Reincarnacio

Karesz28

Kitiltott (BANned)
Jut eszembe, olvastam erről egy a reinkarnációval foglalkozó könyvet Fagyis. Meg nem tudnám mondani mi volt a címe, de egy egyiptomi királynő emlékeiről szólt. Úgy volt megírva a könyv hogy az illető hölgy egy a Mózes előtti időkből kezdi el tárgyalni az életét és életeit egészen a mai napig, és volt benne egy nagyon idevágó mozzanat, ugyanis az akkori Egyiptomot mint a spiritualitás fellegvárát írta le.
Barátai, mentorai mind magas szellemi szinten álltak és ebből fakadóan őt is csak az általad említett "jó" érte, soha sem a "rossz" oldal.

Az akkori életének a tetőpontja ahogy ez az egyiptomi királylány átmegy az összes kísértés próbáján (paráznaság, falánkság, fukarság, stb stb) és eléri a mestere szintjét, de még a próbán a paráznaság bűne megígéri neki hogy viszont fogja látni.
Pár fejezettel arrébb a királylány egy zsoldost próbál tanítani a szeretetre és a megértésre aki végeredményben csak a testére pályázik és végül nem egészen önként de megtörténik a dolog és a királylány visszazuhan a fejlődés lépcsőjének legelső fokára ezáltal.

Idióta módon írok és lehetetlen visszaadni így ezt a könyvet, de utána nézek mi a címe, nagyon ajánlom mert jó. Végeredményben arról szól a példa amit hoztam hogy speciális és elszigetelt esetekben felmehetünk a fejlődési létra tetejére semmi perc alatt minden negatív tapasztalat nélkül (jó is lenne királylánynak születni ráadásul tökéletes családba), de az nem egy stabil vár lesz a lábunk alatt amit a milliárdnyi tapasztalataink tégláiból faragtak hanem csak egy létra a föld és a hold között amit az első szellő elfúj a lábunk alól. Hogyan is lehetne ez másképpen hiszen hogyan mondana le valaki (például) a testi szerelemről aki még nem tapasztalta?
Nah Megtaláltam:
Ha rá klikkeltek a képre elérhető lesz online formában is.


 

Karesz28

Kitiltott (BANned)
Teljesen igazad van. De nem tudtad, hogy csak azt lehet etetni, aki éhes? :rolleyes:
Egen, csak valahogy keserű pirulának tűnik hogy sokan azok közül akik már ettek büszkék rá és lenézik azt aki nem (rosszabb esetben ellene fordulnak).

Persze teljesen igazad van. Tényleg csak azt lehet etetni aki éhes.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
De azt ugye nem gondolod hogy anélkül teszem mindezt hogy ne rendelkeznék én is bizonyos szintű ismeretekkel róla?

Nem gondolom kedves Karesz, csak az a két mondatod így együtt olyan ellentmondásban volt, hogy nem tudtam, kihagyni, bocsi.

Nem. Tényleg nem fogok végigolvasni egy kódexet, szóról szóra vizslatva a mondatokat hogy beleköthessek valamibe.

Hát ne ezzel a célzattal olvasd végig őket.

Nincs semmi bajom a Bibliával Jászladány amíg nem próbálják megcáfolhatatlan tényként beállítani, mert akkor börtön lesz belőle.

Mármint hogy érted ezt a börtönt?
De ha számodra valami tény, akkor hogy állítod be nem tényként?
Vagy inkább azt akarod mondani, hogy tényként akarják Veled elfogadtatni? Én már sokszor mondtam Neked, hogy nézz utána mindennek Magad, ne fogadj el senkitől semmit.

Senkinek nem tűnik fel hogy minden életnek megvan a maga tanulsága és a maga igazsága, pontosan ezért nem is viszonyíthatóak egymáshoz és nem rangsorolhatóak.

Ebben teljesen igazad van. De ha valaki valamit igazságnak tart, nem foglalkozik ilyen szempontokkal.

Jézusnak volt-e szakálla? Mert ha volt akkor ennyi erővel úgy se vagyok kibékülve Jézus személyével ha nincs szakállam.

Azért az, hogy valaki szakállas férfi-e vagy Isten, nem teljesen ugyanaz.

Szerintem pont ilyen baromságokon hullik szét Jézus életének és tanításának igazi mondandója, de tudod mit? Ha a jó istennek jobban számít az hogy olvastam-e a könyvét és mit gondolok róla mint az hogy milyen ember voltam életemben akkor ott dögöljek meg. Lelkem rá.

Ne mérgelődjél, én nem mondtam semmi ilyet.

Jézus életének és tanításának a középpontjában az állt, hogy Ő a mennyből jött. Istennek állította magát, ezért is feszítették meg.
Ilyen szempontból Jézus személye nagyon is megosztó volt. Volt, aki hitt neki, és Istenként tisztelte, és volt, aki nem hitt neki, hanem istenkáromlónak tartotta és halálra ítélte. Jézus köztes utat nem hagyott. És ez így van ma is.
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Karesz! Bár rövidebben is tudnám ezt nyújtani!

Oda kellett volna írnom hogy "Amennyiben abból a feltételezésből indulok ki mint pitti és sámán hogy a bibliának igen is a része volt a reinkarnáció".
Amire viszont nincs semmi igazolás. Természetesen nem tagadható, hogy a hellenizmus idejében (igy Jézus korában is) a görög és a keleti lélekvéndorlásos tanok népszerűek voltak a Földközi-tenger partvidékén. Természetes, hogy a keresztények egy része is vonzónak találta őket. A gnosztikus keresztények és a manicheusok (3. században indult vallási irányzat), akik közé a későbbi nagy teológus doktor Ágoston is tartozott, vallottak reinkarnációs tanokat. Ágoston megtérése után komolyan küzdött mindkét irányzat ellen.Végül az ortodox tanok kerekedtek felül, a történelmi keresztény egyházak ezeket vallják, nem pedig a reinkarnációs gondolatokat, Mindez nem jelenti, hogy a Biblia valaha is tartalmazott reinkarnációs tanokat. Csak azt, hogy voltak (és vannak) keresztények, akiknek vonzó a reinkarnációs tan. Vannak olyan iratok a korai kereszténység korából, amelyek valóban tartalmaznak ilyen tanokat. Ezek viszont soha nem kerültek be a Bibliába. Igy aztán azt állitani, hogy "a bibliának igen is a része volt a reinkarnáció" teljesen téves.

Mindezek ellenére nézz meg egy szóláncot ami 20 emberen körbeér egy perc alatt és a "vidd ki"-ből "idd ki"-t csinál úgy hogy még csak nem is kell lefordítani a szavakat latinból. Ennek fényében 2000 év meg száz generáció (+ a tény hogy eleve másodkézből van a biblia is mert Jézus nem írt) valahogy bennem mint egyszerű laikusban és nem hozzáértőben elég komoly kételyeket ébreszt.
Teljesen igazad van. Én is emlékszem, hogyan alakult "az ezredes elvtárs parancsára 12 órára mindenki legyen az étkezőben, mert előadást fog tartani a napfogyatkozásról" azzá, hogy "12 órakor az ezredes elvtárs parancsára az étkezőben napfogyatkozás lesz". Ellentétben ezekkel a triviális és eltúlzott példákkal azonban, a Biblia lényege nem változott az évezredek során. Ezt bizonyitják azok a bizonyos kódexek meg a holt-tengeri tekercsek. Igen, van rengeteg példa, hogy betűket hibásan másoltak. Arra is van látható igazolás, hogy bizonyos kifejezéseket megváltoztattak, talán mert a másoló nem értette őket. A bibliai kánonok kialakulásakor pedig egyértelműen annak a hitbeli irányzatnak a hatása érvényesült (mind a zsidó, mind a keresztény Bibliákban), amelyik éppen a legerősebb pozicióban volt. Kételyeidnek természetesen alapja is, helye is van. Mégis a Biblia egészéről nem lehet (komolytalan és tudománytalan) kijelenteni, hogy torzitott, hamisitott. Bérmennyire is divatos ez ma.

Persze ez nem azt jelenti hogy nekem van igazam, pusztán annyit hogy nem "megdönthetetlen bizonyítékként" tekintek a legendás vallási relikviákra. Pláne ha érdekek fűződnek hozzá mint az egyház esetében.
Nem is kell. Nem várja ezt szerintem el tőled senki. Ahogy Te is irod. Ezek vallási relikviák. A hit határozza meg, ki hogyan értelmezi őket.

Magamnak, de én meg nem vagyok tévedhetetlen. Ebből következik hogy csak a véleményemet írom.
Persze jó... amikor úgy látom és érzem hogy valaki igazat mond akkor elhiszem. Ha mást nem is akkor azt hogy ő igaznak hiszi amit mond.
Igen. A kritikus szemléletmód sokszor előre visz a dolgok megismerésében. Sok esetben viszont elzár olyan utakat, emelyek csak intuicióval ismerhetők meg.

de ugyanakkor az is biztos hogy a hívők túlnyomó része nem a Pápához vagy a falu papjához imádkozik hanem Jézushoz/Istenhez.
Igen. Ez biztos igy van, és remélem, hogy igy is marad. Ugyanis a hivőknek Istenhez kell fodulniuk imáikkal, nem emberekhez. Ez megjegyzem alapszabály a kereszténységben. Soha nem a paphoz vagy a pápához imádkoznak!

Ebben a kontextusban pedig igen: Én úgy gondolom hogy az egyház szerepe drámaian megkérdőjelezhető, mert ő (ha szabad ezzel a hasonlattal élnem) csak a hírvivő, és ebben a 2000 évben ez a hírvivő sajnos rájött hogy minél jobb hírt hoz annál valószínűbb hogy utána borravalót kap érte.
Nagyon igazad van abban, hogy az egyházakat (én többes számot használok, mert pillanatnyilag megosztott) hirvivőként kell kezelni. A kereszénység szerint ennél több az egyház, de azok számára, akik történeti szerepét vizsgálják, a tanitás továbbadása a legjelentősebb funkció.

Júdással kapcsolatban: ma ott tartunk hogy teljesen tisztázatlanná vált a szerepe és a történetének cselekménye is. Példa erre a Tchacos kódex. (Még mielőtt felhozod: lehet miattam ez is hamisítvány vagy épp annyira eredeti mint a többi, de az összképen így is meg úgy is csak ront mert fel hánytorgatja hogy másodkézből, a tanítványok elgondolásában kapjuk az egész történetet)
Júdás szerepe nem vált "tisztázatlanná". Amit ma már újra tud a világ az, hogy a 3.-4. században voltak keresztény közösségek, amelyek olyan gnosztikus tanokat vallottak, amelyekben a megváltó lelkének kiszabaditása testéből (Júdás árulása által) jó cselekedet volt. Ez egy drasztikusan más hitvilág szemlélete. Nem változtatja meg azt, hogy Jézust Júdás elárulta. Ami más, az ezen cselekedet megitélése. A Júdás evnagéliuma publikálása óta sokkal többen tudnak arról, amit a biblikus kutatók már nagyon régóta tudnak, hogy a gnoszticizmus felfogásában Jézus megváltói szerepe és minden olyan eseményé, amely kereszthalálához vezetett más jelentéssel bir.

Meglepőnek én sem tartom, elfogadhatatlannak már annál inkább mert valahányszor a politika és a vallás szavak egymásra találnak ott rögtön világot lát a manipulálás és az érdekképviselet...A hírvivőnek tudnia kellene hogy hol a helye....
Ezért szerintem nem a vallás vagy annak szent könyvei a felelősek, hanem a hatalomra ácsingózó korrumpálható emberek. Ez pedig világnézettől, rassztól, nemtől, stb. függetlenül mindenütt és minden korban megleli a maga intrikáját, hatalomjátékát. Sajnos teljesen igazad van abban, hogy az üzenet és hordozója nincsenek mindig szinkronban. Reményem, hogy az évek során ez is javulni fog, mig eggyé nem válik (az Omegapontban). Voltak jobb, és rosszabb időszakai az egyházaknak ezügyben.

Én a bibliát és a nézőpontját 100%ig elfogadom, de csak mint perspektív véleményt.
Minden nézőpont perspektivikus véleményként fogandó fel. Ez fokozottan igaz a mai, mindent relativizáló világban. Annak számára viszont, aki hittel közelit meg valamit, még ha van is bizonyos mértékű rugalmasság álláspontjában, hite álláspontja AZ álláspont. Ez igaz a nem vallásos hitre is ;)

Sok mindennel nem értek egyet Fagyis. Az egyházzal, a biblia megfogalmazásaival, az egész valóság értékével, és még sorolhatnánk a végtelenségig, de Jézus személyisége, maga a mondandó nem szorul magyarázásra és nem is lehet tétje semmi féle-fajta vallás alapú nézeteltérésnek mert csak a megbocsátásról és a szeretetről szól.
Örülök, hogy újabb pontot találtunk, amiben egyet érthetünk!

Ha a lényeg nem elég hogy közös bennük akkor a többivel már fölösleges foglalkozni.
A humanizmus valóban minden vallás központjában ragyogó gyöngyszem kell, hogy legyen. Ez adja meg a párbeszéd egyetlen lehetséges, értelmes platformját. Minden másban való egyetértés csak felszines mellébeszélés.
 

Karesz28

Kitiltott (BANned)
Bocs srácok, kicseréltem a könyvet mert az első részt vágtam be véletlenül. Ajánlom mindenkinek mert egy jó regény és nem száraz logikai futtatások mentén írja le a dolgokat. Neked főleg Fagyis mert nagyon jó példával szolgál arra hogy miért nem létezik a jó rossz nélkül. Ez volt az amit én megfogalmazni nem tudtam.

Ja és ne érdekeljen senkit hogy ez a második rész, mert az első rész mást tárgyal. Persze már amennyiben a reinkarnáció mellett lehet "másról" beszélni.
 

Karesz28

Kitiltott (BANned)
Jézus életének és tanításának a középpontjában az állt, hogy Ő a mennyből jött. Istennek állította magát, ezért is feszítették meg.
Ilyen szempontból Jézus személye nagyon is megosztó volt. Volt, aki hitt neki, és Istenként tisztelte, és volt, aki nem hitt neki, hanem istenkáromlónak tartotta és halálra ítélte. Jézus köztes utat nem hagyott. És ez így van ma is.
És látod ezt tartom Jézus életének legnagyobb tragédiájának, hogy az isteni mivolta árnyékában marad a tulajdonképpeni tanítása, a szeretet és a megbocsátás.

Én úgy gondolom hogy van köztes út, az pedig a tanítása ami a személyétől független igazság mert nem muszáj Jézusban vagy Istenben hinned ahhoz hogy szeress és/vagy megbocsáss. Még akkor sem ha kétség kívül lehetőséget adnak rá hogy általuk juss el oda.
 

tama69

Állandó Tag
Állandó Tag
Én beszélek vele, kedves tama69.

A reinkarnációról nem mondott semmit, nem beszél olyasmiről, ami nincs. Ő a valóságról beszél.

Tehát ebből logikusan következik, hogy akik a reinkarnációban hisznek, és akik bármilyen oknál fogva halálközeli élményt éltek át, és elmesélték élményeiket, azoknak a képzeletükben - mit mondjak a fejükben - játszódtak le azok a történések. Van ellenvetésed ezzel a logikai levezetéssel kapcsolatban?
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
És látod ezt tartom Jézus életének legnagyobb tragédiájának, hogy az isteni mivolta árnyékában marad a tulajdonképpeni tanítása, a szeretet és a megbocsátás.

Én inkább úgy fogalmaznék: isteni tekintéllyel hirdette. Ami azt jelenti, hogy azokat, akik nem képesek szeretetre és megbocsátásra önmaguktól (ilyenek is vannak) azokat képessé tudja rá tenni.

Én úgy gondolom hogy van köztes út, az pedig a tanítása ami a személyétől független igazság mert nem muszáj Jézusban vagy Istenben hinned ahhoz hogy szeress és/vagy megbocsáss. Még akkor sem ha kétség kívül lehetőséget adnak rá hogy általuk juss el oda.

Ha ezt úgy gondolod, hogy valaki úgy is lehet szerető és megbocsátó, hogy egyáltalán nem ismeri Jézust és a tanításait, akkor egyetértek Veled. Biztosan úgy is lehet valaki ilyen jó ember.
De ha úgy gondolod, hogy valaki ismeri Jézust és a tanításait, és elutasítja azt a nagy szeretet, amellyel Jézus helyette meghalt, de azért ez a valaki csupa szeretet... hát nekem ez legalábbis furcsa. De semmiképpen sem hiteles.
Persze ez az én egyéni véleményem.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Tehát ebből logikusan következik, hogy akik a reinkarnációban hisznek, és akik bármilyen oknál fogva halálközeli élményt éltek át, és elmesélték élményeiket, azoknak a képzeletükben - mit mondjak a fejükben - játszódtak le azok a történések. Van ellenvetésed ezzel a logikai levezetéssel kapcsolatban?

Van. Én ilyet egy szóval sem mondtam.

És aki a reinkarnációban akar hinni, az higgyen abban. Az én élményem nem kell, hogy bárkit befolyásoljon. Járjon utána mindenki maga.
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
[FONT=&quot]HANG:[/FONT][FONT=&quot] 3. A [/FONT][FONT=&quot]reinkarnáció[/FONT][FONT=&quot] nem egyházellenes. Nagyon sok bibliai hely igazolja a [/FONT][FONT=&quot]reinkarnációt[/FONT][FONT=&quot]. Csak kettőt említek. Egyet születésem előt*t*ről: Jób könyve: 1; 21, a másikat születésem utánról: Máté 17;12 vagy ugyanez Márk 9; 13. - Példabeszédeimben is csak a kárhozatot, mint helyet, még inkább, mint örök lehetőség állapotát, mondtam öröknek, de azt nem mondtam soha, hogy akik oda kerülnek, azok örökre ott is maradnak! Ilyet sehol nem találsz evangéliumaimban![/FONT][FONT=&quot]<o></o>[/FONT]
[FONT=&quot] Egyházi emberek között vannak, akik részben azért mondják a [/FONT][FONT=&quot]reinkarnációt[/FONT][FONT=&quot] egyházellenesnek, mert nem néztek ennek utána, részben pedig azért, mert hatalmukat féltik, s úgy gondolják, hogy ha nem tudják örök elkárhozással fenyegeti alattvalóikat, akkor nem tudnak feltétlen engedelmességet kicsikarni tőlük. Ebben nem is tévednek! 20 / 1945[/FONT]
Ki vagyok én, hogy egy hanggal vitatkozzak? ;)

"Mezítelen jöttem ki az én anyámnak méhéből, és mezítelen térek oda, vissza." (Jób 1:21)

Jób, akárcsak a tükörszöveg a Prédikátor Könyvében ("A mint kijött az ő anyjának méhéből, mezítelen megy ismét el, a mint jött vala: és semmit nem vesz el munkájáért, a mit kezében elvinne.") arról szól, hogy minden nélkül jöttünk és minden nélkül megyünk. Ha már annyira a szó szerinti értelmezést forszirozzuk (a "térek oda vissza" olvastodban és Dobi szerint az anyja méhét jelenti), akkor érdemes azon elgondolkozni, mennyi értelme van annak, hogy Jób, aki igen tisztes kort ért meg, valóban saját anyja méhébe kerülne újra? Sokkal inkább elfogadható szerintem az az érvelés, hogy Jób könyvének e szakasza egy költői formulát használ arra, hogy mennyire semmik vagyunk születésünk és halálunk pillanatában, ami kifejezésben ráadásul visszautal a Teremtés könyvére: "Orczád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe, mert abból vétettél: mert por vagy te s ismét porrá leszesz." (Gen 3:19)

A reinkarnációs nézetet meg aztán explicit módon lehetetlenné teszi a Biblia több más szakasz, pl. "És miképen elvégezett dolog, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután az ítélet" (Zsid 9:27)

Mindezt nyilván úgy mondom, ahogy ezt a többiek itt már tudják, magam részéről nem zárkózom el a reinkarnáció lehetőségétől. A gond persze mindig ott van, ki mit is lát olyan vonzónak benne?
 

tama69

Állandó Tag
Állandó Tag
Van. Én ilyet egy szóval sem mondtam.

Értem. Tehát te is azt mondod, hogy az ő élményeik nem a fantáziájuk szüleménye? Tehát akkor nem önmaguk által elképzelt történések? Ugyanolyan valóságos megtörtént események, mint a te beszélgetésed Jézussal?

És aki a reinkarnációban akar hinni, az higgyen abban. Az én élményem nem kell, hogy bárkit befolyásoljon. Járjon utána mindenki maga.

Várj egy kicsit. Ez úgy hangzik, mintha ki akarnád kerülni a párbeszédben a válaszadást. Ahhoz vagyok szokva, ha a szakmámban kérdeznek valamit a tevékenységem folyamatának részleteiről, akkor elmondom, el tudom mondani ( már pedig jó vagyok a szakmámban ;) ) részletesen. Ezzel bizonyítom hogy nem a levegőbe beszélek, hanem tényleg tudom, amit mondok. Mégse mondhatom az új segédeknek, ha tanulni akarnak a kezem alatt, hogy járjanak utána. Ugye?
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
...Maga a feltámadás sem kompatibilis a test feltámadásával, hiszen mint Jászladány mondja: nem az a test támad fel, amelyből a lélek eltávozott...:D
Megfogalmazásod mulatságos, de sajnos a keresztény tanitásokban való komoly járatlanságot tükröz. A keresztény egyházak hittételei között szerepel a test feltámadása. Ha csak az internetes forrásoknak hiszel, ne vegyél kezedbe dogmatikakönyvet, vagy katekizmust, de legalább annyira fáraszd magad, hogy kikeresed azt a kifejezést "test feltámadását és az örök életet". Meg fogod találni az u.n. apostoli hitvallást. Javaslom olvasásra. Segit akkor, amikor a kereszténységről akarsz beszélgetni.

...Akkor ezt rosszul tudod, kedves FagyisSzent, mert nem a meghalt test! Innen aztán nyugodtan mondhatom, hogy reinkarnáció vagy feltámadás örökkévaéóság, időtlenség, bla,bla,bla....Szőrszálhasogatás.
Lásd feljebb. Persze továbbra is lehet mindent szőrszálhasogatásnak tekinteni. Csak hát minek? Azért jó, hogy az internet annyi marhaságot is elő tud varázsolni! Mindent és az ellenkezőjét is. Csak jól kell tudni guglizni. Na megyek, én is guritok egy párat. :444:

...Niceai vagy Konstantinápolyi Justicianus vagy nem, tök mindegy. Mind arról szólt, hogy azokat az evangéliumokat ki kell dobni és el kell égetni, amelyek nem tetszettek a mindenkori tömeggyilkos despota császároknak.
No erről csak ezt a kis részletecskét tenném ide egyik kedvenc könyvemből, A láthatatlan légióból:

-...Mit számított volna Julius Caesamak, ha megkérik, hogy menjen fel egy szõlõdombra, amikor õ az Alpokon is átkelt.
- Az Hannibál volt.
- Mindegy. A fõ, hogy angol volt és férfi. A lord kime ülten suttogta:
- Nem volt angol... könyörgöm...
- De férfi volt!..."


Na pá!
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha már annyira a szó szerinti értelmezést forszirozzuk (a "térek oda vissza" olvastodban és Dobi szerint az anyja méhét jelenti), akkor érdemes azon elgondolkozni, mennyi értelme van annak, hogy Jób, aki igen tisztes kort ért meg, valóban saját anyja méhébe kerülne újra?
Micsoda emberek vannak....komolyan mondom. Fagyis, reinkarnaciorol meg nem hallottal?
Persze hogy az anya mehbe kerul ujra mielott ujra szuletik. Az egeszen kis csecsemok onnan bujnak nyomas hatasara.
Nem a golya hozza oket.:D
 

Karesz28

Kitiltott (BANned)
Szia Karesz! Bár rövidebben is tudnám ezt nyújtani!
Nekem se megy =]
Amire viszont nincs semmi igazolás. Természetesen nem tagadható, hogy a hellenizmus idejében (igy Jézus korában is) a görög és a keleti lélekvéndorlásos tanok népszerűek voltak a Földközi-tenger partvidékén. Természetes, hogy a keresztények egy része is vonzónak találta őket. A gnosztikus keresztények és a manicheusok (3. században indult vallási irányzat), akik közé a későbbi nagy teológus doktor Ágoston is tartozott, vallottak reinkarnációs tanokat. Ágoston megtérése után komolyan küzdött mindkét irányzat ellen.Végül az ortodox tanok kerekedtek felül, a történelmi keresztény egyházak ezeket vallják, nem pedig a reinkarnációs gondolatokat, Mindez nem jelenti, hogy a Biblia valaha is tartalmazott reinkarnációs tanokat. Csak azt, hogy voltak (és vannak) keresztények, akiknek vonzó a reinkarnációs tan. Vannak olyan iratok a korai kereszténység korából, amelyek valóban tartalmaznak ilyen tanokat. Ezek viszont soha nem kerültek be a Bibliába. Igy aztán azt állitani, hogy "a bibliának igen is a része volt a reinkarnáció" teljesen téves.
Nem tudhatom. Én csak a problémákat látom a rendszerrel amikre a reinkarnáció jó pár helyen orvoslatot nyújt. Ennek következtében egyszerűbb dolog azt hinni hogy a biblia is "tökéletesebb volt valaha" csak belerondítottak azok akik kézben akarták tartani a népet általa.

Ha elfogadom az állítást hogy a bibliának soha nem volt része a reinkarnáció azzal csak annyi változik hogy megtartja a hibáit amelyek miatt képtelen vagyok elfogadni mint tényt.
Teljesen igazad van. Én is emlékszem, hogyan alakult "az ezredes elvtárs parancsára 12 órára mindenki legyen az étkezőben, mert előadást fog tartani a napfogyatkozásról" azzá, hogy "12 órakor az ezredes elvtárs parancsára az étkezőben napfogyatkozás lesz". Ellentétben ezekkel a triviális és eltúlzott példákkal azonban, a Biblia lényege nem változott az évezredek során. Ezt bizonyitják azok a bizonyos kódexek meg a holt-tengeri tekercsek. Igen, van rengeteg példa, hogy betűket hibásan másoltak. Arra is van látható igazolás, hogy bizonyos kifejezéseket megváltoztattak, talán mert a másoló nem értette őket. A bibliai kánonok kialakulásakor pedig egyértelműen annak a hitbeli irányzatnak a hatása érvényesült (mind a zsidó, mind a keresztény Bibliákban), amelyik éppen a legerősebb pozicióban volt. Kételyeidnek természetesen alapja is, helye is van. Mégis a Biblia egészéről nem lehet (komolytalan és tudománytalan) kijelenteni, hogy torzitott, hamisitott. Bérmennyire is divatos ez ma.
Elfogadom az álláspontod. Tény hogy nem fog az egész hitrendszer összedűlni pár félre fordított szó vagy rosszul értelmezett mondat alapján.
Ugyanakkor az ilyen szőrszálhasogatások közepette hogy vajon az örökké valóság végtelen vagy véges időtartalmat jelöl, vagy csak szimplán egy félre fordított hasonlat fel-fel merül a lehetősége.

Persze ez csak kívánság gondolkodás. Ezzel az érveléssel mindenki azt fordíthatna bele a bibliába amit akar. Ezt belátom.
Nem is kell. Nem várja ezt szerintem el tőled senki. Ahogy Te is irod. Ezek vallási relikviák. A hit határozza meg, ki hogyan értelmezi őket.
Ha mindenki így viszonyulna hozzájuk akkor soha nem is lenne nézet eltérés belőle =]
Igen. A kritikus szemléletmód sokszor előre visz a dolgok megismerésében. Sok esetben viszont elzár olyan utakat, emelyek csak intuicióval ismerhetők meg.
Oké, de mi van akkor ha pont az intuícióm tanácsol más felé?

Tételesen az a probléma hogy pontosan tudom milyen az átadni magad egy ilyen fajta világ szemléletnek vagy vallásnak. Azt is tudom hogy a biblia van elég koherens ahhoz hogy minden ellentmondása és bődületes problémája ellenére simán meggyőzzön bárkit az igazság tartalmával aki úgy dönt hogy hisz benne. Hiszen elvégtére is a bot végén a szeretet, megbocsátás, boldogság, minden jó legjava van belógatva a hívő elé. Hogyan mondja erre bárki is hogy ez nem jó amikor ez szinte magának a jónak a definíciója?

A probléma azzal van hogy ebbe a csupa jóba nem egy és nem két helyen vannak olyan dolgok belecsempészve amik felborítják az egész rendjét. Isten személye például, az uralkodás, az imádat elvárása, stb.
Ezeket pedig a hívő pontosan a diszpozíciójából kifolyólag nem látja, csak feltétel nélkül elfogadja mint a tuti jó részét.

Az intuícióm pedig azt súgja hogy valami baromira nincs rendben a jó isten körül.

Igen. Ez biztos igy van, és remélem, hogy igy is marad. Ugyanis a hivőknek Istenhez kell fodulniuk imáikkal, nem emberekhez. Ez megjegyzem alapszabály a kereszténységben. Soha nem a paphoz vagy a pápához imádkoznak!
Egyetértünk. Pontosan ezért sérelmezem hogy az egyház valahol egyáltalán nem bánja ha kissé elmosódik ez a határ.
Júdás szerepe nem vált "tisztázatlanná". Amit ma már újra tud a világ az, hogy a 3.-4. században voltak keresztény közösségek, amelyek olyan gnosztikus tanokat vallottak, amelyekben a megváltó lelkének kiszabaditása testéből (Júdás árulása által) jó cselekedet volt. Ez egy drasztikusan más hitvilág szemlélete. Nem változtatja meg azt, hogy Jézust Júdás elárulta. Ami más, az ezen cselekedet megitélése. A Júdás evnagéliuma publikálása óta sokkal többen tudnak arról, amit a biblikus kutatók már nagyon régóta tudnak, hogy a gnoszticizmus felfogásában Jézus megváltói szerepe és minden olyan eseményé, amely kereszthalálához vezetett más jelentéssel bir.
És ez szerinted nem zavaró? Mert szerintem ebből bőven kiderül hogy mindenki a maga verzióját adja elő a történetről.
Adja magát a kérdés hogy mennyire őrizheti meg valami az isteni mivoltát és üzenetét ami két ember fején is átment már. Egyszer az íróén, másodjára pedig az olvasóén.

Szerintem ez a 2 megálló bőven elég ahhoz hogy a legtöbb magasröptű írást a szeretetről és a megbocsátásról a porba rántsák és kihozzanak belőle valami olyat hogy isten mindenkit szeret de csak azokat hagyja életben akik imádják, mert a többi a pokolra kerül.
Ezért szerintem nem a vallás vagy annak szent könyvei a felelősek, hanem a hatalomra ácsingózó korrumpálható emberek. Ez pedig világnézettől, rassztól, nemtől, stb. függetlenül mindenütt és minden korban megleli a maga intrikáját, hatalomjátékát. Sajnos teljesen igazad van abban, hogy az üzenet és hordozója nincsenek mindig szinkronban. Reményem, hogy az évek során ez is javulni fog, mig eggyé nem válik (az Omegapontban). Voltak jobb, és rosszabb időszakai az egyházaknak ezügyben.
Természetesen nem a vallás a felelős érte, nem is így értettem. Minden az embereken dől el ez tény, csak nehéz összeegyeztetni magát az egyházat azokkal az egyszerű "korrumpálható" emberekkel akik felépítik, mert végeredményben ha a rendszert felépítő emberek rossz felé hajlanak akkor maga a rendszer is arra hajlik.

De igen. Én is remélem hogy sikerül megtisztulnia valahogy és visszatalálnia ahhoz az értékrendhez amit hirdetni hivatott.
Minden nézőpont perspektivikus véleményként fogandó fel. Ez fokozottan igaz a mai, mindent relativizáló világban. Annak számára viszont, aki hittel közelit meg valamit, még ha van is bizonyos mértékű rugalmasság álláspontjában, hite álláspontja AZ álláspont. Ez igaz a nem vallásos hitre is ;)
Ez tény.
Örülök, hogy újabb pontot találtunk, amiben egyet érthetünk!
=]
A humanizmus valóban minden vallás központjában ragyogó gyöngyszem kell, hogy legyen. Ez adja meg a párbeszéd egyetlen lehetséges, értelmes platformját. Minden másban való egyetértés csak felszines mellébeszélés.
Hmm. Akkor csak kíváncsiság képpen, mi a véleményed a Viking hitrendszerről és az Eddáról?
Azért kérdem mert ha valami akkor az elég messze esik a humanizmus fogalom körétől, de érdekes módon mégis tartalmaz valamilyen szintű "tisztaságot" és egyenességet ami (NAGYON) távolról de a lovagi értékrend erő által érvényesülő, a halált nem túldramatizáló változatának tűnik.

Persze tény hogy elég nehéz összeegyeztetni ezeket a dolgokat azokkal a portyázásokkal és öldökléssel amiket véghez vittek.
 

tama69

Állandó Tag
Állandó Tag
Egen, csak valahogy keserű pirulának tűnik hogy sokan azok közül akik már ettek büszkék rá és lenézik azt aki nem (rosszabb esetben ellene fordulnak).

Nekünk meg az a dolgunk, hogy megtanuljunk különbséget tenni aközött,és felismerni, hogy ki néz le és ki akar segíteni valójában. Hiszen akarjuk, hogy az életünk egyre jobbá váljon.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Értem. Tehát te is azt mondod, hogy az ő élményeik nem a fantáziájuk szüleménye? Tehát akkor nem önmaguk által elképzelt történések? Ugyanolyan valóságos megtörtént események, mint a te beszélgetésed Jézussal?

Szerintem nem a képzeletük szüleményei az élményeik. Ha az lenne, nem egyeznének az állításaik bizonyos tényekkel. Tehát valós információkat közölnek (most az ellenőrzött esetekről beszélek), a kérdés csak az, honnan származnak az információik, ha nincs reinkarnáció. Erre mondom én, hogy ugyanonnan, ahonnan a halottidézőké. Olyan szellemi forrásból, amelyik rendelkezik ezekkel az információkkal, és közli azokat a reinkarnációs egyénnel vagy a halottlátóval.

Várj egy kicsit. Ez úgy hangzik, mintha ki akarnád kerülni a párbeszédben a válaszadást. Ahhoz vagyok szokva, ha a szakmámban kérdeznek valamit a tevékenységem folyamatának részleteiről, akkor elmondom, el tudom mondani ( már pedig jó vagyok a szakmámban ;) ) részletesen. Ezzel bizonyítom hogy nem a levegőbe beszélek, hanem tényleg tudom, amit mondok. Mégse mondhatom az új segédeknek, ha tanulni akarnak a kezem alatt, hogy járjanak utána. Ugye?

Igen, ki akarom kerülni a válaszadást, mert nem célom, hogy bárkit is meg akarjak győzni a saját meggyőződésemről, vagy a tapasztalataim valóságáról. Úgysem tudnék meggyőzni senkit.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt is tudom hogy a biblia van elég koherens ahhoz hogy minden ellentmondása és bődületes problémája ellenére simán meggyőzzön bárkit az igazság tartalmával aki úgy dönt hogy hisz benne.

Karesz drága, adjál sanszot annak is, hogy csak azok számára ellentmondásos és problémás a Biblia, akik nem hisznek benne. Mert én pedig tudom, hogy akik hisznek benne, azok számára nem ellentmondások és problémák azok, amik számodra azok.

Hiszen elvégtére is a bot végén a szeretet, megbocsátás, boldogság, minden jó legjava van belógatva a hívő elé. Hogyan mondja erre bárki is hogy ez nem jó amikor ez szinte magának a jónak a definíciója?

Ha az embernek ennyi elég lenne ahhoz, hogy higgyen, mindenki hinne. Lehet, hogy még Te is, Karesz.

Isten személye például, az uralkodás, az imádat elvárása, stb.
Ezeket pedig a hívő pontosan a diszpozíciójából kifolyólag nem látja,

Én azt hiszem, ezt megint inkább Te nem látod jól a diszpozíciódból kifolyólag. Miért gondolod, hogy a hívő szemlélete a hibás?
 
Oldal tetejére