Hírek Vasúttal gyűjtenék a szén-dioxidot

Zakatol, fékez, és szén-dioxid-semleges.

Óriási létesítmények helyett vasútra csatlakozva tenné hatékonyabbá a légköri széndioxid kivonását az ötlet megvalósítására alapított amerikai cég, a CO2Rail.

Mint ismert a földi éghajlatváltozás okozta globális felmelegedés egyik fő okának az emberi civilizációt és a széndioxid kibocsátás növekedését tekintik és nemzetközi egyezmények. Az ENSZ által 2015-ben létrehozott párizsi klímaegyezmény fő vállalása, hogy gátat vessen a felmelegedésnek az üvegház gázok kibocsátásának csökkentésével.

A zöld támogatásokat és a légköri széndioxidot egyszerre felszívó terraformáló létesítmények egyik nagy problémája, hogy a közvetlen kivonás műveletéhez energiaigényes ventillátorokkal kell mozgatni a levegőt. A CO2Rail munkatársai olyan energiával oldják meg ezt a problémát, ami egyébként elveszne: a vasúti szerelvények mozgási energiájával.

A széndioxid kivonását egy különleges vasúti kocsi végezné, amelyre jókora légbeömlő nyílásokat építenének. A levegő a szerelvény mozgása nyomán jutna a kocsi belseje, egy széndioxid-megkötő folyadékot tartalmazó tartályhoz, majd széndioxid szegényen távozna a kocsi hátulján.

Tizenkét óránként, tankoláskor vagy műszakváltáskor a fedélzeti CO2 tartályt leengedjük egy tartálykocsiba az állomáson. Amikor elegendő mennyiségű folyadék összegyűlik, egy nagy vonattá állítjuk össze, ami akár tízezer tonna széndioxidot szállíthat a geológiai semlegesítő helyekre

– vázolta a cég alapítója Eric Bachman az Interesting Engineeringnek.

A széndioxid megkötő rendszer működtetéséhez napelemekből és regeneratív fékezésből nyerné az energiát. Utóbbi ugyanazon az elven termelne fékezéskor energiát, mint az elektromos autóknál. A hagyományos vasúti fékezés során a fékek súrlódással hőt termelnek.

Minden teljes fékezés annyi energiát termel, ami 20 háztartás napi fogyasztásának felel meg. Tehát nem triviális energiamennyiségről beszélünk

– mutatott rá Bachman. A cég Princetonról, MIT-ről, Sheffieldi- és Torontói Egyetemről érkező munkatársai szerint egy ilyen vasúti kocsi évente 6000 tonna széndioxidot vonhatna ki a légkörből.

Az ötlet további előnye, hogy nem kell hozzá telek és engedélyeztetés, mint egy statikus széndioxid-malomhoz – a vasúti infrastruktúra már adott. Az energiatakarékos működés nem csak gazdaságos, de pénzügyileg is vonzó lehet. Egy tonna széndioxid megkötése 50 dollárba kerülne.

A Torontói Egyetem professzora Geoffrey Ozin annyira optimista volt, hogy szerinte a CO2Rail válhat az első gigatonnás kapacitású közvetlen széndioxid megkötő vállalkozássá.

A cég munkatársai olyan különleges kocsin is dolgoznak, amelyek a dízelmozdonyok által kibocsátott füstöt semlegesítik, ha ezt sikerül megoldani, a vasút válhat az első széndioxidsemleges teherszállító eszközzé.

1659015577379.png
 
Közben a MÁV:

Eltévedt a Miskolcról Fonyódra tartó vonat​


augusztus 16., kedd



Kedd délelőtt a Miskolcról Fonyódra tartó 15607-es vonat Érd-elágazásnál rossz irányban közlekedett tovább. A vonatnak Tárnok felé kellett volna mennie, azonban maradt a 40a vonalon, majd Érd állomáson is áthaladva Százhalombattán állították meg.
A MÁV-nál az a döntés született, hogy a fonyódi vonat kerülővel megy tovább: Pusztaszabolcson és Börgöndön át jut el Székesfehérvárra, ahonnan már újra a 30-as vonalon folytathatja útját, írja az Iho.hu. A Pusztaszabolcs–Székesfehérvár vonalszakasz nincs villamosítva, ezért a járat segítséggel tudott csak továbbhaladni, „szergejes előfogatot” kapott.
A lap nem hivatalos információi szerint a zavart az okozhatta, hogy a késő fürdősvonat a tervekkel ellentétben mégis a Százhalombatta felé közlekedő személyvonat előtt közlekedett, az irányítás azonban nem változtatott a vágányutakon.
A Mávinform azt írta, hogy a Miskolcról Fonyódra tartó 15607-es Ezüstpart expressz forgalmi ok miatt kerülő útvonalon Pusztaszabolcs-Székesfehérvár érintésével közlekedett. A vonat végül 2 óra 10 perces késéssel ért Fonyódra.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,147
Üzenet
4,806,330
Tagok
615,937
Legújabb tagunk
bsteve_hu
Oldal tetejére