Vajktól, az új kenyéren át, egészen az állami ünnepig – Ez augusztus 20-a története

Egész napos baráti és családi programok, állami rendezvények, tűzijáték... a koronavírus-járvány miatt idén sajnos ezek java részét el kell engednünk. Ám ez a helyzet nem teszi kevésbé fontossá augusztus 20-át. Te vajon tudod-e, hogy pontosan mit és mióta ünneplünk ezen a napon?

Vajktól a szentségig

Az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király Vajkként született, az István nevet megkeresztelkedése után vette fel. Őt tartják a keresztény magyar állam megalapítójának. Kevesen tudják, de I. István hazánk fővédőszentje is. 1038. augusztus 15-én halt meg, Székesfehérváron, a maga által építettet bazilikában temették el. Szentté avatása is itt történt, 1083. augusztus 20-án. Ekkor felnyitották a sírját, de jobb kezét nem találták. A legenda szerint I. László király volt az, aki végül 1084. május 30-án rátalált Szent István természetes úton mumifikálódott jobbjára, amelyet a királyi gyűrű alapján azonosítottak. Megalapította a szentjobbi apátságot – ami ma Románia területén található -, ahol évszázadokon át őrizték a Szent jobbot. A török hódoltság idején először Magyarországon belül próbálták biztonságos helyre vinni, végül külföldre menekítették, és majd 200 évre nyoma veszett.
Végül magyar főurak akadtak a nyomára, és Mária Terézia volt az, aki hosszas diplomáciai tárgyalások révén, 1771-ben haza hozatta Budára.

Államalapítás és új kenyér

Augusztus 20-át hosszú ideig egyházi ünnepként tartották számon, majd csökkentették ezek számát, és így szép lassan egyszerűen megfeledkeztünk Szent István napjáról. Végül, a már említett Mária Terézia emelte Szent István napját nemzeti ünneppé. Onnantól kezdve a keresztyén magyar állam alapítására emlékeztek augusztus 20-án, és minden évben, ezen a napon körbevitték a városon a Szent jobbot.
Talán nem meglepő, hogy a magyarság összetartásának is érezhető ünnepet, az 1848-as szabadságharc leverését követően betiltották, és csak az 1867-es kiegyezés után kapta vissza „jogait". 1891-ben, Ferenc József volt az, aki munkaszüneti nappá tette.

1945-ben először lefokozták egyházi ünneppé, majd a kommunista-rendszerben átalakították: először az új kenyeret, majd az alkotmányt ünnepeltették augusztus 20-án az emberekkel, végül 1950-ben a Népköztársaság ünnepe lett.

Szent István napja a mai formáját végül 1991-ben nyerte el, amikor az Országgyűlés állami ünneppé nyilvánította.

Dózsa-Vépy Renáta

images
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Kicsichi wrote on Ajuda67's profile.
Helló, engem a Thea Harrison- Ősi fajok , sorozat érdekelne . A Született gonosz volt az utolsó amit el tudtam olvasni és nagyon érdekelne a folytatás. Előre is köszi a segítséget. :)
Saci. wrote on Keszterke's profile.
Szia!
Ne haragudj a zavarásért!
Feltöltöttél egy mackós hang-kép egyeztetéshez, auditív differenciálás fejlesztéséhez egy hanganyagot. (még 2015-ben)
Nem tudod véletlenül a pontos forrását a képeknek, hanganyagnak?
Most szükségem lenne rá.

Köszönöm a választ!

Saci
keresztúr wrote on imbusz's profile.
Kedves imbusz!
Már megint jövök egy kéréssel; de, NAGYON KÖSZÖNÖM, a feltett könyveket, a NC sorozatból. Átnéztem a könyveimet, és még egy hiányzik. A kérés megint, csak az, hogy ha meglenne,
Neked, és feltöltenéd, nagy öröm lenne számomra. A keresett könyv: Ókori görögök.
köszönettel, keresztúr
Vaanni wrote on ronix7-7's profile.
Kedves Ronix, én az Apáczais Nyelvtan 5. felmérőket és a megoldó kulcsot keresem. Esetlg tudna ebben segíteni? Előre is köszönöm!
Üdvözlet Mindenkinek!

Régi új tag vagyok és akkoron más volt az oldal (15 éve). A verseimet keresem, sokat hoztam ide és talán találok még belőle valamit.

Statisztikák

Témák
36,414
Üzenet
4,392,027
Tagok
590,544
Legújabb tagunk
Sótér Éva
Oldal tetejére