KÉPES KRÓNIKA szólánc

milzsu

Állandó Tag
Állandó Tag
A logaritmus két szám között értelmezett matematikai művelet, a hatványozás egyik megfordított (inverz) művelete (a másik a gyökvonás). A pozitív b szám a alapú logaritmusán (ahol a egytől különböző pozitív szám) azt a kitevőt értjük, melyre a-t emelve b-t kapjuk.
 

Csatolások

  • b080a001.jpg
    b080a001.jpg
    12 KB · Olvasás: 2

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Sümegi vár

IV. Béla király parancsára a veszprémi püspök erős kővárat emeltetett a sümegi hegyen. A 14. század elején a Dunántúl korlátlan hatalmú oligarchái, a Kőszegi nemzetség ragadta magához.
Katonai szerepét a II. Rákóczi Ferenc irányította kuruc szabadságharcban is megtartotta, és 1705-től a felkelők fontos bázisának számított falai között még lőport is gyártottak a harcoló katonaságnak. Hadiszerencséjük hanyatlásával 1709-ben ágyúlövés nélkül feladta kuruc katonasága, épületeit négy esztendő múltán egy hadgyakorlat ürügyén felgyújttatta a császári parancsnokság. Az 1960-as években megkezdődött régészeti feltárása és megóvása.
 

Csatolások

  • sumeg07szept0027.jpg
    sumeg07szept0027.jpg
    104.3 KB · Olvasás: 2

LLalii

Állandó Tag
Állandó Tag
A requiem (latin), az elhunyt lelkekért fekete színű miseruhában mondott szentmise, vagyis gyászmise. Requiemnek nevezik, mivel e szóval kezdődik („Requiem aeternam dona eis Domine, et lux perpetua luceat eis”, a. m. „Adj nekik Uram örök nyugodalmat és az örök világosság fényeskedjék nekik”). A gyászmisében elmaradnak az örömet kifejező részek, mint a gloria és credo; az „ite missa est” helyett azt mondja a pap: „Requiescant in pace” (nyugodjanak békében); a mise végén a népre adni szokott áldás elmarad, minthogy a pap a szentmiséből nyert áldást a meghaltakra alkalmazza. A gyászmisét néha a templomban felállított ravatal mellett szokta követni egy szertartás, melyet liberának neveznek.
 

Csatolások

  • Murvai-Olga_Vers-rekviem.jpg
    Murvai-Olga_Vers-rekviem.jpg
    10.3 KB · Olvasás: 2

milzsu

Állandó Tag
Állandó Tag
A monszun kialakulását a kontinensek és az óceánok eltérő hőmérséklete határozza meg. Hasonlít a tengerparti szélhez, csak sokkal nagyobb területen fejti ki hatását. Nyáron a tenger felől a szárazföld felé fúj, csapadékot hoz. Télen pedig a kontinens felől a tenger felé fúj, és ez száraz szél. A monszun szó az arab mausin-ból származik, ami évszakot jelent.
 

Csatolások

  • monszun.jpg
    monszun.jpg
    78.8 KB · Olvasás: 2

toroktimi

Állandó Tag
Állandó Tag
Napóleon
8LbULpKWQuBtwAAAAASUVORK5CYII=
 

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag

Niccolo Paganini

(Genova, Genovai Köztársaság, 1782. október 27.Nizza, Franciaország, 1840. május 27.) itáliai hegedűművész, zeneszerző, a 19. századi romantika korának legjelentősebb hegedűvirtuóza.
A kortársak számára hihetetlennek tűnt ez a hangszeres tudás, ezért nevezték technikáját boszorkányosnak őt magát pedig az ördög hegedűsének. Munkássága hatással volt Brahmsra, Lisztre és Schumannra is.
 

Csatolások

  • Ingres-Niccolo-Paganini.jpg
    Ingres-Niccolo-Paganini.jpg
    69 KB · Olvasás: 3

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Irisz

Irisz (görög betűkkel Ἶρις, latinosan Iris) a görög mitológiában a szivárvány istennője, az istenek hírnöke, Thaumasz és Élektra lánya, a Harpüiák testvére. Héra állandó követe, de Zeusz is rábízta ügyes-bajos dolgait. Szárnyakat és tarka ruhákat viselt, kezében hírnöki pálcát és korsót tartott.

iris.jpg
 

milzsu

Állandó Tag
Állandó Tag
Ikebana:

A hagyományos japán virágrendezés művészete.
Vallásos eredete a 8. századig nyúlik vissza. A monda szerint a szerzetesek összeszedték a viharok által letört ágakat, gallyakat, virágokat és vízbe helyezték, hogy a növények életét meghosszabbítsák. Díszül szolgáltak szobraiknak, oltáraiknak is. A díszeknek neveket adtak, melyek az ikebana ősei
 

Csatolások

  • ikebana-036.jpg
    ikebana-036.jpg
    114.5 KB · Olvasás: 2

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Arisztotelész

(I. e. 384i. e. 322) görög tudós és filozófus, a modern európai tudomány atyja és előfutára. Mesterével, Platónnal együtt a nyugati kultúra legnagyobb hatású gondolkodói közé tartozik. Már az ókorban híressé vált nemcsak filozófiai művei miatt, de a kiemelkedő tehetségű makedón hadvezér és despota, Nagy Sándor nevelőjeként is.
 

Csatolások

  • ariszto1.jpg
    ariszto1.jpg
    25.7 KB · Olvasás: 1
  • 300px-Aristoteles_Logica_1570_Biblioteca_Huelva.jpg
    300px-Aristoteles_Logica_1570_Biblioteca_Huelva.jpg
    17 KB · Olvasás: 2

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Antant

(régebben entente) kifejezés az Anglia és Franciaország között 1904. április 8-án Londonban aláírt szerződés, az Entente Cordiale (a.m. Szívélyes Egyetértés) szóból származik, általában a szövetségesi rendszer (antant hatalmak = Nagy-Britannia és Franciaország) és a köréjük csoportosult országok együttes jellemzésére használjuk.
 

Csatolások

  • antant2.jpg
    antant2.jpg
    76.4 KB · Olvasás: 2
  • Ententecordiale.jpg
    Ententecordiale.jpg
    147.4 KB · Olvasás: 2

hGyopár

Állandó Tag
Állandó Tag
Tévedések vígjátéka
szerepcserék, alaktévesztések lehetőségeit fergeteges dramaturgiával kidolgozó korai Shakespeare-darabot 1591-re datálja az irodalomtörténet. A színhely: a shakespeare-i módon stilizált, antikizált Ephesus, ahová Syracusából vetődik el a helybeli Antipholus iker-alakmása; mindkettő ifjú kereskedő, s a házas és a nőtlen, a módos és a vagyontalan ikerpár börleszkbe illő módon cserélik fel helyzetüket, szerelmeiket, sorsuk esélyeit. A komikus fantázia fokozó eszközeivel a későbbi vígjátékok emberi bölcsességét, mélységét is előlegezi.
 

Csatolások

  • tevedesek_vigjateka300.jpg
    tevedesek_vigjateka300.jpg
    36 KB · Olvasás: 2

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Aranymetszés

vagy aranyarány egy olyan arányosság, ami a természetben és művészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között.
Aranymetszési arányok találhatók számos ókori épületen, középkori és reneszánsz képzőművészeti alkotásokon. Az ókori pütagoreusok (Püthagorasz és követői), akik szerint a valóság matematikai alapokon nyugszik, az aranymetszésben a létezés egyik alaptörvényét vélték felfedezni, ugyanis ez az arány felismerhető a természetben is (például az emberi testen vagy csigák mészvázán).
 

Csatolások

  • arany sgvitruvian.jpg
    arany sgvitruvian.jpg
    19.2 KB · Olvasás: 2

hGyopár

Állandó Tag
Állandó Tag
Sárospataki Református Kollégium

1531-ben megalapították a már legendássá vált kollégiumot, ami az akkori Magyarország egyik legjelentősebb oktatási intézménye volt. 1650-től egy ideig itt tanított a haladó szellemű pedagógus, Comenius.
 

Csatolások

  • sarospatak.jpg
    sarospatak.jpg
    83.5 KB · Olvasás: 2

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Milanói Scala

A Teatro alla Scala vagy La Scala) milánói operaház, egyike a világ leghíresebb operaházainak. 1778. augusztus 3-án nyitotta meg kapuit a közönség előtt Nuovo Regio Ducal Teatro alla Scala néven, Salieri L’Europa riconosciuta című darabjával
 

Csatolások

  • Milanoi_Scala.jpg
    Milanoi_Scala.jpg
    70.8 KB · Olvasás: 2
  • scala_operahaz_szinpad.jpg
    scala_operahaz_szinpad.jpg
    61.8 KB · Olvasás: 2

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Anjou-ház

Anjou-ház mindig a Franciaország észak-nyugati részén elterülő Anjou tartományt birtokló család elnevezése. Öt különböző Anjou-ház fordult elő a történelemben, melyek nem mindig egymás öröksége révén nyerték el az Anjou grófjának vagy hercegének a címét, bár az uralkodóházak keveredése miatt kimutatható a közvetlen genealógiai kapcsolat közöttük. Csak a második Anjou-ház kapcsolódik közvetlenül az előzőhöz, a többi esetében mindig a francia királyi család tagjai közül kerültek ki, így azok a Capeting-dinasztia egy-egy oldalágának tekintendők. A magyar Anjou-ház (1301–1399) a harmadik Anjou-házból származott.
A magyar ág
Az Árpád–Anjou kettős házasság keretében I. Anjou Károly fia, II. (Sánta) Károly (1250–1309) feleségül vette Máriát, IV. László magyar király testvérét. Ebből a házasságból 13 gyermek származott, akik közül Martell Károly 1292-ben felvette a "Magyarország" királya címet. Martell Károly feleségül vette Habsburg Klemenciát. Halála (1295) után egyetlen fia, a Carobertónak nevezett Károly Róbert tizenöt évi küzdelem után tehette fejére a magyar koronát, 1310-ben Székesfehérvárott. Az utolsó Anjou a magyar trónon Mária magyar királynő volt 1382-től 1395-ig, de húga Hedvig lengyel királynő csak 1397-ben mondott le a magyar trónöröklési jogáról, és vele halt ki a magyar Anjou-ház.

windowslivewriteresztergomisrpdsvelleneskrkpturullal-1022dimage05.png
 

Lepkepillangoo

Állandó Tag
Állandó Tag
Zrínyi Miklós, költő 1620-1664, ős írta a Szigeti veszedelmet
Zrínyi Miklós, hadvezér, 1508-1566, a szigetvári hős, félelmet nem ismerő törökverő
 
Oldal tetejére