Reincarnacio

pitti témája a 'Vallás,szellemtan' fórumban , 2003 December 10.

 1. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Pitti drága, ha belemegyek ebbe a vitába, akkor ebből a topicból Reinkarnáció vs. Biblia lesz, amit semmiképpen se szeretnék. Maradjon ez csak reinkarnációs topic, és én itt a sarokban csendesen meghúzódok a Bibliával.

  Jó, de akkor ezt most a Bibliától függetlenül...

  Ha a halottak feltámadása igaz, akkor számos ellentmondás keletkezik a reinkarnációval kapcsolatosan. Többek között:
  1. Aki feltámad, az nyilván nem születik meg újra, hanem a saját testében kel újra életre ugyanazzal a személyiséggel, amivel meghalt. Ezek után pedig nem hal meg újra, hanem örök élete van, mégpedig halhatatlan testben, tudatos lélekkel és személyiséggel, ami egyezik a halála előtti személyiségével.

  2. Ha azt feltételezzük, hogy több leszületés után támad fel valaki, felmerül a kérdés: mi határozza meg, hogy mennyi leszületésre van szükség a feltámadás előtt?
  3. Melyik személyiséggel támad fel az ember a sok élete közül?
  4. Ha a legutolsó személyiséggel támad fel, mi van azokkal a személyekkel, akik előző életeiben volt? Ennek alapján egy személyben kellene feltámadni több száz embernek. Csakhogy az az egy feltámadott nem azonos azokkal a személyekkel, akik előző életeiben volt. Ennek alapján tehát több millió ember nem támad fel. Azok hova lesznek?

  A reinkarnációban óriási logikai problémának látom, hogy a követlező életében az ember egészen más személy, mint az előző életében. Ennek alapján a lélekvándorlást nem lehet úgy felfogni, mintha egy tudatos lélek vándorolna újabb és újabb testbe. Ez a lélek minden testben egy más ember lelkévé válik.
  Ha Mária Terézia azóta megszületett Jóskapistaként, akkor Mária Terézia lelkestül mindenestül eltűnt. Mária Terézia tehát soha nem fog feltámadni, maximum Jóskapista fog feltámadni, ha valami leállítja a reinkarnációját, de az már nem Mária Terézia lesz.
  Vagyis ha a reinkarnációt vegyíted a feltámadással, akkor egyes emberek feltámadnak, mások nem.
  Ha a reinkarnációt bárhol megszakítod a feltámadással, az egész karma dharma cirkuláció megszakad. A reinkarnáció egyetlen hitvilágban sem tanítja, hogy a körforgás vége a feltámadás lenne. Ehelyett azt tanítja: "Amikor aztán a lény végtelenül sok, egymást követő létformáinak végén, számos visszaesés és felemelkedés után végül eléri a tökéletes szenvedély mentességet, akkor ezzel a világban való vándorlása véget ért. Mindörökre megszabadulva az újjászületéstől, eljut a nirvána örök nyugalmába."

  Tehát a lélek végül nem kapja vissza a testét, és nem támad fel örökké tartó emberi életre.
  Ha pedig a reinkarnáció egyáltalán nem tanítja a halottak feltámadását, milyen alapon feltételezzük, hogy az a hitvilág, amelyik viszont a feltámadást vallja, tanítaná a reinkarnációt?
   
 2. pitti

  pitti Állandó Tag

  Ajjaj, itt eloszor is felteteles modot hasznalsz tenykent elkonyvelve.
  "HA a halottak feltamadasa igaz"...
  Hat erre hozzal le nekem eset tanulmanyokat. Ki, mikor, hol dokumentalta egyetlen halott feltamadasat valaha? Mar ugy ertem, hogy a Michael Jackson "Thriller" videon kivul.

  Te tenyleg szo szerint erted a feltamadas sztorit?
  Marmint hogy azok a halottak akiknek mar a csontjai is regen elporladtak a kukacok altal felzabalt testjukben fognak feltamadni?
  Komolyan mondom Kiralylany adjal egy nyelves puszit es eskuszom kiralyfi lesz belolem....(de ha megsem akkor is legalabb egy jot smaroltunk):D

  Na figyejj, te azt hiszed a biblia vagy Jezus ellent mond a reinkarnacionak?
  Had ne ertsek veled egyet. Ez a Toth Bandi par oldallal ezelott (316 os hozzaszolas)feltett ide egy irast a reinkarnaciora utalo evidenciakrol a bibliaban, amit elegansan atleptel es nem reagaltal le, pontosan ugyanugy mint Ernoe szokta csinalni a szamara kellemetlen evidenciakkal.

  Beteszek ide egy rovid kivonatot, kivancsi vagyok a velemenyedre:

  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 11"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 11"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CUsers%5CUser%5CAppData%5CLocal%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:HU; mso-fareast-language:HU;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Mondottuk: a lélek visszatérése a földre a zsidóság előtt nem volt ismeretlen. Bizonysága e tudásnak a "Hét mártírhalált vállaló testvér" története a Makkabeusok könyvében:
  "Tagjaimat az égtől kaptam az Ő akaratából, ezért nem bánkódom miattuk. Tőle remélem, hogy majd újra visszakapom” - mondja az egyik.
  Az anya így bátorítja a többi fiát:
  " Nem én ajándékoztam néktek a lelket és az életet, hanem a mindenség Teremtője... irgalmában visszaadja nektek a lelket és az életet." (2Makk.7,9-29.)
  Az alábbi párbeszédből kiderül, hogy Krisztus és a tanítványok evidenciaként ismerik a megholtak visszatérését valamilyen új személyiségben. Sőt, ezt a papság, valamint sok egyszerű ember is tudta:
  - Jézus megkérdezte a tanítványait:
  "Kinek mondanak engem az emberek?" Ők pedig felelének:
  "Némelyek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, némelyek pedig Jeremiásnak, vagy egynek a próféták közül." (Mt. 16,13-14.)
  Jézus kérdése és a kapott válasz elképzelhetetlen ott, ahol a reinkarnációban, s ezen belül a próféták visszatérésében nem hisznek. Az egész társadalom érintve van ebben, beleértve a királyi udvart is.
  "Meghallá pedig Heródes...amik ő általa történtek- és zavarban volt, mivelhogy némelyek azt mondták, hogy János támadt fel a halálból; némelyek pedig, hogy Illés jelent meg; mások meg, hogy a régi próféták közül támadt fel valamelyik." (Luk. 9,7.)
  Hasonló találgatás tapasztalható Keresztelő János felől. A tanítványok kérdik Jézustól:
  - Miért mondják tehát az írástudók, hogy előbb Illésnek kell eljőnie?
  Jézus pedig felelvén mondá nékik: "Illés, bizony, eljő előbb, és mindent helyreállít. De mondom néktek: Illés immár eljött, és nem ismerék meg őt, ... Ekkor megértették a tanítványok, hogy Keresztelő Jánosról szóla nékik." (Mt. 17,10-13.)
  Erre a misztériumra Jézus más esetben is utalt:
  "Bizony mondom néktek: az asszonyoktól születettek között nem támadott nagyobb Keresztelő Jánosnál..., ha be akarjátok venni: Illés ő, aki eljövendő vala." (Mt. 11,11. és 14.)
  Lényünk lényege már odaát létezett. Különben miként mondaná az Úr Jeremiásnak:
  "Mielőtt az anyaméhben megalkottalak, már ismertelek,... prófétának rendeltelek a népek közé" (Jer. 1,5.)
  Láttak egy születésétől vak embert. És kérdezték őt a tanítványai:
  "Mester, ki vétkezett, ez-é vagy ennek szülei, hogy vakon született?"
  (Ján 9,1-2.)
  Hogyan születhet valaki a saját vétke miatt vakon (vagy nyomoréknak)? Csakis az esetben, ha már korábban itt járt. - Hogyha már élt itt, vétkezhetett. A tanítványok ennek tudatában érdeklődtek. Hiszen: "Ki miben vétkezik, abban bűnhődik. "Amit vet az ember, azt is aratja. (Gal. 6,7.)
  A Bölcsességek könyvében valaki így dicsekszik. "Mivel jó voltam, jutottam tiszta testhez". (8,20.) Habár sokféle okból adódhat ez másképp, de most számunkra a visszatérésre utaló példa a fontos.<o:p></o:p>
  <o:p> </o:p>
  Ezékiel ezt prófétálta: "Ki-ki vétke miatt... útjok szerint cselekszem velük, ítéletük szerint ítélem meg őket ". (7,16 és 27.) Amiként meg van írva, hogy "Ne ölj!" , mert "aki fegyverrel öl, fegyver által vész el." A reinkarnációról nem tudva, mindez csupa cáfolható és üres fenyegetés lenne.
  <o:p> </o:p>
   
 3. jpcika

  jpcika Vendég

  Rosszul bizony. A nem-hitnek csak akkor nem kell evidencia, ha a meglévő hitedhez képest utasítod el. Ez pedig zsigeri hozzáállás, semmi köze a valódi mérlegeléshez.

  A Biblia "szavahihetőségét" már a Bibliás-topicban sem tudtad evidensen bizonyítani.

  1. én pedig azt találom képtelenségnek, hogy az ember egyetlen élete alatt okuljon annak az egyetlen életnek a tapasztalataiból és és élete végére jobbá legyen. Főleg úgy, hogy számosan vannak, akiknek esélye sincs találkozni például az általad egyedül igaznak tartott jézusi tanításokkal. Ez nem csak képtelenség, hanem igazságtalanság.
  2. ha Jézus tanításainak általad elénk tárt interpretációja igaz lenne, "már egy csomó jó embernek kellene lennie, ezzel szemben a világ egyre gonoszabb."
  3. sőt, Jézus tanításainak általad elénk tárt interpretációja arra sem ad választ, hogy "honnan jönnek az új lelkek, hisz az emberiség folyamatosan, és most már rohamosan szaporodik."

  Tehát érdemes lenne ezeket a tapasztalatokat kicsit komolyabban venni, nem pedig csak félresöpörni, mint evidens cáfolatra nem szoruló tévedést.

  Nocsak, vannak természetellenes utak is? Amik persze legfeljebb az általunk evidensen bizonyított természeti törvényekkel és persze Jézus tanításainak általad elénk tárt interpretációjával vannak ellentétben. Tiszta szerencse, hogy ettől még vidáman léteznek.

  Már mindent értek. Te nem is a reinkarnációról beszélsz. Legfeljebb arról van itt szó, amit Te annak alapján reinkarnációnak hiszel, amit a Biblia tanításairól gondolsz.

  Ez a kijelentés már megint csak a te hited arról, hogy miről szól a reinkarnáció. Lehet, hogy a "következő" életemben már réges régen elmondtam ezt neked. :)

  Nem csak "akarja", hanem bizonyítja is. Sok más evidenciával egyetemben. Van valami problémád azzal, hogy a lélek (vagy a tudat) elhagyhatja a testet?

  Te pedig nem söpörheted félre a reinkarnációt, mint nem relevánsat, ha egyszer ugyanabban a Bibliában is le van írva, amire Te állandóan hivatkozol. Bár ezt már a Bibliás topicban sem voltál hajlandó meghallani. :rolleyes:
   
 4. jpcika

  jpcika Vendég

  Ezt csak azért gondolod, mert Te azért nem foglalkozol vele, mert nem hiszel benne. De ez még nem evidens bizonyíték semmire.
   
 5. jpcika

  jpcika Vendég

  Ezzel azt feltételezed, hogy a feltámadás után ugyanazok a "bűnös", sőt az általad elfogadott tanításokban nem hívő emberek fognak örök életet élni, ugyanazokban a romlott, bűnös, beteg, stb. testekben, amikben most is élnek. Ennek mi értelme van?
  Vagy amíg halottak, addig megjavul bennük valami? És hol? A lelkükben, a tudatukban vagy a testükben? És ha van valaki, aki képes ezt haláluk állapotában megjavítani, akkor miért nem teszi meg most mindjárt? Mennyivel jobb lenne a világ... :D
  És mi lesz a "javíthatatlanokkal"?

  Hát ezeket meg honnan veszed? Ezek megint csak a Te hiteid a reinkarnációról.

  Már miért vegyíteném?

  Már megint oda jutottunk, mint a Bibliás topicban. Gondolsz valamit a reinkarnácóról, gondolsz valamit a Bibliáról és Jézusról - és megpróbálod ezt olyan logika mentén összerakni, ami a saját hitednek megfelel. De ettől ez még nem lesz igaz.
   
 6. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Én úgy gondolom, hogy a reinkarnáció olyan, mint mikor a gyerek felnő. Először még a fejét sem tudja tartani, majd hasraforul, felül, feláll, jár, majd szalad. Ezután már az eszével fejlődik, mindent felfedez. Utána oviba, majd iskolába jár. Először alsótagozatba, utána felsőbe, majd középiskolába, utána felső iskolába, és egyetemre.
  Jó is néznénk ki, ha az ovis, ovis testben menne suliba, a sulis, meg mondjuk egyetemre. Közben változnak, a testük, a testben lévő lélek, a szellem is.
  Ha valaki meghal mondjuk mentál 3-as szinten, újjászülethet, és a következőben már elérheti a mentál 4-es szintet. Ugyan az lesz, és mégsem ugyan az. Mint az ovis is ugyan az, mint aki egyetemre jár, csak az időben egy kicsit később. A lélek is fejlődik, tanul, tapasztal. Ugyan az, de mégsem teljesen ugyan az, felnő, okosodik, tanul.
  Legyen csodásan gyönyörű, napfényes, vidám napotok!
  Sok szeretettel Erzsi.
   
  furrier75 kedveli ezt.
 7. jpcika

  jpcika Vendég

  Ha ezt továbbgondoljuk, abból az is látszik, hogy egy életünkön belül is többször "testet cserélünk". Egy felnőtt tudatának, személyiségének nem felelne meg egy gyermek teste, stb. Ettől még nem vész el semmi a korábbi tapasztalatokból, hanem lehetőség van újabbak befogadására. Tehát a tudat a megélt tapasztalatok által tágul. A "személyiség" azonos marad önmagával, de meghaladja korábbi állapotát.
  Ebből logikusan következik, hogy egy élet tapasztalatát felhalmozva a "következő" életben már másfajta testre van szükség a továbbfejlődéshez.
   
 8. sirkan49

  sirkan49 Kitiltott (BANned)

  Ne fáradjatok,úgy sem érti meg amiről beszéltek. Még nem jött el az ő ideje. ;)
   
  furrier75 kedveli ezt.
 9. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Kedves Jpcika!kiss
  A nézeteddel teljesen egyetértek.
  Milyen Jóisten lenne az olyan, aki egy ember egy életében elkövetett bűnéért örökkön-örökké vezekeltetné?
  Hiszen egy fizikai világban élő apa sem tesz ilyet a tulajdon fiával. Én a Jóistent sokkal tisztábbnak, kiforrottabbnak, magasabb röptűnek hiszem, tudom. Mi csak a mostani énünk szűrőjén érzékelünk belőle egy keveset. Olyan, mintha egy gyűszűbe akarnánk az óceánt beletölteni.
  És ugyan így van az emberrel is. Egyetlen életben képtelenség mindent kipróbálni, megtapasztalni, megtanulni. Ha már a hibákat nem is nézzük. Pl. Hogy tapasztalná meg bárki, hogy apa-anya, fiú-lány, testvér, rokon, ismerős, barát-ellenség legyen?
  És egyetlen életben úgy ahogy írod, több testet is lecserélünk.
  Magzat, csecsemő, kisded, kisgyermek, gyermek, tinédzser, ifjú, fiatal felnőtt, felnőtt, középkorú, időskorú, agkorú. Mindd ugyan az a személy, és még sem ugyan az. Érik, változik.
  Legyen csodásan gyönyörű napod!
  Sok szeretettel Erzsi.kiss
   
 10. Mabezsu

  Mabezsu Állandó Tag

  A véletlenek?

  Talán nem is véletlenek! Mindenesetre eszméletlen egyezések!
   
 11. furrier75

  furrier75 Kitiltott (BANned)

  Kedves Jászladány!
  Nagyon sokszor leírtam neked egy másik topicban, de megteszem újra:
  "test és vér nem örökölheti" stb , tudod miről van szó, csak úgy látom még mindig nem érted...
  Jól néznénk ki ha feltámadnának a halottak...itt szaladgálna közöttünk az a sok rohadó hulla...zombivilág lenne istennek országa?
  Az örök szellemi lényednek kell feltámadnia halottaiból, és nem ennek a romlandó testből álló személyiségednek amivel jelenleg azonosítod magad (tévesen)...
   
  Toth Bandi és evapatocs kedveli ezt.
 12. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Látod, kedves Pitti, pont ezt a vitát akartam elkerülni. Úgyhogy én innen húzok, mint a vadlibák, mindenkinek pedig további kellemes csevegést kívánok!

  kiss

  :..:
   
 13. steve3

  steve3 Állandó Tag

  szintén zenész..

  Szerintem a hit meggyőződés.Valódi.Lehet gyengébb vagy erősebb, de bizonyosság. Azt gondolom Isten nem adott kijelentést a reinkarnáció felől, ezért hitünk sem lehet benne.Adott viszont kijeletést a megszabadulásról, és hogy hazavár bennünket.
   
  Jaszladany és evapatocs kedveli ezt.
 14. sirkan49

  sirkan49 Kitiltott (BANned)

  Kedves "szintén zenész" steve3 !

  Ha már a zenét említetted,javasolnám,hogy hangoltasd fel a hangszered,mert egy kicsit (?) hamisan szól.
   
 15. Juilanna

  Juilanna Állandó Tag

  Ezt vagyok képtelen én is megérteni, hogy egy ennyire művelt és okos ember, mint Jászladány - aki ráadásul nagy népszerűségnek is örvend itt a CH-n ahogy tapasztalom - hogyan tud ebben hinni? Mármint hogy a józan észnek és a tudományoknak ellentmondva az évezredek alatt szétporladt hús és csont egyszer csak összeáll trombitaszóra és a tudat vagy lélek gyorsan visszaköltözik bele.

  Ezt el tudja képzelni, a lélekvándorlást nem. :shock:

  (Bocs, Jászladány, de ez valóban komolyan fejtörést okoz nekem.)
   
 16. sirkan49

  sirkan49 Kitiltott (BANned)

  Csatlakozom a "nem értők" táborához,ugyanis én meg azt nem tudom felfogni,hogy miért okoz neked fejtörést a másik tudatlansága,szűklátókörűsége.
  Van,aki a mostani életében a mások által leírt tananyagot bebiflázza,és eszébe sem jut önállóan gondolkodni. Ha meg elkötelezi magát valamelyik "kóbor" gyülekezetnél,akkor meg egyenesen tilos az önálló gondolkodás. Csak és kizárólag azt tanulhatja és taníthatja,amit a szintén szűk látókörű elődei leírtak.
  Jehováék szerint pl. a lélekvándorlás soha nem volt a Bibliában. :D
   
 17. zsuzsanna03

  zsuzsanna03 Állandó Tag


  Valóban nincs ilyen a bibliában !;)
  Meg még nagyon sok minden nincs, amit a "híveknek" be akarnak szugerálni az agyába.

  Van viszont rengeteg olyan, amit irdatlan erővel szeretnének félremagyarázni és elhallgatni.
  Pedig pont ott van a nagy igazság.

  A "reinkarnáció" rejtélyét már rég megfejtették.
  Vagyis ilyen nem létezettt soha.

  A genetika és a gének öröklése a nagy rejtély kulcsa.

  Bizonyos információk öröklődnek, és ezt néhány embernél elő lehet "hívni" egy mélyhitnózissal.

  Elvétve akadnak olyan emberek, akiknél ezek az emlékek valami betegség vagy egyéb folytán "felszínre" jöhetnek, de ez még nem azt jelenti, hogy ő az XY. fáraó reikarnációja.

  Saját estemből egy példa:

  Az édesanyám az akkor még pici gyerek nővéremmel ment át egy temetőn a bomba támadások elől menekülve.

  Én még akkor sehol se leledzettem, tízegynéhány évvel később születtem.

  Úgy 4-6 éves lehettem, amikor ezt az "élményt" élmeséltem édesanyámnak, -szinte a legpontosabb leírással - aki természetesen totál kiakadt, hogy honnan szedhetem ezeket a dolgokat.

  Na, nem voltam a tesóm "reinkarnációja" !
  Élt és virúlt hál'istennek.
  Viszont az édesanyám génjeiből örökölhettem az emlékeket.
   
 18. furrier75

  furrier75 Kitiltott (BANned)

  Ezek szerint mégsem fejtették meg...:D;)
  Ez az amit nem bírnak megérteni az emberek!

  Kemény dió ez a reinkarnáció...
  Te nem lehetsz XY. reinkarnációja, mert XY. is csak egy reinkarnációja volt annak a Szellemi Lénynek, akinek most Te vagy a reinkarnációja.
  Ennél fogva soha nem is volt előző életed, de azt sem mondhatod, hogy a Szellemi Lény előző élete, mert neki sem volt, hiszen Ő a Teremtés hajnalától kezdve létezik...
   
 19. pitti

  pitti Állandó Tag

  Ezt nehez kovetni. Tisztelettel kerhetnem, hogy doncsetek el hogy van-e reinkarnacio vagy nincs es tudassatok velem?
  Fontos lenne tudni...
   
 20. sirkan49

  sirkan49 Kitiltott (BANned)

  Szerintem csak a gyengébb elmével rendelkezőknek lehet "beszugerálni" azt,hogy ami van,az tulajdonképpen nincs :D


  Létezik sejttudat,sejt szintű emlékezés,de most nem arról szóltunk,hanem a lélek újra testet öltéséről.

  Tudod,most ahogy olvastam ezt a hozzászólásodat,eszembe jutott milyen szép fotókat szoktál feltenni a versek fölé. Valahogy így emlékszem Rád .
  Tudod Furrier sokan még azt sem értik,hiszik,hogy mindannyian csillagporból születtünk. Mármint a fizikai részünk :D

  Aki pedig tudja,annak eszébe sem jutna magát azonosítani bármelyik csillaggal,vagy akár csak a töredékével is.
   
  Juilanna kedveli ezt.

Megosztás