Gigakártérítést fizetett a magyar állam a kiebrudalt cafeteria-cégnek

Eddig tízmilliárdba került a francia multik elleni harc, a végszámla elmehet 30-40 milliárdig is.

Kifizette egykor a Ticket Express utalványokat forgalmazó francia Enderedet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – tudta meg a Zoom.hu. A étkezési csekk-forgalmazó kiebrudalása a magyar csekkpiacról eddig 10,1 milliárd forintba került az adófizetőknek, ám újabb kártérítések is jöhetnek még.

A történet gyökerei a 2010-es kormányváltás lázas NER-korszakába nyúlik vissza, amikor is a kétharmaddal hatalomra került kormány komplett piacokat forgatott fel a nyugdíjpénztárak államosításával vagy épp a különadók kivetésével. A cefateria-piac államosítása 2011 őszén az adótörvények vitájában került elő a semmiből, aminek következtében 2012 januárjától kvázi állami monopóliummá lett az étkezési csekkek piaca. Ezt megelőzően a több mint húszmilliárd forintos étkezési utalványpiacon több, jellemzően francia (multi)cég osztozott, és a tevékenység jelentős profitot hozott. Ráadásul az étkezési csekkek piacát az évtizedes gyakorlat szerint adókedvezményekkel ösztönözte az állam, a hideg- és meleg étkezési utalványokat bizonyos összeghatárig adómentesen kaphatták a munkavállalók. A kormánynak az így szerezett haszon szúrhatott szemet, ezért 2012-től rapid módon átalakították az adókedvezményeket, mégpedig úgy, hogy azt csak az akkor gründolt állami cég, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Erzsébet-utalványai kapták meg. Pontosabban 2012 januárjától az Erzsébet Utalványok és Széchenyi Pihenő kártyák „csak” 30,9 százalékkal adóztak, szemben a francia multik termékeire kivetett 51 százalékos adóval. Ez a diszkriminatív kormányzati-törvényhozási döntés azonnal átrendezte a piacot, kirántotta a francia cégek alól a talajt.

A kormány az étkezési csekkpiac államosítását azzal adta el, hogy az így keletkezett profit az országban marad, amit a szociális üdültetésre lehet fordítani. A gond ezzel az érveléssel az, hogy korábban is ez volt a helyzet, az utalványforgalmazásból részesülő szakszervezeti alapítvány a nyeresége egy részét szociális üdültetésre forgatta vissza. Ami változott 2012-után, az a szociális üdültetés marketingje: kitalálták az Erzsébet üdültetési programot, amelyek reklámját azóta is ezerrel tolják. Közben az Erzsébet-program működtetése körül több visszaélésgyanús ügy felmerült, illetve az egész program finanszírozása és működése átláthatatlan a nyilvánosság számára, miközben súlyos közpénzek fordulnak meg a rendszerben.

A kormány titokban fellebbezett
A 2012-es kvázi államosítás vesztesei, a Sodexo, a Le Cheque Déjeuner, illetve a Ticket Express szinte azonnal bíróság elé vitték az ügyet. A Ticket Express jegyeket forgalmazó francia Edenred S.A. tavaly decemberben nyerte meg a pert a Világbank mellett működő választott bíróságon, a a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID). Az akkori hírek szerint a bíróság a francia cég számára 23 millió eurós, vagyis mintegy 7,1 milliárd forintos kártérítést ítélt meg. (A ICSID döntése még visszafogottnak is mondható, ugyanis az Endenred eredetileg 95 millió eurós kártérítést kért.) A kártérítési összeg kiegészült a perköltséggel és a késedelmi kamattal, így összesen 10,1 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam a francia Endered S.A.-nak – válaszolta Zoom.hu kérdésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A 10,1 milliárd forintos kiadás nagyságrendjét érzékelteti, hogy az NFM költségvetésében ennek a töredékét, 1,5 milliárd forintot tervezett be peres ügyekre az egész évre. Az NFM rövid válaszában azt is kifejtette, hogy „a magyar állam ugyanakkor a továbbiakban is mindent megtesz, hogy az utalványos ügyekben kifejtett álláspontjának a még rendelkezésére álló jogi eszközöket kihasználva érvényt szerezzen.” A mondat egyszerre utal a másik két cég (Sodexo, Le Cheque Dejeuner által) indított perekre, illetve arra is, hogy a Ticket Express-ügyben a bírósági döntés hatályon kívül helyezését kezdeményezeték. A ICSID honlapjáról kiderül, hogy a magyar kormány még áprilisban megindította a felülvizsgálati eljárást, a kártérítés kifizetésére sor került, ám a felülvizsgálati ügyben a tanács összeállításán túl sok minden nem történt.

A java csak ezután jön
Nem tudni, hogy mit remél a magyar kormány az újabb eljárástól a vaskos ügyvédi és peres költségek kifizetésén túl (lásd keretes írásunkat). A Ticket Express 7,1 milliárd forintos kártérítése még csak az első részlet, hisz a Ticket Express Kft.-nek és a csoporthoz tartozó Edenred Magyarország Kft.-nek a válság sújtotta 2010-es évben 6,1 milliárd forintos nettó árbevétele volt. Ennek tripláját, 19,1 milliárd forintot tett ki a Sodexo Pass Kft. és a Sodexo Magyarország Kft. együttes árbevétele, míg a Le Cheque Dejeuner Kft. 1,6 milliárd forintot hasított a piacból. A Ticket Express a 6,1 milliárdos forgalomra kapott 7,1 milliárdos kártérítést, s ha a másik két perben is hasonló döntés születik, még 20-25 milliárd forintos kártérítést is fizethet a magyar állam. Pontosabban azon adófizetők, akik amúgy semmit sem nyertek a Erzsébet Utalvány bevezetésén, némi adóemelésen és az Erzsébet-táborok körüli botrányokon túl. Erre a kártérítésre jönnek még a kamatok és a perköltségek.

Az egész piac államosításnak kára összességében elérheti a 30-40 milliárd forintot.

Nem beszélve az erkölcsi kárról.

Csak ügyvédekre 1,5 milliárd mehet el
A három ügyben a magyar államot két nemzetközi ügyvédi iroda képviseli – derül ki az NFM megbízási szerződéslistájából. Az Endered S. A.-val szemben a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker&McKenzie (leánykori nevén Martonyi Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi stb.) ügyvédi iroda próbálta védeni a magyar államot. Az ügyben a magyar iroda mellett mozgósították a Baker&McKenzie New York-i, és torontói ügyvédeit is. Mindez bruttó 446,7 millió forintjába kerülhet az adófizetőknek, legalábbis ennyire szerződtek. A Cheque Dejeuner és a Sodexo ellen a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper védi a magyar érdekeket. A keretszerződés bruttó 1,07 milliárd forintról szól.

Papp Zsolt

DMOHA20161209012_1500.jpg
 
Ez a legundorítóbb az egészben. Ezt a 40 milliárdot be kellene vasalni a mini-szterelnök személyes vagyonából, mert ez valószínűleg egyszemélyben az ő bűne, ugyanis az ő stílusa, hogy kitalál ostoba dolgokat, és senki sem mer neki ellentmondani.
A János-kórházban meg nincs fűtés, a haldokló gyermekek háza (Tábitha Gyermekhospice ház) 1000 Ft-onként, téglánként gyűjt pénzt, soha semmire nincs pénz "ebben a qrva országban" (ez egy másik miniszterelnöktől idézet), de tízmilliárdos kártérítéseknek meg nincs gazdája. Remélem rájukrohad a lakat egyszer.
nagy reményeket ne táplálj. Értenek a joghoz A törvényeket meg ők hozzák. Nem buták betartják Mégis honnan ez a gyarapodás Az apóstól kapta Aki segédmunkás volt a Ganzba .Azok pénzek elvesztek örökre. Bankárok, bukott pénzügyi ászok Mind megúszták kaptak ejnye bejnét pár hónap Baracskát Rájuk rohad a lakat..?! Legfeljebb a kamat
 
*
A gondom az, hogy EZ a "farkas", sőt "farkasok" bitang jól alszanak, sőt hortyognak, tesznek arra, hogy a birkáknak mi a véleménye... Bezsebelik amit csak lehet és a költségvetésből fizetik a büntit. Vagy: máshonnan vonják el mindazokat a pénzeket, amelyeket így kell kiperkálniuk. Undorító, sőt felháborító. Ismét sikerült jól felheccelnem magam :mad:
 
*
A gondom az, hogy EZ a "farkas", sőt "farkasok" bitang jól alszanak, sőt hortyognak, tesznek arra, hogy a birkáknak mi a véleménye... Bezsebelik amit csak lehet és a költségvetésből fizetik a büntit. Vagy: máshonnan vonják el mindazokat a pénzeket, amelyeket így kell kiperkálniuk. Undorító, sőt felháborító. Ismét sikerült jól felheccelnem magam :mad:
Ajjaj kellett nekem ezt a képet felrakni...
 
*
A gondom az, hogy EZ a "farkas", sőt "farkasok" bitang jól alszanak, sőt hortyognak, tesznek arra, hogy a birkáknak mi a véleménye... Bezsebelik amit csak lehet és a költségvetésből fizetik a büntit. Vagy: máshonnan vonják el mindazokat a pénzeket, amelyeket így kell kiperkálniuk. Undorító, sőt felháborító. Ismét sikerült jól felheccelnem magam :mad:
macska.jpg
 
Eddig tízmilliárdba került a francia multik elleni harc, a végszámla elmehet 30-40 milliárdig is.
Ez milyen harci szakasz volt?
Szabadság harci?

Vagy a gaz multik elleni?
A földet elraboló külföldiek (ez a legfájóbb mert a Fideszéknek kell a föld)
Soros keze benne volt a cafeteriában??
Ne hagyjuk gaz hazaárulók!!!!!!
Mindegy csak harc legyen:dr_64:

Legjobban nekem az fáj mint egyén:
Ellenem harcoltak a magán nyugdíj pénztár megsemmisítésekor(lopás).

Na meg a magán egészségbiztosítás párhuzamos létének az OEP mellett megakadályozás.
Lökött világ. Lökött kormány. Lökött valamikori ellenzékisége.
 
Utoljára módosítva:
Gondolkozhat józanul az ember, ha tűrnie kell, h kilopják a szemét is.
Orbán olyan hazafias mázzal öntötte nyakon az egészet, h mégtapsoltak/nak is neki. Pedig csak arra ment ki a játék, h kitömje vazallusainak a zsebét, elegánsabban szólva megteremtse a hazai felső osztályt.
Nekik húzzák a zenét, de a cehhet mi fizetjük. Most már a nótájukat is elhúzhatnák. :D
Ez a hazafias máz amit írsz hogy nem tűnt fel már először mindenkinek amikor Orbán megszólalt hogy máz
Nacionalista és populista ezt ma már sok helyen megírják.
Látható volt a genyáról első perctől fogva hogy minden máz.
Hogy nem vették észre az orránál fogva vezetettséget.
Máz a sport Máz az összes építkezés.
Nincs valódi termelő tevékenység.
Hatalmas duma és máz.
Mindég azoktól óvtam magam környékét akik nagy dumával jöttek
Azok sose tudnak jó munkát csinálni csak pofa más semmi.
Nacionalista máz ez a legdühítőbb.
 
Ezt a 40 milliárdot be kellene vasalni a mini-szterelnök személyes vagyonából, mert ez valószínűleg egyszemélyben az ő bűneRemélem rájukrohad a lakat egyszer.
rájukrohad a lakat egyszer
Utcai zavargások ősszel? Mire készülnek a Fideszben?
Dózsa felkelés és barikád viszi el őket.Másképp nem lesz a közembernek igazsága.
Persze nem ezen az őszön.
Lázár már kifelé készül a politikából.
 
-
Csodálom Gyulám, hogy nem hallottál még arrol, hogy a német munkaadok az alkalmazottaik részére ebédjegyet osztogatnak "kedvezö áron", ami abbol adodik, hogy nem vonják le az elöadot, amit ugyis az év végén visszakapnának.
-
Hogy a "Szent Erzsébet Utalvány" hogyan müködik és kinek a kegyeit kell magkapni ahoz, hogy részesüljön belölle valaki, azt nem ismerem. Remélem elmondja itt valaki.
-
Letöltöttem egy kérdöivet aminek az alapján eldöntik, hogy ki kaphat vagy nem a juttatásokbol.
-
Szent Erzsébet nagyon kiváncsi teremtés, ezért a kérdöiv 14 oldalnyi kérdés találhato amit egy nyugati állampolgár nem lenne hajlando egy catering-szerviznek megválaszolni.
-
Erdekes volt a 20. pont. Itt azt kérdezik: "Mely nemzetiséghez tartozónak érzi magát? Kérjük, jelöljön meg a felsoroltak közül legfeljebb kettőt!" - A lista lehetöséget ad többféle kombinationak, lehetek magyar-cigány, német-cigány, lengyel-arab, vagy kinai-vietnami... és ugye vice versa.
-
Az étkezési utalványhoz az is fontos ügye, hogy:
milyen az iskolai végzettsége a rászorulonak és hány osztályt végzett?
Milyen az egészségi állapota? Volt e orvosnál az elmult honapokban, ha nem miért nem ment orvoshoz?
Hány foga van még, illetve mikor volt fogorvosnál?
Hány centiméter tetszik lenni? Menyit nyom a néni a mérlegen?
Hetente menyit mozog és ha nem mozog miért nem mozog?
Menyi gyümölcshöz jut hetente?....

A végén az ultimativ kérdés:
"Összességében mennyire elégedett Ön az életével mostanában?"
"Mennyire érzi biztonságban magát, ha egyedül sétál lakóhelye környékén sötétedés után?"
Érdekes, hogy milyen kérdőívet kell kitöltened a Szent Erzsébet utalványhoz... Én megelégedtem az Erzsébet utalvánnyal, nem is kérdeztek semmit.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Mészáros B. Tamás wrote on Ivan Szorokov's profile.
Szia
Valóban kihagytam a listából. Majd javítom.
Ha be tudod szkennelni a hiányzó novellát, akkor megcsinálom.
Köszönöm.
Sziasztok! Tudnátok segíteni? 7.osztály Gondolkodni jó tankönyv megoldások keresem Köszönöm előre is a segítséget. Felmérő megoldásokat találtam, tlk kellene
Amanda33 wrote on Fidji's profile.
Dr Bernard Spock könyvei engem is érdekelnének, ha még megvannak
Marcipanos wrote on caviking's profile.
Szia, évekkel ezelőtt a Játsszunk beszédet könyvet feltetted. Tudom, sokan kerestek ez ügyben. Tudnál segíteni, szükségem lenne rá!
Köszönöm!
get to the top 3 test új verzióját keresem. Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.

Statisztikák

Témák
36,989
Üzenet
4,514,173
Tagok
597,586
Legújabb tagunk
Váry Levente
Oldal tetejére