Isten és más mesék

Diogenes-44 témája a 'Kritikus szemmel' fórumban , 2009 Március 25.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. yeti108

  yeti108 Állandó Tag

  I=m*v
   
  Ernoe kedveli ezt.
 2. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kedves sirkán49
  -
  A kérdés az volt, hogy melyik foto-üzletböl származik a mámortábla, nem az, hogy felkell nagyitanod. :D
  -
  Még szemüveg nélkül is látom, hogy egy nagy stuctojás van ott, a mama- és a papa-struc figyeli miként töri fel a tojáshélyt a kis-struc.
  -

  [​IMG]
  -
  Szerintem valoszinübb, hogy grilleztek az egyptomiak
  -
  6388_bild_007_1.jpg
   
 3. yeti108

  yeti108 Állandó Tag

  Találtam a kertemben ősi etruszk-druida-atlantszi romokat!!! Segítene valaki kiásni??? 10*12 méter. Lehetőleg még a tavaszi vetés előtt.... :))))
   
  Ernoe kedveli ezt.
 4. Kyra2

  Kyra2 Kitiltott (BANned)

  Biztos igazad van, mert te szakértő vagy ezen a téren. Próbáltam az interneten megtalálni az eredeti képet, de nem sikerült. Amit bejelöltél azon én nem láttam semmit, pedig négy szemmel is megnéztem... :lol:

  Ezek a fotók is ott voltak, ahol a hieroglifekről készült kép. Én egyikről sem feltételezném, hogy photoshoppal készült.
   

  Csatolt fájlok:

  furrier75 és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 5. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kedves Kyra
  -
  A digitalis képfeldolgozás korában egy fényképp megvillantása nem bizonyit semmit.
  -
  Nekem van egy fényképem egy váltorol amit te irtál alá, tartozol a Yetinek 50.000 euroval. :D :D
  Gondolod a fénykép alapján betudja ezt hajtani rajtad?
  -
  Honnan veszed, hogy földönkivüliek egy tojásba bulyva jönnek a Földre? Nem találsz más elfogadhato magyarázatot egy tojásra?
  Látott már valaki alient bizonyitottan? Nem.
  -
  Amit nem tudsz igazolni az feltételezés, tévedés vagy csalás.
  -
  Az emberek mindig is fantáziáltak. Picasso rengeteg képet festet ami csak a vásznon van.
  -
  Ami a "japán" és máseredetü ürhajos képet illeti: A méhészet és az ördögüzés az egyik legrégibb foglalkozás.
  Az emberek már korábban is megprobálták védeni magukat a mehcsipéstöl. :D
  -
  [​IMG] [​IMG]
   

  Csatolt fájlok:

 6. TeeAh Millatoona

  TeeAh Millatoona Állandó Tag

  Első látásra nem, de mégis beleillik a gondolatmenetbe :D.

  dr Csányi Vilmos egyik könyve kapcsán készült egy beszélgetés vele, itt olvasható.
  Ki-ki vérmérséklete és dogmatikus neveltetése szerint olvashat ki belőle, amit akar :D.

  Néhány gondolatot kiemelek belőle:

  Az ellentmondás itt is felbukkan, mert így folytatja
  A többit olvassátok el :D.

  Amit én szűrtem le belőle: egy lény egy másik gondolkodó lény közelében több generáció alatt válik gondolkodóvá. Felmerülő kérdés: ez történhetett az emberrel is?
  Érdekes, hogy az ember a nyelvi gondolkodást mennyire magasra helyezi, holott a képi gondolkodás összetettebb - és egy rendkívül szimpatikus tudós is belesétál ebbe a csapdába :D.

  Talán az állatokat nem kellene annyira primitív lényekként kezelnie az emberiségnek (sok kutyasétáltatót látok, akikre igaz, hogy a kutyájuk okosabb...).
  Talán a majmok jogosabban háborodnának fel az ember-rokonság hallatán :mrgreen:.

  Az meg a hab a (karácsonyi) tortán, hogy a tudomány felkent dogmatikus harcosa milyen gondolkodás nélkül használja a "lehetetlen", "képtelenség" és hasonló szavakat - a kételkedés lehetőségét abszolút kizárva... :D
   
  Kyra2 kedveli ezt.
 7. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Ezek szerint az emberek okosabbak az anannukiknál? Mivel szerintetek ők hozták létre őket, amit én nem hiszek. Szerintem csak bekevertek a gén állományunkba. Ezért élünk csak töredék ideig mint ők...
  Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
  Sok szeretettel Erzsi.kiss
   
 8. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves Theah Millatonna
  -
  Nem mindig igy volt ez. A kereszténység verte ki belöllünk azt a nézetet, hogy az állatok is értékesek a bundájukon kivöl. :D
  Nézd meg az ösi vallásokat, sokan az állatokat magasabbrendünek tartották mind magukat.
  -
  -
  A hangyák pheromonok utján kommunikálnak, a méhek táncolnak stb. az emberek között is vannak olyanok akik lemondanak a szaporodásrol (cölibatus)... mindez a szociális lényekre jellemzö.
  -
  Ha a beszédet valakitöl tanulta volna az emberiség akkor nem lennének nyelvproblémáink, rögtön több tárggyal kevesebb lenne az iskolában. Ha nem lenne igaz az evolutio akkor mivel magyaráznánk, hogy az élölények gesztusai nagyon hasonloak. Süketek, némák is képesek egy szociális életre még akkor is ha nehezebb uton járnak.
  -
  Ti mindig fantasztikus magyarázatokat kerestek ott ahol egyszerüek léteznek.
  -
  -
  Nem tudom kire gondoltál de én oda szoktam tenni, hogy az "ismereteim szerint". Ha elhagyom akkor olyan triviális összefüggésröl beszélünk ahol a kételynek semmi helye.
  -
  Rengeteg ilyen nagy biztonsággal elöre mondhato dolog van az életben. Sokkal nagyobb hiba ha valaki délibábokat követ.
  -
  Térjünk vissza boszniai-dombhoz, ott nem ásatások folynak hanem formázás mégpedig egy piramis formálása. :D
  Ezért mérgesek az archäologusok és hagyták ott a helyet. Ami ott folyik annak semmi köze az archäologiához, az arany után valo turás.
  Eltaposnak minden valos leletet csak, hogy a 30000 éves szintre jussanak.
  -
  <iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/bl7WljhLa7Y?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
  -
  Társalgás egy papagállyal. :D
   
 9. yeti108

  yeti108 Állandó Tag

  Ha megkaptam a pénzt, felezünk!!! :)
   
 10. furrier75

  furrier75 Kitiltott (BANned)

  Ez a cikk a más mesék kategóriájával kapcsolatos.... :D

  Az előember, aki ott se volt


  Kedden, napra pontosan száz évvel az eredeti bejelentés után újra összeült a Londoni Földtani Társaság, hogy megvitassák a piltdowni ember néven ismert leletegyüttessel kapcsolatos legújabb eredményeket. Bár egyelőre nem tudni, hogy sikerült-e bármi újat kideríteni a kutatóknak, abban biztosak lehetünk, hogy ez a konferencia gyökeresen más hangulatban zajlott, mint az 1912-ben tartott összejövetel. Akkor minden idők egyik legjelentősebb antropológiai felfedezését jelentették be, a mostani rendezvény célja pedig az, hogy egyszer és mindenkorra leleplezze, ki állt a tudománytörténet egyik legnagyobb átverésének hátterében.

  1912. december 18-án Nagy-Britannia legnagyobb elméi gyűltek össze a Londoni Földtani Társaság épületében, hogy meghallgassák egy rendkívüli felfedezés részleteit. A kelet-sussexi Piltdown kavicsbányájában ugyanis rábukkantak az emberiség egyik legkorábbi ősének maradványaira, egy olyan korai emberféle csontjaira, amely nagy agykoponyával, de majomszerű állkapoccsal rendelkezett. Úgy tűnt tehát, hogy megvan végre a régóta keresett hiányzó láncszem, amely összeköttetést teremtett a modern ember és majmokra emlékeztető elődei közt, ráadásul ez az „első ember” brit területen került elő!

  A piltdowni emberként elnevezett lelet egy töredékes agykoponyából, egy állkapocsból és néhány fogból állt, és pontosan úgy festett, ahogy a kutatók korai elődeinket elképzelték. Mintha előbukkant volna a hiányzó utolsó darab is az ember kialakulásának kirakósából, amely mindenféle erőlködés nélkül, tökéletesen beleilleszthető volt a képbe… egy kicsit talán túlságosan is tökéletesen.

  [​IMG]
  A következő évek során a lelethez tartozó egyéb töredékek és tárgyi emlékek is előkerültek, amelyek tovább erősítették az eredeti felfedezés létjogosultságát. 1914-ben még egy elefánt lábából származó, faragott csontot is kiástak a bányában, amelyet ugyan ceremoniális botként azonosítottak a szakértők, de többen észrevételezték, hogy megszólalásig hasonlít egy krikettütőre. Minden jel arra utalt tehát, hogy megtalálták az első igazi „angol úriembert”, ami óriási elégtételt jelentett a francia és német archeológusokkal szemben, akik cro-magnoni és neandervölgyi felfedezéseikkel a korábbi évtizedekben uralták a tudományág életét. Végre tehát Anglia is fel tudott mutatni valamit a riválisoknak. Kivéve persze, hogy - mint utólag kiderült - nem egészen ez volt a helyzet.

  Ahogy teltek az évek más nemzetek kutatói újabb és újabb korai emberi leleteket tártak fel, amelyek azonban egyáltalán hasonlítottak a piltdowni emberre. Kisebb koponyájuk volt és emberszerű állkapcsuk, tehát pontosan az ellentétei voltak a brit leletnek, mondja Chris Stringer, a Természettudományi Múzeum szakértője. A brit tudósok többsége így, pontosan a piltdowni leletre hivatkozva, hitetlenkedve fogadta ezeket a felfedezéseket, amelyekről ma már tudjuk, hogy rendkívül fontos és hiteles maradványai az emberi evolúciónak. A piltdowni ember komoly károkat okozott az angol tudománynak ezekben az években, mondja a kutató.

  Negyven évvel az eredeti bejelentést követően az angol lelet annyira kilógott az emberi fosszíliák sorából, hogy egy hazai szakértői csoport vizsgálni kezdte eredetiségét. A kutatást lefolytató Kenneth Oakley geológus, Wilfrid Le Gros Clark anatómus és Joseph Weiner antropológus 1953-ban jelentette be a vizsgálat eredményeit, vagyis azt, hogy a lelet hamisítvány. A szokatlan méretű agykoponya egy legfeljebb pár száz éve halott modern emberhez tartozott, az állkapocs pedig egy orangutánhoz vagy csimpánzhoz. A fogakat egy reszelővel alakította laposabbá az ismeretlen elkövető, a krikettütőt pedig késsel faragta meg.

  [​IMG]
  Az átverés felfedezése óta több mint harmincan kerültek szóba lehetséges elkövetőként. Charles Dawson, a csontokat állítólagosan megtaláló amatőr régész szinte biztosan részese volt a csalásnak, de az esetet vizsgáló kutatók többsége úgy véli, hogy szakértői segítsége is lehetett. A „gyanúsítottak” között van többek közt Arthur Conan Doyle, aki Piltdownba járt golfozni, és vallásos nézetei miatt igencsak utálta korának tudósait, a jezsuita filozófus, paleontológus és ismert mókamester Pierre Teilhard de Chardin, aki Sussexben élt a kérdéses időszakban, és ténylegesen részt vett Dawson ottani ásatásain, Arthur Smith Woodward, a Természettudományi Múzeum kutatója, aki hitelesnek fogadta el Dawson leleteit, és egyetértett abban, hogy egy korai emberelődről lehet szó, és a múzeum egy másik munkatársa, Martin Hinton is. Hintonnak tulajdonítják azt a ládát, amelyet tíz évvel a kutató halála után, a hetvenes években találtak meg a múzeum padlásán, és amely a pitdowni fosszíliákhoz hasonló módon megmunkált emlős fogakat és csontokat rejtett.

  „A legnagyobb problémát az okozza, hogy száz év elteltével még mindig nem tudjuk, hogy ki és miért követte el a csalást” – mondja Justin Dix, a Southamptoni Egyetem geokémikusa, aki ennek megállapítása érdekében vizsgálta meg a leleteket. De mit is tudunk a történtekről?

  1912. február 15-én Arthur Smith Woodward, a múzeum földtani részlegének vezetője levelet kapott barátjától, az jogász Charles Dawsontól, aki szabad idejében régészkedéssel is foglalkozott. Ebben a levélben Dawson arról számol be, hogy egy Piltdown nevű kis település közelében folytat ásatásokat, és hogy egy nagyon réginek tűnő rétegre bukkant, amelyben többek közt egy emberi koponya töredékére is rátalált.

  [​IMG]
  Dawson, akit Sussex varázslójaként is emlegettek, mivel lépten-nyomon régészeti kincsekbe botlott, amerre csak járt, később elmesélte, hogyan akadt rá a leletre. Sétára indulva a környéken érdekes alakú kövekre lett figyelmes egy kavicsbánya mellett, amelyeket pattintott kőszerszámoknak vélt. Arra kérte a munkásokat, hogy ha bármi furcsát találnak, azt hozzák el neki. Az egyik dolgozó rövidesen meg is jelent egy meglepő vastagságú emberi koponyacsonttal, majd ugyanazon rétegből előkerült még egy koponyadarab. Dawson ennél pontosabban nem határozta meg a felfedezés idejét, és a munkás személyére sem derült fény soha.

  Májusban Smith Woodward kezdte vizsgálni a koponyatöredékeket, és megállapította, hogy egy korábban ismeretlen emberelőd csontjairól van szó, amely megtalálója után az Eoanthropus dawsoni nevet kapta. A lelőhelyről időközben újabb kőszerszámok, csontdarabok és állati maradványok kerültek elő, többek közt egy víziló foga is, ez utóbbi faj képviselői a korai időkben igen gyakorinak számítottak a mai Anglia területén.

  1912. november 21-én a Manchester Guardian számolt be elsőként a felfedezésről. Az újság részletes leírást adott az emberiség legkorábbi Angliában megjelenő képviselőjének koponyájáról, és a lelet korát 500 ezer és egymillió év közöttre tette. Pár héttel később Smith Woodward, a Földtani Társaság tagja további részleteket hozott nyilvánosságra a csontokkal kapcsolatban. Az egyetlen szakértő, aki kétkedésének adott hangot David Waterson anatómus volt, aki elmondta, hogy az agykoponya emberinek tűnik, az állkapocs viszont gyanúsan hasonlít egy csimpánzéra. Senki sem hallgatott azonban rá, aminek nagyon is érthető oka volt. A brit paleontológia igen nehéz időszakát élte, miközben a francia és a német tudósok egyre-másra álltak elő az újabb és újabb emberi leletekkel. Nagy-Britanniában azonban senki nem talált semmit, így nem csoda, hogy görcsösen ragaszkodtak az egyetlen, végre megtalált lelethez, amely fontos bizonyítéka volt annak, hogy Anglia területe kulcsszerepet játszott az emberi faj fejlődésében.

  [​IMG]
  „Senki sem végzett el semmiféle tudományos tesztet a leleteken” – mondja Miles Russel régész. „Ha megtették volna, rögtön észrevették volna a vegyszerek okozta foltokat és a lereszelt fogazatot. Egyértelmű volt, hogy nem hiteles a lelet. A tudományos közvélemény azonban annyira hinni akart benne, hogy gondolkodás nélkül elfogadta.”

  A paleontológiai ínségen túl azonban volt egy másik oka is annak, hogy a kutatók vita nélkül elfogadták a piltdowni leletet. A fosszíliák tökéletesen alátámasztották ugyanis az angol szakértők azon elméletét, miszerint a növekvő agyi kapacitás hajtotta az emberi evolúciót. A feltevés az volt, hogy intelligenciánk választott el minket az állatvilágtól, így az agyméret már az emberi fejlődés legkorábbi időszakában jelentős növekedésen ment át, aminek bizonyítékát látni kellene a leletekben is. A pildowni ember koponyája pedig pontosan megfelelt a képnek: hatalmas agykoponyájához primitív fogazat társult, azt sugallva, hogy valóban az agy fejlődésével kezdődött minden. Azóta persze tudjuk, hogy a koponya térfogatának ugrásszerű növekedése csak jóval később következett be az emberi evolúcióban.

  Időközben az ásatások tovább folytak, előkerült még néhány fog, majd végül a krikettütő is - a piltdowni csalás teljessé vált. 1915-re Dawson előemberének léte elfogadott tudományos tény lett. John Cooke festményén szinte kézzel fogható az az átszellemült légkör, amelyben a kor tudományos nagyjai a koponya darabjait tanulmányozzák. A képen egy festmény formájában még Charles Darwin is feltűnik, A fajok eredetének szerzője Dawson mögött, a falon kap helyet. Az üzenet világos: Darwin szolgáltatta az elméletet az emberi evolúcióhoz, Dawson pedig kézzel fogható bizonyítékot talált a teória igazolására.

  [​IMG]
  Sussex varázslója korának legsikeresebb régészévé lépett elő, és a lovagi címet is megkapta volna, ha 1916-ban nem hal meg. Napjainkra persze fény derült rá, hogy régészeti leleteinek többsége egyszerű hamisítvány volt. Piltdown előtt legalább 38 esetben prezentált olyan tárgyi leleteket, amelyeket minden bizonnyal ő maga készített: baltákat, szobrokat, ősi kalapácsokat, római cserepeket és egyéb tárgyakat hamisított, és kizárólag csalásai révén került be a Földtani Társaságba. „Piltdown nem számított egyedi esetnek, inkább életműve betetőzésének nevezném” – mondja Russel.

  És meglehetősen jó munkát végzett, Chris Stringer szerint minden rendben is lett volna a krikettütőig: „Ahhoz képest, hogy mekkora, mindenki átsiklott rajta egészen az ásatás legvégéig. Addig a pillanatig minden gondosan meg volt tervezve: a koponyadarabok és a kőszerszámok mind hasonló nyomokat viseltek. De a krikettütő felbukkanása annyira bizarrnak tűnik, hogy az egyetlen elképzelhető magyarázatnak azt tartom, hogy valaki rájött, hogy csalásról van szó, de nem akarta saját maga értesíteni a hatóságokat. Inkább odacsempészett az ásatási helyre egy totálisan nevetséges dolgot, hogy ez alapján mindenki rájöjjön, átverésben van része. Sajnos azonban ezt is komolyan vették.”

  [​IMG]
  Hogy ki lehetett a tudomány oldaláról a tettestárs, azzal kapcsolatban továbbra is csak találgatni lehet. Talán a legújabb vizsgálatok választ adnak erre is, és akkor kiderülhet az is, hogy mi volt a motiváció. Egyszerű viccnek indult, netán valaki ennyire elszántan próbált igazolni egy tudományos elméletet?

  Ami Piltdownt illeti, manapság már alig látni nyomát annak, hogy a területet egykor az emberi múlt egyik legígéretesebb régészeti lelőhelyének tartották. Az egykori ásatási helyszín el van zárva a nyilvánosság elől. Még a helyi kocsmát is átnevezték, az egészen tavalyig Pildowni ember néven futó intézmény cégérén ma már a Bárány felirat díszeleg.

  A Homo sapienst három alapvető vonás különbözteti meg a többi főemlőstől: felegyenesedve járunk, összetett szerszámokat alkotunk és jóval nagyobb az agyunk. Egy darabig sokan úgy vélték, hogy ezen tulajdonságok közül a nagy agyméret kialakulása volt az első. Az intelligencia növekedésével aztán egyre inkább nőtt az igény arra, hogy a kezek szabadon maradjanak, és szerszámokat használhassanak. Ebbe a gondolatmenetbe tökéletesen belepasszolt a piltdowni lelet. Manapság azonban már tudjuk, hogy nem ez volt a sorrend. A kétlábon járás volt az első, ami felszabadította a mellső végtagot, az agyméret pedig csak ezt követően kezdett jelentősebben növekedni. A piltdowni lelet „legyártója” tehát akár viccből, akár komolyan, de rossz lóra tett, mégis hosszú évtizedekig képes volt megtéveszteni a tudomány képviselőit.


  Sajnos, ilyen csalásokkal van tele a tudományos bizonyítás minden területen, és ezt tudomásul kellene venni...
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 11. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos


  Ha jól értem, akkor Enlil-isten elüldözött fia kötött szövetséget Ábrahámmal .... és a mai egyistenhívő világvallások ősapja egy kicsapott ficsúr bosszújának játékszere volt ....

  Ezt ha bővebben lehetne.... ???
   
 12. pitti

  pitti Állandó Tag

  Nem Frank, Enlil nem a fonok. Anu volt a gore es ket fia Enlil es Enki voltak fasirtban egymassal. Mit nem ertesz ezen? :cool:
   
 13. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Remenykedek azert,hogy jol vagytok?:D
   
 14. steve3

  steve3 Állandó Tag

  Kedves Kyra!

  Én már megelégszem néhány alapvonallal,ami világosságot ad....pl:istenek vagyunk,szellemi lények.Hogy milyen minőségben,az megint más kérdés,a biblián belül keresgélve is messze vezethetnek a szálak,ha Isten is kijelentést ad erről.De engem még lenyűgöz az ember teremtése ahol két összetevőről van szó.Az Isteni szellem,és a por (agyag,matéria).A por azért izgat,mert a teremtés könyvének elején nyilvánvaló,hogy az anyag,a por egy előző ítélet- bukás maradványa.
  "A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött." Ter. 1,2 Tohuvabohu a használt héber kifejezés(kietlen és puszta).
  A Jeremiás 4,23 alapján én a részemről megerősítve érzem,hogy a tohuvabohu,nem egy alapállapot,hanem úgymond ítélet-bukás következménye.Ez nem dogma,én spontán így hiszem.
  Nézzük az igét:
  "18
  A te magad viselete és a te cselekedeteid szerezték ezeket néked; ez a te gonoszságod bizony keserű, bizony egész a szívedig hatott!
  19
  Oh én belsőm, oh én belsőm! Aléldozom, oh én szívemnek rekeszei! Háborog a szívem, nem hallgathatok! Hiszen hallottad én lelkem a kürt szavát, a harci riadót!
  20
  Vészre vészt jelentenek; bizony elpusztul az egész föld, nagy hamarsággal elpusztulnak az én sátraim, kárpitjaim egy pillantás alatt!
  21
  Meddig látok még hadi zászlót, és hallom a kürt szavát?
  22
  Bizony bolond az én népem: engem nem ismernek, balgatag fiak ők, és nem értelmesek! Bölcsek ők a gonoszra, jót cselekedni pedig tudatlanok!
  23
  Nézek a földre, de ímé kietlen és puszta; és az égre, de nincsen világossága!"
  Ebből a két összetevőből,ki tudja milyen hosszú előzmények,(korok) után,teremtetett Ádám akinek két esélye van,választhat.De az anyag hitem szerint szellemi volt kiindulását tekintve,akár változatos utat tehetett meg,míg az ember összetevője lett,vagyis lelkének összetevője.
  De az ember bűntelennek teremtetett?----Igen de benne volt a választási lehetőség,amit a két paradicsomi fa jelképez.
   
  Kyra2 kedveli ezt.
 15. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kedves furrier75
  -
  Ennél találobb példát nem hozhattál volna arra milyen károkat okoznak hobby archeologusok. :D
  -
  Charles Dawson egy angol ügyvéd és amatör-archäologus átad néhány koponyacsontot a British Museum Kuratorának anélkül, hogy a lelet megtalálásának a pontos körülményei dokumentálva lettek volna. Hozzájuk csapodik egy jezsuita Pater aki szintén archeologusnak véli magát Pierre Teilhard de Chardin és világgá kürtölnek egy szenzátiot.
  -
  Negyven év mulva felfedezi a museum egyik alkalmazotja a csalást az egész akadémikus világ megkönyebbülésére: a Piltdown-ember ugyanis már kezdettöl fogva egy eltérésnek számitott mert teljes mértékben ellentmondott az ember evolutios fejlödésének mind azt a többi hominid fosziliákbol ismerjük.
  -
  Boszniában ugyan ez a helyzet, egy üzletember egy nyugalmazott kontra-admirálistol, hobby archeologustol hoz egy szakvéleményt, miszerint a hegy egy "piramisféle épitménynek" felel meg. Hogy a hegy külsöleg lassan egy pyramis formáját veszi fel nem meglepö, a restaurátorok saját bevallása szerint az elmult években többszáz ezer tonna földet mozgattak meg. Én már láttam hegyoldalt teraszos szöllökerté alakitani, az megy.
  -
  Most az érdekelne, hogy milyen ismeretek, milyen leletek vezettek oda, hogy ezt a boszniai hegyet,
  eltekintve a restauratio okozta metamorfozistol, egy piramisnak kéne nevezni?
   
 16. Kyra2

  Kyra2 Kitiltott (BANned)

  A sumer teremtéseposz (Stephen Herbert Langdon értelmezése szerint), Anu a legfőbb istennek, - aki az égben lakozott és csak ritkán látogatott a földre - két fiát és lányát (Ninhurság) küldte a földre és mindenkinek meg volt a maga feladata. Enlil és Enki között állandó volt a feszültség, mert Enkit sértette, hogy annak ellenére, hogy ő az idősebb, Anu mégis Enlilt tartja utódjának (Enlil származott Antutól, Anu feleségétől, míg Enki nem). Feszültség továbbterjedt utódaikra is és ebből végül Marduk (Enki fia) került ki győztesen. Olyannyira, hogy Enlil fiát (Ninurtát) Anu parancsára meg akarták ölni (elkövetett valami galádságot, de ezt most nem mesélem...:)), de végül megkegyelmeztek neki és száműzték, ő Urban telepedett le i.e. 2000 körül. Akkor, amikor Ábrahám is ott élt családjával és állítólag ő volt az első egyistenhitű. Még Nimróddal is megküzdött és a gonosz Nimród tűzbe dobatta, meg mindenféle szörnyűséget követett el ellene, de Ábrahám természetesen legyőzte Nimródot...;) - ez persze már egy másik könyv nem a sumer agyagtáblákon olvasható szöveg.

  Ezek a Sumer előtti/alatti istenek állandóan harcoltak egymással, Enki és Enlil fiai is harcoltak egymással. Én azokon az égi csatákon, amelyeket a védákban olyan szemléletesen mesélnek el, már egy cseppet sem csodálkozom.

  Ninurtának később aztán megbocsátottak és egyiket az istenek által irányított városokból (LARAK) neki adták.

  Még egy valamit tartok nagyon érdekesnek. Azt, hogy létezett egy tárgy, amit "sém"-nek hívtak. Nem lehet véletlen, hogy sémitáknak hívják a kiválasztott népet. A Biblia fordítói ezt a szót úgy fordították, hogy sém=név, viszont nem nevet jelentett, hanem valamilyen repülő gépezetet...

  Amikor Gilgames szeretne az istenekhez fordulni és az égbe emelkedni, mert úgy hiszi kiérdemelte az örök életet, így kérleli Samast a "repülési" engedélyért: "Hadd lépjek az Ország (mennyország!) földjére, hadd emeljem a sémemet istenanyám életére, fénylő apáméra, irányítsd léptemet az Országhoz" - Samas "isten" akit napistenként tiszteltek nem volt más, mint egy légiirányító... :mrgreen: és a sém pedig egy légi jármű.
   
  furrier75, pitti és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 17. Kyra2

  Kyra2 Kitiltott (BANned)

  Kedves Yeti! Remélem más forrásod is van a karácsonyi ajándékok beszerzésére...:p
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 18. yeti108

  yeti108 Állandó Tag

  Persze. Elkezdtem árulni ufó-ruhás jetibabákat. :)
   
 19. Kyra2

  Kyra2 Kitiltott (BANned)

  furrier75 és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 20. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  Mondjon már valaki konkrét véleményt. Mit kell beleértenem abba, hogy Ninurtát oda száműzték ahol épp Ábrahám élt?

  Ki lett Ábrahám istene.../a feltételezés szerint/? Ki lett Enlil és fia a bibliai történetben? Az előzmény és a folytatás már tiszta....
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás