Csak ha akarsz velem beszélgetni

Status
Not open for further replies.

longbow

Állandó Tag
Állandó Tag
- amikor ezt irod akkor ferditesz, hisz ezt olvashattad: Gondolom nem realizáltad, hogy ez egy ,,társaság, aki ezalatt a topik alatt beszélget egymással és nem veszekszik még ,,vitái,, közben sem. Tehát sehol nem hangzik el, hogy egy zárt társaság lennénk. :rolleyes:
irod ezt akkor amikor ezt olvashattad: Ez persze nem jelenti azt, hogy nem mondhatod el a véleményed, de be kellene tartani a ,,szokást,,.:confused:

Na már most, hogy is van ez? Ha nem zavar hogy valaki valakivel szimpatizál - igaz minek is zavarna - főleg akkor ha mindez valakinek a szive joga is! De azért szúrja a szemed, hogy - és itt jön a ,,hazai,, productum - ha valaki úgy foglal állást, hogy nincs tisztában - mivel is? - ja tényekkel!:rolleyes:

Na látod kisbarátom ehhez kell a bátorság! Bár először már majdnem megörültem, hogy nálad valaki lettem, de mert még valaki se lehettem, mert én tisztában vagyok a tényekkel, talán jobban is mind kellene, sőt biztosan sokkal jobban mint Te magad!
Tudod van egy közmondás, hogy: Nem látja a fától az erdőt... Valahogy igy lehet Veled is... Tudod kisbarátom, előfordulhat, hogy rálátni tisztább, mint zavaró ködökkel kűzkődve benne lenni..:mrgreen:

Kedves Pufi!

A hozzaszolasod elso reszevel kapcsolatban meg kell, hogy kovesselek.Valoban figyelmetlenul olvastam az elozo hozzaszolasod ezen mondatat en tenyleg ugy olvastam valami oknal fogva, hogy "zart tarsasag".Ezert en kerek elnezest.;)
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Staff member
Kormányos
....
A ma fennálló minimál bér 69000 Ft ennek a járulékos költsége pontosan 35190Ft, ez több mint 51%. Az adó Kb 16000Ft. Az adót munkavállaló míg a járulékot a munkaadó Kb 70%-ban (Kb 25ezer), a munka vállaló a fennmaradó 30-ban (Kb 10ezer) fizetik. Manapság a munkaadók Kb 50-55%-a minimálbérrel jelenti be az embereket és ezt az összeget 100000-120000-re egészíti ki a saját zsebéből. Na ezt hívják fekete pénznek.
Ha már pontosak akarunk lenni:
Eü alap 7590
Eu hozzájárulás 1950
Nyugdíj alap 17595+5520 (attól függ hogy van e magánnyugdíjad egyben vagy külön fizeted)
és Munkaadói, munkavállalói vagy vállalkozói járulék 2760
Ez nekem 35415-re jött ki
Az adó pedig 18% esetén 12420 amire azért van némi levonható kedvezmény így kb- 8-9 ezerre jön ki.
Persze ez ettől még irdatlanul sok arányaiban.
Sokkal nagyobb problémát látok abban, hogy van olyan bankvezér, aki minimálbért kap, mellette persze osztalék formájában milliókat, de azon már a forrásadón (meg 11% TB-n/ a számban nem vagyok biztos, mert bankvezér még nem voltam/) kívül nincs közteher.
...Na ezen a helyzeten alappbol változtatna az amit a FIDESZ igért. " fix prize". Ha a munkaadó bármennyi fizetést is ad, mindig ugyanannyit kéne uténa befizetnie, akkor hülye lenne a zsebéből adni pénzt. Ez azért változtatott vólna a helyzeten 1998-óta.
De akkor vajon igazságos lenne, hogy aki 100 ezret keres, meg aki 2 milliót (havonta) - hogy ugyanannyit adózzon?
Adatokat csak azért írok mert nagyon összefügg a jelen helyzettel. Ha a feketepénzek adóját betennénk a közös kasszába 2-3 metrót is építhetnénk saját pénzből.
Csókolom a hölgyek kezét és tiszteletem az uraknak.
Nem kötözködni akarok földim, de a fekete pénz többek között attól fekete, hogy nem adózik- Persze ha arra akarsz kitérni, hogy ha önként és dalova leadóznák...
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Staff member
Kormányos
...
A hozzaszolasod elso reszevel kapcsolatban meg kell, hogy kovesselek.Valoban figyelmetlenul olvastam az elozo hozzaszolasod ezen mondatat en tenyleg ugy olvastam valami oknal fogva, hogy "zart tarsasag".Ezert en kerek elnezest.;)
Jó Rabbi módjára igazat adok mindkettőtöknek.
Ez egy zárt társaság.
Csak a CH tagjai szólhatnak hozzá. De azok közül bárki.
Ha értelmeset - még meg is köszönjük.:)
 

Pufi

Állandó Tag
Állandó Tag
Tehat roviden a Pufi es koztem lezajlott szocsata nem politikai jellegu, hanem mondjunk inkabb szemelyes ellenszenv, amit abbol all, hogy O rágalmazgat én meg visszaválaszolok.
Irja a tőle megszokott felületességgel Gyöngyi28. Azért mondom, mert ez a fajta megközelités édes testvére az öszödi beszédnek: kiemelni azokat a szavakat avagy rövid mondatokat amivel hülyiteni lehet az embereket és lejáratni azt akitől idézünk. Én nem azért veszem a védelmembe az öszödi beszédet mert szeretem az ordenáré stilust, hanem mert ez esetben - lévén egy zártkörű rendezvény - a stilus abban a közegben nyomatékot adott a szándéknak s a szándék - most jön az államférfi - a hazáért érzett felelőségből eredt. (Ezen lehet vitatkozni, de azon semmikép, hogy egy őszinte miniszterelnök véget szeretett volna vetni mindannak ami éveken keresztül abban az országban zajlott. S ez akkor is igy lenne, ha az Orbán próbálna tabularázát csinálni a FIDESZBEN.) Igy nekem mindegy, hogy a saját pártja tagjai elött egy zártkörű rendezvényen az addigi hazudozásról beszélt és közben trágár szavakat használt.
Érdekesnek tartom hogy az öszödi beszéd reakcióiban soha sehol nem olvastam még arról, hogy milyen erkölcstelen dolog volt eladni a FIDESZnek a hangfelvételt. Pedig Magyarország igazi erkölcsi mércéje ezen keresztül méretik meg. Persze a magyar történelemben ennek nemes hagyományai vannak. Kár hogy ez Halifaxig már nem hallatszik el.

Sokat voltam rendezőasszisztens a Vámos Laci mellett, pl a Szegedi Szabadtéri Játékok Az ember tragédiája előadásán is. Laci egy nagyon békés természetű rendező volt, mondjuk a Horváth Ádámhoz képest. Mégis előfordult, hogy lement egy jelenet és a Vámos röviden csak annyit mondott: úgy szar ahogy van! Na most ezen el lehetett volna polemizálni, hogy ilyet mond a rendező, itt a Nagytemplom elött, meg ennyi ember elött, stb.. De nem, hanem mindenki egyre értette, mindenki összeszedte magát, kikalkulálta, hogy ebből a szarból mennyi az övé és fantasztikus előadást csináltunk. Igy vagyok az öszödi beszéddel: Ennek a 19 évnek a legőszintébb, ,,tenniakarok,, beszéde volt. De senkitől nem várom el, hogy igy gondolkodjon, bármennyire is szeretném....

Érdekes megfigyelni kik járnak ide, kik maradnak meg, kik morzsolódnak le és ki milyen alapossággal avagy slamposságal fejti ki véleményét. Természetes, hogy egy kicsit a sajátomnak tekintem ezt a topikot és büszkeséggel tölt el, hogy magasan az egyik leglátogatottabb topik. Mindez nem azért van igy, mert szép vagyok. Talán sokkal inkább arról van szó, hogy itt történik valami érdekes, sokak érdeklődését felkeltő téma-tárgyalás. S ez nagyon fontos. Amig megvolt a szinházam, minden szezon elött volt egy összejövetel vagy party, ahol megpróbáltam megértetni a tagsággal, hogy a szinházban nem klasszikus demokrácia van hanem diktatura. Diktatura amelyik meggátolja az anarchiát. Mert az anarchia a legnagyobb veszedelem a demokráciára. Itt mindez csak önkéntes alapon valósitható meg. Segitsetek ebben nekem. Köszönöm!:-D
 

Peli

Állandó Tag
Állandó Tag
Adj 1 kattintást

Ez a kishölgy nagyon szeretne sok sok szavazatot kapni,

Szavazni >>>EZEN A CÍMEN<<<
Krisztina neve alatt lévő CSILLAGOK-ra kattintva lehet.

Minden szavazónak jár tőle egy kiss
 

Borella

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudod te hany ember adakozik joval tobbet mint a Gyurcsany?Erdekes, hogy ok meg sem allnak ki a melluket verve.
De ha mar itt tartunk en is szoktam adakozni es aranyaiban veve lehet, hogy tobbet is mint Gy.
Bocsanat, nem tudtam, hogy amit te feltetelezel az a mervado.Szerintem ezentul nincs is szukseg rendorsegre meg birosagra.Eleg ha te figyeled az "esemenyeket" es majd te megmondod a tutit.A tragarsag semmilyen formaban NEM megengedett egy miniszterelnoknek.Szerinted milyen peldat mutat ezzel az embreknek, a mostani ifju generacionak?Szerinted milyen kep alakul ki kulfoldon egy olyan orszagrol amely miniszterelnokenek ilyen mocskos a szaja?A botranyt meg ne fogjuk mar masra, sajat maganak koszonheti.
Tudod nem baj az, hogy nem ertesz a politikahoz(en sem) es nincs realis ralatasod az esemenyekre(nekem sincs) de akkor legalabb ne probalj meggyozni ennek az ellenkezojerol a feltetelezeseiddel.kiss
Kedves longbow!
Úgy tudom, ezügyben Gyurcsány sosem verte a mellét. A többire Pufi már válaszolt helyettem is.
Azt meg egyáltalán nem tudom, honnan veszed, hogy én itt bármi tutit mondanék, pláne hogy az a mérvadó, csak ugyanúgy a véleményemet közlöm, ahogy te is bátorkodtad. És a dologhoz hozzátartozik: mi itt elég régóta beszélgetünk közös dolgainkról, a mai helyzetről. Nem most kezdtük el. Ebbe persze bárki bekapcsolódhat, igen, a chun nyilvános fórum, csak vannak bizonyos alapvető illemtani szabályok, amiket nem árt az udvariasság kedvéért betartani, még ha virtuális társaságról van is szó. (Kenneth Clark szerint az udvariasság maga a civilizáció.)

Az egyik ilyen a vendégség kérdése, pont úgy mint a gyakorlati életben. Ha új társaságba kerülsz, ahol a többiek már régóta ismerik egymást, nyilvánvaló, hogy neked kell alkalmazkodnod. Először is köszöntöd a házigazdát - aki itt virtuális értelemben Pufi, aki ezt a topikot nyitotta a vele való beszélgetés nemes szándékával, s itt mindjárt meg is jegyzem, hogy neked is lehetőséged van nyitni bármilyen és bármennyi topikot, mely nem ellenkezik a fórum alapszabályaival, ahol te lehetsz a házigazda és felelsz azért, hogy topikod mennyire látogatott, érdekes, barátságos, milyen a hangneme stb. stb. sorolhatnám -, azután tájékozódsz a helyi szokásokról, témákról, kicsit megismerkedsz a vendégekkel, aztán te is tudsz érdemben a témához szólni. A magyar közélet valóban mindannyiunk ügye, a fórum valóban nyilvános, mindezzel csak arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy mindezek mellett itt is vannak illemszabályok, emberi normák, amiket azért be kéne tartanod. Jelen esetben azt, hogy minden topiknak van házigazdája, akit tiszteletben kell tartani és akinek a vendége vagy, amint beírsz az általa nyitott témába, ahova ugyanúgy nem esik be az ember lerohanva a többieket, mint ahogy az életben sem egy társaság összejövetelére.

A másik, hogy mikor egy ponton bekapcsolódunk egy jóval korábban kialakult párbeszéd-folyamatba, nem csak illendő, de célszerű is volna kicsit előrébb visszaolvasni, ami elég fárasztó is tud lenni, főleg ha sok oldal gyülemlett fel, de mindenképpen hasznos, mert akkor észrevehetné az újonnan betársuló, hogy egy hozzászólásban mi az, ami korábban taglalt beszélgetésre utal röviden, hogy feleslegesen ne ismételgessük önmagunkat. Ja, hogy ezt a fáradságot nem vetted, arról nem tehetünk.
 

Pufi

Állandó Tag
Állandó Tag
A napokban elhatároztam, hogy csinálok a TV-ben egy kerekasztal beszélgetést erről a gazdasági krizisről, elsősorban azért, mert egy qurva szót sem értek az egészből. Ehhez kerestem egy magyar közgazdászt - de eddig nem találtam. Ha köztetek van valaki aki kisegitene, ha nem is a kerekasztal beszélgetést illetően, de a sima megértést illetően - hálás leszek.

Tegnap ugyan megtudtam valamit: minden dollár, HA FOROG 4 dollárt ér. Azóta is itt állok, forgatom mind a 40 dolláromat, de még nem lett belőle 160. Azaz át vagyok verve. Amit nem értek, hogy hova lett a lé? Na meg azt se értem, hogy most hirtelen az amcsiknak honnan lett 700 billió extra zsozsójuk? Na meg ugye Európában is előkerültek a szalmazsákból a dolcsik. Hogy van ez? Megha megvan a zsozsó akkor mi a baj? Na most üvöltök, hogy ROBI gyere elő, Te vagy a ,,mindent alaposan tudó,, kollégánk, mesélj. Csak ha lehet egyszerűen, mert ez már olyan bonyolult eddig is, hogy senki nem érti - még a Soros se - csak úgy tesznek...
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Staff member
Kormányos
...
Tegnap ugyan megtudtam valamit: minden dollár, HA FOROG 4 dollárt ér. Azóta is itt állok, forgatom mind a 40 dolláromat, de még nem lett belőle 160. ...
Ne a kezedben forgasd, hanem a tőzsdén.:D
Bár lehet, hogy a 40-ből 10 lesz, mert félreértetted az irányt:D
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
A napokban elhatároztam, hogy csinálok a TV-ben egy kerekasztal beszélgetést erről a gazdasági krizisről, elsősorban azért, mert egy qurva szót sem értek az egészből. Ehhez kerestem egy magyar közgazdászt - de eddig nem találtam. Ha köztetek van valaki aki kisegitene, ha nem is a kerekasztal beszélgetést illetően, de a sima megértést illetően - hálás leszek.

Tegnap ugyan megtudtam valamit: minden dollár, HA FOROG 4 dollárt ér. Azóta is itt állok, forgatom mind a 40 dolláromat, de még nem lett belőle 160. Azaz át vagyok verve. Amit nem értek, hogy hova lett a lé? Na meg azt se értem, hogy most hirtelen az amcsiknak honnan lett 700 billió extra zsozsójuk? Na meg ugye Európában is előkerültek a szalmazsákból a dolcsik. Hogy van ez? Megha megvan a zsozsó akkor mi a baj? Na most üvöltök, hogy ROBI gyere elő, Te vagy a ,,mindent alaposan tudó,, kollégánk, mesélj. Csak ha lehet egyszerűen, mert ez már olyan bonyolult eddig is, hogy senki nem érti - még a Soros se - csak úgy tesznek...

Kaptam egy videot, ami ezt elmagyarázta. Esküszöm, hogy eltettem, de perszehogy nem lelem, ezért megkísérlem a saját szavaimmal... Nem lesz Hahalmanértékű, de valami mégis kijön talán.

A bankoknak van aranyuk, ami a pénz fedezete. A bankokban vannak betétek, amiből gazdálkodhatnak, kölcsönt nyújhatnak. A bankok nem úgy kölcsönöznek, hogy amit x betett, abból y házat építhet. Több hitelt adnak, mint amira betét és aranyfedezetük van. Ezt az állam megszabja, rögzítve van, hogy 1 dollárnyi aranyfedezetre vagy betétre hány dollárt lehet hitel formájában kibocsátani. (Nem csak a Nemzeti Banknak! Bármelyik banknak.)
Nomostan x elmegy a Kukutyin bankhoz, mert kedvező feltételekkel kap hitelt. Kukutyin bank 5 dollár aranyfedezetre ad x-nek 10 dollár hitelt. X ezt a 10 dollárt elviszi a Saját bankjába, ráteszi a folyószámlájára. A Saját bank ezt a 10 dollárt teljesértékű pénznek kezeli, vagyis y-nak erre a hozzá befolyt 10 dollárra ad 20 dollár hitelt, aki ez a Maga bankjába viszi és ott elhelyezi. A Maga bank a 20 dollárra 40 dollár kölcsönt ad ki. És így tovább.
Az eredetileg létező 5 dollár immár 40 dollárrá szaporodott anélkül, hogy a tényleges pénz mennyisége valóban megnőtt volna.
A bankok a nem létező pénzek után szedik a hitelkamatot és fényesen élnek belőle, amíg a betétesek nem kívánnak a pénzük fizikai megnyilvánulásához hozzájutni. Mert ha a betétesek elkezdenék kivenni a pénzüket, akkor kiderülne, hogy a 40 dollár valójában 5, és hirtelen nagy gond támadna a pénzpiacon.
A markodban levő 1 dollár, ami már nemzetibankilag sem igazán 1 dollár, neked ér 1 dollárt és 3 centet (nem tudom, Kanadában mennyi a betéti kamat) a banknak viszont tényleg 4 dollárt ér.

Valahogy így... :roll:
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Kaptam egy videot, ami ezt elmagyarázta. Esküszöm, hogy eltettem, de perszehogy nem lelem, ezért megkísérlem a saját szavaimmal... Nem lesz Hahalmanértékű, de valami mégis kijön talán.

A bankoknak van aranyuk, ami a pénz fedezete. A bankokban vannak betétek, amiből gazdálkodhatnak, kölcsönt nyújhatnak. A bankok nem úgy kölcsönöznek, hogy amit x betett, abból y házat építhet. Több hitelt adnak, mint amira betét és aranyfedezetük van. Ezt az állam megszabja, rögzítve van, hogy 1 dollárnyi aranyfedezetre vagy betétre hány dollárt lehet hitel formájában kibocsátani. (Nem csak a Nemzeti Banknak! Bármelyik banknak.)
Nomostan x elmegy a Kukutyin bankhoz, mert kedvező feltételekkel kap hitelt. Kukutyin bank 5 dollár aranyfedezetre ad x-nek 10 dollár hitelt. X ezt a 10 dollárt elviszi a Saját bankjába, ráteszi a folyószámlájára. A Saját bank ezt a 10 dollárt teljesértékű pénznek kezeli, vagyis y-nak erre a hozzá befolyt 10 dollárra ad 20 dollár hitelt, aki ez a Maga bankjába viszi és ott elhelyezi. A Maga bank a 20 dollárra 40 dollár kölcsönt ad ki. És így tovább.
Az eredetileg létező 5 dollár immár 40 dollárrá szaporodott anélkül, hogy a tényleges pénz mennyisége valóban megnőtt volna.
A bankok a nem létező pénzek után szedik a hitelkamatot és fényesen élnek belőle, amíg a betétesek nem kívánnak a pénzük fizikai megnyilvánulásához hozzájutni. Mert ha a betétesek elkezdenék kivenni a pénzüket, akkor kiderülne, hogy a 40 dollár valójában 5, és hirtelen nagy gond támadna a pénzpiacon.
A markodban levő 1 dollár, ami már nemzetibankilag sem igazán 1 dollár, neked ér 1 dollárt és 3 centet (nem tudom, Kanadában mennyi a betéti kamat) a banknak viszont tényleg 4 dollárt ér.

Valahogy így... :roll:

Hála és köszönet ezért a közérthető magyarázatért. :-D Éppen csak az merült fel bennem, hogy az egyszerű ember számára felfoghatatlan összegű havi fizetésért dolgozó bankároknak is el kellene ezt mesélned. Megtennéd?:p
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Hála és köszönet ezért a közérthető magyarázatért. :-D Éppen csak az merült fel bennem, hogy az egyszerű ember számára felfoghatatlan összegű havi fizetésért dolgozó bankároknak is el kellene ezt mesélned. Megtennéd?:p
Ha el kell magyarázni neki, akkor szívesen. :mrgreen:
Kedves rokonom, aki bankban dolgozta végig az aktív életét, hatalmasat somolygott, amikor kérdés formájában feltettem neki. Majd "Jó reggelt"-tel díjazta éles elmémet, ugyanis kinézett belőlem annyit, hogy magamtól jöttem rá a nem létező pénzek utáni kaszálásnak. Pedig nem... :D
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha el kell magyarázni neki, akkor szívesen. :mrgreen:
Kedves rokonom, aki bankban dolgozta végig az aktív életét, hatalmasat somolygott, amikor kérdés formájában feltettem neki. Majd "Jó reggelt"-tel díjazta éles elmémet, ugyanis kinézett belőlem annyit, hogy magamtól jöttem rá a nem létező pénzek utáni kaszálásnak. Pedig nem... :D

A nemlétező pénzek kaszálásából Csányi Sándorunk azért egész szépen megszedte magát.:p Gondolom nincs ez másképp az amerikai bankárokkal sem.

Na mindegy, én nem irigylem tőlük. Szerintem semmivel sem boldogabbak, mint én a nyugdíjammal. :p Szegényeknek mennyi gondot okozhatott, hogy most mibe is fektessék virtuális pénzüket.:p
 

Borella

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha el kell magyarázni neki, akkor szívesen. :mrgreen:
Kedves rokonom, aki bankban dolgozta végig az aktív életét, hatalmasat somolygott, amikor kérdés formájában feltettem neki. Majd "Jó reggelt"-tel díjazta éles elmémet, ugyanis kinézett belőlem annyit, hogy magamtól jöttem rá a nem létező pénzek utáni kaszálásnak. Pedig nem... :D
Zseniális vagy B.P.
Én is köszönöm a monetáris továbbképzést, lévén abszolute hülye és hozzá nem értő a témában, ami erősen látszik is anyagi helyzetemen.

Csak az foglalkoztat, hogy ha én ilyesféle manipulációkat megengednék magamnak - pláne ha értenék is hozzá - érdemtelen előnyszerzés és nyereség céljából, elébb-utóbb nem kerülnék-e általa dutyiba?
Ezenkívül úgy látom, visszatér lassan banki megtakarítás céljából a ciha, mint megfelelő befektetési és pénzmegőrző hely. 0 nyereséget így is el lehet érni (én már jártam úgy pár éve Csányi pajtás bankjánál, hogy gyorsan ki kellett venni a kevés devizámat, ami még az átkosból gyűrűzött tovább és akkor még hozott is némi kis kamatot, mert több volt az illeték levonás minden hónapban, mint a kamat, ilyetén lassan de biztosan elfogyasztották az utazásra félretett pénzemet).
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Zseniális vagy B.P.
Én is köszönöm a monetáris továbbképzést, lévén abszolute hülye és hozzá nem értő a témában, ami erősen látszik is anyagi helyzetemen.

Csak az foglalkoztat, hogy ha én ilyesféle manipulációkat megengednék magamnak - pláne ha értenék is hozzá - érdemtelen előnyszerzés és nyereség céljából, elébb-utóbb nem kerülnék-e általa dutyiba?
Ezenkívül úgy látom, visszatér lassan banki megtakarítás céljából a ciha, mint megfelelő befektetési és pénzmegőrző hely. 0 nyereséget így is el lehet érni (én már jártam úgy pár éve Csányi pajtás bankjánál, hogy gyorsan ki kellett venni a kevés devizámat, ami még az átkosból gyűrűzött tovább és akkor még hozott is némi kis kamatot, mert több volt az illeték levonás minden hónapban, mint a kamat, ilyetén lassan de biztosan elfogyasztották az utazásra félretett pénzemet).
Iskolás koromban is szerettem elmagyarázni a dolgokat, mert közben én is megértettem. :mrgreen:

Ebéd, mosogatás és teregetés közben továbbgondoltam a dolgokat. A hitel, amit a bankok adnak, az nem feltétlenül ördögtől való. Bár én életemben sem vettem semmit hitelre, idagenkedem a tartozástól. Ha Kovács úr hitelre televíziót vesz, azzal munkalehetőséget biztosít egy sor embernek. Varga úr a szerelő taníttatni tudja Sanyikát, és Mancika az eladó zenekütyüt tud venni Pistike öccsének, amivel szintén munkát biztosítanak embereknek.
Likviditási gondokkal küzdő cégeket kisegíti a pillanatnyi szorult helyzetből, amivel ugyancsak munkahelyeket őriz meg. És így tovább...
Azt hallottam, hogy az USA-ban ingatlanpiaci spekulációk, ill. hitelek voltak, amik borították az egyensúlyt. Az ingatlan az nagy érték, és már nem sok élőmunkát igényel, ezért szokták jobbmódúak a pénzüket ingatlanban átmenteni. Gondolom, ez már nem annyira élénkíti a gazdaságot, már óvatosabban kellett volna eljárni... Gondolom...
 

Pufi

Állandó Tag
Állandó Tag
hh

Drága b.p. bevallom van telepátia. Tegnap épp arra gondoltam, hogy hol vagy. Erre megjelensz mint egy főkönyvelő vagy bankár - jó helyettes - és helyreteszed a dolgainkat. Már kezdek valamit érteni, de azért még mindig ,,mankó,, kell, már ami a nagy befektetéseimet érinti. Bár ha jól emlékszem ,,nagy befektetésem,, elég régen volt, de még emlékszem rá és az is valami.
Köszönöm Neked és ha folyt köv. kinevelünk itt egy egész pényügyi szakember gárdát, aminek aztán majd a Csányi látja a hasznát.
 

Pufi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekik már sikerült! Most már csak nekünk, embereknek kellene összeszoknunk. Szeretettel Nektek.
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Staff member
Kormányos
Kaptam egy videot, ami ezt elmagyarázta. Esküszöm, hogy eltettem, de perszehogy nem lelem, ezért megkísérlem a saját szavaimmal... Nem lesz Hahalmanértékű, de valami mégis kijön talán.

A bankoknak van aranyuk, ami a pénz fedezete. A bankokban vannak betétek, amiből gazdálkodhatnak, kölcsönt nyújhatnak. A bankok nem úgy kölcsönöznek, hogy amit x betett, abból y házat építhet. Több hitelt adnak, mint amira betét és aranyfedezetük van. Ezt az állam megszabja, rögzítve van, hogy 1 dollárnyi aranyfedezetre vagy betétre hány dollárt lehet hitel formájában kibocsátani. (Nem csak a Nemzeti Banknak! Bármelyik banknak.)
Nomostan x elmegy a Kukutyin bankhoz, mert kedvező feltételekkel kap hitelt. Kukutyin bank 5 dollár aranyfedezetre ad x-nek 10 dollár hitelt. X ezt a 10 dollárt elviszi a Saját bankjába, ráteszi a folyószámlájára. A Saját bank ezt a 10 dollárt teljesértékű pénznek kezeli, vagyis y-nak erre a hozzá befolyt 10 dollárra ad 20 dollár hitelt, aki ez a Maga bankjába viszi és ott elhelyezi. A Maga bank a 20 dollárra 40 dollár kölcsönt ad ki. És így tovább.
Az eredetileg létező 5 dollár immár 40 dollárrá szaporodott anélkül, hogy a tényleges pénz mennyisége valóban megnőtt volna.
A bankok a nem létező pénzek után szedik a hitelkamatot és fényesen élnek belőle, amíg a betétesek nem kívánnak a pénzük fizikai megnyilvánulásához hozzájutni. Mert ha a betétesek elkezdenék kivenni a pénzüket, akkor kiderülne, hogy a 40 dollár valójában 5, és hirtelen nagy gond támadna a pénzpiacon.
A markodban levő 1 dollár, ami már nemzetibankilag sem igazán 1 dollár, neked ér 1 dollárt és 3 centet (nem tudom, Kanadában mennyi a betéti kamat) a banknak viszont tényleg 4 dollárt ér.

Valahogy így... :roll:
Nem tudom erre gondoltál-e:
http://videa.hu/videok/hirek-politika/a-penz-mint-adossag-1.resz-bank-csod-gazdasag-nqZRLj3Vo7qr0DJ3

Ez csak az első rész de a végén felhozza a többi 4-t is.
 
Status
Not open for further replies.
Top