Perel a 93 éves magyar bácsi, akit százezrekkel húzott le a kanadai egészségügy

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 7.

Melitta - 2017 Augusztus 7, 03:28
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A 93 éves Vágó István családlátogatáson volt a kanadai Torontóban, amikor egy üzletben kissé rosszul lett. Az idős bácsi a hasát fájlalva térdre esett, de állítja: nem volt semmi komoly baja, csak vécére kellett mennie.

  A jelenetet látta egy ápolóként dolgozó vásárló, aki annak ellenére kihívta a mentőket, hogy Vágó fia és menye is mondta neki, hogy az idős férfinak csak vízre és pihenésre van szüksége. A mentősök az ellenkezés dacára hordágyra rakták, majd egy 3 kilométerre található kórházba vitték, azután is, hogy a vérnyomását rendben találták.

  A kórházba az orvosok közölték, hogy szeretnének rajta elvégezni néhány vizsgálatot. Vágó ezt nem akarta, és családtagjaival el is akarta hagyni a kórházat. Ahol azonban közölték velük, hogy előbb ki kéne egyenlíteni ellátásának költségeit. A mentőutat, és az orvosi költségeket tartalmazó számla végösszege 920 kanadai dollár lett, azaz nagyjából 190 ezer forint.

  A család közölte a CBC-vel, hogy nem hajlandóak kifizetni az összeget, és jogi útra terelték az ügyet. Egy orvosi jogi szakértő a televíziónak elmondta: nagyon úgy tűnik, hogy a mentősök megsértették a férfi jogát arra, hogy visszautasíthassa a kezelést. A kanadai televízió cikke szerint Vágónak volt „országon kívül kötött egészségügyi biztosítása”, de a biztosító nem hajlandó állni a számlát, mert kórházba szállítása orvosilag nem volt indokolt.

  hands-981400_960_720.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 7.

  1. Melitta
  2. szundi53
   szundi53
   Mi van,ha a kórház nem foglalkozik a hívással, elintézi, h "csak megy a hasa az öregúrnak" , aztán a boncolásnál kiderül a halál oka, és a kórház nemtörődömsége a felelős? Akkor mennyire perelnék a kórházat? Gyanítom, nem 920 CND $-ra.
   Az az ápoló, aki hívta a mentőket, ezentúl 2X meggondolja, hogy segítsen. Remélem nem rúgták ki miatta.
   A mentősöknek a kocsi indítása előtt már telefonon meg kell kérdezni, h a T. beteg kifizeti-e a számlát? Mire kiérnek talán már csak az örököse lesznek.
  3. Melitta
   Melitta
   $50 a mento kihivasa ha nem fizeti ki a beteg akkor aki kihivta az fizeti a szamlat.
   HA valaki nem akar korhazba menni, azt tiszteletben kell tartani. Mindenki tudja mennyire beteg , es van szuksege orvosi ellatasra. Aki valoban beteg az nem tiltakozik hogy bevigyek a korhazba.
   CasaLoma kedveli ezt.
  4. szundi53
   szundi53
   Kedves Melitta!
   Nem akarom ismételni az előző hsz-em. Gondolom Canadában se mindenki olyan képzett, h saját maga által felállított diagnózisa tökéletes, és ezért bizton tudja betegségét, esetleg annak kezelését.
   Az akarat tiszteletben tartását nem tudom, hogy értékelik az illetékesek, amit írtál, az a passzív euthanásia.
  5. cdurmol
   cdurmol
   Nekem furcsa az eset. Nekem, aki nem vagyok orvos, honnan kell tudnom felmérni, hogy indokolt-e mentőt hívni egy földön fekvő emberhez? Ha elutasítja az orvosi segítséget, honnan kell tudnom felmérni, hogy nem pillanatnyi tudatzavarban szenved-e?
   Múltkorjában fordult elő, hogy előttem az árokban feküdt egy férfi. Megnéztem, lélegzett, nem volt eszméleténél (vagy aludt?) vasalt, tiszta ruhát viselt, rendes polgár benyomásom volt róla. Mentőt hívtam. A mentők megvizsgálták, kiderült, hogy a jóember csak részeg. Elvileg indokolatlanul hívtam ki a mentőket. Hagynom kellett volna, hogy aludja ki magát az árokparton? Jó idő volt, éppenséggel meg nem fázott volna. Fel kell tudnom mérni, hogy valaki részeg, vagy éppen agyvérzés terítette le? Kanadában rámlőcsölték volna a kiszállási díjat?

   A cikkben szereplő ápoló, aki mentőt hívott, rosszul járt el, amikor a saját kompetenciáját meghaladó diagnózist az orvosokra bízta? Mostantól tényleg úgy megyünk el a rosszul levők mellett, hogy széles ívben kerüljük ki őket?

   Azt hiszem, a mentő szolgálat rezsijében valamennyi indokolatlan hívásnak és kiszállásnak benne kell lennie ahhoz, hogy minden indokolt esethez bátorsággal segítséget hívjanak az emberek.
   Utoljára módosítva: 2017 Augusztus 7
   udvarfy, CasaLoma és pitti kedveli ezt.
  6. cdurmol
   cdurmol
   De! Van olyan valódi beteg, aki tiltakozik. Az orvosi segítségre szoruló elmebetegekre jellemző és az orvosi kezelésekbe már belefáradt betegekre jellemző, hogy elutasítják az orvosi segítséget.
   CasaLoma kedveli ezt.
  7. szundi53
   szundi53
   Sajnos ez egyre inkább kijelentő mondat lesz. :( Ha valaki összeesik az utcán 10-ből 2 ha odamegy hozzá, megnézi, mi baja, és ha kell segít, a többiek kikerülik vagy megvetően odaszólnak: "részeg disznó".
  8. *Rima
   *Rima
   itt valik hiteltelenne az egesz story !!!
   ilyet Canadaban egyetlen orvos es apoloszemelyzet NEM TESZ
   az nem az o feladata
   a szamlat MAJD KISZAMLAZZAK es KIKULDIK
   valoszinusitem ,hogy az ugy is tortent hogy utjara bocsatottak az ellatottat es utana erkezett levelben a szamla

   hozzateszem roppan olcson meguszta a vizsgalatot
   a biztositasa pedig szamomra erthetetlen modon utasit el
   egy biztosito nincs arra felhatalmazva hogy eltudja donteni mi volt szukseges es mi nem
   (gondolom magyar biztositonal kotottek)
   Melitta kedveli ezt.
  9. Melitta
   Melitta
   A mento nem ingyenes nalunk $50 dolcsi. A betegre aki valoban beteg es eletmento eset egy baleset akkor is ki kell fizetni, legfeljebb ha mar annyira jol van hogy ezt meg tudja csinalni.
   MIndenki maskeppen csinalja, en nem szeretek korhazba menni. Minden esetben en dontottem el, valoban szuksegem van a mentore es az orvosra. Infaktus utan hazamentem mar a postaladaba volt a mento szamla. ha megegyszer szuksegem lesz ra, taxit fogok hivni ,mert nagyon jol nez ki a Merci mento de hogy fekudni benne olyan kenyelmetlen a nagy rohanasba gaz-fek, keves beteg ember gyomra birja ki hogy ne kerjen zacskot es lassa viszont a reggelijet.

   A mento hivasnal mindent kikerdeznek , sot mondhatom addig kerdezokodik a diszpecser meg szinte kier a mento a beteghez. Senki nem meri azt mondani hogy nem adja az adatait mert talan arra gondol tanunak kell mennie , vagy ha hozatartozo azt kell bizonyitania hogy rokon stb. Ugy tudnak kerdezni ,hogy ha a beteget faggatjak... en a fenebe kuldtem el mar, nem tarsalogni akarok veled hanem kuldjel egy kocsit mert rosszul vagyok. Talan szoval is akarjak tartani a beteget, de pl egyik esetnel azt kerdezte tolem mennyi aspirint vettem be mondta vegyek be meg 6 szemet ragjam meg. utana mar nem tudott mit kerdezni milyen izu aspirint ettem mert o a narancsosat szereti. Na itt kuldtem el a fenebe.
  10. cdurmol
   cdurmol
   Nevetségesnek gondolnám, ha nem lettél volna rosszul közben. De talán valóban arra ment ki a beszélgetés, hogy eszméleten van-e a beteg...
  11. *Rima
   *Rima
   2x fizettem mentoszamlat : az elso 350 $ a masodik mar 450$ volt (folmentek kozben az arak )
   a mento (k) egy kulon szervezet nem rohangal ingyeeeee
   valami ilyen kene Mo-n is es akkor nem hasznalnak taxikent a mentot
   szamomra felfoghatatlan ,hogy minden szarra mentot hivnak
   ritka gazdag egy orszag szo mi szo
  12. *Rima
   *Rima
   gondolom a szinere volt inkabb kivancsi
   MERT a KEK az a coscos aspirin kevesebb hatoanyaggal
   a narancssarga hatekonyabb DE valami zoldfulu lehetett hogy megragatta
   koztudomasu hogy igy elveszti a gyomorvedo reteg a funkciojat es jon belole ez +az
  13. Antal58
   Antal58
   Szörnyű! Nem vették figyelembe a beteg ellenkezését és a szabad akaratát? Remélem ki tud ebből a számlából kecmeregni, mert valóban ez érthetetlen
  14. *Rima
   *Rima
   (a szamla bagatel ) (a per es ugyvedi dij NAGYON sok - sokszorosa lesz )
   kezdo ugyved oradija 250$/ora

   csak hogy TUDD !!!!!
   mikor Canadaban mentot hivnak azzal egyidoben erkezik a rendor es a tuzolto IS

   Tehat : az hogy a bacsit elvitte a mento annak indokoltsagat igazolja a rendor es a tuzolto parancsnok
   kinek a megiteleset is kerdojelezed meg ??
   HA ugyiteltek az oregur nem kepes realisan ertekelni a helyzetet
   szabad akarat CSAK addig mig arra kepes IS vagy
   Utoljára módosítva: 2017 Augusztus 7
  15. victorvacendak
   victorvacendak
   Elvileg már ott el lett cseszve, hogy a bácsinak nem volt biztosítása. Mert, ha lett volna, akkor most nem kellenne azon pattogni, hogy ki fizeti a révészt...
   Másrészt, a tünetei alapján jogos volt a mentőhívás. Azt azért jó lenne tudni, hogy pontosan mit számláztak ki neki, mert a fenti képen nem látszik és lusta vagyok most ezért guglizni...
   Egyébként eszembe jut a Turné című film, amikor Tibor, a Húzónév azt mondja: "Valami baj van a szívemmel", mire Imre, a Bonviván azt mondja: "Csak egy fing. Fölszorult."
  16. *Rima
   *Rima
   a cikkszerint volt nekije
  17. victorvacendak
   victorvacendak
   Akkor passz. De az mégis jó lenne tudni, hogy mik azok a tételek a számlán. Lingam masszázs, mani-pedi, egy üveg Dom Perignon a nagy ijedtségre?
  18. Beka Holt
   Beka Holt
   [​IMG]
  19. victorvacendak
   victorvacendak
   Köszi! A teljes számláról nincs kép? Ebből kiderül pl. H103 helyett H153-at kódoltak, ami ünnepi (munkaszüneti nap) ráta. És az is, hogy a 45 dollár helyett (ami az indokolt mentőhívás) a 240 dolláros indokolatlan mentőkiszállást számlázták. Akkor gondolom ezen akadt ki a biztosító.
   Utoljára módosítva a moderátor által: 2017 Augusztus 7

Megosztás