Társasjátékok II

AndiC témája a 'Gyerekeknek' fórumban , 2012 Április 28.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Pearlie

  Pearlie Állandó Tag

  Ķöszönöm a pizzást!
  A Ruci Juci kártyákon ugyanaz a tyúk szerepel, csak a "kiegészítői" (pl. kalap, sál, faroktoll, esernyő) más-más színű. Sorban lerakjuk a kártyákat, és észre kell venni az azonosságokat. Ha csak egy azonos dolog van, be kell mondani a tárgy nevét. Ha kettő vagy több (ez több kártyánál már nem is olyan egyszerű) akkor fel kell kapni egy kék bábut. Ha van két teljesen azonos tyúk, akkor a piros bábut kell felkapni. És ha két kukac van a tyúk lábánál (alapesetben csak egy van) akkor koppintani kell az asztalon. A leggyorsabb viszi a kártyákat, de ha rosszat mondasz vagy teszel, akkor vissza kell adni a már begyűjtöttekből.
  Jó kis vidám játék, a játék hevében mindig vannak nevetséges helyzetek.
   
  duplaeva kedveli ezt.
 2. levendi9

  levendi9 Állandó Tag

  A lányom 3 éves múlt, mi most kezdjük a játékokat, nagy alvó és így kevés az idő minden másra.
  A Roll & Play nagy siker , Mistigri a francia tehenes verzió, és a Beleduc Candy játéka amik gyakrabban előkerülnek.
   
  duplaeva kedveli ezt.
 3. 4xmami

  4xmami Állandó Tag

  Egy jó kis cikk kettesben is élvezhető társasokról.:)
  Gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen társast válasszunk, ha csak ketten vagyunk?
  [​IMG] Sok játék van, melynek dobozán azt láthatjátok, hogy '2-4' vagy '2-5 játékos számára', azonban ezek közül jó néhány csak három, sőt, négy főtől igazán élvezetes. Ezzel a rövid ismertetővel szeretnénk segíteni Nektek, ha kimondottan két fővel is élvezetes játékot kerestek. Szintén érdemes továbbolvasnotok, ha csak most ismerkedtek a társasjátékokkal vagy ha még nem sikerült ismerőseiteket rávenni, hogy csatlakozzanak ehhez a remek időtöltéshez. Elsőre mindenképp érdemes egyszerű, gyorsan tanulható játékot választanotok. Egyrészt azért, mert az egyszerűbb játékoknak egyszerűbb a szabálya, így akár már 5 perc után is elkezdhettek játszani. Másrészt így a nyelvezetet és a társasjátékok mechanizmusát is hamarabb megszokjátok és nem rettentek el elsőre, mint ahogy az egy összetettebb játéknál sokszor előfordul. Sok játéknál már a szabály átolvasása és megértése is sok időt, 30-180 percet is igénybe vehet, de idővel bátran belevághattok nehezebb játékok kipróbálásába is. :)

  Lapkás társasjátékok, melyek már ketten is jó játékélményt nyújtanak
  [​IMG] Elsők között érdemes kipróbálni az évek óta méltán népszerű Carcassonne nevű játékot. A franciaországi Carcassonne városáról elnevezett társas egy egyszerűbb stratégiai játék, melyben a város körüli terület felfedezése, elfoglalása és pontgyűjtés a célotok. Lapkákat rakosgatva saját magatok alakítjátok ki a játékterületet. A lapkákon várak, utak, kolostorok és mezők részei találhatók, melyeket elfoglalva és fejlesztve pontokat gyűjthettek. A játék igen változatos, hiszen mindig más és más terepen játszotok és rengetek kiegészítő is megjelent hozzá, mellyekkel még több izgalmat és feladatot csempészhettek az eredeti játékba.

  [​IMG] Ha inkább saját területeiteket építgetnétek, mert nem szerettek közösködni, akkor az Alhambrát javasoljuk kezdésnek. Ez is könnyű startégiai játék, melyben saját palotátokat, Alhambrátokat kell megépíteni a piacon vásárolható épületekből. Az építészeket a világ különböző tájáról kell felfogadni, ezért különböző pénzzel is kell fizetni. A pénzt kártyák formájában gyűjtögeted és ha összejött a megfelelő mennyiség, máris lecsaphatsz a neked szimpatikus épületre. Az épületeket a Carcassonne-hoz hasonló lapkák képviselik, melyeket meghatározott szabályok szerint egymás mellé illesztve építhetitek meg Alhambrátokat. Az egyes épületekért pont jár, de csak ha neked van több belőle. Itt is a pontgyűjtés a cél, aki több ponttal rendelkezik a harmadik pontozás után, az nyer.

  [​IMG] Harmadik lapkás ajánlatunk az Atlantis, melyben a süllyedő szigetről elmenekülve kell minél több kincset megmentenünk az utókornak. Ügyesen kell taktikázni, mert aki nagyon előre siet, keveset szerezhet, aki viszont nagyon sokat akar fogni, könnyen elmerülhet és kincsei elúszhatnak.
  Táblás játékok, melyeket kifejezetten ajánlunk két személyre
  Ha a lapkák nem annyira szimpatikusak, ne izguljatok vannak táblás játékok is, melyek jól játszhatóak ketten. Válasszátok a témában a hozzátok legközelebb állót vagy a legszimpatikusabbat.

  [​IMG] Az egyik remek választás a Finca. Ez egy könnyed, családi játék, melyben Mallorca szigetén járunk, és épp a gyümölcsszüret kellős középébe csöppenünk. A gyümölcsöket a véletlenszerűen összeállított szélmalom lapátjairól kell begyűjtenünk, mely a változó időjárást akarja szimbolizálni, és a sziget különböző régióiban felbukkanó kínálatnak megfelelően kell a leszüretelt gyümölcsöt leszállítani. Az elszállított gyümölcsért pontok járnak, s ha elég ügyesen taktikáztok, bónusz pontokat is szerezhettek.

  [​IMG] Ha picit is érdekelnek az ókor kincsei, leletei, akkor próbáljátok ki a Thébát. Ebben a játékban régészekként járjátok körbe Európa városait, majd a megfelelő tudást és felszerelést megszerezve nekivágtok a nagy útnak értékes régiségek reményében. A játékban igazán ötletes, hogy a játékosok nem sorrendben lépnek egymás után, hanem aszerint, hogy ki mennyi időt töltött már el ásással vagy utazással. A tapasztalaton és a tudáson kívül pici szerencsére is szükségetek lesz, hogy értékes kincseket találjatok.

  [​IMG] Inkább mamutvadászok bőrébe bújnátok? Pedig az őskorban nem egyszerű boldogulni, de a Mamutvadászban ezt is kipróbálhatjátok! Közeleg a tél. Felhalmozott élelemre, fegyverekre lesz szükségetek, ha túl akarjátok élni. Ebben a ketten is jól játszható könnyed stratégiai játékban korongokat gyűjtögettek, melyekért a játék végén pontot kaptok, de nem mindegy melyiket és milyen sorrendben gyűjtitek össze! Kalandra és vadászatra fel!

  [​IMG]Trollok, csontvázak, elfek, amazonok... Felcsigázott a felsorolás? Akkor a Small World biztosan tetszeni fog! Válassz egy népet, és terjeszkedj szét a legnagyobb területen. Ha túlságosan szétszóródtál, ne félj ott hagyni eddigi néped, inkább keress egy újat, akikkel további területeket népesíthetsz be - ez a Small World alapgondolata. Ám mivel mindenki erre törekszik, pici harcra is számítani kell. A játékot tovább fűszerezi, hogy minden néphez minden játékban véletlenszerűen tulajdonságokat rendelünk: gazdag, repülő, kereskedő, fosztogató és ehhez hasonlók. S ne féljetek, ha ketten vagytok akkor sem vesztek el a térképen, ugyanis minden játékosszámhoz külön térkép áll rendelkezésre. Szóval kezdődhet a hódítás!

  Összetettebb játékok, ha az alapokat már unjátok
  Ha a kezdeti lépéseken túljutottatok, és felfedeztétek e kellemes időtöltés varázsát, de továbbra is csak ketten vagy hárman játszanátok, nyugodtan kipróbálhattok összetettebb játékokat is.

  [​IMG] A gazdálkodás szerelmeseinek igazi gyöngyszem lehet a magyar nyelvű Agricola. Ebben a játékban egy gazdálkodó család mindennapjaiba csöppentek bele. A család kezdetben két tagból áll, akik elmennek a földekre dolgozni, aratnak, zöldséget termesztenek, állatokat tartanak, kenyeret sütnek. A nap végén hazatérnek és ételt készítenek a családnak. Hogy előbbre vigyék életüket, mesterségeket tanulnak és szerszámokat készítenek. Mindenki saját területén gazdálkodik és a játékot az a gazda nyeri, aki a legsikeresebben hasznosította területét és jól tartotta családját.

  [​IMG] Pörgős, összetettebb játék gyönyörű külsővel az Évszakok. Többféle mechanizmust ötvöznek a készítők: a játék elején kártyákat kell választanunk, amikből a játék során gazdálkodunk, hogy erősebbé váljunk, kockákkal kell dobnunk, hogy a megfelelő cselekvésekhez jussunk, erőforrásainkkal kell ügyesen gazdálkodnunk és mindezek mellett a négy évszakra is figyelnünk kell, hiszen mindegyik más-más lehetőségeket biztosít számunkra.

  Kártyás játékok, melyeket szívesen ajánlunk két játékoshoz
  [​IMG] Inkább a kártyás játékokat kedvelitek? Semmi pánik, mert itt van az egyik legnépszerűbb pakliépítő stratégiai kártyajáték, a Dominion. Saját birodalmatokat kell megépítenetek a rendelkezésre álló lapokból, minél több győzelmi pontot szerezve. A játék elején csak néhány földbirtok és réztallér áll a rendelkezésetekre, de a kártyák tulajdonságit kihasználva a játék végére virágzó birodalmat építhettek. A játék zsenialitása a különböző paklikban rejlik. Egy-egy játék alkalmával ugyanis csak 10 paklit használtok, arra nektek kell rájönni, melyik kártya melyikkel működik jól együtt. A kiegészítőket is felhasználva a variációk száma szinte végtelen.

  Tetszene a Dominion, de nem vonz a középkor? Íme, néhány játék, hasonló mechanizmussal, de eltérő témával: Quarriors (hasonló rendszer kockákkal), RuneAge (fantasy).

  Magasabb szinten űzitek a kártyajátékokat? Akkor nektek az alábbi LCG-ket javasoljuk: - The Lord of the Rings LCG, Call of Cthulhu LCG, A Game of Thrones LCG, Android:Netrunner LCG, Star Wars LCG
  Ha az LCG kifejezés új számodra, akkor itt tájékozódhatsz róluk bővebben.

  [​IMG] Igazi történelem-fanatikusoknak ajánljuk a harci játékokat, melyeknek nagy része két személyes. A történelem nagy csatáit, korszakait játszhatjuk benne újra, persze nem biztos, hogy ugyan azzal a végeredménnyel. Ezeknek nemcsak összetettsége, de a játékideje és az összetevők mennyisége is igen komoly méreteket ölt. Komolyabb, haladóbb játékosoknak ajánljuk őket! Ezeket érdemes kipróbálnotok: Twilight Struggle, Commands & Colors: Ancients, Combat Commander: Europe, Memoir '44, Battles of Westeros
   
 4. youlcsi

  youlcsi Állandó Tag

  nem tudom, hogy a Trivial pursuit junior kérdései esetleg jók lehetnek-e egy 8évesnek.

  Amikor kisgyerek voltam, volt egy nagyon jó társas... jajj, nem tudom, mi a címe, pedig ha látnám, biztos azonnal tudnám. valamit (személy, mesehős, hely, tárgy, évszám stb) úgy kellett kitalálni, hogy x db mondat volt róla megadva. minél több mondatot elhasználtam, annál kevesebbet lehetett lépni... jajj, tévés műsor is volt ilyen, és annyira tudom, melyik volt az... csak most nem ugrik be.
  na, az szerintem abszolút jó egy 8évesnek :)

  jajj, hát persze, hogy a Kérdezz! Felelek volt az :D létezik még ez a játék?
   
  Pearlie kedveli ezt.
 5. youlcsi

  youlcsi Állandó Tag

  Pearlie kedveli ezt.
 6. duplaeva

  duplaeva Állandó Tag

  Sziasztok!

  A gyerek kérdezz felelek: http://canadahun.com/temak/társasjátékok-ii.33394/page-108#post-4013050

  Angarde társasa ide: http://canadahun.com/temak/társasjátékok-ii.33394/page-7#post-3493670

  Nyelvi barkochba: http://canadahun.com/temak/társasjátékok-ii.33394/page-137#post-4120171

  Szerencsekerék: http://canadahun.com/temak/társasjátékok.15853/page-4#post-1418258

  Trivial pursuit családi kiadás: http://canadahun.com/temak/társasjátékok-ii.33394/page-105#post-4001780

  Tudás háza: http://canadahun.com/temak/társasjátékok-ii.33394/page-119#post-4043353

  Meg ami még volt itt a fórumon, de már nincs időm keresni Észbontó 500 kérdés 500 válasz, Ki mit tud?, A-Zs társasjáték. Ezek jutottak eszembe innen a fórumról. Nem néztem, hogy melyik milyen korosztálynak szól, de arra biztosan jó, hogy megnézd és akkor eltudod dönteni, hogy érdemes-e megvenned vagy nem.

  Duplaeva
   
  4xmami, Pearlie, dormond és 1 másik tag kedveli ezt.
 7. xact

  xact Állandó Tag

  Sziasztok!

  Itt van egy kis játék megint a netről! Angol leírással!
   

  Csatolt fájlok:

 8. dormond

  dormond Állandó Tag

  Csatolt fájlok:

 9. xact

  xact Állandó Tag

 10. yvycsajszi

  yvycsajszi Állandó Tag

  Szia!
  Nekem megvan, innen töltöttem le. Ha még nem sikerült összehozni az egészet, akkor megkeresem. Az eredeti játékszabályt csatolom. Mi nagyon szeretjük játszani, vicces perceket okoz! :)
   

  Csatolt fájlok:

  szizo, Zsolti2, Syncmaster és 1 másik tag kedveli ezt.
 11. Lengyel Bettina

  Lengyel Bettina Állandó Tag

  Ravensburger - Die lachende Maus (4-8 Jahre)
   

  Csatolt fájlok:

 12. yvycsajszi

  yvycsajszi Állandó Tag

  SET - kártyajáték

  Játékboltban néztem ki - már Karácsonyra tervezgetve - ezt a kártyajátékot. Közben megtaláltam a neten. Jónak tűnik, fogadjátok szeretettel!
   

  Csatolt fájlok:

 13. yvycsajszi

  yvycsajszi Állandó Tag

  Patchwork - Őrült paplan

  Kézimunkára fel! Kötés, horgolás, varrás - e tevékenységek egyre több ember szívét ejtik rabul. De ami eddig magányosan végzett hobby volt, most két játékos számára szórakoztató játékká vált, hála az új játék tervezőjének, Uwe Rosenbergnek
  A játék központi eleme az időterv. A játékosok minden akciója időt vesz igénybe. Nem mindkét játékos kapcsolódik be a sorba, hanem mindig az a játékos, aki a legkevesebb időt használta fel. A lehetséges intézkedések nagyon egyszerűek: vagy keresni a tábla mellett fekvő foltok közt és varrni a saját paplanra, vagy az időtervben megelőzni a többi játékost, és minden mezőn felvenni egy gombot. Gombot? Igen, ebben a játékban a gomb a pénznem.
  De nem minden folt áll rendelkezésre: csak 3 folt közül lehet választani, és nem mindig egymáshoz illők a darabok. A foltok különböző alakúak, és változó árúak. Aki bölcsen választ, és a foltokat okosan helyezi el, saját tárolási terve szerint - a paplant hiánytalanul leteríti.
  A végén az a játékos nyer, akinek több gomb áll rendelkezésre, mert 2 gombot kell benyújtani a saját paplanunkon található minden üres mezőért.
  Az egyszerű szabályok gyors játékot tesznek lehetővé, az okos mechanizmusok elképesztő taktikai mélységet adnak a játéknak.
  És Ti mikor kezdtek patchworkozni?
  „Patchwork” Uwe Rosenberg játéka 2 játékos számára, 10 éves kortól. 2014. októbertől az üzletekben.

  Ezt nemrégen találtam! Köszönet az eredeti feltöltőnek! Klassz játéknak tűnik, de a játékszabály fordításával meggyűlt a bajom: nem igen értem, bár ha elkészítem, és játszunk egyet vele, akkor talán... Segítsen, aki tud, lszi!
   

  Csatolt fájlok:

 14. xact

  xact Állandó Tag

  Hátha valakinek megtetszik! :)
   

  Csatolt fájlok:

 15. xact

  xact Állandó Tag

  Szerintem ez is aranyos! :)
   

  Csatolt fájlok:

 16. Mandi02

  Mandi02 Állandó Tag

   
  Pandacica kedveli ezt.
 17. fibola

  fibola Állandó Tag

  Sziasztok! Kérlek benneteket, ha van Activity my first és Activity Junior kártyáitok, akkor osszátok meg velem.
  Előre is köszönöm.
   
  Nawymona, Ne0 és pbe kedveli ezt.
 18. pbrigi

  pbrigi Állandó Tag

  Köszi, hogy ezt feltetted. :) Azt most így nem tudom vállalni, hogy lefordítom szó szerint, de ha megmondod, hogy melyik rész nem tiszta, akkor azt el tudom mondani.
  Alapból mindenkinek van egy saját táblája, amire dolgozik, és van egy központi tábla (idő), amin haladtok előre. A játékosok nem felváltva jönnek, hanem mindig az a játékos lép, aki a központi táblán hátrébb van. Akár többször egymás után is jöhet ugyanaz a játékos, ha közben nem előzi meg az elsőt. Kétféle lépésből lehet választani. Haladni előre a közös táblán. Akkor annyi gombot kapsz, ahány mezőt léptél előre, vagy a körben kirakott foltokból lehet a meglévő gombjaidért vásárolni. Mindig a jelölő bábut megelőző három foltból lehet választani (ezt a játék felállításakor a legkisebb folt elé kell állítani az óramutató járásnak megfelelően, majd mindig a megvásárolt folt helyére kerül), és a foltért a rajta lévő címkén jelölt mennyiségű pénzt = gombot kell fizetni. A homokóra azt mutatja, hogy az időmérő táblán mennyit kell előrelépni. A nagy kék gombok a foltokon akkor számítanak, amikor valaki keresztülmegy a közös tábla egyik gombos mezőjén, mert akkor annyi gombot gyűjt be, amennyi gomb jel a saját táblájára elhelyezett foltjain van. A megvásárolt foltot akárhogyan forgatva el lehet helyezni a saját táblán. A cél, hogy minél kevesebb üres hely maradjon. Egy-egy kimaradt négyzetet a speciális kis foltokkal lehet lefedni, amik a közös tábla adott helyeire vannak kirakva. Ezeket az a játékos szerzi meg, aki először halad át az adott folt fölött. Az a játékos aki először tölt fel egy 7x7-es rácsot, kap egy 7 pontot (gombot) érő speciális lapkát.
  A játék akkor ér véget, ha mindkét játékos végiglépegetett a központi táblán. Az utolsó lépésnél meg kell állni a tábla végén, és csak annyi gombot lehet kapni, amennyit addig tudott lépni a játékos.
  A végén meg kell számolni a gombokat (a speciális 7-et is beleértve) és minden kimaradt négyzetért a saját táblán le kell vonni két pontot (gombot). Pontszámegyezés esetén az nyer, aki először érte el a tábla végét.
   
 19. barackfamag

  barackfamag Állandó Tag

  Szia Duplaeva!

  Nagyon megörültem a Traff társasnak, a kártyákat mentettem is, de a táblát illetve a szabályt nem találom. Meg van esetleg neked?
  üdv: Erika
   
  robokop kedveli ezt.
 20. duplaeva

  duplaeva Állandó Tag

  Kedves Erika!

  Itt van a 4xmami által megszerkesztett játéktábla. Játékszabályt meg kell keresned valahol fent van, ahonnan anno én is letöltöttem a játékot és szerkesztettem. Helyhiány volt a gépemen így töröltem az elkészített társasokat, ezért nem tudok többet segíteni.

  U.i.: El sem hiszem, hogy most engedte csatolni a játéktáblát :). Hogy én hányszor próbáltam már csatolni.

  Évi
   

  Csatolt fájlok:

Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás