Ma van a kínai Holdújév

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
[h=1] kinai uj ev.jpg [/h][h=1]Ma van a kínai újév, azaz a Holdújév, mely 2013-ban a kígyó évét hozza el számunkra. A Tavaszünnepként is emlegetett újév számos szokással, hagyománnyal és babonával áll összefüggésben.[/h]A 4711. év
A mai nap a régi kalendárium szerint a 4711. esztendőbe értünk, így ma megkezdődtek a kínai újév hagyományos ünnepségei, melyek számos különleges szokással állnak összefüggésben. A napjainkban már csak egyhetes ünnep a régi hagyományok szerint 15 napig, azaz teliholdig tart. A 15 nappal későbbi ünnepet, a Lampionok Fesztiváltját hatalmas mulatozás kíséri, így nem véletlen, hogy a második újévként is emlegetik ezt az ünnepet.
Kínai szilveszter
Újév előestéjét, mondhatni a szilvesztert, családi körben töltik a kínaiak, ekkor kerül sor ugyanis az ősök tiszteletére rendezett hatalmas, több fogásból álló vacsorára, majd az étkezés után beszélgetnek, kártyajátékokat játszanak, a lényeg, hogy a család összes tagja együtt legyen. Újév napján, ami idén február tizedékére esik, az égi és földi isteneket fogadják, számos hagyományt őriznek a régi időkből.
Másnap, Kāinián napján a férjes asszonyok meglátogatják családjukat, sőt mi több a kínaiak ekkor ünneplik a kutyák születésnapját, hisz egy régi legenda szerint ezen a napon teremtettek meg ezek a négylábú állatok.
[h=2]HIRDETÉS[/h]
8336d842df24a51102fa9bc6b0d8b1ea.jpg

Az anyósok és a vagyon napja
A harmadik (Chěkǒu) és negyedik nap az anyósok és apósok tiszteletéről szól, míg az ötödik, Pňwǔ-ként emlegetett alkalommal mindenki otthon marad, hogy megvárja a Vagyon Istenének érkezését. Ekkor hatalmas illetlenség vendégségbe menni, hisz az mindkét fél számára nagy szerencsétlenséget jelent.
A hatodik nap ceremóniáktól mentes, így ilyenkor lehetőség nyílik a barátok és távoli rokonok felkeresésére is. A hetedik, Rénrě-ként ismert ünnep az egyik legjelentősebb, hisz a hiedelmek szerint ezen a napon teremtetett meg az ember, így nem meglepő módon ilyenkor minden az élvezetekről, a boldogságról szól. A földművesek ünnepe is e napra esik, melyen speciális, 7 fűszerrel ízesített italokat isznak és hosszú laskát és nyers halat esznek, hisz míg az előbbi a hosszú életet jelképezi, míg az utóbbi a szerencse bevonzója.
d3358827532e5f3f4bf2a38f70182d83.jpg

Fények és mulatozás
A nyolcadik nap ismét a családról szól, ilyenkor együtt vacsoráznak, éjfélkor pedig közösen imádkoznak Tian Gonghoz, a Mennyek Istenéhez. Az elkövetkező nap, ami ismert Ti Kong Dan,Tiangong Sheng és Pai Ti Kongként is a Jáde császárnak bemutatott áldozatokról szól. Az elkövetkező pár nap pihenéssel és ünnepléssel telik, majd a 13 napon Guan Yu-t ünneplik, jellegzetes vegetáriánus, rizsből készült ételeket és mustárlevélből készült főzeléket esznek. A tizennegyedik nap az előkészületekkel telik, majd az utolsó ünneppel a Yuánxiāojié-vel vagy másnéven Shŕngyuánjié-vel, azaz a Lampionok Ünnepével zárul a kínai újév. Ekkor hatalmas piros lampionokkal díszítenek mindent, petárdáznak és tűzijátékokat lőnek fel.


 
Oldal tetejére