Amerika megaföldrengésre készül

Olyan „megaföldrengésre” készülnek Amerikában, amely a becslések szerint akár 13 ezer áldozatot is követelhet és felmérhetetlen károkat okozhat.

Évtizedek óta tudják, hogy egyszer bekövetkezik – a tudósok legfrissebb álláspontja szerint pedig most már bármikor sor kerülhet rá. A földrengést egészen Európáig érezni lehet majd.

Alig ötven éve derült ki, hogy akár 8-9-es erősségű földrengésre is sor kerülhet az úgynevezett Cascadia szubdukciós zónában, ami az észak-kaliforniai Cape Mendocinótól Portland és Seattle városokon át egészen a kanadai Vancouverig terjed.

A FEMA (Amerikai Szövetségi Veszélyhelyzet-kezelési Ügynökség, azaz a katasztrófavédelem) becslése szerint a Cascadia-földrengésben 13 ezer ember halhat meg, a sérültek száma 27 ezer lehet és várhatóan egymillió embernek lesz szüksége ideiglenes szállásra, további két és fél milliónak pedig vízre és élelemre. Gazdasági szempontból összeomló infrastruktúra, kártyavárként összedőlő épületek százezrei és sokmilliárd dolláros kár lehet a mérleg.

A területen folyamatosan előforduló rengések oka, a Szent András-törésvonal, amely miatt átlagosan százévente sor kerül ezen a területen egy nagy erejű rengésre. Kalifornia történetében az egyik legnagyobb földrengés 1906-ban történt San Franciscóban, ahol a hajnali 7,9 erősségű rengés sok áldozatot követelt, óriási tüzet okozott és 30 ezer épület semmisített meg.
A szeizmológusok és az amerikai tudományos akadémia legfrissebb figyelmeztetése szerint a Szent András-törésvonalnál az egymásnak feszülő földkéreglemezek hatására bármikor sor kerülhet ezen az észak-kaliforniai területen az igen erős, a Richter-skála szerint akár 8-as fokozatú földrengésre – mondta el az M1 szombat reggeli adásában a köztelevízió Los Angeles-i tudósítója.

Hozzátette: míg kilenc évvel ezelőtt a következő három évtizeden belülre prognosztizálták a földrengést, addig ma már azt mondják: bármikor bekövetkezhet.

Kalifornia-szerte műszerek és érzékelők százai figyelik a föld alatti aktivitást, ezekből az adatokból következtetnek a szakemberek arra, hogy mi várható a közeljövőben.

A műszerek csak a pénteki nap folyamán 15-ször mértek kisebb rengést. Az elmúlt hónapokban 708 alkalommal, az elmúlt egy évben pedig 7141 esetben jeleztek rengést a műszerek. Ezek többségükben alig észrevehetők voltak, de előfordult köztük 5,2-es erősségű földrengés is – mondta a tudósító.

Hirado
kalifornia.jpg
 
- axiomatikus rendszerekbol akar csak 1 axiomat elveve vagy megvaltoztatva a rendszer mashogy viselkedik ... Isten letezik / Isten nem letezik. Amugy miert csak egy ~2 ezer eves vallas axiomait hozzuk elo? (mindegy)

- amikor eloszor (10-20 eve) olvastam errol a boritekolhato foldrengesrol, akkor olyan 4-7 meteres szintkulonbsegrol irtak ... de minel kesobb kovetkezik be annal nagyobb varhato ...
 
De a kettő nem ugyanaz! Nem biztos hogy a valóságba hepiend lesz!

A valóságban semmiképp se lehet happyend, mert a valóságban már 1 fő halála is túl sok, tudniillik ez teljesen pontosan 1 fővel több, mint amennyi elfogadható a happy end-hez!

Ha azonban a dolgot úgy tekintjük mint valami Hollywood-i filmet, akkor biztos hogy hepiend lesz, mindazoknak, akiknek nem épp valami közeli hozzátartozójuk hal meg, mert ott sincs akkor, de pláne ha úgy nem hal meg hogy ott jár ugyan, de túléli. Tudniillik, az említett katasztrófafilmekben is, a „happy end” csak annyit jelent, hogy túléli a főszereplő, s annak fontosabb ismerősei/szerettei, ráadásul ezek még csak meg se nyomorodnak (bár az illik, hogy az utolsó pillanatokra alaposan vérmocskosak legyenek, sok felületes horzsolással. Netán még bicegjenek is.) Az nem számít, hogy eközben hány tízmillió másik személy hal szörnyű halált, tudniillik azok a névtelen és jelentéktelen senkik közül kerülnek ki, akikkel kapcsolatban a film nézői nem alakítottak ki emocionális kötődést. Azok tehát mind meghalnak, de ettől az end még happy lesz, sőt, mindez a sok halál a huszonhatodrangú senkik közül szükséges is, egészen természetes hogy a hepiendig sok hullát kell termelni, különben nincs is film, meg se születhetne, s ha mégis, senki se nézné meg! A sok hulla közt ráadásul ott kell legyen mindaz a sok rohadék is, akik a hőst akadályozták korábban szent küldetésében, Nagy Elmélete ismertetésében, vagy kinevették érte, eképp a rengeteg halál még jogosnak is tűnik, amolyan túlméretezett isteni igazságszolgáltatásnak, hiszen ez kell ahhoz hogy a negatív szereplők is elpusztuljanak, továbbá hogy Napnál fényesebben bizonyosodjék be a Hős igazsága, mert hiszen ő előre megmondta hogy itt és ekkor lesz a földrengés/vulkánkitörés/űrlények_támadása, illetve eljön ide újra a Nagy Fehér Cápa, feltámad majd a kőkoporsóba élve eltemetett boszorkány/Drakula stb, ekkor lesz a mágneses pólusváltás, ekkor jön be a Számítógépek Nagy Dátumkatasztrófája, nem kívánt törlendő. Neki tehát igaza volt, aki pedig a katasztrófa során kinyiffan, végeredményben magának köszönheti a bajt mert nem hitt a hősnek, vagy ha nem is tudott a hősről, akkor a negatív főszereplő áldozata, aki nem hagyta hogy a Hős figyelmeztesse a népet! Mindez a sok hulla tehát nem a hős hibája. Tehát minden remek és hepi, akkor is ha közben meghal néhány tizensokmillió! A lényeg hogy a hős élve megússza, s mellé még mintegy féltucat közeli rokona. Ez többet ér és fontosabb, ez a kevesebb mint 10 személy, mint a meghalt 10 millió. Plusz pont, ha korábban elvált tőle a neje, épp mert minden idejét a kutatásainak szentelte és nem az ágybeli kötelességeinek, meg annak hogy a játszótéren vigyázzon a kisgyerekére, de most bebizonyosodik hogy igenis neki volt igaza, és megmenti a kislányát/kisfiát, még a feleségét is, aki ugyan időközben alaposan félrekefélt egy másik ipsével de ez se gond mert az az ipse is meghal, s így a család újra összekerül.

Ez a hepiend, tetszikérteni?

És minderre mérget vehetsz mert ezt szakemberként mondom neked ugyanis író vagyok többek közt.
 
Kedves Advocatus_Diaboli!

Aki így látja:„Nesze semmi, fogd meg jól!”...mint Te írtad, az kapaszkodik a semmibe.

Aki pedig úgy látja,hogy Jézus Él ,Van,Volt,és Lesz is... az Jézus kezét fogja.

Akkor a kérdés már csak az...a két ember közül kinek a keze nem üres?

Van olyan is, hogy „fantomfájdalom”. Az ember elveszti egy végtagját, a csonk már rég begyógyult, de néha mégis úgy érzi, mintha megvolna az a keze/lába, és fájna!

Nekem már egy fogam sincs. Évek óta. Ennek ellenére, néha nagy ritkán egy pillanatra belenyilal az ínyembe valami itt vagy ott, mintha fájna a NEM LÉTEZŐ fogam. Egy bizonyos módon tartva a nyelvemet, megesküdnék rá hogy ott a két metszőfogam, s azokhoz hozzáér a nyelvem, épp úgy mint régen amikor azok a fogak még megvoltak (és köztük volt az iskolai 15 perces nagyszünet is, akkora hézag...)

Eképp, amikor úgy érzed, Jézus kezét fogod, az efféle fantomérzés. A semmit markolászod, közben meg elhiteted magaddal, hogy azt az űrt kitölti valami, mert nem tudsz megbékélni a Semmi gondolatával...

Aztán meg miért épp Jézus? Miért nem Buddha, Krisna, Mohamed, Síva, Istár istennő, Baal-Zebub, Pallas Athéné, Wotan, Oberon, Szaraszvatí mahadévi, Kuan-Yin, vagy egymillió más akármi amit időközben kitaláltak?! Miért nem Micimackó vagy Róbert Gida?!

Szerintem kellő képzelőerőm van ahhoz, hogy idővel elhitessem magammal, hogy maga Darwin ül mellettem az ágyon, az ő szelleme. Könnyen menne, mert mint író, bőséges gyakorlatom van abban, hogy bizonyosfokú önállósággal rendelkező személyiségmintázatokat alakítsak ki magamban, aztán ahogy írom a műveimet, ezek sorról-sorra válaszolgatnak egymásnak, cselekednek is, én mint az „igazi” személyiségem csak a narrációt kell megalkossam, a többit végzik a létrehozott „másodlagos személyiségeim”. Ezeknek ténylegesen saját jellemük van, akarnak vagy elutasítanak bizonyos cselekvéseket a művem képzelt világában, van ÖNÁLLÓ AKARATUK! Persze a dolog kissé bonyolultabb, ez nem igaz a műveim jelentéktelen mellékszereplőire, csak azokéra akiknek a jellemét a mű megkezdése előtt (vagy közben...) alaposan kidolgoztam. Az jó nagy munka, utána azonban az írás gyors, kényelmes, élvezetes, és minőségi is! Már régóta így alkotok. Tehát, ily módon szerintem könnyedén (néhány óra se kéne hozzá...) megalkothatnám magamban akár Jézus vagy Szűz Mária személyiségét is, és ténylegesen beszélgetni tudnék vele ha akarnám. KÖNNYEN MENNE. Épp nekem NAGYON könnyen, mert ÓRIÁSI gyakorlatom van már az ilyesmiben!

És akkor mondhatnám hogy „velem van Jézus”, hogy „ő vezérli az életemet”, stb.

Csak tudod épp mert nekem ebben HIHETETLENÜL NAGY gyakorlatom van már, mondhatni igazi profi vagyok ebben, emiatt nem hiszek abban se ha más mond ilyesmit. Azzal is csak ilyesmi történik úgy vélem, csak összetéveszti a képzelete e játékát a valósággal.

Nálam e képzelt személyiségek pontosan addig élnek míg a műveimet írom, csak addig, azon időtartam alatt is csak akkor ha a számítógép előtt ülök alkotni, vagy ha nem is ott ülök de épp a folytatást találom ki, mittudomén buszon utazva vagy ilyesmi. Amikor a művet befejeztem, ezek mind törlődnek, kivéve ha fel akarom használni őket a folytatáshoz. Nem vagyok őrült, tudom hogy ezek csak az én gondolati konstrukcióim. Azért léteznek, mert akarom hogy létezzenek, s addig léteznek amíg azt akarom.

Azok azonban akik ténylegesen elhiszik hogy a Jézusuk, akárkijük aki látogatja őket valóságosan létezik, na azok már őrültek. S ami még nagyobb baj, még csak nem is keletkezik az őrültségükből irodalmi alkotás.

Kíváncsi lennék, @Ernoe mit szól ehhez az eszmefuttatáshoz.
 
T
Kedves Advocatus_Diaboli!

Amit a fantomfájdalomról írtál,az így igaz!!!!! Valóban létezik!
Mint ahogy Isten is és Fia is Jézus!

Az utolsó Időről :
Részlet: (youtube)

Teljes: (youtube)
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Na hagyjuk ezt a világvége hangulatot. :)
-
Azon nevetek, hogy egy topikkal odébb azon gunyolodott sok olvaso, hogy Németországban átdolgozták a hidegháborubol szérmazo katasztrofavédelmet.
Feltételezem, hogy az Amerikaiak is elgondolkodnak azon mi tévök legyenek ha megremegne a föld? :)
-
Ami a Jézuskázást illeti.
Kereken 100 éve, hogy az elsö irás megjelent a "lemeztetronikrol", arrol, hogy a kontinensek vándorolnak.
-
En nem tudok hinni egy "Joistenben" ha létezne egy teremtö akkor az csak egy kéjenc lehetne, aki egy csapdába helyezi az embert és az égböl nézi, hogy miként vesszük ezeket az akadályokat. :):)
-
Abba is biztos vagyok, hogy egy földrengést meglehetne állitani egy Hozsannával. ;)
 
*
Elképesztő! S, ez ellen védekezni sem lehet - csak a rossz dolgokat kivédeni, jó szervezéssel, felkészüléssel, pánik kikerülésével, biztos előkészületekkel. Nem is olyan régen a tévében láttam, hogy Amerikában többen saját bunkert építettek, sőt feltöltik élelmiszerrel, s a vízre is nagyon oda figyelnek. Ezen van min elgondolkozni, de sokan nem tudják ezt az előre kiszámított, (talán) jósolt őrületet túlélni.
Földrengés ellen nem a legjobb a bunker!
 
Mivel Los Angeles a pacifikus-platon, San Francisco pedig az Északamerikai-platon fekszik ezért a két város évente 6 cm-rel közelebb kerül egymáshoz. Eddig minden 100 évben átélt Amerika egy hatalmas földrengést.
-
A legutolso 1906-ban volt, San Francisko ekkor 6 méterrel odébb ugrott.
Az Amerikai földrengéskutato intézetnek USGS, van egy jo animatiosfilme. Talán megvan a Youtubon is.
-
Aki attol fél, hogy tul öreg és nem fogja személyesen megélni a katasztrofát annak ajánlom a "San Andreas" cimü Hollywood film megtekintését. A film nagyon pozitivan végzödik, ha jol emlékszem néhány collage-fiu megfogja menteni a világot. Tehát fel a fejjel. :)
-
San-Andreas-5-News.jpg
 

-
Megtaláltam: "1906 San Francisco Earthquake - Shaking Intensity - USGS"
-
Erdemes az orára nézni középen, milyen gyorsan halad a hullám, még összecsomagolni sem lehet. A rengés erössége majd 10 volt. 2009-ben Mo.-on megremegett két helyen a föld 4,5-tel. Ha jol tudom a földrengés mértéke logarithmusos akkor az azt jelenti, hogy nem 2-szer akkora erövel fog remegni a föld, hanem ... majd utánanézek. :)
 
Utoljára módosítva:
upload_2016-8-29_10-27-32.png


Ahogy látjuk naponta rengeteg földrengést lehet regisztrálni.
Olyan erösségüt mind a 2009-i magyar földrengés évente 6200 számolhato.
A földrengések a rezgés erössége (amplitudo) és pusztitás mértéke szeint vannak összehasonlitva.
-
A földrengés maga, hogy egy ember beleesik egy lyukba, a fejére pottyan a csillár még nem veszélyezteti az emberiséget. Sokkal jobban féljük azt, hogy az infrastruktura tönkremegy.
-
Erdemes belegondolni, hogy egy nagy város alatt találhato kanalizácio, kábelrendszer, földallati közlekedés ugy tönkre tud menni, hogy soha nem lesz olyan mind volt.
-
Liszabont 1755-ben felkereste egy földrengés pont abban a pillanatban amikor az összes templom televolt hivövel, a menyei álldás kövek formályában esett a fejükre. Még az inquisitio épülete sem uszta meg.
-
A földrengést egy zunami követte, a tenger felöl jövö hullám behatolt a város középpontjába és magával vitte a fötérröl akiket ért.
-
Aki mindezt meguszta az a tüz álldozata lett, az egész város leéget kivéve a bordélyházakat.
-
Ez a tragédia nyitotta ki sok gondolkodo ember szemét pl. Voltaire és innentöl számoljuk a felvilágosodás kezdetét.
-
Aki a nagymise alatt agyonüti a hiveket az nem lehet egy Jo-Isten csak egy Rossz-isten, vagy Semmilyen-Isten. :)
 
Utoljára módosítva:
Teljesen feleslegesnek tartom a "volt van lesz" kijelentésen való lovaglást!
.......ki is mondta ezt:
"én vagyok az alfa és az omega"....Hány ezer évvel is ezelőtt? ...ennyit erről!

A földrengésekről,és egyéb dolgokról:
http://hirnetbazar.blogspot.hu/2015/08/jellemzi-e-egyertelmuen-biblia-vilagot.html

Lehet, hogy neked mindegy, hogy most vagy késöbb, nekem nem?
Számomra a "hol és mikor" két nagyon fontos paraméter. Különösen most délben. :)
 
T
Kedves Ernoe! :)

"Lehet, hogy neked mindegy, hogy most vagy késöbb, nekem nem?" ezt nem értem!.....
 
Szerintem olvasd el újra az evolúciós könyveket, mert nem érted (vagy aki azt az írást írta, ha nem te írtad, az nem érti) miként működik az evolúció! A mutációk azok, amik véletlenül jönnek létre, de mutációk akkor is lennének ha evolúció nem volna. Az evolúció nem a mutáció, eképp nem a véletlen, hanem az, hogy a mindenféle mutációk halmazából miként szelektálódik ki az alkalmasabb változat! tetszikérteni?!

Mondok konkrét példát. Tippelem rólad hogy nő vagy. Gondolj bele, amikor fiatal lány voltál és a férjedet kellett kiválasztanod a kérőid közül, hogy kinek nyújtod a kezedet (és később a testedet is ugye, ami majd gyereket szól, melyben felerészt lesz benne a te genetikai anyagod és felerészt a férjedé...) akkor ugye hogy azt a férfit választottad, akit ALKALMASABBNAK tartottál úgy általában mindent egybevetve a házasságra, arra, hogy megkapjon téged?!

Ha minden egyéb paraméter azonos, de az egyik férfi féllábú mert eleve úgy született, vélhető hogy az egészségest választod, már azét is mert annyira te is hiszel az evolúcóban hogy félsz, a nyomorék férfi netán nyomorék gyermeket nemz beléd, és nem akarod hogy az utódod ezt örökölje, ugye?! Ez már SZELEKCIÓ, kedveském! Amikor így gondolkodol, te magad is eszköze vagy annak az evolúciós folyamatnak amiben nem hiszel!

Gondolom, a férjed nem szenved örökletes elmebetegségben (ha mégis nem tudtál róla a házasságkötéskor) mert ha tudod hogy egy férfi ilyen, hozzá se mész, megintcsak, hogy a gyermeked ne örökölje, meg különben is, neked magadnak is jobb egy épelméjű mellett! Azaz az ALKALMASABBAT választod! Ő fog szaporodni a közreműködéseddel, eképp a kevésbé alkalmas nem fog szaporodni, mert azt nem választják a nők, vagy kisebb számban választják legalábbis, így idővel eltűnnek azok a gének melyek az ő kevésbé alkalmasságát okozzák!

Érted már?!

És ebbe felesleges belekeverni jeszuskát meg túlvilágot, semmi köze hozzá, józan logika az egész. De ha neked tetszik, képzeld azt hogy a jesszuska tgervezte meg a világot hogy ilyen törvényei legyenek, a lényegen nem változtat.

Vannak természetesen olyan nőstények, emberek és állatok közt is, akik néha nem a legelőnyösebb egyedeket választják, ezek idővel szépen ki is halnak. Vannak olyanok is akik egyáltalán senkit se választanak, na EZEK IS KIHALNAK, erre szép példa az apácák esete.
 
En ezt ugy tuttam, hogy Lenin elt, El es Elni fog...:o
Egyre asszociáltunk válaszunkban. csak én nem írtam az alanyt. Gondoltam úgy is érti akire válaszoltam.
Még annyit: lehet imádkozni, de azért nem árt megjavíttatni a féket.
Ha baj közeledhet.
Azaz földrengésre számítva, arra felkészülni célszerű.
A szárazon tartott puskapor nem árthat.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,803,385
Tagok
615,793
Legújabb tagunk
ViperHun
Oldal tetejére