Kreatív nyelvtanulás VALÓS tapasztalatok

maya9 témája a 'Tanulás' fórumban , 2011 Március 23.

 1. gasparm

  gasparm Állandó Tag

  Énszerintem nagyon hatásos a beszédhez a kreativ (Gáll Ottó)80 % tudása után elég folyékonyan beszéltem(A konyha beszédet) de nem irtam se fogalmazást se levelet A vizsgához pedig külön kell NEKEM BÁR egy vizsga felkészitö tanfolyam! A beszédhez hatásos igazán!Most a Francia kikérdezövel tanulok majd meglássuk menyire hatásos!
   
 2. gasparm

  gasparm Állandó Tag

  A nyelv iskolában itt Németországban azt mondták hogy 2 év alatt a B1 (Angol)elég gyors volt!!!A némethez is 2 év kellett nekem. Az mellett az osztálytársaim már 5 éve itt voltak és csak a B1 tudtak !Èn 2 éve de én 5-7 óra hosszát naponta tanúltam!!! Most vagyok csak a B2 nél 7 év után!Vagy a német B2 nem ugyanaz mint a Magyar szerintem az EU ban B2 az B2!Ezek szerint én nem hiszem vagy nincs annyi eszem!Hajrá magyarok sok szerencsét a nyelvtanulásban!
   
  veca68, Akutagava és ani02 kedveli ezt.
 3. KisPico

  KisPico Vendég

  Azt hiszem, mindnyájan különböző adottságokkal vagyunk megáldva. Az egyik fejben számol négy-ötjegyű számokkal, a másik csodálatosan tájékozódik a térben, a harmadik könnyedén szívja magába az idegen nyelveket. Szerintem ezek az adottságok nem minősítenek senkit.
  Lomb Kató neve gondolom, nem ismeretlen. Ő írta, hogy spanyolból kellett fordítania, de nem ismerte a nyelvet. Volt két hete, felszerelte magát egy szótárral és egy regénnyel, és két hét alatt megtanult spanyolul. Ő egy istenáldotta nyelvzseni.
  A másik ember izzad napi 5 órát, és évek kellenek, mire megfelelő szinten beszél. Ő nem nyelvzseni. Attól egy fikarcnyival sem rosszabb.

  Azt hiszem, ez a reklám-kislány akármilyen módszerrel játszi könnyedséggel tanul nyelveket. Hála Istennek, hogy van újra egy magyar nyelvzseni! A teljesítménye öregbíti a magyarok hírnevét. Ránk fér.
   
 4. fx11

  fx11 Állandó Tag

  Éljen az input módszer!

  Language Is Peeing: The Approximately Top Ten Reasons Why Language Acquisition = Micturition

  Kicsit vicces, de van benne pár igazság. :)


  Aki nem tudnámi az input módszer, katt ide. (Öt év – öt nyelv blog)
   
  lingvosoft és ani02 kedveli ezt.
 5. hidroponi

  hidroponi Állandó Tag

  tisztelem Lomb Katot, nagyon jo otletei es modszerei voltak a nyelvtanulasban, de...
  az altalad idezett 2 het alatt forditani kell nem egyenlo egy nyelv megtanulasaval.
  anyanyelvi hangzoanyag nelkul nem lehet megtanulni a nyelvet.
  sot en azt hiszem, hogy egy nyelvet ugy altalaban nem lehet MEGtanulni.
  hasznalni lehet, kulonfele szinten es aki rendszeresen hasznalja az kenytelen tokeletesiteni azt.
   
  dbori, ani02 és lingvosoft kedveli ezt.
 6. gasparm

  gasparm Állandó Tag

  https://www.youtube.com/watch?v=f6SH2U_rO6c  Ezek szerint az csak az input nem megy!Kell azért egy kicsit beszélni hozzá ha halgatsz örökké honnan tudod hogy képes vagy rá!ÉRDEMES meghalgatni Luca hogy tanúlta meg a nyelveket (Akcentus nélkül beszél németül és angolúl mit gondoltok hogyan)Ismételi a mondatokat mint és forditja !Hasonlóan mint mi a kreativ nyelvtanulást!
   
 7. KisPico

  KisPico Vendég

  Sajnálom, ha így értelmezted.
  Valaki betett egy tudósítást egy gyerekről, aki számtalan nyelvvizsgát tett le. Ez a tudósítás nem is titkoltan egy nyelvtanulási módszert reklámoz.
  Többen kétségbe vonták, hogy a tudósítás a valóságot írja le.
  Beírtam, hogy nem tartom lehetetlennek, vannak nyelvzsenik. Személyektől függetlenül ezt szándékoztam mondani.

  Utólag látom, a napi 5 óra tanulás lehetett, amit magadra vehettél. Szándék nélkül írtam. Előtte olvastam végig a hozzászólásokat, feltehetőleg bennem maradt amit te írtál, tudat alól vettem elő pont ezt az időt. Írhattam volna 3-at, vagy akár 12-t is. Sajnálom, ha szándék nélkül megbántottalak!
   
 8. praetorianus

  praetorianus Állandó Tag

  Nem teljesen így volt, saját maga így írja le:

  "A spanyollal való kapcsolatom sokkal újabb keletű. Talán három évvel ezelőtt fogtam hozzá – pirulva vallom be – egy hajdani buta amerikai bestsellernek, a „Gentlemen prefer blonds”-nak (Szőkék előnyben) spanyol fordításához. Mire kiolvastam, már csak Király Rudolf okos könyvéből kellett ellenőriznem, hogy jól következtettem-e ki a szövegből az alak- és mondattani szabályokat."

  De azt hozzá kell tenni, hogy ezidőtájt már tudott latinul, franciául és olaszul, ami enyhén szólva is nagyon nagy segítség a spanyolhoz.

  Lomb Kató valóban istenáldotta nyelvzseni volt, ráadásul szerény, szimpatikus egyéniség. De ő maga mondta, hogy a 16 nyelvet, amit tudott, nem egyforma szinten tudta. Ő maga azt mondta, hogy 10 nyelven tudott beszélni (nem feltétlenül tolmácsszinten, tolmácsként "csak" 6-7 nyelven dolgozott), a többit olyan szinten ismerte, hogy olvasni és fordítani tudta a szakirodalmi és szépirodalmi szövegeket. Azt is hozzá kell tenni, hogy tudott japánul és kínaiul - ami már önmagában is nagyon szép teljesítmény -, de a többi 14 nyelv, amit ismert, egymáshoz elég szorosan kapcsolódó nyelvek voltak. Például tudott oroszul, lengyelül, ukránul és bolgárul - ezek a nyelvek erősen hasonlítanak egymásra. Persze az is igaz, hogy a hasonlóság nem mindig könnyebbség, mert az ember ilyenkor könnyen összekeveri egymással a nyelveket.
   
  gasparm és ani02 kedveli ezt.
 9. sdanca

  sdanca Állandó Tag

  Ajánlom mindenkinek a Rosetta Stone nevű szoftvert. Nagyon hasznos, és pozitív élményei vannak az embernek, ahogy sorban oldja meg a feladatokat. Ha van mikrofonod, beazonosítja a hangodat, és így tudod követni, hogy jó-e a kiejtésed. Van benne olvasás, nyelvtan, szövegértés, stb. Nagyon sok képet tettek bele, ami kicsit színesebbé teszi, és jó, hogy nem kell külön CD-t hallgatni, hanem amint rákattintasz a mondatra, rögtön hallod, hogy hogy kell kiejteni. Én a kínait kezdtem el vele próbaképp, hogy leteszteljem, hogy mennyire lehet vele tanulni, mert angolul, németül tudok, és valami egzotikus nyelvet akartam kipróbálni, ami nem japán, mert japánul is beszélek.
  Na, de lényeg a lényeg, mivel a japánt autodidakta módon tanultam meg, mindenféle módszert kipróbáltam, és ha egy nyelvet el akarsz kezdeni, a Rosetta Stone tökéletes! A kínait abbahagytam 3-4 lecke után, mert nem érdekelt annyira, csak a program hasznosságát akartam tesztelni, és nekem nagyon tetszett (még így is, hogy a nyelv nem annyira fogott meg, a tanulást nagyon élveztem). Haladóknak nem ajánlom, mert nem visz fel középfokig. De kezdésnek mindenképp jó, és kedvet csinál a nyelvtanuláshoz, amellett, hogy ad egy stabil alapfokú nyelvtudást, és a kiejtésedre is tudsz figyelni.
  Mindenféle nyelvre megcsinálták: angol, német, francia, olasz, spanyol, orosz, kínai, görög, héber, japán, koreai, török, stb.
   
 10. Sziasztok!
  Huhh, hát olyan sok írmány van itten, hogy elolvastam a hozzászólások elejét és a végét, mert akár egy napot itt tölthetnék olvasással! :)
  Leírom az én kis történetem, hátha segít valakinek! :)
  Lassacskán 2 hónapja vagyok kint Kanadában és magammal hoztam Magyarországon megszerzett Kreatív angol tananyagomat. Mivel itt még a kezdeti időkben ici-picivel jobban ráérek mint otthon ezért 2 hét elteltével elég intenzíven el kezdtem tanulni és már a 9. leckénél tartok. Eleinte próbáloztam véleményeket olvasgatni, melyik tananyagot érdemes tanulni (mert sajnos én sem rendelkezek super Einstein aggyal) és arra jutottam, hogy tulajdonképpen mindegy! Sajnos ha törik ha szakad, ha valaki meg akar tanulni angolul, akkor valamit így is úgy is el kell kezdeni. Én speciel belestem abba a hibába, hogy "hát, hogy én hipp-hopp gyors megtanulok angolul egy szuper tananyag segítségével" !!! A szuper tananyagot is sajnos popón űlve tanulni kell! :(
  Nos eltértem egy picikét az eredeti témától!
  A Kreatív nyelvben valóban vannak hibák, de nem annyi, hogy attól ne lehesen tanulni. Eleinte hallgattam a hozáadott CD-t is, de a párom azt mondta, hugy ' Úuuu ez nagyon brites'. Nem írta le az anyagot, hogy rossz, csak megemlítette, más kiejtést használnak. A kiejtés szerintem mindenkinék függjön attól, hogy hova szeretne menni, ha változik a terv az élet is változtatni fogja a már meglévő nyelvtudását (spec. a kiejtésre gondolok). Úgy gondolom leckéről leckére tényleg nagyon jól fel van építve az anyag. Persze vannak dolgok is amit nyelvatnilag nem értek és mikor a páromat kérdezem, akkor ő sem tud válaszolni csak annyit "Nem tudom, ezt valahogy így mondják, nincs rá szabály." Nahát ez van, a híres angol önálló kifejezések, amiket szintén meg kell tanulni. Az anyag nagyon begyakoroltatja a dolgokat, szinte már annyira, hogy egy lecke végén megunja az ember, de lássuk be így rögzül a legjobban. Így a 9. leckénél azt vettem észre, hogy mikor magyarul beszélek, egyidőben eszembe jut annak angol megfelelője és mondogatom magamban. Sajnos még mindig nem jutottam el arra a szintre, hogy hangosan beszéljek, mert nyílván csak úgy tudom gyakorolni a megtanult dolgokat. Itthon mindenki magyarul beszél és egy elég ingerszegény környezetben lakunk, tehát senki mással nem tudom gyakorolni a hangos beszédet. A párom segítene ugyan, de Ő egész nap dolgozik! :( Na mindegy nem adom fel!!!! Ha van valakinek erre orvossága, várom tanácsát!!! :))))
  A Rosetta programot is jónak találtam, de a program pár használat után becsődőlt nálma. Lehet valamit én nyomtam el vagy nem is tudom. Emiatt sajna nem is tudtam mélyebben belenézni ebbe a variációba. Az biztos, hogy színesebb és élvezetesebb, de ki tudja emellett mennyire átfogóan tanít?!
  Ha valakinek nyelvvizsgához kell az angol, akkor én elsőnek a Kreatív nyelvet ajánlanám. Ha csak valaki úgy tanulni akar és nem sűrgős a dolog, akkor szerintem a Rosetta is nagyon jó!!!!
  Mégvalami!!! Kicsit vicces és bolondos, de talán jó!!! :D Én két darab Kleenex-es (papírzsebkendős) dobozból csináltam egy aranyos lány és egy fiú bábút. Velük szoktam tanulni! Ugyanis észrevettem, nem tudom, hogy miért, de néha keverem a személyes névmásokat, holott helyesen tudom. (Lehet amikor megpróbálok hangosan beszélni, akkor annyira zavarbajövök, hogy én speciel pont azokat kezdem el keverni.) Nos, amióta ők megvannak ( Samu és Sári), azóta jobban megy a dolog!!! Meg nem is érzem magam annyira egyedül! :D hihi :D Mindenki, aki kezdő nyelvtanuló, azoknak nagyon ajánlom, mert folyamatosan elképzelni tanulás közben azt, hogy valakihez beszélünk vagy maga csak a szituációt elképzelni, elég megterhelő az agynak. Így legalább elejétől kezdve - ha még csak egy bábuhoz is- de valakihez/valamihez beszélünk!!! Én szerintem ez egy jó taktika, én már bánom, hogy Samu és Sári nem elejétől voltak velem! :D :))))
  Na Úr Isten mennyit írtam, be is fejezem! Remélem, aki olvassa annak tudtam segíteni és én is várom a tanácsokat, meglátásokat és véleményeket!!!!
  Üdv Kukucska87
   
 11. Ferrer

  Ferrer Állandó Tag

  Tudjátok az a nagy baj manapság, hogy mindenki 2 hét alatt akar megszerezni magának egy xy kívánatos kvalitást: 2 hét alatt tanuljunk meg angolul, 2 hét alatt fogyjunk le, 2 hét alatt találjuk meg a boldogságot agymosó hanganyagokkal. Bár igazából a legjobb lenne, ha mindez együtt teljesülne 2 hét helyett 2 nap alatt, na de legyünk "reálisak", 2 hét is jó lesz.
  Na ez a "kreatív" cucc meg az összes többi hasonló csomag is pont erre épít. Kreatív legfeljebb akkor lenne a nyelvtanulás, ha valaki tervbe venné, hogy csinál egy mesterséges nyelvet a magyar és az örmény összekeveréséből. Valóban agyserkentő a nyelvtanulás, de nem ilyen formában - igenis magolni és értelmezni kell az elején (egy egyszerű, kreatívtalan nyelvkönyv segítségével), bele kell tenni a munkát, aztán amikor megvannak a szükséges alapok, akkor lehet a puzzle maradék darabjaival is kiegészíteni a tudást. Ez a leghatékonyabb módja a nyelvtanulásnak.
   
 12. gasparm

  gasparm Állandó Tag

  melyik relaxát használju 2 fajta van???Két kiadás!
   
  LaciM88 kedveli ezt.
 13. exe2

  exe2 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Most küzdök én is a kreatív némettel (3 éve, 50 évesen kezdtem el) :) Mivel több könyvből tanulok, így már én is felismerem ha hibás a "mondat". De akkor simán átírom a papíron. Mivel autodidakta módon tanulok így én is azt mondom, hogy tényleg csak "popón" ülve lehet elsajátítani egy nyelvet "Az ismétlés a tudás atyja" Egyébként pedig mindenkinek meg kell találnia azt a lehetőséget amivel könnyebbé tudja tenni a tanulását. Nehéz :(
  Sok sikert mindenkinek!
   
  czgitta és Gilmore77 kedveli ezt.
 14. szanagi

  szanagi Tag

  sziasztok,

  most én is a kreatív franciából tanulok. Kb. 10 éve tanultam utoljárra franciát, akkár középfokú szinten voltam, de nem vizsgztam. Most mivel szükségem van egy nyelvvizsgára ismét nei lendültem. Szerintem a kreatív anyag annak jó igazán, aki újrakezdő, mert így a röviden elmagyarázott nyelvtanok megértésével nem lesz gondja. Egy teljesen kezdőnek azért elég rövidke - franciánál pláne. Hibák tényleg vannak benne, de bizonyo szempontból még öröm is, hogy érzékelem, ez hiba. Azért a szókincs szerintem nem elegendő egy szóbelire, nyelvtanilag viszont igen. A sok fordítás már a könyökömön jön ki, de valóban érzem a fejlődést. És ez jó érzés.
  Szóval én ajánlom a Kreatívot franciából (elég hiányos tankönyvekből ez a nyelv). Kiegészítésnek tényleg jó a Karakai könyv.
  Én azt sajnálom, hogy franciából nincsenek olyan szuper vocabulary könyvek, mint angolból (Oxford, Pingvin sorozat). Ha azonban valaki tud jó könyvet, akkor ossza meg velem a címét :)

  köszi
   
  gasparm kedveli ezt.
 15. fagyello

  fagyello Új tag

  HIBALISTA?
  Sokan emlegettek apró hibákat a Kreatív nyelvtanulás csomagokban.
  Arról nincs esetleg valakinek tudomása, hogy elérhető-e valahol hibalista?
  Nekem is gyanús, hogy egy-két helyen vannak bibik a német csomagban.
  Sajnos egy-két apró hiba felfedezése után azt veszem észre magamon, hogy olyan helyeken is bizalmatlan vagyok a kiadvánnyal kapcsolatosan, ahol nem kéne. Szóval sok helyen gondolom azt, hogy "á, biztos megint ő, a szerző írta rosszul". Ilyenkor a neten utána szoktam nézni a dolgoknak, és szinte mindig a szerzőnek van igaza, de elég sok vesződséggel jár ennek utánamenni. Jobban örülnék, ha teljesen bizonyos lehetnék, hogy amit a Kreatív Nyelvtanulás kiadványban látok, az a jó megoldás - mégha egy utólagos hibalistával lenne kiegészítve, akkor is.
  Szóval nem tud valaki egy linket?
  Vagy a legfrissebb kiadványok már mind sokszorosan átjavítottak? Én 2012 áprilisában vettem a magam német anyagát.
   
 16. gasparm

  gasparm Állandó Tag

  PONT A KREATIV GÁL OTTO KÖZÉPFOKU NEM BRITES A HÖLGY!!!!!!! AMERIKAI NAK HALATSZIK AZÉRT AZ ÉN AKCENTUSOM IS INKÁBB AMERIKAI -MAGYAROS MERT AZZAL TANULTAM! Itt van egy néhány link sokat segit a kiejtésben egy amerikai akcentussal és egy britt akcentussal nézzétek meg hogy menyire külömböznek!Jó tanulást!
  http://www.learnenglish.de/pronunciation/pronunciationpoem.html
   
  egabrielle, Kiss Béla és Akutagava kedveli ezt.
 17. csillazs

  csillazs Állandó Tag

  Kriszti, tudod már, honnan lehet letölteni?
   
 18. andikanada

  andikanada Állandó Tag

  Szivesen letoltenem en is. Hol lehet ?
   
 19. Gilmore77

  Gilmore77 Állandó Tag

  Sziasztok! Olvasgattam ezt a fórumot, sok hasznos dolgot találtam benne :)
  Biztos, hogy le lehet tenni ezzel a módszerrel a vizsgát, akár 10 hét alatt, kinek mennyi ideje van rá, hogy végigvegye.
  Nekem több ismerősöm diploma előtt tette le a nyelvvizsgát, pikk-pakk, előtte kb. nulla angol-német tudással, aztán gyors kellett a vizsga, magántanárhoz jártak, és 1-3 hónap alatt megvolt a középfokú C-jük. Azt is figyelembe vették, hogy milyen típusú vizsgára jelentkeztek, és konkrétan arra készültek, típusfeladatok, stb., jó sok magolás. A vizsgájuk ugyan sikerült, lett papírjuk, de ettől még nem tudtak angolul, németül.
  Pl. a lány, akivel dolgoztam, a vizsgája után pár héttel a cég angol levelezését se tudta kezelni, mikor rá akarták bízni, és ez a ,,tudás" csak kopott, ahogy nem volt használatban.
  Másik ismerősöm 3 hónapos intenzív tanfolyamon tanult, Pesten, aztán rögtön ment Angliába, ahol az első 1-2 hónapban rájött, hogy hu, hát kb. semmit se tud, mert a hétköznapi nyelv más volt.
  Úgy jött bele, hogy moziba ment sokat, sorozatokat nézett angolul, honlapokat olvasott, vagyis használta a nyelvet.
  Ezt a netnek köszönhetően már lehet gyakorolni.
  Szóval szerintem a tudást meg lehet szerezni könyvből, de a használható tudást csak a használat során lehet összeszedni. A külföld pedig nyilván annyival jobb, hogy rákényszerül az ember napi szinten. :)
   
  Ayumu89 és Jade77 kedveli ezt.
 20. bunny87

  bunny87 Új tag

  Sziasztok!

  Most szeretném megrendelni a kreatívnak az olasz kezdő csomagját, bár néhány hozzászólásotok azért elbizonytalanított!
  Érdeklődni szeretnék, hogy aki beszerezte mindenki a hivatalos oldalról rendelte-e meg az anyagot vagy esetleg valahonnan letöltöttétek? Illetve nincs-e lehetőség belenézni valahogy az anyagba? Nekem a beszéddel vannak gondjaim,azt kellene fejlesztenem....angolból már van 2 nyelvvizsgám is,az olasszal viszont nagyon kínlódok! Tippek?

  Szép napot!
   

Megosztás