Kövér közlegény Auschwitz-Kalocsán

Egyetértek azzal, amit Kövér László mondott a sorkötelezettségről.
Nem azzal, amit most mondott, hanem azzal, amit az 1990-ben megjelent Ellenzéki kerekasztal – Portrévázlatok című kötetben nyilatkozott
:

„A bunkók még bunkóbbak lesznek, a másik fölött uralkodni vágyók megtalálják a maguk terepét. … A kisszerűség, az aljasság, hogy azok érvényesülnek, akik gerinctelenek vagy teljesen gátlástalanok … Az az érzés alakult ki bennem, hogy Kalocsa – ott voltam – egy mini-Auschwitz. Csak mennyiségi különbség van köztük, a logikai elv ugyanaz”.


Most, 2016-ban meg azt mondta, hogy katasztrofális hibának tartja a sorkatonaság e
Kicsivel korábban, de ugyanott voltam katona, ahol Kövér László. Kalocsán, a 37. Budapesti Forradalmi Ezredben töltöttem 11 hónapot. Azért hívták forradalmi ezrednek, mert sok más alakulat mellett ez az egység is azok között volt, amely Budapestre jött 1956-ban rendet tenni.

Leverni – ahogyan akkor nevezték - az ellenforradalmat.

1970-ben, az érettségim évében én nem ide jelentkeztem, hanem a Közgázra. Fel is vettek, sőt, úgy tűnt, annak ellenére, hogy egészségileg alkalmasnak bizonyultam, megúszom a katonaságot.

Ősszel elkezdtem az egyetemet. Aztán, talán 5 vagy hat nap telt el, amikor az egyik előadásra bejött egy egyenruhás ember. Nem tudom, milyen rangban volt, akkor még nem ismertem a váll-lapokra írott hieroglifákat, de bizonyára igen magas sarzsija lehetett, mert félbeszakította a katedrán éppen előadó professzort, és felolvasott hat nevet.

Köztük az enyémet. Kiderült, hogy valami adminisztrációs hiba folytán elfelejtettek behívni bennünket. Nem mi követtük el az adminisztrációs hibát, de mi ittuk meg a levét. Sok időt nem hagytak, hogy szeretteinktől elbúcsúzzunk, másnap reggel kellett jelentkeznünk a Józsefvárosi pályaudvaron.

Az utóbb Bródy János által oly gyönyörűen megörökített Százéves pályaudvaron, azon a helyen, ahol most Schmidt Mária a Sorsok házával szerencsétlenkedik.

Ennyi igazság mégis csak van Kövér Auschwitz-hasonlatában: annak idején is innen indultak a vonatok.

Úgy vittek bennünket, fegyveres őrséggel, mintha bűnözők lennénk. Mintha mi akartunk volna megszökni a seregből, és nem ők felejtették el, hogy be kell vonulnunk.

Az ott eltöltött 11 hónap alatt elloptak tőlünk mindent, amit lehetett. Közel egy évet a fiatal életünkből, és csak úgy „mellesleg”, a tárgyaink egy részét is.

Ebben főként a velünk egy laktanyában időző, leszerelő öreg katonák jártak az élen, akik korábban már pénzzé tették, vagy elveszítették a derékszíjukat, a sapkájukat. Meg még sok minden mást, amivel el kellett számolniuk
Nem sokkal a leszerelésünk előtt összehívott bennünket a politikai tiszt.

- Honvéd elvtársak! – kezdte Fürge Szarvas. Azért hívtuk így, mert amikor be volt rúgva, akkor az egyik lábára alig észrevehetően sántított. – Önök hamarosan bekerülnek az egyetemre. Közgazdászok, jogászok lesznek. Önök itt, Kalocsán, a néphadsereg katonájaként, kiemelt ideológiai képzésben részesültek. Kérem Önöket, az egyetemen ne éljenek vissza a tőlünk kapott tudással.

Kövér közlegény! Haladéktalanul teljesítsd ki a férfiúi princípiumod: most azonnal vonulj be katonának!

Föld S. Péter

kövér-katonákkal.jpg
 
B
Nekem mindigis meggyőződésem volt, hogy a katonaság egy régi barbár kor sajnálatosan fennmaradt atavisztikus csökevénye. Legalábbis a „kötelező sorkatonai szolgálat”.

Ez már a bevonulásom előtt is mély meggyőződésem volt, de a 18 hónap alatt amit ott töltöttem, kizárólag olyasmi történt, ami ezen véleményemet alátámaszotta és sokszorosan igazolta - az én legnagyobb szerencsétlenségemre...

Gyakorlatilag úgy foglalhatnám össze, hogy ártatlanul elítéltnek éreztem magamat, ráadásul úgy, hogy az ítéletemet kényszermunkával is súlyosbították. Továbbá, meggyőztek arról, hogy sekélyes a fantáziám, mert akármi rosszat képzeltem is el korábban a katonaságról, a valóság annál is rosszabb.

Ráadásul az egész teljesen felesleges is. Az egy olyan hely, ahol csak azt lehet megtanulni, hogy: „A Pokol, az a többi ember”. Igen. Az az embertelen hely emberi szörnyetegeket szül.

Felesleges. Mert most komolyan, elhiszi valaki, hogy 9 lőszerrel meg lehet tanulni géppisztolyból lőni?! Mit gondoltok, mire lennék jó egy háború esetén ezzel a tudással?! Megmondom: GOLYÓFOGÓNAK...

Gondolom ezzel a parancsnokaink is tisztában voltak, emiatt is inkább a díszlépést gyakoroltatták velünk, holott nem is a disz-században szolgáltam. Csak fogalmam sincs róla, annak mi a köze holmi „honvédelmi kötelezettséghez”... Ha szépen tudok díszlépni, majd úgy elámul az ellenség a kecses és légies balettozásomon, hogy elájul a nagy műélvezettől, s amíg magatehetetlen a csodálkozástól, ártalmatlanná tehetjük, vagy mi?!

Én elfogadom, hogy a jelenlegi barbár világban szükség van hadseregre, sajnos. Rohadtul nem tetszik ez nekem, de belátom hogy ez így igaz. Na de minden munka akkor hatékony, ha PROFIKRA van bízva. Nem lelkes amatőrökre. Pláne nem, ha az amatőr még csak nem is lelkes, hanem gyűlöli és utálja az egészet! Mint én is, meg sokan mások. Elégedetlen melkós szarul dolgozik, márpedig igenis a háború is MUNKA!

Tehát nem nagy tömeghadsereg kell, hanem sokkal kisebb, de csupa PROFIBÓL, akik tehát ZSOLDOSOK, önként vállalják ezt jó pénzért, ez a főállásuk, és szívesen is csinálják, és értenek hozzá!

Különben is: tömeghadseregnél, ami kényszersorozással lett megalkotva, senki nem is érzi a magáénak a hadsereg eszközeit se. S emiatt irtózatos a pocséklás. Amúgyis mindenki csak arra vár hogy leteljen az idő. Aki önként áll zsoldosnak, jobban megbecsüli az eszközeit. Szereti őket. Tényleg úgy tekint rájuk, hogy egyszer lehet hogy az élete múlik rajta...

Én meg a többiek ezt rabszolgaságnak éreztük. Aki önként megy katonának, inkább büszke rá, arra amit csinál, s amihez ÉRT. Nemde, emiatt vélhető hogy hatékonyabb is lesz a harcban?!
 

„A bunkók még bunkóbbak lesznek, a másik fölött uralkodni vágyók megtalálják a maguk terepét. … A kisszerűség, az aljasság, hogy azok érvényesülnek, akik gerinctelenek vagy teljesen gátlástalanok


Csatolás megtekintése 1420176
Én még 1,5 évet voltam katona, és hasonlókat gondolok a sorkatonaságról. Azt nem értem, ha valaki ilyen jól látja a dolgokat, mitől hülyül el ennyire? Takán mert megtalálta a maga terepét, vagy hogy érvényesült? Na mindegy....
A másik gondolatom az volt, amikor meghallottam a hírekben ezt a katonásdit, hogy egy pár barom megint ötletet adott a politikának, hogy mivel kellene előállnia. Arra gondolok, hogy számtalanszor feltünt a facebook-on olyan poszt, hogy egy sorkatonákat, vagy éppen egy bestokizott egyenruhát ábrázoló kép alá az a szöveg volt írva, hogy "Ez kellene a mai fiataloknak is". És mentek rá az "okos" egyetértő kommentek. A "derék" politikusok meg erre kitalálták, hogy ha ez köll a népnek, akkor gondolkodjunk el a dolgon. Ezzel is el lehet terelni a figyelmet pár disznóságról. Egyébként ha ezt bevezetik is, a politikus gyerekek fel lesznek mentve, ebben biztos vagyok.
 
Én sem értek egyet a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésével.
De az tény:
sok fiatal teljes mértékben alkalmatlan is lenne rá.
Gerincferdüléses, gyenge fizikumú, stb.
Ha nem is a kötelező sorkatonai szolgálat, de valahogyan ki kellene billenteni őket a számítógép, okostelefon mögül.

Igen, igazad van. De adott betegségre a lehető legjobb gyógymódot kell alkalmazni, nem olyat, ami talán segít, talán nem, de más tekintetben meg rengeteget ront. Annak idején lobotómia is bevett eljárás volt a krónikus idegrendszeri bajok kezelésére, csak hát volt némi járulékos következménye is. No pont ugyanilyen a sorkatonaság is.
 
Én az ilyen képek alatt mindig egy határozott sértettséget és egy erős "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitást látok, semmi ésszerű érv.
Igen, én is egy amolyan "a fene egye meg, megöregedtem, ezek meg élik világukat" érzést vélek az ilyen szövegek mögött. Az biztos legalábbis, hogy nem a fiatalok egészsége miatt aggódnak, sokkal inkább amolyan leckéztetési célzattal osztják az észt.
 
Nem vagyok a katonaság híve, legalábbis nem a kötelező szolgálaté.
Mi sporttal oldottuk meg, hogy a fiúk egészségesek legyenek, igazi férfivá érjenek.
Mindketten a birkózást választották, egyéb sportágakat is kipróbáltak előtte.
 
Nem vagyok a katonaság híve, legalábbis nem a kötelező szolgálaté.
Mi sporttal oldottuk meg, hogy a fiúk egészségesek legyenek, igazi férfivá érjenek.
Mindketten a birkózást választották, egyéb sportágakat is kipróbáltak előtte.
IGen a sport lenne a megoldás, és nem a katonásdi. Azért annyit megjegyeznék a sporttal kapcsolatban, hogy a testnevelő tanároktól is más hozzáállás kellene, ha azt akarjuk, hogy a fiatalok sportoljanak is ne csak számítógépezzenek. (mert azért a világ megy előre és azt is kell érteniük). Szóval konkrétan arra gondolok, hogy ha egy asztal mellett felnővő "kockafejű" gyerekkel az iskolában úgy kezdi a tesitanár, hogy "Na akkor fussál 3000 métert", az ettől nem fogja megszeretni a sportot.
 
B
IGen a sport lenne a megoldás, és nem a katonásdi. Azért annyit megjegyeznék a sporttal kapcsolatban, hogy a testnevelő tanároktól is más hozzáállás kellene, ha azt akarjuk, hogy a fiatalok sportoljanak is ne csak számítógépezzenek. (mert azért a világ megy előre és azt is kell érteniük). Szóval konkrétan arra gondolok, hogy ha egy asztal mellett felnővő "kockafejű" gyerekkel az iskolában úgy kezdi a tesitanár, hogy "Na akkor fussál 3000 métert", az ettől nem fogja megszeretni a sportot.

Na EZ AZ! Épp ilyesmikre emlékszem gyermekkoromból. Gyűlöltem a tornaórákat. Általános iskolában az úgy volt, hogy a tornatanár állandóan kigúnyolt engem meg pár más gyereket, mert láthatóan nekünk rosszabbul mentek a gyakorlatok, mint a többieknek. Talán arra gondolt, a gúny majd serkenti az igyekezetünket. TÉVEDETT... A végén már focizni se voltam hajlandó, holott az még azért simán ment is volna. De ha betettek a csapatba, csak ballagtam hátul a kapu közelében, „konzerválva az energiáimat”, mert mondjuk hogy bosszúból, hogy CSAKAZÉRTSEM... Meg minek merítsem ki magamat amikor előre tudom hogy utána úgyis lesz holmi „levezető futás”, és jó ha nem kimerülten kezdek majd abba bele...

Pedig biztos lehetett volna velem megszerettetni is ezt a „tantárgyat”, na de nem így. Sokat mesélhetnék ezekről a dolgokról, de minek... Akinek ez jól ment és szerette, úgyse értene meg, a többiek meg tudják maguk is, miről beszélek.
 
Na EZ AZ! Épp ilyesmikre emlékszem gyermekkoromból. Gyűlöltem a tornaórákat. Általános iskolában az úgy volt, hogy a tornatanár állandóan kigúnyolt engem meg pár más gyereket, mert láthatóan nekünk rosszabbul mentek a gyakorlatok, mint a többieknek. Talán arra gondolt, a gúny majd serkenti az igyekezetünket. TÉVEDETT... A végén már focizni se voltam hajlandó, holott az még azért simán ment is volna. De ha betettek a csapatba, csak ballagtam hátul a kapu közelében, „konzerválva az energiáimat”, mert mondjuk hogy bosszúból, hogy CSAKAZÉRTSEM... Meg minek merítsem ki magamat amikor előre tudom hogy utána úgyis lesz holmi „levezető futás”, és jó ha nem kimerülten kezdek majd abba bele...

Pedig biztos lehetett volna velem megszerettetni is ezt a „tantárgyat”, na de nem így. Sokat mesélhetnék ezekről a dolgokról, de minek... Akinek ez jól ment és szerette, úgyse értene meg, a többiek meg tudják maguk is, miről beszélek.

Ó, hát te is fiam, Dettó!? :)

Ha valamit nagyon utáltam, akkor az a tesióra volt, pont az általad megnevezett okok miatt. Értelmetlen futás, semminek az el nem magyarázása, érdemjegy az alapján, hogy mennyi idő alatt futottad le az iskolakört, és csókolom. Mindezt sikerült úgy elérni, hogy amúgy napi szintem sok-sok kilométert bicikliztem, nyaranta meg előfordult, hogy volt ez 50-60 kilométer is, egymás után több napon, gyerekként. És még csak eszembe sem jutott, hogy ez valami teher lenne. Élveztem és kaland volt.
Középiskolában ez annyit változott, hogy a tesitanár egy szeszkazán volt, akik kb. azzal sem törődött, hogy ki megy be az órára, így egy idő után azt értelmesebb(és tényleg értelmes) tevékenységgel töltöttem.
 
Utoljára módosítva:
Ú
IGen a sport lenne a megoldás, és nem a katonásdi. Azért annyit megjegyeznék a sporttal kapcsolatban, hogy a testnevelő tanároktól is más hozzáállás kellene, ha azt akarjuk, hogy a fiatalok sportoljanak is ne csak számítógépezzenek. (mert azért a világ megy előre és azt is kell érteniük). Szóval konkrétan arra gondolok, hogy ha egy asztal mellett felnővő "kockafejű" gyerekkel az iskolában úgy kezdi a tesitanár, hogy "Na akkor fussál 3000 métert", az ettől nem fogja megszeretni a sportot.
Középiskolában az osztályfőnökünk volt a tesitanárunk. Korábban Ő élsportolók gimnasztikai edzője volt és ennek megfelelően hajtott bennünket. Eleinte bizony majd sírva fakadtunk, de mivel remek ember volt és velünk együtt tornázott, futott ezért megszerettük oly annyira, hogy az iskola sportversenyein majd minden számban nyertünk.
Az iskola után kiesett néhány év ebből a fajta szórakozásból és amikor elkövetkeztek a katona évek, nem sikerült rögtön felvenni a ritmust. Ráadásul ott is kifogtam egy sportőrült századparancsnokot aki minden áldott reggel lefuttatta velünk könyörtelenül a 3000 métert. Szigorúan ellenőriztette, betartatta mindenkivel, tekintet nélkül az időszakra. Szidta, hordta ezért mindenki, de néhány hónap múlva azon vettük magunkat észre, hogy könnyedén teljesítjük a követelményt, idő előtt és már belehalni sem akar senki. Bár akkor kellemetlen volt hogy röhögtek rajtunk más századok katonái, de utólag csak azt sajnálom hogy leszerelés után nem fojtattam a rendszeres futkorázást, biztosan sokat segített volna az egészség megőrzésben és a kilók fékentartásában.
.
 
B
Ó, hát te is fiam, Dettó!? :)

Ha valamit nagyon utáltam, akkor az a tesióra volt, pont az általad megnevezett okok miatt. Értelmetlen futás, semminek az el nem magyarázása, érdemjegy az alapján, hogy mennyi idő alatt futottad le az iskolakört, és csókolom. Mindezt sikerült úgy elérni, hogy amúgy napi szintem sok-sok kilométert bicikliztem, nyaranta meg előfordult, hogy volt ez 50-60 kilométer is, egymás után több napom, gyerekként. És még csak eszembe sem jutott, hogy ez valami teher lenne. Élveztem és kaland volt.
Középiskolában ez annyit változott, hogy a tesitanár egy szeszkazán volt, akik kb. azzal sem törődött, hogy ki megy be az órára, így egy idő után azt értelmesebb(és tényleg értelmes) tevékenységgel töltöttem.

Jaja! nagyon hasonló az én élményem is. Mert például sosem voltam képes felmászni a kötélre. Arra igen, hogy felmásszak rá egyszer vagy kétszer, a tetejéig, kizárólag a kezemmel. De többször nem, tudniillik annyira már nem voltam erős, a lábaimat meg nem tudtam használni, mert az istennek se tudtam megtanulni, hogy a francba kell azzal a kötelet kulcsolnom. Meg volt sok minden más is amiben ügyetlen voltam. Nyolcadik év végén kettesre osztályzott az a rohadék tornatanár engem...

Na aztán vége lett a giminek (ott se jeleskedtem tornából...), és jött a katonaság. Írtam már, hogy azt milyen szarnak éreztem. Ellenben, ha hiszed ha nem, mindjárt az eskütétel után jött nekünk olyan, hogy „tizenöt kilométeres menetgyakorlat”. És persze teljes menetfelszereléssel. Képzelheted...

Ott ment mögöttünk a mentőautó is, hogy felvegye azokat akik kidőlnek. Akadtak is páran, akikkel meg kellett tenni... DE NEM VELEM! Sőt...! A végén még arra is volt erőm, hogy jókedvűen fütyürésszek, mert láttam hogy még akik nem estek össze, azok is milyen pocsékul vannak, messze rohadtabbul mint én, holott azok nagy, izmos legények voltak, akik mindig kötekedtek is velem, visszaélve az erejükkel. Erre most ott lihegnek, ömlik róluk a víz, tántorognak... Ennyit én se gyalogoltam soha, pláne ennyi cuccal, de ehhez képest teljesen vígan voltam. A végén megfenyegettek hogy ha tovább fütyürészek, agyonvernek...

Aztán beértünk a körletbe. Én erre kimostam a kulacsomat, ami háromnegyedig még tele volt... Egy kulacs vizet vihettünk magunkkal csak. A többiek meg néztek hogy nekem még maradt itókám, legtöbbjük bevedelte az első kilométer után, aztán meg volt minden baja...

Szóval, az igazából rohadtul semmit se jelent, ki miként teljesít az idióta tornagyakorlatok alatt, tök értelmetlen az egész, mert SEMMI KÖZE az ÁLLÓKÉPESSÉGHEZ.

A fekvőtámaszokban se remekeltem soha, mondjuk ha IGAZÁN akarom, talán még menne a húsz. Akkoriban se voltam jobb ebben. És mégis, talán én bírtam a legislegjobban azt a menetgyakorlatot az egész században... Tuti hogy senki ki nem nézte volna belőlem. Még én magam se. Úgy van, meglepetés volt a számomra is. Na de ilyen az élet...
 
Annyit kell sportolni, amennyi jól esik, és össze kell hangolni a tanulással.

Azért örülök, hogy olyan emberekkel hozza össze a sors a két fiút, akivel nem sokunkat. Vannak példaképek (olimpia-és világbajnokok) és egy összetartó birkózótársadalom.
Minden tiszteletem az edzőké, mert jól bánnak a gyerekekkel!
 
szegénykéim...az utolsó időkben a bevonult sorkatonáknak pszichológus is segített a beilleszkedésben, nomeg, szülői értekezletet is tartottak. röhej.
én 1965-ben Lentiben voltam katona, nem határőr, vegyvédelmis. Kalocsa Lentihez képest gyógyszanatórium volt, ráadásul előfelvételisnek még a színét se láttuk.
korábban Lenti büntetőalakulatként működött, de mindebből '65_re nekünk csak a tiszti állomány maradt meg.
sorkatonaság, most? bele is rokkannának testileg-lelkileg ezek a táposok :)
 
B
szegénykéim...az utolsó időkben a bevonult sorkatonáknak pszichológus is segített a beilleszkedésben, nomeg, szülői értekezletet is tartottak. röhej.
én 1965-ben Lentiben voltam katona, nem határőr, vegyvédelmis. Kalocsa Lentihez képest gyógyszanatórium volt, ráadásul előfelvételisnek még a színét se láttuk.
korábban Lenti büntetőalakulatként működött, de mindebből '65_re nekünk csak a tiszti állomány maradt meg.
sorkatonaság, most? bele is rokkannának testileg-lelkileg ezek a táposok :)

De miért kell őket ilyen megvetően emlegetni, hogy „táposok”?! Miért tartod megvetésre méltónak, ha valaki inkább az eszét igyekszik fejleszteni, vagy valami művészi képességét, vagy csak simán és egyszerűen hétköznapi átlagpolgár óhajt lenni aki tisztességesen felneveli a gyermekeit, mintsem hogy abban leljen örömöt hogy felkészül rá: hatékonyan tudjon legyilkolni más embereket?!

Pláne ha előre tudható, hogy a bevonulással még EZT AZ ISMERETET SE SAJÁTÍTJA EL, mert az egész elvesztegetett idő!

Elárulom ugyanis, én még épp a kiképzést utáltam a legkevésbé. Nem, azt se szerettem, de azt legalább még fel tudtam fogni valamilyen szinten értelmes dolognak, úgy értve ezt, hogy tanulok valamit, aminek bár tutira semmi hasznát se fogom venni a későbbi életemben, de annyi haszna talán van, mint valamiféle „általános műveltségnek”, hogy ismerem majd kissé ezt a részét is a „világnak”. Tehát ha nem is leszek mesterlövész, de lesz valami kis fogalmam arról, miként működik a géppisztoly, stb. Ismétlem szükségtelennek tartottam, de szükségtelennek tartok egy rakás más dolgot is mondjuk az irodalomból, semmi haszna annak például hogy máig tudom a „Bús düledékeiden Husztnak romvára megállék...” kezdetű verset amit bemagoltattak velem. Értelmetlen baromság. Ennek ellenére azonban ismeret, s efféle ismeretnek tekinthettem az alapkiképzést is. Oké.

Na de az összes istenekre, az csak 3 hónap volt! MI A FRANCNAK TARTOTTAK MÉG ENGEM OTT TOVÁBBI 15 HÓNAPIG?! Miért rabolták ezt el az életemből?!

És miért kell megvetően letáposozni azokat, akik nem akarják hogy az ő életükből is ellopjanak ennyi vagy több időt?!
 
De miért kell őket ilyen megvetően emlegetni, hogy „táposok”?!
Miért tartod megvetésre méltónak, ha valaki inkább az eszét igyekszik fejleszteni,
És miért kell megvetően letáposozni azokat, akik nem akarják hogy az ő életükből is ellopjanak ennyi vagy több időt?!
Te is tudod mint mindenki , hogy szol a tanmese
bikanyak es a szemuvegrol...

voltak -vannak es mindig lesznek kik ha az eszuket fejleszteni nem kepesek azt az erejukkel potoljak
mig szemuveg az egyetemre keszult, addig bikanyak a nagyra novesztett muszklikkal az orkodes fontos poziciojara
azt is kell kiralyfi az egyik az eszet hasznalja a masik meg hat az esze hijan az erejet
de azert valahol erzi o ,hogy a szemuveg apro ugyan de legyozi ezert hat megalazza
nem tud mast csak megvetoen megalazni de abban aztan verhetetlen
mikozben szemuveg az eszet trenirozza bikanyak a rizlinggel teli poharral teszi ugyanezt
A kulonbseg mint olyan megmarad , a bikanyak lassan vesziti erejet,
a szemuveget trenirozott esze bolccse tette , tudja tapos marad testileg mig el,
de ki ot igy nevezi amint veszti erejet lassan a tapra kenyszerul.
 
Utoljára módosítva:
B
Te is tudod mint mindenki , hogy szol a tanmese
bikanyak es a szemuvegrol...

voltak -vannak es mindig lesznek kik ha az eszuket fejleszteni nem kepesek azt az erejukkel potoljak
mig szemuveg az egyetemre keszult, addig bikanyak a nagyra novesztett muszklikkal az orkodes fontos poziciojara
azt is kell kiralyfi az egyik az eszet hasznalja a masik meg hat az esze hijan az erejet
de azert valahol erzi o ,hogy a szemuveg apro ugyan de legyozi ezert hat megalazza
nem tud mast csak megvetoen megalazni de abban aztan verhetetlen
mikozben szemuveg az eszet trenirozza bikanyak a rizlinggel teli poharral teszi ugyanezt
A kulonbseg mint olyan megmarad , a bikanyak lassan vesziti erejet,
a szemuveget trenirozott esze bolccse tette , tudja tapos marad testileg mig el,
de ki ot igy nevezi amint veszti erejet lassan a tapra kenyszerul.

Én is „tápos” voltam ott ha úgy vesszük. 10 közül 9 akármikor könnyen agyonverhetett volna. Aztán meséltem fentebb, a menetgyakorlatnál sorra dőltek ki a legnagyobb hangú baromállatok, én meg a végén még fütyülni is tudtam... Vizem is maradt...

Ha igazi háború lett volna, s e menetgyakorlat olyasmi hogy vissza kell vonulnunk a túlerő elől, a szakasz háromnegyede ott maradt volna holtan mert elfogja őket az ellenség, vagy felfordulnak kimerülten az útszélen. ÉN TÚLÉLTEM VOLNA. Én, a „tápos”. Akit bármelyikük lepénnyé verhetett volna röhögve... Igen, mert a verekedés az rövid ideig tart, de itt sok órán át kellett kibírni a terhelést.

És ha igazi háború van, lehet hogy én a tápos valamelyik efféle izomagyú állatot még meg is tudtam volna menteni. Mert nekem a végére a vizem nagy része még megvolt... Adhattam volna valamelyiknek útközben belőle, akár kettőnek vagy háromnak is, és simán lehet hogy ezen múlt volna az életük...

„Táposok”! Pfff...

Ez engem arra emlékeztet, ez a beszólás, amikor az őrmester megkérdezte mindenkinek a foglalkozását. És szólt a srác, hogy neki olyan még nincs, csak egyetemista, de bakteriológusnak készül. Erre az őrmester egy szót se szólt hozzá, csak összevonta a szemét, de maga elé morogta amit én épp hallottam:
—A francba ezt a mai úrhatnám fiatalságot... Rossz pályára mentem... Itt kínlódok ezekkel a kákabélűekkel, ők meg már abból is megélnek majd, hogy a bakterek életét tanulmányozzák...
 
Én is „tápos” voltam ott ha úgy vesszük. 10 közül 9 akármikor könnyen agyonverhetett volna. Aztán meséltem fentebb, a menetgyakorlatnál sorra dőltek ki a legnagyobb hangú baromállatok, én meg a végén még fütyülni is tudtam... Vizem is maradt...

Ha igazi háború lett volna, s e menetgyakorlat olyasmi hogy vissza kell vonulnunk a túlerő elől, a szakasz háromnegyede ott maradt volna holtan mert elfogja őket az ellenség, vagy felfordulnak kimerülten az útszélen. ÉN TÚLÉLTEM VOLNA. Én, a „tápos”. Akit bármelyikük lepénnyé verhetett volna röhögve... Igen, mert a verekedés az rövid ideig tart, de itt sok órán át kellett kibírni a terhelést.

És ha igazi háború van, lehet hogy én a tápos valamelyik efféle izomagyú állatot még meg is tudtam volna menteni. Mert nekem a végére a vizem nagy része még megvolt... Adhattam volna valamelyiknek útközben belőle, akár kettőnek vagy háromnak is, és simán lehet hogy ezen múlt volna az életük...

„Táposok”! Pfff...

Ez engem arra emlékeztet, ez a beszólás, amikor az őrmester megkérdezte mindenkinek a foglalkozását. És szólt a srác, hogy neki olyan még nincs, csak egyetemista, de bakteriológusnak készül. Erre az őrmester egy szót se szólt hozzá, csak összevonta a szemét, de maga elé morogta amit én épp hallottam:
—A francba ezt a mai úrhatnám fiatalságot... Rossz pályára mentem... Itt kínlódok ezekkel a kákabélűekkel, ők meg már abból is megélnek majd, hogy a bakterek életét tanulmányozzák...

a te - mi taposozonk is ormesteri attituddel megalldott "efféle izomagyú "
- ki olyan baberokat aggat onnonmagara amik SOHA nem lehetnek az ovei !
kinek mikent veszik ereje ugy emelkedik egyenes aranyban a tapos okos bolcsessege !
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,802,992
Tagok
615,778
Legújabb tagunk
Keypadaprn
Oldal tetejére