A magyar Szent Korona igazi rejtélye

Seelie témája a 'Őstörténet' fórumban , 2008 November 26.

 1. Bihar

  Bihar Kitiltott (BANned)

  Először a korona részeiről lenne érdemes beszélni. Beleértve ebbe az eredetileg Anyahitától származó köveket, a bizánci zománcképeket is.
  Ezután a "pápai" azaz az Arnó család altal készített és Rómában 1000-ben átadott korona részletes történetével kellene megismerkedni. Sajnos az Arnók -és az etruszkok-története itt "bejön" ha elnagyoltan, akkor is. Vagyis kicsit hosszú.
  A bizánci rész egyszerű viszonlag , az uruki már megint hosszú...Itt az első esztergomi érsek, Turu Domonkos élete nem kerűlhető meg. Továbbá azt gondolom Jézusra is kellene utalni..mint uruki egyházalapítóra..
  A koronázási szertartások pedig akár el is maradhatnak ?
  Ezt a hosszú és kicsit bonyolult kérdéskört pedig kevesen hajlandóak megismerni. Márpedig ha vaéaki veszi a fáradtságot és ismerteti,akkor..Szóval legjobb az Arvisurát ajánlani, mindez benne van.
  NA ÉS EZEK UTÁN JÖHETNEK A TÁMADÁSOK IS::
   
 2. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag

  Feltétlenül meg kell beszélni.
  Ezt most találtam és hiszik a pápa által küldött korona meséjét.

  "Az első keresztény magyar király, Szent István (1000–1038) számára a Pápa az 1000. esztendőben koronát küldött, amelyet egészen a XIV. századig az egyház őrzött Székesfehérvár városában, a Szűz Máriáról elnevezett székesegyházban, ami Árpád-házi királyok koronázó-temploma, magánegyháza, és temetkezőhelye volt. A középkor folyamán kialakult és megerősödött az a királykoronázással kapcsolatos szokás Magyarországon, amely szerint csak az uralkodó bír valódi királyi hatalommal, akit ebben a fehérvári bazilikában koronázott királlyá a magyar egyház első embere, az esztergomi érsek, mégpedig a pápa által küldött, Szent István koronájaként tisztelt Szent Koronával."
   
  GadMar kedveli ezt.
 3. Univerzum21

  Univerzum21 Állandó Tag

  Enigma tv 2012.05.02. adás
   
 4. furrier75

  furrier75 Kitiltott (BANned)

  Én a műsorvezető helyében Pap Gábor hívtam volna meg...
  A youtube videómegosztón rengeteg Pap Gábor előadás található a Szent Koronával kapcsolatban...
   
 5. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag

  Sokan hallották már róla, de biztos kevesen látták e képet és a hozzáfűzött szavakat.

  [​IMG]

  "A kép 1881-1898 közt készült, Burne magnum opusaként tartják ma számon. A képen Arthur király, a brit mondakör legendás hőse látható. Érdekessége a műnek, hogy a földön fekvő korona a Szent Koronát ábrázolja. Ez a tény lehet érdekesség, de tekinthetjük jelzésértékűnek is. Arthur király és köre a szarmata lovagok. . A szarmaták viszont a hunok egyik legvitézebb csoportja, akiket a Római Birodalom Aureliánus falához rendelt brit földre a betörő szászok elleni küzdelem céljából. "
   
  furrier75 és Bihar kedveli ezt.
 6. Bihar

  Bihar Kitiltott (BANned)

  Mindenesetre Rómából nem a szarmatáknak érkezett ide korona, hanem -a bonyodalmak ellenére- Vajknak hozta főpapja az esztergomi érsek, Domonkos. Így pedig nem érthető mit is akart ezzel kifejezni a festő?
  Lehet viszont, hogy néhány kóbor szarmata (Erdélyben, majd az Alföldön éltek leginkább) valamelyik etruszk légióban szolgált...és így jutott el Albionba. A szarmaták jászok, a jászok egyik törzse voltak, nem a rómaiak uralta Pannoniában éltek..
  Arthur királyról még említeném, hogy ő az iu. 500-as években élt és akkor még a magyarok honfoglalása nem történt meg, nemhogy a királyuk koronázása...Ez a festő tud valamit....a történelmről? Vagy inkább csak tetszett neki a korona és a festményére lopta ezt, mert dekoratív?
   
 7. furrier75

  furrier75 Kitiltott (BANned)

  Na de ki az a Vajk...???
   
  szuicsi kedveli ezt.

Megosztás