Fizika

halatt

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv!
Még nem foglalkoztam ezzel a témával, de majd két ZH között, ha lesz egy kis időm, akkor utánanézek majd.
Addig is:
BCS theory

Utánanéztem egy mechanika TK-ban, mert az volt most kéznél: "A jelenleg ismert szupravezető anyagok ellenállása — anyaguktól függően — néhány tíz K-en válik nullává."

Még egy találat: "Miért válik néhány anyag szupravezetővé, amikor megközelíti az abszolút nullát? 50 évvel ezelőtt a kvantumfizika nyújtotta az első "megindokolt" magyarázatot e jelenségre. 1957-ben egy amerikai tudós csoport, John Bardeen, Leon Cooper és Jon Schrieffer javasolták a "szupravezetés elméletét" (amelyet később BCS-elméletnek hívtak a kezdőbetűik után), amit később általánosan is jóváhagytak és elfogadtak. Ők bebizonyították, hogy extrém hideg esetén, vagyis nagyon alacsony kritikus hőmérsékleten változások történnek a kristálystruktúra atomjainak vibrációiban és energiaszintjeiben. Ebben az állapotban az általános taszító erő az elektronok között megszűnik és párba rendeződve, ellenállásba való ütközés nélkül mozognak."
 

nuke

Állandó Tag
Állandó Tag
Helló, a fizika nem egy nehéz tárgy egyébként, csak meg kell érteni az összefüggéseket. De pl egy mértékegységből már szinte az egész feladatit le lehet olvasni.
 

halatt

Állandó Tag
Állandó Tag
hmm...
az alacsonyabb szintű példákra tényleg igaz a megállapításod, de példának okáért magfizikában, ahol már szerepet kap a tömegdefektus is, ott már nem olyan triviálisak az összefüggések :)
bár nincs olyan dolog a fizikában, hogy nehéz
csak megértett és meg nem értett dolgok vannak
 

halatt

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Fogalmam sincs, hogy mit tanultok fizikából, így erről nem igazán tudok véleményt nyilvánítani. Ha jó a tanárod, akkor rendesen leadja a középszintű anyagot, ha nem túl jó, akkor magadtól kell megtanulni néhány dolgot.
A nehézségéről pedig csak annyit, hogy a feladatok szövegezése ami nehezíti. Mivel kicsit kevesebbet kell tudni oda, mint az emelt szintre, így a feladatoknak a szövegét nehezítik meg. Bár szerintem nincs olyan a fizikán belül, hogy nehéz vagy könnyű; mert vagy érted, hogy mi a feladat és akkor megtudod csinálni vagy nem és akkor hozzá sem tudsz kezdeni.


Amennyiben szeretnéd szívesen segítek Neked a felkészülésben. Én tavaly érettségiztem emelt szinten, idén pedig fizikára járok egyetemen. Így még eléggé képben vagyok :)

Valamint feltöltöttem egy követelményrendszert is, amiben le van írva, hogy melyik érettségin mit kérnek számon.
 

Csatolások

  • Kovetelmenyrendszer.pdf
    138 KB · Olvasás: 149

Efike

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,

a magnetohydrodinamika (MHD) érdekelne. Az elmélettel tisztában vagyok, de kellene valami gyakorlati fogódzó, hogy valamely folyékony villamosan vezető anyag - NEM PLAZMA - milyen sebességre gyorsítható fel, mi az energiaigénye, stb..stb...
 

traba

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tudom, hogy valaki olvassa-e még ezt a fórumot, de nekem olyan elektronikus könyv vagy jegyzet kellene, amely az elektromosságtan alapjaival foglalkozik. Lehetőleg számításokkal is. Ha tudna valaki segíteni, azt megköszönném :)
 

vivike18

Állandó Tag
Állandó Tag
Póda László Urbán János - Fizika 10.

Könyv címe: Póda László Urbán János - Fizika 10.
Kiadás dátuma: 2011
Formátum: Pdf

Kíváncsi vagy arra, miért nehéz lecsavarni a lekvárosüveg tetejét, ha forrón zárták le? Érdekel, hogy miért csökken a levegő hőmérséklete nagy tömegű hó olvadásakor? Gondolkodtál már azon, kell-e villámcsapástól tartani az autóban vagy a repülőgépben utazóknak? Szeretnéd megérteni, hogyan működik az érintőképernyő? FEDEZD FEL A VILÁGOT! A tankönyv tartalmazza a teljes 10.-es emelt szintű tananyagot, valamint további kiegészítő témaköröket (sárga alnyomattal jelölve). A kiegészítő tananyagokból a tanulócsoport képzési céljának és igényeinek megfelelően lehet egységeket, leckéket feldolgozni vagy kihagyni. Azonban a középszintű tananyag önmagában is kerek egészet alkot, így a tankönyvet nem csak a fizikából közép- vagy emelt szinten érettségizni szándékozó, reál érdeklődésű tanulóknak ajánljuk, hanem minden-a világ felfedezésére nyitott-középiskolásnak.

Kód:
http://data.hu/get/5858065/Fizika_10.rar?pid=603048054
 

Csatolások

  • px156690759221.jpg
    px156690759221.jpg
    90.1 KB · Olvasás: 248

laslo

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelt Fórumozók !

Szeretném a következő könyvet vagy a témával kapcsolatos hasonló más irodalmat
(kiadványt) átnézni :

Gumikerekes járművek villamos hajtása
Danka Miklós, Glofák Péter, Kiss Miklós.
Műszaki Könyvkiadó (1980)

Sajnos beszerezhetetlen. Még antikváriumi várakozással sem elérhető.
Kérem aki tud segítsen.
Az ismereteim jelentősen megfakultak mindenképpen kell egy kis frissítés.
Már 8 éve tudom, hogy a KPM ill. az utódja nem ad egy magán átalakítású járműre
engedélyt, de ismét nagyon aktuálissá vált a saját fejlesztés.
Linket vagy címet is örömmel fogadok.
 
  • Tetszik
Reagált: zgr

gyimesi56

Állandó Tag
Állandó Tag
Moór Ágnes - Középiskolai fizikapéldatár - 2010.
Cser Kiadó, Budapest, 2010
13. kiadás utánnyomása
pdf (scan), 135 Mb, data

000 cover 1.jpg 003 ncore.jpg 115 ncore.jpg

"Ez a feladatgyűjtemény elsősorban a középiskolás diákok mindennapi munkájához kíván segítséget nyújtani 13 éves kortól bármelyik iskolatípusban és évfolyamon.
Szerkezete független a különböző fizikatankönyvek felépítésétől. Az összeállítás az egyes témakörök hagyományos sorrendjét követi, a fejezeteken belül betartva a fokozatosság elvét.
A példatárat jól használhatja a középiskolás diák a fizika tanulásának folyamatában, a dolgozatírásra és felvételi vizsgára való felkészülésben. Haszonnal forgathatja tanárszakos egyetemi hallgató, pályakezdő tanár, valamint tanár és diák a tanórán vagy azon kívül.
A közölt végeredmények a számológép típusától és az elvégzett műveletek sorrendjétől függően, a megadott értékektől kissé eltérhetnek."


Kód:
http://data.hu/get/6742266/fizikapeldatar.zip
http://data.hu/get/6742270/fizikapeldatar.z01
 
Utoljára módosítva:

werner

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Középoskolásoknak, akár egyetemistáknak is szívesen segítek, ha elakadnának a problémák megoldásában. Köszönöm a rengeteg hasznos anyagot, amit megosztottatok velünk!
 

o.ju

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Keresem Nagy Károly: Elméleti mechanika című könyvét. Minden megoldás érdekel, új, antikvár, ...
 

mltrqq

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Mai típusú középszintű érettségire felkészítő feladatgyűjteményt keresek, lehetőleg pdf-ben, és lehetőleg megoldásokkal. Előre is köszönöm!
 

wewewe123456

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm az eddigi feltöltéseiteket!
Leginkább én az Óbudai egyetem kandó kálmán villamosmérnöki karának a jegyzeteire volna szükségem mondjuk fizikából, villamosságtanból, de minden ami fellelhető, és fel tudtok rakni megköszönöm. :)
 
Oldal tetejére