Élet a halál után

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Anyósomnak egyszer halálközeli élménye volt. Álmából felriadva egy ezüstösen csillogó fényt látott az ágya fölött. Aztán kiderült, hogy a lányom héliummal töltött szív alakú alufólia lufija szabadult el.....
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Anyósomnak egyszer halálközeli élménye volt. Álmából felriadva egy ezüstösen csillogó fényt látott az ágya fölött. Aztán kiderült, hogy a lányom héliummal töltött szív alakú alufólia lufija szabadult el.....
Már megint kihumorizálod a témát...
Én például ébredtem fel arra, hogy én, és a környezetem úgy hullámzik, mint a tavaszi virágzáskor a búzamező, és egy másik alkalommal meg arra ébredtem, hogy nem vettem levegőt, de mégsem volt légszomjam....
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

Istefan

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem emlékszünk arra, hogy lett volna olyan részünk, mely ne a testükkel lenne kapcsolatban. Nem tudunk róla, hogy lenne az életünknek olyan szakasza, melyben egy test nélküli én szerepet játszana. Leszámítva az ilyen -- egyébként rendkívül érdekes -- beszélgetéseket nem játszik szerepet az életünkben valami hiány, mely azzal lenne kapcsolatos, hogy lenne testen kívüli énünk. A munkánban, a hétköznapjainkban, a magánletünkben nincs ennek szerepe. Tehát miért is olyan fontos ebben az életben, hogy van-e a halál után olyan tudati részünk, mely túlél? A hinduizmus szerint az egyetlen élet csak egy megtévesztő élmény, a buddhizmus szerint viszont az életek sokasága is csak illúzió, melyt a tudat teremt magának.
A keresztények szerint mostani életbeli döntésünk: igen vagy nem meghatározza, hogy örökké fogunk élni -- halálunk után, testben -- vagy örökre meghalunk. De már a keresztények egy része, az univerzalisták is tudják, Isten jóságával nem összeférhető az örök halál és ezért végül mindenki feltámad (minden nyelv megvallja hogy Ő az úr -- ha már nem vallotta meg a jelen életben). Ezellen persze ágállnak azok, akik azt hiszik, hogy az evilági szenvedéseik, megtérülnek majd a túlvilágon. De tényleg a túlvilággal kéne foglalkozni és az erre vonatkozó döntés olyan lényeges lenne a sorsunkat illetően? Ennek semmi értelme.
A praktikus, humánus döntés: itt a Földön éljünk ép, egész életet, mert a "túl" nem számíthat.
A materialista döntés: itt a Földön éljünk ép, egész életet, mert nincs azon túl semmi.
Az idealista döntés: igazodjuk a "nem ismert tartomány" szabályaihoz (melyből még nem tért meg utazó), mert csak az számít valójában, hogy mi lesz túlnan.
Melyiket választod?

Ha rajtam múlna, egész mást választanék, de sajnos nem én szabom meg a feltételeket, így kár törjem a fejem, hogy mit válasszak. Így csak derülök azon, amikor a pokollal fenyegetnek, vagy a mennyországot ígérgetik olyanok, akiknek gőzük sincs arról, hogy mi vár rám. Nem igazán izgat, hogy mi is lesz majd, ezért fejtem ki szatírákban gondolataim. A jelmondatom: „sose volt és sose lesz úgy, hogy ne legyen valahogy”. (Majd olvasd el, hogyan leszünk halhatatlanok)
 

Istefan

Állandó Tag
Állandó Tag
Tény az, hogy van szó a Bibliában vallásról, a kérdés az, hogy ez mit jelent és mit nem. Mi volna az, ami sok jót hozott az emberiségnek? A vallástalanság? Drogkereskedelem, emberkereskedelem, szervkereskedelem, prostitúció, pornográfia, LMBTSzPKN, vagy akár a nácizmus, a darwinizmus, a kommunizmus, vagy éppen az abortusz? Mi a különbség abban, ha valaki a vallására hivatkozva, vagy anélkül tör hatalomra? A marxizmus, vagy a nácizmus ugyanolyan mértékben fanatizálni tudta az embereket, mint bármelyik vallás. De ha még adnak pár évet az LMBTSzPKN szabad terjeszkedésére, akkor előbb-utóbb az is hatalmas embertömegeket fog fanatizálni, már most sem ipari tanuló, mindezt vallás nélkül.

Ha jól emlékszem az általad felemlített inkizíció éppen a középkori ébredési mozgalmak elfojtására lett létrehozva, amilyen a reformáció is volt, valamint a zsidók kiírtására. A keresztes hadjáratok pedig túl a vallásos zagyvalékon a középkorban erősődő Iszlám Jihad ellensúlyozására lett indítva eredendően. A török terjeszkedés is a Jihad része volt.

Szerintem azoknak a bizonyos óriási vagyonoknak a nagyobbik részét nem az emberek hiszékenységéből gyüjtötték össze, hanem elvették tőlük. A pénzért vásárolt bűnbocsánatnak nincs több köze a Bibliához, mint az egész Római Egyháznak.

A Biblia szerint a hit egy olyan meggyőződés, ami a nem látott dolgokra irányul. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a hit egyfajta látás, a láthatatlan látása. Nem abszolút láthatatlanságról beszélek, hanem arról, hogy az emberi szem nem látja, de attól még létezik. A Biblia tanítása szerint a hit nem önmagában érték, hanem akkor érték, ha az valóban a láthatatlan látása, nem pedig elképzelése. A személyes hit semmiféle befolyással nem bír a láthatatlan világ tényeire, azok függetlenek attól. Az enyémtől ugyanolyan mértékben függetlenek, mint bárki másétól. Ezek a tények szellemi tények, amelyek már réges-régen a mi születésünk előtt fennálltak, az, hogy én mit gondolok róluk, teljes mértékben lényegtelen a létezésük szempontjából. A Biblia tárja fel ezeket a szellemi tényeket, a bibliai hit pedig elfogadja ezeket a tényeket. Amikor azonban már elhittük ezeket a tényeket, akkor ha betartjuk a játékszabályokat, akkor már befolyást gyakorolhatunk a szellemi valóság tényeire, azaz megváltoztathatjuk. A láthatók pedig a láthatatlanokból állnak elő, vagyis a szellemi tények megváltoztatásával befolyást gyakorolhatunk a láthatókra is. Ha betartjuk a szabályokat, különben nem. Még valami, amit hajlamosak félreérteni: a bibliai hit nem létrehozza a valóságot, hanem a már a Mennyben réges-régen meglévő valóságot hozza be a látható világba. Amikor a mennyei valóság bejön a láthatóba, akkor kézzelfogható bizonyítékká, egyházi zsargonnal élve bizonysággá válik. Mondjuk, amikor egy kancsal tekintet kiegyenesedik, vagy valakinek kinő az ujja vége, vagy a foga, vagy feláll a tolószékből, vagy eltűnik a rákos daganata, vagy veseköve, epeköve, érelzáródást okozó vérröge. Ezért mondja a Biblia, hogy hit által szereztek jó bizonyságot a régiek. A hit a nem láthatókra irányul, de a jó bizonyság már nagyon is látható, legalábbis empirikusan tapasztalható.

Olvastam az általad feltett írást, de nem sok eredeti gondolatot láttam benne, legfeljebb a csomagolásában. Azaz igen, felismerem benne azokat a nézeteket, amelyekről azt mondtam, hogy egymást éltetik és osztódással szaporodnak.

Bocs, de csak a Wikipédiáig merültem most bele. Mit is jelent pontosan a sztereotípia:

A sztereotípiák olyan személyiség sémák, amelyek a gyors és hatékony adatfeldolgozást segítik elő. A köztudatban a sztereotípia fogalma negatív csengésű - sokszor tévesen azonosítják az előítélettel -, de agyunk számára nélkülözhetetlen információ osztályozó folyamat része. Az így meghatározott és elraktározott adatok azonban az egyénre kivetítve pontatlanok és ezért félrevezetőek lehetnek, viszont a sémák használata nélkül sokkal kevesebb információt tudnánk feldolgozni.

A fentiekkel egyetértek, ha a mindennapi életről van szó. Ha azonban Istenről, Bibliáról vagy az Egyházról van szó, akkor nem. Sok más esetben sem, de ez most nem téma. A fentiekben személyiség sémának nevezett attitűd nem alkalmas arra, hogy kitöltse a Biblia-ismeret hiányosságait. Arra azonban nagyon is alkalmas, hogy elkendőzze azokat. Alkalmas mindaddig, amíg egymás között vannak azok az emberek, akiknek csak véleményük van a Bibliáról, de ismeretük nincs róla, vagy legfeljebb csak erősen hézagosan, mondhatni - szelektíven.

Az egyik legkorábbi feltevés Jézus feltámadásával kapcsolatban, hogy a tanítványai lopták el a testét. Ez benne van az Evangéliumban is, hogy a főpapok lefizették az őröket, hogy mondják ezt. Volt egy film is még a nyolcvanas években, ha jól emlékszem, Nyomozás Krisztus holtteste után címmel, persze a nyomozás eredménytelen volt, ami egy hollywoodi filmnél éppenséggel mellékes. Az, hogy egyesek állítása szerint Jézus elköltözött Izraelből és a világ bármelyik másik részén telepedett le, engem az Elvis legendára emlékeztet, ahogy fentebb már írtam erről. A magam részéről nem tudom komolyan venni. Jézus él, lehet vele találkozni, kommunikálni, és minden jel szerint jól van. Mit érdekel engem, hogy milyen híreket röppent fel a sajtó Róla?

Én már ettem somlói galuskát és meglehetősen megkedveltem. Miféle befolyást gyakorolhatna rám valakinek az az állítása, hogy a somlói galuska merő kitaláció, de még ha létezne is, nem volna sokkal különb, mint a lócitrommal ízesített tea? Semmilyet. Továbbra is szívesen ennék somlói galuskát, de közben nem szívesen gondolnék a lócitromra. Mondhatná valaki, hogy igen ám, csakhogy a somlói galuska létéről könnyen meg is lehet győződni. Ez igaz, ha az az ember, akinek a somlói galuskáról beszélek egy légtérben tartózkodik a somlóival, ezért érzékelni tudja az illatát, látja a piskóta darabkákról lefolyó öntetet, a tejszínhabot. Persze, mondhatná valaki megint, nem kell hogy lássa, elég, ha fényképen, vagy a tévében megnézi, vagy olvas róla. De mi van akkor, ha emberünk eleve úgy áll hozzá, hogy be akarjuk palizni. A fényképre mondhatja, hogy a Photoshoppal retusáltam át a lócitromot piskótává és az öntet, meg a hab sem igazi. A mai 3D-s programokkal pedig olyan animációt készíthetek, amilyet csak akarok. Ebben az esetben mégiscsak úgy lehetne meggyőzni a somlói galuska igazi valójáról, ha belevernénk az orrát. Ezt azonban nem lehet megtenni Jézus Krisztussal kapcsolatban, mert megvannak a közeledés jogszerű lépései. Ha ezeket mellőzzük, akkor nem lehet Vele találkozni, ha betartjuk akkor igen. Sok ember találkozott Jézussal és az ő hitüket bizonyosan nem borítaná fel egy olyan hír, hogy itt és itt megtaláltuk Jézus Krisztus sírját. Az a Jézus, nem az, amelyikkel találkoztam. Aki azonban nem találkozott Jézussal, hanem csak felvett magára valami vallást, az biztos elbizonytalanodna.

Egyébként az unitárius vallás tudtommal Szervét Mihályra vezethető vissza, noha Dávid Ferenc a kortársa volt. Szervét Mihály antitrinitarista volt, azaz tagadta a Szentháromságot, amit a Biblia egyértelműen tanít, noha ezen a néven sehol nem nevezi. Ha már itt tartunk, az unitárius vallás bibliai szempontból eretnekségnek minősíthető, méghozzá a római katolicizmusnál is nagyobb eretnekségnek, pedig az sem éppen kismiska, a Mária-kultusszal, a szentek és angyalok tiszteletével, az ostyaimádással, a szobrok és képek előtti hajbókolással, de ha már említetted az inkvizícióval, az ellenreformációval, a rekatolizációval, stb. Annyi mindenképpen az unitáriusok javára írható, hogy ismereteim szerint nem követtek el népirtásokat.

Tévedés, hogy a halál utáni élet egy test nélküli lebegés lenne, ahol nincsenek ún. gyönyörök. Szex nincsen. De ahogyan egy kisgyerek nem igazán érti, hogy hogyan is lehet élni plüssmackó, matchbox és mesekönyv nélkül, hasonlóképpen nem tudjuk elképzelni most, hogy hogyan lehet az élet szép szexualitás nélkül. Ennek ellenére azt állítja a Biblia, hogy a Mennyben senkinek sem lesz hiányérzete. Ha ezt lefordítom, akkor ez azt jelenti, hogy aki oda fog kerülni, soha nem fog nosztalgiával gondolni a szexualitásra, amit mi most nem is tudunk elképzelni. A másik tévedés az, hogy test nélkül nem élhető át gyönyör, öröm és megelégedettség. Még a tudomány álláspontja szerint sem a tagjainkban keletkeznek ezek, ahogyan a kín, a bánat és a sóvárgás sem. Azaz még a test nélküli állapot sem jelentené azt, amiről írtál. A Biblia szerint azonban az örök élet nem test nélküli élet. Mit gondolsz, mit jelent a temetők kapujában az a felirat, hogy feltámadunk? Azt jelenti, hogy azok, akik valaha is a Földön éltek, vissza fogják kapni a testüket - ugyanazt, amiben valaha éltek - megállnak a Fehér Trón előtt, és az ítéletnek megfelelő helyre mennek, és ott töltik az örökkévaló létezést, mégpedig testben. Ez a Biblia, nem pedig egy vallás tanítása.

Hosszan írtál, de számomra semmi újat nem mondtál.(Kivétel a somlyói galuska)
Ha én azt állítom, hogy a vallások nem sok jót hoztak, akkor állíts ellenérveket, és ne azzal érvelj, jó, de a pornográfia, meg a drogkereskedelem, stb. se, mert ezeknek semmi közük a témához.(Gőzöm sincs mi az a LMBTSZPKN)
Egyébként, a halál utáni életről lenne itt szó, és arról, ki mit gondol róla, nem arról, hogy mivel csábítanak a vallások. A Biblia sorai minderről csak talányokban szólnak, ezért senki tényként nem használhatja őket, mert a hamis próféciák veszélyesek. (Gondolom olvastál erről)
A temetők kapujára emberek írták, amit írtak, sőt mondhatnám, hogy a Bibliát is emberi kéz írta, és bizony az ember hajlandó egy kis turpisságra saját érdekében néha-néha. Ez nem fordult meg a fejedben sosem? Ha szerinted mindenki visszakapja testét, akkor lásd mi történik, ha halhatatlanok leszünk egy szatírában. Üdv.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Hosszan írtál, de számomra semmi újat nem mondtál.(Kivétel a somlyói galuska)
Ha én azt állítom, hogy a vallások nem sok jót hoztak, akkor állíts ellenérveket, és ne azzal érvelj, jó, de a pornográfia, meg a drogkereskedelem, stb. se, mert ezeknek semmi közük a témához.(Gőzöm sincs mi az a LMBTSZPKN)
Egyébként, a halál utáni életről lenne itt szó, és arról, ki mit gondol róla, nem arról, hogy mivel csábítanak a vallások. A Biblia sorai minderről csak talányokban szólnak, ezért senki tényként nem használhatja őket, mert a hamis próféciák veszélyesek. (Gondolom olvastál erről)
A temetők kapujára emberek írták, amit írtak, sőt mondhatnám, hogy a Bibliát is emberi kéz írta, és bizony az ember hajlandó egy kis turpisságra saját érdekében néha-néha. Ez nem fordult meg a fejedben sosem? Ha szerinted mindenki visszakapja testét, akkor lásd mi történik, ha halhatatlanok leszünk egy szatírában. Üdv.
Nem ismered a somlói galuskát?

Szerintem nem kell ellenérveket hoznom. Általában nekem sincs jó véleményem azokról a vallásokról, amiket ismersz, és amelyek dolgait felsoroltad dióhéjban. A kérdésem az volt, hogy mi a különbség aközött, hogy valaki vallásra hivatkozva, vagy anélkül tör hatalomra? Önmagában sem a vallás, sem a vallástalanság nem érték. Ezt még a Biblia is megfogalmazza.

Te kijelentetted, hogy a Biblia nem beszél valamiről, amiről beszél. Én úgy látom, nem vagy a Biblia-ismeret területén éppenséggel profi, de a problémát nem is ez jelenti, sokan mások sem azok itt, hanem az, hogy határozott véleményed van a Bibliáról annak ismerete nélkül. Ezért tértem ki a sztereotípiákra. Ezeket mindenki csak úgy elfogadja anélkül, hogy valóban utána nézne. Én is arról az oldalról jövök, ahol vagy, ezért nagyjából tisztában vagyok az érvkészleteddel. De én utána jártam a Bibliának és igaznak találtam, az elejétől a végéig. Pont.

A Biblia egyébként a halál utáni élettel foglalkozik, csak kötött formában - mindkét értelemben. Azt mondja, hogy az ember örökkévaló sorsa most dől el, a halál után már nem lehet javítani, azaz nincs pótvizsga. Nem talányok, csak azok számára, akik nem ismerik. Ezen azonban lehet segíteni, csak nem úgy, hogy nagyot csapok a hasamra és kinyilatkoztatom, ami éppen az eszembe jut.

A temetők kapujában kiírt feliratra nem, mint végső vagy bármilyen tekintélyre hivatkoztam, hanem csak arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy ahhoz semmi különösebb bibliai előképzettségre nincs szükség, hogy megértse bárki, hogy a halál utáni élet a feltámadás után testben fog folytatódni, legalábbis a keresztény hit szerint.

A Biblia eredetét illetően nincsenek kételyeim, abból már régen megjöttem. Valaha voltak, sőt, gyerekkoromban nulla százalékos Biblia-ismerettel rendelkeztem, de véleményem biztos lett volna, ha egyáltalán felmerül.

Nem érted, mi az LMBTSZPKN? Ha globális felmelegedésről írok, akkor az időjárásra gondolsz? Leszbikus-Meleg-Biszexuális-Transznemű.... és a többi, ami beleillik a kontextusba, csak szemérmességből nem fűzték hozzá.

Igazán nem szeretnélek megbántani, de ahhoz, hogy valaki valóban jó szatírát írhasson mondjuk az örök életről, ahhoz a témának a beható ismeretére volna szüksége, hiszen a szatíra a valóság eltúlzott, komikus kigúnyolása, elutasítása. Ehhez elengedhetetlen a téma megértése. Az örök élet, nem egy egyre jobban elaggó testet jelent, ami képtelen meghalni, bár nagyon szeretne, és nem is genetikai alapja van. Az örök élet nem a jelenlegi életünk örökké való megnyújtása, hanem egy magasabb rendű élet, amiben öregedés sincs, nincsenek betöltetlen szükségek, mindenki boldog és vidám, pedig nincsenek belőve. A gyerekek felnőnek, de nem öregednek, az öregek megint visszafiatalodnak. Nincs betegség, nincs bánat, nincsenek könnyek és nincs kín. Az örök halál az, ahol a betegség, a szomorúság, a könnyek és a kín koncentrálódik. És igen, a halál is a létezés egyik formája, nem pedig elmúlás, ezért lehet, hogy valaki inkább passzolna, de ez alól nincs kibúvó, vagy az egyik, vagy a másik, nincs harmadik.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Patkányokon végzett kisérletekkel sikerült igazolni, hogy a halál elött pillanatokban megnö az agy aktivitása. Ez meglepte a kutatokat az elsö pillanatban, hiszen ha a vérellátás alábbhagy akkor az agytevékenységnek is csökkeni kéne.
-
A látszolag ellentmondo megfigyelés oka minden bizonyal abban rejlik, hogy a bejövö jelek (inputok) hiányában az agy nincs megterhelve és "felpörög" mind egy terheletlen motor, az auto üresjárásban.
-
A halálközeli élményeket minden valoszinüség szerint ilyen intenziv agymüködés hozza létre.
 
Utoljára módosítva:

szuicsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves szuicsi!

Aki átélte a halálközeli élményét,az bizony találkozott angyalokkal,látta a poklot,és a mennyet.Szerencsére sok hiteles emberekről olvastam,volt közöttük tanulatlan,de nem kevés volt a tudós ember,aki annak előtte materialista volt,de utána megváltozott az egész élete.
Mielőtt valaki szóvá tenné,hogy mindez a képzelet játéka,vagy egyszerű oxigén hiány,bizony tévednek,mert semmiféle magyarázatot nem találtak rá,maga az érintett agysebész,fogorvos,vagy biológus sem.Mindenki utána nézhet a neten,de orvosok is dokumentálták mindezt.Ez tény.

Bennem inkább másfajta kérdések merülnek fel.A Biblia nem ir több életről,hanem testben való feltámadásról beszél.Számomra azaz érthetetlen ebben,hogy egyetlen élet során hogyan tudjuk jóvá tenni vétkeinket,mert mindannyian követtünk el bűnöket.Ugye az semmikép nem logikus,hogy Isten mindenkinek megbocsát,vagy kiválasztja,hogy kinek,és aki érdemtelen mehet a pokolba?
Hihetőbbek találom,hogy több sikon létezünk egyszerrre,vagy több életünk lehet,hogy igy le tudjuk dolgozni,illetve kitudjuk "javitani" hibáinkat.

A vallásokról az a véleményem,hogy aki ragaszkodik az általa elfogadott valláshoz,és benne aktivan részt is vesz,az előbb-utóbb elválasztja magát embertársától,mert úgy véli,az a tökéletes irányzat,amit ő/ők képviselnek.Ugye az ilyen tömörülésekben is különböző vérmérsékletű emberek vannak/lehetnek,akik nem mindig tudják adott helyzetben kontrollálni magukat,és tudjuk hová vezetnek az ilyen dolgok...

Szerintem nem szervezeteket kellene létrehozni,hanem önön magunkba nézni olyan mélyen (önvizsgálat),mikor minden embertársunkat már testvérként látjuk magunkban.
Amikor egymásban önmagunkat fedezzük fel,megszűnik a harc,mert ki bántaná saját magát??
Erről beszélt Jézus is,amikor ezt mondta: "Amit a legkisebbel tesztek, azt énvelem teszitek"

Kedves evapatocs!

A halálközeli élményekre nincs még kimerítő magyarázata a tudománynak.

De ez nem bizonyítja, hogy a madár jósoknak vagy az asztrológusoknak, vagy az indiai guruknak van igazuk. Biztos hallottál arról, hogy a római madárjósok azt figyelték, hogy a látómezőbe milyen madár repül be. Ha keselyű, vagy sas, akkor az szerencsét hozott az illető eseményre, pl. egy házasságra vagy születésre. De komolyan ezen a szinten próbáljuk a magyarázatokat keresni? A tudomány még vár a válaszra. Ez a korrekt hozzáállás. Ki kell mondani a kimondhatatlan és delejes mélységbe taszító választ: NEEEEM TUUDOM MIÉRT VAN, de nem a madarak miatt! Ez olyan nehéz?
A baj, hogy sajnos pl. a körzetorvos, mint a tudomány avatatlan szolgája sem tudja kimondani, hogy "nem tudom, mitől beteg maga, talán valami vírus". Az orvosokba beleivódott az a középkori felcser mentalitás, hogy azt hiszik, mindenre kell mondaniuk valami választ: érvágás. Ha ezt kimondják, a beteg megnyugszik, hogy jó kezekben van. Ez pedig a beteg félreértése: elhiszi az általa tudományosnak hitt választ. De a tudomány nem így működik. Nándi bácsinak mondani kell valamit, mert különben holnap meghal. De a tudományban nincs ilyen válaszkényszer. Az orvos általában nem tudja mi a megoldás, és szerencsére már sokan közülük, pl. az én orvosom is megmondja: nem tudom mi lehet, de a biztonság kedvéért adok egy antibiotikuomt. Most akkor ő rossz orvos, mert őszinte és nem hiteget?
A halálközeli élményekben gyakran azok a jelenségek tűnnek fel, ami a kulturális környezetben várható: indiában előző életek, amerikában Isten trónusa, a new age hívőnek kozmikus alagút a fénybe, meg tündeszerű angyalok... Ilyenkor valamit csinál az agy. Lehet, hogy ez kapcsolatban van egy külső forrással, lehet, hogy nem.

A Bibliával kapcsolatban el kell mondani, hogy a te hited és a bibliai hit más háttérből jön. A bibliai hit a közelkelet törzsi vallásaiból összeollózott szintetikus egyveleg. Amit a Biblia bűnnek tart, az talán számodra nem is az. A Biblia szerint, ha nem imádod gyülekezeti istentisztelet keretében Istent vagy azonos neműt szeretsz, akkor halálos bűnt követsz el és halálnak halálával halsz és a seolban fogsz senyvedni, amíg világ a világ és még 3 nap. Ezzel szemben a sok élet hit a hinduizmusban gyökerezik. Mindkét irányzatra született értelmes humánus válasz az egyik Jézus, a másik Buddha.
Jézus szerint Isten szeret. Most. Nincsenek feltételek és eljött isten országa: itt a jelenben van. Vedd észre!
Buddha ugyanezt mondja: a jelenben van minden. Vedd észre! Az életek sokasága csak a lélek illóziója menekülés attól, hogy észrevedd: megérkeztél.
És persze sajnos mindkét tanító körül barokkos vallás keletkezett, ami visszaesett az ókori törzsi természetvallások szintjére.
 
Utoljára módosítva:

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szuicsi!
Már réges régen nem a madarakról van itt szó. Sok embert visszahoztak a halálból a tudomány fejlődésének köszönhetően.
Mindegy, hogy amerikában, európában, ázsiában, vagy afrikában éli túl a halálát az ember, mind hasonló dolgokon esik át, amire nem mindegyik emlékszik vissza, de viszonylag sokan.
Ez az, mikor elhagyja a testét a páciens, és látja, hallja, hogy a folyosón mit mondd az őt műtő, ápoló orvos a feleségének, vagy a szomszéd lépcsőházban éppen akkor rabolnak ki valakit, vagy pár kilométerre, elgázoltak egy kisgyereket, belecsapott a villám egy házba, stb. Olyan dolgokat tapasztal meg, amire a testében senki sem képes. Pl. egy orvosnő azt találta ki, hogy ellenőrizze, hogy a páciens valóban átéli e a halálát, hogy a műtő fölötti lámpák tarójára felírt egy hosszú számsort, amiről rajta kívül senki sem tudott. A soronkövetkező páciens, akinek nagyon súlyos műtétje volt, nem csak azt mondta el, hogyan műtötték meg részletesen pontosan, de a lámpára írt számszort is emondta a doktornőnek hibátlanul. Ezután jön egy fénylény, és a társaságában átéli az életét akár fogantatásától fogva, a halála pillanatáig. Megbeszélik, hogy mit tett jól, és mit nem. Ekkor eldől, hogy maradhat e ott, vagy vissza kell e jonnie, folytatni az életét. Akik valóban átélték a klinikai halálukat, sokkal kiegyensúlyozottabb, pozitívabb életet fog élni ezután. Már nem fog azon majrézni, hogy mit szól a főnöke, vagy less e a háza mellé nyaralója, jahtja, vagy egy nagyobb kocsija. Inkább az fogja érdekelnie, hogy minél több szeretetet, törődést adjon az idős szüleinek, testvéreinek, gyerekeinek, családjának, stb.
Itt nem gurukról van szó, hanem a test halála után tovább tart az élet, mert nekünk van testlünk, és nem a testnek lelke....
Legyen nagyon szép, és vidám napod!
Sok szeretettel Erzsi.
 

evapatocs

Állandó Tag
Állandó Tag
Patkányokon végzett kisérletekkel sikerült igazolni, hogy a halál elött pillanatokban megnö az agy aktivitása. Ez meglepte a kutatokat az elsö pillanatban, hiszen ha a vérellátás alábbhagy akkor az agytevékenységnek is csökkeni kéne.
-
A látszolag ellentmondo megfigyelés oka minden bizonyal abban rejlik, hogy a bejövö jelek (inputok) hiányában az agy nincs megterhelve és "felpörög" mind egy terheletlen motor, az auto üresjárásban.
-
A halálközeli élményeket minden valoszinüség szerint ilyen intenziv agymüködés hozza létre.

Folytatom Ernoe,amit valamiért kihagytál!

Tudatánál van a haldokló agy


Meglepően aktív a haldokló agy
Egy új kutatás szerint közvetlenül a klinikai halál beállta után az agy igen intenzív tevékenységet folytat, ami alátámaszthatja a hirtelen szívmegálláson átesettek halálközei élményeinek valóságtartalmát.

A hirtelen szívmegálláson átesett, újraélesztett emberek mintegy 20 százaléka számol be halálközeli élményről, és bár a legtöbb túlélő a "valóságnál is valóságosabbnak" írja le az ekkor tapasztalt víziókat és érzékeléseket, mégsem egyértelmű a tudomány számára, hogy miként képes - ha egyáltalán képes - az agy ilyen tevékenységre a keringés leállását követően.

Sok szakember vitatja, hogy a klinikai halált követő agyi aktivitás tudatos elmetevékenységre utalna, ám aMichigani Egyetem kutatóinak most közzétett cikkeszerint a szív megállása után az agyműködésnek olyan mintáját lehet regisztrálni, amely a tudatos percepciórajellemző.

A kutatás során a szakemberek kilenc altatásban lévő patkány agyműködését vizsgálták elektroenkefalográfia(EEG) segítségével, miközben mesterséges szívmegállást idéztek elő náluk. A szív leállását követő 30 másodpercben az állatok mindegyikének agya átmeneti, rohamszerű, igen összehangolt tevékenységbe kezdett, amely az agy magas ébrenléti szintjére utaló jeleket mutatott. Igen hasonló agytevékenységet regisztráltak oxigénhiányos állapotban lévő, haldokló patkányok esetében is.


Tudatánál van a haldokló agy
A kutatók elmondták, hogy az eredmények igazolták azon feltételezésüket, miszerint egyfajta tudatos tevékenység jelei mutatkoznak az agyban szívmegállást követően. Még a tudósok sem számítottak azonban ennyire erős aktvitásra: az EEG segítségével alkotott képek értelmében az agyműködés még az ébrenléti állapotnál is tudatosabb lehet a klinikai halál korai stádiumában.

Sokáig úgy gondolták a szakemberek, hogy a hirtelen szívmegállást követően inaktív az agy, és mindeddig nem is végeztek szisztematikus vizsgálatokat a "haldokló" agy neurofiziológiai állapotára vonatkozóan. A mostani eredmények tükrében azonban úgy tűnik, hogy az oxigén, illetve az oxigén és glükóz hiánya képes úgy stimulálni az agyi aktivitást, hogy az a tudatos információfeldolgozáshoz hasonlóvá váljon, ez a felfedezés pedig újraértelmezheti a halálközeli élmények kutatásának tudományos kereteit is.


Forrás: http://webhir.com/1496_agy.html#ixzz2bsaURagd
http://webhir.com/1496_agy.html#ixzz2bsZwQ4hi
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
A halálközeli élményekre nincs még kimerítő magyarázata a tudománynak.

De ez nem bizonyítja, hogy a madár jósoknak vagy az asztrológusoknak, vagy az indiai guruknak van igazuk. A tudomány még vár a válaszra. Ez a korrekt hozzáállás. Ki kell mondani a kimondhatatlan és delejes mélységbe taszító választ: NEEEEM TUUDOM MIÉRT VAN,

Sok tudós a tekintélyét félti, azért soha nem fogja kimondani, hogy NEM TUDOM. Ők tudják, hogy miért NEM VAN! :) Ráadásul itt olyan események zajlanak, olyan bizonyítékokat dokumentáltak, amelyek miatt arra kell következtetni, hogy létezik egy parányi valami, ami független az anyagtól, a testedtől, az agyadtól, amire nem érvényes a newtoni fizika, a biológia, talán csak a kvantumfizika...
Azaz minden, amit tudunk a halálközeli élményekről utal valamire, amit nem, vagy rosszul tudunk. Azaz egyet nyugodtan ki lehetne jelenteni: valami van a klinikai halál beállta után, amire tudományos magyarázatot adni még nem tudunk. A lényeg akkor is az, hogy valami van, és a semmi nincs egyáltalán nem igaz!

Valamikor évezredekkel ezelőtt a vallás, a tudomány, a filozófia egy tövön virágzott. Talán azért nem lelünk magyarázatot számtalan dologra, mert sikeresen szétválasztottuk őket és egyik a másik nélkül érthetetlenné vált. Mindenki a saját kis dombocskáján kapirgál külön-külön.:)
 

Istefan

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem ismered a somlói galuskát?

Szerintem nem kell ellenérveket hoznom. Általában nekem sincs jó véleményem azokról a vallásokról, amiket ismersz, és amelyek dolgait felsoroltad dióhéjban. A kérdésem az volt, hogy mi a különbség aközött, hogy valaki vallásra hivatkozva, vagy anélkül tör hatalomra? Önmagában sem a vallás, sem a vallástalanság nem érték. Ezt még a Biblia is megfogalmazza.

Te kijelentetted, hogy a Biblia nem beszél valamiről, amiről beszél. Én úgy látom, nem vagy a Biblia-ismeret területén éppenséggel profi, de a problémát nem is ez jelenti, sokan mások sem azok itt, hanem az, hogy határozott véleményed van a Bibliáról annak ismerete nélkül. Ezért tértem ki a sztereotípiákra. Ezeket mindenki csak úgy elfogadja anélkül, hogy valóban utána nézne. Én is arról az oldalról jövök, ahol vagy, ezért nagyjából tisztában vagyok az érvkészleteddel. De én utána jártam a Bibliának és igaznak találtam, az elejétől a végéig. Pont.

A Biblia egyébként a halál utáni élettel foglalkozik, csak kötött formában - mindkét értelemben. Azt mondja, hogy az ember örökkévaló sorsa most dől el, a halál után már nem lehet javítani, azaz nincs pótvizsga. Nem talányok, csak azok számára, akik nem ismerik. Ezen azonban lehet segíteni, csak nem úgy, hogy nagyot csapok a hasamra és kinyilatkoztatom, ami éppen az eszembe jut.

A temetők kapujában kiírt feliratra nem, mint végső vagy bármilyen tekintélyre hivatkoztam, hanem csak arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy ahhoz semmi különösebb bibliai előképzettségre nincs szükség, hogy megértse bárki, hogy a halál utáni élet a feltámadás után testben fog folytatódni, legalábbis a keresztény hit szerint.

A Biblia eredetét illetően nincsenek kételyeim, abból már régen megjöttem. Valaha voltak, sőt, gyerekkoromban nulla százalékos Biblia-ismerettel rendelkeztem, de véleményem biztos lett volna, ha egyáltalán felmerül.

Nem érted, mi az LMBTSZPKN? Ha globális felmelegedésről írok, akkor az időjárásra gondolsz? Leszbikus-Meleg-Biszexuális-Transznemű.... és a többi, ami beleillik a kontextusba, csak szemérmességből nem fűzték hozzá.

Igazán nem szeretnélek megbántani, de ahhoz, hogy valaki valóban jó szatírát írhasson mondjuk az örök életről, ahhoz a témának a beható ismeretére volna szüksége, hiszen a szatíra a valóság eltúlzott, komikus kigúnyolása, elutasítása. Ehhez elengedhetetlen a téma megértése. Az örök élet, nem egy egyre jobban elaggó testet jelent, ami képtelen meghalni, bár nagyon szeretne, és nem is genetikai alapja van. Az örök élet nem a jelenlegi életünk örökké való megnyújtása, hanem egy magasabb rendű élet, amiben öregedés sincs, nincsenek betöltetlen szükségek, mindenki boldog és vidám, pedig nincsenek belőve. A gyerekek felnőnek, de nem öregednek, az öregek megint visszafiatalodnak. Nincs betegség, nincs bánat, nincsenek könnyek és nincs kín. Az örök halál az, ahol a betegség, a szomorúság, a könnyek és a kín koncentrálódik. És igen, a halál is a létezés egyik formája, nem pedig elmúlás, ezért lehet, hogy valaki inkább passzolna, de ez alól nincs kibúvó, vagy az egyik, vagy a másik, nincs harmadik.


Szeretném, ha adnál néhány idézetet a Bibliából, amelyek a vallásokra vonatkoznak. Hadd művelődjek kifelé! Én csak azt fogadom el, amit helyesnek tartok, de nem tudhatod melyik oldalon vagyok, így te nem jöhetsz onnan, mint ahogy én se tudom hova mentél. Nem tartom magam Biblia szakértőnek, csak megérteni próbálok egyes dolgokat belőle, és nem aláhúzott idézeteket bemagolni, melyeket mások értelmeznek, legtöbbször helytelenül. Nem a Biblia igazát vonom kétségbe, hanem annak értelmezését. Ha te az Istenben való hitet vallásnak minősíted, akkor nem ártana figyelmesebben olvasgatni!

A Biblia legtöbb sora talány, ezért lehet többféleképpen értelmezni, és így alakultak ki a vallások, meg a szekták. Abban igazad van, hogy ezek többet foglalkoznak a túlvilági élettel, mint az e világival, de nem a Biblia teszi ezt, hanem a hamis próféták. Egyesek minduntalan az Armageddont szajkózzák, biztosra ígérve, hogy már a kanyarban van, mások a pokollal fenyegetnek, a harmadikok a mennyországot ígérgetik, stb., félreértelmezve a szavakat, miközben épp a hitről feledkeznek meg.

Bizonyára nemigen születik jó szatíra az örök életről egyel-kettővel, de az is lehet, hogy soha, mert most senki nem ismeri, amikor meg majd megismeri, nem lesz mit kifigurázzon.

Ha úgy igaz, ahogy állítod, mint már szóltam, nem ártana elolvasd, hogy mi egy lehetséges felvonás ha halhatatlanok leszünk, a humoros oldalon. Lásd már be, hogy csak így lehet nézni a dolgokat, hiszen senki emberfia semmi biztosat nem tud mondani, mindenki csak találgat.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Folytatom Ernoe,amit valamiért kihagytál! , Tudatánál van a haldokló agy
Kedves Evapatocs
-
Ha nem lenne tudatánál (nem müködne az agya egyáltalán) akkor nem lennének élményei. Ez teljesen világos. Egy kikapcsolt számitogép nem tud letárolni semmit. Az emlékek meg "letárolt" élmények.
ez a felfedezés pedig újraértelmezheti a halálközeli élmények kutatásának tudományos kereteit is.
Már hogyne lenne fontos tudni miképpen halunk meg! Gondolj csak a vágohidakra ahol évente többszáz millio állatot gyilkolunk le. Az emberek szeretnék tudni melyik modszer a "humánusabb". Amerikában 2000 fiatalkoru vár a 18. életévéré, hogy megkapja a gyilkos injektiot. Vannak demokratikussá vált országok ahol a halálbüntetés bevezetését ujra "diskurálják" vallásos attitüddel. Egy szégyen. Vagy gondolj a vallásos rituális állatöllésre ahol elkábitás nelkül szurják le az állatot és bizonyos testrészeit képzeletbeli isteneknek adják.
-
1schaechten.jpg

-
Sokan nem akarnak az EU-hoz tartozni mert még a "traditionális" állatölést is szabályozni akarja. Lehet, hogy ez a marha ugyananyit szenved mind az elkábitott? Erröl van szo.
 

vzajcev

Állandó Tag
Állandó Tag
"Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá, és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állaton. És mondta Isten: Ímé nektek adok minden maghozó füvet az egész föld színén, és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van, az legyen néktek eledelül. A föld minden vadainak pedig, és az ég minden madarainak, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatoknak, amelyekben élő lélek van, a zöld füveket adom eledelül. És úgy lett."

Ennyi a történet, és nem több. Milyen érdekes viszont, azt mondja: "földön csúszó-mászó mindenféle állatoknak, amelyekben élő lélek van" jé az állatoknak is van lelkük. Nyilván akkor az embereknek persze hogy nincs / lásd materialista tudományok/ nevetséges nem kicsit, nagyon.
Aztán az is érdekes hogy az állatoknak manapság több joga van mint egy embernek. Dobj ki egy kutyát, lám már mehetsz is a bíróságra. Dobj ki egy embert, hmmm. nagy ügy egy hajléktalannal több. Mielőtt valaki felzúdulna semmi bajom az állatokkal sőt, még a növényeket is tisztelni, és szeretni érdemes. Azok is meghálálják a törődést.
Ha ráléptél az "útra" rádöbbensz hogy minden, és mindenki egy. Szándékkal többet nem ártasz még egy hangyának sem. Tiszteled majd mindenben az életet. Visszatérve az állatok rituális feláldozására, az még mindig "humánusabb" mint ami egy vágóhídon történik.
Másik dolog, mi abban a szégyen hogy, idézem: "Amerikában 2000 fiatalkoru vár a 18. életévéré, hogy megkapja a gyilkos injektiot." ezeknek mi köze istenhez? Emberi törvények ellen vétettek, az a büntetésük amit emberek mértek rájuk, hol itt a gond? Ráadásul / ha vétkesek az ügyben / az igazi büntetés "odaát" várja majd őket. Az ítélkezés nem a mi dolgunk lenne. Persze ahhoz az kéne hogy ne legyen ilyen eset, sőt más sem. De itt ez van, és ez is marad, ez erről szól. Én nem helyeslem a halálbüntetést, sőt magát a törvényeket sem, de ez itt már nem téma :)

Tanulságos: A doktornő aki meglátta a valóságot


Ghislaine Saint-Pierre Lanctot kanadai orvosnő, akit a könyv megjelenése után megfosztottak doktori címétől, s megtiltották neki, hogy orvosként praktizáljon. Könyvében elénk tárja utazásainak, kutatásainak, vizsgálódásainak megdöbbentő eredményét. S ami a legfontosabb: gyakorlati megoldást kínál mindannyiunk számára, akik ki akarunk szállni az egészségügyi gépezetből - élve.

Akár orvos, akár páciens, akár hozzátartozó vagy, ez a könyv neked szól. Ha még élsz, akkor talán még nem késő! Ez az információ életet ér! Egy orvosnő, aki 25 év praktizálás után lerántotta a leplet a kimondhatatlan titkokról.
 
Utoljára módosítva:

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves vzajcev
-
Megnéztem a videot, rögtön feltünt, hogyha Ghislaine Saint-Pierre Lanctot következetes lenne akkor kikéne köpnie a protezisét, lekéne törölni magárol a sminket amik dermatologiailag ellenörzöttek, ha nem kapott volna rendszeres fogorvosi ellátást akkor ma igy nézne ki:
-
Ohne+Za%25CC%2588hne.jpg

-
Tisztázzuk, az egészségügy az élet egy ugyanolyan területe mind minden más, itt is vannak visszaélések, korruptio, csalás, félrevezetés. De egy biztos, hogy ennek köezönhetjük azt, hogy 7 milliardan vagyunk, hogy a gyerekhalálozás száma enyire visszament, hogy a kronikus betegek teljesértékü tagjai lehetnek az emberi közösségeknek, hogy fogyatékosok velünk, köztünk élhetnek. Még 100 évet sem kell visszamennünk amikor televoltak a "bolondházak", teszi fogyatékosokat "invalidnak", haszontalannak neveztek.
-
Számos gyerekbetegséget, járványt visszaszoritottunk, számosat végleg elüztünk. Ha nem lennél ilyen fiatal tudnád, hogy korábban hányan szenvedtek gyermekbénulásban, azt pedig nem lehet tehéntrágyával gyogyitani.
-
A gyogynövényeket mai is használják, a gyogynövények a gyogyszergyártás legfontosabb alapanyagai.
Az orvostudomány évente milliokat ráncigál vissza az életbe.
-
Hogy kinek van igaza azt könyen eldönthetjük, ha szivszélhüdést kap a hölgy akkor hivjon egy javasaszonyt. Kerüljön dugoba a mentöauto. Ne legyen nyitva a patika amikor szivtablettát vagy inzulinra lenne szüksége.
-
Felelötlenség amit itt propagálsz kedvesem. Szégyeljétek magatokat. :(
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeretném, ha adnál néhány idézetet a Bibliából, amelyek a vallásokra vonatkoznak. Hadd művelődjek kifelé! Én csak azt fogadom el, amit helyesnek tartok, de nem tudhatod melyik oldalon vagyok, így te nem jöhetsz onnan, mint ahogy én se tudom hova mentél. Nem tartom magam Biblia szakértőnek, csak megérteni próbálok egyes dolgokat belőle, és nem aláhúzott idézeteket bemagolni, melyeket mások értelmeznek, legtöbbször helytelenül. Nem a Biblia igazát vonom kétségbe, hanem annak értelmezését. Ha te az Istenben való hitet vallásnak minősíted, akkor nem ártana figyelmesebben olvasgatni!
Kedves Istefan!

Messzemenőkig egyet értek azzal, hogy csak azt fogadod el, amit helyesnek tartasz, én is hasonlóképpen csinálom, és nem is volna józan elvárás ennek az alapjognak az elvitatása. A Bibliában van egy fontos alapelv, hogy a szívnek a bőségéből szól a száj, ami pontosabb lenne úgy, hogy a szívnek a túlcsordulásából. Ez azt jelenti, hogy az ember száján az jön ki, ami megtölti a szívét. Itt a virtuális térben az ember száját a billentyűzeten pötyögő ujjai jelentik, azaz onnan tudja az ember a másik emberről, hogy mi van a szívében, amit az mond, ebben az esetben ír. Nyilván megvannak ennek az ismeretnek a korlátai, mert amit nem mond valaki, arról nem tudok, akkor sem, ha a szívében van. Itt azonban feltételezhető, hogy az emberek nem rejtegetik a szívük tartalmát a témával kapcsolatban az által, hogy elhallgatják. Ez pedig azt jelenti, hogy mégiscsak behatárolható, hogy ki hol áll, az által a beszéd által, ami az illető szívéből jött ki a száján keresztül. Persze, mint mondtam, van bizonyos mértékű hibaszázalék, de így van ez a mindennapos életben is. Az ember behatárolja a másik embert. Van például, aki esküszik az első benyomásra. Én már sokszor tévedtem az első benyomást illetően, úgyhogy mindig fenntartom a lehetőséget arra, hogy átértékeljem a korábbi véleményemet. Azért mondtam, hogy én is arról az oldalról jöttem, mert a beszéded alapján arra következtettem - most is kb. így látom. Ehhez nem szükséges a helyzeted átfogó ismerete, hiszen mindannyian egyedi pályát futunk be. De én is voltam kételkedő, sőt cinikus is, voltam más utakon tévelygő és két úton sántikáló. Teljes bizonyossággal állítom, hogy nem igazán tudtam tizennyolc éves koromban, hogy mi a különbség a Biblia, a Képes Biblia vagy egy katolikus imakönyv között. Most már tudom. De akkor még azt sem tudtam, hogy a katolikus és protestáns egyházon kívül más is létezik, azokat is csak kívülről láttam és messziről kerültem. Mondhatni az anyatejjel együtt szívtam magamba a materializmust, az evolúcionizmust, a vallások megvetésével együtt. Később sem a Biblia irányába mozdultam, hanem a horoszkópok irányába. Például feltett szándékom volt, hogy elsajátítom az asztrológiát. Én is hasonlóan sokakhoz, felnéztem a keleti filozófiára, a keleti harcművészetekre, valami nagy titkot sejtettem a kínai, az indiai, az egyiptomi, a maja, az azték és az inka kultúra mögött. Biztos vagyok abban, hogy harminc évvel ezelőtt ráharaptam volna az olyan hírekre, hogy megtalálták Jézus sírját itt és itt. Nyilván vannak egyéni dolgok az ember életpályájában és helyzetében, de úgy gondolod, hogy annyira különböző lenne kettőnk háttere? Ha így volna, akkor tévedtem ezzel kapcsolatban, de az ilyesmi megesik.

Ami a Bibliát illeti, először is van egy régi protestáns hagyomány, hogy a Bibliát a Biblia értelmezi. Ez azt jelenti, hogy amennyiben találok a Bibliában egy nehezen értelmezhető mondatot - és hát ez gyakran megtörténik - akkor nem önmagamban, vagy a körülöttem levő valóságban találom meg arra a választ, hanem a Bibliában. Ehhez azonban el kell az embernek fogadnia egy másik alapelvet, amiből valójában az első is következik:a Biblia Isten tévedhetetlen Beszéde. Sokaknál már ez az egyetlen állítás kiveri a biztosítékot. Inkább azt szeretnék, ha a Bibliát rugalmasan lehetne kezelni, de ezt maga a Biblia nem engedi meg. És hogy tévedés ne essék, itt még mindig a bibliai hitről beszélek, nem pedig vallásokról. Sokan azt gondolják, hogy Istennek nincs meg a hatalma arra, hogy megőrizze az Ő kinyilatkoztatását a történelem csalóitól, és mindenféle óvintézkedés és elővigyázatosság nélkül szolgáltatta ki a Beszédét olyan embereknek, akik azt átírták, és a maguk képére és hasonlatosságára átformálták. Ezzel szemben inkább azt látom, hogy sokan szerették volna, ha a Biblia mást mondana, mint amit mond, de még ők is csak elásni tudták azt szigorúan csak engedéllyel látogatható könyvtárak mélyére. Tették ezt azért mert a Biblia ellenük tett tanúságot, amit ők igyekeztek a nyilvánosság elől eldugni. Hogy ne áruljak zsákbamacskát, ez a középkori Katolikus Egyház volt, amelyikről sokan állítják, hogy belematatott a Bibliába. Erre mondtam valamikor, hogy ha én bele akarnék matatni egy ellenem szóló dokumentumba, akkor leges legelőször a terhelő adatokat tüntetném el, vagy írnám át. Ezzel szemben még a mai katolikus kiadású Biblia is ellenük tesz bizonyságot, csak éppen ők azt tanítják, hogy a szent hagyományok ugyanolyan tekintéllyel bírnak, mint a Biblia, sőt néha felülírják azt.

A múltkor azt írtam, hogy a Bibliában van szó vallásról csak az tisztázandó, hogy ez mit jelent. Például a Róma 10, 10-ben ezt mondja Pál apostol:
"Mert szívvel hiszünk az igazságra, szájjal teszünk pedig vallást az idvességre."
Vagy:
"Annakokáért szent atyafiak, mennyei elhívásnak részesei, figyelmezzetek a mi vallásunknak apostolára és főpapjára, Krisztus Jézusra" (Zsd 3,1)
Vagy:
"Lévén annakokáért nagy főpapunk, aki áthatolt az egeken, Jézus, az Istennek Fia, ragaszkodjunk vallásunkhoz." (Zsd 4,14)
Amit vallásnak fordított Károli, egy összetett görög szó: exomologeó. Az ex, a homo és a logeó szavak összetételéből. Az ex azt jelenti, hogy valamiből kifelé, vagy külső. A homo az egyneműséget jelenti. A logosz azt jelenti, hogy szó, beszéd, a lógeó szó az ebből képzett ige: mondani, beszélni. A homologeó szó egynemű, azonos természetű beszédet jelent, ha elé tesszük az ex-et is, akkor ez olyan egynemű beszédet jelenti, amit kimondanak, azaz hallható. Ezt egyházi zsargonban megvallásnak mondják, de angolul proklamation, azaz proklamáció, kinyilvánítás, kihirdetés. A homologeót úgy szokták értelmezni, hogy ugyanazt mondani, mint... Ezt keresztény berkekben a Bibliára szokás értelmezni: ugyanazt, mondani, amit a Biblia mond. Vagyis ugyanazt mondani, amit Isten mond a Biblia által. Én jobban szeretem az egyneműséget hangsúlyozni, mert meglátásom szerint ez nem az Isten Beszédének az utánzását, azaz elismétlését jelenti, hanem arra utal, hogy Vele együtt mondjuk ki.

Vagyis a Pál apostol által szájjal való megvallásnak nevezett tevékenység azt jelenti, hogy a szánkkal hangosan - legalább olyan hangosan, hogy mi magunk halljuk - mondjuk ki Isten beszédét, és csak ez visz be bennünket az üdvösségbe, ami görögül szotéria, és magába foglalja a gyógyulást, szabadulást, anyagi prosperitást és az örökkévalóság fogalmát is. Úgy lehetne lefordítani, hogy megmenekülés, de az értelme messze túlmutat azon, mint ahogy vallásos körökben ezt értelmezni szokták. A szájjal való megvallás azonban nem megelőzi, hanem követi a szívbe már bekerült hitet, ami a megigazultságot biztosítja. Ez a kettő nincs meg külön-külön. Megvallás nélkül nem működik a hit, azaz nem hoz szabadulást, hit nélkül pedig nem működik a megvallás. Hit pedig nem létezik -bibliai hit - a Biblia nélkül. A Biblia ígéretei azonban kizárólag a bibliai hitre vonatkoznak, nem vonatkoznak egyetlen másfajta hitre sem.

Amit a köztudat nevez vallásnak, annak nem sok köze van a fentiekhez, noha maga a vallás szó szintén a hit kimondására utal, csak a történelem során kissé megkopott és átértelmeződött. Ez azonban semmit nem változtat az eredeti mondanivalón. Az ún. keresztény vallások vagy inkább felekezetek inkább arra való kísérletek, hogy az ember, hogyan tudja önmagát üdvözíteni. Ez vonatkozik a katolikusokra, protestánsokra, baptistákra, pünkösdiekre és még sok karizmatikusra is. Mindegyik felekezetben találhatóak valódi hívők is, de ezek aránya meglehetősen változékony. A felekezetek aszerint alakult ki, hogy meddig jutottak a Biblia olvasásában, pontosabban, hogy milyen mélységig mertek hinni abban, hogy a Biblia Isten tévedhetetlen Beszéde. Vagyis a valódi ok nem a Biblia többértelműsége, hanem az emberi reflexiók többfélesége.

A többiről, majd máskor, mennem kell dolgozni.
 

szuicsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Abban igazad van, hogy ezek többet foglalkoznak a túlvilági élettel, mint az e világival, de nem a Biblia teszi ezt, hanem a hamis próféták. Egyesek minduntalan az Armageddont szajkózzák, biztosra ígérve, hogy már a kanyarban van, mások a pokollal fenyegetnek, a harmadikok a mennyországot ígérgetik, stb., félreértelmezve a szavakat, miközben épp a hitről feledkeznek meg.
:dr_24::cool:
 

szuicsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Vagyis a Pál apostol által szájjal való megvallásnak nevezett tevékenység azt jelenti, hogy a szánkkal hangosan - legalább olyan hangosan, hogy mi magunk halljuk - mondjuk ki Isten beszédét, és csak ez visz be bennünket az üdvösségbe, ami görögül szotéria, és magába foglalja a gyógyulást, szabadulást, anyagi prosperitást és az örökkévalóság fogalmát is.

Júj, mekkora ordas evangelikál tévtanítás ez! Jézus azt mondta, hogy ne a piactéren imádkozzatok, mint a képmutatók! Hanem csöndes magányotokban :) Nem beszélve a többiről, a "csak ez", meg a "gyógyulás" és "prosperitás". Jézus nem igért gyógyulást és anyagi prosperitást.
 
Oldal tetejére