Ha emlékszel ezekre, akkor már "öreg" vagy...

szeemi

Állandó Tag
Állandó Tag
Ötven filléres fagyi a tricikli "puttonyából" hú ,de régen volt :) Már nagyon vártam vasárnap délutánokat s füleltem ,hogy mikor hallom meg a csilingelését .

S mikor még 7.20ft volt a fehér kenyér s 6ft a barna s 1.20ft a sport szelet .
A falunkban volt pékség s ha frissen sült a kenyér akkor a barna kenyeret "eltudtam" hitetni (bár szerintem Apám tudta ,de belement a játékba),hogy fehér s a külömbözetből kijött a sport szeletem :)
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
Ötven filléres fagyi a tricikli "puttonyából" hú ,de régen volt :) Már nagyon vártam vasárnap délutánokat s füleltem ,hogy mikor hallom meg a csilingelését .

S mikor még 7.20ft volt a fehér kenyér s 6ft a barna s 1.20ft a sport szelet .
A falunkban volt pékség s ha frissen sült a kenyér akkor a barna kenyeret "eltudtam" hitetni (bár szerintem Apám tudta ,de belement a játékba),hogy fehér s a külömbözetből kijött a sport szeletem :)

Na itt a korkülönbség. Az én gyerekkoromban 3 Ft volt a kenyér kilója, majd később lett mellette 3,60-as fehér kenyér is. A tej is ezen az áron volt.
Szeemi lehet, hogy Sport szelet árát erre az árrésre lőtték be? ;)
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Lyukas 2 fillérest meg (nem lyukas) 5 fillérest én már forgalomban nem láttam. Mégsem vagyok annyira öreg? ;)

Neeeem vagy! És én se! Én csak kaptam valahonnan egy-egy darabot ezekből és ezzel elindult a szisztéma nélküli érmegyűjtő szenvedélyem. :D

Na, érdemes volt beugranom a Ch-ra. Kiderült, hogy kisleányka vagyok még!
nevet.gif

 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
www.konyhaweb.hu

jégtől a mágneses technológiáig: a hűtés története

A hűtés többezer éves múlttal rendelkezik. Hosszú időn át a jeget használták hűtésre, tartósításra. A késő középkorban próbálták meg először mesterségesen előállítani a hideget, ám a gépi hűtésre még várni kellet, egészen az 1840-es évekig. 1918-ban vásárolták meg az első háztartási hűtőt, s ma már szinte alig akad olyan otthon, ahol nem található meg a készülék.


<!-- Adverticum zone: 25265 (write) billboard --><CENTER><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 border=0><TBODY><TR><TD align=middle><SCRIPT type=text/javascript>if(!window.goAdverticum)document.write('<sc'+'ript src="http://img.adverticum.net/scripts/gwloader.js?ord='+Math.floor(Math.random()*1000000000)+'" type="text/javascript"><\/sc'+'ript>');</SCRIPT><SCRIPT type=text/javascript>if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(25265);</SCRIPT><SCRIPT src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=25265&ord=f6Lw5Vi5Vo4Qh4Oc1N&re=http%3A%2F%2Fimages.google.hu%2Fimgres%3Fimgurl%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.konyhaweb.hu%2Fkonyha%2Fberendezes%2Fgepek%2Fhuto%2Ftortenet%2Fkelvinator_1927.jpg%26imgrefurl%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.konyhaweb.hu%2Fkonyha%2Fberendezes%2Fgepek%2Fhuto%2Ftortenet%2Findex.html%26usg%3D__SieMge6vgfqMkIH5OR7h8K08r_w%3D%26h%3D281%26w%3D150%26sz%3D10%26hl%3Dhu%26start%3D12%26sig2%3D5byhJ4S1YELQ61tf46Q1ag%26tbnid%3DNqAj0ITnecTpUM%3A%26tbnh%3D114%26tbnw%3D61%26ei%3D0l-xSayTG9b__Qa6kcS-BA%26prev%3D%2Fimages%253Fq%253Dj%2525C3%2525A9gsz%2525C3%2525A1ll%2525C3%2525ADt%2525C3%2525B3%2526hl%253Dhu%2526sa%253DG" charset=iso-8859-2></SCRIPT><NOSCRIPT></NOSCRIPT></TD></TR></TBODY></TABLE></CENTER><!-- Adverticum zone: 25265 (write) billboard END -->


A jéghűtés korszaka

Egészen a kőkorszakig visszamehetünk, ha a hűtés eredetét kutatjuk. A kőkori emberek jégbarlangokban "tárolták" az elejtett állatokat. Később, i. e. 3000 környékén az egyiptomiak és mezopotámiaiak hópincéket - melyek aljára jeget tettek - használtak az élelmiszerek tartósítására, az italok hűtésére. I. e. 1140 táján a Földközi-tenger környékén élénk hó- és jégkereskedelem folyt.
I. sz. 37 és 68 között Néró császár állítólag kizárólag azért tartott egy futárt, hogy a vendégeit jégdesszertekkel, rózsavizzel és gyümölcsökkel kínálhassa.
1500 körnéykére, a késő középkorra tehetők az első próbálkozások, a hideg mesterséges előállítására, melyet nátrium-nitrát vízzel való reakciójával idéztek elő. Később 1607-ben Galileo Galilei felfedezte, hogy a folyadékok sűrűségét befolyásolja a hőmérséklet változása.
<CENTER>
jegesember.jpg
</CENTER>
A természetes jég használata a hőmérséklet csökkentésére azonban a XIX. század közepéig meghatározó volt. Olyannyira, hogy a jég kitermelésének, felhasználásának és exportjának fontos világgazdasági szerep jutott. 1799-ben például jégszállító hajó indult New York-ból Dél-Karolinába, ám az áru az úton jelentős veszteséget szenvedett, 66 %-a ugyanis elolvadt. Később a célnak jobban megfelelő, szigetelt hajók építésével hatékonyabban, kisebb veszteséggel szállíthatták a jeget, így 1872-ben az Egyesült Államokból már 225 000 tonna jeget exportáltak.

Kísérletek a gépi hűtésre
kelvinator_1927.jpg
A "jéghűtéses" korszakkal párhuzamosan több lépés is történt a gépi hűtés megvalósítására. Az első mesterséges hűtést William Cullen mutatta be a Glasgow-i Egyetemen 1748-ban. Eljárását (etil-étert gőzölögtetett vákuumban) gyakorlati célokra még nem alkalmazták. 1805-ben Oliver Evans gőzzel működő hűtőgépet tervezett, ami nem került legyártásra, viszont később, 1844-ben John Gorrie hasonló elven működő berendezést épített. Berendezésével - melynek működési elve a mai hűtési módszerekével megegyezik - sárgalázas betegek kórtermeit hűtötték Floridában.
Az első háztartások számára szánt hűtőszekrényt 1918-ban adta el a detroit-i "Kelvinator" cég. Készülékük működése a kompresszortechnikán alapult.

electrolux_1925.jpg
Két svéd diák, Baltazar von Platen és Karl Munters 1922-ben kifejleszti az adszorpciós folyamatot, melynek következtében három évvel később, 1925-ben az eljárás szabadalmaztatása után a svéd Electrolux piacra dobta az első adszorpciós hűtőszekrényt. Világsiker lett belőle. 1936-ig egymillió darabot adtak el belőle. Egy igen előnyös tulajdonsága a kompresszoros elődökhöz képest, a lényegesen csendesebb üzemelés.
1928-ban Thomas Midgley feltalálta a freont (CFC), egy színtelen, szagtalan, nem mérgező, nem gyúlékony gázt. Ettől kezdve ezt a hűtőközeget használták a korábbi (pl. ammónia, kén-dioxid) helyett, mivel azok szivárgása igen balesetveszélyes volt. A kompresszortechnika fejlődésével egyre jobbá vált, annyira, hogy a következő évtizedekben legyőzte az adszorpciós technikát.
1974-ben kimutatták a freon ózonkárosító hatását. Később a freon helyettesítésére más gázokat fejlesztettek ki.
1992-ben jelentek meg az első zöld (Greenfreeze) hűtőszekrények prototípusai a piacon. Ezek egyáltalán nem tartalmaztak ózonkárosító gázokat és energiafogyasztásuk is alacsonyabb volt. Három évvel később betiltották az ózonkárosító gázok használatát a háztartási hűtőgépek hűtőközegeként. Helyette környezetbarát hűtőanyagokat - mint az R 600 A szénhidrogént - kezdtek el alkalmazni.

A jövő hűtője 2003-ban megszületett az ezidáig legkörnyezetbarátabb, legtakarékosabb hűtőszekrény: a mágneses hűtő, ami talán a kompresszoros hűtő utódja lesz valamikor. Laboratóriumi körülmények között már működőképes a készülék, a háztartásokban történő használatra azonban még nem alkalmas a mágneses technika.
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Nobizony, a jégnek az ő hozása. A kapunkkal szemközt volt a Szentendrei út és Búvár utca sarkán a jéggyár. Imádtam lesni, ahogy a nagy, hasáb alakú jégtömbök kicsusszantak az ablak helyén levő kicsusszantón és szépen felpakolódtak a lovas kocsikra. Ha az ember udvariasan kért a bácsiktól jeget, akkor adtak. Nyugta persze akkor még nem létezett. ;) A gyereknek az volt a haszon a dologból, hogy nem kellett a "hivatalos" lovaskocsit kivárni, hanem bevitte a jeget, és mehetett játszani.
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
13. A jegesember

Vaszilov - 2008.07.12 13:45



Már régen rájöttek az emberek, hogy hidegen az étel, a hús stb. tovább elmarad és felhasználható, de csak az iparosodott 19. században került sor arra, hogy nyáron is lehessen hideget "előállítani"


<!--StartFragment -->

Eisschrank1.jpg
Arra már régen rájöttek az emberek, hogy hidegen az étel, a hús stb. tovább elmarad és felhasználható, de csak az iparosodott 19. században került sor arra, hogy nyáron is lehessen hideget "előállítani", helyesebben tárolni.
Először a télen befagyott tavak jegét tárolták az u.n. jég-pincében, vagy földbe ásott bunkerben. Ekkor "született" meg a jégszekrény, mint amilyen a képeken látható. Egy tartályba tették a jeget és a hideg fokozására megsózták (az olvadás hőenergiát von el a környezetből). A megolvadt víz a tartály alján lévő csapon folyt ki. Először csak üzletekben kerültek alkalmazásba, de a tehetősebb és nagyobb családok is beszereztek ilyen jégszekrényeket.
A 20.sz.elejétől már iparilag állították elő a jeget kb. 20x20x100-120 cm-es hasábokban, amit aztán a "jegesember" hordott házhoz. Fedett lovaskocsival járta a városok utcáit hetente egyszer, vagy kétszer. Megállt egy egy útketreszteződés közelében és harsány hangon kiáltozott: "Itt a jeges, a jeges a jeges!" Kinek mennyiért, vagy mekkora darab jég kellett csákányával darabolta a rudat. A "kuncsaftok" vödrökben szállították haza a jeget. Állítólag Bécs a bölcsője a jég-házhozszállítás ötletének. Magyarországon az 1950-es évek végéig lehetett ilyen jeget kapni. (az árára már nem emlékszem)
Eisschrank2.jpg

Ezeket a jégszekrényeket azután a mechanikus és kényelmesebb hűtőszekrények váltották fel. Északamerikában már a 30-as években, Európában az 50-es években kerültek a piacra és terjedtek el. Ma már a bérlakások beépített konyháinak magától értetődő része a hűtő- (azaz a köznyelvben még mindíg jég-) szekrény.

Apropó!
Miért nincs a skótnak hűtőszekrénye? _ Mert nem biztos abban, hogyha az ajtót becsukja a lámpa kialszik.
Tény azonban, hogy a lámpa esetenként bizony ég csukott ajtónál is. Ez nem vicc! Az olcsó és mélyhűtő-résszel kombinált, egy hűtőrendszerrel (70%-os arány) gyártott készülékeknél 16 Celsius foknál kisebb környezeti hőmérséklet esetén (pl. pincében, vagy télen fűtetlen helyiségben) bizony ég a lámpa.
Az ok a következő: ha nem nagy a hőmérsékletkülönbség (ca 10-12 fok) a hűtőtér(+4 fok) és a külső hőmérséklet között, nem kell hűteni és a kompresszor leáll. Ezáltal a mélyhűtőrész (-18 fok) felmelegszik. Ezt akadályozza meg az u.n.télikapcsoló. A lámpa bekapcsolásával a hűtőtér melegszik és akkor a kompresszor bekapcsol. Így elkerülhető a mélyhűtött élelmiszerek felolvadása.


www.ismeret.virtus.hu
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
ja kérlek , ha a szomszédodban volt még a pék is, akkor csak a serclit tudtad hazáig meg enni . Hü papám 4 forint volt egy krigli sör .
 

Digit-Nyuszi

Állandó Tag
Állandó Tag
Neeeem vagy! És én se! Én csak kaptam valahonnan egy-egy darabot ezekből és ezzel elindult a szisztéma nélküli érmegyűjtő szenvedélyem. :D

Na, érdemes volt beugranom a Ch-ra. Kiderült, hogy kisleányka vagyok még!
nevet.gif

Én kertásás közben találtam egy régi pénzérmét. Nálam így kezdődött.
Íme néhány:

1892-es 10 filléres:
178680_75371_n.JPG
178681_58863_n.JPG



1926-os 50 filléres:
178682_97391_n.JPG
178683_18876_n.JPG


1943-as 5 pengős:
178684_63718_n.JPG
178685_90695_n.JPG


1945-ös 5 pengős:
178686_24985_n.JPG
178687_82667_n.JPG


1947-es 5 forintos:
178689_22617_n.JPG
178690_60084_n.JPG


1947-es 2 filléres:
178691_97014_n.JPG
178692_26004_n.JPG


1962-es 5 filléres:
178693_26656_n.JPG
178694_33728_n.JPG


Telefon érme:
178695_46685_n.JPG
178696_33195_n.JPG
 

jozef64

Állandó Tag
Állandó Tag
A ketteskolbászt fradikolbásznak is mondták.
Ezt mondták ha beszóltak valakinek: "teszi veszi magát mit a ketteskolbász"
 
Oldal tetejére