Bevandorlas Kanadaba

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos, vagy nem sajnos, én Torontóból kaptam állásajánlatot, bár Montreal nekem mindíg is jobban tetszett, és azt legalább ismerem is, mind kocsival, mind tömegközlekedésileg.

Montreal gyonyoru, tiszta europai jellegu varos, de hosszabb tavon Toronto konnyebb es gyumolcsozobb. A francia szeparatizmus miatt Montreal a '70-es evektol elkezdett lecsuszni a gazdasagi skalan. Egesz hadai az angol es egyebb nemzetisegu uzleteknek koltoztek at sokszor szinte egyetlen ejszaka alatt Torontoba. Az sem sokat segit, hogy a varos 'menedzselese' is europaibb jellegu: szocialistabb, szakszervezetesebb - es korruptabb. Nu meg Quebec-ben (ha nem is Montrealban) meg mindig el a xenophobia...

Egyéb: írtad, hogy most bécs cca 5-8 hónapig ügyintéz egy egy esetet. Mi van akkor, ha nekem most van állásajánlatom, és engem mihamarabb várnak? Én, mi a jövőhétre összerakjuk a papírokat, és beadjuk. Létezik, hogy csak tavaszra lesz meg az engedély? Nem lehet ezt egy egyszerű indokkal megsűrgetni? Munkaadótól egy levél, vagy hasonló?

Sajnos szemely szerint semmilyen hivatalos utrol nem tudok, ami a gyorsitast lehetove tenne. El ne felejtsd, gyakorlatilag minden szandeknyilatkozattal jovo bevandorlora vontakozna ugyanez a 'surgosseg', hiszen a mai piacon a munkaadok 3-4 honap es nem 0.5-1 ev alatt akarnak egy allast betolteni...
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Speciális kérdésem lenne, hogy egy magyar honban doktorált (jogász) miképpen tudna elhelyezkedni Kanadában, illetve milyen feltételeknek kell megfeleleni, továbbá tud e valaki segíteni az elhelyezkedésben?

Arpad,

Ami a jogi diplomad elismerteteset illeti, habar az en kijovetelem ota sokat valtozott a helyzet, sajnos ketlem hogy jo hirekkel szolgalhatok.

Eloszor is, hogy a diplomad mennyire ismerik vagy nem ismerik el az attol fog (reszben) fuggni, hogy melyik tartomanyban (s annak melyik egyetemen) erdeklodsz, s hogy mire akarod felhasznalni.

A bevandorlashoz elismerik az oktatas alatt, azzal nincs problema. Szakmai vegzettsegkent azonban ketlem, hogy barmi eselyed is van, hisz (akarmennyire is 'nyugatiasodott' a magyar jogrendszer) neked ettol fuggetlenul egy kontinentalis kodifikalt (romai alapu) jogrendszerre van meg a diplomad, itt pedig egy amerikai angolszasz esetjogra alapulo rendszer mukodik (Quebec-et kiveve, ami viszont egy enyhen amerikaival fuszerezett napoleoni francia rendszert kovet). A ketto, mint nyilvan te is tudod, tok eltero, arrol mar nem is beszelve hogy az o-angol gyokerek miatt meg a szokincs es a jogintezmenyek fogalmi jellege is gyokeresen mas.

Kanadaban a jogaszkepzes (nem torvenyszeruen, de gyakran) haromlepcsos: eloszor szerzel egy Honours Bachelor of Arts (4 eves) vagy hasonlo jellegu diplomat; masodszor elvegzed a jogi fakultast (3 eves - HA bejutsz egy kulon - es kemeny - logikai felveteli vizsga utan); s harmadszor dolgozol egy ugyved keze alatt 2-3 evig, majd leteszed a szakvizsgat (Bar Exam).

Ez annyit jelent, hogy (a legjobb esetben) el fogjak ismerni a vegzettseged egy H.B.A.-nak, de ettol meg neked:
a) be kell jutnod a jogi karra a sajat erodbol (s mivel a vizsga nem muveltsegi hanem logikai, csak egy bizonyos szintig tudsz felkeszulni ra),
b) el kell vegezned a 3 evet,
c) kell talalnod egy ugyvedi irodat aki hajlando felvenni tanoncnak (a karrieredet pedig az fogja megszabni, hogy milyen irodaban tanonckodtal),
d) le kell tenned a szakvizsgat, es
e) ezutan tudsz csak elkezdeni gondolkodni azon, hogy bejuss egy sikeres irodahoz alkalmazottnak (s talan egy tovabbi 5 ev mulva elkezdjel jo penzt csinalni) vagy megnyiss egy sajat irodat (ahol oriasi penzt csinalhatsz - vagy ehenhalhatsz).

Ez tehat a legjobb esetben is egy 5-7 eves vesszofutas, plusz kabe C$35k-C$60k tanulasi dij - s akkor meg hozzatennem, hogy az egesz fejlett vilagban Kanada messze az elen vezetok kozott van az egyfore eso jogaszok szamaban...
 

bubi

Állandó Tag
Állandó Tag
Hali Hahalman,

mondjuk, hogy Árpád nem "tiszta" joggal akar elhelyezkedni, tegyük fel, mint konzultáns ilyen "ernst&young/andersen/pwc" féléknél. Lenne esélye?
És ha az egyetemen próbálkozna (kutatás, jog összehasonlítás)? És mondjuk Montrealban ( hogy könnyítsünk a helyzetén... ;) )
 

Szacsoka

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdvözlök mindenkit

Elkezdtem olvasgatni az elejétől, de még nem jutottam el eddig :(

Azért bátorkodom máris egy kérdést feltenni, mert félek elfelejteném.
Szóval hallgató vagyok egy főiskolán és ha lehet kinn szeretném befejezni. A szak megnevezése: Informatikus közgazdász. Ehhez egy tesztet kellene megírnom vagy ha kinn szeretnék tanulni, akkor elölről kellene kezdenem?
Célom Toronto, mert rokonok élnek ott. Ott mely iskolák találhatóak? Ha nem is linkeket, de kérlek benneteket segítsetek, hogy mire is keressek rá pontosan. A google a Toronto College és a Toronto University kulcsszavakra semmi érdemlegeset nem találtam :(

Hogy miért is akarok kimenni? Én is elsősorban az anyagiak miatt. De az életmód a második a listán. Itt Magyarországon elég sok helyen éltem már és elég sok embert ismertem meg. De már tudom, hogy itthon nem fogok tudni megélni és eltartani majd egy családot. (Lehet önző, de élvezni is akarom az életet, amit itthon nem lehet)
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
mondjuk, hogy Árpád nem "tiszta" joggal akar elhelyezkedni, tegyük fel, mint konzultáns ilyen "ernst&young/andersen/pwc" féléknél. Lenne esélye?

Ezek pont azok a cegek, akik aztan igazan megengedhetik maguknak, hogy csak kanadai diplomast (s abbol is altalaban minimum Master-rel rendelkezoket) vegyenek fel! Raadasul a konzultans cegek altalaban ugy vesznek fel, hogy eloszor 1/2-1 evig 'pro bono' (magyarul: ingyenes) munkat vegzel nekik, s csak utana vesznek (esetleg) szamitasba. En pont ezen a teruleten dolgozom (HR & Business Consulting): nekem 4 evig kellett tobballasban dolgoznom (beleertve tobb ingyenes allast is) mire bejutottam a konzultans biznicbe, pedig minharom diplomam es az osszes tobbi vegzettsegem itteni...

Azt se felejtsd el, hogy ezek a cegek (ernst&young/andersen/pwc stb.) szaktanacsadast adnak; csak azert, mert (esetleg) Magyarorszagon egy jogasz gazdasagi, konyvelesi, vagy humaneroforras-gazdalkodasi szakembernek (is) eladja magat, az nem jelenti azt, hogy megvan ezekhez az itt megkivant szaktudasa is. Mert azert ezek marhara kulonbozo szakmak am... ES, ha itt konzultans akarsz lenni anelkul, hogy legalabb nehany evet eltoltottel volna a 'loveszarokban' (azaz az adott iparban vagy szakteruleten, alacsony poziciokban) tobbnyire figyelembe se fognak venni. Kanada hisz abban, hogy a szakismeretet nemcsak az iskola, hanem az 'inasevek' is epitik - sot!

És ha az egyetemen próbálkozna (kutatás, jog összehasonlítás)? És mondjuk Montrealban (hogy könnyítsünk a helyzetén...)

Montrealban ugyanazok a kihivasok fognak varni ra, mint az angol teruleteken: nyelv, vegzettseg, s az hogy nem abban a jogrendszerben nott fel. Kutatni az egyetemen csak akkor tudsz, ha VAGY diak vagy (mely esetben ez igazan aprocska penz - en is csinaltam, a torontoi egyetem angoltanszekenek folytattam 18-ik szazadi britt ujsagok elemzeset) VAGY professzor, amihez megintcsak minimum Masters (de inkabb PhD azaz nagydoktori fokozat) kell.

Ne haragudjatok, ha esetleg nehany valaszom (a rovidseg erdekeben) durvanak vagy elutasitonak hangzik, mert nem ez a szandekom. Azt azonban fel kell ismerni (s megint tomoren fejezem ki magam) hogy itt nem arra varnak tartkarokkal, hogy a magyarorszagi diplomas jopenzert megossza evszazados iskolazottsaga, kulturaja, es bolcsessege rejtelmeit a 'tudatlan eszak-amerikai kontarokkal'.

Ez egy piacgazdasag: az szamit, hogy mit teszel le az asztalra, hogy a tudasodra van e konkret piaci kereslet. Ha valakinek szuksege van a tudasodra, akkor diploma nelkul is meg fogja azt venni; ha nem, tokmindegy hogy mit mond a papir, 'kenyelmi' allasok csak a kozigazgatasban leteznek. S mivel Eszak Amerika egy szuveren gazdasagi szfera amibe az europai viszonyok kevesbe jatszanak bele, ezeken a teruleteken nem feltetlenul (vagy igazan) van szukseg az europai szakertelemre...

Ettol fuggetlenul barki elerheti azt a vegzettseget, poziciot, es statuszt amit Mo-n elvezett - csak le kell tennie a kotelezo iskolakat es inaseveket. Sokszor irtam mar itt is, hogy amikor emigralsz, a nullarol kezded; ertelmisegikent (szerintem) ez atlagosan egy 6-10 eves idoveszteseget jelent. Ez az ara a 'nagyamerikas utopianak'. Nem kotelezo megvenni az arut, de ennyibe kerul.
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Ehhez egy tesztet kellene megírnom vagy ha kinn szeretnék tanulni, akkor elölről kellene kezdenem?

Ezt sajnos nem tudom, ezert jobb, ha megkeresel egy itteni egyetemet es oket kerdezed meg.

Célom Toronto, mert rokonok élnek ott. Ott mely iskolák találhatóak? Ha nem is linkeket, de kérlek benneteket segítsetek, hogy mire is keressek rá pontosan. A google a Toronto College és a Toronto University kulcsszavakra semmi érdemlegeset nem találtam.

Mely iskolak? Hat lassuk csak... van tobb mint 50 foiskola es egyetem csak Toronton belul, a varoson kivuliekrol mar nem is beszelve... Peldaul:
* University of Toronto (http://www.utoronto.ca/)
* Ryerson University
* York University
* Seneca College
* George Brown College
stb. stb. stb.

Sok szerencset!
 

cszsm

Állandó Tag
Állandó Tag
Ennyi info egyszerre sok, az biztos! Kell egy kis ido mig leullepszik es megerti - atlat rajta valaki. Cszsm nem eppen a hozzaszolasok szamanak bajnoka, akinek keves uzenete van, az vagy nem tudja mi hogy megy, vagy pedig intezi a dolgait egyedul es eppen csak bekoszon es tudatja velunk hogy par honap es mar megy is.

:) Koszonom, en ezt vedelemnek vettem.
cszsm dolgozik, meg dolgozik es dolgozik is. (ebben a szakmában most kezdodik a szezon) Ma meg rohangalt is mindemellett.
Altalaban bejelentkezem ide, olvasgatok, es csak neha irok. A munkamrol tudnek irni, azzal van tele a fejem, de az meg unalmas lenne. :)
:)
 

Karesz1

Új tag
Hahalman

Szia,

múltkori 5-8 hónapi ügyintézés a Skilled Worker rel kapcsolatosan egy kicsit elbizonytalanított, és gondolkodásra késztetett. Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, - hát ha te választ tudsz adni rá, a követségtől már csak nem kérdezek ilyet - hogy mi van akkor, ha beadom a Permint Visumot, ami csak 150 CAD, és magyarországon is megtehetem, valamint a magyar követség pikk pakk dolgozik, és azzal megyek ki, és dolgozom?
Persze tudom, hogy ez nem jogosít a bevándorlásra, de mint azt említettem, a feleségem meg a gyerekek egyenlőre az iskola végeztéig, júniusig maradnának magyarországon. Szóval én kint dologoznék hivatalosan, míg ők beadják a Skilled Workerre kényelmesen a papírokat bécsbe, és meg jön amikor megjön. Akkor ők már jöhetnek ki dolgozni, és lakni, ahogy azt el is terveztük, azzal a különbséggel, hogy én csak work permintes leszek, míg le nem jár és haza kell jönnöm, hogy igényelhessek új, work permintet, vagy skilled workert. DE ha jól sejtem a skilled worker esetén, ha azt a feleségem adja be, és nem én, akkor én, mint a férje mint spouse szintén részese vagyok a skilled workernek. Ez egy nagy csavar tudom, de az idő szorít, és nem tartják örökké a melóhelyet fent nekem ezért ma holnap döntenem kell. Vajon, ha a feleségem beadja, és felír a listára, és odaírja, hogy jelenleg is kint vagyok, akkor az akadály lehet, vagy előny, vagy érdektelen információ a bécsi követségnek?
Remélem nem kavartalak meg, és átlátod, hogy min jár az agyam, és érted mi a kérdésem.
Várom mielőbbi válaszodat, Karesz
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia,

Ez egy kicsit bonyolult, tehat nem biztos hogy a valaszom teljesen jo vagy kielegito (tul sok a lehetseges variacio), de azert megprobalok valaszolni.

Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, - hát ha te választ tudsz adni rá, a követségtől már csak nem kérdezek ilyet - hogy mi van akkor, ha beadom a Permint Visumot, ami csak 150 CAD, és magyarországon is megtehetem, valamint a magyar követség pikk pakk dolgozik, és azzal megyek ki, és dolgozom?

Eloszor is nem tudom, mit ertesz 'Permint Visum' alatt, mert ilyen nincs.

Van turistavizum, amivel hivatalosan nem dolgozhatsz, es mostmar feketen is nehez (vagy piszkosul keveset fizetnek, vagy egyszeruen oda sem adjak a penzed, mert tudjak hogy nem fordulhatsz jogorvoslatert).

Es van munkavallalasi vizum, amivel dolgozhatsz, de aminek a megszerzese viszont (tudtommal) majdnem ugyanannyi ideig tart, mint a bevandorloi vizume, hisz a feltetelei relative hasonloak. Ez utobbirol talan valaki aki egy ilyet mar Mo-rol intezett tobbet/jobbat tud mondani, mivel a pontos eljarasi idokrol nekem sajnos nincs informaciom.

Szóval én kint dologoznék hivatalosan, míg ők beadják a Skilled Workerre kényelmesen a papírokat bécsbe, és meg jön amikor megjön. Akkor ők már jöhetnek ki dolgozni, és lakni, ahogy azt el is terveztük, azzal a különbséggel, hogy én csak work permintes leszek, míg le nem jár és haza kell jönnöm, hogy igényelhessek új, work permintet, vagy skilled workert. DE ha jól sejtem a skilled worker esetén, ha azt a feleségem adja be, és nem én, akkor én, mint a férje mint spouse szintén részese vagyok a skilled workernek.

Az igaz hogy ha a feleseged a fojelentkezo es elfogadjak akkor az rad is vonatkozik, de azt is eszben kell tartani, hogy HA a feleseged a fojelentkezo, akkor neki kell megfelelnie a nyelvi/oktatasi/foglalkoztatasi/stb. kovetelmenyeknek es nem neked. Arrol mar nem is beszelve, hogy akkor a feleseged kell hogy kapjon egy szandeknyilatkozatot es nem te.

Persze, ha a profilotok olyan szuper hogy mindketten egymastol fuggetlenul is megfelelnetek a felteteleknek, akkor semmi akadalya - akkor viszont azt nem ertem, hogy ha ilyen konnyen tudtok szandeknyilatkozatot beszerezni barmelyikotoknek, akkor miert gond a munkaltatoknak megvarni az 5-8 honapot?

Sok szerencset!
 

Karesz1

Új tag
Válasz Hahalmannak

Valóban nem voltam egyértelmű, munkavállalási vízumról van szó, mit itthon intéznék, ami ugye hivatalos munkavállalásra alkalmas. Nem mennék bele a fekete munkába, hisz hosszú távon gondolkzom. Ám az ügyintézés legalább is nekem rövid határidős, erről megerősítést kaptam. A feleségem szintén megfelel a pontrendszeres kritériumoknak, így az nem gond, illetve neki is tudunk biztosítani szándéknyilatkozatot a munkáltatótól.
Nem az a legnagyobb gond, hogy nem vár meg a munkáltató, bár a végtelenségig azért senki sem vár, nekünk inkább az a fontos, hogy MI mihamarabb kijussunk. Összetett dlog, de nekem a cégem le lett ületve, újba nem akarok belefogni, a nejemnek peidg pártpolitikai szempontból az utóbbi szavazás nem volt szerencsés. Jó poziciójából most kisöprik, mint azt a bizonyost. Mi ha maradunk, akkor mindent elölről kell kezdenünk, és, ha már kezdjük, akkor az nem itt lesz.

Köszönöm a válaszodat, azt hiszem maradok a szimpla munkavállalási vízumnál, és fordítva ülünk a bilire.

Karesz
 

kata73

Új tag
Montreal gyonyoru, tiszta europai jellegu varos, de hosszabb tavon Toronto konnyebb es gyumolcsozobb. A francia szeparatizmus miatt Montreal a '70-es evektol elkezdett lecsuszni a gazdasagi skalan. Egesz hadai az angol es egyebb nemzetisegu uzleteknek koltoztek at sokszor szinte egyetlen ejszaka alatt Torontoba. Az sem sokat segit, hogy a varos 'menedzselese' is europaibb jellegu: szocialistabb, szakszervezetesebb - es korruptabb. Nu meg Quebec-ben (ha nem is Montrealban) meg mindig el a xenophobia...



Sajnos szemely szerint semmilyen hivatalos utrol nem tudok, ami a gyorsitast lehetove tenne. El ne felejtsd, gyakorlatilag minden szandeknyilatkozattal jovo bevandorlora vontakozna ugyanez a 'surgosseg', hiszen a mai piacon a munkaadok 3-4 honap es nem 0.5-1 ev alatt akarnak egy allast betolteni...


Kedves Hahalman!

Én most tanulom az angolt,tudom hosszú az út Kanadáig.Ápoló a szakmám felsőfokú a végzettségem.Úgy tudom ez hiány szakma odakint.Ha hiányszakmám van akkor könnyebb-e a kijutás,és mik a lehetőségek ápolóként?Ha esetleg erre tudnál válaszolni
Üdv:Kata8)
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Kata,

Ápoló a szakmám felsőfokú a végzettségem.Úgy tudom ez hiány szakma odakint.Ha hiányszakmám van akkor könnyebb-e a kijutás,és mik a lehetőségek ápolóként?

A kijutas semmilyen formaban nem gyorsul vagy lassul a szakmad alapjan. Ha a foglalkozasod rajta van a hivatalos listan, eselyed van a bevandorlasra; ha nem, a pontrendszer alatt semmilyen formaban nem johetsz be.

Ami a tartomanyi (Provincial Nominee) programokat illeti, azoknak kulon kell utananezned, hisz mindegyik maskent mukodik es mast keres, s Ontarionak ilyen programja egyenlore nincs.

Az itteni lehetosegeidrol szolva, itt nem nehez elhelyezkedni apolokent, es a fizetes sem rossz, de ahhoz hogy teljes jogu apolo legyel le kell tenned az itteni iskolat, mert a mo-it egy az egyben nem fogjak elfogadni.

Sok szerencset!
 

bizsu

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok.Bocsi ,hogy beleszolok,en csak elmondanam amit tudok ehhez az egeszhez hozzaszolni.En es a csaladom permanens rezidensek leszunk nov.-tol.Aki igy szeretne kitelepedni, tudni kell,hogy minimum 1 ev a leforgasi ido,es fugg a szakmatol es a vegzettsegtol nagyon ,hogy meglegyen a pontszam.A masik fontos dolog,hogy oktober 16-tol megnehezitik a bevandorlast ,megvaltoztattjak a bevandorlasi felteteleket (,,utanna kell nezni ha meg rajta vagy a listan a te szakmaddal),es amit meg tudok mondani,hogy mindeggy ki a fojelentkezo,mert mind a ketten kell adjatok nyelvvizsgat .mi kedden csinaljuk meg az orvosi vizsgalatokat,es onnan meg 1 honap a vizumig.
 

Richie

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez biztos?

A masik fontos dolog,hogy oktober 16-tol megnehezitik a bevandorlast ,megvaltoztattjak a bevandorlasi felteteleket (,,utanna kell nezni ha meg rajta vagy a listan a te szakmaddal),es amit meg tudok mondani,hogy mindeggy ki a fojelentkezo,mert mind a ketten kell adjatok nyelvvizsgat.

Szia Bizsu!

Eloszor is gratulalok, hogy neked mar megadtak a PR visa-t!Innentol mar csak egy lepes, igaz, lehet, hogy ez a legnagyobb...
Masodszor pedig az erdekelne, hogy honnan vetted ezeket az infokat, mert en nem lattam beloluk semmit a CIC honlapjan. De ez lehet csak az en figyelmetlensegembol adodott...Viszont ha tenyleg igaz, amit irsz, akkor szivesen elolvasnam a hivatalos verziot is a honlapon.

Koszi,

Richie
 

Richie

Állandó Tag
Állandó Tag
E(s)zt kapd ki..:)

Sziasztok,

Ezek szerint az Esztek mar keszen allnak es Kanada is kesz fogadni oket...
Nekunk mikor lesz majd ilyen...?
Na mindegy...:)

"Estonian citizens no longer require a temporary resident visa to visit Canada"

Udv.

Richie
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére