Vizisportok....

T

TH6777

Vendég
Úszás: egy hét múlva kezdődik a rövidpályás vb
2010. 12. 09. 02.15

<RIGHT>
cseh_laszlo_orul.jpg



Jövő szerdán rajtol el és vasárnap zárul az úszók idei utolsó nagy versenye, a rövidpályás világbajnokság Dubajban, ahol kilenc magyar próbál szerencsét.

Az esztendőzáró csúcseseményen ott lesz a három "húzónév", a normál - tehát 50 méteres - medencében világbajnok Hosszú Katinka, Cseh László és Gyurta Dániel éppúgy, mint a november végi, eindhoveni rövidpályás Európa-bajnokság magyar aranyérmesei, vagyis a holland városban duplázó Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn, azután utóbbinak a bátyja, Verrasztó Dávid, valamint Mutina Ágnes, indul továbbá a 25 méteres uszodában korábban Eb-harmadik Dara Eszter és az ifjúsági Európa-bajnok Gyurta Gergely, Dániel öccse is. Konkurenciában nem lesz hiány, hiszen a vb honlapja szerint 112 ország nevezett mintegy 700 versenyzőjével, vagyis alighanem csak rendkívül jó teljesítménnyel lehet majd eljutni a dobogóra. Erre a magyar válogatottból többen is képesek lehetnek, bár Kiss László szövetségi kapitány ezúttal a szokottnál óvatosabban fogalmazott az MTI érdeklődésére.
"Szeretnénk jól szerepelni, tisztes helytállást várok. Érmekről nem beszélnék, viszont arra számítok, hogy mindenki megjavítja eddigi legjobb idejét" - mondta.
Ami a magyarok örökmérlegét illeti, könnyű a "zárszámadás", mivel a korábbi kilenc rövidpályás vb-n csak hébe-hóba állt rajthoz a piros-fehér-zöld színek képviselője. Viszont a részvétele emlékezetes maradt mind Szabados Bélának, mind pedig Deutsch Tamásnak: előbbi világbajnok lett 200 m gyorson 2000-ben, Athénban, utóbbi pedig bronzérmet érdemelt ki 200 m háton az 1995-ös, Rio de Janeiró-i viadalon.
A december 15. és 19. között esedékes 10. vb-re az arab emírség új uszodát épített, amely októberre lett kész, s a végeredményre büszkék lehetnek a házigazdák, hiszen a Hamdan bin Mohammed bin Rashid Sports Complex a FINA, a nemzetközi szövetség minősítése szerint "a világ egyik legjobb uszodája".
A dicsőség mellett pénzjutalom is vár a legjobbakra: a FINA mind a 40 versenyszám győztesét 5 ezer amerikai dollárral díjazza, a második helyezettek fejenként 3, a harmadikként zárók pedig 2 ezer dollárt kapnak az összesen 400 ezer dollárral dotált világbajnokságon. A szövetség a rekorderek produktumát külön honorálja: minden világcsúcs 15 ezer dollárt hoz gazdájának.

A magyar csapat:
nők:
Dara Eszter, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn

férfiak: Cseh László, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Verrasztó Dávid

<CENTER></CENTER>




Kajak-kenu: 250 nap múlva vb Szegeden
2010. 12. 10. 15.07

<RIGHT>
kajak0.jpg



Kétszázötven nap múlva kezdődik Szegeden a kajak-kenu világbajnokság: a viadalra augusztus 17. és 21. között kerül sor a Maty-éri pályán, ahova várhatóan 90 országból körülbelül 2000 versenyző érkezik.

A 2011-es vb-nek különleges rangot ad, hogy a 2012-es londoni olimpiára Szegeden át vezet az út, a kvóták többségét az ottani szereplés alapján osztják majd szét az országok között.
A Maty-ér és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség korábban - 1998-ban és 2006-ban - már kétszer is sikeres világbajnokság házigazdája volt, és rendszeresen Világkupa-versenyeket is rendez.
"A Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek kétszeres erővel és dupla felelősséggel kell dolgoznia a következő 250 napban. Egyrészt megfeszített munka szükséges ahhoz, hogy a szegedi beruházások határidőre elkészüljenek, és egy olyan létesítmény jöjjön létre, amelyik nem csak a kajak-kenusokat, hanem az egész magyar sportot segíti. - idézte az MKKSZ pénteki hírlevele Baráth Etele elnököt. - Másrészt, foglalkoznunk kell a versenyzőkkel, hogy valóban csúcsformát tudjanak hozni augusztusban. Talán a sportolók és az edzők számára még rövidebb az előttünk álló 250 nap, mint a szervezőbizottságnak."
A 2006-os vb-n a hazai csapat álomszerűen teljesített: 12 aranyat, 2 ezüstöt és 4 bronzot szerzett - ez minden idők legjobb magyar szereplése.

"Imádok itthon versenyezni, így nagyon örültem, amikor kiderült, hogy Szegeden lesz a vb. Ráadásul ez a legreálisabb pálya az egész világon, vagyis nagyon jó döntés, hogy az olimpiai kvalifikációért itt folyik majd a csata. - nyilatkozta Kovács Katalin, aki 29 vb-címével a világ legeredményesebb kajakosa.
- Hihetetlen egyébként, hogy már csak 250 nap van hátra a rajtig. A napi edzések idején még nem sokszor jut eszembe, egyelőre az alapozás küzdelmei kötik le a figyelmünket. Viszont, egyre több helyen szóba kerül már a világbajnokság, és akkor mindig beugrik, hogy különleges év lesz a 2011-es!"
<CENTER></CENTER>





XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Rövidpályás úszó vb - Mutina betegen utazott el
2010. 12. 12. 10.43

<RIGHT>
mutinaagnes_xlsport.jpg



Kiss László szövetségi kapitány vezetésével útra kelt a kilenc versenyző alkotta magyar úszóválogatott, amely a jövő szerdától vasárnapig tartó dubaji rövidpályás világbajnokságon vesz részt.


"A csapatból sajnos friss Európa-bajnokunk, Mutina Ágnes megbetegedett, de ő is velünk tart, reménykedünk, hogy a vb-rajtra meggyógyul - adott helyzetjelentést a kapitány az MTI-nek, miközben Bécs felé autóztak vasárnap reggel. - Ági ötödik napja nem volt vízben, megfázott, valami vírusos betegséget kaphatott el, de legalább este már nem volt láza. Abban bízom, hogy a környezetváltozás, a Dubajban bennünket váró 28-29 fokos meleg is segít, és ott lehet a szerdai nyitónapon a 4x200 méteres gyorsváltóban. Ha gyengélkedik, akkor viszont nincs mese, visszaléptetjük a további szerepléstől..."
Kiss László elmondta még, hogy a többiek rendben vannak, s várják a világbajnoki fellépést.

A magyar csapat (zárójelben a tervezett versenyprogram):
Dara Eszter (50 m pillangó, 100 m pillangó, 4x100 és 4x200 m-es gyorsváltó)
Hosszú Katinka (200 m pillangó, 200 m vegyes, 4x100 és 4x200 méteres gyorsváltó)
Jakabos Zsuzsanna (400 m vegyes, 100 m pillangó, 200 m hát)
Mutina Ágnes (200 m gyors, 400 m gyors, 4x100 és 4x200 méteres gyorsváltó)
Verrasztó Evelyn (100 m vegyes, 200 m vegyes, 200 m gyors, 4x100 és 4x200 méteres gyorsváltó)
Cseh László (100 m pillangó, 400 m vegyes, 200 m vegyes, 200 m pillangó)
Gyurta Dániel (100 m mell, 200 m mell)
Gyurta Gergely (400 m gyors, 1500 m gyors)
Verrasztó Dávid (100 m pillangó, 400 m vegyes, 200 m vegyes, 200 m pillangó)

A világbajnokságon az előfutamok magyar idő szerint reggel 7, a döntők - a nyitónapi 16:30 kivételével - 16 órakor kezdődnek.


<CENTER></CENTER>



XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Biros remek játékával nyert az Eger a Komjádiban
2010. 12. 13. 22.23

<RIGHT>
vizilabda_2.jpg



A címvédő Vasas négy góllal kikapott a legutóbbi ezüstérmes Egertől a férfi vízilabda-bajnokság hétfő esti rangadóján, a Komjádi uszodában.


Eredmény:

TEVA-Vasas-UNIQA – ZF-Eger 5-9 (2-3, 0-2, 2-1, 1-3)

góldobók​
: Boskovic , Kiss G. 2-2, Powers 1, illetve Biros 5, Bundschuh, Varga II. Zs., Binder, Kotsidis 1-1

Az egyformán veretlen két együttes összecsapását az Eger kezdte jobban, rendre vezetett egy góllal a nyitónegyedben, a házigazdát a horvát világbajnok Miho Boskovic tartotta döntetlen közelben.
A második játékrésznek csaknem a fele lepergett már, amikor először nőtt kettőre a gólkülönbség: a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter bombázott az angyalföldiek kapujába, majd Binder Szabolcs mattolta kapufás lökettel Nagy Viktort (2-5).
A nagyszünet után a Vasas háromszoros olimpiai aranyérmese, Kiss Gergely villant, Biros méltóképpen válaszolt, Kiss azonban kétkapufás góllal zárta le a sajátos külön párbajt (4-6).
A befejező nyolc percben aztán Biros "egyenlített": büntetőből negyedszer is eredményes volt, ezzel pedig az Eger elhúzott 7-4-re. S ugyanő volt, aki végleg megpecsételte a Vasas sorsát, amikor hatalmas lövést zúdított a jobb felső sarokba (4-8), bár esett még gól itt is, ott is, a lényegen azonban ez már nem változtatott: meglepően simán, 9-5-re győzött Gerendás György legénysége Földi László alakulatával szemben.
Az Eger sikerével a tabella élére ugrott.
<CENTER></CENTER>



XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Rövidpályás úszó vb: a magyarok közül Hosszú Katinka kezd
2010. 12. 14. 13.40

<RIGHT>
hosszu_jakabos.jpg



Magyar idő szerint szerda reggel 7 órakor a 200 m férfi gyors előfutamaival elrajtol Dubajban az úszók idei záróviadala, a 10. rövidpályás világbajnokság, amelyen kilenc magyar próbál szerencsét. Közülük Hosszú Katinka csobban vízbe először: a világbajnoknő 200 m pillangón mutatkozik be, s hazai remények szerint a 16:30-tól esedékes délutáni-esti program keretében már éremért úszhat a szám döntőjében.

A délelőtti selejtezőkben a négy magyar férfiversenyzőből hármat szólítanak startkőre: a hosszabbik távon vb- és Eb-aranyérmes Gyurta Dánielt 100 m mellen, a vegyesen hasonló titulusokkal büszkélkedő Cseh László pedig - ahogy ő fogalmazott: - "bemelegít" 100 m pillangón, s ugyanebben a számban ezt teszi a novemberben, Eindhovenben 400 m vegyesen - Cseh távollétében - Európa-bajnokká avanzsált Verrasztó Dávid is.

A nyitónapon próbára teszi felkészültségét a hollandiai rövidpályás kontinensviadal kétszeres aranyérmese, Jakabos Zsuzsanna is, aki a fő számának számító 400 m vegyesen a délelőtti szereplést követően a dobogóért küzdhet majd a délutáni fináléban. Már szerdán szerepet kap a 4x200 méteres gyorsváltók vetélkedésében a nyári, budapesti normálmedencés Eb-n győztes magyar kvartett, vagyis Hosszú mellett Dara Eszter, az egyéniben november végén két Eb-aranyat gyűjtött Verrasztó Evelyn, valamint Mutina Ágnes. Ami utóbbit illeti, lehet, hogy csak a staféta jelentette megpróbáltatást vállalja, vagy ahogyan a szövetség, a MÚSZ honlapja fogalmazott kedden: "egyedül Mutina Ágnes betegsége adhat okot némi aggodalomra".

Félő tudniillik, hogy a Dubajba indulás előtt napokon át influenzával küszködő Mutina nem jön teljesen rendbe a rajtra. Kiss László szövetségi kapitány és az edző, Verrasztó Zoltán még nem döntötte el, mely számokat mondják le, ám nagyon valószínű, hogy 400 m gyorson – amelyben Eindhovenben Európa-bajnok lett – nincs értelme indítani a legyengült versenyzőt.

A honlap beszámolója szerint amúgy a küldöttség még várja utolsó tagjának megjöttét: Hosszú Katinka csak kedd este hétkor landol egy Los Angelesből érkező járattal. A csapat, a szakvezetés egy emberként bízik benne, hogy az amerikai rövidpályás bajnokságon remeklő bajnok képes lesz helytállni Dubajban is, ahol amúgy a nevezések alapján mamutmezőny, 148 (!) országból 770 úszó indul.


Hosszú Katinka sikeres vizsgával hangolt a vb-re
2010. 12. 14. 18.55

<RIGHT>
uszas.jpg



Tizenhat órás repülés után kedd este szerencsésen megérkezett Los Angelesből Dubajba, a szerdán kezdődő rövidpályás úszó-vb színhelyére Hosszú Katinka.

Az Amerikában tanuló világ- és Európa-bajnoknőnek az átállásra nem marad ideje, mert már a nyitónapon kemény feladatok teljesítése vár rá, és fogalma sincs, hogy sikerül neki a bemutatkozás.
"Az utat nagyrészt alvással, pihenéssel töltöttem, a dolognak ez a része rendben van, azt viszont elképzelni sem tudom, hogy holnap a medencében mi lesz. Sajnos korábban nem jöhettem, mert még a reptérre indulás előtt nem sokkal is vizsgáznom kellett az egyetemen - mondta el az MTI-nek dubaji landolását követően. -Ilyen helyzetben még életemben nem voltam, hogy szinte egyenesen az uszodába essek be egy világversenyen, az átállást szolgáló megfelelő pihenőnapok nélkül. Meglátjuk, mi lesz, zsákbamacskának érzem az egészet, csak reménykedni tudok benne, hogy sikerül jól teljesítenem. Szerdán a versenyprogram ráadásul igen feszes, hiszen délelőtt indulok 200 pillangón és a 4x200-as gyorsváltó tagjaként is, és mindkét számnak még aznap délután meglesz a döntője is, úgyhogy ez kapásból négy kőkemény próbát jelent."
Hogy a fizikain kívül kellő lelki erő is szükségeltetik egy ilyen nyitányhoz, nyilvánvaló, és Katinka ez utóbbihoz még az indulás előtt szerzett muníciót:
"Az utolsó vizsgám éppenséggel pszichológia volt, ami nagyon jól sikerült, a pszichémnek is jót tett, talán ez is segít holnap, meg a világbajnokság további napjain is…" - mondta.
<CENTER></CENTER>




<CENTER></CENTER>



XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Hosszú Katinka magyar csúccsal döntős 200 pillangón
2010. 12. 15. 11.15

<RIGHT>
uszas.jpg



Hosszú Katinka a legjobb idővel - országos csúcsot jelentő 2:04.56 perc alatt teljesítve a távot - jutott be a szerdai döntőbe 200 m pillangón a dubaji rövidpályás úszó-világbajnokság nyitónapján.

A délelőtti selejtezőben a magyar versenyző a 25 méteres medencében érvényes világbajnoki csúcshoz közeli eredményt ért el, s jócskán megjavította a 2:05.26-os magyar rekordot, amelyet Mutina Ágnes tartott 2009. december 10-e óta. Mindez annak fényében különösen méltatandó, hogy a nagymedencés világbajnoknő csak kedd este érkezett meg az arab sejkségbe Los Angelesből, ahol előző nap még vizsgázott egyetemén, így pihenésre-átállásra nem volt módja.
Érdekesség, hogy a szám kínai világcsúcstartója (2:00.78 p), Liu Ce-kö (Liu Zige) épphogy csak befért a fináléba 2:06.18-as idejével, amivel az összesítésben nyolcadik lett.

A legkiválóbb délelőtti előadást nyújtotta saját territóriumán Jakabos Zsuzsanna is: a 400 méteres rövidpályás női vegyesúszás idei magyar Európa-bajnoka 4:30.92 perccel, a legjobb idővel lett döntős.

A gyengébbik számában, 100 m mellen bemutatkozó Gyurta Dániel is remekelt: 58.31 másodperccel a teljes rangsorban az ötödik időt produkálva lépett tovább a délutáni elődöntőbe.

A legjobb 16 között folytathatja Cseh László is, aki 100 m pillangón gyakorlatilag csak bemelegített a csütörtökön esedékes fő számára, a 400 m vegyesre. Az 51.51 másodperc - amivel "mellesleg" megdöntötte Pulai Bence tavaly december 11-i, 51.71-es magyar csúcsát - éppen a 16. pozícióhoz volt elegendő. Ugyanebben a számban - alapvetően ugyanúgy a vb-medencével való ismerkedés szándékával - indult Verrasztó Dávid is, ő 54.61-gyel az 54. lett a 92 úszót mozgósító selejtezőben.

A 4x200 méteres női gyorsváltók versengésében a nyáron, a Margitszigeten 50-es medencében Európa-bajnok magyar staféta - Hosszú Katinka, Mutina Ágnes, Dara Eszter és Verrasztó Evelyn - 7:46.33 perccel ötödikként lett tagja a kora esti nyolcas finálénak.

"Soha rosszabb kezdést! - szögezte le Kiss László szövetségi kapitány a délelőttöt értékelve az MTI-nek. - Úgy néz ki, hogy rendben van a vb-re csak tegnap este beeső Hosszú Katinka és az öt napot betegeskedő Mutina Ágnes is, nagyszerűen úsztak mindketten. De bízom Jakabos Zsuzsannában is, aki számában Hosszúhoz hasonlatosan a legjobb volt a selejtezőben. Cseh László a holnapi vegyesre melegített, Gyurta Dánielnél pedig azt emelném ki, hogy az egész mezőnyben csak egy ember volt nála gyorsabb a második ötvenen. Rendben volt a női váltónk is, délután a franciákkal lehetünk harcban a negyedik helyért. Amúgy a gyorsváltó - akárcsak Katinka és Laci - szintén országos rekordot úszott, már csak azért is, mert rövidpályán még az ob-n se indult ebben a számban női négyesünk, ennél fogva a mostani idejük országos alapcsúcsnak számít."
<CENTER></CENTER>



XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Úszó vb: negyedik és ötödik hely a lányok révén
2010. 12. 15. 20.13

<RIGHT>
jakaboszsuzsanna.jpg



Hosszú Katinka a negyedik helyen végzett 200 m pillangón, míg Jakabos Zsuzsanna ötödik lett 400 m vegyesen a Dubajban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság első napján, amelynek során a 4x200-as kínai női gyorsváltó világcsúcsot úszott.

A Los Angelesből egy nappal korábban Dubajba érkezett Hosszú a legjobb idővel került döntőbe, ott azonban nem tudott javítani korábbi idején, 2:04.68 perccel csapott célba, s három tizeddel maradt le a bronzéremről.

"Reggel jól ment minden, igaz, a Los Angeles-i időzónában akkor volt este - nyilatkozta Hosszú. - Délután aludtam, de úgy ébredtem fel, mint akit éjszaka vernek fel álmából. Igyekeztem, de borzasztóan nehezen ment. Fájt minden mozdulat, ólmos volt a mozgásom, én nem így szoktam úszni. A második száz méterem mindig jobb, akkor jövök fel, most viszont semmi nem történt a táv második felében. Jó volna a nagy utazásra fogni, talán lehet is, mégsem érzem úgy, hogy ez felmentést jelent."
Jakabos szintén a legjobb volt délelőtt, az esti fináléban azonban hiába úszott gyorsabban közel fél másodperccel, 4:30.44 perces eredményével a dobogóra sem volt ezúttal esélye.

"Az idővel összességében elégedett vagyok, bár 4:30 alatt szerettem volna úszni - mondta Jakabos. - Az elején lévők nagyon elmentek, 4:24-re nem vagyok képes, azaz a helyezés miatt nem lehetek szomorú: hogy a kínaiak mit tudnak éppen, az kiszámíthatatlan, a spanyol lány szintén az, egyszer a döntőbe sem kerül, máskor meg egy órán belül nyeri a kétszáz pillangót és a négyszáz vegyest - na, az ilyesmihez csak gratulálni lehet...".

Női váltóban a Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka, Dara Eszter összeállítású staféta 7:47.70 perces idővel hetedik lett, jócskán elmaradva a győztes 7:35.94-es rekordidejétől.
A férfi 100 m mell elődöntőjében Gyurta Dániel az ötödik legjobb idővel, 57.84 mp-cel bejutott a csütörtöki döntőbe, férfi 100 m pillangón ugyanakkor Cseh László 51.29 mp-cel a 11. eredményt érte el, s így lemaradt a fináléról.

"Jól ment a versenyzés, az idő megfelel, igaz, nem gondoltam volna, hogy ennyire erős lesz az elődöntő - mondta a 200 mell világbajnoka, Gyurta. - Az, hogy az első három hat-hét tizedmásodpercnyire volt most tőlem, túl sokat nem jelent szerintem: a döntő egészen más műfaj, majd kiderül, ott ki mire lesz képes."

A férfiaknál 200 m gyorson a háromszoros olimpiai bajnok amerikai Ryan Lochte diadalmaskodott, míg 4x100 m gyorson a francia váltó lett a világbajnok. A nőknél a spanyol Mireia Belmonte Garcia 200 m pillangón és 400 m vegyesen sem talált legyőzőre.
<CENTER></CENTER>




Vízilabda ob I: könnyed Honvéd-siker
2010. 12. 15. 22.50

<RIGHT>
vizilabda_peking.jpg

A házigazda Groupama-Honvéd fölényes győzelmet aratott az FTC felett a Vodafone férfi vízilabda ob I szerdai mérkőzésén.

Vodafone férfi ob I, 11. forduló:
Groupama-Honvéd - FTC-Fisher Klíma 11-5 (2-0, 2-1, 3-1, 4-3)
<CENTER></CENTER>




XLsport
 
T

TH6777

Vendég
<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%"><TBODY><TR><TD class=cikk_cim width="100%">

Gyurta hatodik lett 100 m mellen a rövidpályás vébén


Az egyik legjobban várt szám, a 400 m férfi vegyes döntőjében sem született magyar érem a Dubajban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon, miután Verrasztó Dávid a negyedik, Cseh László pedig a hatodik helyen végzett.

Verrasztó Dávid a negyedik, Cseh László pedig a hatodik helyen végzett 400 méter vegyesen a Dubajban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság csütörtöki versenynapján.
Az elődöntőből Verrasztó Dávid az ötödik, Cseh László pedig csak a hatodik idővel került a fináléba, ahol kiderült, hogy utóbbi magyar úszó nem csak tartalékolni akart a gyengébb időeredménnyel. A 400 vegyes döntőjében Verrasztó ismét megelőzte honfitársát, és 4:02.73-mal a negyedik helyen végzett, míg Cseh 4:04.93-mal csak a hatodikként csapott célba.

A győztes az amerikai Ryan Lochte lett, aki alaposan megdöntötte Cseh 3:57.27-es világrekordját (3:55.50).

Gyurta Dániel a hatodik helyen végzett 100 méter mellen, miután 58.16 másodperccel csapot célba. A számot a dél-afrikai Cameron Van Der Burgh nyerte 56.80-nal.
Pénteken is szoríthatunk majd magyar versenyzőért a döntőben, mivel Verrasztó Evelyn 59.86 másodperces idővel a hetedik helyen jutott tovább 100 m vegyesen.

Nyilatkozatok:
Verrasztó Dávid:
"Néha az az érzésem, húsz évvel vagyunk lemaradva... Valamit nagyon tudnak, amit mi még nem. Összességében nem lehetek elégedetlen az úszásommal, nagyjából úgy ment, ahogy terveztem. Az, hogy Laci előtt végeztem, nem lényeges, pontosabban, nem ez a lényeges. Valamin változtatni kell, hogy felvegyük a többiekkel a versenyt."
Cseh László: "Azért a negyedik helyet illett volna megszereznem. Túl erősen kezdtem, háton a második ötvenen ezt már éreztem, ráadásul amikor egyre inkább elmentek tőlem, elkezdtem kapkodni, hogy hátha még fel tudok zárkózni, kiestem a saját ritmusomból, márpedig ha a mozgás nem olyan, akkor inkább lassulok, ráadásul még több energiát emészt fel az ilyen szétesett úszás. Nagyon elfáradtam, sajnálom, hogy ma csak ennyi sikerült."
Gyurta Dániel: "Elégedett is vagyok, meg nem is. Az rossz, hogy nem sikerült javítanom az egy nappal ezelőtti eredményen, a célom egyértelműen ez volt, de egy kicsit lassabban kezdtem a kelleténél. Viszont maga az úszás jól megy érzésem szerint, ami remek előjel a kétszáz előtt."

A győztesek és a magyarok eredményei, férfiak:


400 m vegyes:
1. Ryan Lochte (Egyesült Államok) 3:55.50 p - világcsúcs (régi: 3:57.27, Cseh László, 2009. december 11., Isztambul)

...4. VERRASZTÓ DÁVID 4:02.73
...6. CSEH LÁSZLÓ 4:04.93


100 m hát:
1. Sztanyiszlav Donyec (Oroszország) 49.07 m

100 m mell:
1. Cameron Van Der Burgh (Dél-Afrikai Köztársaság) 56.80 mp
...6. GYURTA DÁNIEL 58.1

100 m pillangó:
1. Jevgenyij Korotyiskin (Oroszország) 50.23 mp

4x200 m gyorsváltó:
1. Oroszország (Nyikita Lobincev, Danyila Izotov, Jevgenyij Lagunov, Alekszandr Suhorov) 6:49.04 p - világcsúcs (régi: 6:51.05, Kanada, 2009. augusztus 7., Leeds)

nők:
50 m mell:
1. Rebecca Soni (Egyesült Államok) 29.83 mp

100 m hát:
1. Natalie Coughlin (Egyesült Államok) 56.08 mp

800 m gyors:
1. Erika Villaecija García (Spanyolország) 8:11.61 p

<SCRIPT language=javascript>prtnrPerjel ();</SCRIPT>
<SCRIPT type=text/javascript> var MyCikk = sysuri.substr(sysuri.lastIndexOf('/') + 1, sysuri.lastIndexOf('.') - sysuri.lastIndexOf('/') - 1); function commentMeghiv () { if (foglalt==0) { getComment(MyCikk, 'comments'); window.clearInterval(commentTimer); } } if (foglalt == 1) { var commentTimer=setInterval("commentMeghiv ()",500); } else { getComment(MyCikk, 'comments'); } </SCRIPT>
</BEVEZETO>

Kozmann visszatérése plusz motivációt jelent
</TD></TR><TR><TD class=cikk_alcim width="100%">
tiny.gif

A Kozmann, Kiss párossal nagyobb lesz itthon a harc


<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%"><TBODY><TR><TD class=cikk_rovidlead width="100%">
Kozmann György visszatérése sokat ígér. Példának okáért azt, hogy rendkívüli küzdelem várható jövőre az 1000 méterre készülő kenu párosok mezőnyében.
tiny.gif


<SCRIPT language=JavaScript><!--var ord=Math.round(Math.random()*100000000);document.write('<sc'+'ript language=JavaScript src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=72595&ord='+ord+'"></scr'+'ipt>');//--></SCRIPT><SCRIPT language=JavaScript src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=72595&ord=58172175"></SCRIPT><NOSCRIPT></NOSCRIPT>​
</TD></TR><TR><TD style="TEXT-ALIGN: center; PADDING-BOTTOM: 10px">
</TD></TR><TR><TD class=cikk_hosszulead_kepes vAlign=top>
toth-mike_jo.100822.sf.jpg
Az idén szenzációs teljesítménnyel világbajnoki bronzérmes lett a Tóth Márton, Mike Róbert páros. És a fiúk nem rejtik véka alá: plusz motivációt ad Kozmann György feltűnése.

- Fantasztikus esztendőt tudhatnak maguk mögött. Egy év leforgása alatt sikerült a világbajnoki dobogóra állniuk Mike Róberttel. Szerepelt ez a korai siker a hosszú távú programjukban?

- Reméltük, hogy az idén már kijön egy jobb eredmény. Robival 2009 óta lapátolunk együtt, és tudtuk jól, idő kell ahhoz, hogy összeérjen a párosunk. A poznani világbajnokságon életünk eddigi legjobb eredményét értük el a világbajnoki bronzéremmel, és ez a siker nagyon nagy lökést adott nekünk - mondta Tóth Márton.

- Mi hozta meg önök számára ezt az eredményt?

- Tudatosabb felkészülés, fejben sokat fejlődtünk, no és az is nagyon fontos, hogy jó korban vagyunk a kenuzáshoz. Azt hiszem, nálunk tökéletes a csapategység, és ez nem elhanyagolható, ha az ember a legjobb szeretne lenni.

- Ha a jövő évet nézzük, már a válogatókon kemény csatákra számíthatnak, hiszen Kozmann György visszatérésével újjáalakult az olimpiai bronzérmes Kozmann, Kiss páros, no és az Európa-bajnok Sáfrán testvérek is minden bizonnyal harcba szállnak majd.

- Azért ezt jó hallgatni. Mármint, hogy C-2 1000 méteren olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok és vb-bronzérmes egysége is van Magyarországnak. Jó megélni, hogy ilyen erős a magyar mezőny, és nekem személy szerint plusz motivációt jelent Kozmann Gyuri visszatérése. Meglepődtem rajta, hogy két év kihagyás után újra itt van, de ahogy tudom, az elmúlt két évet nem töltötte tétlenül, futott, sportolt, így nem kell a nulláról kezdenie a felkészülést. A Kozmann, Kiss párossal nagyobb lesz itthon a harc, de szerintem ez mindannyiunk számára pozitív hatással lesz majd.

- És ha önök kerülnek ki győztesen a hazai küzdelemből, mit szeretnének elérni a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon?

- Hú, de nagyot ugrottunk! Ha mi kerülünk ki győztesen a válogatókból, az szerintem már komoly alapot jelent. És bár én még nem versenyeztem nemzetközi viadalon Szegeden, úgy hiszem, a szegedi közönség plusz egy embert jelent a hajóban. A szurkolás rengeteget tud kihozni a versenyzőkből, és bár mi elsősorban az olimpiai kvótáért harcolunk majd, egy újabb világbajnoki érem nagyon sokat adna a számunkra.

<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%"><TBODY><TR><TD class=cikk_cim width="100%">
Janics Natasa több számban is befutó lehet
</TD></TR><TR><TD class=cikk_alcim width="100%">
tiny.gif

Közeleg az Év Sportolója választás!

December 21-én a Sportmax-Hegyvidék sportcsarnokban ünnepélyes keretek között adják át az esztendő legjobb sportolóinak, csapatainak a díjakat.

</TD></TR></TBODY></TABLE>
janicsnatasa2009.jpg
A magyar kajak-kenu ismét kitett magáért! Természetesen a 2010-es esztendő sem múlt el óriási sikerek nélkül, versenyzőink ezúttal is jó pár világ- és Európa-bajnoki aranyéremmel örvendeztették meg a magyar közvéleményt, így minden bizonnyal ők is ott lesznek majd december 21-én a Sportmax-Hegyvidék Sportcsarnokban, ahol az esztendő legjobb sportolóit díjazzák.

A női kategóriában a legnagyobb eséllyel Janics Natasa pályázik a győzelemre, hiszen az idén ő volt az egyetlen olyan sportolónő Magyarországon, aki olimpiai versenyszámban állhatott fel a világbajnoki dobogó legfelső fokára. A Démász-Szeged versenyzője a nemrégiben olimpiai programba került K-1 200 méteren nyert világ- és Európa-bajnoki aranyérmet, míg a másik ötkarikás számban (K-1 500 méter) a második helyet szerezte meg a poznani világbajnokságon. Itt érdemes megjegyezni, hogy ebben a számban magyar Európa-bajnoki győzelem született: Kozák Danuta volt a leggyorsabb ugyanis a trasonai kontinensviadalon.

Bár férfi egyéni versenyzőink minden bizonnyal nem tudnak versenyre kelni a tornász Berki Krisztián világbajnoki címével, ebben a kategóriába is születtek figyelemre méltó kajakos és kenus eredmények. Szalai Tamás a trasonai Európa-bajnokságon K-1 500 méteren lett első, ugyanitt a kenus Sarudi Pál bronzérmet vehetett át C-1 1000 méteren. A "nagy visszatérő" címre (ha lenne ilyen) jó eséllyel pályázhatna Vajda Attila, aki gyakorlatilag a padlóról felállva (komoly sérülés húzta keresztül az idényét) lett világbajnoki ezüstérmes Poznanban.

És hogy mi a helyzet a csapatok versenyében?

A kajak-kenu sport négy világbajnok egységet is delegálni tud ebben a kategóriában. Két olimpiai versenyszámban, K-4 500 méter és K-2 500 méter is aranyérmet szereztek a mieink Poznanban: a dobogó tetején ünnepelhetett a Janics Natasa, Csipes Tamara, Kovács Katalin, Benedek Dalma összetételű négyesünk, valamint a Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros is. Mellettük Kovács Katalin és Janics Natasa K-2 200 méteren, míg Szabó Gabriella és Csipes Tamara K-2 1000 méteren volt a legjobb. És hogy a férfiakról se feledkezzünk meg: Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos reneszánszát élő párosa (legutóbb 1999-ben lapátoltak együtt a fiúk) a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is ezüstérmet vehetett át K-2 1000 méteren. Utóbbi viadalon a Dombi Rudolf, Szalai Tamás, Kökény Roland, Hadvina Gergely összetételű négyesünk Európa-bajnok lett, míg az új olimpiai számban, vagyis K-2 200 méteren szereplő Dombi Rudolf és Beé István a dobogó harmadik fokára állhatott fel Trasonában.

Ezt az egyedülálló eredménysort böngészve talán az sem elképzelhetetlen, hogy Storcz Botond a szövetségi kapitányok versenyében, míg Janics Natasa trénere Kovács László és a női négyes mestere, Csipes Ferenc is a díjazottak között lesz majd december 21-én a Sportmax Hegyvidék sportcsarnokban.


Dr.Sport


</TD></TR></TBODY></TABLE>​
</TD></TR></TBODY></TABLE>​
 
T

TH6777

Vendég
Cseh László: A fordulókban le vagyunk maradva
2010. 12. 17.


<RIGHT>
cseh_laszlo_orul.jpg



Cseh László, aki 200 m vegyesen meglepetésre nem jutott döntőbe a dubaji rövidpályás úszó-világbajnokságon, úgy véli, a vb rávilágított arra, hogy a fordulóknál lemaradásban vannak a világ élmezőnyéhez képest.

"A vb-n egyértelműen kiderült, hogy miközben úszás tekintetében nincsenek gondok, azaz technikában, úszósebességben ugyanúgy állunk, addig a fordulóknál még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a lábizom-erősítésre - mondta az olimpiai ezüstérmes, világbajnok úszó. - Azt érzem, hogy Lochte, Clary, Mellouli, azaz mindenki, aki Amerikában él vagy készül, egy fordulónál könnyedén elrúgja magát a faltól, delfinezik egy jót, és lazán halad tovább az így nyert sebességgel, addig nekem nagy energia-befektetés ez a mozdulatsor, és nem tudok olyan magától értetődően nekimenni a következő hossznak".
A 25 éves Cseh arról is beszélt, hogy a délelőtti selejtezőben a mellúszást rontotta el, ahogy mondta, egyszerűen nem érezte a lábát, amely nem adott neki sebességet, így elkezdett görcsösen kapaszkodni a karjával, de ettől csak még rosszabb lett a helyzete, és kiesett a ritmusból.

"Erre a vb-re nem tudtam úgy felszívni magam, mint máskor. Ebben az évben iszonyatos energiákat mozgósítottam, hogy a budapesti Európa-bajnokságon jól szerepeljek. Abba a felkészülésbe tényleg beletettem mindent, amit csak lehetett - utána viszont muszáj volt valamennyit pihenni, és az őszi felkészülés során már nem tudtam annyit edzeni, mint szoktam. A végén még oda akarom magam tenni kétszáz pillangón. Az állóképességem szerintem rendben van, kicsit most fel is tüzeltem magam és szerencsére abban a számban nem kell mellen úszni".

Cseh csütörtökön hatodik lett 400 m vegyesen, míg 200-on 10. helyen zárt a pénteki selejtezőben, s vasárnap még a 200 m pillangó délelőtti selejtezőjében úszik.
<CENTER></CENTER>



XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Rövidpályás úszó-vb: Gyurta Dániel ezüstérmes lett
2010. 12. 17. 19.22

<RIGHT>
gyurta_daniel1.jpg



Gyurta Dániel ezüstérmes lett 200 méteres mellúszásban a dubaji rövidpályás világbajnokság pénteki versenynapján, amelyen a további magyar finalisták közül Verrasztó Evelyn 100 m vegyesen a hatodik, Jakabos Zsuzsanna 200 m háton a nyolcadik helyen végzett.

Gyurta, a Jövő SC 21 éves klasszis sportolója 2:03.47 perces idővel lett második a 2:03.12-vel célba csapó japán Ázsia-bajnok, Tomita Naoja mögött. A mondhatni szokásos gyengébb rajt után Gyurta, aki amúgy 2:00.67 perccel a világcsúcsot tartja, hamar felért legfőbb riválisa mellé, de - bár végig szorosan mögötte haladt - beérnie és lehajráznia nem sikerült. A 200 m háromszoros rövidpályás kontinenselsője, az 50-es uszodában olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok az első magyar úszó, aki 25 méteres medencében vb-második tudott lenni.
"Nagyon őszintén mondom, hogy boldog vagyok - nyilatkozta Gyurta Dániel, aki 100 méteren csütörtökön hatodik, 200-as sikerével pedig az első dubaji magyar éremszerző lett. - Tudom, Magyarországon más a megközelítés, mire elindultam az eredményhirdetéshez, már vagy öten kérdezték meg tőlem, hogy nem vagyok-e csalódott. Majd igyekszem alkalmazkodni és szomorkodni... Holott úgy érzem, erre nincs okom. Érmet nyertem, ez is csillog, és százszor és ezerszer itt történjen ez meg, mint Sanghajban vagy a londoni olimpián. Ennek a versenynek óriási haszna volt, hogy végre megismertem a japán srácot. Ő tökéletesen felkészült belőlem, gyakorlatilag megette a taktikámat: végig tartotta a tempót velem, ha lassítottam, lassított, ha gyorsítottam, gyorsított. Hiába mentem iramot az elején - bár talán nem kezdtem annyira gyorsan, mint szerettem volna -, nem tudtam eljönni tőle. Semmi vész, az igazán fontos eseményekre majd módosítunk a taktikán, hogy ne érhessen semmilyen meglepetés."

"Alapvetően nem rontott el semmit Dani, csak az volt a gond, hogy az, ami az ötvenes medencében működik, huszonötösben nem mindig, vagyis hogy hátulról jőve előzzön a végén - reflektált tanítványa teljesítményére Széles Sándor mesteredző. - Most az utolsó forduló után még rácsúsztatott egy tempót, hogy szusszanjon egyet, aztán lehajrázza a japánt, csakhogy itt nem harmincöt-negyven méter van erre, csak tizenhét-húsz. Azt gondolom egyébként, hogy elemeznünk kell a történteket, mert a délelőtti laza 2:04 alapján szinte biztosnak tűnt, hogy este simán hozza akár a 2:02-t is, ehhez képest az az érzésem, hogy végül is a délelőtti úszás valamelyest kivette az erőt Daniból."

A nőknél 100 m vegyesen Verrasztó Evelyn, a szám idei Európa-bajnoka, kétszeres Eb-ezüstérmese - országos csúcsától csaknem két másodperccel elmaradva (1:00.19 p) - a hatodik lett, a 200 m hátúszás fináléjában pedig Jakabos Zsuzsanna a nyolcadik helyen végzett (2:06.74 p).

"Nem értem, miért történt ez az egész: kijött mindegyik fal, egy hibám volt, hogy a mellúszás első tempójánál nem fogtam meg eléggé a vizet - ennyi - mondta döntője után Verrasztó Evelyn. - A világbajnokságra készültünk, nem gondoltam volna, hogy lassabban fogok menni, mint az Európa-bajnokságon, vagy pláne mint az előfutamban, vagy az elődöntőben. Világbajnokságon viszont még sohasem voltam hatodik egyéni számban, most már ez is megvan, hogy valami pozitívumot mondjak..."

Magyar szempontból a harmadik versenynap kellemetlen meglepetéseként a világ- és Európa-bajnok Cseh László - akárcsak Verrasztó Dávid - sikertelenül zárta a 200 m vegyes előfutamait: előbbi a 16. helyen zárt 1:56.29 perces idejével, míg utóbbi hat századdal elmaradva a döntőt érő nyolcadik helytől 1:55.47 perccel tizedik lett. A finálét - 1:50.08-as világcsúccsal - az amerikai Ryan Lochte nyerte.​
<CENTER></CENTER>



XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Sydney-Hobart - A favorit vezet
2010. 12. 26. 10.37

<RIGHT>
vitorlazas_xlsport.jpg



Az egyik legnagyobb esélyesként jegyzett Wild Oats XI vezet a hagyományos, sorszáma szerint 66. Sydney-Hobart vitorlás viadalon, amelynek 87 hajó alkotta mezőnye vasárnap rajtolt el.


Az Új-Dél-Wales és Tasmánia közötti 630 tengeri mérföldes (1168 km) távot eddig éppen a mostani éllovas szupermaxi teljesítette a leggyorsabban: a 2005-ben felállított csúcs 1 nap 18 óra 40 perc és 10 másodperc, az idén azonban az előrejelzések szerint mostohának ígérkező időjárás miatt valószínűtlennek tetszik a rekorddöntés.
A Wild Oats XI, amely sorozatban elért négy győzelem után tavaly alulmaradt az idei versenyt kihagyó Alfa Romeóval szemben, villámrajtot vett, s az első jelentések szerint alig három órával a start után 11 tengeri mérföldes előnyre tett szert a Lahana nevű ausztrál jachttal, és 12-re a szintén ausztrál, s a maxik közé tartozó Wild Thinggel szemben. Utóbbi amúgy balszerencsésen kezdett, mivel - még a sydneyi öbölben - ütközött egy médiahajóval, minek következtében az orr-részén megsérült.

<CENTER></CENTER>



XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Sydney-Hobart: növelte előnyét a rekorder
2010. 12. 27. 09.30

<RIGHT>
sydneyhobart.jpg



Húsz tengeri mérfölddel vezet a legnagyobb esélyesnek tartott Wild Oats XI a hagyományos, 66. Sydney-Hobart vitorlás viadalon.

A vasárnap reggeli rajt után 27 órával a Wild Oats XI az Új-Dél-Wales és Tasmánia közötti 630 tengeri mérföldes (1168 km) táv felét már teljesítette, s megnyugtatónak mondható előnnyel halad a második és harmadik helyen csatázó Investec Royal és Wild Thing előtt.
A Mark Richards kormányozta Wild Oats XI ezúttal biztosan nem dönti meg saját, 2005-ben felállított versenycsúcsát (1 nap 18 óra 40 perc és 10 másodperc), várhatóan kedd éjszaka, vagy szerda reggel érhet célba.
A viadalnak 87 hajó vágott neki, s vasárnap egy, míg hétfőn öt egység adta fel a küzdelmet. A szervezők hétfői tájékoztatása szerint a YuuZoo yachtról két ember esett a vízbe vasárnap este a nagy viharban, őket tíz perc után mentették ki a vízből, míg a She legénységének egyik tagját fejsérülésekkel kórházban kezelik, miután tengeri beteg lett, s elesett.
<CENTER></CENTER>



XLsport
 
T

TH6777

Vendég
BÚÉK!

A 34. Amerika Kupa rendezője San Francisco
2011. 01. 01. 12.00


<RIGHT>
vitorlazas_xlsport.jpg



A következő, 2013-as vitorlázó Amerika Kupát a leginkább a Golden Gate-hídról ismert San Francisco-öbölben rendezi meg az Egyesült Államok.


A szervezők pénteki bejelentése szerint a kaliforniai metropolis a Rhode Island-i Newporttal szemben kerekedett felül a házigazda jogért zajló versengésben.
A világ legrégebbi versenysorozatának számító vitorlás viadalról szeptemberben - akkor még helyszínmegjelölés nélkül - hivatalosan annyit jelentettek be, hogy 2013-ban lesz a 34. Amerika Kupa, amelyért katamaránokkal vívnak majd meg a résztvevők.

Kajak-kenu: szép sikerek és gondok is voltak 2010-ben
2010. 12. 31. 09.59


<RIGHT>
janics_natasa.jpg



A sportági szövetség (MKKSZ) elnöke, Baráth Etele úgy véli: 2010 a kajak-kenu sikeres éve volt, de a sikerek mögött világossá és tapinthatóvá váltak a gondok is.

"Kétségtelenül jó szezont zártunk, bár nem lábadhat könnybe a szemünk a sikerektől - kezdte évértékelőjét az MKKSZ honlapján az elnök. - A női kajakosok teljesítményéről mindent elmondanak azok a páratlan eredmények, amelyeket elértek a világversenyeken, nem véletlen, hogy az év sportolója választáson Janics Natasa megkapta az év női sportolója címet és Kovács Katalinnal megválasztották őket az év csapatának is. Az női aranyérmek mellett a hihetetlen vb-ezüstérmek szezonja volt az idei esztendő. Az olimpia előtt két évvel a bombaerős mezőnyben K-2 1000 méteren Vereckei Ákos és Kammerer Zoltán bizonyította be, hogy még mindig lehet rájuk építeni, biztos vagyok benne, hogy ott lesznek az esélyesek között a londoni olimpián is. Vajda Attila végigszenvedte a szezont, a vb-n viszont megrázta magát és C-1 1000 méteren csak pár centire maradt le az aranyról. Azokban az olimpiai versenyszámokban viszont, ahol nem jutottunk be a vb-döntőbe, sürgős változtatásra van, illetve volt szükség. Főleg a férfi kajakosoknál váltak világossá és tapinthatóvá a gondjaink 2010-ben. Ezek a problémák kikövetelik a kajak-kenu sport szakmai vezetésétől, hogy ne legyen széthúzás, egy felé menjen a sportág, mert ez a siker záloga a jövő évi, szegedi kvalifikációs világbajnokságon és a 2012-es nyári olimpiai játékokon."

Az idei világversenyeken összesen 66 aranyérmet gyűjtöttek a magyar versenyzők a különböző szakágakban és korosztályokban.

"Iszonyatos szám a 66 elsőség. Jól látható, hogy a kajak-kenu sportág utánpótlása rendkívül erős. Külön ki kell emelnem az U23-as és ifjúsági válogatott idei Európa-bajnoki szereplését, valamint név szerint Farkasdi Ramónát és Tótka Sándort, akik aranyérmet nyertek az első ifjúsági olimpián Szingapúrban. Emellett eredményes és nagyon színvonalas sárkányhajó világbajnokságot rendeztünk idén Szegeden, ahol a profi versenyzőkön kívül megmozdult a fél ország. Kiemelkedően jól szerepeltek a maratoni versenyzőink, a szlalom szakágban is megjelentek tehetségek, és a raftingban is voltak sikereink." - fogalmazott Baráth Etele.
Sikerek nemcsak a vízen voltak idén az MKKSZ-ben, hanem a parton és a sportdiplomácia vonalán is.

"Először is ki kell emelnem, hogy a szövetség nagyon fegyelmezett gazdálkodást folytatott idén is. Kimagasló eredménynek tartom, hogy az év elején befejeződött a Gubacsi-beruházás, a létesítményt birtokba vették az élversenyzők és egyre többen használják olyanok is, akik a szabadidejüket szeretnék a vízen tölteni. A sportolók jövője szempontjából jelentős eredmények tartom a Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodásunkat is, világszínvonalú orvosi háttér állt fel a válogatott mögött. Szintén örömteli, hogy hosszú évek útkeresése jól működik a szövetség belső és külső PR és kommunikációs tevékenysége és nem utolsó sorban sikeres a sportdiplomáciánk, hiszen szakmai alelnökünket, Vaskuti Istvánt ismét megválasztották az ICF, vagyis a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség első alelnökévé" - zárta az óév értékelését az MKKSZ vezetője.

<CENTER></CENTER>



XLsport

<CENTER></CENTER>



 
T

TH6777

Vendég
Storcz maximális kvótát kíván Szegeden, gőzerővel zajlik a szervezés
2011. 01. 06. 04.40

<RIGHT>
storcz_botond_lead_xlsport.jpg



Storcz Botond szövetségi kapitány azt kívánja az új esztendőre, hogy csapata megszerezze a maximális kvótaszámot az augusztusi, szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Addig azonban még bő hét hónap hátravan, s a szervezőbizottságnak gőzerővel kell dolgoznia azért, hogy minden rendben menjen a Maty-éren.


A viadalra augusztus 17. és 21. között kerül sor. Eredetileg a franciaországi Vichy kapta a 2011-es rendezés jogát, a helyi szövetség azonban tavaly júliusban visszalépett, s a nemzetközi szövetség Szegedet kérte fel a lebonyolításra.
"Mögöttünk van már a 2006-os vb és az azóta rendezett Világkupák tapasztalata, ugyanakkor érezzük a mindennapokban, hogy az idő rövid, hiszen most sokkal több dolgot kell átgondolni, tervezni, mint egy Vk esetében. Éppen ezért a stábbal rengeteget dolgozunk, de úgy gondolom, hogy jól haladunk - nyilatkozott az MTI-nek Schmidt Gábor, a magyar szövetség főtitkára, a szervezőbizottság elnöke. - Most egy olimpiai kvalifikációs vb-re készülünk, amely nemcsak a sportág, hanem az ország életében is nagy esemény lesz. Kilencven nemzet közel 2000 versenyzőjét várjuk, és a viadal egyben para vb is lesz: ennek azért van jelentősége, mert 2016-tól már a kajak-kenu is szerepel majd a paralimpia műsorán. Ennek tükrében nagyon fontos a Maty-éri létesítményfejlesztés, amelynek fókuszában a pálya akadálymentesítése áll, ez a későbbi hasznosítás szempontjából is rendkívül lényeges. Folyamatos egyeztetésben vagyunk a minisztériummal és a Nemzeti Sportközpont főigazgatójával, valamint a versenyt anyagilag és infrastrukturálisan jelentősen támogató Szeged város vezetőivel. A létesítményfejlesztést július végéig szeretnénk megvalósítani."
Schmidt Gábor hozzátette: kedden küldték ki a résztvevő országoknak a vb bulletinjét, amelyben tájékoztatják őket a verseny menetéről, a foglalási lehetőségekről, a programról.
"Terveink szerint a honlap is elindul jövő hétfőn, azon hétről hétre nyomon lehet majd követni az eseményeket és a munkánk eredményét. Elkészült a vb arculata is, a jegyárusítás pedig várhatóan májusban kezdődik, de árakat még nem tudok mondani. Tizenegy ezer ülőhelyet fogunk létesíteni a pályánál, ez ezerrel több, mint 2006-ban volt" - mondta a főtitkár.
A négy és fél évvel ezelőtti vb-n a hazai csapat álomszerűen teljesített: 12 aranyat, 2 ezüstöt és 4 bronzot szerzett - ez minden idők legjobb magyar szereplése.
"Az olimpiai kvalifikációs év nagyon jelentős feladatokat ró mindannyiunkra - idézte a szövetség honlapja Storcz Botondot. - Fantasztikus érzés, hogy Szeged rendezheti meg ezt a világbajnokságot, és külön öröm, hogy a sportág, a külföldi és hazai versenyzők akarata érvényesült akkor, amikor Vichytől átvettük a rendezés jogát. Versenyzőként a világot járva megtapasztaltam, hogy ebben a sportágban nincs olyan, hogy hazai pálya. Csak egyetlen helyen, Szegeden lehet ezt megélni, átérezni. Sokan irigykednek is ránk azért a szeretetért, hangulatért, amit mi a szurkolóinktól kapunk. Nem túlzás kijelenteni, hasonlóan nagy izgalommal és lelkesedéssel várjuk ezt a versenyt, mint a londoni olimpiát. És ha kívánhatnék is magunknak valamit az új esztendőre, akkor az a maximális kvalifikáció lenne. Bízom benne, hogy a 2006-os világbajnoksághoz hasonló érzéseket élünk majd át 2011-ben is."



Férfi vízilabda Euroliga - Szombaton játszik a három magyar csapat

<RIGHT>
vizilabda2_xlsport.jpg



Már most hétvégén elkezdik idei szereplésüket a sportág első számú kontinentális kupasorozatában, az Euroligában érdekelt magyar férfi vízilabdacsapatok: az Eger, a Szeged és a Vasas egyformán szombaton száll medencébe.


A trióból a legfrissebb az El 16-csapatos főtáblájának D betűjelű négyesében szereplő Eger lesz, amely a negyedik csoportkörben a Primorje Rijeka otthonában délután háromnegyed 4-kor kezd. Már csak azért is komoly feladat vár a hevesiekre, mert a kvartettben három vereséggel jelenleg az utolsók, s hovatovább elméleti esélyük is csupán akkor marad a nyolc közé jutást érő első vagy második hely megszerzésére, ha nyerni tudnak az egykori Fiumében, a Varga fivérek, Dániel és Dénes személyében magyar olimpiai bajnokokat is foglalkoztató horvát együttes vendégeként. A győzelmi reményeket illetően azonban erőteljes visszafogottságot követel ama tény, hogy a most hazai vízben játszó Primorje a decemberi, egri fellépésről eleve 11-6-os siker birtokában távozott.
Még magabiztosabb - 13-7-es - diadalt aratott Szegeden, az A jelű négyesben a múlt hónapi harmadik csoporfordulóban a Primorac Kotor, amelynél a Tisza parti alakulat vizitál ezen a víkenden. Igazi bravúr lenne még egy döntetlen is az este negyed 8-kor kezdődő meccsen a Steinmetz Ádám személyében magyar ötkarikás aranyérmest is felvonultató, s hat ponttal csoportelső montenegróiak otthonában. Márpedig csakis a pontszerzés segíthet a csongrádiakon, a kvartettben egyetlen ponttal sereghajtó csapat továbblépésének amúgy is csipetnyi esélye tudniillik elszáll egy újabb vereség esetén.
A szintén az A csoportban érdekelt Vasas a négyes másik montenegrói gárdáját fogadja, s mivel a Jadran Herceg Novinak hat, az angyalföldi alakulatnak pedig négy pontja van, a magyar bajnok győzelme nyomán helyet cserélne a két gárda. A piros-kékeket a Komjádi uszodában 18 órakor kezdődő mérkőzésen az is motiválhatja, hogy visszavágjanak a decemberi, odakinti 11-10-es vereségért.

A szombati "magyaros" program:
D csoport:
Primorje Rijeka (horvát) - ZF-Eger 15:45 ó

A csoport:
TEVA-Vasas-UNIQA - Jadran Herceg Novi (montenegrói), Komjádi uszoda 18 ó
Primorac Kotor (montenegrói) - Szeged-Beton VE 19:15 ó

<CENTER></CENTER>




Csay Renáta egy MacBook-kal gazdagabb, egy párral szegényebb lett
2011. 01. 05. 16.58

<RIGHT>
csay_renata.jpg



Tavaly augusztusban a szegedi sárkányhajó világbajnokságon a T-Mobile egy-egy MacBook-kal díjazta a poznani gyorsasági világbajnokságon dobogón végző kajakosokat és kenusokat. A cég „megkésett Mikulása” újabb bajnoknak kedveskedett az év elején: a maratoni világbajnokságon két aranyérmet szerző Csay Renáta is átveheti az értékes ajándékot.

Mit is mondhatnék? Nekem nagyon jól kezdődik ez az év. Köszönöm a T-Mobile-nak, hogy az olimpiai szakághoz képest kissé háttérben ténykedő maratonistákról sem feledkeznek meg. Mi nem vagyunk annyira elkényeztetve, így különösen jól esik ez a figyelmesség – mondja Csay Renáta.

A 2010-es évet kétszeres világbajnokként zárta. Milyen tervekkel vág neki ennek az esztendőnek?

Az idén is jó lenne két világbajnoki címet szerezni, bár most egy kicsit más lesz a felállás. Az évek óta jól megszokott párom, Faldum Bereniké ugyanis a jövőben bolgár színekben versenyez majd. Már nem érezte jól magát Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjában, a klubja, az MTK pedig nem akarta elengedni őt más egyesülethez, így végső lépésként ez maradt a számára és döntősét az MKKSZ elnöksége már el is fogadta. Sajnálom, hogy nem sikerült jobb megoldást találni, mert én így egy klasszis párral szegényebb lettem… És így már nem is tudom, hogy a jövőben felkészülök-e majd párosra. Idős, sokat megélt versenyző vagyok, aki már nem szívesen alkalmazkodik másokhoz. Bár, ha jönne egy fiatal, ambiciózus versenyző, még az is lehet, hogy átgondolnám a nézeteimet.

Vagyis akkor maratoni távon egyelőre az egyesre készül. De ön két világbajnoki címről beszélt…
Szeretnék én is felkészülni az ötezer méterre, mert jó lenne ott lenni az augusztusi szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Persze már a hazai mezőny is nagyon kemény lesz, főként, ha a Csipes csoportból valamelyik lány úgy dönt, elindul ezen a távon. Mindenesetre Folláth Vivien tavalyi világbajnoki címe ösztönzőleg hat rám. No és az sem mellékes, hogy Szegeden versenyezhetnék, ahol a hangulat mindig mesés.

Kétgyermekes anyukaként hogyan győzi a rengeteg munkát, hogyan képes az újabb célok megvalósítására?

A recept egyszerű: végy egy odaadó, tökéletes nagymamát. Az én anyukám mindenben segít, mindenben mögöttem áll, és biztosítja a nyugodt hátteret a felkészüléshez. Ilyenkor napi egy edzésem van, és mivel a gyerekek bölcsiben és óvodában vannak, így délelőtt kényelmesen tudok edzeni. Délután pedig jöhetnek a közös programok, vagyis tulajdonképpen szinte mindenre jut elég idő.


Két magyar ezüst a spanyolországi szörf Vk-n
2011. 01. 05. 22.32

<RIGHT>
detrediana_lead_xlsport.jpg



Detre Diána és Gádorfalvi Áron egyaránt ezüstérmet szerzett a szörfözők idei első Világkupa-versenyén, a dél-spanyolországi Cádizban.


A magyar szövetség szerdai tájékoztatása szerint nyolc futam alapján alakult ki a végeredmény, de a négynapos esemény második napján nem tudtak versenyt rendezni, mert egyáltalán nem volt légmozgás.
Detre és Gádorfalvi az RSX kategóriában szerepelt, az aranyérmet a nőknél és a férfiaknál is ukrán szörfös szerezte meg.


XLsport
 
Egy kis extrém sport 2010 ből


Világpremier: szárnyashajó wakeboard Budapest szívében

Budapest, 2010. szeptember 30. - Nem mindennapi vízi bemutatót láthattak a délelőtti órákban munkába sietők. Horváth Kinga Európa-bajnok wakeboardos régi álmát váltotta valóra, amikor a szeptember végi napsütésben 58km/órás sebességgel száguldott a Sólyom II. szárnyashajó után a Szabadsághíd és a Margitsziget között.

http://www.youtube.com/watch?v=Aepz6TkiJgU
 
T

TH6777

Vendég
Ian Thorpe a visszatérésen gondolkodik


<RIGHT>
Ian_thorpe.jpg



Újra edzésbe állt Ian Thorpe, az ausztrálok négy éve visszavonult úszósztárja, aki nem zárja ki, hogy a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként ott legyen a 2012-es londoni olimpián - adta hírül a Sunday Telegraph című brit lap.


"Tulajdonképpen teljesen soha nem hagytam fel az úszással, de tény, hogy most a korábbiaknál sokkal többet tréningezek, és nagyon jól esik. Szeretnék újra formába lendülni" - mondta a 28 éves sportoló.
Az ötszörös olimpiai és 11-szeres világbajnok 2006 novemberében jelentette be visszavonulását, ami igencsak meglepetésként hatott az úszósportban, hiszen fél évvel később éppen hazájában, Melbourne-ben rendezték a vb-t. A verseny alatt aztán a L,Equipe című francia újság megszellőztette, hogy 2006 májusában, edzés közben túl magas tesztoszteron- és növekedési hormon-szintet mértek Thorpe-nál, és ez lehetett a hirtelen visszavonulás oka. A úszó tagadott, később fel pedig tisztázták is.
"Hivatalosan még nem jelentette be magát" - tette hozzá az úszó mostani nyilatkozatához David Flascas menedzser.
Thorpe-nak legkésőbb körülbelül március végéig jeleznie kell visszatérését ahhoz, hogy jövőre esetleg ismét versenyezhessen, a helyi antidopping-program szabályai szerint ugyanis a regisztrációtól ennyi időnek kell eltelnie addig, amíg egy sportoló hivatalos viadalokon indulhat.
Az ausztrál ötkarikás úszóválogatókat 2012 februárjában vagy márciusában rendezik.




Mányoki Attila negyedikként úszott célba


<RIGHT>
manyoki_attila_xlsport.jpg



Harmincan indultak, s a magyar résztvevő, Mányoki Attila negyedikként ért célba a szombati, görögországi nemzetközi hosszútávúszó versenyen, Kefalónia szigeténél.


A meghívásos viadal 5 és fél kilométeren zajlott, a magyar maratonista beszámolója szerint a Jón-tenger 13 fokos vizében.
"Az utolsó tíz percben már egy picit nehezebbnek éreztem a kezem, de szerencsére semmilyen egyéb ízületi vagy görcs jellegű gondom nem volt" - összegezte tapasztalatait Mányoki, akit a győztes német Christof Wandratsch mellett még két görög hosszútávúszó tudott megelőzni.

<CENTER></CENTER>



<CENTER></CENTER>


XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Kajak-kenu vb - Az ICF-elnök szerint Szeged nagyszerű házigazda lesz
2011. 01. 14. 16.37


<RIGHT>
kajakkenu1_xlsport.jpg

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) spanyol elnöke szerint Szeged nagyszerű helyszíne lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak. José Perurena López abból az alkalomból nyilatkozott, hogy elindult az augusztusi viadal angol nyelvű honlapja,


"Az idei az egész sportág számára kiemelkedő fontosságú év lesz. A gyorsasági és a szlalom szakágban is olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendezünk, minden versenyző ezekre a viadalokra koncentrál, hiszen a londoni olimpia szempontjából is kulcsfontosságú eseményekről van szó. Biztos vagyok benne, hogy augusztus végén egész Magyarország Szegedre figyel majd, és hatalmas érdeklődés kíséri a vb-t." - mondta a sportvezető a viadal honlapján.
Perurena López emlékeztetett, hogy eredetileg nem Szeged lett volna a 2011-es vb házigazdája:
"Franciaországban, Vichyben lett volna a világbajnokság, csakhogy a felvezető versenyek során kiderült, hogy folyik, tehát nem áll a víz a pályán. Ez pedig túlságosan nagy kockázat egy olyan fontosságú versenyen, amelyik az olimpiára kvalifikál. A magyar szövetség felajánlotta a segítségét, ráadásul éppen Szeged volt a második helyezett pályázó az eredeti választásnál."
Az ICF elnöke elárulta, hogy rengetegszer járt már Magyarországon, versenyeken és ICF-tanácskozásokon.
"Azt se felejtsük el, hogy a nemzetközi szövetség első alelnöke Vaskuti István, vagyis rengeteg szállal kötődünk Magyarországhoz. A szegedi pályát jól ismerik a versenyzők, mindig fantasztikus hangulatot teremtenek a nézők. Nagyszerű házigazda lesz a város!"
Perurena López a várható esélyesekről is szót ejtett:
"A nőknél Janics Natasa és Kovács Katalin biztosan erős lesz hazai pályán. Érdemes figyelni az ukrán Radomszkára, aki ismét formába lendült, és fiatal tehetségként robbant be az élvonalba a brit Rachel Cawthorn is. A férfi kajak számokban sokesélyes a csata: Ken Wallace, Tim Brabants, Anders Gustaffson, Adam Van Koeverden, Max Hoff és Aleh Jurenyija a legnagyobb nevek. A kenusoknál Vajda Attila mindenképpen éremesélyes, de olyan ellenfelekkel kell megküzdenie, mint például Vagyim Menkov, David Cal és Sebastian Brendl."
A kajak-kenu vb-t - amelynek fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök - augusztus 17. és 21. között rendezik majd a Szeged melletti Maty-éri pályán.


<CENTER></CENTER>



XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Műteni kell Szécsi Zoltánt
2011. 01. 18. 06.34

<RIGHT>
szecsi_zoltan_xlsport.jpg



Térdműtét vár Szécsi Zoltánra, a ZF-Eger vízilabdacsapatának háromszoros olimpiai bajnok kapusára, aki vasárnap, a Honvéd elleni rangadón még kiválóan védett az együttesben.

"A vasárnapi meccsen egy erős húzódást éreztem - nyilatkozta a klub honlapjának a 33 éves Szécsi. - A mai napon Béres doktor megvizsgálta a lábam és egy korábbi MRI-felvételre is alapozva a műtét mellett döntöttünk."
Az, hogy mennyit kell kihagynia a hálóőrnek, csak a keddi beavatkozás után derül ki.
Szécsi hozzátette: miután az együttesnek a következő négy hetes időszakban nincs komolyabb rangadója a bajnokságban, valamint az Euroligában sincs esélye a továbbjutásra, elsősorban azt szeretné, ha a rájátszásra ismét teljes értékű játékos lenne.
Szécsi így várhatóan kihagyja a válogatott soron következő felkészülési tornáját, a február 23-25-én, Miskolcon sorra kerülő Volvo Kupát.


Phelpsnél ketten is jobbak voltak 200 m vegyesen

<RIGHT>
uszas_xlsport.jpg



A 200 méteres férfi vegyesúszás korábbi amerikai egyeduralkodóját, Michael Phelpset két honfitársa is megelőzte az Austin Grand Prix elnevezésű hagyományos texasi nemzetközi viadal vasárnapi zárónapján.


Hogy a világcsúcsot Phelpstől a 2009-es római vb-n 1:54.10-zel elragadó Ryan Lochte 2 percen belüli idővel (1:59.26 p) nyert, nem jelent meglepetést, az viszont annál inkább, hogy a 2012-es londoni ötkarikás játékokon egykor volt felségterületén is indulni szándékozó, 14-szeres olimpiai aranyérmest maga mögé utasította a mellúszó klasszis - és Gyurta Dániel egyik nagy riválisának számító - Eric Shanteau (2:01.13) is. Phelps 2:01.47-tel lett harmadik.
Összehasonlításul: az ebben a számban a 2008-as pekingi olimpián Phelps mögött és Lochte előtt ezüstérmes Cseh László a texasival párhuzamosan rendezett hétvégi, belgiumi nemzetközi versenyen 2:00.03 perccel diadalmaskodott, ami a második helyhez lett volna elég Texasban.
"Szezonkezdetnek egész jó" - kommentálta első helyét lakonikusan Lochte, aki ezen kívül 200 m gyorson győzött még a GP-n.
"Elégedetlen vagyok, sokkal többet kell edzenem, ehhez itt és most kellő motivációt kaptam" - szolgált a kézenfekvő tanulsággal Phelps.
A verseny figyelemre méltó női szereplője volt a mindössze 15 esztendős Missy Franklin, aki öt számban is nyert.

A zárónapi győztesek:
férfiak:
200 m vegyes:
Ryan Lochte 1:59.26 p
200 m hát:
Tyler Clary 1:57.31 p
100 m gyors:
Brent Hayden (kanadai) 49.91 mp
1500 m gyors:
Chip Peterson 15:19.65 p
nők:
200 m vegyes:
Missy Franklin 2:14.68 p
200 m hát:
Franklin 2:09.39 p
100 m gyors:
Franklin 55.48 mp
800 m gyors:
Kate Ziegler 8:32.76 p
(A nem jelölt nemzetiségűek valamennyien amerikaiak.)




Szepesi Nikolett ismét visszavonul
2011. 01. 18. 07.38

<RIGHT>
szepesi_xlsport.jpg



Másodszor is bejelentette visszavonulását Szepesi Nikolett, Európa-bajnoki bronzérmes hátúszó.


A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hétfői tájékoztatása szerint a 23 éves versenyző írásbeli nyilatkozatban közölte, hogy nem folytatja tovább.
Szepesi először a 2008-as pekingi olimpiát követően nem sokkal döntött úgy, hogy befejezi pályafutását, ám néhány hónap után mégis visszatért, sőt, sikeresen szerepelt a rövidpályás magyar bajnokságon, majd érmes lett az isztambuli Eb-n.
Kiderült azonban, hogy a nemzetközi szövetség (FINA) doppingellenes szabályzata értelmében kilenc hónapig ki kellett volna várnia az első hivatalos színre lépésig, és mivel elmulasztotta értesíteni a világszövetséget a visszatéréséről, egy évre eltiltották. Miután nemrég az is kiderült, hogy a NOB rendelkezése értelmében a hat hónapnál hosszabb eltiltásban részesült sportolók nem indulhatnak a büntetésük letöltése után esedékes olimpián, Szepesi úgy döntött, nincs értelme a folytatásnak.
Szepesi eltiltása lejártát követően január 22-től versenyezhetett volna ismét.


Férfi vízilabda Euroliga - A magyar csapatok utolsó (előtti) esélye
2011. 01. 18. 14.25

<RIGHT>
vizilabda_2_xlsport.jpg



Döntő játéknaphoz érkezik szerdán az Euroligában érdekelt három magyar férfi vízilabdacsapatból kettő: a Szeged és a Vasas a továbbjutási remény életben tartásának céljával száll medencébe - az Egernek már nincs veszíteni valója, mivel négy veresége nyomán kiesett.


A sportág első számú kontinentális kupasorozatának 16 csapatos főtábláján, az egyformán az A csoportban szereplő Vasas (4 pontja van) és Szeged (2) közül előbbinek lesz nehezebb a dolga. Egyfelől, mert a tavalyelőtti EL-nyertes, tavaly pedig döntős montenegrói Primorac Kotor (7) otthonában szerepel, másrészt azért, mivel reálisan csakis győzelem esetén marad esélye, hogy a 6., befejező csoportkörben még kiharcolja a továbbjutást érő első vagy második helyet.
Az A betűjelű négyes másik magyar résztvevője, a Szeged hasonlóképpen nyerési kényszertől hajtva játszik otthon a kvartettet 9 pontjával vezető, szintén montenegrói Jadran Herceg Novival, s ha begyűjti mindhárom pontot, számára csak akkor lehet még tétje a zárófordulóban a Vasassal a Komjádi uszodában vívandó meccsnek. A "számítgatásoknál" azonban figyelembe veendő, hogy az utolsó játéknapon, február 2-án a Herceg Novi meg a Kotort látja vendégül, vagyis elvben "sakkozhatnak" az egy országbeliek... Ami viszont gyakorlati tény: a jó ideje anyagi gondokkal küszködő Primoracot a Vasas a Komjádiban 7-6-ra legyűrte, míg a Szeged 13-10-re alulmaradt Herceg Noviban decemberben, a második fordulóban.
A D csoportban nulla ponttal sereghajtó Eger azzal a Jug Dubrovnikkal szemben lép fel vendégként, amely mind a négy eddigi meccsét megnyerve első a kvartettben. A papírforma, hogy a hevesi gárda elszenvedi ötödik vereségét is, mivel a horvátok Egerben is győzni tudtak 10-9-re.
A LEN Kupában érdekelt két magyar alakulat szintén vízbe száll szerdán, a negyeddöntős párharc első mérkőzésén. A Honvéd a Kőér utcában fogadja nagyváradi riválisát a minél nagyobb előnyszerzés szándékával, míg a Ferencváros értelemszerűen minél szorosabb végeredmény kiharcolására törekszik az igen erős olasz Savona otthonában.

A magyar csapatok szerdai programja:
Euroliga, főtábla, 5. játéknap:

A csoport:
Szeged-Beton VE - Jadran Herceg Novi (montenegrói) 18 ó
Primorac Kotor (montenegrói) - TEVA-Vasas-UNIQA 19:15 ó

D csoport:
Jug Dubrovnik (horvát) - ZF-Eger 18:30 ó

LEN Kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzések:
Groupama-Honvéd - Oradea (román), Kőér utca 20 ó
Savona (olasz) - FTC-Fisher Klíma 20:30 ó


Xlsport
 
T

TH6777

Vendég
Téli úszósorozat - Schirilla sikeres szereplése Bikácson
2011. 01. 22. 19.26


<RIGHT>
schirilla_xlsport.jpg



Ifj. Schirilla György szombaton, a Tolna megyei Bikácson kezdte meg idei téli úszósorozatát, ahol 21 percet töltött a helyi tóban.


"Nagyon jól sikerült ez a mai úszás, ennek örülök. Úszásom előtt csónakkal törték fel a nagyjából két centis jégréteget, így jégtáblák között úsztam át háromszor oda-vissza a tavat. Az egyik jégtáblába csúnyán bevertem a kezem és a gyűrűs ujjam vérzett, de komolyabb baj nem történt. A helyiek nagyon készültek, s azt gondolom, sikerült jól szórakozniuk" - nyilatkozta az MTI-nek Schirilla, aki úszását követően egy előadást is tartott az egészséges életmódról.

A civilben többek között jógát oktató Schirilla 2011-ben öt alkalommal úszik: a szombati kísérletét követően Budapesten, Vácon, Kecskeméten és Mosonmagyaróváron tempózik majd. Célja továbbra is a hagyományőrzés - édesapja 1957-től 37 éven keresztül rendszeresen átúszta télen a Dunát -, de fontos számára az egészséges életmód népszerűsítése, illetve a közönség szórakoztatása is.


Férfi vízilabda ob I - Sima Vasas-győzelem
2011. 01. 23. 00.39

<RIGHT>
vizilabda_peking_xlsport.jpg



A Vasas hét góllal verte az OSC-t a Vodafone férfi vízilabda ob I szombati játéknapjának utolsó találkozóján.



Eredmények:
OSC - TEVA-Vasas-UNIQA 8-15 (1-4, 1-4, 3-5, 3-2)


korábban:
FTC-Fisher Klíma - ASI 16-10 (5-3, 5-3, 3-3, 3-1)
BVSC-Zugló - Debrecen Fujitsu 10-8 (1-1, 4-1, 4-2, 1-4)
Groupama-Honvéd - UTE 23-2 (5-1, 4-0, 8-1, 6-0)
Szolnoki Főiskola-KÖZGÉP - Bodrogi Bau-Szentesi VK 20-5 (3-2, 8-1, 5-2, 4-0)

Kemény Dénes szerint a klubcsapatok szereplése kihat a válogatottra

<RIGHT>
kemenydenes_xlsport.jpg



Kemény Dénes szövetségi kapitány úgy látja, hogy a magyar klubcsapatok nemzetközi szereplése "begyűrűzik" a férfi vízilabda-válogatott eredményességébe is.


Az olimpiai bajnoki címvédő nemzeti együttes 14 éve hivatalban levő szakvezetője az után mondta ezt csütörtökön az MTI munkatársának kérdésére, hogy szerda este az első számú európai kupasorozatban, az Euroligában szereplő három magyar együttes közül kettő kikapott, ezzel az Eger után a Szeged is kiesett, egyedül a Vasasnak maradt esélye a legjobb nyolc közé jutásra.
"Nem a konkrét meccsek az érdekesek, azok az edzőkre, a klubvezetőkre tartoznak, ebben ők a kompetensek - nyilatkozott Kemény Dénes. - Kapitányként én azt tapasztaltam, hogy a klubok szereplése nincs közvetlen összefüggésben a válogatott szereplésével. Az utóbbi két nyáron történtek alapján azonban úgy látom, hogy a nemzetközi klubszezon hatásai azért ott vannak most már a válogatottnál is. Azt érzékeltem néhány mérkőzésen, ahol kikaptunk olyanoktól, akiktől pedig nem szoktunk, hogy a szokásosnál nagyobb önbizalommal, magabiztosabban játszottak ellenünk. Nyílt sisakkal, bátrabban jöttek nekünk középcsapatok még akkor is, amikor pedig mi vezettünk. Vagyis valószínűleg immár nem lehet figyelmen kívül hagyni, amikor meglepetésre magyar élcsapat veszít például Kassán vagy Nagyváradon. Akárhogy is vesszük, az begyűrűzik, ha rendszeresen magyar válogatott játékosokkal felálló klubcsapat a nemzetközi klubszezon alatt a szokásosnál gyakrabban szenved vereséget."
A szövetségi kapitány kitért rá, hogy kiszemeltjei számára a január 10-11-i, idei első összetartást most hétfőn és kedden követi az újabb hasonló közös munka, amely már ugyancsak része a nyári, sanghaji világbajnokságra történő felkészülésnek.
"Megint Szentendrén találkozunk, ahol ideálisak az edzéslehetőségek. Az előzőhöz képest annyi a változás, hogy ketten - Szécsi Zoltán és Fülöp Bence - ezúttal nem jönnek, érkezik viszont öt új ember: a Rijekából a Varga testvérek, Dániel és Dénes, a Honvédból Gór-Nagy Miklós, a Pro Reccóból pedig Madaras Norbert és Kásás Tamás. Már összeállítottam a részletes edzésprogramot, mit mondjak, nem lennék a játékosaim helyében..."



Kajak-kenu vb - 800 milliós költségvetés
2011. 01. 21. 15.14

<RIGHT>
kajak0_xlsport.jpg



A MOL lesz a Szegeden augusztus 17. és 21. között sorra kerülő olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság névadó szponzora, a SEAT pedig a viadal hivatalos szállítója - jelentették be a hazai szövetség (MKKSZ) vezetői pénteki sajtótájékoztatójukon, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy 200 nap múlva kezdődik az év kiemelkedő magyarországi sporteseménye.


Baráth Etele, az MKKSZ elnöke azt mondta: a szervezés kapcsán minden a legnagyobb rendben halad, köszönhető ez annak is, hogy az állam a gazdasági nehézségek ellenére minden anyagi támogatást megadott a sikeres lebonyolításhoz. Az MTI kérdésére elárulta: a vb összköltségvetése 800 millió forint, ebből 300-at biztosít az állam.
A sajtótájékoztató előtt tartotta alakuló ülését az a társadalmi grémium, amely tanácsokkal segíti a szervezőbizottság munkáját. A testület tagja többek között Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, és Balogh Gábor, a miniszterelnök sportügyi tanácsadója.

"Mint aktív paralimpikon és volt olimpikon, számomra nagy öröm, hogy ezúttal parasportolók is részt vesznek majd a vb-n. Azt kívánom, hogy legyünk jó házigazdák, azt kivéve, hogy az aranyakból ne engedjünk át túl sokat a vendégeknek" - mondta Szekeres Pál.

Vajda Attila, a szegediek olimpiai bajnoka duplán hazai környezetben versenyez majd a Maty-éren, de addig még rengeteg munka és edzőtábor vár rá.

"Decemberben sajnos volt egy súlyos tüdőgyulladásom, amely miatt három hetet ki kellett hagynom. - mondta az MTI-nek Peking egyetlen egyéni aranyérmese, aki Kovács Katalinnal, Szabó Gabriellával és Kozák Danutával képviselte a sportolókat a sajtótájékoztatón. - Most nagyon sok munkával próbálom behozni a kiesést, hamarosan Tatára megyek edzőtáborba, majd február végén egy négyhetes portugáliai felkészülés következik. Ahogy eddig is, Szegeden és jövőre Londonban is az 1000 méteres egyesre koncentrálok."


A csongrádi megyeszékhely legutóbb 2006-ban adott otthont kajak-kenu vb-nek, akkor a hazai csapat álomszerűen teljesített: 12 aranyat, 2 ezüstöt és 4 bronzot szerzett - ez minden idők legjobb magyar szereplése.


Xlsport





 
Oldal tetejére