Hallowen

T

TH6777

Vendég
Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A canadahun nem enged, bemutatni, vagy a megtalálásához irányítást adni olyan tartalmú anyagoknak, amelyek a copyright (szerzői jog) által védettek,
csak akkor ha a szükséges legális engedély megvan rá.


images


Írások...,történetek...,népszokások...,játékok...,saját történeteitek...,a Hallowen jelképei...,minden ami a Hallowennel kapcsolatos.


A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, bár mára már az egész világon elterjedt. A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, melyben összemosódott a római Pomona-nap, a kelta samhain ünnep és a keresztény halottak napja.
Október 31-én tartják.


images


A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat apogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. György pápa a 800-as években a korábban május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok emléknapját október 31-re helyezte át. Írországban ez az éjszaka All Hallow's Eve, „mindenszentek éjszakája” nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints' Day (All Hallow's Day, „szentek napja”).

A Hallowen Története

A halloween eredete a római időkre nyúlik vissza, amikor a rómaiak elfoglalták Angliát. A kelta hagyományok közt szerepelt a samhain, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek. Ekkor a mai Nagy-Britannia és észak-Franciaország területén élő kelták megünnepelték a kelta újévet, amely november 1-jére esett és megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Ez a nap jelentette a sötétség kezdetét, mert a kelták azt hitték, hogy a napisten Samhain a halál és a sötétség istenének fogságába került. Október 31-én az újév előestéjén Samhain összehívta a halottakat, amelyek különböző formákban jelentek meg, ezek rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. A kelta papok egy hegytetőn a szent tölgy alatt gyülekeztek, tüzet gyújtottak és termény és állatáldozatokat mutattak be, majd a tűz körül táncoltak. Reggel a papok minden családnak adtak ebből a parázsból, hogy új tüzeket gyújthassanak velük, melyek elűzik a gonosz szellemeket és melegen tartják az otthonokat.​

images

Ezen a napon, vagyis november elsején az emberek állatbőröket vettek magukra és Samhain tiszteletére 3 napos ünnepet tartottak. Ez volt az első halloween fesztivál, melynek pogány szokásai keveredtek aztán más ünnepekkel. Amikor a rómaiak elfoglalták a kelta területeket, ők is megtartották a saját szokásaikat. Két rokon rómaiünnep is elvegyült a halloweennel, úgyhogy mai állapotában ez az autentikusnak ismert kelta ünnep komoly mediterrán elemeket tartalmaz. Az első a római feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), a másik pedig Pomonának, a gyümölcstermésért felelős númennek a napja (az ő szimbóluma volt a mai halloweeneken fontos szerepet játszó sok alma), ez az ünnep szintén november 1-jére esett.


Halloween jelképei

A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. Az angol egyenes fordítás „carved pumpkin”. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern.


A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolrakerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.
Amerikábanhalloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat!, szabadon fordítva: „Cukrot vagy csínyt!” kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. Elméletileg az ajtónyitónak van lehetősége „csínyt” azaz játékos fenyegetést választani, de nem jellemző. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak.


images


Amerikában többnyire baráti társaságban jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet. A halloween nagyon fontos ünnep Észak-Amerikában. Ezzel ellentétben a szülők nem engedik ki gyermeküket, mert félnek a várható következményektől. Az utóbbi időben ugyanis megnőtt halloweenkor az eltűnt- és megölt gyermekek száma. Így ez az ünnep, az előző 10 évhez képest, nagyon sokat vesztett a jelentőségéből.
A háztól-házig járás édességért szokás eredete az Ó hazába nyúlik vissza, nagy valószínűséggel az angol, ír és skót bevándorlók hozták be és honosították meg USA területén. Európában a halloween sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a halloween ünneplése ismét visszatért, valószínűleg a népszerű amerikai ponyvakultúra (képregények, filmek) nyomán.

images

Magyarországon nem vált ünneppé, a bazárok termékein kívül nem lehet komoly nyomát találni az ünneplésnek. Az iskolákban nem jellemző a gyermekek beöltözése ezen a napon, és nem osztogatnak cukrot az osztályokban. Néhány helyen ugyanakkor bizonyára partikat rendeznek; az udvart, a házat túlvilági hangulatúvá varázsolják, majd különféle jelmezekbe öltözve mulatoznak. Népszerű szórakozás ilyenkor az almahalászat, melynek célja egy vízzel teli vödörből szájjal kiszedni az almát.

images
 

satavari

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem az a bajom vele, hogy nem magyar hagyomány, és a magyar kereskedők csak eladni akarnak, üzletet csinálni belőle, egyébiránt viszont ennek Magyarországon nincs hagyománya, ezért kár erőltetni.
 
T

TH6777

Vendég
ISMÉT KÖZELEDIK A HALLOWEN


Halloween.jpg



Kreatív ötletek, receptek

Műanyag orvosi kesztyűbe (patikában lehet kapni, a belsejét alaposan kimosni, vagy az egészet kifordítani) vizet vagy üdítőt kell önteni, majd a kesztyű szárát összekötni, és a mélyhűtőbe tenni, míg teljesen meg nem fagy. Ha megfagyott, a kesztyűt le kell venni róla. Egy nagyobb üvegtálba töltsük ki az üdítőt, és tegyük bele a lefagyasztott kezet.

Világosabb színű üdítőkbe (poharakba vagy tálakba öntve) tehetünk néhány giliszta alakú gumicukrot is.
Gilisztás jégkockát is lehet készíteni, ha a tartóba teszel néhány gumicukor gilisztát, és erre öntöd rá a vizet, és lefagyasztod.

A poharakra üvegmatrica festékkel rajzolhatsz olyan szemeket és szájakat, mint amilyeneket a tökfigurákon szoktak lenni. A pohárba pedig narancssárga színű italokat lehet tölteni. Ha esetleg tudsz töklevelet szerezni, a tetejét azzal lehet díszíteni.

Az üdítős palackokat is lehet halloweenesre dekorálni, ha az eredeti cimkéket leáztatod róla, és matricapapírra különböző "rémes" (koponya, csontváz, stb...) mintákat nyomtatsz, és ezt ragasztod a palackokra.

Készíthetsz egy svédasztalt, amire az összes ételt, italt és terítéket felteheted. Ezek közé érdemes elhelyezni gyertyákat (kis üvegben, ne érjen bele senki, és ne gyulladjon ki semmi), kukoricaszemeket, dísztököket, apró műanyag pókokat, legyeket (horgászboltban kaphatóak). Vatelinból lehet készíteni pókhálót, ha a vatelin szálait óvatosan széttépkeded, ezeket szintén az asztalra lehet tenni, vagy akár a falra, ajtóra is.

Készíthetsz olyan ételeket, amelyekre ketchupot lehet önteni, így olyan hatása lesz, mintha véres lenne. Ez lehet spagetti, virsli, sültkrumpli, stb....

Pattogatott kukoricát is készíthetsz, amit olvasztott vajba kevert piros ételfestékkel színezhetsz, és ezzel leöntöd a kukoricát. Fehér pillecukrot fa pálcikára is felszúrhatsz, olvasztott csokival egy-egy pötty szemet készíthetsz nekik, és készen is van a szellem. Ezeket a szellemeket tűzőhabba is szúrhatod, vagy vázába is állíthatod. A pillecukrot (ha van kandalló, a parázs felett, vagy gyertya lángja felett) megolvaszthatod, így egy nagyon finom édességet kapsz.

Bográcsból, nagy fakanálból, seprűből, nagy tökökből, szárított kukoricából, fehér lepedőkből, stb...készíthetsz a lakás különböző pontjaira, vagy a bejárati ajtó elé halloweenes kompozíciókat.
A lakás különböző részeire fellógathatsz fehér lepedőket, így olyan lesz, mintha szellemek járkálnának. Ezt akár felfújt lufira is teheted. Fehér lufiból egyébként készíthetsz még szellemeket, ha a lufi alsó részére körben krepp-papír szalagokat ragasztasz, és alkoholos filctollal szemeket és szájat rajzolsz neki. Fekete kartonból denevérmintákat is kivághatsz, amit cérnaszálakra fűzhetsz, és különböző helyekről lelógathatsz. Narancssárga lufira fekete filctollal is rajzolhatsz mintákat, mintha tökfigura lenne.

A játékra visszatérve (bár nem igazán játék), de esetleg lehetne jelmezversenyt és tökfaragást rendezni. Akié a legjobb, legötletesebb, kaphatna valami kis díjat.


-Szerelmi betűvető
Hámozz meg egy almát,úgy hogy a héja egyben maradjon.A héjat a bal kezeddel dobd át a jbb válladon,de óvatosan,és nézd meg,milyen betűt formáz.Ez igaz szerelmed nevének kezdőbetűje

-A kocka el van vetve
Nehéz döntések elött egy dobókocka jó szolgálatot tesz!Üljetek körbe,és maradjatok csönben.Néhány percig tartsd a kezedben a dobókockát,lehunyt szemmel koncentrálj a kérdésedre,mondd ki hangosan,majd dobd a kör közepe felé.Lássuk,milyen választ kaptál!

1:jó előjel

2:rossz előjel

3:légy óvatos

4:még egyszer gondold át a lehetőségeidet,mielö tt cselekszel

5:légy türelmes,a dolgok fokozatosan javulni fognak

6:ne tétovázz,vágj neki és vidd véghez a tervedet

-Alma
Egy tál vízben almagerezdek úsznak, és ezt kell csukott szemmel, és hátratett kézzel kivadászni.

- Banán
2 embernek bekötjük a szemét, és egyiknek meg kell etetnie a másikkal egy sütit, vagy banánt, úgy, h egyikük sem lát, és akit etetnek, annak hátul van a keze.

- Formák
Valakinek bekötjük a szemét, és a kezébe adunk egy tárgyat, bármit?.(hehehe), és annak ki kell találnia, h mi az?:D

-Kutyult lötty(ital)
Valakinek be van kötve a szeme, és annak a többiek egy kutyult löttyöt csinálnak, amibe bele kell kóstolnia és eldönteni, h mik vannak benne?maximum 5 féle dolog lehet benne.

És végül, ha meg akarod nevettetni a drága vendékeket, akkor egy pár régi babonát nyomtass ki, a nyomtatványon a babonánkét vágd szét (vékony papírcsikok lesznek a feliratokkal) és ezt süsd bele valamilyen sütibe.....és kész a babonás süti....itt van pár baboba, amelyeken biztosan jókat vidultok majd:

Ha a kenyeret aljával felfele teszik az asztalra, akkor a gazdasszonyt is hátára fekteti az ura.

Lánynak nem volt szabad fütyörésznie, mert attól megnő a csecse.

Aki az első márciusi hóban megfürdik, az szép lesz.

Fiúnak nem szabad lábasból enni, mert nem nő ki a bajusza.

Csupasz, teritetlen asztalon nem szabad enni, mert megkopaszodsz.

Naple mente után nem szabad szemetet kivinni, mert a leány nem megy férjhez.

Ha pók ereszkedik az emberre, akkor vendég jön. Ha fehér, akkor nő, ha fekete, akkor férfi.

Ha az utcán vasat találsz, akkor arra rá kell lépni, majd a hátad möge vetni, és akkor szerencséd lesz!


A talált pénzt meg kell köpdösni, nehogy megint elvesszen.

Nem szabad tűzbe pisálni, mert attól kisebesedik a pisilőszerszám.

Nász éjszaka után egy vizes kötéllel meg kellett suhintani az asszonyt, hogy engedelmes legyen. Viszont ha az esketési szertartás után lány a fiú lábára lép, akkor ő lesz a hatalmasabb.

Ha kenyérsütéskor a kenyér felrepedt, akkor egyből tudták, hogy valamelyik lány felcsináltatta magát a faluban.

Ha valaki meg akarta tudni, hogy ki lesz a férje, csak ezt kellett tennie: kilenc nokedlit kell főzni, majd megteriteni, ahogy vendéget várni illik, aztán kilencszer PUCÉRON körülfutni a házat, és minden kör után benézni a házba.
Ott fog ülni a férjnekvaló.


images

 

vkriszta75

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Én is úgy gondolom, hogy ez nem egy magyar ünnep, de a gyerekeim miatt most már 3. éve, hogy beöltözünk
és járunk házról házra (bár csak olyan helyre megyünk ahol előtte megbeszéltem).
Minden gyerek nagyon élvezi, tehát ezt kell figyelembe venni.
A boltokban tényleg horror összegeket elkérnek az ilyen cuccokért, de én mindig házilag megoldom a jelmezt
és a díszítést is. PC250013.JPG PC250011.JPG PC250016.JPG Pár kép tavalyról. Az idei díszítésem nagyobb szabású
lesz, ha sikerül megvalósítanom mindazt, amit kigondoltam. Majd rakok fel képeket.
 

tom0728

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi is díszítünk sokat, lufi, szalag stb. De nálunk a házról-házra kimarad. A szomszédok nem vevők rá.
 

tom0728

Állandó Tag
Állandó Tag
A héliumos lufikat elfelejtettem: 12EFt egy palack+30 lufi, de a lufikat nem kell használni, csak a szokásos vicces hangokat csiszolni a gázzal:)
 

egon98

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem nem hülyeség átvenni jó programokat más országból. Ilyen a Hallowen is. Nekünk már nincsenek jó hagyományaink. Mi lett a húsvétból is? Lerészegedés.
Hallowen-kor olyan jó bulikat lehetne csinálni. És ezt nem csak a felnőttek élvezik!!!
 

vkriszta75

Állandó Tag
Állandó Tag
A mai halloweeni bulira még elkészülhet. Én tegnap csináltam:
Egy kis sós süti kiszúrókkal, és édes boszi kalap illetve tök, kekszgolyó alapreceptből.
Jó étvágyat!
 

akisgyufaarus

Állandó Tag
Állandó Tag
Habár ez az ünnep nem kapcsolható magyar szokásokhoz, manapság mint vidám móka, már ott van minden gyermek várakozásában, a legtöbb oviban és suliban is. Mi is otthon készítünk jelmezt és töklámpást (lehetőleg nem nagyon ijesztőt) .
 
Oldal tetejére