Magyarország az EU-ban is beleáll a Nagy Kürtőskalács-háborúba

Tavasszal kérelmet nyújtunk be az EU-nak, hogy a népszerű édességet nyilvánítsák ún. hagyományos különleges termékké, mégpedig székely-magyar termékké. Közben a románok is szeretnék levédetni a kürtőskalácsot mint hagyományos román terméket.


Várhatóan 2016. tavasszal nyújtja be Magyarország a kérelmet, hogy a kürtőskalácsot nyilvánítsák hagyományos különleges termékké az Európai Unióban - közölte Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn.

Már folynak az egyeztetések a témában magyar és erdélyi szakmai szervezetek között. A szakmai egyeztetés célja, hogy minél hamarabb és minél nagyobb szakmai konszenzussal elkészüljön a szóban forgó magyar-székely édességre vonatkozó kérelem, amit Magyarország mihamarabb továbbíthat Brüsszelbe, az Európai Bizottságnak - mondta Gál.

A hagyományos különleges termékoltalom lényege, hogy olyan receptúrát véd, amely már régóta létezik a társadalomban, régóta ismerik az adott terméket az emberek. Továbbá egy élő hagyományról van szó, amely adaptálja a technológiai változásokat is - tette hozzá az államtitkár. (A kürtőskalács receptjét mindenki szabadon használhatja, a hagyományos különleges termék oltalom éppen ezt szolgálja, a kürtőskalács ugyanis nem termékvédjegy. Ez azt jelenti, hogy aki betartja a kürtőskalács előállítási receptúráját, az nevezheti a termékét kürtőskalácsnak.)

Háború lehet belőle?

A Hungarikum Bizottság december 3-án döntött úgy, hogy a hungarikumok gyűjteményébe elmeli ötvenötödikként a kürtőskalácsot. De ha a kürtőskalácsot az unióban is oltalom alá szeretnénk helyeztetni, az unió által elismert védjegy-rendszerben is el kell ismertetni a terméket - mondta V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

November végén azonban a román agrárminiszter-jelölt jelentette be, hogy levédetné a kürtőskalácsot mint hagyományos román terméket, így a magyar döntésből akár komoly vita is lehet. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület levélben hívta fel a szakminiszter figyelmét, hogy ez egy székely-magyar termék, és "kár lenne most egy elhamarkodott döntéssel rossz útra terelni a kürtőskalács történetét".

Tamás Sándor, a romániai Kovászna megye tanácsának elnöke elmondta, a románok is kürtöskalácsnak nevezik a kürtőskalácsot, de Angliában és Franciaországban is annak mondják. Ez ugyanis egy olyan székely-magyar termék, amelynek egy neve van, a kürtőskalács. Ezt a Kárpát-medencében mindenki tudja Konstanzától Sopronig. Sokan jövedelemkiegészítésként, de már sokan megélhetésük biztosítására is sütik a kürtőskalácsot. Sütésével a világban naponta már ezernél is többen foglalkoznak. A kürtöskalácsot előterjesztették az Erdélyi Magyar Értéktárba való felvételre is - fűzte hozzá.

kurtos1.jpg
 
Nem csodálom a románok igyekezetét, nekik egyetlen "romanikumuk" sincs, mi meg dúskálunk a hungarikumokban. Aztán ha a kürtőskalácsot is nekünk ítélik, nehogy azt is kipusztítsák, mint az erdélyi kopót, ami bevonult a kilenc magyar kutyafajta közé, miközben román kutyafajta egy darab sincs. Sztem hagyjuk inkább nekik a kalácsot, hadd legyen nekik is valami, ne legyenek már olyan fruszráltak!
 
1399028859-gb7552.jpg

-
Mielött elmulik az év szeretném megkérdezni, hogy megjöttek már a Brüsszeli akácfa-vágok?
Olyan jo volt ezzel megfélemliteni az embereket az EU választások idelyén, meghozta az eredényét a párt számára.
-
 
1399028859-gb7552.jpg

-
Mielött elmulik az év szeretném megkérdezni, hogy megjöttek már a Brüsszeli akácfa-vágok?
Olyan jo volt ezzel megfélemliteni az embereket az EU választások idelyén, meghozta az eredényét a párt számára.
-
Sajna az hogy a kormány ilyen ügyesen tudja manipulálni az embereket az nagyrészt az ellenzék hibája is. Egyszerűen meggyőzőbb a kormány politikája.
Hisz amikor jöttek a migránsok akkor azzal is ijesztgették az embereket hogy ezek nem veszik emberszámba a nőket, és most? Az egész hatalmi struktúra neki esett a MAGYAR nőknek hogy miért nem szülnek??? Nekik nem kell semmi mással foglalkozniuk csak a gyerekkkel, családdal háztartással, munkával végképp nem!!! Mert hisz a család fenntartás az nem munka....
Szépen beállt mögéjük a magyar depes mod...alakul ez...:(
 
Most őszintén, hát nem mindegy hova tartozik az a kalács?
Ennek az országnak most ez a legnagyobb problémája, hogy a kürtöskalács román vagy magyar?
Elképesztő, hogy miket találnak ki csak azért, hogy a figyelmét a népnek eltereljék a súlyosabb problémáktól! Aláírást még nem gyűjtenek miatta, írd alá hogy ez is mienk! Aki aláírja karácsonyra kap egy kalácsot a kormánytól. Aztán verheti a mellét, Magyarországon karácsonykor minden asztalon lesz hungarikum! Akinek nincs asztala az majd elcsipegeti a járdaszélén miközben sorba áll egy tál meleg ételért az utcán!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,140
Üzenet
4,805,204
Tagok
615,876
Legújabb tagunk
Kodyka13
Oldal tetejére