Aki ráhelyezte Kanadát az angol nyelv világtérképére

Az alig egy hónapja rákban meghalt, brit származású Katherine Barber lexikográfus Kanadában végezte felsőfokú tanulmányait, majd lett a Canadian Oxford Dictionary főszerkesztője. Egészen páratlan módon szemezgetett a kanadai változat közkedvelt szavaiból: a ponyvaregényektől elkezdve egészen a parlamenti vitákig minden „tipikus kanadai” szöveget elolvasott és meghallgatott, hogy kor- és valósághű szótárt készítsen.

Az „angol nyelv” kifejezés egy átlagembernek nem jelent mást, mint az amerikai és a brit angol (akcentus és persze lakos) közötti állandó cukkolódást, holott megannyi országban beszélik a nyelvet, csak éppen máshogy. Ilyen ország Kanada is, ahol a francia mellett 20 millió kanadai beszéli első nyelvként az angolt. És bár a kanadai angol szókincsben és főleg kiejtésben jóval közelebb áll az amerikaihoz, mint a brithez, mindkét változat jellegzetességeit magán viseli. És még annál is többet…

A szavak királynője​


Barbert 1991-ben szerződtette az Oxford University Press mint a kanadai szótár alapító szerkesztőjét. A nőt felkérték, hogy állítson össze egy csapatot, amelynek tagjai összeállítják a szótárat. 1991-ig nem volt mérvadó kiindulási pont (szószedet), amelynek segítségével a kanadai szavak, kifejezések és jelentések értelmezhetők lettek volna egy külföldi – pontosabban a kanadai verziót nem beszélő – ember számára. Korábban nem folytattak olyan kutatásokat, amelyek a kanadai angol „dekódolását” vették volna górcső alá – a kanadai szótárak az amerikai/brit kiadványok minimálisan módosított másai voltak.

Barber szokatlan, mégis logikus, az Oxford által előszeretettel alkalmazott struktúrát alkalmazott a szavak és kifejezések jelentésének összeállítására: egy könyvmolyokból álló csapatot toborzott, akik a katalógusoktól elkezdve a hírlapokon át egészen a magazinokig mindent átolvastak, kifejezetten kanadai kifejezések után kutatva. A lexikográfus maga sem tétlenkedett. Akármerre járt, magával vitte a jegyzetfüzetét, amibe lejegyezte a táblákon, plakátokon vagy hirdetéseken látott kanadai nyelvi sajátosságokat, idiómákat.

Volt azonban egy másik módszer is, amely hasznosnak bizonyult a mazsolázgatásra. Már az előtt „turnézott”, mielőtt a szótár megjelent volna. Ezeken a nyilvános eseményeken Barber interjúkat adott, amelyben a kanadai angolt „vesézték ki” a riporterekkel, szakemberekkel. Barber gyakran szerepelt a CBC rádióműsoraiban is, amely adások során arra kérte a hallgatókat, hogy diktáljanak be neki különféle szavakat. Barber ezután Kaliforniában és Oxfordban elsajátította a digitális lexikográfiát, így a csapata már könnyedén rendszerezte a digitalizált kanadai kiadványok, parlamenti viták és vaskos könyvek adatbázisát.

A színpad királynője​


Annak ellenére, hogy az 1998-ban megjelent Canadian Oxford Dictionary hatalmas sikert aratott, a digitális szótárak megjelenése szinte teljesen háttérbe szorította a nyomtatott kiadás értékesítését. Az iroda bezárt, Barbert és munkatársait 2008-ban elbocsátották.

A kiadás és a munkahely megszűnése után a lexikográfus arculatot váltott: belecsöppent a balett varázslatos világába. Megalapította a Tours en l’air nevű társaságot, amely balettkedvelők számára szervezett túrákat. Az érdeklődők Európában és Észak-Amerikában hódolhattak a balett iránti szenvedélyüknek.

Gáll Anna

38088479_5b5fe66958c3ef65b2ea04b87633530e_wm.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

sziasztok 6.osztályos felmérők lennének valakinek?köszönöm
Lukács Ágnesss wrote on kiscsocsó3's profile.
Szia!
Sikerült megkapnod a felmérőt? Szeretném elkérni, ha sikerült megkapnod!
Sziasztok
Szükségem lenne 7-es Mozaikos Matematika, Biológia, Kémia, Földrajz, Fizika munkafüzet megoldásokra és vagy Tudáspróbára.
Köszönöm: K
Lukács Ágnesss wrote on Noncsi13's profile.
Sziasztok! 3. osztályos Mozaik Matematika Tudásszintmérő Feladatlapot keresek. Köszönöm
ktbarna wrote on Ajuda67's profile.
Sziasztok! Tud vki Ajudáról mi van vele? Beteg lett? Nem baj ( de ) ha abbahagyja a fordítást, csak ne legyen semmi baja. Rémisztő ez a csönd!!

Statisztikák

Témák
36,734
Üzenet
4,462,135
Tagok
593,624
Legújabb tagunk
Kláraaa
Oldal tetejére