Az USA Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának

A hírt Donald Trump jelentette be szerdán Washingtonban – az amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Az amerikai elnök előző nap már tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki figyelmeztette Trumpot, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek. Számos arab és európai ország már előzetesen tiltakozását, illetve aggodalmát fejezte ki az amerikai döntés miatt.

Jordánia pedig soros elnökként az Arab Liga, továbbá az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

Az USA elkötelezett a közel-keleti béke megteremtése mellett

Donald Trump úgy fogadkozott, hogy mindent megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között.

Az amerikai elnök közölte, hogy “természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek”, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költöztetik át az amerikai nagykövetséget. “Biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül – ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket – elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttműködéshez” – hangoztatta Trump. Leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás – a zsidóság, a kereszténység és az iszlám – szent helyévé kell maradnia.
Trump hozzátette: arra utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét Tel-Avivből Jeruzsálembe.

„Régóta esedékes volt Jeruzsálem elismerése”

Donald Trump amerikai elnök szerint már régóta esedékes volt, hogy Washington elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosává, és oda költöztesse a nagykövetségét. A Fehér Házban szerdán mondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg a döntést.

“Én megteszem” – mondta Donald Trump. Az amerikai elnök nyugalomra szólított, és reményét fejezte ki, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat. Az amerikai elnök felszólított a világ többi országát, hogy Jeruzsálem fővárosként történő elismerésével kövessék az Egyesült Államok példáját.

Az Egyesült Államokban az Izrael-barát politikusok régóta próbálják elérni, hogy Washington áthelyezze nagykövetségét Tel-Avivből Jeruzsálembe. Donald Trump pedig ezt írásba foglalt választási ígéretté tette 2016-ban. Várhatóan sok konzervatív és evangéliumi keresztény támogatója elégedetten fogadja majd döntését. Közülük sokan támogatják Izrael ezzel kapcsolatos politikai igényének elismerését. Egyes hírek szerint Mike Pence alelnök és David Friedman, az Egyesült Államok Trump által kinevezett izraeli nagykövete is komoly erőfeszítéseket tett a nagykövetség áthelyezéséért és Jeruzsálem elismeréséért Izrael fővárosaként.

Jeruzsálem a szent városa mindhárom nagy monoteista vallásnak: a judaizmusnak, a kereszténységnek és az iszlámnak. Mindhárom vallás fontos szent helyeinek ad otthont. Izrael kormánya Jeruzsálem egészét egységes és oszthatatlan fővárosának tekinti, de ezt a nemzetközi közösség nem ismeri el. A palesztinok ráadásul – az Izrael által 1967-ben megszállt, majd később bekebelezett – Kelet-Jeruzsálemet tennék meg leendő államuk fővárosának.

Netanjahu: Trump bejelentése történelmi jelentőségű

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának és az amerikai nagykövetség Tel-Avivból történő áthelyezéséről – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy előre rögzített videóüzenetében. Mint mondta, ez fontos lépés a béke irányába. Netanjahu kiemelte: Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosának a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell.

K_EPA20171022015-e1512586719908.jpg

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA pool/Ronen Zvulun)

“Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt”- vélekedett az izraeli miniszterelnök az amerikai elnök beszéde után. “Nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként”- tette hozzá Trumpot köszöntő szavaihoz.

Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnöki bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak. “A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és hogy a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok” – tette hozzá. “Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése és a nagykövetségek áttelepítése a városba a zsidó nép jogának elismerését jelenti ehhez a földhözés egyben és mérföldkő a békéhez vezető úton” – fogalmazott Rivlin.

K_EPA20131023011-e1512591776823.jpg

Nir Barkat, jeruzsálemi polgármester (Fotó: MTI/EPA/Abir Sultan)

Jeruzsálem polgármestere, Nir Barkat is dicséretesnek nevezte Donald Trump amerikai elnök lépését. “Ez a történelmi nyilatkozat egyértelmű üzenetet küld az egész világnak, hogy az Egyesült Államok a zsidó nép és Izrael mellett áll” – mondta Barkat. “Nem félünk a fenyegetéstől” – nyilatkozta Gilád Erdan belbiztonsági miniszter. “A biztonsági erok és az izraeli rendorség felkészült minden lehetséges eseményre”- tette hozzá.

“Jeruzsálem évezredek óta a zsidó nép szimbóluma” – mondta Avi Gabaj, az ellenzéki Munkapárt elnöke. “Örülök, hogy Izrael fennállása hetvenedik évfordulóján fontos barátunk, az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet fővárosunknak, és felkészül a nagykövetség átadására” – hangsúlyozta. Ezzel szemben a Békét most mozgalom a béke kilátásait romboló, egyoldalú lépésnek nevezte Donald Trump szerdai bejelentését.

Abbász elítélte Trump döntését

A palesztin elnök kijelentette: Trump döntése egyenlő azzal, hogy az Egyesült Államok lemond a közel-keleti békefolyamatban játszott közvetítői szerepéről. Abbász kijelentette azt is, hogy Jeruzsálem “a palesztin állam örök fővárosa”. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump döntése lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását – jelentette ki Száeb Erakat, a PFSZ főtitkára.

Donald Trump döntésével egyúttal az Egyesült Államok is elvesztette a hitelét, hogy szerepet játszhasson bármilyen békefolyamatban – tette hozzá újságírók előtt Erakat. A Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője, Ismail Haníje közleményében elítélte Trump döntését, és azzal vádolta meg, hogy semmibe vette a palesztinok érzelmeit. Hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el a megszállók fővárosának, “semmit sem változtat a történelmen és a földrajzon”.

K_EPA20170920200-e1512590188599.jpg

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

“A palesztin nép tudja, hogyan adjon megfelelő választ érzelmeik és szent helyeik lealacsonyítására” – tette hozzá. Ismail Raduan, a Hamasz egyik magas rangú vezetője szerint Trump az amerikai érdekekért “megnyitotta a pokol kapuját”. Raduan felszólította az arab és moszlim országokat, hogy “szakítsák meg a gazdasági és politikai kapcsolatokat” az amerikai nagykövetségekkel, és utasítsák ki az amerikai nagyköveteket. Egy másik Hamász-vezető, Száleh el-Bardávil szerint Trump döntése “nagyszabású népfelkeléshez vezet, az ellenállás felperzseli majd a földet, és levágja mindenkinek a kezét, aki Jeruzsálemhez és a szent helyeihez akar nyúlni”.

Az Iszlám Dzsihád nevű palesztin szervezet egyik vezetője, Háled el-Bats közölte: a lépés az Egyesült Államok Izrael elleni elfogultságáról tanúskodik, és “a békefolyamat csődjét jelenti”. Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt kijelentette, hogy a palesztinoknak be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést. ”Vonuljanak ki az Izraellel való képtelen és véget nem érő tárgyalásokról, miután megszegték a Jeruzsálem státusa sérthetetlenségének az elvét” – tette hozzá Dahlán, a Mahmúd Abbász vezette Fatah párt központi bizottságának tagja, aki szerint véget kell vetni minden egyeztetésnek, különösképp a biztonsági együttműködésnek Izraellel és az Egyesült Államokkal.

Irán határozottan elítéli az Egyesült Államok döntését

Washington lépése nemzetközi határozatokat sért – emelte ki a közlemény. Haszan Róháni iráni elnök illegálisnak nevezte az amerikai nagykövetség áthelyezését, amely szerinte a Közel-Kelet további destabilizálásával jár. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője sürgette a muszlim világot, egységesen álljanak ki az Egyesült Államok “összeesküvése” ellen.

K_EPA20170410049-e1512581666618.jpg

Haszan Róháni iráni elnök (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Palesztina a legfontosabb politikai ügy a muszlim közösség számára, és mindenkinek kötelessége, hogy erőfeszítést tegyen szabadságáért és megmentéséért – idézte Hameneit a Press TV angol nyelvű iráni állami tévécsatorna. Az ajatolláh úgy fogalmazott: az “ellenség” terve, hogy elismerje Jeruzsálemet Izrael “fővárosának”, hozzá nem értéséből és kétségbe eséséből fakad. Hamenei a nap folyamán azt mondta, az Egyesült Államok megpróbálja megingatni a térségbeli helyzetet és háborút akar kirobbantani Izrael biztonságának védelmében.

Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk katari külügyminiszter közleményében a feszültség veszélyes kiterjesztésének és halálos ítéletnek nevezte Donald Trump amerikai elnök döntését mindazok számára, akik békére törekszenek. A külügyi tárca korábban a Twitteren közölte azt is, hogy Tamím bin Hamad asz-Száni katari emír komoly következményekre figyelmeztetette Trumpot telefonbeszélgetésük alkalmával.

PFSZ: Trump döntése „lerombolta” a kétállami megoldást

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump amerikai elnök azon döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását, míg a Hamász palesztin iszlamista szervezet szerint Trump az amerikai érdekekért “megnyitotta a pokol kapuját”.

Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt a Reuters brit hírügynökségnek kijelentette, hogy a palesztinoknak el kell utasítaniuk a jövőbeli béketárgyalásokat és be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést.

Macron: Franciaország nem támogatja Trump egyoldalúan hozott döntését

“Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal” – mondta szerdán Algírban a francia elnök, aki egynapos látogatáson tartózkodik az algériai fővárosban. Emlékeztetett arra, hogy ezt kedden személyesen is elmondta Donald Trump amerikai elnöknek telefonon.

06367038.jpg

Emmanuel Macron, francia elnök (Fotó: EPA/YOAN VALAT)

A francia elnök jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy “minden áron kerüljék el az erőszakot” és a párbeszédet helyezzék előtérbe.

ENSZ-főtitkár: Csakis közvetlen tárgyalásokon lehet rendezni a státuszt

“Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz” – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i épületében megjelent újságíróknak tett rövid nyilatkozatában.

“Ebben a nagyon is aggasztó pillanatban világossá akarom tenni: nincsen alternatíva a kétállami megoldásra, nincsen B-terv” – jelentette ki az ENSZ-főtitkár. “Mindig is felszólaltam minden olyan egyoldalú intézkedés ellen, amely veszélyeztetné a kilátást az izraeliek és palesztinok közötti békére” – tette hozzá. Az amerikai elnök szerdán Washingtonban bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. Trump egyúttal közölte, hogy átköltöztetik az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe.

K_EPA20170919075-e1512590890449.jpg

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

“Meg vagyok róla győződve, hogy eljött az ideje Jeruzsálem elismerésének Izrael fővárosává” – mondta Trump. Az amerikai államfő ugyanakkor leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is “mélyen elkötelezett” a közel-keleti béke megteremtése mellett, és fogadkozott, hogy minden tőle telhetőt megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között. Hangsúlyozta továbbá, hogy a tartós békemegállapodás részeként támogatni fogja a kétállami megoldást (vagyis Izrael mellett egy független palesztin állam létrejöttét), és olyan békemegállapodást akar, amely mindkét fél számára elfogadható.

Ankara elítéli Trump bejelentését

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Twitter-bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette. Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Egyúttal hangsúlyozta: “a döntés a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ-határozatok nyílt megsértése”. A török külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy – “miként arra korábban több ENSZ-határozat rámutatott” – a palesztinok ügyének megoldása csak egy olyan független és szuverén palesztin állam kialakítása révén lehetséges, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem. A tárca nyomatékosította: elfogadhatatlan, hogy az Amerikai Egyesült Államok, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, figyelmen kívül hagyja ezt. Hozzátették: “a palesztinok függetlenné válása történelmi, lelkiismereti és emberi kötelezettség”. “A szerdai döntés a béke alapja teljes elpusztításának kockázatát hordozza magában” – fogalmazott a közlemény.

K_EPA20170308102-e1512587242844.jpg

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba)

A török külügyminisztérium egyúttal arra szólította fel az amerikai vezetést, hogy vizsgálja felül “a rendkívül negatív következményekkel járó döntést” és tartózkodjon az olyan “meggondolatlan” lépésektől, amelyek Jeruzsálem multikulturális identitásának és történelmi státuszának kárt okoznak. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szintén a Twitteren reagált Trump szerdai bejelentésre és jogtalannak nevezte azt. “Az egész világnak el kell utasítania a döntést és a palesztin nép oldalán kell állást foglalnia” – hangoztatta.

Kalin egy, a nap folyamán korábban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: Isztambulban ülésezik jövő szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), mivel Ankara szorgalmazza, hogy a muzulmán országok közösen lépjenek fel Jeruzsálem státuszának ügyében. Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

MTI

trump2.jpg
 
Hat ehhez csak annyit, hogy az utolso kereszteshadjaratv valamikor 1270 korul indult.
Ebben az idoben alakult europaban a kozepkori inkvizicio, ami a 15. szazad korulig mukodott.
Ha csak ezt az egy doölgot tekintjuk, mar akkor is hibadzik az elmelet, pedig emellett meg sokminden tortent akkoriban amit nem lehet normalis dolognak tekinteni.

Ellenkezőleg, amit írtál pompás bizonyíték az elméletem igazára! Arról van ugyanis szó, hogy amint már valaki nagy gondolkodó megmondta (Isaac Asimov amúgy): „Az erőszak a gyengék végső menedéke”. Angol eredetiben: Violence is the last refuge of the incompetent.
Na és az nem tagadható, az inkvizíció igencsak durva erőszak! Korábban nemigen volt olyasmi, a keresztes háború után igen - Épp amiatt mert MEGRENDÜLT a papság hatalma, kevésbé hajlottak a szavára, s a hatalmát megpróbálta megőrizni a nyílt erőszak bevezetésével!
A jelenkori illiberális államokban is megfigyelhetjük ezt, ha kisebb mértékben is: amikor a rendszer érzi a végét, egyre durvább eszközökhöz nyúl. Kevésbé ügyel már a látszatra is, sőt, az elrettentés érdekében inkább még nyiltan be is mutatja a durva módszereket. (a papság esetén ez volt az eretnekégetés).
Magyar példát is tudok erre mondani a jelenkorból: ugye amikor nem elég a propaganda, jön az erőszak: kigyúrt kopaszok szavazóhelyiségekbe vezénylése hogy elrettentsék az embereket a szavazástól vagy a NEM MEGFELELŐ szavazástól, vagy egyáltalán attól hogy népszavazást kezdeményezzenek valami ügyben...
 
Ellenkezőleg, amit írtál pompás bizonyíték az elméletem igazára! Arról van ugyanis szó, hogy amint már valaki nagy gondolkodó megmondta (Isaac Asimov amúgy): „Az erőszak a gyengék végső menedéke”. Angol eredetiben: Violence is the last refuge of the incompetent.

Hat ez most igazan meglepett, hogy Marlow az alapitvany elso polgarmesterenek szavait itt hallom vissza :)
 
Hat ez most igazan meglepett, hogy Marlow az alapitvany elso polgarmesterenek szavait itt hallom vissza :)
Miért lepett meg?

Amúgy bevallom őszintén, fogalmam sincs Asimov kinek a szájába adta e szavakat. Csak úgy megjegyeztem ezt a mondatot mert tetszett. Bár, azért én ezzel úgy vagyok hogy lehetnek speciális helyzetek amikor kifejezetten épp az erőszak a legmegfelelőbb megoldás, netán az egyetlen megoldás. Ennek ellenére, a legtöbb - normálisnak tekinthető - élethelyzetre igaz Asimov mondása.
 
Épp amiatt , hogy t MEGRENDÜLT a papság hatalma, kevésbé hajlottak a szavára, s a hatalmát megpróbálta megőrizni a nyílt erőszak bevezetésével!
.

Ez az idoszak amirol beszelunk, pont az egyhaz, a pasag megerosodesenek az idoszaka volt.
A kereszteshaboruk kora lejart.
Abban az idoszakban egy olyan rend uralta europat, ami erosebb volt meg a papasagnal is.
A vilagi es egyhazi hatalom azzal kezdte, hogy megsemisitette ezt a rendet. Szep Fulop francia kiraly osszefogva a papaval eltuntette a fold szinerol a Templomos lovagok rendjet, sokat maglyan elegettek, masokat bebortonoztek stb Ez valamikor az 1300-as evek elejen totrtent.
Ez utan a papsag nagyon sokaig reszese-es alakitoja- volt a nagypolitikanak(marmint a fopapsag)
Nem voltak veletlenek a reformacios mozgalmak, amik aztan az 1500-as evekben csucsosodtak ki, de mar korabban az eretnekseg - pl a katharok - is egy mas fajta hitet probalt megvalositani.

Szoval a tortenelem nem nagyon igazolja azokat a dolgokat, amiket itt irtal:)
Jo probalkozas volt, de figyelembe veve az europai tortenelem tenyeit nem igazan sikeres:)
 
Ez az idoszak amirol beszelunk, pont az egyhaz, a pasag megerosodesenek az idoszaka volt.
A kereszteshaboruk kora lejart.
Abban az idoszakban egy olyan rend uralta europat, ami erosebb volt meg a papasagnal is.
A vilagi es egyhazi hatalom azzal kezdte, hogy megsemisitette ezt a rendet. Szep Fulop francia kiraly osszefogva a papaval eltuntette a fold szinerol a Templomos lovagok rendjet, sokat maglyan elegettek, masokat bebortonoztek stb Ez valamikor az 1300-as evek elejen totrtent.
Ez utan a papsag nagyon sokaig reszese-es alakitoja- volt a nagypolitikanak(marmint a fopapsag)
Nem voltak veletlenek a reformacios mozgalmak, amik aztan az 1500-as evekben csucsosodtak ki, de mar korabban az eretnekseg - pl a katharok - is egy mas fajta hitet probalt megvalositani.

Szoval a tortenelem nem nagyon igazolja azokat a dolgokat, amiket itt irtal:)
Jo probalkozas volt, de figyelembe veve az europai tortenelem tenyeit nem igazan sikeres:)

Furán okoskodol. Mindaz amit felsoroltál, pompásan igazol épp engem.

Ugyanis: A templomosok az egyház egyik legerősebb hadoszlopa volt ugye. A kereszteshadjáratokban - elismerem, épp a bátorságuk miatt, de nevezhetjük fanatizmusnak is - az ő rendjük szenvedte el a legnagyobb veszteségeket. EZ UTÁN tudta csak a világi hatalom megsemmisíteni a rendet, ugye?
És EZ UTÁN terjedhettek el a legkülönbözőbb reformációs mnozgalmak is, ugye?
Természetesen, minden gyengülő hatalom iogyekszik elodázni a végzetét, ha kell erőszakkal is, így tett a papság is, ez volt az inkvizíció. Igen, a papság még ezután is sokáig befolyásolta Európa sorsát, ezt én se vitatom, de EGYRE GYENGÜLŐ mértékben! Még a keresztesháborúk története is ezt példázza: eleinte érték el a legnagyobnb sikereket, aztán egyre kevesebbet, nyilván mert egyre kevesebb fanatizálható bunkó maradt Európában akik hallgattak volna a papság szavára. Tudjuk, hogy a pápák újra meg újra kereszteshadjáratot hirdettek, de a végén már csak alig valaki szállt hadba. Már az uralkodók is inkább csak ígérgették hogy mennek, de nem mentek, vagy elindultak hogy névleg eleget tegyenek a vállalásuknak, de az első alkalmas ürügyet megragadták a visszafordulásra.

Mondok mégvalamit. Kedvenc országomról, az USA-ról. Tudvalevő, hogy az ide kivándorló első fehérek majdnem mind vallási üldözöttek voltak. Vélhető, hogy bennük úgy nagy átlagban gyakoribbak lehettek azok a gének melyek elősegítik a fanatikusságot. Bár tény hogy az USA alkotmánya jelenleg a legszekulárisabb a világon (bár szerintem még ez se eléggé...), ennek ellenére tény, hogy épp az USA-ban virágoznak a leginkább a legidiótább szekták, s a legnagyobb számban is itt működnek, olyan szekták, melyek gyakran még szexuális alávetettséget is követelnek a tagjaiktól! Azaz, igenis nagy mértékben jelen vannak itt a vakbuzgóságra, fanatizmusra hajlamosító gének!
Még tiszta szerencse, hogy nemcsak vallási téren mutatkozik meg ez, de például úgy is hogy az amerikaiak nem is ritkán a munkában is készek agyonhajszolni magukat, ami jó a gazdasági fejlődésnek. Azaz abban is fanatikusak. De abban is hogy meggyőződésük hogy az USA a világ legtutibb országa és igyekeznek ennek eszményeit - demokráciát, liberalizmust, kapitalizmust, stb - elterjeszteni más országokban is. Végeredményben nehezen tagadható, hogy ez mutat bizonyos analógiákat azzal, amikor egy vallás követői, egy egyház igyekszik a tanait mindenáron terjeszteni.
Nem, nem mondom hogy ez a vallása volna az USA lakóinak, de az ATTITŰD, az nagyon hasonló, és nem kétlem ugyanazok a gének állnak a jelenség mögött. Épp csak az a különbség, hogy e gének mellé időközben a történelemnek hála csatlakozott jelentős tudományos fejlettség is, meg hogy az Alapító Atyák (akik különben tutira mind ateisták voltak, ha ezt nem is hirdették magukról...) remek Alkotmányt adtak ennek a derék népnek, így ezek a fanatizmus-gének általában (bár nem mindig) más irányban élik ki magukat mint mondjuk az ISIS esetében.

Semmi kételyem azonban azt illetően, a mai mindenféle fanatikus muzulmán harcosok leendő utódai is csodálatos és nagyra hivatott népet lennének képesek alkotni, ha valami csoda folytán mindössze 2 nemzedéken át normális nevelést kapnának, olyat ami nem vallással de természettudománnyal tömi a fejüket.

Szóval génekből se okvetlenül jók meg rosszak vannak cssupán hanem BIZONYOS helyzetekben jók vagy rosszak. Lehet hogy egy adott történelmi szituációban egy géncsoport olyan viselkedésbe hajszol egy populációt ami a kihalását eredményezi; más körülmények közt esetleg azt eredményezi hogy felvirágzik és a bolygó vezető hatalma lesz.
 
A modernkori Izrael agresszív megalapítása eleve hiba volt. Ettől kezdve ez örökre egy puskaporos hordó marad, lehet ezzel bármit tenni. A térség számára a történet sokkal súlyosabb, mint Trianon volt nekünk.
Jo lenne tobb ismereted lenne, mielott irsz Izreal allam alapitasarol.
Izreal megvasarolta a beduin araboktol a foldek nagyreszet.
Izrael teruleten angol fenhatosag volt,es nem palesztin.
Az Enszben tobbsegben megszavaztak es az angoloknak ki kellett volnulniuk, es a kulcsfontossagu epuleteket elfelejtettek a mar torvenyes Izrael szamara atadni es az elso haboru meg is kezdodott a sajat orszagukban sajat teruleten.
A 6 napos haborurol lehet hallottal ahol megtamadta Izraelt, majd az egesz arab vilag Egyiptom Sziria Jordania stb.
Ben Gurion, es Golda Meir a vilagot ketszer korbe utazta es adomanyokat kert es kapott fold vasarlasra es az orszag beinditasara. Kibuc rendszerben a sivatagbol csinaltak termo narancsligeteket konyha kertet stb.
Csak diohejban, az Exodus , konyv es film , Ben Hur film es konyv valamennyire bemutatja Izraelt.
Katolikusoknak illene tudni Izrael tortenetet , hisz naponta a pap hivatkozik ra minden miseben.
Soha a budos eletbe nem volt araboke , hogy van egy templomuk az nem jeleti azt hogy nem lehet fovarosa Izraelnek Jeruzsalem.
Israel egy baratsagos nep es tiszteletbe tartja az ot vilagvallas szimboliumait es a turistak elvezhetik minden zsinagogat , mecsetet templomot. Garanciat vallalnak a biztonsagukert is.
Ezzel szemben a templom hegyen a balhe azert van mert palesztin rendorok orkodnek de nem veszik eszre ha kezigranattal kesekkel mennek Allahoz imadkozni a hivok.

A tortenelem igen aktiv volt mindig, Clinton Arafatnak felajanlotta az allamalapitasi lehetoseget , visszautasitotta, BArak szinten a beke erdekeben minden kompromisszumra hajlando lett volna.
Trump nagyon lepett es biztos vagyok benne egyszer megerik az igeny az arabolnal is a normalis eletre, es az elet tiszteletere.
Meg a palesztin csaladokba odaadnak egy egy gyereket 25ezer $ kapnak hosi halalaert, addig meg sok viz lefolyik.
Izrael megalakulasa utan fel lett ajanlva minden palesztinnak az allampolgarsag. Volt aki elt vele , a tobbseg nem. Az ok ,hogy nem lehet allam ellenes buncselekmenyt elkovetni az eskuszovegbe benne van. Ma is tobb palesztin van a Kmeszetbe. /parlement/ es akik Izrael teruleten elnek nem is akarnak az arab vilagba visszakoltozni.
Izrael modern varosok sokasagaval rendelkezik, Jerusalembe az o varosi resz az ami a vallasi emlekeket orzi Siratofal stb.
1948 ota nem sok ido telt el es pici orszag de pelda erteku gazdasaga fejlettsege katonasaga szinte minden teruleten kimagaslo eredmenyei vannak.

so. Nem kell itt agreszornak nevezni mert nem az. Sehol nem lehet hogy bekes emberek kozott terror cselekmenyeket hagyjak, es ne lepjenek fel ellene.
 
sajnos a társadalmi, politikai feszültségek egyre nagyobbak ... a gazdasági problémákat is a háborúkkal szokták megoldani.
*
Sajnos, pedig mennyivel jobban tudnám értékelni, ha terített asztal mellett hánynák-vetnék meg a dolgokat... Az is igaz, a háborúból van pénz. Ezt mindannyian tudjuk. Nem részletezem, mindannyian ismerjük, a miérteket.
 
VETTEK gondolom erted a rabol es a VETT kozti kulonbseget
ha nem elmagyarazhatom

Kérlek magyarázd el.... hogyan vették meg Magyarországtól az elcsatolt területekkel együtt az altalajkincseket és a vasúthálózatot. Próbáld meg még 1X értelmezni.

belinkelem, hogy mire válaszoltam:

"A modernkori Izrael agresszív megalapítása eleve hiba volt. Ettől kezdve ez örökre egy puskaporos hordó marad, lehet ezzel bármit tenni. A térség számára a történet sokkal súlyosabb, mint Trianon volt nekünk."
 
Utoljára módosítva:
Teljesen mindegy, mi az aktuális indok és magyarázat. Ez a bejelentés egyértelmű kierőszakolt politikai játszmákat mutat, amihez ez a szerencsétlen bolond vigyorgó partner. Úgy sakkoznak itt emberéletek millióival, mint nyugdíjasok a parkban egy sör mellett...
 
Az általad tisztelt Isten nézőpontjából az az Izrael, aki a prófécia írásakor létezett, ma mér nem létezik. Így vele kapcsolatos prófécia sem létezhet, legalábbis nem szó szerinti értelemben.

Már hogyne létezne a prófécia. Ott van leírva, elolvashatod.
És éppen kezd is beteljesedni, mégpedig szó szerint.

Egy prófécia általában a jövőre szól. Attól prófécia. És előfordul, hogy annyira távoli jövőre, hogy addigra meghalnak azok, akiknek az idejében íródott. De attól még a prófécia megmarad. És ha Istentől való, akkor be is teljesedik. Ami azt illeti, részben már be is teljesedett. Valóban Jeruzsálem az a kő, amit senki sem tud felemelni, amin megakad a Közel-Keleti békefolyamat, és így nem csak a Közel-Keleti, de az egész világbéke is veszélybe került. Mint láthatod, szó szerint az egész világot felkavarta Trump bejelentése.
Szerintem egy ilyen fejleményt, hogy Jeruzsálemnek ekkora jelentősége lesz a világpolitikára nézve a mai modern világban, még 100 évvel ezelőtt se lehetett előre látni, nem hogy 2400 évvel ezelőtt. Zakariás próféta mégis leírta. Mégpedig akkor, amikor a zsidóság babiloni fogságban volt, Jeruzsálem pedig romokban. Azt se lehetett tudni, felépül-e még az a város valaha, nemhogy azt, hogy 24 évszázad múltán ilyen jelentősége lesz.
El lehet olvasni Zakariás könyvét, vannak még benne más érdekes dolgok is, a mi korunkat érintőek is.
 
Már hogyne létezne a prófécia. Ott van leírva, elolvashatod.
És éppen kezd is beteljesedni, mégpedig szó szerint.

Egy prófécia általában a jövőre szól. Attól prófécia. És előfordul, hogy annyira távoli jövőre, hogy addigra meghalnak azok, akiknek az idejében íródott. De attól még a prófécia megmarad. És ha Istentől való, akkor be is teljesedik. Ami azt illeti, részben már be is teljesedett. Valóban Jeruzsálem az a kő, amit senki sem tud felemelni, amin megakad a Közel-Keleti békefolyamat, és így nem csak a Közel-Keleti, de az egész világbéke is veszélybe került. Mint láthatod, szó szerint az egész világot felkavarta Trump bejelentése.
Szerintem egy ilyen fejleményt, hogy Jeruzsálemnek ekkora jelentősége lesz a világpolitikára nézve a mai modern világban, még 100 évvel ezelőtt se lehetett előre látni, nem hogy 2400 évvel ezelőtt. Zakariás próféta mégis leírta. Mégpedig akkor, amikor a zsidóság babiloni fogságban volt, Jeruzsálem pedig romokban. Azt se lehetett tudni, felépül-e még az a város valaha, nemhogy azt, hogy 24 évszázad múltán ilyen jelentősége lesz.
El lehet olvasni Zakariás könyvét, vannak még benne más érdekes dolgok is, a mi korunkat érintőek is.
:o
 
Ilyen is van!
Abdullah Al-Hadlaq, muszlim kuwaiti író szavai Izraelről. Ha minden arab ilyen józanul és elfogulatlanul gondolkodna Izraelről, nem lenne probléma Trump bejelentésével.

 
Foleg a palesztinok erdekeben ,akik nem hajlando leulni es allamformaban elni es lemonddani a terroristaskodasrol.
a 67 -es haboruban Iraelt tamadta meg es nem Izrael tamodta meg az arabokat.
Meg iskolai tananyag Izraelt a tengerbe folytani ,,,,,
 
Foleg a palesztinok erdekeben ,akik nem hajlando leulni es allamformaban elni es lemonddani a terroristaskodasrol.
a 67 -es haboruban Iraelt tamadta meg es nem Izrael tamodta meg az arabokat.
Meg iskolai tananyag Izraelt a tengerbe folytani ,,,,,
A 73-asban igy volt, akkor az egysult arab erok tamadtak.
67-ben (ezt a klasszikus megelozo hadmuveletkent tanitjak a vilag sok hadiakadeniajan is) az izraeli legiero mert csapast eloszorv az egyiptomi, majd a kornyezo arab orszagok legierejere. Sok gepet meg a foldon semisitettek meg, sok legiharcban pusztult el. A MOKADE hadmuvelet sikere biztositotta az izraeli legifolenyt a haboru folyaman.
Az izraeli legireo jelmondata, es az egesz hadmuvelete "tiszta eget izrael fole"
 
A 73-asban igy volt, akkor az egysult arab erok tamadtak.
67-ben (ezt a klasszikus megelozo hadmuveletkent tanitjak a vilag sok hadiakadeniajan is) az izraeli legiero mert csapast eloszorv az egyiptomi, majd a kornyezo arab orszagok legierejere. Sok gepet meg a foldon semisitettek meg, sok legiharcban pusztult el. A MOKADE hadmuvelet sikere biztositotta az izraeli legifolenyt a haboru folyaman.
Az izraeli legireo jelmondata, es az egesz hadmuvelete "tiszta eget izrael fole"
Tanitjak ott ahol nem fogadjak el Izraelt a mai napig.
Az elso hatar behatolas egyiptom reszerol tortent , meg ha a karikaturakon azt is mondjak egy loves miatt indult el a haboru.
A hadi felallast akkor par honappal mar elkozdodott felvonult a sok ezer "orosz" tank a hatar melle, egyseges frontot alakitva majdnem korbe zarva Izraelt, indult meg a haboru.
Izraelnek a legkevesbe volt szuksege egy haborura, hisz annyira fiatal allam volt ,hogy a holokauszt utan bekere nyugalomra volt szukseguk az aliazott embereknek.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,713
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére