nem léphettek be az amerikai uszodákba, a törvény eltörlése után is igyekeztek a medencéken kívül tartani a színes bőrűeket. Ennek következtében az afro amerikai gyerekek nagyjából 70 százaléka nem tud úszni.
Enith Brigitha, holland sportolóként volt a történelem első fekete olimpiai érmese, 100 méteres gyors úszásban bronz érmet nyert, az 1976-os montreali olimpián. A következő áttörésre 1988-ig kellett várni. Őt követte a suriname-i Anthony Nesty, aki Szöulban első afrikai férfi úszóként aranyéremmel lépett fel a dobogó legfelső fokára.
Maritza Correia, első fekete úszónőként érmet szerzett, történelmi sportsikert ért meg a 2004-es athéni játékokon.
Érdekességként említjük meg azt, hogy a golfnak, mint olimpiai számnak nem ez az első „szereplése”. 112 év kihagyással,1904 óta – először - tért vissza az olimpiai küzdőtérre ez a sportág.
Majlinda Kelmendi, koszovói cselgáncsozó, olasz ellenfelét győzte le a női 52 kg-osok mezőnyében, ezzel megszerezte hazájának az első aranyát.
A Fidzsi-szigetek sportolói 14 éve, egyetlen Olimpián nem sikerült egyetlen érmet sem szerezniük. A rögbi válogatottjuk a döntőben 43-7-re legyőzték Nagy-Britanniát. S, aranyérmet nyertek.
Hoang Xuan Vinh, vietnámi sportolóként 10 méteres légpisztolyban aranyérmesként léphetett a dobogó legfelső fokára.
Fehaid Aldeehani kuvaiti sportolóként, férfi dupla trapban, aranyérmet nyert. A Kuvaiti sportolók a Független Résztvevők Csapata név alatt versenyeztek.
Ibtihaj Muhammad volt például az első muszlim afro amerikai nő, aki hidzsabot viselve nyerte meg az olimpiai érmét. Csapatban lett bronzérmes, női kardban.
Simone Manuel 100 méter gyorson, - Amerika büszkeségeként! - elsőként ért a célba. Győzelme különösen fontos. A faji szegregáció ideje alatt fekete sportolók nem léphettek be az amerikai uszodákba, a törvény eltörlése után is igyekeztek a medencéken kívül tartani a színes bőrűeket. Ennek következtében az afro amerikai gyerekek nagyjából 70 százaléka nem tud úszni.
Enith Brigitha, holland sportolóként volt a történelem első fekete olimpiai érmese, 100 méteres gyors úszásban bronz érmet nyert, az 1976-os montreali olimpián. A következő áttörésre 1988-ig kellett várni. Őt követte a suriname-i Anthony Nesty, aki Szöulban első afrikai férfi úszóként aranyéremmel lépett fel a dobogó legfelső fokára.
Maritza Correia, első fekete úszónőként érmet szerzett, történelmi sportsikert ért meg a 2004-es athéni játékokon.
Érdekességként említjük meg azt, hogy a golfnak, mint olimpiai számnak nem ez az első „szereplése”. 112 év kihagyással,1904 óta – először - tért vissza az olimpiai küzdőtérre ez a sportág.


Nagyon szép a gondolat, s a tett is. Az újítást üdvözöljük! Rióban az érmesek, most először nem kaptak/kapnak virágcsokrot. A szervezők döntése szerint a virág elhervad, így tartós emlékként az Olimpia lógójának 3D-s változatát ajándékozzák a dobogósoknak, kiérdemelt érmeik mellé.
*
(1.)=
a hidzsab szó, kendőt jelent. Azért tartottam ez fontosnak ide írni, mert többen vagyunk, akik ezt nem tudtuk. Mit is fed ez a szó?
G.B.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Egy zseniális futóról – zseniális fotó, igaz története
Usain Bolt
, a jamaicai sportoló a 200 méteres elődöntőjéből 19.78 másodperccel jutott a fináléba. A férfi 100 méteren, sorozatban harmadszor győztes, összességében hétszeres olimpiai bajnokként. Nem titkolt célja, hogy világcsúcsot akar dönteni.
Legnagyobb vetélytársa, a 100-on ezüstérmes amerikai Justin Gatlin viszont nem lesz ott a döntőben, mert az elődöntőben "csak" 20.13-at futott. Így kiesett, három század másodperc választotta el a finálétól.
Usain Boltról egy zseniális fotó látott napvilágot. A kép története első kézből, Cameron Spencertől, a Getty fotósától.
Bolt a világ leggyorsabb embere, 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban is megnyerte ezt a számot, melyet Spencer már akkor is fotózott, mindkét helyszínen. A 70 méteres vonalnál pozícionálta be magát néhány fotós kollégájával egyetemben. Egy Canon 1DX Mark II-t használt 70-200 mm-es optikával 135 mm-es gyújtótávon és lassú, 1/4 0s-os záridővel, hogy be tudja mutatni a mozgást a képen. A rajtpisztoly eldördült, a sprinterek közeledtek.
- Három távvezérelt és egy kézben tartott kamera volt nálam – nyilatkozta Spencer a Time-nak, - miközben Bolt sprintelt, én négy fényképezőgéppel lőttem őt.
Bolt úgy tűnt, magabiztos, széles mosollyal néz hátra, még erre is volt ideje! Amíg ellenfelei veszettül koncentráltak, arra fókuszálva, hogy legyőzzék őt.
- Kellően elől járt már ahhoz, hogy gyakorlatilag hátra is tudott nézni. Szerintem a mögötte futó sportolókat nézte, mosolygott egy nagyot, én meg próbáltam bemozdulással megörökíteni! – mondta Spencer. - Egy helyben álltam és svenkeltem, ahogy elhaladt mellettem, tehát a felsőtestem vele egy ütemben mozgott. Amint elment mellettem, gyorsan visszanéztem a képeimet és szerencsére találtam közte éles fotókat. Nem is figyeltem a mosoly mértékét, miközben fotóztam. Ekkor voltam úgy vele, hogy »Ó, wow! Fókuszban van, hihetetlenül gyorsan futott és magabiztosan. Tudtam, hogy ez egy különleges pillanat volt. Tökéletesen lépett, látszik a fölényesen kidolgozott, tökéletes technikája és ráadásul hátra is nézett a világ további 7 leggyorsabb futóra, miközben ő jól érezte magát.”
*

Akik ismerik a fotográfiának a csínját/binját, a nehézségeit, a buktatókat és a sikereket, azok tudják, hogy egy ilyen képet nehéz meglőni. Akik ismerik Bolt eredményeit, nem titkolják, hogy ez minden idők egyik legjobb, legboldogabb, a győztes befutó magabiztos arckifejezése.
(Forrás: Time)

gettyimages-589521390.jpg
 
Oldal tetejére