lehetséges idegen élet formák ( szén- szilicium- és egyébb alapuló életforma )?

stalkerwalker témája a 'Tudomány,Technika' fórumban , 2017 Július 21.

?

szén és szilicium alapuló élet lehetséges ?

 1. SZén alapuló életformák létezhetnek csak

  1 szavazat
  33.3%
 2. lézethet a szén alapuló élet mellet szilicium alapuló

  2 szavazat
  66.7%
 1. stalkerwalker

  stalkerwalker Állandó Tag

  Szerintem önzőség lenne azt állatani , hogy egyedül vannak , valószínű hogy a galaxisukban számtalan lakot bolygó és hold létezhet az más kérdés hogy az élet milyen szinten tarthat rajta bakteriális szinten van vagy már összetettebb életformák . Az való színű , hogy szén alapuló életformák lehetnek és az egyre valószínűbb , hogy szilícium alapuló élet pedig valószínű nem létezik . Az valószínűnek tartom , hogy lehetnek olyan idegen életformák amelyek amely víz helyet pl. ammónia-át vagy más poláris oldószert , folyókén szénhidrogén-et vagy egyéb vegyületetek építetek be a sajátszervezetükben ,de ezek az életformák is szén alapuló életformás de velünk ellentétben nem szén-víz alapuló hanem szén-ammónia , szén-víz-ammónia , szén-metanol . szén-etanol és egyéb , és azt is valószínűnek tartom hogy egyes idegen fajok a dns-ükben és az rns-ükben más hasonló ötszénatomos cukrot vagy például más fajta bázis párokkal rendelkeznek . de vajon milyen lehetséges idegen életformák létezhetnek ?
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 2. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Szerintem nem kellene kihagyni a "bakteriális szint" alatti életformákat sem. A ma ismert földi baktériumok több milliárd éves evolúciós versenyfutás nyertesei, de az élet nyilván nem velük kezdődött. És természetesen azon is lehet vitatkozni (és vitatkoznak is rendesen:)), hogy mik az élet, az élőnek tekinthető rendszerek kritériumai.
  Ami pedig a kémiát illeti: azzal egyetértek, hogy a szén, mint az alkalmas kémiai elemek közül a leggyakoribb az ismert Világmindenségben, a legvalószínűbb jelölt. Viszont éppen a kémiai sokoldalúsága miatt szerintem létezhetnek akár a lipid - aminosav - fehérje - DNS/RNS rendszerektől alapvetően eltérő megoldások is.
  A szilícium (esetleg bór, vagy kén) mint az élet alapja ellen a szakértők jócskán tudnak felhozni érveket, de ezek szerintem túlságosan az általuk legjobban ismert "ambient"-kémián alapulnak. A hőmérséklet hatását ugyan még elég egyszerűen lehet vizsgálni, vagy akár előre kiszámolni a kémiai reakciókra, de a nyomással már bonyolultabb a helyzet. Szélsőségesen nagy nyomásokon gyakran érik még meglepetések a kémikusokat, ezért nem tartanám élből kizártnak, hogy ilyen körülmények között más kémiai elemekből is összeállhatnak élőnek tekinthető rendszerek.
   
 3. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  [QUOTE="Umaksuman, post: 5166139, member: 328992" [/QUOTE].

  "......Szélsőségesen nagy nyomásokon gyakran érik még meglepetések a kémikusokat, ezért nem tartanám élből kizártnak, hogy ilyen körülmények között más kémiai elemekből is összeállhatnak élőnek tekinthető rendszerek....."

  Ha van hozzá egy Teremtô...:cool::cool::cool:
   
  BogecMester és phoenyx kedveli ezt.
 4. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Egyetértek. Ha már akár egyetlen Teremtő is természeti törvényként így beleteremtette a világba az önszerveződést, a többi akár fejre is állhat, akkor sem tudja megakadályozni az "élőnek tekinthető rendszerek" spontán kialakulását. :dr_31::dr_31::dr_31:
   

Megosztás