Egymilliárd ember dohányzik a Földön

Minden tizedik ember a dohányzás miatt hal meg, és a felük az alábbi négy ország egyikében: Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban vagy Oroszországban – derítette ki egy új kutatás.


A Global Burden of Diseases jelentése a Lancet folyóiratban jelent meg. A tanulmány vezető szerzője, dr. Emmanuela Gakidou szerint annak ellenére, hogy már több mint fél évszázada vannak cáfolhatatlan bizonyítékok a dohányzás káros hatásairól, a világon minden negyedik ember elszív egy cigarettát naponta. A dohányzás továbbra is az egyik legnagyobb kockázati faktora a korai halálozásnak, így további szabályozásokra lenne szükség.

Bár a több évtizede zajló, a dohányzás visszaszorítását célzó gyakorlatok miatt ma már sokkal kevesebben dohányoznak, a népesség növekedésével a dohányosok száma is magasabb lett.

A kutatók szerint a halálozási arány tovább is nőhet, ha a dohánycégek agresszíven reklámozzák a termékeiket a piacon, különösen a fejlődő országokban.

A tanulmányban 195 ország dohányzási szokásait vizsgálták 1990 és 2015 között. Megállapították, hogy 2015-ben minden negyedik férfi és minden 20. nő dohányzott. Ez némi visszaesést mutat 1990-hez képest (akkor minden harmadik férfi és minden 12 nő dohányzott), de azóta nőtt a népesség, így az 1990-es 870 millióval szemben ma már egymilliárdan dohányoznak. 15 év alatt a dohányzással összefüggő halálesetek száma 6,4 millióra nőtt, ami 4,7 százalékos emelkedés.

index

dohanyzas.jpg
 
En a gyerekkorom egy részét cigarettafüstben éltem át, ha otthon volt az apám akkor nem lehetett átlátni az asztal másik oldalára ködlámpa nélkül. Sokat is veszekedett emiatt a mamámmal. Akkor még lehetett darabra is cigarettát kapni, volt felhatalmazásom, engem kiszolgált az eladonö a Közért-be, azt hitte az apámnak veszem.
-
Magyarországon 16 éves kortol volt szabad bagozni, ekkor abbahagytam, hiányzott a kaland.
-
A német feleségem olyan könyörtelen volt, hogy az anyosomnak mindig a WC-be kelett mennie és a nyitott ablaknál pöfékelhetett. En rösteltem a dolgot, ö törte a "terrort". :)
-
Ausztriába ha jol tudom az idén fogják betiltani a dohányzást minden étterembe. Eddig ha Bécsbe mentem gyakran extra egy dohányzos kocsmát kerestem fel nosztalgiábol. Magyarországon nem tudott az ember minden nap friss ruhát felvenni.
 
Tiltással nem jutsz semmire, annál jobban szívnak az emberek. Én azt vallom, hogy szabadon lehetnek hülyék, nem csak ebben. Aki meg úgy jár, azért meg nem kár. Akinek van esze, az nem szívja a füstöt :)

Illetve ami valóban igaz, hogy nincs olyan, hogy a dohányosok. Itt is vannak nagyon nagy eltérések. Van aki a napi két doboz kapadohány... és van aki heti pár jóminőségű cigit sodor, vagy éppen egy-két pipát szív el.

Dolgoztam kórháznak is, vettem részt pár felmérésben. Egy előadásban azt olvastam, hogy a konkrétan a dohányzás miatt megbetegedett emberek nagyon nagy (80%!!!) százaléka nem hajlandó letenni... Akkor most minek tépjem a szám, hogy a komolyabb nikotintartalmú vegyszerek azok vegyszerkönyvesek :)
Sziasztok! A tiltással tényleg nem sokat lehet elérni. Apukám mindent megtett, hogy leállitson és nem sikerült. A sok tiltás után szinte bűnözőnek érzem magam, mert dohányzom. De nem tart vissza. Ha le fogok szokni az a szaga miatt lesz. Az államnak írtó nagy bevétele van belőle ( a cigi eladásból, a gyógyszerek eladásából) tehát nem fogja betiltani.
 
Köszönöm,hogy összefoglaltad azt,amit egy nagyobb társaságban mi is szintén így gondoltunk.
Hozzátenném, 2 olyan ismerősöm annak ellenére tüdőrákban halt meg, hogy még a családjában sem volt dohányos.

Beszéljenek az autók kipufogójáról és a fékbetétek kopásáról...mit is lélegzünk be?

No igen, a boszorkányüldözés a dohányosok ellen....Az megy.
De az ugyebár már nem megy, hogy a büdös kipufogófüstöt nekem miért is kell szívni.

HaroldKing szavaival élve: "NEM AKAROK ÍGY JÁRNI. Sokkal erősebb jog szerintem az egészséghez való jog, mint az a jog hogy valaki ronthassa a saját egészségét úgy, hogy közben másokét IS rontja."

Én is panaszkodhatnék, hogy én nem vezetek autót, akkor miért kell beszívnom a büdös benzinbűzt.

Egyébként hogy a kérdésedre válaszoljak kedves varázsdoboz: nagyon finom szemcséjű fekete kormot. Ezt onnan tudom, hogy az előző munkahelyem egy igencsak forgalmas kereszteződésben volt (Hungária krt.-Ajtósi D. sor: aki ismeri az tudja) és amikor letakarítottam reggel az asztalomat és egész nap zárva voltak az ablakok, másnap reggelre ugyanolyan finom fekete koromréteg volt rajta. Nem por, korom!
És mindez lerakódik nap, mint nap a tüdődbe.
No de ez nem káros....ááááááááááááá dehogy!
 
Három féle ember van a világon.
Nem dohányzó, dohányzó, és aki abbahagyta.
Az utolsó szerintem egy lebegő állapot. Én kilenc éve hagytam abba, és
mégis veszélyeztetett vagyok. Néha dohányzom álmomban és lelkiismeret furdalásom van, hogy megint elkezdtem. Rossz érzés.
Ha rágyujtanék, pár nap mulva már megint a másfél doboznál tartanék.
Ilyen voltam ;)

axy.jpg
 
Három féle ember van a világon.
Nem dohányzó, dohányzó, és aki abbahagyta.
Az utolsó szerintem egy lebegő állapot. Én kilenc éve hagytam abba, és
mégis veszélyeztetett vagyok. Néha dohányzom álmomban és lelkiismeret furdalásom van, hogy megint elkezdtem. Rossz érzés.
Ha rágyujtanék, pár nap mulva már megint a másfél doboznál tartanék.
Ilyen voltam ;)

Csatolás megtekintése 1539263
Volt egy kedves főnököm, aki leszokóban volt. Felvette azt a szokást, hogy az ebédutáni kávéval behívott a szobájába valami beszélgetésre. Ugye én kultúrlény vagyok, az éppen leszokó szobájában nem gyújtottam rá, de még engedélyt sem kértem rá. Már kezdtem beletörődni, hogy az ebéd utáni kávémat cigaretta nélkül kell innom, amikor a főnököm megszólalt: mit gondol, miért hívom be magát a kávéval? Azért, hogy gyújtson rá, és én szívhassak egy kis dohányfüstöt.
Persze nem hittem el. Egyszerűbb lett volna neki hozzám jönni, ott szívhatta volna kedvére. :D Azt hiszem, ő is kultúrlény volt, azért szólt.
 
Évi néhány szál. Idén eddig egy. Valahogy sohasem sikerült rászoknom. Nem hiányzik és nem is gondolok rá. Néha viszont jól esik.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok!
Ötödikes nyelvtan felmérőket keresek.
B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,147
Üzenet
4,806,204
Tagok
615,932
Legújabb tagunk
Csirkefalat
Oldal tetejére