Autizmus

gyozok témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2011 Május 27.

 1. Vanda1006

  Vanda1006 Új tag

  Sziasztok!
  Azt szeretném kérdezni meg van e valakinek a DSM 4 és 5 magyar nyelven. Autizmus témában írom a szakdolimat és sos kellene. Nekem megvan angolul mind, de sajna nem nagyon maradt időm fordítgatni, amúgy is nehezen megy. Nagyon köszönöm, ha valaki tudna segíteni.
   
 2. gyozok

  gyozok Állandó Tag

  Kecskeméti Autizmus Centrum gyógypedagógust keres, azonnali mélyvíz, "kiemelt" bérezés, remek munkakörülmények, perspektíva, élet meg a pálya....komolyan, aki tud ismerőst vagy magát tartja esélyesnek, jelentkezzen!
  http://www.gyogyped.hu/node/161
   
  Alberina kedveli ezt.
 3. Az én fiamnál 9 évesen diagnosztizálták az Asperger szindrómát. Az integrált oktatás kerete kimerült annyiban 4. osztályban,hogy bejárhatott angolra,természetismeretre,a többit a tanító néni kettesben oktatta,mondván,hogy előrébb van a többieknél. Ezzel párhuzamosan szépen kizárták minden közösségi dologból (papírgyűjtés,kirándulás,ünnepi műsorok). Most kezdte az 5. osztályt,féltettük nagyon. Új tanárok,minden órán más terem,ismét mennie kell a torna-rajz-technika órára (4.-ben felmentették alóla,mivel az ügyetlensége flusztrálta és jöttek a düh rohamok). Meglepően jól vette az akadályokat,semmi cirkusz,köszönhetően az osztályfőnöknek,a könyvtárosnak (aki tavaly is felkarolta,és pont az ofő felesége). Tájékoztatták a pedagógusokat,akik tanítják és ők is (számomra,az alsós tanító nénivel szerzett rossz tapasztalat után) remekül álltak a dolgokhoz,végre talán kihozzák a gyerekből a legjobbat (nagyon okos matekból,term. ismeretből és töriből meg angolból).És nem mellékes hogy most a gyerek is élvezi a készség tárgyakat. Pl. tesin ha valami nem megy a torna tanár ad neki más feladatot,amiben sikerélmény éri. Nagyon hálásak a pedagógusok bármiféle ismeret anyagért,ezért itt tolmácsolom a köszönetemet,köszönetünket.

  Ami most fáj,hogy az idén elsőbe kerülő kisebbik fiamat,csak azért tették a speckos igényű gyerekek osztályába,mert a bátyja Asperger szindrómás (az egyik elsős tanító a nagyobbik fiú ofője volt). Számomra érthetetlen,hogy egy olyan tanár,aki maga sem képes elfogadni a másságot,hogy taníthat erről kicsiknek????
   
  Thenzi és Mpow233 kedveli ezt.
 4. Mpow233

  Mpow233 Állandó Tag

  Szia jó hallani a pozitiv dolgokat, megnyugtató, mi még ovisak vagyunk , de nem ahelyi oviban , mert egy siros cipőfelhuzás miatt az első nap elsö orájában azt mondta az ovó néni hogy maradjunk az 1 azaz egy órás ovinál egyenlőre ezt decembertől február elejéig csináltuk, amikor elfogyott a tűrelmem és emberi modon megkérdeztem hogy az e a baj hogy bemutattam a diagnozis papirokat és azér lehetetlenitik el a gyerek szocializációját, beilleszkedését az oviba - a válasz nem -de mégis mert nincs rá szakember , megjegyzem 2 másik hasonló kisgyermek is volt a csoportba , csak diag nélkül ők egésznaposak voltak , a következő kérdés mikor lehetűnk többet az oviba , válasz márcuiusra talán elérjük a napi 2 órát , megértem a hozzá állást és a velejáró problémákat , rosszul esett , de emberhez méltóan jó kapcsolattal váltunk el és egy konzultáció után , sajnos a lakhelyünktöl távol egy új oviban kezdtűnk-folytattuk az évet első alaklom félnap második alkalom teli nap ("hogyhogyhogynem") és a gyerek szereti , most is már várta az ovi kezdést .
  Igen ezt a forumot nagyon szeretem én is , bár még a gyermekem problémái előtt találtam más okból , de mióta tudjuk azóta ha tehetem minden adandó alaklommal felnézek ha időm engedi és minden ismeret anyagot és tanácsot gyermekem hasznára probálom-próbáljuk forditani. Igy ezen apropóból most idekiabálom :) : KŐSZŐNŐM - KŐSZŐNJŰK SZÉPEN.
   
  kisvacak2007 kedveli ezt.
 5. Sajnos nálunk ugye későn derült ki a diagnózis. Az oviban nem volt vele különösebb gond.Csöndes volt,visszahúzódó.Betudták annak ,hogy ő ilyen,ráadásul már akkor is okos volt,az óvó nénik szerették. Valószínű nála az iskolakezdés fokozta a tüneteket.Plusz gondol jelentett,hogy mire iskolába ment,olvasott,számolt és ezzel az alsós tanító néni nem igazán tudott/akart/ért rá foglalkozni.Bántották is miatta az osztálybeli fiúk némelyike,sajnos ez sem volt orvosolva.Mindent összevéve,amennyire dicsérték az alsós tanítóját annak idején,én nagyot csalódtam benne. :(Tanítónak tényleg jó,de nem pedagógus,ha érted a különbséget.Bevallom-mert úgy érzem itt megtehetem,mert hasonló gondokkal küzdő szülők is vannak-rettegtem az 5. osztálytól. Az utolsó héten alig ettem,alig aludtam annyira féltettem a gyereket.Úgy véltem ha alsóban 3 tanár tanította a gyereket,és ők sem tudták kezelni (kivéve az angol tanárt,szerencsére most is ő tanítja angolra),mi lesz ha 9-10 tanár tanítja,minden órán más teremben.Mert ugye ez akkor is egy folyamatos változás neki,semmi fix. benne,ami nálunk gondot szokott okozni.És meglepetésemre az osztályfőnök nagyon okosan állt hozzá a kérdéshez.Első nap beszélt velünk is mire figyeljen,mi szokott gond lenni ,és a szavai mögött lehet érezni,hogy utánajárt,utána olvasott a témának,hogy segíthesse a gyereket.:dr_24: Pont ettől a figurától nem számítottam erre,mert elég vegyes véleményeket hallottam róla.De z összes pedagógus pozitívan reagálta le a dolgokat. Pl. tesin ha valami nem megy,akkor félre állhat nem erőlteti (3 év után most hallottam először,hogy jól érzi magát torna órán),rajzon (mivel nem csak ő ilyen kis ügyetlen) egyszerűbb feladatokat kapnak,hogy neki is legyen sikerélménye.Az angol tanára azt mondta,hogy szíve szerint már idén el tudná küldeni nyelvvizsgára a gyereket,de ugye még nem lehet a kora miatt.Majd 8.-ban.Persze nincsenek illúzióim,biztosan lesznek gondok,problémák,düh kitörések.De az már egy pozitívum,hogy a tanári kar ilyen rugalmasan kezelte a dolgokat,hatalmasat csökkentve a félelmeimen.Szóval nagyon nem mindegy ki foglalkozik a gyerekkel.Örülök,hogy megtaláltátok az ideális ovit,pláne kap fejlesztő segítséget,ki fogják belőle hozni a legjobbat az biztos.;)

  Minden esetre a kisebbik fiamnál is talán jobb,hogy a fejlesztős osztályba került,annak ellenére,hogy vele semmi gond nincs (még oviban vittük el megnézetni az alsós igazgató kérésére). Kevesen vannak,többet tud a tanító velük személyesen egyenként is foglalkozni. Hamarabb észre veszi ha netán mégis gond van. Már szóltunk neki,hogy a kicsi tud olvasni,számolni.Először csak nézett,majd megkérdezte,ha a gyereknek nincs gondja miért van ebben az osztályban. Mondtuk,mert a bátyja Aspergeres és ezek szerint egyik elsős tanító sem akarta a fiamat az osztályába.:cool2:
  Azt mondta figyeli a gyereket és majd kap plusz feladatokat,hogy kicsit jobban húzza.
   
  csilla001 és Mpow233 kedveli ezt.
 6. Mpow233

  Mpow233 Állandó Tag

 7. Banilla

  Banilla Állandó Tag

  Sziasztok!

  Keresem: Fiona Speirs „PHSE", „Egészségnevelés és szociális kapcsolatok" és/vagy Ö.T.V.E.N. Önismeret, Társas Viselkedés és Egészségnevelés ( Fiona Speirs ) c. tananyag adaptációkat. (Eredeti nyelven is érdekel.) Valamint a Boardmaker-re is nagy szükségem lenne.

  Köszönöm!

  Bani
   
 8. Mpow233

  Mpow233 Állandó Tag

  Ma kirták a szeműveget 5 és hat dioptria , de a mérések közelítöek , lehet hogy rosszab februárban(2015) kontroll. lehet ha "lát"is a gyerek könnyebb lesz neki is , csak hogy tartsam a fején a szeműveget azt nem tudom :(
   
 9. Nagyildike

  Nagyildike Állandó Tag

  Szociális történetek II.
  Többen jeleztétek, hogy már nem lehet letölteni. Átnéztem, kijavítottam, a hiányokat pótoltam. Ebben a gyűjteményben a "Várakozás" témakörben (4. fejezet) nem készült szociális történet.
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2014 Október 11
 10. Nagyildike

  Nagyildike Állandó Tag

  Szociális történetek I.
   

  Csatolt fájlok:

 11. tjanika

  tjanika Állandó Tag

  Remélem sikerül feltölteni... :
  Carol-Stock Zűr-zavaros gyermek
  (saját szkennelés, nem tökéletes, de végig olvasható! :) )
   

  Csatolt fájlok:

 12. Mpow233

  Mpow233 Állandó Tag

  Kisfiam nagyon szereti :) hátha másnak is tetsztik.
   

  Csatolt fájlok:

 13. Varga Tibor

  Varga Tibor Állandó Tag

  Sziasztok! Keresem a következő könyvet: Jordan, R., Powell, S. (2009) Autizmussal élő gyermekek megismerése és tanítása. Nagyon hálás lennék, ha valakinek esetleg megvan.
   
 14. Esperantisto

  Esperantisto Állandó Tag

  Itt van részekre bontva Autizmussal élő gyermekek megismerése és tanítása_Jordan-Powell.pdf:
   
 15. Kedves Fórumozók!
  Segítségeteket szeretném kérni a gyermekkori autizmussal diagnosztizált óvodás fejlesztésével kapcsolatban.
  A memória kártyákat ha kedve van hozzá pillanatok alatt kirakja, képet- tárggyal is ügyesen egyeztet. Ujjal fest, de ceruzát nem hajlandó megfogni. Tudom, hogy a változást nehezen viselik ,hogyan léphetnénk tovább , mennyire lehet "erőltetni". A tapasztalataitokkal kérem segítsetek, hogy én is segíthessek. Köszönöm.
   
 16. szvidi

  szvidi Állandó Tag

  Két részletben töltöm fel Neked. :)
  Babzsák fejlesztő program
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2014 November 7
 17. szvidi

  szvidi Állandó Tag

  Babzsák fejlesztő program
   

  Csatolt fájlok:

 18. Banilla

  Banilla Állandó Tag

  Sziasztok! Nagy szükségem lenne Fiona Speirs: Ö.T.V.E.N. Önismeret, Társas Viselkedés és Egészségnevelés tantervére. A Boardmaker remekül működik, örök hálám érte! :) Nagyon sokat segít nekem - és a tanítványaimnak (végre, nem csak demo változatom van!)

  Köszönöm!
   
 19. Esperantisto

  Esperantisto Állandó Tag

  Mi az a mesterség, ami megköveteli???? Autizmus szakértői állás?
  Engem az ilyen helyzetek mindig felbosszantanak!!!!
  Hivatalosan csak az foglalkozhat(na) autista gyermekekkel/személyekkel, akinek ezzel kapcsolatos végzettsége van. Csak akkor jogos a "követelés" ... egyébként pedig egy hatalmas, időnként megoldhatatlannak tűnő feladat, ami egy lelkiismeretes pedagógust folyamatosan nyomaszthat, pláne, ha nem kap szakmai segítséget, csak az elvárást.
  De - úgy gondolom - a gyerekekkel és a szülőkkel szemben sem tisztességes, hogy nem kapnak szakszerű ellátást, fejlesztést, oktatást-nevelést.
  Erről persze nem az a pedagógus tehet, akinek a csoportjába integrálnak bármilyen SNI-s gyereket, hanem az intézmény, aki úgy veszi fel őket, hogy nem biztosítja a szakszerű feltételeket. Az lenne a minimum, hogy az érintett pedagógust - még mielőtt a gyermekek a csoportba kerülnek - legalább egy minőségi tanfolyamra beíratják.
  Másrészt viszont - ha ez egy legális integráció - ott van az utazótanári szolgálat, akitől szakszerű segítséget lehet kérni.
   
  Mpow233 kedveli ezt.
 20. Mpow233

  Mpow233 Állandó Tag

  Az utazó tanári szolgálat nem támogatott és ezért meg is szünt (ezt idéztem) mert nekünk ezt mondták evvel kapcsolatban egy fejlesztő és diagnozist adó intézményben.
   

Megosztás