UFO-k földönkívüliek

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

sirkan49

Kitiltott (BANned)
Milyen lehet a földön kívüli élet?

LINKELÉS HELYETT IDÉZÉS :D

Milyen lehet a földön kívüli élet?


Felismernénk-e egy földönkívülit, ha találkoznánk vele? Mai tudásunk alapján sok helyen uralkodnak olyan körülmények, amelyek arra hasonlítanak, mint amely a Földön az élet születésekor volt jellemző. De vajon lehet-e ezektől gyökeresen eltérő viszonyok között is élet?

A Földön kívüli élet utáni kutatás egyik fő nehézsége annak meghatározása, hogy pontosan mit is kell keresni. Az életre egyetlen példát ismerünk, a földit - nehéz elképzelni, hogy ha más formában is előfordul, akkor mik lehetnek annak a jellemzői és miként lehetne azt egy távoli égitesten azonosítani.
Az elméleti okfejtések segíthetnek a kérdéskör jobb megismerésében, de ahhoz nem elegendők, hogy műszereket vagy űrszondákat tervezzünk segítségükkel az ismerttől gyökeresen eltérő életformák vizsgálatára. A lehetőségek tudományos alapú mérlegelése azonban mégsem felesleges, mivel az olyan témakörökre is rámutathat, amelyek elemzésére egyéb kutatások során lehetőség nyílik. Az alábbiakban azt tekintjük át, mai tudásunk alapján milyen lehetőség adódhat a földitől alapvetően eltérő élet előfordulására a világegyetemben.



Az élet definíciójának megadása nagy kihívás a szakembereknek. A magyar Gánti Tibor 1970-es években kidolgozott chemoton elmélete absztrakt formában próbálja leírni a legegyszerűbb élőlény jellemzőit. Ennek meghatározását korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk. A NASA hivatalos állásfoglalása talán ennél is egyszerűbb - e szerint életnek, illetve élőlényeknek tekinthetők azok a kémiai rendszerek, amelyek darwini evolúcióra képesek.
Más elemek, más kémiai kötések
A földitől alapvetően eltérő élet lehetőségének elemzése során fontos szempont a vizsgált környezetben jellemző fizikai paraméterek milyensége (például hőmérséklet, nyomás), az elemek és molekulák összetétele, illetve az időskála, amelyen tekintve változatos kémiai reakciók történhetnek.
Kémiai kötések szempontjából a földi életnél a hosszú láncú, szénalapú szerves molekulák és a bennük előforduló kovalens kötések a fontosak. Ezek biztosítják, hogy az információt tartalmazó szerves molekulák stabilak maradjanak, és ez az, ami miatt például a földi élet számára létezik maximális felső hőmérséklet. Nagy forróságban ugyanis már nem úgy zajlanak az életfolyamatokhoz szükséges reakciók, valamint magukat az élőlényeket alkotó molekulák is lebomlanak.
A fent említett kovalens kötéseknek ideális hőmérsékleteken például a hidrogénkötések nem stabilak, csak a másodpercek milliomod részéig tekinthetők annak. Ugyanakkor, ha elvben léteznének olyan élőlények, amelyek élettartama összemérhető ilyen rövid időskálákkal, már érdekes lenne ez a kötési mód is. (A hidrogénkötés a legerősebb molekulák között fellépő, másodlagos kötés. A hidrogénkötésben egy nagy elektronegativitású, nemkötő elektronpárral rendelkező atom kapcsolódik egy kovalens kötésben lévő, részlegesen pozitív töltésű hidrogénatomhoz.)


20100903asztrobio5.jpg

Szénhidrogéntavak a Titanon: oldószerek extrém hidegben fejlődött élethez? (NASA)

Ha kiterjesztjük a hőmérsékleti tartományt, újabb lehetőségek nyílnak. A Titan esetében például -160 Celsius-fokon már elég sokáig stabilak a hidrogénkötések ahhoz, hogy a földi életnél jellemző időskálákon létező szerveződések alakuljanak ki.

Egzotikus folyadékok

Ahhoz, hogy a molekulák gyakran találkozhassanak egymással, a folyékony közeg az ideális. Földi viszonylatban a vizet szoktuk meg, de ettől eltérő oldószerek is elképzelhetők. Ilyen lehet például az ammónia, amely a vízhez hasonlóan poláros oldószer. A víznél alacsonyabb hőmérsékleten is folyékony, egy atmoszféra légnyomásnál például -33 és -79 Celsius-fok között marad folyadék halmazállapotban, és a vízhez hasonlóan jól oldja a szerves anyagot. Elsősorban a Naprendszer külső térségében fordul elő, akárcsak egyes folyékony szénhidrogének.

Eddig csak a Titan felszínén sikerült folyékony szénhidrogéneket megfigyelni, ahol metán-etán keverék formájában alkotnak tavakat a sarkvidéken. Ebben a folyadékban sok egyéb szerves anyag oldódhat, és a változatos kémiai reakciók itt -100 Celsius-fok alatti hőmérsékleten is bekövetkezhetnek.

A fentieken túl egyéb folyadékok is akadnak a Naprendszerben. Bolygórendszerünkben a legtöbb folyékony halmazállapotú anyagot a hidrogén alkotja, amely nagy nyomáson, az óriásbolygók belsejében vesz fel folyékony halmazállapotot. Jellemzői erősen eltérnek a hétköznapi folyadékokétól, és kevéssé ismertek - azonban az 1950-es és 1960-as években végrehajtott kísérletek alapján szerves anyagok oldódhatnak bennük.

Ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy az óriásbolygókban lefelé haladva növekszik a hőmérséklet, és a szerves anyagok nagy mélységben lebomlanak. Az a zóna, ahol folyékony hidrogén van, és még a szerves molekulák is stabilak, a Jupiternél csak közel 200 kilométer vastag, míg a többi óriásbolygónál vastagabb lehet.

Szokatlan információkódolás

Az információkódolást a földi élet az RNS és DNS molekulák térszerkezetében oldja meg. Ugyanakkor elméletileg nincs kizárva, hogy három helyett két dimenzióban is lehetséges hasonló információ tárolása és továbbadása. Ebben az esetben például különféle felületek működhetnek információkódolóként, amelyeken az előforduló atomok változatossága, elhelyezkedése révén lehet információt tárolni.

20100903asztrobio4.jpg


Fantáziarajz egy exobolygóról: a helyi "növényekben" nem zöld színűek a csillag fényét elnyelő anyagok (NASA)

A legmerészebb elméleti okfejtések azzal is számolnak, hogy kémiai reakciók nemcsak folyékony, hanem gáz vagy szilárd halmazállapotban is történhetnek. Az első esetben az "egyedek" körülhatárolása vagy a környezettől történő elkülönítése lehet problémás - bár ha szilárd vagy folyékony cseppek is megjelennek a környezetben, már könnyebb a helyzet. A szilárd fázisnál is érdemes számolni valamilyen áramló anyaggal, például olyan molekulákkal, amelyek átdiffundálnak a szilárd, de porózus szerkezeten.

A fent vázoltak csak az elméleti hátterét adják az esetleges, földitől eltérő élet lehetőségének. Ha léteznek is ilyenek a gyakorlatban, azok fejlődésük révén sok olyan formát hozhatnak létre, amelyekre még nem is gondoltunk. Itt nemcsak felszíni élőlényekkel kell számolni, mint a szárazföldeken megszoktuk, de akár a felszín nélküli gázbolygók légkörében vagy éppen az égitestek belsejében, a mély kéreg alá zárt óceánokban előforduló egzotikus kinézetű és jellegű élőlények sem zárhatók ki.

Forrás: origo
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Ufó kényszeríti alkoholfogyasztásra az orosz halászokat.


Egy ufó "kényszerített" ivásra több orosz halászt a szibériai Jekatyerinburg -- Borisz Jelcin szülővárosa -- közelében. A halászok elmondása szerint a térséget két éve rendszeresen látogatja egy kicsi zöld földönkívüli. Az idegen több helyi lakos aggodalmát is felkeltette - írja az Ananova. A lényt legutóbb június 20-án látták, a szemtanúk szerint lámpakörte nagyságú volt és zöld.

A helyi halászok szerint az ártalmatlannak látszó idegen gyakori látogató. A lény észleléseknek mellékhatása is van, a halászok szerint valahányszor az ufó elszáll felettük, ellenállhatatlan vágyat éreznek az alkoholfogyasztásra.

Hú, ez jó! :p Köszi, Erzsi. Ha nem volna olyan hideg, néhányan biztos Jekatyerinburgba költöznének!:5:
 

kigyó23

Állandó Tag
Állandó Tag
A legbiztosabb jele annak, hogy létezik intelligens élet a Földön

kívül az az, hogy még nem próbáltak kapcsolatba lépni velünk.
 

tibori

Állandó Tag
Állandó Tag
Budavár labirintus (paradoxon???)

"Nézzétek meg ezt a linket, a Budavári labirintuson belül a Történelemvégi labirintus, szó van benne idegen civilizációk nyomairól, még az ember megjelenése előtti időkből, lehetséges időutazásról. Az oldalon látható képeken a jelenkori számítógép billentyűzetére hasonlító megkövült lenyomatát, mellette monitorhoz hasonló tárgylenyomatot is lehet látni. Szerintem még 2012-hőz is köze lehet."

Idézet: bánatmarikától UFÓ kutatok oldalról
Budavár labirintus


 

Csatolások

  • más világ.jpg
    más világ.jpg
    243 KB · Olvasás: 7

Meisje

Új tag
Szerintem vannak földönkívüliek, de a kultúrájuk messzemenően különbözik a miénktől. Így azt gondolom, hogy nemcsak a technikájuk, hanem a világnézetük is más: pl. lenéznek e gyönyörű bolygóra, és látják, hogy még mindig ostoba háborúkat kezdeményezünk egymás ellen, miközben ők - százszor meggondolják, hogy biztos akarnak-e ilyen népséggel barátkozni. Én biztos elhúznám a csíkot 100000 fényévre...:88:
 

leslie1967

Új tag
ufo észlelés

Szia Janis ! Én láttam egy repülö szerkezetett a 90-es évek elején !!! Megmutattam egy pár embernek ,merthogy ez az ufo követett engem hazáig ! De természetesen senki sem hitte el ,azt monták ,hogy disco fény meg stb ! Én pedig szégyenszemre haza mentem s szóltam a nejemnek hogy nézze meg ö is ! Ki jött egy pecig nem volt ott semmi aztán egyszercsak felbukkant a szomszéd emeletes ház felett és ott is maradt amig kint voltunk !!! Ez Balassagyarmaton történt1991-1994 között ! Jó lenne ha más is látta volna és ezt el fogdná hinné esetleg tanusitaná ... köszönöm a lehetöséget
 

jola2956

Állandó Tag
Állandó Tag
talán

Évekkel ezelőtt én is tapasztaltam csészealj szerű repűlő tárgyak közelitését és távolódását, meg ijedtünk, mert hatalmas volt és tőbb darab, akor azt mondták, hogy diszkó fény, hát én kételkednék benne. Üdv, Jola2956
 

leslie1967

Új tag
A helyzet az ,hogy én utánna már láttam disco fényt ! De ez nem az volt ebben az egyben biztos vagyok !!!! Kb 1,5 km -en át követett ha megáltam ez a tárgy is megált , ha elindultam a tárgy is elindult !És végig felettem lebegett kb 50-100m-re , egy tipikus csészealj ! De ha nem hiszed ,hiszitek azt sem bánom én tudom ,hogy mit láttam és ebben nem lehet megingatni .
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Sok szó volt itt már Ezékiel látomásáról, amit többen űrhajóleírásnak, UFO-látomásnak vélnek. Itt egy 1515-ből Lyonból származó ábrázolás róla.

Szegény Ezékiel, milyen nehéz lehetett neki szavakba önteni, amit látott:

" ....És lábaik egyenes lábak, és lábaik talpa mint a borjú lábának talpa, és szikráznak vala, mint a simított érc színe. Továbbá emberi kezek valának szárnyaik alatt négy oldalukon. Mind a négyõjöknek orczái és szárnyai.Szárnyaik egymás mellé lévén szerkesztve, nem fordultak meg jártukban, mindenik az õ orczája irányában megy vala. És orczájok formája vala emberi orcza, továbbá oroszlán-orcza mind a négynek jobbfelõl, és bika-orcza mind a négynek balfelõl, és sas-orcza mind a négynek [hátul;]......" :D


Elég mulatságos rajz készült végül ebből a szövegből.

Volt, aki így képzelte el:


ezekiel.jpg


és volt, aki így:

fig1.jpg


A két elképzelés közt 600 év telt el. Vajon mit is látott Ezékiel? (Arról már meg sem merlek kérdezni, hogy kivel is beszélgethetett valójában Mózes a hegyen? :mrgreen:)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére