Döcögősen indult a legális fűbiznisz Kanadában, de 2020-ra már lesz THC-s üdítő és csoki is

Több mint egy év telt el azóta, hogy Kanada az első G20-as országként az egész államban legalizálta a marihuánát. A döntést kitörő örömmel fogadták az állampolgárok, és rögtön meg is rohamozták a fűboltokat.

Akkor mégis hogy lehet, hogy az emberek többsége továbbra is inkább a feketepiacon szerzi be a marihuánát?

A BBC cikke szerint ennek több, teljesen normálisnak tűnő és megoldható oka van, és a nehéz kezdet ellenére nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan még jobban felpörög a kannabisz-üzlet, ami már tavaly is Kanada GDP-jének 3 százalékát adta.

Új piac
A legalizáció után úgy tűnt, mindenki be akar törni az újonnan megnyílt piacra. A sajtóban el is nevezték az új őrületet Kanada „zöld rohamának”, nem véletlenül, a nagy befektetők között volt például Snoop Dogg és Toronto korábbi rendőrfőnöke; sokan szeretettek volna egy szeletet kihasítani az ígéretes új bizniszből.


Csakhogy nagyon úgy tűnik, első nekifutásra csalódniuk kellett. A téma szakértője, a New Leaf Data Services igazgatója, Jonathan Rubin szerint jó előre lehetett látni, hogy ezek a nagy remények nem álltak túl stabil lábakon. Azt, hogy Amerika több államában és Kanadában legalizálták a kannabiszfogyasztást rekreációs céllal is, egy példátlan, soha vissza nem térő lehetőségnek tartotta. Azt gondolta, ez is csak egy olyan szabadon vásárolható árucikk lesz, mint bármelyik más. Ez azt jelentette, hogy úgy számolt, akárcsak a búza vagy a sertés ára, úgy a kannabisz nagykereskedelmi ára is fluktuál majd. Így ahelyett, hogy magába a kannabiszba fektetett volna, Rubin megalapította a New Leafet, hogy kövesse a kannabisz árának változásait azokban az államokban, ahol már legálisan árulják. A befektetők és a piac résztvevői az ebből nyert adatokért fizetnek.

Ennek az üzleti modellnek köszönhetően Rubin jóval mások előtt figyelhette meg, ahogy a piac megnyílt. Kanadában például - szerinte - csalódást okozott a bevezetés. Az eladási számok nem növekedtek az elvárt mértékben, és bár Rubin nem mondaná, hogy a terv elesett, azért meglehetősen frusztrálónak tartja a dolgot. A nagykereskedelmi árak mintegy 17 százalékkal estek vissza, mióta a New Leaf követi a számokat, ami nem teszi lehetővé túl nagy haszonkulcs alkalmazását. Az eladások is lelassultak a kanadai statisztikák szerint. Mindezek nem tettek jót a kannabisszal kereskedő vállalatok részvényeinek sem.

2018 májusában a kanadai Canopy Growth volt az első olyan marihuánával foglalkozó cég, amely megjelent a New York-i tőzsdén. Hat hónappal később a részvényeik ára megduplázódott, a csúcson 52 dollárt (úgy 15 ezer forint) is megadtak érte.

„Próbáltunk rájönni, milyen fajtákat, milyen formában és mekkora mennyiségben kéne termesztenünk - jó munkát végeztünk, de nem sikerült mindent tökéletesen eltalálni” - mondta a cég elnöke, Rade Kovacevic.

Hiába lehet árulni, ha nem jut el a vevőhöz
Kanadában nehezítette a termék eljuttatását a fogyasztóhoz, hogy ahány tartomány, annyiféle törvényi szabályozás van. Ontarióban, Kanada legsűrűbben lakott tartományában például a bürokrácia és a kannabiszt legálisan kínálható üzletek számának korlátozása lassította a termékbevezetést. A kiskereskedések sorsolással juthattak árusítási engedélyhez, és ebből csupán 24 darabot osztottak ki - egy olyan tartományban, ahol 14 és fél millió ember lakik.

A gondok viszonylag korán megmutatkoztak. A kannabisz fogyasztását lazulási célból is engedélyező törvény 2018 októberében lépett hatályba. Természetesen ekkor még nem álltak rendelkezésre akkora készletek, amelyek a keresletet ki tudták volna szolgálni. Rengeteget kellett várni, akár a boltnál állt sorban az ember, akár online került várólistára. A gyártók még nem tudták biztosan, hogy vajon melyik fajták lesznek a legnépszerűbbek és a forgalmazási lánc sem volt még elég olajozott.


Egy vásárló szagmintát vesz egy vancouveri marihuána-kereskedésben 2019 októberében.Fotó: Elaine Thompson/AP
Ahol készlethiány volt, most túlkínálat van, részben persze annak is köszönhetően, hogy kevés kiskereskedés van. Szeptemberben a kanadaiak 11 707 kilogramm szárított kannabiszvirágot vásároltak. Ugyanekkor a termesztők 165 ezer kilogrammnyi kész és félkész terméket halmoztak fel, ami több mint egy évre elegendő mennyiség a kereslet kiszolgálására.

Rade Kovacevic, a Canopy Growt igazgatója elsősorban abban látja veszteségeik okát, hogy Ontario tartományban nincs elég kereskedés. Szerinte ez az egyik oka annak is, hogy sokan még mindig a feketepiacról szerzik be a kannabiszt.

Amikor a kormány bejelentette a kannabisz legalizálását, az egyik legfontosabb cél az volt, hogy csapást mérjenek a feketepiacra. Ehhez képest a kanadai statisztikai hivatal becslése szerint a fogyasztók 75 százaléka még mindig illegális csatornákon jut hozzá a marihuánához. Robin Ellis, egy torontói üzlet társalapítója, aki sokáig aktivistaként küzdött a kannabisz legalizálásáért, úgy véli, sokan azért szerzik be még mindig illegálisan a füvet, mert a legális sokkal drágább, ráadásul messze is vannak a boltok, így sokkal egyszerűbb továbbra is a helyi sráctól megvenni a cuccot.

Még mindig csak öt kannabiszt kínáló üzlet van Torontóban, ráadásul mind a belvárosban működik, ami azt jelenti, hogy a többségnek kilométereket kell vezetnie, ha legálisan akar fűhöz jutni. Ráadásul a legális kannabisz jóval drágább, mint a feketepiacon kínált áru; grammja tavaly októberben 9,82 kanadai dollár volt, idén júliusban 10,65 (úgy 2400 forint). Ehhez képest illegálisan csupán 6-6,5 kanadai dollárt kell grammonként fizetni.

Persze érdemes elgondolkozni azon is, hogy talán azért nem lett egyelőre mégse akkora biznisz ez, mert az, hogy legálisan hozzá lehet jutni a kannabiszhoz, nem változtatott mindenkit azonnal fogyasztóvá. Tavaly Kanadában csupán három százalékkal nőtt a számuk, 14-ről 17-re.

Kor szerint leginkább a 25-34 év közötti fiatalok hajlamosak kannabiszt fogyasztani, a második helyen a még fiatalabbak, a 15-24 éves korosztály áll. (Kanadában - tartománytól függően - 18-21 éves kortól lehet legálisan kannabiszt venni.) Az idősebb korosztály a Statistics Canada szerint nem nagyon él vele, viszont ők azok, akik valószínűleg tényleg csak legális helyekről szerzik be.

Hasonló képet festenek az Egyesült Államokban készült felmérések, már ahol a kannabisz legális: a tinédzserek körében még csökkent is, vagy változatlan maradt a fogyasztás.

THC-s kóla és csokoládé
A kesergés ellenére azért a kannabisz-biznisz fontos új iparága lett Kanadának. 2018 októberében 4405 kg szárított marihuánát adtak el legálisan, 2019 szeptemberében már 11707-et. Az iparág az ország GDP-jének 3 százalékát termelte ki 2018-ban.
Decemberben az ontariói kormány bejelentette, hogy a lassú start után a tartomány újabb kannabisz-kereskedés megnyitását tervezi. Felhagynak a sorsolásos módszerrel, nem limitálják az üzletek számát, és ezentúl a kereskedőknek az eddig szintén korlátozó erejű előminősítő feltételeknek sem kell megfelelniük. A gyártók ezentúl nyithatnak saját mintaboltot, ahogy például a sörgyáraknak is vannak üzleteik a gyártás helyszínén.

A jövőben ráadásul szélesebb termékválaszték várható. A kormány legalizál több alternatív kannabiszterméket, például az ehető verziót. Eddig a kanadai egészségügyi hatóság csak a kannabiszolaj, a marihuána szárított virága, magja és szára árusítását engedélyezte. Az új termékek bevezetésével várhatóan az eladások is jelentősen növekednek. A gyártók arra számítanak, ezeket főleg olyan vásárlók veszik majd, akik korábban nem próbálták a marihuánát.

Az új termékek bevonzzák a nagybefektetőket is. A Corona sört gyártó Constellation Brands 38 százalékot vásárolt a Canopy nevű cégben, melynek elnöke azt mondta, 2020 elején THC-tartalmú üdítők piacra dobását tervezik. Persze csak alacsony dózisban, így hatásuk például az alkohol tartalmú söréhez lesz hasonló - csak ezekben nem lesz alkohol. A cég THC-tartalmú csokoládét is kínál majd.

Boros Juli
 
Naaa... ne viccelődjünk már, ha kimondottan a svájci nőröl akarsz beszélgetni, hogy is becézgetik?

Former interior minister Ruth Dreifuss, nicknamed “dealer of the nation” for introducing ground-breaking drug policies, is one of the figureheads of the country’s legalisation campaign.

még, hogy nem támogatja :rohog:
Ruth Dreifuss milite pour la légalisation du cannabis
http://www.canalalpha.ch/actu/ruth-dreifuss-milite-pour-la-legalisation-du-cannabis/

Már megint valakit kritizálsz akiröl halvány dunsztod sincs.

Az ő drogpolitikája a represszárió megszüntetésén alapszik. Minden esetre
Svájcban nagyobb sikerrel járt mint Magyarországon, ahol a politikusok csak
a szájukat járatják.

https://ataszjelenti.blog.hu/2011/01/27/tanuljunksvajctol

https://www.nzz.ch/schweiz/die-ehemalige-bundesraetin-und-die-drogen-1.18509408
 
Magyarországon is a drogliberalizáció szószólói azt hangoztatják, hogy az állam jelentős bevételekre tehetne szert, ha szabad utat adna a kábítószerek terjesztésének... még szerencse, hogy vannak akik ellenzik, a kormány nem akar az emberek egészségén nyerészkedni.
De a terv, hogy a baloldali összefogás Budapestről kiindulva, településről településre haladva akarja lebontani a hatósági korlátokat.
Először azt kellene definiálni hogy mi is az a drog?
A kormány NEM akar az egészségünkön nyerészkedni??
Akkor miért nyitotta meg a NEMZETI dohányboltokat??
Miért harcol, harcolt a pálinka adómentességéről??
Vagy ezek egészséges dolgok???
Vagy itt van a meddőség elleni gyógyszer kérdése...tavaly bejelentette novák katalin hogy ingyenesek lesznek..: Jelenleg egy-egy hormonkezelés ára 100-150 ezer forint. Az ATV Híradója több meddőségi központot is megkérdezett: állításuk szerint még ők sem tudnak semmit a szabályozásról. Azt sem tudták megmondani, hogy a változtatás melyik hormonkészítményeket érinti, vagyis az orvos mit írhat fel teljes támogatással és mit támogatás nélkül. Ennél többet a megkérdezett gyógyszertárak sem tudtak mondani.
(persze magyarázat az lesz)
Miért is lenne ez a baloldal terve?
 
Először azt kellene definiálni hogy mi is az a drog?
Valóban a drogokkal kapcsolatban nem ártana elgondolkodni a kérdéseken, hogy: Kipróbálhatom? Ki merjem próbálni? Milyen veszélyei vannak? Mi lesz, ha a szülők megtudják? Mi lesz, ha az iskola igazgatója megtudja? Megéri kockáztatni? Milyen negatív hatásai vannak az egészségemre és a jövőmre nézve?

A kábítószerek illetőleg a pszichotróp anyagok azon matériák, amelyek szerepelnek az 1962. New Yorki Kábítószer-, ill. az 1971 bécsi pszichotróp anyagok listáján (természetesen a listák folyamatosan változnak, frissülnek).

A kormány NEM akar az egészségünkön nyerészkedni??

így van, láthatod a kanadaiak, hogy örülnek, hogy a GDP -jük 3% -át a kannabiszfogyasztás hozza, a magyarok inkább az EU -tól vasalják be ezt a 3% -ot (az EU -s ingyenpénzek ;))
 
rettenetes lehet.

De kezdjük a kezdeteknél, Kanadában ad az állam életkezdési támogatást olyasmit mint a magyarok?

A bajuszos majd kiugrik a sírjából. Olvasom, hogy az "életkezdési támogatás"
- 2005 december 31.-e óta van Magyarországon elő magyar-etnikumú állampolgároknak
- 2017 junius 30.-án kibővítettek nem Magyarországon elő de "vér szerint" magyarnak számító áriáknak. :eek:

Három átutalás van, á 42.500 Ft (128,72 EUR)
- az első átutalás a születéskor
- a második átutalás amikor a gyerek 7 éves lesz
- a harmadik átutalás amikor a gyerek 14 éves lesz

- Az elsö összeget a templomba viszik a keresztelőt fizetik belőle
- A második összeget a templomba viszik az elsőáldozással járó mirtusz-koszorúra
- A harmadik összeget a templomba viszik a bérmálkozási öltönyre kell
 
A bajuszos majd kiugrik a sírjából. Olvasom, hogy az "életkezdési támogatás"
- 2005 december 31.-e óta van Magyarországon elő magyar-etnikumú állampolgároknak
Azt honnét tudják, hogy ki magyar etnikumú? DNS-teszt? Hány felmenőig nem lehet kakukktojás a családfában? 3, 4 generáció, vagy Noé?
 
ezt úgy mondod, mintha a német fiatalok nem mennének jobb munkalehetőséget keresve Angliába, vagy mintha nem lenne rengeteg olasz munkavállaó Svájcban a nagyobb fizu miatt.

A különbség csak az, hogy itt nem ámítja magát senki, mint Magyarországon, hogy
- "Magyarország jobban teljesít", ugyanakkor az átlagfizetés az EU átlag 1/3-a, az utolsó előtti az EU-ban.
- Az emberek többsége itt nem csak geográfiailag érzi magát Európainak hanem szívből.
 
Utoljára módosítva:
az Ernoe nem tudja mi a különbség az etnikum és az állampolgár közt, ezért keveri a fogalmakat.... csak ha nem érti a léyeget, legalább ne próbálná elmagyarázni másnak a törvényeket.

Mond már meg mi alapján kap egy Romániában született, román állampolgár magyar állampolgárságot?
Csupán azért mert egy öse a K&K egy alattvalója volt?
Az EU-s állampolgársággal minden joga megvan neki Magyarországon élni mint egy magyar állampolgárnak.
-
Egy fillér adót nem fizet Magyarországon de a rokonaim kötelesek neki fizetni, és ö dönti el ki adja a kormányt.
-
Én szeretem a Román állampolgárokat, ha tudnak magyarul ha nem.
De utálom a nacionalizmust és félek, hogy Orbán befogja vetni a fegyvereket amit vásárolt.
Megfogod látni, hogy csak idö kérdése mikor vedlik át teljesen a példaképébe.
 
De utálom a nacionalizmust és félek, hogy Orbán befogja vetni a fegyvereket amit vásárolt.
Megfogod látni, hogy csak idö kérdése mikor vedlik át teljesen a példaképébe.

ne vicceljünk már .... ki a csoda fektet dollár milliárdokat potyára fegyverekbe? Mit gondolsz a románok miért vásárolják milliárdokért a fegyvereket, már régóta a GDP 2%-át fegyverkezésre fordítják. Mindenki készülődik.
 
Maradjunk a kábítószereknél. "800.000 alkoholista" egy ilyen pici országban.
nézegetem a statisztikákat ... Magyarországon 26 liter bort fogyasztunk fejenként egy évben, a franciák (42 liter) és az olaszok (34 liter), nézzük a söfogyasztást Csehország (143.3 liter), Magyarország (65.2 lier).
Hogy áll össze az általad lefestett kép? hiszen a többiek még többet isznak.
 
Utoljára módosítva:
a magyarok inkább az EU -tól vasalják be ezt a 3% -ot (az EU -s ingyenpénzek ;))
es osszak fol a cimborak kozott

80988185_2463797090498936_2584631788823379968_n.jpg
 
Nem ez a művészet, hanem az, hogy sok buta magyarral még azt is el tudja hitetni, hogy ez az ország érdeke, és hogy lopni milyen hazafias dolog. :)
de legalább nem droggal eteti a fiatalokat...mások egy hónap alatt majndem 12 tonna kannabiszt fogyasztanak és még büszkék is rá sőt panaszkodnak, hogy gyengén megy az üzlet.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

zsanki38 wrote on bertok peter's profile.
Szép estét
Sziasztok! Tudnátok segíteni? A Project Explore 2 tesztjeit keresem. Köszönöm szépen :)
Eia wrote on Malinák Irén's profile.
Andara wrote on Asil's profile.
Kedves Asil!

Esetleg a Juliette Párizsban nincs meg véletlenül.
Előre is köszönöm.

Andara
keresztúr wrote on Maxell Miklós's profile.
Szia, ez a régi könyv 1994-es, ha érdekel, innen le lehet tölteni:

Statisztikák

Témák
37,188
Üzenet
4,560,752
Tagok
600,623
Legújabb tagunk
Mózes Zoltán 2
Oldal tetejére