Hatalmas magyar siker, tízmillió eurót nyert az MTA, a CEU és a Károly Egyetem

Az MTA hétfőn közleményben tudatta, hogy az elnöke, Lovász László, Barabási Albert-László matematikus és a cseh Jaroslav Nešetřil vezetésével a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a prágai Károly Egyetem együttműködésében hatéves kutatási program indulhat közel 10 millió euróból azért, hogy jobban megértsük a bennünket körülvevő nagy hálózatokat.

Az átszámítva mintegy 3 milliárd forintos támogatásból – amelyet az Európai Kutatási Tanács (ERC) biztosít – a három kutató és kollégáik arra kereshetik a választ, hogy milyen matematikai szabályszerűségek érvényesek a nagy hálózatokra a sejtekben zajló folyamatoktól az emberi agyon keresztül a Facebookig – hangzik a közlemény, amely szerint a projekt a következő kérdések megválaszolásában segíthet:

  • Milyen sebességgel terjednek a hírek és álhírek a Facebookon?
  • Mitől függ egy járvány terjedési sebesége?
  • Több ezer közül mely fehérjék működését érdemes gyógyszeresen befolyásolni ahhoz, hogy helyreállítsuk egy sejt vagy szövet egészséges működését?
  • Miként képes rugalmasan áthuzalozni magát az agy egy sérülést követően?
A közleményben szerepel, hogy a matematika régóta foglalkozik hálózatokkal, a gráfelméletnek nevezett tudományág számos eredményét használják a számítógép-programozástól az ipari tervezésen át a csomagkihordásig. Az utóbbi években azonban a technológiai lehetőségek robbanásszerű fejlődésével egyre több tudományterület és iparág művelői szembesülnek óriási, akár elemek milliárdjait tartalmazó hálózatokkal, amelyek megértése elengedhetetlen kulcsfontosságú kérdéseik megválaszolásához.

barabasi_lovasz_nesetril_fit_800x10000.jpg
Barabási Albert-László, Lovász László és Jaroslav Nešetřil
A Lovász László vezetésével folyó kutatások célja a való életben újra és újra felbukkanó, jellemzően dinamikusan változó hálózatok jellemzőinek matematikai leírása.

Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, a projekt vezetője, a CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékének vendégprofesszora szerint a projekt kivételes lehetőség arra, hogy megerősítsék a hálózattudomány matematikai alapjait. – Nagy örömömre szolgál, hogy részt vehetek a projektben, amely kivételes lehetőség arra, hogy megerősítsük a hálózattudomány matematikai alapjait. Megtiszteltetés, hogy a gráfelmélet olyan élő legendáival dolgozhatok együtt, mint Lovász Lajos és Jaroslav Nešetřil – fogalmazott.

Az ERC összesen 27 projektre legfeljebb 250 millió eurót ad, a projektekben 17 ország 63 egyetemének és kutatóközpontjának munkatársai vesznek részt. A győzteseket a tavaly novemberi határidőig beadott 295 pályázatból választották ki egy háromlépcsős bírálati folyamatban.

A fenti közleményt az MTA eljuttatta az MTI-hez is, a magyar állami hírügynökség azonban kihúzta belőle a CEU és a Károly Egyetem nevét is.

Ágoston Zoltán
 
A kifizetésre várók listájáról pedig kihúzzák az MTA-t is.
Bztosan azért húzták ki mert összekeverték a CEU -t és a Közép-európai Egyetemet.
Tisztázni kellene, hogy az amerikai egyetemet vagy az EU -s egyetemet támogatták.
 
Utoljára módosítva:
Aha .. és a prágai Károly Egyetemet mivel sikerült összekeverni?

Sajnos, a hangszínt egyik mondatnál sem sikerült jelölni, de feltételeztem, nélküle is átmegy. De nem :)
 
Mindenesetre jó dolog, hogy évenként el lehet nyerni ezt a pályázatot :)

2019-10-24-161631.jpg


most 2019 -et írunk és remélem 2020 októberében is megkapják
 
A kifizetésre várók listájáról pedig kihúzzák az MTA-t is.
Hát mifelénk igy megy sajnos...A cikkhez annyit tennék(ok hogy régi),de Barbási fizikus végzettségű ha a hálózatkutatással is foglalkozik.Ámbár a NER-nek nagy ellensége,de gyanús hogy valahogy megpróbálják a gázszerelőink leszedni a pénzt tőlük...Én még beültem a CEU-ba meghallgatni előadását.Érdekes ember, Könnyű megérteni mondandóját mindenkinek.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,140
Üzenet
4,805,160
Tagok
615,874
Legújabb tagunk
zsanie
Oldal tetejére