CanadaHun - Kanadai Magyarok Fóruma

79 éve van jobbra tarts, érdekes sztori, hogy miért vezették be

  • 582
  • 4
1941. november 9-én vezették be a jobb oldali közlekedést Magyarországon. Ez volt az oka.

Már 79 éve hatályos a "Jobbra hajts!" Magyarországon. Bár a vonatkozó rendelet az ország túlnyomó részén már július 6-án életbe lépett, a szabályozás mégis novemberben vált teljessé - írta a Baleset-megelőzés.

Manapság teljesen magától értetődőnek tűnik, hogy a járművek az út jobb oldalán közlekednek, és a gyalogosnak először balra, majd aztán jobbra kell néznie az úttestre lépése előtt. Pedig ez nem volt mindig így.


Minden létező felületen hirdették a váltást
A történelmi feljegyzések szerint eredendően mindenhol bal oldali közlekedés volt érvényben, közúton és a vasúton egyaránt (már ahol két sínpár volt egymás mellett). A jobbra tartás csak a XX. században vált meghatározóvá kontinensünkön.

Az 1930-as évektől térségünkre...
Folytatás…

Hírek 2020.November 8.-i adas

Így gyógyítottak az indián sámánok az álmokon keresztül

  • 424
  • 5
Álomfejtéssel és álommunkával nagyon sok nép hagyománya foglalkozik ősidők óta. Manapság pedig több tudományág is kutatja az álmokat, amik az észak-amerikai indiánok kultúrájának meghatározó részei a mai napig.

Az álomfejtés nagyon szórakoztató lehet, például ha Krúdy Gyula Álmoskönyvét forgatva próbáljuk kitalálni, mit üzennek az álmaink. A mű máig használt kiadvány, Krúdy a néphagyományokat és a lélektan akkori eredményeit felhasználva gyűjtötte össze az ismereteket.

A buddhizmus is dolgozik az álmokkal, az álomjóga a tudatos álmodást célozza meg a gyakorlók számára. A pszichológia és a neurológia tudományosan vizsgálja az álmokat, de még ma sem teljesen tisztázott, hogyan keletkeznek. Az is nagyon érdekes, hogy mi történik alvás közben a testtel és az agyban az álom során, azaz a gyors szemmozgás fázisában.

Az álommunka az amerikai bennszülött törzsek, az indiánok mindennapjainak része volt. Elképzelésük szerint az...
Folytatás…

Biden: "Adjunk egymásnak egy esélyt"

  • 1,659
  • 58
A győzelmi beszédében Joe Biden arról beszélt, valamennyi amerikai elnöke akar lenni. Első feladata a járvány elleni küzdelem lesz.

Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden helyi idő szerint szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg. Biden és a leendő alelnök, Kamala Harris az eseményre maszkban érkezett.

"Nem fogok takarékoskodni az erőfeszítésekkel és a kötelezettségvállalásokkal, hogy gátat vessek a járványnak" - mondta Biden, és bejelentette, hogy már hétfőn tudósokból és szakértőkből álló csoportot nevez ki, hogy segítsen megbirkózni a feladattal.

Csak így térthetünk vissza a normális élethez.

Amerikában a járvány kezdete óta 9,8 millió koronavírusos esetet regisztráltak, több mint 237 ezer koronavírusos beteg hunyt el.

Beszédében hangsúlyozta: büszke arra, hogy demokrata párti politikus, de nem demokrata párti, hanem...
Folytatás…
Oldal tetejére