Kenyérsütés otthon!

zolikusz

Állandó Tag
Állandó Tag
A fokhagymáról jut eszembe az egyik kedvenc receptem: Fokhagymás-sajtos kenyér

Hozzávalói:
350g finomlisz
150g fehér rozsliszt
50 g reszelt sajt (a fele füstölt sajt)
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis mérőkanál só
fél mérőkanál (kicsi) cukor
3 dl víz
1 kis mérőkanál szárított élesztő

A végeredmény finom, illatos kenyér lesz:p
 

zolikusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez jól hangzik zolikusz. Mindjárt kipróbálom. :)
Na elkészült?:p

A páromnak meg a kedvence a Kefires lenmagos kenyér:<st1:metricconverter productid="300 g">
300 g</st1:metricconverter> finomliszt
300 g graham liszt
1,5 kis mérőkanálnyi só
1,5 kis mérőkanálnyi cukor
3 evőkanál olívaolaj
280 ml kefir
150 ml tej
1/2 zacskónyi szárított élesztő
1-2 evőkanál lenmag
 

eeddie

Állandó Tag
Állandó Tag
Évek óta magam sütöm. Ha van időm odafigyelni, akkor géppel dagasztom, és sütőben sütöm - így sokkal finomabb. Munkanapokon legtöbbször bennehagyon a kenyyérsütőgépben, abban sütöm.
Rendszerint van kovászom: kovász és élesztő is kerül a kenyérbe. Majd ha nyugdíjas leszek végre, még finomabb kenyereket fogok sütni.
 

detti7

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem van kenyérsütő gépem, de nem szeretem, olyan tömör nehéz kenyeret süt. Én lehet a hibás, valamit elrontok?
 

Lyna53

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem van gépem, de nem tudok rajta jó kenyeret sütni.
Én már több mint 10 éve használom a kenyérsütőmet, de az elején nekem is volt gondom az elkészült termékkel. Mostanra már van egy tuti receptem 1 kg közepesen sötét kenyérhez.

4 dl hideg víz
3 kismérce só
60 dkg, (de bőven legyen meg a súlya) sima liszt
1 teáskanál cukor
és az 5 dkg-os friss élesztő 1/3-a
1-es fokozaton sütöm, nekem 3 óra alatt készíti a gépem.

Az íze és állaga hasonlít a normális valamikori kenyérre.:)
 

bebóca

Állandó Tag
Állandó Tag
Én a pizzatésztát szoktam megdagasztani a kenyérsütő géppel (persze a kenyérsütésen kívül).
Íme a recept:300ml víz, 4 evőkanál olívaolaj, 3 teáskanál só, 1050 ml liszt (fele rozs is lehet vagy búzacsírás) a közepébe pici lyukat "fúrok" és oda öntöm az 1 tasak szárított élesztőt + 1,5 teáskanál cukrot
Lehet fűszerezni pl.: oregano, bazsalikom (szárított!).
Tésztadagasztás funkción dagasztani.
Amikor kész 4 kör alakú pizzasütőlapra kinyújtom és kisütöm (persze tetszés szerint ízesítve!).
 

Emike00

Állandó Tag
Állandó Tag
500 g vegyes liszt (amilyet szerettek)
2,5 dkg élesztő
1/8 l tej
1/8 l tejföl (ha kevés a folyadék, akkor tej vagy víz pótlása)
1 evőkanál cukor
2-3 gerezd fokhagyma törve
15 dkg füstölt sovány sonka (húsvéti a legjobb, tarja vagy valami hasonló)
5 dkg füstölt sajt (ezeket apró kockákra vágva)
egy marék snidling vagdalva.
Sütés normál fokozaton. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

Ezt tanúsíthatom, kipróbáltam. Köszike! :)
 

makkoserdo76

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos mi úgy jártunk, hogy bár a kenyérsütő gép funkcionálisan működött, olyan barátom sem tudott sütni benne kenyeret, aki a sajátjával minden nap megteszi. Valószínűleg a program nem volt megfelelő... :(
 

Alberina

Állandó Tag
Állandó Tag
gyógyító dagasztás és sütés

Én kézzel dagasztok időnként kenyeret teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből. És a sütőben sütöm meg. Nagyon jót tesz depresszió ellen!
 

cmax

Állandó Tag
Állandó Tag
Aberina! Megosztanád a te receptedet velünk? Szívesen kipróbálnám a sütűs kenyeret én is. Köszi
 

hasangy

Kitiltott (BANned)
Nem olvastam vegig az osszes hozzaszolast , van egy nagyon jo dagasztas nelkuli kenyer recept.
Valakit erdekel felrakom.
 

Csatolások

  • Picture 001.jpg
    Picture 001.jpg
    1,011.3 KB · Olvasás: 13
  • Picture 003.jpg
    Picture 003.jpg
    1,010.3 KB · Olvasás: 12

hasangy

Kitiltott (BANned)
Time: About 1½ hours plus 14 to 20 hours’ rising


3 cups all-purpose or bread flour, more for dusting
¼ teaspoon instant yeast
1¼ teaspoons salt
Cornmeal or wheat bran as needed.
1. In a large bowl combine flour, yeast and salt. Add 1 5/8 cups water, and stir until blended; dough will be shaggy and sticky. Cover bowl with plastic wrap. Let dough rest at least 12 hours, preferably about 18, at warm room temperature, about 70 degrees.
2. Dough is ready when its surface is dotted with bubbles. Lightly flour a work surface and place dough on it; sprinkle it with a little more flour and fold it over on itself once or twice. Cover loosely with plastic wrap and let rest about 15 minutes.
3. Using just enough flour to keep dough from sticking to work surface or to your fingers, gently and quickly shape dough into a ball. Generously coat a cotton towel (not terry cloth) with flour, wheat bran or cornmeal; put dough seam side down on towel and dust with more flour, bran or cornmeal. Cover with another cotton towel and let rise for about 2 hours. When it is ready, dough will be more than double in size and will not readily spring back when poked with a finger.
4. At least a half-hour before dough is ready, heat oven to 450 degrees. Put a 6- to 8-quart heavy covered pot (cast iron, enamel, Pyrex or ceramic) in oven as it heats. When dough is ready, carefully remove pot from oven. Slide your hand under towel and turn dough over into pot, seam side up; it may look like a mess, but that is O.K. Shake pan once or twice if dough is unevenly distributed; it will straighten out as it bakes. Cover with lid and bake 30 minutes, then remove lid and bake another 15 to 30 minutes, until loaf is beautifully browned. Cool on a rack.




Szerencsere valaki mar leforditotta magyarra.


Kenyér, amit nem kell dagasztani


Komoly kajablogfüggők valószínűleg nem nálam találkoznak először ezzel a recepttel :). A többieknek kifejtem: az úgy volt, hogy pár hete a New York Times-ban Mark Bittman (a kajaszekció egyik rovatvezetője) leközölt egy kenyérreceptet, amit eredetileg Jim Lahey a 47. utcai Sullivan pékségből jegyez. No-knead bread, avagy dagasztás nélküli kenyér volt a cikk címe, és elsöprő sikert aratott. Az elkövetkező napokban-hetekben kb. 200 blogban szerepelt, ki tudja hány nyelvre lefordították és a világ hány pontján próbálták ki. Én is több helyen belefutottam szörfözés közben, Mindenki áradozik, úgyhogy kíváncsi lettem. A recept kissé időigényes ugyan, de munka nemigen van vele. Magyarul még nem találkoztam vele, úgyhogy íme a recept és az én tapasztalataim.

Egy kb. 3/4 kilós kenyérhez

3 cup (33 dkg) liszt, plusz még egy kicsi
1/4 tk instant élesztő
1 1/4 tk só
1 5/8 cup (kb 3.8 deci) víz

1. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és az élesztőt. Hozzáadjuk a vizet, jól elkeverjük. A tészta egyenetlen és ragacsos lesz, nem baj. Fedjük le folpackkal és meleg helyen pihentessük 12 órát, de inkább 18-at.

2. A tészta akkor van kész, ha kis buborékok keletkeznek a tetején (ld. kép). Most belisztezünk egy deszkát és ráborítjuk a tésztát. A tetejére is hintünk egy kis lisztet, csak hogy ne ragadjon a kezünkhöz, és kétszer félbehajtjuk. Megint letakarjuk és 15 percig állni hagyjuk.
3. Ezután szintén csak annyi liszt segítségével, hogy ne ragadjon, gyors mozdulatokkal egy gömböt formálunk belőle. A nagy tálunkba, amit közbe elmostunk, beleterítünk egy tiszta konyharuhát amit alaposan belisztezünk, ráhelyezzük a tésztát és letakarjuk egy másik konyharuhával. Még két órát kell így pihennie.
4. Ezalatt az idő alatt elvileg kétszeresére kel (nekem kicsit kisebb volt), és ha benyomjuk az ujjunkkal, nem ugrik vissza (az enyém visszaugrott egy kicsit). Melegítsük elő a sütőt 220 fokra az edénnyel együtt, amiben a kenyeret sütni fogjuk. Ez lehet fazék, jénai- vagy kerámiatál, csak legyen fedele. Én az egyik lábosomban csináltam. Vegyük ki óvatosan a sütőből és csúsztassuk bele a tésztát (én azért sütőpapírt is használtam, biztos ami biztos). Kicsit rázogassuk meg hogy egyenletesen eloszoljon a tészta. A külseje nem lesz túl bíztató, de ne törődjünk ezzel.
5. Lefedve süssük fél órát, majd fedő nélkül még 15-30 (szerintem inkább 30) percet, amíg szép barna nem lesz a teteje.

És a végeredmény? Csatlakozom az áradozók táborához: csak szuperlatívuszokban tudok róla nyilatkozni. Mint azt mások is megjegyezték, kicsit olyan, mint a franciák pain á l'ancienne-je. A héja tökéletes, ropogós, a tészta levegős, jó nagy lyukakkal (sokszor a házi kenyereket túl tömörnek találom, főleg a géppel készítetteket. Na, ez nem az.) Lehet, hogy még a végén rendszeres kenyérsütő lesz belőlem ennek a receptnek köszönhetően.




I




Koszonet Zsofinak a forditasert.

Itt meg is lehet nezni hogy keszul.

http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU


08mini.1.600.jpg
 
Oldal tetejére